Vučić prihvatio svršen čin da Kosovo stvara svoju vojsku – Može li izbjeći sukob?

Bofi 40mm Vojska Srbije
123 komentara

Nakon nedavnog zaoštravanja odnosa između Beograda i Prištine, uvođenja carina od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od strane vlasti kosovskih Albanaca i uhićenja kojeg su u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice provele specijalne snage Kosova, uslijedio je zajednički sastanku vlada Kosova i Albanije u gradu Peć, na Kosovu na kojem se govorilo o ujedinjenju Kosova s Albanijom.

“Po prvi put, premijer Edi Rama je predstavio ideju o nacionalnom projektu ujedinjenja između Albanije i Kosova. U govoru na sastanku dviju vlada u Peći, Rama je uputio poziv Haradinaju za početak rada dvaju ministarstava vanjskih poslova na razvoju zajedničke strategije za ujedinjenje Albanaca do 2025. godine”, prenosi internetsko izdanje albanske Gazete Insajderi.

Vijest su prenijeli i ostali albanski listovi i njihova internetska izdanja, poput dnevnog lista Tema, kao i državna televizija Albanije, koja je prenosila sastanak dviju vlada u Peći.

Rama je dodao kako Albanija ne može beskrajno čekati da je EU prihvati, a Kosovo je umorno od čekanja na liberalizaciju viznog režima.

Vučić: Srbija ne može ništa poduzeti protiv Sjedinjenih Država

S-125 NEVA
FOTO: PVO sistem S-125 NEVA

Ovog tjedna je situaciju na jugu Balkana gotovo podanički komentirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Kosovski premijer Ramush Haradinaj potpuno je u pravu kada tvrdi da će, bez obzira na to što Priština krši međunarodno pravo, Sjedinjene Države uvijek biti na njenoj strani” izjavio je Aleksandar Vučić 7. prosinca u Kragujevcu.

“Došao je trenutak da Srbi prihvate tu činjenicu”, dodao je Vučić.

Prema riječima predsjednika Srbije, “već dugo je jasno tko stoji iza kosovskih Albanaca, jer oni nikada ne rade ništa na vlastitu opasnost i rizik”.

“Jasno je da su Sjedinjene Države iza svega ovoga. Ovo nije tajna, iako se ne bi smjelo uvijek otvoreno govoriti o tome. Kosovski Albanci imaju i druge saveznike u Europi. Stoga se moramo preusmjeriti na izgradnju tvornica, budućnost, moramo pobijediti s umom”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Aleksandar Vučić je savjetovao Srbe “da ne misle da bi SAD mogli poraziti vojnim sredstvima”

“Srbija je već jednom napadnuta i dobro znamo što svi mislimo o toj agresiji. Moramo sačuvati ljude da se rađa više djece. Srbija se, unatoč signalima koji će doći iz Prištine, treba držati podalje od bilo kakvih problema”, rekao je Vučić u svom “predviđanju skore budućnosti”.

Zar itko stvarno misli da Srbija može promijeniti mišljenje Sjedinjenih Država? Mi nemamo drugog izbora, bili smo stjerani u kut i moramo se očuvati i zaštititi”, rekao je predsjednik Srbije i dodao “kako se ni njemu nije svidjelo kada je američki veleposlanik u Prištini izjavio kako ne brine što međunarodni sporazum ne dozvoljava kosovskim Albancima da stvore vojsku, budući da su SAD priznale Kosovo i djeluju u skladu s tim”.

Vucic porosenko

“Ponašaju se na temelju zakona sile, a ne međunarodnog prava”, rekao je Vučić, ali istovremeno priznaje tu silu, što se ne može čuti ni od predsjednika, vlade i ministara devastirane države poput Ukrajine.

Aleksandar Vučić je, uz tihu kapitulaciju pred jezikom sile američkog veleposlanika u Prištini, istaknuo kako će Srbija nastaviti borbu za interese svojih naroda i dodao kako je imao korisne razgovore s glavnim tajnikom NATO pakta Jensom Stoltenbergom, te s ruskim i kineskim partnerima.

Ranije je novi američki veleposlanik u Prištini, Philip Scott Kosnett, izjavio kako je formiranje vojske Kosova, pitanje koje će parlament u Prištini razmatrati 14. prosinca, “pozitivan korak”. Kosnett je izjavu kosovskih čelnika da će ova vojska u budućnosti  biti dio “međunarodnih mirovnih operacija” nazvao “dobrom”.
Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za grčki list Efimerida Sindakton izjavio kako je Ramush Haradinaj “bacio paket zakona u parlamentarnu proceduru kako bi stvaranje punopravnih oružanih snaga bilo usklađeno s novim ustavom Kosova”.

“Jasno je da će ove snage biti usmjerene prvenstveno na sukobe sa Srbima koji žive u pokrajini, osobito u sjevernim područjima”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova, koji ne vjeruje da je budućnost takozvane vojske Kosova vođenje “međunarodnih mirovnih operacija”.

Oružje je spremno?

BVP M-80A
FOTO:BVP M-80A

U trenutku kada se stvara pravni okvir za uspostavu vojske kosovskih Albanaca, iz Albanije stiže vijest da brod pun modernog oružja za buduću vojsku Kosova preko Atlantskog oceana stiže u luku Drač u Albaniji. Odatle će se opasni teret isporučiti u baze na Kosovu. Srpske Večernje novosti su citirale predstavnike obavještajne službe Srbije i isporuka ovog oružja je dio scenarija Prištine u preuzimanju kontrole nad sjevernim većinski srpskim dijelom pokrajine.

U svojoj reportaži Večernje novosti dodaju kako su srpski operativci dobili informacije da tajne službe Kosova automatske puške dijele bivšim i sadašnjim kolegama u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

“U ovu paklenu igru, iza koje stoje Sjedinjene Države, uključeni su i planovi vlasti Prištine, koje vojsku Kosova planiraju utemeljiti 14. prosinca, unatoč činjenici da taj korak krši sve sporazume“, navodi srpski list.

Večernje novosti također izvještavaju da je ideja o uvođenju drakonskih carina na robe iz središnje Srbije došla iz Washingtona.

“Oni su Hashimu Thaçiju i njegovom ministru Shali ponudili da uvedu carine i još radikalnije mjere. Sada Priština također traži da KFOR poveća svoju nazočnost na sjeveru i hermetički zatvori granice sa središnjom Srbijom, navodno kako bi se spriječilo krijumčarenje roba”, pišu Večernje novosti.

Hashim Thaçi
FOTO: Hashim Thaçi

Kao što smo ranije izvijestili, vlasti u Prištini su nametnule 100% carina na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i rekle da će takve mjere ostati na snazi sve dok Beograd ne prizna neovisnost Kosova. Posljedica ovih mjera je da stanovništvo sjevernog Kosova nije dobivalo kruh, mlijeko i mliječne proizvode iz središnje Srbije. Ljekarne nisu imale dovoljno lijekova, a rezerve kisika u bolnicama su počele nestajati.

U slučaju pogoršanja situacije zbog mogućeg otpora Beograda, iako je to teško očekivati od Vučića, koji kao da se pomirio sa sudbinom, moguće je da KFOR zatvori dva administrativna prijelaza, a Priština organizira potpunu blokadu sjevernog Kosova i Metohije. Ako Beograd odluči da, kao protumjeru, zaustavi vodovod iz Gazivoda, nova vojska Kosova može preuzeti kontrolu nad cijelim sjevernim dijelom pokrajine, kojeg još uvijek ne kontrolira.

Teško je reći koliko su točne informacije koje su objavile Večernje novosti, jer se informacijski i propagandni rat između Beograda i Prištine, uz stvarne oružane sukobe, vodi godinama, ako ne i desetljećima.

Kosovo mapa
FOTO: Kosovo mapa

Međutim, brod s teretom oružja je doista stigao iz Sjedinjenih Država u Europu. Riječ je o poznatom teretnom broduMarianne Danica u vlasništvu tvrtke Folmer & Co. sa sjedištem u Kopenhagenu, koji je više puta spominjan u kontekstu sukoba u Siriji i Jemenu, koji je, uz ostale brodove iste kompanije isporučivao bugarsko oružje iz Burgasa u Saudijsku luku Džeda, odakle je isporučivano teroristima u  u Siriji ili saudijskoj koaliciji u Jemenu.

Navigacijski portal Marine Traffic je 6. prosinca zabilježio da se “Marianne Danica” nalazi u luci Cagliari na Sardiniji, gdje postoji velika  američka vojna baza. Brod je tamo stigao iz Sjedinjenih Država s pomorskog terminala “Sunny Point”, piše britanska agencija “IHS Jane’s”, specijalizirana za vojna pitanja. Autor članka Steven Watkins je za navigacijski portal Marine Traffic naveo kako je riječ o vrlo neobičnim aktivnostima.

Naime, na putu prema Cagliariju je brod “Marianne Danica” prethodno otišao u Marseille, gdje je, kako navodi AIS trebao biti kraj puta. Nakon toga se daljnje odredište može mijenjati.

“Dostava može biti namijenjena NATO snagama. Međutim, podudara se i s vijestima iz Srbije. Vrijeme će reći”, napisao je Steven Watkins na Twitteru.

Kosovo

Još u lipnju je danski list Extra Bladet kontaktirao Jørgena Folmera, vlasnika kompanije Folmer & Co., da komentira isporuke oružja iz Bugarske u Saudijsku Arabiju i dobio vrlo neprijateljski odgovor.

“Ja plovim samo s legalnim oružjem i nisam odgovoran za to gdje se koristi. Problem je u tome što sada radite za Ruse, a ne za zapadnjake”, rekao je brodovlasnik novinarima danskog Extra Bladeta.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj je jučer izjavio kako stvaranje vojske samoproglašene Republike Kosovo, bez obzira na sumnje glavnog tajnika NATO pakta Jens Stoltenberg, neće pokvariti odnose Prištine sa Sjevernoatlantskim savezom.

“Stvaranje vojske sljedećeg tjedna je unutarnji proces koji slijedi najnapredniji ustav na svijetu. Ustav koji predstavlja sve vrijednosti demokracije”, rekao je Haradinaj u kosovskom parlamentu.

Prema njegovim riječima, oružane snage Prištine će imati 5000 vojnika aktivnog sastava i 3000 rezervista. Ministar trenutno postojećih sigurnosnih snaga Kosova, Rustem Berisha, izvijestio je u studenom kako će vojska Kosova imati i vlastitu topničku, protuzračnu, biološku i kemijsku obranu, ali “samo za obranu”.

U intervjuu za grčki list Efimerida Sindakton je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako je Kosovo i dalje glavni centar nestabilnosti na Balkanu.

“Priština ne samo da otvoreno sabotira provedbe sporazuma postignutih s Beogradom uz posredovanje EU, već poduzima i nove provokativne korake. Istovremeno, Europska unija ne može obuzdati Kosovo”, istaknuo je ruski ministar.

Lavrov - Bondsteel baza
FOTO: baza Bondsteel i Sergej Lavrov

Sada se, uz postojeći carinski rat, nad Kosovom nadvila prijetnja novih sukoba, jer stvaranje vojske i naoružavanje pet do osam tisuća vojnika nije zahtjevan posao, jer dobar dio naoružanja može doći i preko baze Bondsteel, ne nužno kroz luku Drač u Albaniji, a više oružja s ovakvom razinom napetosti može dovesti do sukoba koji se može proširiti izvan “granica” Kosova.

Naravno, treba podsjetiti i na izjavu Aleksandra Vučića koji kao da pokušava uvjeriti građane Srbije da je sve ionako svršen čin i da o svemu odlučuju Amerikanci, a kada je tako, tu  se ništa ne može učiniti. Vrlo zanimljiv obrt situacije u vrhu vlasti u Beogradu u kojem nacionalist Vučić priprema teren za kapitulaciju, a liberalna premijerka Ana Brnabić izjavljuje kako bi stvaranje vojske Kosova moglo isprovocirati vojni sukob sa Srbijom i da je i ta opcija na stolu.

Iz bilo kojeg ugla da promatramo, situacija na Kosovu, uz onu u Bosni i Hercegovini gdje proces formiranja vlasti nakon izbora sa sobom nosi nove napetosti, nije obećavajuća i najgora moguća odluka u ovom trenutku je zeleno svjetlo novog američkog veleposlanika u Prištini Thaçiju i Haradinaju da čine što ih je volja, jer su SAD uz njih.

Sukob Srbije i kosovskih Albanaca – Tko Balkan gura u novi rat?

Pregovori Tirane i Prištine – Otvara se put ka ujedinjenju Albanije i Kosova

 

Ana BrnabićBondsteelEdi RamaHashim ThaçikosovoMarianne DanicaPhilip Scott KosnettRamush HaradinajRustem BerishaVojska Srbije
Pretplatiti se
Obavijesti o
123 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
komšija
5 godine prije

Jedini mogući okidač da Srbija krene u rat (bez obzira na Ameriku) bio bi, ako Priština pokuša da izvede scenario sličan pogromu Srba iz marta 2004. Sve ostalo, čak i relativno mirna akcija preuzimanja severa Kosova ne bi izazvala vojnu intervenciju Srbije.

eu kolonija
5 godine prije

picousti je američki čovjek. ako pažljivo slušate poruke picoustog onda možete primjetiti da on samo prijeti srpskom narodu. nitko od srba neće ratovati protiv amerikanaca ali nitko neće priznati neovisnost kosova. picousti želi da prizna kosovo I da rusiju stavi pred svršen čin I sve se vrti oko toga. ako rusija ne prizna kosovo onda bi išli na to da naprave razdor između srpskog naroda I rusije a isto bi bilo I kada bi rusija priznala kosovo. kada su prije 18 godina amerikanci unilateralno priznali neovisno kosovo onda su rekli da ih stav srbije po tom pitanju ne interesira a sada im je kao stalo da srbija prizna kosovo. dakle sve se svodi da se srpski I ruski narod konfrotiraju I ništa drugo. dakle bez potpore rusije ne treba ulaziti u sukob sa albancima, po cijenu da se oni preostali srbi presele u užu srbiju, ali nesmije se ni kosovo… Čitaj više »

čitalac
5 godine prije

Za promjenu (!), Vučić je ovoga puta u pravu: u ovom trenutku je iracionalno ići protiv Amerikanaca i bolje neka se posvete problemima razvoja. Detektirao i je glavni problem Srbije (ne samo nje): rađa se premalo djece. Bijela kuga! Da su imali barem polovicu rodnosti Albanaca ne bi izgubili Kosovo. Ovo je lekcija i za Europu. Već je vanjski ministar u Đinđiđevoj vladi, Svilanović, predlagao podjelu Kosova, jer je čuo da se na zapadu priča o tome, jer je to onda bilo prihvatljivo za EU ali ne i za Srbiju (danas je obratno). Pa su ga skoro razapeli! Zato je bolje neka se u vom trenutku posvete razvoju. Da su barem tako razmišljali svih ovih godina…. Neće ni USA vječno štititi Albance. Albanci na Kosovu ne vode baš pametnu politiku i ne vidim blistavu budućnost za njih. Graditi svoju budućnost u konfliktu sa susjedima i pod zaštitom samo jedno sile… Čitaj više »

Perica
5 godine prije

Od početka se to znalo, od 2012.-te godine, datum dolaska na vlast! Da podsetim, obećavali su da će poništiti sve štetne ugovore po Srbiju što se tiče Kosova, tako su dobili izbore i evo ih još, ‘tu’! Ne da ih je poništio već je samo nastavio gde su predhodni stali, radikalnijim metodama, jedinim mogućim a ovi predhodni to ni u ludilu nisu mogli. Ovo da rade “žuti”, bilo bi mrtvih po ulicama odavno. Sve u svemu prevario je birače, oni sve vreme iz njima znanih razloga ćute i odobravaju….Kako vreme prolazi i ja ga podržavam po pitanju Kosova

SiNisa
5 godine prije

A šta drugo da se očekuje od okupacionog namesnika?
Ova izdaja traje vek unazad. Od dolaska Karadjordjevica na vlast i otimanja krune stečene u procesu oslobadjanja od Turaka. UK se ponovo umešala u Balkanska posla i tada i sada. Ameri su samo mišići. Nemci i Poljaci (i Litvanci i Ukrajinci i Balkanci) su samo odbrambeni zid ka Istoku i neophodna topovska hrana u budućim sukobima.
Nikako da shvatimo ko nam smešta i da se opametimo, pa da gledamo svoja posla.

čokolino
5 godine prije

Jel se to meni samo čini il USrani stvaraju novi Izrael na balkanu??

giordano bruno
5 godine prije

Pustite sta prica Srbija, Srbija ce uraditi ono sto kaze Rusija.
Isto je tako Kosovo ce uraditi ono sto kaze USA.
Na Kosovu je sukob uticaja Rusije i USA, a ne Srba i Albanaca.
Vladimir Vladimirovich Putin dolazi u Srbiju za mesec dana, znaci u prvom mesecu 2019. godine.

Srbija nije u NATO, ni u EU. Srbija je po dve linije vezana sa Rusijom, kao Pravoslavna i kao Slavenska zemlja, zato na Zapadu za Srbe kazu Mali Rusi.
Prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, početkom iduće godine, trebalo bi da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije.
To je najavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić.

Tvingo
5 godine prije

Lako shiptarima dok imaju vucica,izdajnika svoga naroda ..

Gortan
5 godine prije

Sva aktivnost USA imperijalizma na izazivanju tenzija u balkanskim protektoratima, uključujući i Srbiju, svodi se na otežavanje demaskiranja ” nacionalističkih ” vlada kao agenata svetskog imperijalizma..

Ivo
5 godine prije

Članak je nezreo preko svake mjere, Vučić u biti vodi najpametniju moguću politiku. Šta bi trebalo da radi,jurne vojno na shiptare i priušti Srbiji još jedno nato bombardiranje? Ameri bi to jedva dočekali. Najpametnije što Srbija može uraditi je da se ekonomski, demografski i vojno jača i razvija, čeka trenutak kad će doći do geopolitičkih promjena koje će joj ići na ruku (unutar pet godina ameri će realno kolapsirati) i tada vojno povrati Kosovo i Metohiju. Do tad treba izbjegavati svaki sukob i ne odgovarati na američko-shiptarske provokacije kojih će svakako biti. Jednom kad dođe vrijeme za vojnu intervenciju,treba niti brz i nemilosrdan. Svi albanci u istoj državi,maloj albaniji. Po obavljenom poslu, uspostaviti pojas širine 20 km i podignuti zid po uzoru na onaj u izrahellu,kako bi se spriječilo zauvijek ilegalno useljavanje iz albanije,što je i bilo najveći uzrok promjene sastava stanovništva,a ne natalitet. Normalno,nikakvo priznavanje kosova kao države,to je… Čitaj više »

Zaposleni Besposlicar
5 godine prije

Samo budala moze pomisliti da ce Kosovo napasti Srbiju. Kosovski nariod je pobijedio u ovom ratu jer dobili su nezavisnu drzavu ma koliko god bi se Srbi i Rusi bunili. Samo bi budala mogla izgubiti dobijeni rat i to je cinjenica koja se ne moze pobiti.

Antiglobalist
5 godine prije

Srbima nikako da postane jasno da je Vučić instaliran da provede neovisnost Kosova i pripremi srpsku javnost na to.

Nema
5 godine prije

Nisam za usa. Ali ih sad u neku ruku podrzavam. Srbija je toliko pretendirala na tudje teritorije da im se sad obija o glavu. A o ponasanju prema susjedima da ne govorim

Mikojan
5 godine prije

Ajd, kad svi komentarišu da i ja zatroloam par redaka. Prvo, nikad mi se shiptararska politika samostalnosti nije sviđala samo iz razloga što graniče sa Albanijom, drugo, Srbija je tradicionalno vekovno nesposobna da išta održi pod kontrolom. Ratovanje nije samo ubijanje, pljačka, protjerivanje. Nazovimo pljačka resursa krene kasnije, kad se stvore svi politički uvjeti za to, sve drugo je osuđeno na propast. Ne vjerujem da će biti rata zbog kosova, iako je CIA predvidla WW3 tamo negdi 1982. da će krenuti zbog Kosova, vremena su se promjenila a Srbiji želim pameti da spriječi spajanja Kosova i Albanije ako je to ikako moguče. Srbi su uvjek bili bolji diplomati od ratnika, zato sam optimista da će nešto u tom smjeru uspjeti napraviti.

Miljenko
5 godine prije

Postoji prica da bi se skrenula paznja sa lose ekonomske situacije u ex Yu potrebno je izazivati regionalne krize (a naravno sakriti pljacke svog naroda i nesposobnost vodecih “drugova” ili realnije totalistickih rezima. Nravno iznad svega toga stoje i interesi dveju velikih sila koje se odmeravaju ,niti kauboji ne smeju silu koristiti jer su na nisanu sa Krima a niti Rusima nije potrebna neka nova vruca tacka ..Pravoslavnim narodima okolo albaneza malo fali da se vojno ujedine……

mladen3x
5 godine prije

Baš i ne vidim da se Rusi nešto previše bore za Srbiju jer zasad nemaju neki ekonomski dobitak na tom polju.Možda nekad u budućnosti,do tada se druge stvari moraju riješiti.Kad pogledam sastrane,dobili Rusi Srbiju na svoju stranu ili izgubili,skoro im je pa isto,Ruse i onako nebude nitko napao a i da ih napadne,briga njih za Srbiju,predaleko im je i nikakav geostrateški položaj nije u pitanju,i onako Srbija okružena NATO partnerima.

gsx
5 godine prije

Kao što se nismo pitali kada su trajali ratovi 91-95, zaključno sa njegovim krajom, kada je veliki čika rekao ajde deco dosta, tako se ni ovde ne pitamo mnogo. Rat je 91 počeo ne zbog Slobe koji je bio američki čovek nego što je njima tada odgovarao, Kraj je došao pred izbore u Americi itd itd. Mir koji su nametnuli ostavio je nerešene stvari koje mogu uvek potpaliti, Bosna ima Republiku Srpsku, Brčko i Herceg Bosnu… Tako i ovo oko Kosova , dali su im polu državu da mogu da ih drže u šaci, Srbima sever da mogu da nekada vrate nazad … Kada bude odgovaralo potpaliće, a dali ćemo se opet i mi primiti ?! Pa verovatno kao i uvek .Šta god mislio o ovome Vučiću msm da ne može pametnije da se uradi, malo u privredu, malo u vojsku, malo sa Kinom Rusijom, malo SA Nemcima pa ćemo… Čitaj više »

Arcibald Rajs
5 godine prije

Vucic je tu da potpise nezavisnost Kosmeta u ime Srbije, i onda ce ga skloniti i postaviti novog pajaca!

josip b t
5 godine prije

Mozete svi da pricate svasta ali sve je vec rijeseno.Srbija nema ni muda ni sansu da nesto promjeni. To je jednostavno tako. I gotovo!Mozete samo pricat i mislit kako je trebalo biti.Dok je joza bio ziv sve je bilo dobro ,kada je umro svako sebi trazili ste gledajte .Nemojte sada plakati.Kasno je da nesto mijenjate.Onda nije valjalo a sada je sve super samo od Srbije nije ostalo nista.sve izdajnik do izdajnika.nemojte kukat.

Valter
5 godine prije

Sve što više čitam komentare na Logičnom … to više volim životinje 🙂

Ivex
5 godine prije

Zovite Ruse nema druge ova Američka banda je gurnuti balkan opet u rat sada je pitanje koliko to isto odgovara i Rusima nešto nisu baš glasni kao kada je riječ o Siriji i Ukrajini

bbbb
5 godine prije

Jedino što srbe spašava je nježnik, onaj albanski ih je istjerao sa Kosova sa srpskim će ga vratiti, ali vidi vraga, di je selo, da nježnik uzgaja tu rijeku koja će otplaviti, od gradova mala vajda……………

barba tonći
5 godine prije

Srbija triba ovega ludega pizdoustog uapsit i doživotno zakraćunat u ludnicu. Zatim se Srbija triba posut pepelom i okrenut svojoj jedinoj braći a to smo mi Hrvati. Tribamo zajedničkim snagama učinit ovi prostor boji za životom. Rišit se luđakov, i ekstremista svi fela. Ne tribaju nam ni rusi ni ameri a Evropa bi nam onda jela iz ruke. Eee, triba se manit vojvod, poglavnik i maršal. tribamo jednostavno bit judi koji grle istinu a ne mitove i …

202
5 godine prije

Ne volim ni srbe ni albance ali srbi ne zaslužuju kosovo jer su obične njonje.
Ne što ne napadnu kosovo nego što ih vodi ova plačko

ne bu islo
5 godine prije

vucic je reaktivirao problem sa Kosovom u nadi da ce homogenizirati sve Srbe i onda svi zajednicki bliz-krikom oruzjem osvojiti ponovno Kosovo.No izgleda da to nece ici bas tako, jer vecina gradjana srbije zna da je Kosovo davno izgubljena prica i da republici Kosovo ne pada napamet pustiti Srbiji da ih olako osvoje. Rusija je ta koje podupire srbiju kako bi skrenula pogled zapada sa njihovih problema sa Ukrainom, a Dodik je mrtvo puhalo i od njega Srbija moze ocekivati samo da teske rijeci i nista vise.Svojedobno je Milosevic kazao Tudjmanu da ga kraiski srbi uopce ne zanimaju i nek radi sa njima sto god hoce.Milosevicev plan je bio preseliti par stotina tisuca srpske sirotinje iz krajine na Kosovo da mu naprave protutezu Albancima,ali je uspio samo mali broj Srba zavesti i preseliti na Kosovo dok je vecina pobjegla u Srbiju(eno ih i sada po barakama bez nade da im… Čitaj više »

njonjo
5 godine prije

Svojevremno sam pričao s jednim poznanikom koji je bio letač u JNA na Kosovu, u vrijeme “albanskog proljeća” 1980- ih. Nakon što su Rusi “protjerani ” s Kosova i zajašio NATO, sve ide svojim smjerom. Usput da spomenem da je taj “letač” bio jedan od zapovjednika rvackog “kontingenta” u Afganistanu. A šta sam čuo, bolje da ne znate. Nadam se da će ovaj moj komentar ostat neprimijećen, osim pravim analitičarima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI