fbpx

Vučić prihvatio svršen čin da Kosovo stvara svoju vojsku – Može li izbjeći sukob?

Bofi 40mm Vojska Srbije

Nakon nedavnog zaoštravanja odnosa između Beograda i Prištine, uvođenja carina od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od strane vlasti kosovskih Albanaca i uhićenja kojeg su u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice provele specijalne snage Kosova, uslijedio je zajednički sastanku vlada Kosova i Albanije u gradu Peć, na Kosovu na kojem se govorilo o ujedinjenju Kosova s Albanijom.

“Po prvi put, premijer Edi Rama je predstavio ideju o nacionalnom projektu ujedinjenja između Albanije i Kosova. U govoru na sastanku dviju vlada u Peći, Rama je uputio poziv Haradinaju za početak rada dvaju ministarstava vanjskih poslova na razvoju zajedničke strategije za ujedinjenje Albanaca do 2025. godine”, prenosi internetsko izdanje albanske Gazete Insajderi.

Vijest su prenijeli i ostali albanski listovi i njihova internetska izdanja, poput dnevnog lista Tema, kao i državna televizija Albanije, koja je prenosila sastanak dviju vlada u Peći.

Rama je dodao kako Albanija ne može beskrajno čekati da je EU prihvati, a Kosovo je umorno od čekanja na liberalizaciju viznog režima.

Vučić: Srbija ne može ništa poduzeti protiv Sjedinjenih Država

S-125 NEVA

FOTO: PVO sistem S-125 NEVA

Ovog tjedna je situaciju na jugu Balkana gotovo podanički komentirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Kosovski premijer Ramush Haradinaj potpuno je u pravu kada tvrdi da će, bez obzira na to što Priština krši međunarodno pravo, Sjedinjene Države uvijek biti na njenoj strani” izjavio je Aleksandar Vučić 7. prosinca u Kragujevcu.

“Došao je trenutak da Srbi prihvate tu činjenicu”, dodao je Vučić.

Prema riječima predsjednika Srbije, “već dugo je jasno tko stoji iza kosovskih Albanaca, jer oni nikada ne rade ništa na vlastitu opasnost i rizik”.

“Jasno je da su Sjedinjene Države iza svega ovoga. Ovo nije tajna, iako se ne bi smjelo uvijek otvoreno govoriti o tome. Kosovski Albanci imaju i druge saveznike u Europi. Stoga se moramo preusmjeriti na izgradnju tvornica, budućnost, moramo pobijediti s umom”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Aleksandar Vučić je savjetovao Srbe “da ne misle da bi SAD mogli poraziti vojnim sredstvima”

“Srbija je već jednom napadnuta i dobro znamo što svi mislimo o toj agresiji. Moramo sačuvati ljude da se rađa više djece. Srbija se, unatoč signalima koji će doći iz Prištine, treba držati podalje od bilo kakvih problema”, rekao je Vučić u svom “predviđanju skore budućnosti”.

Zar itko stvarno misli da Srbija može promijeniti mišljenje Sjedinjenih Država? Mi nemamo drugog izbora, bili smo stjerani u kut i moramo se očuvati i zaštititi”, rekao je predsjednik Srbije i dodao “kako se ni njemu nije svidjelo kada je američki veleposlanik u Prištini izjavio kako ne brine što međunarodni sporazum ne dozvoljava kosovskim Albancima da stvore vojsku, budući da su SAD priznale Kosovo i djeluju u skladu s tim”.

Vucic porosenko

“Ponašaju se na temelju zakona sile, a ne međunarodnog prava”, rekao je Vučić, ali istovremeno priznaje tu silu, što se ne može čuti ni od predsjednika, vlade i ministara devastirane države poput Ukrajine.

Aleksandar Vučić je, uz tihu kapitulaciju pred jezikom sile američkog veleposlanika u Prištini, istaknuo kako će Srbija nastaviti borbu za interese svojih naroda i dodao kako je imao korisne razgovore s glavnim tajnikom NATO pakta Jensom Stoltenbergom, te s ruskim i kineskim partnerima.

Ranije je novi američki veleposlanik u Prištini, Philip Scott Kosnett, izjavio kako je formiranje vojske Kosova, pitanje koje će parlament u Prištini razmatrati 14. prosinca, “pozitivan korak”. Kosnett je izjavu kosovskih čelnika da će ova vojska u budućnosti  biti dio “međunarodnih mirovnih operacija” nazvao “dobrom”.
Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za grčki list Efimerida Sindakton izjavio kako je Ramush Haradinaj “bacio paket zakona u parlamentarnu proceduru kako bi stvaranje punopravnih oružanih snaga bilo usklađeno s novim ustavom Kosova”.

“Jasno je da će ove snage biti usmjerene prvenstveno na sukobe sa Srbima koji žive u pokrajini, osobito u sjevernim područjima”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova, koji ne vjeruje da je budućnost takozvane vojske Kosova vođenje “međunarodnih mirovnih operacija”.

Oružje je spremno?

BVP M-80A

FOTO:BVP M-80A

U trenutku kada se stvara pravni okvir za uspostavu vojske kosovskih Albanaca, iz Albanije stiže vijest da brod pun modernog oružja za buduću vojsku Kosova preko Atlantskog oceana stiže u luku Drač u Albaniji. Odatle će se opasni teret isporučiti u baze na Kosovu. Srpske Večernje novosti su citirale predstavnike obavještajne službe Srbije i isporuka ovog oružja je dio scenarija Prištine u preuzimanju kontrole nad sjevernim većinski srpskim dijelom pokrajine.

U svojoj reportaži Večernje novosti dodaju kako su srpski operativci dobili informacije da tajne službe Kosova automatske puške dijele bivšim i sadašnjim kolegama u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

“U ovu paklenu igru, iza koje stoje Sjedinjene Države, uključeni su i planovi vlasti Prištine, koje vojsku Kosova planiraju utemeljiti 14. prosinca, unatoč činjenici da taj korak krši sve sporazume“, navodi srpski list.

Večernje novosti također izvještavaju da je ideja o uvođenju drakonskih carina na robe iz središnje Srbije došla iz Washingtona.

“Oni su Hashimu Thaçiju i njegovom ministru Shali ponudili da uvedu carine i još radikalnije mjere. Sada Priština također traži da KFOR poveća svoju nazočnost na sjeveru i hermetički zatvori granice sa središnjom Srbijom, navodno kako bi se spriječilo krijumčarenje roba”, pišu Večernje novosti.

Hashim Thaçi

FOTO: Hashim Thaçi

Kao što smo ranije izvijestili, vlasti u Prištini su nametnule 100% carina na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i rekle da će takve mjere ostati na snazi sve dok Beograd ne prizna neovisnost Kosova. Posljedica ovih mjera je da stanovništvo sjevernog Kosova nije dobivalo kruh, mlijeko i mliječne proizvode iz središnje Srbije. Ljekarne nisu imale dovoljno lijekova, a rezerve kisika u bolnicama su počele nestajati.

U slučaju pogoršanja situacije zbog mogućeg otpora Beograda, iako je to teško očekivati od Vučića, koji kao da se pomirio sa sudbinom, moguće je da KFOR zatvori dva administrativna prijelaza, a Priština organizira potpunu blokadu sjevernog Kosova i Metohije. Ako Beograd odluči da, kao protumjeru, zaustavi vodovod iz Gazivoda, nova vojska Kosova može preuzeti kontrolu nad cijelim sjevernim dijelom pokrajine, kojeg još uvijek ne kontrolira.

Teško je reći koliko su točne informacije koje su objavile Večernje novosti, jer se informacijski i propagandni rat između Beograda i Prištine, uz stvarne oružane sukobe, vodi godinama, ako ne i desetljećima.

Kosovo mapa

FOTO: Kosovo mapa

Međutim, brod s teretom oružja je doista stigao iz Sjedinjenih Država u Europu. Riječ je o poznatom teretnom broduMarianne Danica u vlasništvu tvrtke Folmer & Co. sa sjedištem u Kopenhagenu, koji je više puta spominjan u kontekstu sukoba u Siriji i Jemenu, koji je, uz ostale brodove iste kompanije isporučivao bugarsko oružje iz Burgasa u Saudijsku luku Džeda, odakle je isporučivano teroristima u  u Siriji ili saudijskoj koaliciji u Jemenu.

Navigacijski portal Marine Traffic je 6. prosinca zabilježio da se “Marianne Danica” nalazi u luci Cagliari na Sardiniji, gdje postoji velika  američka vojna baza. Brod je tamo stigao iz Sjedinjenih Država s pomorskog terminala “Sunny Point”, piše britanska agencija “IHS Jane’s”, specijalizirana za vojna pitanja. Autor članka Steven Watkins je za navigacijski portal Marine Traffic naveo kako je riječ o vrlo neobičnim aktivnostima.

Naime, na putu prema Cagliariju je brod “Marianne Danica” prethodno otišao u Marseille, gdje je, kako navodi AIS trebao biti kraj puta. Nakon toga se daljnje odredište može mijenjati.

“Dostava može biti namijenjena NATO snagama. Međutim, podudara se i s vijestima iz Srbije. Vrijeme će reći”, napisao je Steven Watkins na Twitteru.

Kosovo

Još u lipnju je danski list Extra Bladet kontaktirao Jørgena Folmera, vlasnika kompanije Folmer & Co., da komentira isporuke oružja iz Bugarske u Saudijsku Arabiju i dobio vrlo neprijateljski odgovor.

“Ja plovim samo s legalnim oružjem i nisam odgovoran za to gdje se koristi. Problem je u tome što sada radite za Ruse, a ne za zapadnjake”, rekao je brodovlasnik novinarima danskog Extra Bladeta.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj je jučer izjavio kako stvaranje vojske samoproglašene Republike Kosovo, bez obzira na sumnje glavnog tajnika NATO pakta Jens Stoltenberg, neće pokvariti odnose Prištine sa Sjevernoatlantskim savezom.

“Stvaranje vojske sljedećeg tjedna je unutarnji proces koji slijedi najnapredniji ustav na svijetu. Ustav koji predstavlja sve vrijednosti demokracije”, rekao je Haradinaj u kosovskom parlamentu.

Prema njegovim riječima, oružane snage Prištine će imati 5000 vojnika aktivnog sastava i 3000 rezervista. Ministar trenutno postojećih sigurnosnih snaga Kosova, Rustem Berisha, izvijestio je u studenom kako će vojska Kosova imati i vlastitu topničku, protuzračnu, biološku i kemijsku obranu, ali “samo za obranu”.

U intervjuu za grčki list Efimerida Sindakton je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako je Kosovo i dalje glavni centar nestabilnosti na Balkanu.

“Priština ne samo da otvoreno sabotira provedbe sporazuma postignutih s Beogradom uz posredovanje EU, već poduzima i nove provokativne korake. Istovremeno, Europska unija ne može obuzdati Kosovo”, istaknuo je ruski ministar.

Lavrov - Bondsteel baza

FOTO: baza Bondsteel i Sergej Lavrov

Sada se, uz postojeći carinski rat, nad Kosovom nadvila prijetnja novih sukoba, jer stvaranje vojske i naoružavanje pet do osam tisuća vojnika nije zahtjevan posao, jer dobar dio naoružanja može doći i preko baze Bondsteel, ne nužno kroz luku Drač u Albaniji, a više oružja s ovakvom razinom napetosti može dovesti do sukoba koji se može proširiti izvan “granica” Kosova.

Naravno, treba podsjetiti i na izjavu Aleksandra Vučića koji kao da pokušava uvjeriti građane Srbije da je sve ionako svršen čin i da o svemu odlučuju Amerikanci, a kada je tako, tu  se ništa ne može učiniti. Vrlo zanimljiv obrt situacije u vrhu vlasti u Beogradu u kojem nacionalist Vučić priprema teren za kapitulaciju, a liberalna premijerka Ana Brnabić izjavljuje kako bi stvaranje vojske Kosova moglo isprovocirati vojni sukob sa Srbijom i da je i ta opcija na stolu.

Iz bilo kojeg ugla da promatramo, situacija na Kosovu, uz onu u Bosni i Hercegovini gdje proces formiranja vlasti nakon izbora sa sobom nosi nove napetosti, nije obećavajuća i najgora moguća odluka u ovom trenutku je zeleno svjetlo novog američkog veleposlanika u Prištini Thaçiju i Haradinaju da čine što ih je volja, jer su SAD uz njih.

Sukob Srbije i kosovskih Albanaca – Tko Balkan gura u novi rat?

Pregovori Tirane i Prištine – Otvara se put ka ujedinjenju Albanije i Kosova

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
126 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
komšija
Gost
komšija
2 godine prije

Jedini mogući okidač da Srbija krene u rat (bez obzira na Ameriku) bio bi, ako Priština pokuša da izvede scenario sličan pogromu Srba iz marta 2004. Sve ostalo, čak i relativno mirna akcija preuzimanja severa Kosova ne bi izazvala vojnu intervenciju Srbije.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  komšija

vučić treba ponuditi rusima bazu u vojvodini par stotinjak i kusur kilometara od američko rumunjske baze tkz. proturaketnog štita…e onda majci vam ga kome opanci kome obojci…u krajnjem slučaju provesti referendum i pripojiti se rusiji…ni u kom slučaju ulaziti u sukob…ne priznavati kosovo a ako treba podignuti zid.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  igi

Transfer blama, upravo…

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  igi

Sjor”i”,odavno sam napisa isto msljenje,H I T N O,pozvat Ruse(ne zaboravimo izjave ,najvisih Ruskih zvanicnika:”Mi smo spremni doci na poziv Srba(mislim,da je bas receno”Srba”,ne ove vlade),ako Rusi procijenu da triba doc i cila jedna Ruska Armija,to bolje i za Srbe i za buduce dogadaje kad plane ustanak na Balkanu protiv ropstva i okupacije..Vucic je lik,ka ameba.Bezlican.Samo na prvi pogled.Jedno govori,drugo radi,trece misli.Je li potpuni izdajnik,ka ostali cirkusanti iz tragokomicnih ostataka,Balkanskih poluludih i poludivljih plemena,nisam siguran.Je li se pravi lud,da dobije na vrimenu i da dode(pored ostalog,S-300(je li to model ka u Siriji,koji riga i rakete od s-400?!),ili ce,nakon posjete Putina bit proglasena”Srpsko -Ruska vojna vjezba”za prihvat Ruske vojne pomoci i garancije(ne zaboravimo izjavu i ,samog Putina,otprilike”Mi smo spremni braniti Srbiju kao i Rusku Federaciju,ako nas pozovu”).Da bi Sjor Presjednik,Velicanstvenog kalibra,kakav je Putin ima posla sa nekim likom koji je sotobandira(kvisling i kolaboracionist sa Eu i NATO;USrA)to ne virujem.Sve tvorevine,po nacrtu Eu,NATO i USrA,koje su instalirane na YU podrucju,opstaju samo zato sta ”prozapadne demok.snage” su(tako se to zvalo.tako i je i tako ce istorija opet to zvat)kolaboracionisti,kvislinzi i izdajice najjadnije sorte.Sve take vlade,od 1945,koje su isti zlotvori instalieali po cilom svit,su crkle kad je bila gotova pljacka i harac.Bilo je i bit ce,uvik isto

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  dalmata

Jebate a jesu li kvislinzi i oni ća paradiraju za dekadencijun a mašu sovjetskim bandirama, ono ka šarada, ka antifaćizam ? Putin bi take odmah spedija u Sibirušku da jedan drugom ćiste pušku 😉

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  igi

Daj budi realan. Što bi se sa tom bazom postiglo. Kakve bi vatrene kapacitete Rusija tu mogla instalirati a da ne prouzroči novu “Kubansku krizu”. Srbija je otok u moru NATO članica i nikakav ozbiljan sistem tipa iskander ne bi mogao ući. Sva majmunisanja toga tipa uzrokovala bi potpunu izolaciju, a o mogućim posljedicama po Srbiju, a i Srbe u BiH, ne treba trošiti riječi.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Koba

…vatrene kapacitete ???…pa oni drhte od dva ruska vatrogasca i njemačkog ovčara u nišu….nisu potrebni nikakvi iskanderi dovoljna bi bila prislušna baza….uostalom rusija nije u ratu s NATO falangama stoga dostava oružja preko teritorija NATO članica nije upitna…i slušaj ovo…potpunu izolaciju…a zašto…da nije možda bjelorusija,kirgistan,kazahstan,armenija pod sankcijama pederoliberala….naravno da nije….svaka država ima pravo na svoj izbor…a ako ne…dobro bi bilo skinuti tu licemjernu masku zapada …..i drugo daytonski sporazum za BIH nije ima klauzulu kojom se ograničava suverenost srbije da bi sporazum bio punovažan….eto i hrvati su u NATO pa ih saveznici hebu s bosnom kako gdje stignu….

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  igi

Kažem nisi realan, ali uopće. Sloboda izbora je proporcionalna čvrtoj moći onoga koji se na nju poziva. Oni ne drhte već pušu na hladno tj. upozoravaju što će biti ako stvari odu malo dalje (diplomatski status). Koje koristi, kjnkretno, ima Srbija od moguće špijunske baze na svom teritoriju, štete bi nesumljivo imala. Vojna baza s osjetnim kapacitetima je druga stvar, a to je nemoguće. Kažem dostava strateškog oružja uključujući ruske posade i prateće trupe preko teritorija NATO članica je nemoguće. Srbija je NATO dvorište i nema nikakvom racionalnog smisla porediti je sa državama bivšeg Varšavskog pakta koje se direktno, ekonomski i teritorijalno, oslanjaju na Rusiju. Daytom nije imao klauzolu o OHR, pa je naknadno ubačena. Visoki predstavnik nije imao diktatorske nadustavne ovlasti, pa ih je dobio. Ta politika proizvela je više stotina silom nametnutih preinaka usava i direktnih intervencija u politički život zemlje. Posljedice vidimo i znamo, ali i vidimo i znamo to da za njih nitko neće odgovarati. Sila Boga ne moli. Tako je bilo i biće, a na našima je da balansiraju neđu njima.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Koba

zašto bi rusi morali dovlačiti oružje kada ga mogu izraditi u srbiji ili bi ga mogli dopremiti dunavom. drugo, što se tiče sankcija, mogu srpskom narodu ponuditi neku vrstu socijalne pomoći I otvorene granice za putovanja u rusiju I dati im dvojno državljanstvo. iz srbije bi rusi mogli nadzirati preko pola europe a njemačka bi opet izbila na prvu crtu bojišnice. na kraju krajeva ruski brodovi slobodno uplovljavaju u grčke luke a grčka je članica nato pakta. hoću reći nisu svi u nato paktu ruski neprijatelji I to društvo je šaroliko. gdje su mađarska, turska I još pojedini

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Miješaš babe i žabe. Svejedno je prešlo nešto vodenim, zračnim ili kopnenim putem. Postoje limiti preko kojih se ne ide. NATO neće dopustiti osjetnu rusku vojnu prisutnost na teritoriju Srbije.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Koba

da se nato pakt pita nebi postojala ni rusija pa postoji. dakle oko većeg prisustva rusije u srbiji će se pitati samo dvije strane a to su rusija I srbija I nikakav nato.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Koba

Propuštaš bitno. Gdje će biti kraj tome? Osobno mislim da će prvo zaskočiti Makedoniju s tri strane, jer je sad i bugarski ministar pričao o nepriznvanju maked.jezika , Grci već prije. Onda dijelove Crne gore, Sandžaka…

MiLo
Gost
MiLo
2 godine prije
Reply to  igi

Vucic je zapadni igrac kao i ovi albanci tako da ce igrati kako gospodari kazu. A sto se tice te kosovske vojske Srbija bi cak i sa ovakvim “ministrom vojnim”i ovakvom vojskom lako to dovela u red cak uvjeren sam iAlbaniju ali gospodari su zauzeli sto im treba a mi smo kolateralna steta.

celinc
Gost
celinc
2 godine prije
Reply to  komšija

a tko bi to ratovao za srbiju danas?,vojsku srbije mi sami zovemo vojska sprdije,pa ta tzv vojska je u rangu malo jaceg lovackog drustva,sa bilo koje tacke da krene,jedan oklopno-mehanizovani korpus ozbiljne armije, je u roku 24 casa pred beogradom, nije generalstab u beogradu nego u vasingtonu,jer americki i britanski oficiri imaju svoje kancelarije pored kancelarije nacelnika generalstaba vojske srbije gen.potpukovnika Milana Mojsilovica,na celu svih rodova vojske su oficiri koji su postavljeni na predlog yenkija,svi oni koji bi mogli praviti probleme,su davno sklonjeni,a da bi jedna armija ratovala trebaju joj vojnici,samo tko to danas u srbiji zeli da bude VOJNIK???,pa presednik drzave kao aktualni ministar odbrane nisu sluzili armiju,prvi radi ravnih tabana,a drugi radi velike dioptrije,gledajuci da su razni moleri,keramicari i propali studenti bili bivsi ministri odbrane,onda je svima jasno u kakvom je stanju vojska srbije,doduse vuciceva stranka ima 730.000 clanova,oni ce verovatno ratovati,oce malo morgen,dok se sociopatni egoista nije uhvatio resavanja kosovskog pitanja,srbi su na severu kosova i metohije imali SVOJU izvrsnu i upravnu vlast,danas nemaju NISTA,jer je navedeni rasformirao sve institucije koje nisu bile pod upravom tzv drzave kosovo,znaci svoje dajes,pa ces posle da ratom vracas,na kosovu srbima spasa nema,a ni celoj srbiji se bolje ne pise!!!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

picousti je američki čovjek. ako pažljivo slušate poruke picoustog onda možete primjetiti da on samo prijeti srpskom narodu. nitko od srba neće ratovati protiv amerikanaca ali nitko neće priznati neovisnost kosova. picousti želi da prizna kosovo I da rusiju stavi pred svršen čin I sve se vrti oko toga. ako rusija ne prizna kosovo onda bi išli na to da naprave razdor između srpskog naroda I rusije a isto bi bilo I kada bi rusija priznala kosovo. kada su prije 18 godina amerikanci unilateralno priznali neovisno kosovo onda su rekli da ih stav srbije po tom pitanju ne interesira a sada im je kao stalo da srbija prizna kosovo. dakle sve se svodi da se srpski I ruski narod konfrotiraju I ništa drugo. dakle bez potpore rusije ne treba ulaziti u sukob sa albancima, po cijenu da se oni preostali srbi presele u užu srbiju, ali nesmije se ni kosovo priznati.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Meni su brisali komentar kada sam pogrdno nazvao jedan narod…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

“picousti je američki čovjek”
Poslije Đinđića su svi engleski, vuk dršković, šešelj, svi ovi nacionalisti su engleski igrači.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  Šok

@ Sok , lupetas bez veze .

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

samo da dodam. jezero gazivode se puni vodom iz centralne srbije a to znači da bih ja njima npr. zavrnuo vodu iz jezera gazivoda pa bi ostali bez proizvodnje struje a onda neka trčne u vošington po struju. dakle ima načina da se stane na rep ovima ali što očekivati od vučića koji kontinuirano prijeti srpskom narodu, koji I pored želje 80% srba za vojnu suradnju s rusijom on govori o vojnoj neutralnosti I koji pored činjenice da je ispod 50% srba za europsku uniju on govori “europska unija nema alternativu”

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Znaš li ti koliko struje dnevno Kosovo krade od Srbije?

Miljenko
Gost
Miljenko
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Mutavko i Iznogud sa Kosova su sve to dogovorili da drze tenziju naroda dalje od ekonomske situacije,mada sve moze izmaci kontroli…

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

Za promjenu (!), Vučić je ovoga puta u pravu: u ovom trenutku je iracionalno ići protiv Amerikanaca i bolje neka se posvete problemima razvoja. Detektirao i je glavni problem Srbije (ne samo nje): rađa se premalo djece. Bijela kuga! Da su imali barem polovicu rodnosti Albanaca ne bi izgubili Kosovo. Ovo je lekcija i za Europu.
Već je vanjski ministar u Đinđiđevoj vladi, Svilanović, predlagao podjelu Kosova, jer je čuo da se na zapadu priča o tome, jer je to onda bilo prihvatljivo za EU ali ne i za Srbiju (danas je obratno). Pa su ga skoro razapeli!
Zato je bolje neka se u vom trenutku posvete razvoju. Da su barem tako razmišljali svih ovih godina….
Neće ni USA vječno štititi Albance. Albanci na Kosovu ne vode baš pametnu politiku i ne vidim blistavu budućnost za njih. Graditi svoju budućnost u konfliktu sa susjedima i pod zaštitom samo jedno sile nije mudro…

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  čitalac

Nikakva podela Kosova i Metohije ne dolazi u obzir. Prvo jer je to automatsko priznanje nezavisnosti, drugo jer oni sad traže i razmenu teritorija. Da nam vrate delić otetog, a uzmu jug Srbije. I tome ne bi bilo kraja. Neka oni formiraju šta god hoće, to je ionako formalnost, jer oni su naoružani preko zuba i još puni isilovaca i ovo bi im samo kao dalo neki tobožnji legitimitet u nastavku etničkog čišćenja. Srbija ne sme priznati ni stvaranje vojske, ni nezavisnost i jednostavno, mora naučiti jednom u svojoj istoriji, ono što bi svi trebali znati, da strpljivo čeka i stvari prepusti velikim igračima. Od nas ionako puno ne zavisi na bojnom polju, jer osvojili smo i Skadar svojevremeno u borbi protiv Turaka, pa nas primorali na povlačenje i nakon toga stvorili Albaniju. Zaista je vreme da se nauči umeće ratovanja, a ono je u korištenju slabosti protivnika protiv njega.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Helena

@Helena
Pogledajmo malo šire. Podjela Kosova bi značila priznanje ali, što onda? Pa države se već tisućlećima međusobno priznaju pa svejedno ratuju za teritorij?!? Na kraju se uvijek i pravno sankcinora stanje dosegnuto ratom. To je činjenica (žalosna!).
Za Srbiju (i za susjedstvo) bi bilo mnogo jače oružje (ne i jedino)- razvoj! Pri tome mislim i na razvoj populacije. S kojim ljudima ćete naseliti Kosovo i da ga dobijete nazad, obzirom na to da Albanci dok su tamo neće nipošto htjeti živjeti u Srbiji, a dok su tamo većina – zaboravite mir? A da ih ne bude tamo, o tome radije ne bih…

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  čitalac

Neće nam dati da se razvijamo, vidi se to i do dosadašnjeg “rada”…nastaviće se tako i u budućnosti. Pisao sam već o tome, daju li nam iste mogućnosti kao recimo belgijancu, nemcu, švedima prestigli bi polovinu zemalja EU za deset godina…to im nije u interesu

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Perica

Perice, to što nama ne da da se razvijamo nisu oni nego mi, naš mentalitet, naš uvezeni sistem vrednosti, naš slogan “EU nema alternativu”, naši kompleksi… Mi se skoro 20 godina vrtimo u krug trčeći za šargarepom, dok nas sa druge strane udaraju štapom. Nisu oni potrebni nama. MI SMO POTREBNI NJIMA!. Toliko je alternativa i sve razvijenijih svetskih privreda, a mi srljamo u brod koji sebe spašava oslanjajući se na male čamce. Malo im daju, onda ih istresu iz gaća, ostave i bez motora i vesala, sa izbušenim ruoama. Na kraju ćemo svi potonuti.

Zašto bi smo? Kakve kapacitete imamo? Jedan? Dva ? Raditi na jednom, od tog jednog ulagati u drugi, pa treći, sa zemljama koje nam saradnju nude. Polako, prvo teško, pa sve lakše i lakše. Ok. Imali su mehanizme pritisaka, ali javile su se pukotine u njemu. Šta sad čekamo? Ali ne, mi bi sve sad i odmah pa ostadosmo bez ičeg. Jadne nam starine u grobu sa ovakvim potomstvom. Đe se denu taj duh? Šta je falilo tim starinama po selima? Ko je radio taj je i gradio. Ali mi nećemo da budemo seljaci, mi bi svi da budemo gradžani. Umesto po livadama i šljivicima da šetamo bicepse napumpane, ne radom već u teretanama i proteinima, po tržnim centrima, u kojima ni kafu nemamo da platimo, a ako smo nešto kupili uglavnom smo “odradili dobar dil, brate” . Starlete, kriminalci to su uzori. Premijerka brani slobodu izbora na tv-u. Narod ćuti, zaboravlja ne svoju muku već svoju odgovornost za sranje u kom jeste, gledajući veće budale od sebe. Nije in držati vile i ispod krava pokidati balegu, osim u rijalitiju “Farma”. Nije in piti sveže mleko “puno bakterija i laktoze”., in je piti tetrapak koji se prerađuje po nekoliko puta i konzumirati nešto drugo belo. Nije in žnjeti svoju bjelicu jer “koji s’ti seljak jedeš gluten”, i “nisi fit”. Sunce je štetno, solarijum je baš cool. Šume su pune krpelja… Neću dalje nabrajati, sigurna sam da nema potrebe jer sve znaš, a ja počnem da se nerviram. Strpljenje, skromnost, vera u sebe i bolje. To je ono što nam nedostaje.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Helena

Helena, draga moja….ubili su jednog Obrenovića, drugog Obrenovića, Đinđića, 27. mart 1941. god Srbija je na silu gurnuta na drugi put! Kako ne vidiš da kad god je neko kroz istoriju pokušao skrenuti Srbiju s puta kojim ide njega proguta mrak. Turci bi odavno iz Srbije izašli ali su imali potporu britanaca, oni njima Balkan a ovi zauzvrat vršljali po bliskom istoku i koristili Bosfor. Srbiji je put zacrtan i samo neka velika turbulencija na svetsko političkoj sceni može to promeniti, mada se postavlja pitanje zašto bi taj novi svetski policajac koji dođe to promenio, uvežbani smo već da trpimo svakakva sr..a i nije lud menjati to. To što ti pišeš je utopija….nisam pesimista samo sam realan

Bulo
Gost
Bulo
2 godine prije
Reply to  čitalac

Kosovo če biti u jedinstvenoj albanskoj državi i ćlan NATO. Tko im tada što može

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Bulo

Član Nato? ??? Ovde su počela pisati deca iz vrtića.

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  čitalac

Ali,cim se zavrsi pitanje zvano Kosovo…….otvara se novo pitanje zvano….Vojvodina

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Od početka se to znalo, od 2012.-te godine, datum dolaska na vlast! Da podsetim, obećavali su da će poništiti sve štetne ugovore po Srbiju što se tiče Kosova, tako su dobili izbore i evo ih još, ‘tu’! Ne da ih je poništio već je samo nastavio gde su predhodni stali, radikalnijim metodama, jedinim mogućim a ovi predhodni to ni u ludilu nisu mogli. Ovo da rade “žuti”, bilo bi mrtvih po ulicama odavno. Sve u svemu prevario je birače, oni sve vreme iz njima znanih razloga ćute i odobravaju….Kako vreme prolazi i ja ga podržavam po pitanju Kosova

SiNisa
Gost
SiNisa
2 godine prije

A šta drugo da se očekuje od okupacionog namesnika?
Ova izdaja traje vek unazad. Od dolaska Karadjordjevica na vlast i otimanja krune stečene u procesu oslobadjanja od Turaka. UK se ponovo umešala u Balkanska posla i tada i sada. Ameri su samo mišići. Nemci i Poljaci (i Litvanci i Ukrajinci i Balkanci) su samo odbrambeni zid ka Istoku i neophodna topovska hrana u budućim sukobima.
Nikako da shvatimo ko nam smešta i da se opametimo, pa da gledamo svoja posla.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  SiNisa

Cestitke za komentar !

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Jel se to meni samo čini il USrani stvaraju novi Izrael na balkanu??

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije
Reply to  čokolino

Onda nam se čini dvojici!

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije
Reply to  Običan tip

Trojici 🙂

Bulo
Gost
Bulo
2 godine prije
Reply to  čokolino

Ne stvaraju svoju veliku bazu a dio su već napravili

Karmen
Gost
Karmen
2 godine prije
Reply to  čokolino

Meni se cini da su ga vec stvorili, sada stvaraju Gazu.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Karmen

A onda još veću Gazu…

ma bzvze
Gost
ma bzvze
2 godine prije
Reply to  čokolino

Samo njegova agresivnija verzija…Mogla bi to biti kopija prema koje će original biti samo bleda senka!

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  čokolino

Je to je to !

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Pustite sta prica Srbija, Srbija ce uraditi ono sto kaze Rusija.
Isto je tako Kosovo ce uraditi ono sto kaze USA.
Na Kosovu je sukob uticaja Rusije i USA, a ne Srba i Albanaca.
Vladimir Vladimirovich Putin dolazi u Srbiju za mesec dana, znaci u prvom mesecu 2019. godine.

Srbija nije u NATO, ni u EU. Srbija je po dve linije vezana sa Rusijom, kao Pravoslavna i kao Slavenska zemlja, zato na Zapadu za Srbe kazu Mali Rusi.
Prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, početkom iduće godine, trebalo bi da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije.
To je najavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić.

Святославич 966
Gost
Святославич 966
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

To je put svile koje ce Kinezi oziviti kad tad . Spicili su do sad miljarde, kupili luke u Grckoj itd itd..Tad ce Kosovo biti sljepo crevo a Americka baza bespotrebna.Siptari su se tu preracunali ali i dalje hoce posto poto da smrde Kinezima i ometaju put svile po Vardarskoj dolini. Narocito jos ako se ozivi Turski tok preko Srbije -Bugarske..Pa ameri su tu dosli radi tog projekta da ga uniste ili odugovlace..Ona pruga sto prolazi kod Bujanovca cini mi se , Pa tu su Kinezi pregovarali sa Amerima i Kinezi uspjeli izvrbovatoi da se odatle ostrane Siptari u razgranicenju.Sta se tu pita Srbia ili Vucic.. Nista..Isti je bio vrag u Kumanovu a ne negdije drugo.. Pa to je put Beograd -Atena.. i Tu su ameri postavili ometace svoje, od tud su i vozili u busevima zatamljenih stakala foke i delte jenkijve..Tad su lose prosli sa sakom makedonske policije.Kinezima se nikud ne zuri.. Vreme igra za njih i put svile. Sta sad treba Srbi da idu glavom kroz zid uludo.. Pa Kinezi prodavaju – poklanjaju dronove Srbiji. Sve te njihove investicije se moraju vojno cuvati i stititi. Za sad sve sta mogu Ameri je da ponizavaju Srbiji i nista vise..Nek pokazivaju misice pa sta, svako je kisno nevtreme proslo procice i ovo..A sta ce biti jedan dan Siptarima kad se ostvari koridir puta svile.Kad jenki ne budu sto su sad.. Ko bi im bio u kozi tad ..

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije

Upravo tako. Engleski pokusaj zaustavljanja naftnog povezivanja Berlina i Damaska je proizveo I SR . To znaju i Kinezi pa su svojom taktikom presli na sprovodjenje plana ‘puta svile’ kupovinom luka koje su im neophodne i daljim ulaganjima /brze pruge/. Bez zurbe i nepotrebne frke, sve ce doci na svoje mjesto.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije

Tako je, Svjatoslaviču. Strpljen-spašen. Ono što istorija nije uspela sakriti jeste da sve bude i prođe.. Ničija sila dovijeka. Treba naučiti čekati sa mirom i gledati sebe. Ljubiti ženicu, dizati dječicu, gajiti šljivu ranku i savku i krušku karamanku… Nek se bije kome je do rata.

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije

Kinezi spremaju kolosalnu osvetu svima. Putem svile poteći će pokradeno blago nazad u Kinu. Putem svile otvara se najšira kapija HEROINU.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije

Lako shiptarima dok imaju vucica,izdajnika svoga naroda ..

anix
Gost
anix
2 godine prije
Reply to  Tvingo

Da vam mi posaljemo Dodika neka resi taj sitni spor , vidis kako kod nas ide sve glat…

podstanar
Gost
podstanar
2 godine prije
Reply to  anix

Da, imate predsjednika dodika koji je sve drugo osim predsjednik svoje drzave pa i treba ga poslati u srbiju neka im zavrsi posao a uz to bosanci bi malo odahnuli.. Evropa ce jednog dana blokirati i srbiju i srpsku finansiski,ekonomski i netreba nato intervencija .

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  podstanar

Rusi prave alternativu Swiftu, Kinezi koliko znam takođe. Nakon nedavnih epizoda u kojima se isti pokazao kao produžena ruka angli-cio i ostalih zločinaca, ovi će alternativni sistemi biti stvoreni brže nego što se planiralo. Tako da, zaboli nas ona stvar i za globalističke platne promete, njihove sankcije i za tebe takođe. Vrati se u onu evropsku guzicu punu sranja iz koje si izašao. Bolje i za tebe i nas.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Helena

Ovaj podstanar mora da je onaj Željko. Čovek je zaljubljen u Dodika. Kako se njegovo ime pomene on iskoči i počne da balegari.

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Sva aktivnost USA imperijalizma na izazivanju tenzija u balkanskim protektoratima, uključujući i Srbiju, svodi se na otežavanje demaskiranja ” nacionalističkih ” vlada kao agenata svetskog imperijalizma..

Neko ime
Gost
Neko ime
2 godine prije
Reply to  Gortan

Pokazuje se da je to sasvim dovoljno, a i stedi sredstva za odrzavanje sistema. Dakle, ulaganje u vlasnistvo nad medijima i tzv. civilni sektor (kulturna i ideološka indoktrinacija) uz neizbjezno podmazivanje odabranih politickih kadrova; kontrola kljucnih ekonomskih politika na celu s monetarnom, te upravljanje sekundarnom emisijom novca. Sve u svemu, efikasnost prije svega, odnosno sve to kosta puno manje nego fizicka okupacija vojnom silom…

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  Neko ime

To nema nikakve veze sa ekonomskim računicama. Marksisti tu kvislinšku bagru nazivaju kompradorima. Tako su Kinezi u devetnaestom veku nazivali Kineze koji su kolonijalnim gospodarima pomagali u pljačkanju zemlje, eksploatišući domaće stanovništvo. Nijedan okupator u istoriji ljudskog roda, nikada nije imao dovoljno resursa da neku zemlju i njene narode drži pod okupacijom i tlači bez pomoći kvislinga.

Neko ime
Gost
Neko ime
2 godine prije
Reply to  Gortan

Treba pitat albrighticu, powella i kompaniju je li ima tu racunice ili nema; pošto telekom, rudnici itd..
Uvijek ima veze i sa ekonomskim racunicama…samo na dulji rok

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  Neko ime

Ja vas razumem… ali se ne slažem sa konstrukcijom vašeg komentara, koji pomalo liči na neoliberalna upustva o efikasnosti i izvlačenju još većih profita. Kapitalizam je odavno shvatio da pravljenjem veštačkih tržišta, potrošačkog društva i održavanjem hiperprodukcije u nedogled, neće moći da sačuva samog sebe… Zato poseže za rezervnim tržištima, kao što su rat, razaranja (posle rata ide obnova ) , industrija naoružanja, droga, prostitucija, okupacije i pljačkanje okupranih država itd. To je logika kapitalizma.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  Gortan

Sve je tacno, osim sto bih ja rekao da je to podlost , a ne logika, kapitalizma .

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  rodoljub

Možete to da nazovete kako god hoćete. Ali to je epoha imperijalizma kao poslednjeg stadijuma kapitalizma, gde šačica najcrnjeg ološa odlučuje o ratu i miru, gladi i bolesti itd…

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  Gortan

Upravo si rekao ono sto cini sustinu uspeha “demokratskih” imperijalista – kvisling opozicija .

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Članak je nezreo preko svake mjere, Vučić u biti vodi najpametniju moguću politiku. Šta bi trebalo da radi,jurne vojno na shiptare i priušti Srbiji još jedno nato bombardiranje? Ameri bi to jedva dočekali.

Najpametnije što Srbija može uraditi je da se ekonomski, demografski i vojno jača i razvija, čeka trenutak kad će doći do geopolitičkih promjena koje će joj ići na ruku (unutar pet godina ameri će realno kolapsirati) i tada vojno povrati Kosovo i Metohiju. Do tad treba izbjegavati svaki sukob i ne odgovarati na američko-shiptarske provokacije kojih će svakako biti.

Jednom kad dođe vrijeme za vojnu intervenciju,treba niti brz i nemilosrdan. Svi albanci u istoj državi,maloj albaniji. Po obavljenom poslu, uspostaviti pojas širine 20 km i podignuti zid po uzoru na onaj u izrahellu,kako bi se spriječilo zauvijek ilegalno useljavanje iz albanije,što je i bilo najveći uzrok promjene sastava stanovništva,a ne natalitet.

Normalno,nikakvo priznavanje kosova kao države,to je imperativ i to nitko u Srbiji neće učiniti.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
2 godine prije
Reply to  Ivo

heh.. samo.. gdje će stati? Čini mi se da većina Srba misli da su 90te za njih jedna velika nepravda..

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  slagerpjevac

Pa sad, svi narodi na ovim prostorima smatraju tako…da im je nanesena nepravda i da su žrtve.

U nekoj izmijenjenoj geopolitičkoj situaciji,gdje Rusija zamjenjuje usa kao glavna sila na balkanu, vjerojatno bi se,uz pripajanje KiM-a i protjerivanje svih shiptara u Albaniju, pojavili i neki zahtjevi prema Hrvatskoj, vjerojatno ne za teritorijem,ali za obeštećenjem protjeranih srba sigurno. O podjeli BiH da ne pričamo.

Šteta što je među narodima ostala zla krv,tako da će bilo kakvo mijenjanje geopolitičkih odnosa snaga obavezno rezultirati revanšizmom i sukobima. Da je u Hrvatskoj pameti,sve otvorene rane bi trebali rješavati sada,dok pregovaramo s pozicije sile,ne čekati dok ojača ruski utjecaj(a hoće).

No,lako je dijeliti savjete drugima i objašnjavati izraelcima kako moraju biti pravedni prema palestincima bez obzira što su jači. Kad je riječ o svom dvorištu,nekako smo manje otvoreni za kompromise.

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  Ivo

Hrvati su jedini u povijesti ratova napravili aboliciju za poražene bez ikakve osvete nad njima. Vidimo kako nam se to vraća. Vućić i njegova sjena u Hrvatskoj Pupovac. Obeštećenje protjeranih Srba ! Jebate irud a ko je obeštetio sve one protjerane i pobijene, popljaćkane, popaljene, sorene nesrbe iz krajine od 91-95 ? Ajde ne pizdi ludih !

mhm
Gost
mhm
2 godine prije
Reply to  Ivo

zar mislis da Srbija nema kapacitet da se vojno razvija, ili su joj zabranili? Pa cemu sluze svi ti silni fakulteti masinski, elektro tehnicki, hemijski, za fiziku, gde studenti stalno uzimaju nagrade, gde su jos za vreme juge isli da rade za zapadnjake i njima pravili rakete i pogone?

Zaposleni Besposlicar
Gost
Zaposleni Besposlicar
2 godine prije

Samo budala moze pomisliti da ce Kosovo napasti Srbiju. Kosovski nariod je pobijedio u ovom ratu jer dobili su nezavisnu drzavu ma koliko god bi se Srbi i Rusi bunili. Samo bi budala mogla izgubiti dobijeni rat i to je cinjenica koja se ne moze pobiti.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Amerikanci su im napravili drzavu.
Nisu do kraja rata uspevali da kontrolisu teritoriju sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma nakon 78 dana bombardovanja , tada je pocela vojska da se povlaci.
Albanci nisu porazili vojsku Jugoslavije sankcije su nas primorale na prekid neprijateljstva.
Vojni poraz nismo doziveli na Kosovu , koju je to bitku UCK dobila ?

Zaposleni Besposlicar
Gost
Zaposleni Besposlicar
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ne govorim ja u vojnom smislu,nego opcenito. Silom prilika se tako desilo da je strani faktor odlucio da se tu stvori nezavisna drzava Kosovo. Nebitno da li je neko priznaje ili ne,ali ona defacto postoji. Mnoge zemlje ne priznaju Izrael,ali znas li ti koliko boli briga amera za to…

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

De fakto da.
De jure jos uvek nisu.

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije

Šiptari nisu ništa dobili, a još manje su pobedili…kada im daju vize za eu i usa, isprazniće teritoriju kao da ih nije ni bilo….oni uopšte ne žive na Kosovu, njima je ono prolazna stanica….samo strpljivo….

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije

Jos kad bi se Albanci pitali. Albanci su Kurdi na Balkanu (bar njihove ‘vodje’ I ‘klika’ oko njih), ako Amer kaze skoci bice pitanje samo koliko visoko. Bliski Istok se ‘zakomplikovao’ preko svake mjere za UK/USA I trazia se ‘rasterecenje’, a ko je idealniji od Ukrajine i Balkana. Sa onim ‘igrokazom’ oko Azovskog mora se probalo da vide sta ce Rusi uraditi. Dobili su A2AD na Krimu i ostaje im samo da ‘gurnu’ ‘korisne idiote’ da pokusaju kopneno na Donjeck i Lugansk.
Ovo je sad ‘igra’ da vide sta su Rusi spremni da urade na Balkanu. Zato su aktivirali ‘balkanske’ Kurde. Pitanje je sta ce Sojgu i ‘ekipa’ smatrati ‘prioritrtnijim’ Libiju ili Srbiju (‘pokrivanje’ sredozemlja sa Africke strane ili kreiranje jos jednog ‘Kalinjingrada’). Ako bude ovo ‘drugo’, Srbija bi mogla da dobije BUK-ove, Pancire, par baterija S300 I ono ‘najbitnije’ (sto USA/Izrael ‘zulja i u Siriji) Poljanu D4, sto efektivno dovodi do ‘stvaranja’ nepotpunog A2AD sistema, ali vise nego dovoljno. Za kopnene operacije, kao sto je neko i na jednom forumu o Siriji, ako je Srbima cilj vracanje Kosova, neka ga uzmu, imace ‘kisobran’ da im se niko ne mijesa sa strane i bombarduje civilne ciljeve, kao 1999, ali Rusi nece ratovati a Srbi da ‘gledaju’. (Hint: imaju snimci koliko je ‘unistene’ tehnike pristinskog korpusa izaslo sa Kosova poslije potpisivanja kumanovskog sporazuma).
Pored toga mislim da bi ovdje i Kina dala svoj ‘doprinos’. Mislim da nijesu ‘zaboravili’ ‘cascavanje’ njihove ambasade u Beogradu, a racunajuci na trenutne odnose sa USA, mislim da bi veoma rado ‘uzvratili’ cast Amerima.
Tako da, na zalost, ponovo sluzimo za ‘potkusurivanje’ (exYU), ali su karte ovaj put malo drugacije ‘poslozene’. Samo se nadam da ce ‘ostatak’ exYU, kao i Srbi uostalom, ako do toga dodje, rijesiti ‘samo status’ Kosova i da necemo ponovo uci u medjusobnu klanicu svi protiv svih. Mislim da je jednom – 1990-1999 bilo dovoljno, ali me uvijek ‘iznenadi’ kapacitet za ‘cinjenje’ gluposti u ovim krajevima.

Antiglobalist
Gost
Antiglobalist
2 godine prije

Srbima nikako da postane jasno da je Vučić instaliran da provede neovisnost Kosova i pripremi srpsku javnost na to.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Antiglobalist

Hahaha , ne nismo primetili????

Antiglobalist
Gost
Antiglobalist
2 godine prije
Reply to  Riddick

Roddick, većini nije jasno jer provodi izdaju pod krinkom patriotizma. Isto kao što kod nas radi Plenković.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Antiglobalist

Ma jeste jasno nego opet glasaju za njega kao i za Plenkovica.
Sve je nama jasno a i vama sta se desava u drzavi…
Pa opet isto glasamo i ako svi znaju da je SNS pun toliko balasta i korumpiranih kadrova da je to nesagledivo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

Aleksitji Vutjitji poprtjitji za Tatji?

Nema
Gost
Nema
2 godine prije

Nisam za usa. Ali ih sad u neku ruku podrzavam. Srbija je toliko pretendirala na tudje teritorije da im se sad obija o glavu. A o ponasanju prema susjedima da ne govorim

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  Nema

Hrvatski istoričar, dr Tvrtko Jakovina priznao da su Srbi 1918. spasili Hrvate i da Hrvatska nije ušla u prvu Jugoslaviju da danas ne bi postojala.

Nema
Gost
Nema
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Tad. A sad? Ratovali u svacijoj drzavi sem u svojoj pod izgovorom da se brane.

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Jes pa opljačkali sve isto ka i 91-95. Idi lipo kvragu ti i” hrvatski” istoričar. Isto su tako spasili Crnu Goru od Crnogoraca. Srbijom drma mitološki fašizam. Taj fašizam vazdi svih optuživa i provocira, nadimlje se nekom bahatošću a u biti kompenzira osićaj manje vridnosti. Rusi to pumpaju kurvanski a kad zagusti ostavit će ih na cidilu. Isto ka i nas Ameri i vrli zapadni svit. Yuga je bila odlična ideja ali sjebali je velikosrbski nasilnici.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Ajd, kad svi komentarišu da i ja zatroloam par redaka. Prvo, nikad mi se shiptararska politika samostalnosti nije sviđala samo iz razloga što graniče sa Albanijom, drugo, Srbija je tradicionalno vekovno nesposobna da išta održi pod kontrolom. Ratovanje nije samo ubijanje, pljačka, protjerivanje. Nazovimo pljačka resursa krene kasnije, kad se stvore svi politički uvjeti za to, sve drugo je osuđeno na propast. Ne vjerujem da će biti rata zbog kosova, iako je CIA predvidla WW3 tamo negdi 1982. da će krenuti zbog Kosova, vremena su se promjenila a Srbiji želim pameti da spriječi spajanja Kosova i Albanije ako je to ikako moguče. Srbi su uvjek bili bolji diplomati od ratnika, zato sam optimista da će nešto u tom smjeru uspjeti napraviti.

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Kao pripadnik naroda koji nije ni srpski ni albanski ali je sa prstora ex Yu, mogu samo reći da se bojim da neće stati na eventualnom ujedinjenju Ksova i Albanije.Kad se to obavi idući cilj sudijelovi makedonije i Crne gore, stvaranje Najveće Albanije.Naime, ovdje u Njemačkoj radim sa Albancima (sa Kosova i iz Albanije) na baušteli i slušam njihove komentare.Jest da ti individualci nisu ,,elita” ali oni oslikavaju način razmišljanja prosječnog Albanca.

milekos
Gost
milekos
2 godine prije
Reply to  Običan tip

@Običan tip: to što kažeš o razmišljanju albanaca je tačno. Na poslu (u Sloveniji) imam dve albanke (sa Kosova) i žene se hoće pobiti kada ima kažeš da Kosovo nije država. Zaboravio sam, ali neki analitičar je lepo zaključio: albanci razumeju samo silu i tako je treba sa njim postupati, jer sa njim biti diplomata i razgovarati znači da si p**ka i da te mora dotući.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  milekos

Albanicma samo želim jednog novog Envera Hoxhu da ih malo spusti na zemlju.

Miljenko
Gost
Miljenko
2 godine prije

Postoji prica da bi se skrenula paznja sa lose ekonomske situacije u ex Yu potrebno je izazivati regionalne krize (a naravno sakriti pljacke svog naroda i nesposobnost vodecih “drugova” ili realnije totalistickih rezima. Nravno iznad svega toga stoje i interesi dveju velikih sila koje se odmeravaju ,niti kauboji ne smeju silu koristiti jer su na nisanu sa Krima a niti Rusima nije potrebna neka nova vruca tacka ..Pravoslavnim narodima okolo albaneza malo fali da se vojno ujedine……

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Baš i ne vidim da se Rusi nešto previše bore za Srbiju jer zasad nemaju neki ekonomski dobitak na tom polju.Možda nekad u budućnosti,do tada se druge stvari moraju riješiti.Kad pogledam sastrane,dobili Rusi Srbiju na svoju stranu ili izgubili,skoro im je pa isto,Ruse i onako nebude nitko napao a i da ih napadne,briga njih za Srbiju,predaleko im je i nikakav geostrateški položaj nije u pitanju,i onako Srbija okružena NATO partnerima.

gsx
Gost
gsx
2 godine prije

Kao što se nismo pitali kada su trajali ratovi 91-95, zaključno sa njegovim krajom, kada je veliki čika rekao ajde deco dosta, tako se ni ovde ne pitamo mnogo. Rat je 91 počeo ne zbog Slobe koji je bio američki čovek nego što je njima tada odgovarao, Kraj je došao pred izbore u Americi itd itd. Mir koji su nametnuli ostavio je nerešene stvari koje mogu uvek potpaliti, Bosna ima Republiku Srpsku, Brčko i Herceg Bosnu… Tako i ovo oko Kosova , dali su im polu državu da mogu da ih drže u šaci, Srbima sever da mogu da nekada vrate nazad … Kada bude odgovaralo potpaliće, a dali ćemo se opet i mi primiti ?! Pa verovatno kao i uvek .Šta god mislio o ovome Vučiću msm da ne može pametnije da se uradi, malo u privredu, malo u vojsku, malo sa Kinom Rusijom, malo SA Nemcima pa ćemo videti.
Ovde nema ljubavi samo interesi, Kosovo treba Americi sve dok distribuiraju robu iz Avganistana to svi znaju, a to će potrajati…

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
2 godine prije

Vucic je tu da potpise nezavisnost Kosmeta u ime Srbije, i onda ce ga skloniti i postaviti novog pajaca!

anix
Gost
anix
2 godine prije
Reply to  Arcibald Rajs

I morat ce ga potpisati sigurno veliki su gubici srbije sa uvodjenjem carine 100% a pored toga evropa je ta koja diriguje i sigurno je spremna i na dodatno ekonomsko gusenje srbije tako da ce srpski narod morati na sjever i istok umjesto zapada i juga a tamo nemaju kuda i euri i franci su sladji i jaci.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Arcibald Rajs

Srbija treba ojačati veze sa neprijateljima Amerike, recimo s Pakistanom
Koji u zadnje vrijeme inzistira na odlasku kauboja iz Afganistana. Ako
odu od tamo, nema vise heroina – ergo – nema vise Bondsteela.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Histrion

Cim ode USA iz Avganistana docice do pada narko trgovine i Balkanska ruta ce biti van funkcije , a to ce biti na dobrobit regiona.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Riddick

Zar mislite da je to moguće ? Preuzeti će posao netko drugi, pa ne žive tamo ljudi od uzgoja bajama i pšenice, samo će netko novi nastaviti transport, kinezi, rusi, balkanci, svejedno.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Direktor

2001 Talibani su zakonom zabranili proizvodnju opijuma , pred Americku invaziju(serijat) , mozda to urade opet nakon odlaska Amera.
A putevi ce onda biti iz latinske Amerike preko Juzne Afrike itd , mozda ne budemo most preko koga putuje droga.

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  Direktor

Kinzi to mudrije planiraju i rade no iko !

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Riddick

Tek onda će doći ‘fini ljudi’ koji će uložiti u eksploataciju rudnih bogatstava. To je bingo.

josip b t
Gost
josip b t
2 godine prije

Mozete svi da pricate svasta ali sve je vec rijeseno.Srbija nema ni muda ni sansu da nesto promjeni. To je jednostavno tako. I gotovo!Mozete samo pricat i mislit kako je trebalo biti.Dok je joza bio ziv sve je bilo dobro ,kada je umro svako sebi trazili ste gledajte .Nemojte sada plakati.Kasno je da nesto mijenjate.Onda nije valjalo a sada je sve super samo od Srbije nije ostalo nista.sve izdajnik do izdajnika.nemojte kukat.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  josip b t

Nije sve izdajnik do izdajnika!
Ima ih jos i ispred i iza!
Definirajmo “Izdajnik”,”Izdajnica”,”Ono” i svi zajedno po LGBT kriterijima i to internacionalnim kriterijima!
Njemacki povijesnicar Max Brmster je napisao:
IZDAJEM APARTMANE!

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ako je izdajnik iza tebe, i još je lgtztws, dobro da nije muški, ovaj, spol 1(?), mislim, jajonosnik, jajonositelj….

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  josip b t

Ti ne lupaj on je licno dozvolio naseljavanje Albanaca na Kosovo iz Albanije i nije dozvolio povratak Srpskih izbeglica na Kosovo.
Jos od 80-ih na Kosovu traju medjunacionalni incidenti , zato sto je drzava bila lazna i zivelo se u laznoj ljubavi.
Tito je bio obican mali mis koji je slusao Amere , oni su formirali unutrasnju podelu po republikama i po toj podeli se Jugoslavija i raspala na njihovo insistiranje.
A Jozu bi najradije strpao u hladnjacu i poslao tamo gde se i rodio da pociva a ne u Beogradu.
A za Srbe ne brini komunjaro pregrmeli smo mi i gore stvari u odnosu na ovo danas.
“Zivece ovaj narod”

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Riddick

nije on ništa dozvolio. dovoljno je pogledati tko su bili glavni odgovorni za ta područja. daleko više lažne ljubavi postoji među američkim državama i unutar njih. da ne spominjem veliku europsku uniju različitosti. za njih je ovdašpnja “lažna” ljubav vrh iskrenosti. ta unutrašnja podela je bila prije bilo kakvog većeg utjecaja amera. štoviše, da je do njih, oni bi i dalje slavili “spasitelje” pilota. dok je bilo jože, bilo je i kakvog-takvog života u tvom selu.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick
Nasjeo si na trola.
Pravi Tito nije bio defetist.
Ali htio je veću državu. I još, u umijeću vladanja, radio pomalo na onome, ‘divide et impera’…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  josip b t

Vidljivo je iz komentara tko ih nema….

Valter
Gost
Valter
2 godine prije

Sve što više čitam komentare na Logičnom … to više volim životinje 🙂

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije

Zovite Ruse nema druge ova Američka banda je gurnuti balkan opet u rat sada je pitanje koliko to isto odgovara i Rusima nešto nisu baš glasni kao kada je riječ o Siriji i Ukrajini

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Ivex

Pa neka se i Crvenkapica malo nasmije vucicu sa naocarama.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Jedino što srbe spašava je nježnik, onaj albanski ih je istjerao sa Kosova sa srpskim će ga vratiti, ali vidi vraga, di je selo, da nježnik uzgaja tu rijeku koja će otplaviti, od gradova mala vajda……………

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije

Srbija triba ovega ludega pizdoustog uapsit i doživotno zakraćunat u ludnicu. Zatim se Srbija triba posut pepelom i okrenut svojoj jedinoj braći a to smo mi Hrvati. Tribamo zajedničkim snagama učinit ovi prostor boji za životom. Rišit se luđakov, i ekstremista svi fela. Ne tribaju nam ni rusi ni ameri a Evropa bi nam onda jela iz ruke. Eee, triba se manit vojvod, poglavnik i maršal. tribamo jednostavno bit judi koji grle istinu a ne mitove i …

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  barba tonći

@ barba tonci:
SVAKA TI SE POZLATILA!!

202
Gost
202
2 godine prije

Ne volim ni srbe ni albance ali srbi ne zaslužuju kosovo jer su obične njonje.
Ne što ne napadnu kosovo nego što ih vodi ova plačko

ne bu islo
Gost
ne bu islo
2 godine prije

vucic je reaktivirao problem sa Kosovom u nadi da ce homogenizirati sve Srbe i onda svi zajednicki bliz-krikom oruzjem osvojiti ponovno Kosovo.No izgleda da to nece ici bas tako, jer vecina gradjana srbije zna da je Kosovo davno izgubljena prica i da republici Kosovo ne pada napamet pustiti Srbiji da ih olako osvoje. Rusija je ta koje podupire srbiju kako bi skrenula pogled zapada sa njihovih problema sa Ukrainom, a Dodik je mrtvo puhalo i od njega Srbija moze ocekivati samo da teske rijeci i nista vise.Svojedobno je Milosevic kazao Tudjmanu da ga kraiski srbi uopce ne zanimaju i nek radi sa njima sto god hoce.Milosevicev plan je bio preseliti par stotina tisuca srpske sirotinje iz krajine na Kosovo da mu naprave protutezu Albancima,ali je uspio samo mali broj Srba zavesti i preseliti na Kosovo dok je vecina pobjegla u Srbiju(eno ih i sada po barakama bez nade da im ikada bude bolje) ili BIH (rs),a mnogi su otisli svuda po svijetu. Danas je situacija i mnogo slozenija,jer je Kosovo popriicno vojno ojacalo i tesko da ce Vucic animirati toliko sirotinje da se bori za njega i Putina.Dodik ce vikati ,pozivati,prijetiti,ali uciniti nista nemoze osim da ode sam sa svojom dijecom na Kosovo. Da je pameti sjeli bi za stol i svak svakoga priznao uz punu zastitu svih gradjana na Kosovu.Srbiji, BIH,a nek Putin vodi svoje ratove na svoj racun,a ne po ledjima Balkanaca.

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Svojevremno sam pričao s jednim poznanikom koji je bio letač u JNA na Kosovu, u vrijeme “albanskog proljeća” 1980- ih. Nakon što su Rusi “protjerani ” s Kosova i zajašio NATO, sve ide svojim smjerom. Usput da spomenem da je taj “letač” bio jedan od zapovjednika rvackog “kontingenta” u Afganistanu. A šta sam čuo, bolje da ne znate. Nadam se da će ovaj moj komentar ostat neprimijećen, osim pravim analitičarima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik