Makedonsko bure baruta – Vlast u Skopju određuju Tirana i Priština

Makedonija - kriza nakon izbora
28 komentara

Jučer je makedonska stranka VMRO-DPMNE ponudila takozvanim socijaldemokratima u zemlji stvaranje velike koalicije za formiranje Vlade Makedonije, ali je odgovor predsjednika SDSM-a Zorana Zaeva i njegove najbliže suradnice Radmile Šekerinske bio glasno “ne”, izvještava makedonski Dnevnik.

Pobjednička stranka VMRO-DPMNE je ponudila Zaevu da čak postane premijer, ako se dogovore oko formiranja stabilne vlasti od 100 zastupnika i tako u opoziciju pošalju “Platformu iz Tirane“.

Odgovor takozvanih makedonskih “socijaldemokrata” ne iznenađuje, jer se Zaev drži dogovora s albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je u osnovao platformu albanskih stranaka u Makedoniji, odnosno koaliciju stranaka DUI, BESA i Savez za Albance.

Zoran Zaev
Zoran Zaev

Istina, dobro ste pročitali. Zoran Zaev se o formiranju nove parlamentarne većine dogovorio s predsjednikom Albanije, što je presedan u modernoj povijesti ove bivše jugoslavenske republike.

Zoran Zaev je najavio kako očekuje da će dobiti mandat od predsjednika Ivanova i brzo formirati novu Vladu.

I laiku je jasno da je formiranje takozvane “Platforme iz Tirane” otvoreno uplitanje Edija Rame u unutarnje poslove susjedne države.

Međutim, albanski premijer Edi Rama tvrdi drugačije. U izjavi nakon stvaranja koalicije albanskih stranaka iz Makedonije u Tirani, Edi Rama je rekao da je zajednička platforma albanskih stranaka u Makedoniji je povijesni korak, piše agencija META.

Naime, početkom siječnja je u Skopje doputovao premijer Albanije Edi Rama, te pozdravio stvaranje zajedničke platforme albanskih stranaka u Makedoniji, DUI, Besa i Albanskog saveza, koja će voditi pregovore za formiranje makedonske Vlade.

“Ovo je povijesni korak za izražavanje volje Albanaca u Makedoniji, za pravo Albanaca, a ne da se pregovara za državne fotelje”, napisao je tada Edi Rama na svojoj Facebook stranici.

Čelnici albanskih političkih stranaka u Makedoniji su nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, koji su nakon nekoliko odlaganja i pokušaja nasilnog svrgavanja Vlade Nikole Gruevskog održani 11. prosinca prošle godine, otišli na razgovore s Ramom u Tiranu, a kasnije s i na pregovore s predsjednikom Kosova, Hashimom Tachijem.

Nakon sastanaka s Ramom i Tachijem je stvorena zajednička platforma albanskih stranaka u Makedoniji, koja sada pregovara sa Zoranom Zevom o formiranju nove Vlade.

Unatoč činjenici da je Bruxelles učinio sve da podrži Zaeva u rušenju vlasti Nikole Gruevskog i pomogao mu u održavanju prijevremenih izbora, inicijativa Albanije nije dobro primljena u EU.

Ramina “Platforma iz Tirane” je potpuno neprihvatljiva

Eduard Kukan
Eduard Kukan

Zastupnik Europskog parlamenta i bivši slovački ministar vanjskih poslova Eduard Kukan, poslao je snažnu poruku osude takozvane “Albanske platforme stranaka” koje predstavljaju albanske birače u makedonskom parlamentu, jer je ona, prema njegovim riječima, stvorena od Edija Rame, premijera Makedoniji susjedne države.

Eduard Kukan, prvi čovjek “Europske pučke stranke” u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta, rekao je da je takva platforma potpuno neprihvatljivo za njega, kao i za Europsku uniju.

“Albanija je uvijek imala dobre rezultate u pogledu regionalne suradnje, stoga je bila dobrodošla, ali su akcije albanskog premijera nakon izbora u Makedoniji potpuno neprihvatljive za mene. Potpuno neprihvatljive! On poziva albanske političke stranke da formiraju platformu Makedoniji i raspravlja o njoj. Što bi trebalo učiniti kada se vrate u svoju zemlju? Mislim da je ovo stvarno previše. Čudi me da to nitko ne spominje da je javno, ali znam da je ovaj potez izazvao mnogo, mnogo kritika. To nije način na koji se to radi”, rekao je iskusni slovački zastupnik u Europskom parlamentu Eduard Kukan.

No, Europska komisija i Odbor Europske unije su na sastancima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU i dalje bili mirni u vezi takozvane “Platforme iz Tirane” u Makedoniji, iako zbog toga zemlja još uvijek ne može formirati vlast i izaći iz političke krize. Međutim, osnaženi podrškom iz Tirane i Prištine, predstavnici albanskih stranaka u Makedoniji znaju da je platforma uvjet za formiranje novog makedonskog državnog vodstva.

Nikola Gruevski: Zbog “Platforme iz Tirane” ću poduprijeti čak i manjinsku Vladu

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

Kao što smo rekli, ranije je Nikola Gruevski ponudio podržati manjinsku vladu koju bi predvodio SDSM, ako njezin vođa odustane od provedbe odredbi “Platforme iz Tirane”.

Bivši makedonski premijer Gruevski, čelnik stranke VMRO-DPMNE, smatra da bi platforma “iz temelja mogla promijeniti Makedoniju i dovesti do podjele zemlje po etničkim granicama”.

Gruevski je rekao da Zoran Zaev, čelnik takozvanih socijaldemokrata, može računati na VMRO-DPMNE i njihovih 51 glas u parlamentu, ako odluči ne provoditi platformu albanskih stranaka.

“Spremni smo podržati SDSM i formirati manjinsku vladu, ali ako odustane od zakona o jeziku i “Platforme iz Tirane”. Ako Zaev toliko želi biti premijer, pomoći ćemo mu da provoditi svoj program, ali tako dugo dok se ne ugrožava državu i nacionalne interese. On može napasti nas, ako želi, ali ne i državu”, rekao je Gruevski.

Neka napadaju mene, ali neka prekinu napade na državu. Zaev može ovo uzeti u obzir kao otvorenu ponudu”, rekao je bivši makedonski premijer.

“Platforma iz Tirane” je dogovoru stranaka etničkih Albanaca u Makedoniji i albanskog premijera Edija Rame, a deklarativno se zalaže za davanje albanskom jeziku u Makedoniji status službenog jezika.

Prema Gruevskim, “nacrt zakona koji će provesti Zaev i “Platforma iz Tirane” bi predstavljalo samo prvi korak u nizu koji bi doveo do podjele Makedonije po etničkim granicama, kroz kantone ili federalne jedinice”.

“Autori ovog scenarija pokušavaju postaviti Zaeva u Makedoniji, oslabiti zemlju i promijeniti ime i makedonski identitet zemlje. To je cilj onih koji su pokrenuli kampanju za uklanjanje VMRO-DPMNE s vlasti. Taj proces može dovesti do gubitka naše države”, izjavio je Gruevski, pozivajući ljude da “ustanu protiv takvog scenarija”.

Prema medijima u Makedoniji, Zoran Zaev je obavijestio Glavni odbor svoje stranke o sporazumu s albanskim strankama oko formiranja koalicijske Vlade, koja, između ostalih točaka, predviđa podići optužnicu protiv Srbije za navodni “genocid” nad Albancima u Makedoniji između 1912. i 1956. godine.

Ne ulazeći u povijesne rasprave što se u događalo u Makedoniji od Balkanskih ratova do 1956. godine, nema sumnje da bi ovakva inicijativa dobila podršku Prištine i Tirane i dovela do oštrog odgovora Beograda. Posljedice moguće tužbe nitko ne može predvidjeti, ali bi bez sumnje došlo do usijanja odnosa među etničkim skupinama na jugu bivše države.

Na internetskoj stranici makedonske Republike stoji da Glavni odbor “nije benevolentno prihvatio ovu odluku”, a Zeva su pozvali da pokuša odustati od tužbe, jer bi za Makedonce bilo više nego opasno ulaziti u sukob protiv srpskih vlasti, koje su u to vrijeme bile “zadužene” za ono što se tada zvalo Vardarska Makedonija.

Suočen s kritikama nekoliko članova Glavnog odbora SDSM-a, Zoran Zaev je rekao da bi u Makedoniji “bilo više Albanca da nisu bili ubijeni i danas bi u Ustavu zelje bili konstitutivni narod”, prenosi englesko izdanje internetske stanice B92.

Makedonska Republika piše kako Zaev “mijenja povijest Makedonije, tvrdeći da su Albanci uvijek bili prisutni u velikom broju, ali ih je sada manje jer su istrijebljeni”.

SDSM je negirao dio navoda, govoreći da su izvješća o planovima za promjenu državne zastave i himne već “neka vrsta osuda za genocid”, a da je rješenje pitanja jezika u suprotnosti s Ustavom “laž”.

SDSM tvrdi da se “sve te laži” pokušaj da se igra na kartu nacionalne netrpeljivosti između “Makedonaca i Albanaca, Albanaca i Srba, Turaka i Albanaca, Makedonaca i Srba”.

Kako god bilo, najavljene promijene i sudjelovanje Tirane u formiranju parlamentarne većine i Vlade u Makedoniji je nedopustivo. Detaljnijih izvješća sa sastanaka albanskih stranaka iz Makedonije s Edijem Ramom u Tirani i Hashimom Tachijem u Prištini nema, posebno ne o detaljima razgovora iza zatvorenih vrata.

Međutim, sama činjenica da je “Platforma iz Tirane” stvorena izvan granica Makedonije i da koalirajući s takozvanim makedonskim “socijaldemokratima” može formirati vlast koja će pokrenuti reviziju unutarnjeg ustroja države i ponovno otvoriti pitanje statusa albanske nacionalne manjine u Makedoniji ne sluti na dobro.

Zbog svega navedenog, prije svega zbog programa kojeg je SDSM dogovorio s “Platformom iz Tirane”, sinoć je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov odbio dati mandat za sastavljanje Vlade lideru takozvanih “socijaldemokrata”, Zoranu Zaevu, koji ga je optužio da je proveo državni udar u zemlji.

BESADUIEdi RamaEduard Kukannikola gruevskiPlatforma iz TiraneSavez za AlbanceVMRO-DPMNE
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bzvz
7 godine prije

Stvara se velika Albanija. Kome je to u interesu?

rodoljub
7 godine prije

Oni koji su zatvarali oci i optuzivali Srbe , sada bi mogli da progledaju i da shvate da je uzrok ratovima i destabilizaciji bila albanska strana, kojom manipulira zapadna liberalno-globalisticka elita (mafija ) .

Željko
7 godine prije

” Zapadni Balkan ” koji nije u EU ( BiH , C. Gora , Srbija , Makedonija , Albanija i Kosovo ) ako imaju pravi podaci ima total oko 16 milijuna stanovnika ( 1 / 6 Njemačke ) mogli su skupa primiti sa Hrvatskom u EU i ” mirna Bosna ” , kada su mogli Rumunjsku i Bugarsku sa oko 30 milijuna total a ovako imaju “tempiranu(e) bombu(e) ” na granicama EU!!

Natovac za novac
7 godine prije

Cilj Albanije je smazati Makedoniju.

Michael Collins
7 godine prije

Ivanov je dobro postupio. Ne bi bilo loše organizirati nove izbore sad kad su se Albanci i Zajeb skroz kompromitirali. Možda da ih se zabrani došlo bi do kontraefekta, jer bi od njih napravili žrtve. Albanci se pokušavaju proširiti na tuđi teritorij, tu nisu ni bolji, ni gori od drugih.

Tadmur
7 godine prije

Neka se pripreme Grci i Crnogorci.

Nekoime
7 godine prije

Izgleda da su tzv. Socijaldemokrati svugdje peta kolona.

Selim velicanstveni
7 godine prije

Zajev je perjanica zapadne demokratije, borac za ljudska prava i prava potlacene siptarske manjine.
Cudno je da ga vecina Makedonaca nerazume a vecina siptara i njihovih zastitnika savrseno.

subaru
7 godine prije

Makedonci još ne kuže da su ih tvorci ostavili za kraj da ih rasture. Tama ponovo miješa karte na balkanu. Vjerojatnost velike Albanije, Hrvatske, Srbije, Bugarske je izgleda zacrtana.

subaru
7 godine prije

Srbi nikako da shvate da ono što su oni bili tami za rasturanje balkanskog dijela otomanskog i austrougarskog carstva za isti cilj tami su poslužili za rasturanje Jugoslavije slovenci, hrvati, bosanci, albanci a kasnije i crnogorci. No srbi nikako da priznjau da su oni bili upaljač bombe i sama bomba sa Miloševičem a albanci su bili fitilj.

fenix
7 godine prije

Balkan nazalost nikad da se smiri ovo je izuzetno opasno Albanci vec imaju Albaniju,Kosovo sad hoce federalni dio u Makedoniji.Kosovo je otskrinulo Pandorinu kutiju ne samo ovdje vec i u svijetu,ako Albancima prodje ovo u Makedoniju to ce potpuno otvoriti Pandorinu kutiju i drzavne granice onda nece puno znaciti pogotovo se to odnosi na BiH i Crnu Goru sto je u danasnjoj geopolitickoj situaciji u svijetu veoma opasno.

Weteran
7 godine prije

Makedonija ??
Braća Šiptari tutnje dobro planiranim kolosekom, istovremeno Slovenska plemena lutaju i upadaju u projekat sa prefiksom GMO !!!

Osoba C
7 godine prije

Nema šanse da ovo prođe bez rock ‘n’ rolla, pičvajza i tako toga.

stipa
7 godine prije

i makedonci popušili priču da postoje “ljevica” i “desnica”, a albanci uredno 99% dali glas svojima… jbg

davor
7 godine prije

U 21.stoljeću mora se priznati daleko najbolje geopolitički igraju Izrael i Albanija. Metode dakako ne biraju..

davor
7 godine prije

Što god bilo i za koju god zastavu netko navija i priseže, važno je ne dati se uvlačiti u sukobe, ne poticati ratovanje, pogotovo davati NATO svjetskim lešinarima povoda za “mirnodopske” akcije. Ako Makedonac i Albanac imaju razmirice trebaju direktno i otvoreno razgovarati i pregovarati a ne preko trećih strana ili pozivati se na nekakve tekovine SAD, EU i modernog svijeta. Ako je takav stav onda nema problema tko god da je na vlasti, može svugdje biti Švicarska bez vanjskih moderatora. Isto vrijedi i za Hrvate, Srbe, Bosance itd.

Miki
7 godine prije

Soroševi plačenik Zaev!

gost
7 godine prije

ko zna na sta su zaeva ucijenili mozda voli seks sa zivotinjama-kozama pa snimljen kamerom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI