Srbiji obećavaju bogatstvo samo da prizna Kosovo

Pritisak na Srbiju
107 komentara

Što prije Srbija prizna nezavisnost Kosova, to će brže oboje moći da se ujedine u prosperitetnom zagrljaju EU, u kojoj će bivša Jugoslavija pokretati cjelokupnu ekonomiju kontinenta, rekao je u petak američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar u intervjuu za lokalna podružnica CNN-a.

„Mislim da moramo da se odmaknemo od narativa da je Kosovo Srbija i da se pomjerimo ka narativu da su Kosovo i Srbija Evropa“, rekao je Eskobar za TV N1 u američkoj ambasadi u Beogradu.

„Imate zajedničku budućnost, a ta budućnost se ubrzano udaljava od problema iz 1990-ih i ide brzo ka prilikama 21. veka“ , dodao je on.

U ovoj budućnosti, ostaci Jugoslavije postaće  „pokretač rasta za Evropu, za čitav kontinent“, objasnio je Eskobar, “centar za proizvodnju obnovljive energije, informacione tehnologije, pomorstvo i transport.”

„Dakle, realnost je da ćete na kraju svi ionako biti povezani“, počevši od nekih regionalnih ekonomskih aranžmana kao što je inicijativa „Otvoreni Balkan“, pa „na kraju kroz Evropsku uniju. Što brže možemo riješiti neka od ovih pitanja, brže ćemo doći do ove mogućnosti budućnosti”, zaključio je američki izaslanik.

Eskobar je boravio u Beogradu kako bi se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pregovaračem EU Miroslavom Lajčakom. On je priznao da SAD „nisu učesnik“ već „podržavaju dijalog“ između Srbije i Kosova uz posredovanje EU.

Ranije ove nedjelje, on se sastao sa vršiocem dužnosti predsjednika Kosova Vjosom Osmani, čija je kancelarija bila ukrašena zastavom „Dardanije“ – političkim projektom ujedinjenja svih zemalja na Balkanu na koje polažu pravo etnički Albanci u jednu državu.

Najnovija runda šatl diplomatije uslijedila je uoči 1. septembra, roka koji su vlasti u otcepljenoj srpskoj pokrajini postavile za ukidanje srpskih registarskih tablica i identifikacionih dokumenata za etničke Srbe koji žive na sjeveru Kosova. Potez Prištine da uvede mjere krajem jula izazvao je lokalne proteste i barikade na putevima, a Beograd je obećao da će djelovati kako bi zaustavio “još jedan pogrom”. Nakon nekoliko napetih sati, kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da “odloži” taj potez na nagovor američkog izaslanika u Prištini.

Policija EU i mirovne snage NATO-a su od tada raspoređene u opštinama na sjeveru Kosova u kojima su etnički Srbi većina, obećavajući da će zaustaviti bilo kakve barikade ili proteste – ali ne i oduzimanje dokumenata od strane vlade etničkih Albanaca.

NATO je okupirao Kosovo 1999. godine, nakon 78-dnevnog vazdušnog rata protiv tadašnje Jugoslavije. Pokrajina Srbije je proglasila nezavisnost 2008. godine, uz podršku Zapada. Dok su SAD i većina njenih saveznika to priznali, Srbija, Rusija, Kina i UN generalno nisu.

Gabriel Escobarkosovosrbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
107 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

ha ha ha, američka posla.

Neuro
1 godina prije

Pa što ne rekoste odmah, evo jedva čekamo da sami sebi izvadimo srce da udjemo u tu septičku jamu…

Ico
1 godina prije

Kosovo i Metohija su u SFRJ bili u sastavu Srbije . . .

tri p
1 godina prije

Govno americko, Kosovo i Metohija su uvijek bili Srbija. Vucko bi ih vec priznao da se ne boji naroda.

tri p
1 godina prije

Kad je pustio Gazivode pucao si je u obje noge, mogao je sad ko putko drzati uzde sto se energije tice, ovo sa tablicama je samo folklor. Srbija je vec priznala kosovo sramotnim Briselskim sporazumima koje albanci ne jebu 5%. Priznato je i kad je onaj izdajnik Divac priznao kosovski olimpijski odbor. Ali govna oce bas potpis i formalno priznanje, bas me zanima tko ce to potpisat, vjerovatno Brnabicka, i nakon toga preselit u Brisel ili na Krk. VUCKO I DIVAC SU IZDAJICE SRPSKOG NARODA!

tri p
1 godina prije

Косово и Метохија ❤ Србије

eks
1 godina prije

USA je svetski šampion laži i prevare – imperija zla.

tri p
1 godina prije

Косово и Метохија ❤

Oki
1 godina prije

Kosovo je neovisna drzava i tocka….

Bane
1 godina prije

U srbiji se kaze: “gde ti mnogo obecaju, malu torbu ponesi.”
Izgleda da ovi ljaljani misle da smo juce nastali od majmuna.

tri p
1 godina prije

Волим Косово и Метохију.

Brahman
1 godina prije

“Ne treba nam ništa, sve su nam obećali.” 😂

Lister
1 godina prije

I što ako Srbija nikad ne prizna kosovo. Da li ce se ono vratiti u zagrljaj majke Srbije ili ce ga netko vratiti umjesto Srbije. U svakom slučaju Albanci su pokazali kakako se dobijaju ratovu u 21. vijeku, reprodukcija i čisti natalitet. Uzeli su srbima kosovo množeći se kao zečevi u usporedbi sa domaćim Srbima koji su vjerovali da su zaštićeni od strane države. Između Srbije i Kosova nalazi se granica dok je de facto između Kosova i Albanije nema. De jure, Kosovo je Srbija, de facto Kosovo je dio velike Albanije.

tomba
1 godina prije

Kosovo je vec priznato to vam je gospodo i putko potvrdio samo sto vi navijaci to ne vidite. To jes dobro a autonomna pokrajina Vojvodina nju ste zaboravili .

Mrčikola
1 godina prije

U slučaju da tkz. geopolitika još, koliko toliko, “fercera”, onda je za Srbiju zayebano to što onda, s obzirom na situaciju s Krimom, Donjeckom i Luganskom, i Rusiji odgovara da Srbija de jure prizna Kosovo…nažalost.
Ako geopolitika više ne “fercera” (a dosta je naznaka da je tako) onda će “govoriti” oružje… opet nažalost ali koga boli “jimmy”, i inače za sirotinju, a kamoli za balkansku sirotinju…zayebano, kako god da okreneš.

petar schroder
1 godina prije

Veliko bogatstvo.,gdje vam govore da se ne smijete tusirati i da se moramo da smrzavamo sve radi Ukraine Ocekuju se veliki nemiri na ulici i veliko siromastvo.Koje bogatstvo vlada u Americi ,da milione ljudi zivi na ulici ? Bogati ce biti jos bogatiji a srednja klasa ce biti na rubu gladi u EU .EU je dobra samo za politicare .Oni ce vam odredivati sta smijete sijati i koje sjeme i sta smijete jesti Krave zagaduju klimu a umjesto mesa oni preporucuju da jedemo INSEKTE:

Nena
1 godina prije

Ako evropa zatvori vrata srbima nece biti dobro zato sto prije to bolje jer Republika Kosovo je u svakom slucaju drzava priznali ili ne a ko misli suprotno neka ode i vidi sve ce mu biti jasno.

Vojni analitičar
1 godina prije

Što prije Srbija prizna nezavisnost Kosova, to će brže oboje moći da se ujedine u prosperitetnom zagrljaju EU
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

ad astra
1 godina prije

Naslov nema veze s onim što je kazao Eskobar. Nitko nikakvo bogatstvo ne obećava. Eskobar je poslao poruku Srbiji da je priznanje Kosova neminovnost.

1 godina prije

..u prosperitetnom zagrljaju EU.. je li ovo neka šala ili..?! Jedna stvar treba biti jasna,Kosovo ne moze biti ponovno dio Srbije bez rata!kao Sha BiH ne moze Ici u disoluciju bez rata!to treba svakome biti jasno.emocije na stranu ali ako ne Zelimo opet gledati krv na Balkanu,trebali bi pripaziti tko nam dolazi davati savjete kojima održavaju vatru na zivotu.zalosno je Sha gotovo da nema nijednog ovdašnjeg lidera bez kostiju u ormaru,koji bi mogao sjesti sa drugom stranom za stol i voditi otvoreni razgovor.a posebno bez uplitanja USA karijerista i propale EU.hvala.

Mladen
1 godina prije

U seriji mafijaških ubojstava Srbin ubio Crnogorca na Pagu .Ubojici prijeti dugoročna kazna zatvora ,izgleda ubojica dugi niz godina na teret Hrvatskih poreznih obveznika ,ma idi bre Balkanski ološu u p.m .od mog doma dosta mi je i ovih mojih kriminalaca koje moram hraniti na izdržavanju robije .

nekoime
1 godina prije

Svaka sličnost EU sa YU je slučajna i nenemjerna.

LZN
1 godina prije

Obečanje ludom radovanje……

Mel Gipson
1 godina prije

Mudro obećanje ludom radovanje!

tihobl
1 godina prije

A koje firme iz Srbije trebaju predati kceriki Medlin Olbrajt? Malo joj je ono sto je dobila na Kosovu.

Red Dog
1 godina prije

Dakle, nije smetala Jugoslavija kao entitet, vec osnova drustvenog uredenja; socijalizam (NSDD 133 (1984)).
Iz pocetka se je hteo miran prelazak na kapitalizam. Posto nije islo, jer se je tamo neki Milosevic suprotstavio, je razbijena.
Sad biva ponovo sastavljena kao kapitalisticka.
Kapitalistima su pojmovi nacija i teritorija prazne floskule. Vazna je osnova drustvenog uredenja; kapitalizam, da se te teritorije i mase mogu eksploatisati.
Primer: Britanski Commonwealth, cija je struktura toliko komplikovana da je prosecni konzument ne moze razumeti. Serija kompromisa kroz istoriju da bi teritorije i mase ostale dostupne za eksploataciju.
Ili Pax Americana.

Zuzu
1 godina prije

Evo, Hrvatska je pravi primjer prosperiteta koji očekuje Srbiju nakon ulaska u EU. Sa Amerikancima smo se isto usrećili, od velikih investicija dobili smo poslove čišćenja govana iz njihovih brodova i zahrđalu kramu od kamiona koje su ostavili Hrvatskoj kao na smetlištu.

Grdi
1 godina prije

Samo neka srbija trci u EU, zavrsit ce kao hrvatska ………… potpuno opljackana sa osiromasim pukom ….

Siniša
1 godina prije

Za početak…
Odkazana je parada srama.

Perun
1 godina prije

Dovođenje priznanja kosova je isti simbolički kontekst slanja njemačkih vojnika u okviru misije EUFOR-a sa njemačkom vojskom koja je bila okupaciona sila tokom Drugog svjetskog rata a u BiH se zna sta su njemacki okupatori radili ….postoje dokazi o tome … euRopska mUnija je septicka jama u koju ni pacovi ne zele da udju a kamoli narodi sa BALKANA …..Balkanaci su za europljane viša politicka kasta …to je vidljivo zadnjih 1000 godina …SFSN

Meštar
1 godina prije

Republika Srbija i Republika Kosovo imaju istog gospodara i zato tu nema mira. Nek se Srbi ne ljute, mamjerno sam napisao Renpubloka Kosovo jer isti gazda upravlja pozornicom i igrokazom

Weteran
1 godina prije

Juče Bagram
Sutra Bondstil
Dogodine u Prizrenu
:

antonijo
1 godina prije

lako amerima tuđu zemlju djelit

Max
1 godina prije

Jesu li Gabriel i pok Pablo što u rodu.

Ringo10
1 godina prije

Priznajte Kosovo i dobit ćete kitomira Marjanovog

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Prazna obećanja ludim ratovanja.
Koliko će tek Amerikenjci zaraditi kada Srbiji bogatstvo obećavaju.
Ko sa Đavolom tikve sadi?

R M
1 godina prije

Pa ovo je presmesno, em da priznamo Kosovo, pa da nas ubace u tamnicu naroda EU. Dva zla odjednom. Zadnja vest da je AV ipak otkazao “Euro majmunski ponos”, ali zadrzace ovu pe.erku da bude premijer. Sto bre ne odrzis referendum da vidis koliko je naroda za taj “evropski put Srbije”.

Alex
1 godina prije

Obećanu-ludom radovanje.
Tko s đavolom tikve sadi,o glavu mu se lupaju.
Šta nije jednostavnije i Srbiju i Kosovo primiti u EU?!! Kako je mogao Cipar!!!

Kalle balle
1 godina prije

Escobar jos mu facu vidis, ne bi biciklu od njega kupio. Koji probisvijeti gade balkan. Mrs u tri m

mrdo
1 godina prije

Ovaj je baja mnogo prosperitetno duhovit. To je valjda crni humor. EU je centralno upravljana tamnica naroda, al’ da je barem prosperitetna. Nije ni to. Da vidimo. Grčka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Portugal. Te su komedije od “država” članice EU tamnice naroda, a mnooogo su, jel’ te, prosperitetne.

AVANTI POPULI
1 godina prije

Poučen iskustvima. Ne znam kako vi, ali ja Šiptora nebih baš rado za komšiju il’ susjeda.

Branko
1 godina prije

Pričaj mi priču.

čudila se aman ja
1 godina prije

…kakvo izrugivanje narodu i državi mu – savršen primjer političke groteske, a likovi (premijerka,predsjednik,gost) lijepo nose umjetničku instalaciju.

Rudar
1 godina prije

Dobar !
Amerikanac obečava štampane papiriće a Rusi se smiju i gledaju !
u prevodu, kada se Kosovo vrati Srbiji tada će i Krim biti Ukrajinski ali sad smo u dilemi i problemu, da li će do tada postojati Ukrajina kao sada, tj. američki priljepak !?
A ko zna, možda ni Srbije biti neće !?

Ahmat sila
1 godina prije

Zapad sa Slavenima radi isto kao što je radio sa američkim indijancima ili afrikanerima. Jedne zavadi, druge potamani a treče podplati.

Lucija, prva
1 godina prije

I, evo malo…relevantnih komentara na Eskobarove…hm…riječi:

Zaharova i Primakov.

“Званични Београд је ово у првим сатима прећутао, али није Министарство иностраних послова Русије.

Његова портпаролка Марија Захарова Ескобару и свима у Вашингтону је поручила:

„Русија никада неће заборавити да је Косово Србија! НИКАДА!“

Огласио се и Јевгениј Примаков, шеф Россотрудњичества, руске агенције за међународну сарадњу. Овако:

„Косово је – Србија.

Крим је – Русија.

Волга се улива у Каспијско море.

Москва је престроница Русије.

Кијев је руски град.

Смрт је неизбежна.

Бог постоји.

Ово је све што се може рећи поводом изјаве америчкког Стејт департмана.

Постоје ли Срби који још имају неке сумње поводом Американаца?“” 🙂

Rimtutituki
1 godina prije

Onda je znaci istina procjena CIA iz 70tih,da ako ostane Jugoslavija sa politikom nesvrstanih i nekim vidom socijalizma,postace najatraktivniji pol i uzor citavoj africi,aziji,juznoj americi,bila bi centar svijeta,procijeni CIA 1971, ne bi se ovoliko lomili po balkanu. Kazu nista nema,vukojebina.polomise se oko vukojebine. Slutim da igra najznacajniju ulogu u tajnoj istoriji,koja nam se presucuje.

Mila
1 godina prije

Eskobar? Nomen est omen! Da se ujedine u prosperitetnom zagrljaju EU?

Duhovito; baš me zanima da li je ovo sam smislio ili mu je neko pomogao?

deki
1 godina prije

priznacu Kosovo ako priznaju nezavisni Teksas

Vojni analitičar
1 godina prije

Idemo probati ovako. Srbija je Kosovo izgubila priznala to ili ne. Vjerojatnost da ga vrati je jednaka vjerojatnosti da bi Hrvatska mogla vratiti istočni Srijem do Zemuna samo ako pripajanje tog područja Srbiji “ne priznamo”. Možemo mi to milijun puta “ne priznavati” to je gotova stvar jednako kao što je za Srbiju gotova stvar gubitak Kosova. Ja sam naprimjer nekad bio mlad, jak i zdrav, pa više nisam. I koliko god ja “ne priznavao” da sam omatorio i odrtavio to se svejedno neće promijeniti i ja nikad više neću biti 20-godišnjak, osjećati se kako sam se onda osjećao i moći što sam onda mogao. Jer realnost se ne prilagođava naši željama i našem “(ne)priznavanju”. Jedini način na koji bi moglo doći do nekakvih promjena granica, kad su u pitanju ovako male zemlje kao naše je sveopći svjetski rat . Supersile poput SAD, Rusije ili Kine još i mogu na svoju… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI