Sukob Srbije i kosovskih Albanaca – Tko Balkan gura u novi rat?

Kosovo
173 komentara

Ovog tjedna se jug Balkana doslovno užario. Prvo su vlasti kosovskih Albanaca u Prištini uvele 10% carina na robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je izazvali buru negodovanja u Beogradu. Nakon toga je Srbija uspješno lobirala da se na Općoj skupštini Interpola Kosovo ne primi u ovu međunarodnu organizaciju. Odluka je donesena većinom glasova zemalja članica ove organizacije, a za ulazak Kosova u Interpol je bila potrebna dvotrećinska većina. Kosovo nije bilo ni blizu dvije trećine potrebnih glasova i Priština je reagirala iracionalnom odlukom da se carina na robe iz Srbije i BiH podigne na 100%.

Usred ovih napetosti, kosovska policija jučer, rano ujutro, izvodi akciju uhićenja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje pod sirenama i uz paljbu iz vatrenog oružja uspijeva uhititi četiri osobe srpske nacionalnosti, tri u vezi sa slučajem ubojstva političara Olivera Ivanovića, a četvrtog zbog opiranja policijskim službenicima. Kako su se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice upalile sirene za uzbunu i dio ljudi, vjerojatno pripadnika organizirane skupine za ovakve i slične izvanredne situacije, izašli su s oružjem, a albanska policija se s uhićenima brzo povukla južno od Ibra.

Odmah po primitku vijesti, vlasti u Beogradu sazivaju izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnosti, na kojoj su sudjelovali politički vrh i predstavnici vojske, policije, obavještajnih službi i drugih sigurnosnih tijela Srbije.

Tijekom ovih događaje predsjednik Srbije na razgovor s političkim vrhom zemlje poziva veleposlanike Rusije i Kine u Srbiji, a tek nakon njih su održani i  izvanredni sastanci s čelnikom delegacije EU u Srbiji, kao i s veleposlanicima Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

Priština priznaje da su carine uvedene zbog lobiranja Beograda da se Kosovo ne primi u Interpol, a kasnija policijska akcija se također može smatrati dijelom šireg plana zaoštravanja ionako napetih odnosa s Beogradom.

VIDEO: Upad jedinice Rosu u sjevernu Kosovsku Mitrovicu

“Srbija nastavlja svoju agresivnu kampanju protiv Kosova, koju je započela tijekom odluke u prijemu Kosova u Interpol. To potkopava proces normalizacije. Kako bi zaštitila svoje vitalne interese, vlada Kosova je odlučila povećati porez na uvoz proizvoda iz Srbije za 100 posto. Daljnje mjere će biti objavljene uskoro”, izjavio je Enver Hoxhaj, zamjenik čelnika vlade kosovskih Albanaca Ramusha Haradinaja.

Vučić smiruje strasti i tvrdi kako je Vijeće za nacionalnu sigurnost “donijelo odluku da Srbija ni na koji način neće uzvraćati istim mjerama, nećemo se zaustavljati kamione iz Kosova i daljnji protok robe, jer Beograd želi pokazati odgovorno ponašanje sa svoje i neracionalno ponašanje s druge strane”.

U posebnom obraćanju naciji Vučić je predvidio “potpunu katastrofu” za balkansku regiju. Albanske vlasti Kosova su postupile nepristojno i zbog neuspjeha u želji da uđu u Interpol su odlučile ucjenjivati Beograd, ali i Bosnu i Hercegovinu, koja zbog prava veta srpske strane u institucijama, također nije priznala neovisnost Kosova.

Beograd nekako treba odgovoriti i rat u sadašnjim uvjetima nije samo prijetnja, nego bi mogao biti neizbježna posljedica, jer ovo ne bi bio ni prvi ni zadnji put da se situacija otme kontroli.

Glavni uzrok sukoba bi bile carine kosovskih Albanaca od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao zabrana uvoza bilo koje robe preko granice regije bez posebnih oznaka koje vrijede na Kosovu. Matematika je ovdje jednostavna, cijene roba iz dvije susjedne zemlje će se na Kosovu sada udvostručiti, a to nikome ne treba, čak ni Albancima, koji imaju vrlo mal izvoz u Srbiju i BiH, a ogromni uvoz proizvoda iz tih zemalja, prije svega robe široke potrošnje. Međutim, dio dobavljača priznaje zakone lokalne uprave Kosova, iako ne priznaju legitimitet vlasti u Prištini. Stvar je dodatno eskalirala s uhićenjem četvorice Srba u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, što se u Beogradu tumači da Prištini nije bila dovoljna samo pljačka s carinama, nego Srbija mora trpjeti poniženja.

Pristina kosovo
FOTO: Pristina

“To je sasvim u albanskom duhu”, priopćili su u sjevernom dijelu Mitrovice i Beogradu, iako bi bilo dobro postaviti pitanje je li Priština išta od svega poduzela bez zelenog svjetla pravih vladara pokrajine u američkom veleposlanstvu u Prištini i vojnoj bazi “Bondsteel”.

Ono što je zanimljivo je činjenica da za uvođenje drastičnih carina za dvije zemlje s kojima Kosovo vjerojatno ima najveću trgovinsku razmjenu nema ekonomskih razloga. Ovo nisu carine protekcionizma s kojima bi se dala “potpora domaćim proizvođačima”, jer njih nema. Regija je kritično ovisna o uvozu, a trećina stanovnika Kosova je nezaposlena. Osim toga, polovica onih koji rade su zaposleni u javnom sektoru i državnom aparatu Prištine. Na kraju, nitko neće pobijediti, a na gubitku će biti  lokalno stanovništvo, prije svega zbog neminovnog porasta cijena, osobito roba čiji je uvoz povezan s tranzitom s kopna.

Ova mjera je zapravo banalna ucjena kojom se Srbija i Bosna i Hercegovina pokušavaju prisiliti na priznanje Kosova, ali su stratezi ovih akcija previdjeli da je to u ovakvim uvjetima nemoguće.

Vraćajući se na carine, pitanje je zna li bivši zapovjednik OVK i sadašnji predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, općenito značenje riječi “protekcionizam”.

U očima Srbije su takvi “naputci” bezrazložni i graniče s nepristojnošću. S druge strane, dvije trećine vodstva Bosne i Hercegovine bi sigurno priznalo Kosovo, ali je vodstvo Republike Srpske de facto konfederativne BiH upozorilo da će u slučaju da Sarajevo prizna Prištinu, Banja Luka pokrenuti proces odvajanja. Iako je Milorad Dodik to do sada rekao 1000 puta, a nikada nije, a vjerojatno i neće, učiniti ništa u tom smislu, parcijalno priznanje Kosova u Sarajevu bi zemlju sigurno uvuklo u novi rat.

Srećom, barem za sada, Zapad još uvijek ne želi novi rat na Balkanu, jer ima gomilu svojih problema za riješiti. Bruxelles i Washington licemjerno tvrde kako su oni mirovne snage koje su okončale bosanski i kosovski rat, a zaboravljaju kako na ovim prostorima dovoljna tuča na utakmici da se ponovno rasplamsa oružani sukob.

FOTO: ilustracija, tenk M-84 Vojske Srbije

U samoj BiH, iako načelno ne podnose za njih često neugodnog Milorada Dodika, kako je legitimno izabran za člana predsjedništva BiH, prisiljeni su slušati njegovo mišljenje.

Druga stvar je što su ranije iste osobe poklonile državnost kosovskim Albancima. Vjerojatno u dogovoru s Washingtonom, manje u suradnji s Bruxellesom, Priština dugo testira strpljenje Beograda i koristi bilo koju priliku, čak i dječje razloge, kako bi vlasti u Beogradu izbacila iz takta i dovela do bijesa. Za same Srbe je situacija u trenutku bila na rubu priprema za novi rat, iako to ne govore javno, ali se to “spominje” puno češće nego prije, uključujući i 2008. godinu, kada je kosovski parlament proglasio jednostranu neovisnost pokrajine od Srbije. Sjedinjene Države i većina zemalja EU su priznale ovu odluku, iako su znale da je ona suprotna prethodnim sporazumima i rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U Bruxellesu su svjesni opasnosti, ali je Europska unija tvorevina bez ikakve političke težine i Priština nema nikakvih razloga da sluša diktate EU.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini, na nametanje carina je  kategorično rekla: “Vlada Kosova odmah mora poništiti ove odluke”.

No, ako netko misli da će se bivši albanski militanti uplašiti glasa Mogherini ili bilo kojeg drugog birokrata Bruxellesa, onda gadno griješi. Političko vodstvo kosovskih Albanaca je odbilo  europske prigovore čak i oko pitanja stvaranja vlastite vojske, premda se prije deset godina EU zaklela da takve snage nikada neće postojati.

Srbija Kosovo

Što se tiče Sjedinjenih Država, njima trenutna situacija odgovara. Neka Europa sama shvati što mora činiti. Washington uvijek i po defaultu podržava Kosovo, jer je to američki politički projekt i tamo se nalazi najveća američka vojna baza na kontinentu. Za ostalo, neka čine što ih je volja. Neka uvode carine, neka izgrade zid na granici i čine što god žele, Donald Trump sve to voli i “ljudski” će ih razumjeti.

Ne da se Prištinu nikako ne može sputati. Ako treba, sigurno će popustiti, ali će zauzvrat tražiti nešto. Ne nužno iz Beograda, možda iz Bruxellesa, jer osjećaju da s ovim carinama mogu ucjenjivati i europsku birokraciju.

Predsjednik Srbije smatra da je najpoželjnija “nagrada” za Albance ublažavanje viznog režima od strane zemalja EU. Međutim, nakon svega što su vidjeli od pojave “mlade kosovske demokracije”, Europljani ne smatraju da su kosovski Albanci dosegli poželjnu razinu demokracije za bezvizni režim, posebno ne za jedinstveno tržište rada, koje bi doslovno bilo preplavljeno nezaposlenim mladim ljudima s Kosova.

Naime, kako bilježi Eurostat, tijekom migracijske krize koja je Europu pogodila prije nekoliko godina, bio je značajan val i stanovnika Kosova. Tek naknadno se EU dekretom ogradila i priopćila kako nema izbjeglica s Kosova, “jer je tamo sve sigurno, mirno i dobro”.

Vučić je istaknuo da se “zbog nečijih interesa izaziva sukob s ciljem potpune destabilizacije regije”. Same carine su za Beograd dodatni pritisak na preostale Srbe u sjevernom Kosovu, kojeg priština ne kontrolira, da zbog predstojećeg pada standarda napuste to područje i odsele za Srbiju.

Međutim, sve ove pretpostavke mogu i ne moraju biti točne, ali da trenutna situacija može dovesti do sukoba na Kosovu i Bosni i Hercegovini, to nitko ne može sporiti. Postoji nada da čak i ovakvo kakvo jest “troglavo” Predsjedništvo BiH neće riskirati da zbog stotinu ili dvije stotine milijuna eura izvoza na Kosovo riskira sukob unutar vlastitih granica.

Rat i etničko čišćenje su strašne riječi. Vučić se iskreno plaši Europe i istovremeno, ne bez razloga, preuzima ulogu mirotvorca.

“Prolili smo mnogo krvi za ovu zemlju i nemamo više života za plaćanje naše slobode i budućnosti, pa moramo učiniti sve kako bismo spasili mir. Beograd će se ponašati krajnje racionalno i odgovorno i donositi odluke za zaštitu i u interesu svog naroda”, rekao je Vučić u svom obraćanju naciji.

ramush-haradinaj
FOTO: Ramush Haradinaj

To jest, on ne prijeti ratom, ali naglašava njegovu stvarnu neizbježnost i upravo ono kako će voditi Srbiju u slučaju otvorenog sukoba. Jedna od osnovnih zadaća političara je objasniti interese nacije u bilo kojem trenutku, kada su vojne jedinice u vojarni ili ako su izašle iz njih, kao što je bilo s nedavnim demonstrativnim “podizanjem borbene gotovosti”.

No, predsjednik Srbije kao da želi da čitav svijet čuje, nakon što izračunaju sve prednosti i nedostatke, da je svaka opcija moguća. Iako je Ramush Haradinaj krajem listopada rekao kako se Srbija nikada neće usuditi dirnuti u Kosovo, jer bi to istovremeno značilo rat sa Sjedinjenim Državama i NATO paktom, ulazak srpskih snaga na sjever je također opcija, za sada nepoželjna, ali  usput ni najgora.

Za Vučića je sve što se događa ozbiljan izazov. On shvaća da se u ovom sporu ne može izvući, jer će tako samo biti na gubitku. Veliki dio njegovih birača bi nedonošenje nikakvog odgovora smatrala za izdaju. Ali on definitivno ne želi rat, barem ne sada, kada je počeo obnavljati vojsku, uglavnom zahvaljujući Rusiji, ali taj proces nije dovršen. Stoga naglasak daje na diplomaciju i općenito ostavlja dojam da će izbjeći sukob.

Balkan cvor sukob

Njegovu obraćanju narodu prethodio je hitan sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti i susret s veleposlanicima Rusije i Kine, koje je u govoru nazvao “ruskim i kineskim prijateljima”, a poslije se sastao s veleposlanicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

Posljednje četiri sile će sada morati naći izgovor i opravdanje za postupke svog protektorata. Ali sve dok postoji prijetnja eskalacije sukoba na Kosovu, tvrdnje EU i Sjedinjenih Država da na Balkanu i dalje postoji status quo, da je rat završen, a regija sigurna od novog etničkog čišćenja, znači nerazumno zatvaranje očiju pred trenutnom stvarnosti, pripisujući sebi nepostojeće zasluge i nastavljanje primjene neprikladnih metoda njihovih prethodnika.

Ako se izlaz iz ove situacije ne može pronaći, strašne slike iz govora predsjednika Srbije mogu se doslovno pretvoriti u stvarnost, a onda će u regiji doista “doći do potpune katastrofe”.

balkanBondsteelCarinecarinski ratHashim ThaçiInterpolMilorad DodikOliver IvanovićRamush HaradinajRepublika SrpskaStatus Quo
Pretplatiti se
Obavijesti o
173 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Zagonetni sastanak Tačija i Britanskog ambasadora uoči hapšenja na Kosovu.
Celo Kosovo je jedna USA baza i Amerikanci su se osetili pogodjenim da su izgubili vecinu u Interpolu pored svih pritisaka, a to znaci da su izgubili preovladjujuci uticaj u Svetu.
Albanci sa Kosova u Nisu i Kraljevu koriste medicinske usluge, a takodje kupuju sve sto je proizvedeno u Srbiji.
Srbija je spremna da da Kosovu autonomiju najvecu koja postoji u okviru Srbije.
Zastitnice Srbije su Rusija i Kina.
Kosovo ima više pripadnika ISIL-a po glavi stanovnika nego ijedna druga zemlja u Europi i na Balkanu, Čak 348 ljudi je otišlo u Siriju.
Za 19 godina na Kosovu niklo više od 900 džamija, verski radikalizam u jačanju.

Stipan Rogic
5 godine prije

Odavno je neko iz Srbije trebao izici pred UN i proglasiti okupaciju Kosova i Metohije , svaku drzavu koja je bombardovala Srbiju proglasiti agresorom i prekinuti sve odnose sa njima .
Umalo sam bio uhapsen jer sam usred Londona pljunuo izlog unutar koga je bio plakat PRAVOSLAVNE crkve na Kosovu sa turistickim oglasom da ljudi dodju pogledati ostavstine NJIHOVE Ilirske kulture ….

Fridrich dr
5 godine prije

Tko Balkan gura u novi rat?
Mile pekar -zvani burek,Jasmina -cistacica u srednjoj skoli,Ante -radnik u Flixbusa,Jovan-vlasnik 38 koza i jednog jarca ,da ne nabrajam jos ,svi mi koji ustajemo i radimo da platimo racune i nemamo vremena za gutljaj konjaka u zadimljenoj prostoriji .

towarmagarski
5 godine prije

prepao se wolfy da nebi mora u janjčare

fenix
5 godine prije

Stvar je vise nego prosta Vučić i cijela politička bulumenta iz Srbije i regiona su politicki projekt EU. Uljuljkani u sigurnost koju im je EU pružala tokom 20 godina je nestala jer sama EU se raspada i potpuno je impotentna u svakom pogledu kada te sigurnosti nema političari koje je ona stvorila su kao ribe na suvom koje još neshvataju realnost i nemogu se suočiti sa stvarnim problemima. Političari sa Kosova to nisu oni su militanti koji su saveznici sa Amerikom sama izjava Haradinaja da oni nemaju spoljnu politiku već da im je vode Amerikanci to dokazuje. Današnji svijet postaje isti onaj kakav je bio u 20,19 i 18 vijeku svjetske vele sile otvoreno intervenisu i ograđuju svoju zonu utjecaja taj proces na Balkanu tek kreće jer još postoji EU ciju zonu treba podijeliti a taj proces je počeo otcjepljenjem kosova. Politicari u Srbiji ce morati prihvatiti ruku Rusije isto… Čitaj više »

igi
5 godine prije

srbija…pogledajte kartu srbije…pogledajte sjecište svih pravaca na balkanu…centar i srce balkana je u beogradu na obali dunava i time je sve rečeno te spoznaja vodi do jednog zapadnog zaheba da pravi od sebe neprijatelja narodu koji obitava i drži srce balkana…ni makedonija,ni kosovo,ni bugarska,ni rumunjska nema geostratešku težinu jednog kalemegdana….imali na balkanu ijedno mjesto toliko prekriveno vojničkim kostima na balkanu izuzev beograda…od nekadašnjeg mađarskog beograda,osmanlijskog,beograda prinza eugena,…itd…mnogi ne znaju da su se največe bitke na balkanu u ww2 vodile na području srbije od niške operacije,kraljevskog mostobrana do beogradske operacije i po obimu materijala,ljudstva i žrtava…i stoga znajte…kosovo je precjenjeno…bitno za emocije ali nebitno za um…i ne bori se sada..upravo sada zapad za kosovo jer ono se bori za utjecaj i kapitulaciju srbije…njenu konačnu kapitulaciju…. …po mom osobnom mišljenju ako je srbija mogla 1918. uništiti državnost zbog jugoslavije danas također za spas svog naroda treba uništiti državnost i referendumom se vojno… Čitaj više »

eu kolonija
5 godine prije

dakle, pod jedan sarajevo nemože priznati kosovo ne radi prijetnje dodika o otcjepljenju republike srpske iz bih već zbog entitetskog veta na takvu odluku. entitetski veto je ustavna kategorija a odcjepljenje je vanustavna kategorija. pod dva haradinaj može da sanja da bi ulazak srpske vojske na kosovo značio objavu rata nato paktu jer po rezoluciji 1244 srbija na to ima pravo. u siriji su također amerikanci I neke članice nato pakta pa to nije prepreka rusiji I saa da tamane američke saveznike nemilosrdno I pred američkim očima tako da se haradinaj samozavarava. po mome mišljenju ovdje je u pitanju frustracija amerikanaca jer nemogu priskrbiti kosovu neovisnost I pored sve njihove moći I sile. I na kosovu, poput sirije, se vidi nemoć amerikanaca u odnosu na ruse samo su ovdje u pitanju politike a u siriji je to dokazano I vojno

Ivo
5 godine prije

tzv. ‘neovisno kosovo’ je američki projekt. Stvoreno je silom, i silom će biti uništeno. Kao što je napisao @nbava kua, Srbija se treba dobro naoružati i pripremiti za oslobađanje okupiranih južnih dijelova države. Oslobađanje će započeti čim se ameri spakuju iz bondstila, a do toga neće trebati dugo čekati, vjerovatno unutar 5 godina.

Što se tiče kosovskih albanaca…vjerovatno među njima ima nekih 5-10% normalnih s kojima je suživot moguć, no kako nema pouzdane metode za provjeru…opet se priklanjam mišljenju @nbava kua. Na kraju krajeva, svakome je najljepše u matičnoj domovini. Do tada, nek se igraju države.

njonjo
5 godine prije

O eventualnom ratu na dijelu Balkana neće odlučivati ni Vučić ni Haradinaj. Kako sada stoje stvari Bondsteel funkcionira, a to je Amerima dosta i više od očekivanja. Valjda je svakome jasno da se eventualni oružani sukob nebi zadržao u “planiranim gabaritima”.

Ivo
5 godine prije

Gavrilo ne idi na Kosovo molim te.

Perica
5 godine prije

Prika, ti k’o da si s Marsa pao…sory

Đuro
5 godine prije

Ne bih da vas sve nepotrebno uznemiravam,ali Kinezima je drugi svjetski rat počeo 1937.,Česima 1938.Česima je Sudetska oblast vraćena 1945.Srbima je ovaj rat o kome govori Babić počeo 1991. godine kada su izbačeni kao narod iz ustava i napadnuti raznim postrojbama.Ovo na Kosmetu je samo nastavak istog šablona sa istim pokroviteljima pogroma,Njemačkom državom i NATO paktom.Vidjećemo kako će svijet i Balkan izgledati kada se na kraju uspostavi međunarodno pravo.Dotada,vežite se,polećemo.

I da,
živjela Sirija i njen predsjednik Bašar Asad.

Trubadur
5 godine prije

Vreme radi za Srbiju u slučaju Kosovo… Svi oni, koju su Kosovo okupirali, iz godine u godinu su sve slabiji… A svi oni, koji Srbiju podupiru su sve jači…..A o samim Šiptarima na Kosovu, nema smisla govorit…..Njih niko ništa nije pitao, kad je sve to počelo i niko jih neče ništa pitat, kad se sve ovo završi…

Perica
5 godine prije

’99. te godine posla “milosrdnog anđela” 300 000 albanaca je prešlo granicu i naselilo Kosovo…još su tamo naravno. Ima dosta Srba što su imovinu prodali za sto puta veću vrednost, došli u Srbiju i dobili status prognanih lica…ima i toga

Fitcher
5 godine prije

A teško je žabu natjerati u vodu. Ovdje je ljudima u genima da stalno ratuju a to zapadnjaci jako dobro znaju i iskorištavaju.

Mucke
5 godine prije

Sukob u regiji radi Srba i Albanaca? taman posla.U sukobu batina ima dva kraja to trebaju imati na umu svi kojima je do sukoba.

pero
5 godine prije

Da li itko stavlja ovu priču u kontekst plinovoda koji bi trebao ići preko Srbije??? Tu vidim samo priče koje su naklapanja o svemu i svačemu (Slaveni, Albanci, ISIL, nacionalizmi, povijest…gluposti) , a pravi razlozi su ….. nečiji privatni interesi. NItko ne gleda širu sliku.

Vlastimir
5 godine prije

Sukobi između Srba i Šiptara potiču još iz doba turske okupacije Srbije u 15 veku.Šiptare je na ove prostore doveo u 11 veku sa Sicilije romejski vojskovođa Đorđe zvani Manijak.Srbi su doseljenike zvali “Rabanasi ili Arbanasi” po mestu Raban.Oni su sebe zvali Šćipetari tj, brđani.Arapi su ih zvali Arnauti što znači – oni koji se nisu vratili.Šiptari su živeli u planinama kao stočari i opskrbljavali su Srbe sa mesom i mlečnim proizvodima i prihvatili su hrišćansku veru.Sa dolaskom Turaka oni menjaju veru i počinju da napadaju Srbe i taj konflikt traje do današnjih dana.U 1 sv, ratu su napadali Srbe pri povlačenju ka Grčkoj i Albaniji.Tito i komunisti su taj konflikt zacementirali.Tito je uz pomoć Envera Hodže i Mahmuda Bakalija doveo nove Šiptare iz Albanije a zabranio zakonom, da se Srbi vrate posle rata na Kosovo.Enver Hodža i njegovi policajci su maltretirali starosedeoce Šiptare koji su bili priljateljski nastrojeni prema… Čitaj više »

Dosta
5 godine prije

Kosovo je natjerano da povuće bilo kakav potez da bi poručilo Srbiji i Dodiku u BiH da su svjesni i vide koliko im neprilika stvara Vučićeva politika sa figom u djepu.Činjenica je da je Vučić organizirao pokušaj državnog udara u makedonskom sobranju,a činjenica je da je uz pomoć rusa to isto pokušao u Crnoj Gori,pa čak i da je planirao ubojstvo drugog oka u glavi to jest Đukanovića,svima je poznato kako Vučić pokušava provocirat odnose sa hrvatskom ,a nije potrbno napominjat koliko je zla učinio u BiH i da je upravo on taj koji huška i stoji iza mahnitog Milorada Dodika.U Kosovu su u zadnjih 100 godina Srbi ubili preko 100 000 ljudi,a u posljednjem ratu Kosovo je imalo preko 20 000 žrtava od strane Srba.Iluzorno je očekivati da više ikada Albanci prihvate da im Srbija bude matična država,a to dobro zna i večina srpskih gradjana,ali Vučić je sjeme zla… Čitaj više »

Dub Miroslav
5 godine prije

Treba pomoći nekim drugim pokretima za otcjepljenje u drugim krajevima svijeta pa da vidiš frku i zbrku!

Dunja
5 godine prije

Kako god okreneš du#e ti odpozadi….govorio je nekad Ljuba Moljac…. podsećam, ne radi nametanja “naših” kvaliteta, sve ovdašnje, da Šiptari~Albanci nemaju ni vrhunske naučnike, ni umetnike, ni sportiste, a bogami ni vojskovođe….to je prosto tako…u nedavnoj poseti manastirima i kratkom boravku tamo, shvatila sam da sve Albance zabole za Kosovo, da čekaju vize i ako bude moglo, Amerika, pre nego Nemačka i Švajcarska…. inače njih nema toliko da bi eunatousa koji su već preplavljeni milionima migranata (sa još gorih teritorija) uopšte imali poseban problem, oni su potrebni na Kosovu, samo radi redovnog pravljenja problema na Balkanu…i tako još od kad je Austrija napravila Albaniju….

Gortan
5 godine prije

Počeli bi oni da šenluče na nagovor Vanšingtona i Brisela ( svi ovi sitni agenti CIA-e ) kada bi raspolagali potencijalom kvislinško – kompradorsko – mafijaških bandi s početka razbijanja i okupacije Jugoslavije. A sve ( srednjovekovne, plaćeničke ) “vojske” po bantustanima, ne bi mogle da pronađu sopstvene zadnjice u ćenifi a da i za to ne pitaju oficira za vezu sa Lenglijem.

Ivi tz
5 godine prije

I svaka budaletina ALI ako je realna,zna da je to tako. sve rečeno u textu.

Trubadur
5 godine prije

Normalno…. Ali najbolji su Albanci iz peći….

Serjoza
5 godine prije

^Mister% izgleda da te opasno zvace kompleks od SRBA …setaj malo bice ti lakse…

eu kolonija
5 godine prije

španjlska je bila 800 godina pod vlašću što maorskom što otomanskom. grčka, cipar, bugarska, rumunjska, mađarska, austrija, makedonija, crna gora, bih, hrvatska, armenija, sirija, izrael, egipat I drugi su bili pod okupacijom otomana. vidim da ti povijest nije jača strana

Chudo-Yudo
5 godine prije

Samo jedna mala digresija. Zar Balkan nije planina u Bugarskoj?
Zasto je svi imaju potrebu svojatati ili jos bolje, povinjati se prijezirnom franackom odnosu prema slavenskim narodima stvarajuci ih posprdno pod isti nazivnik?
Isto cinimo i mi nazivajuci svicarske, austrijance i nijemce svabama. Budimo gospoda i znajmo bolje od ne skolovanih. Balkan nije ni kosovski, ni srpski vec bugarski.

tobia quantrill
5 godine prije

tko gura balkan u novi rat?
a tko dopusta da se balkan gurne u rat?
uvik ga se guralo,a bojim se i uvik ce ga se gurat (da ne kazem rugat).
neko gura, neki dopustaju da se gura,a neki ko zapeta puska cekaju podgurivanje.
nece na dobro….kad tastina svlada razum, ne moze nego nasilno.

Zvrk
5 godine prije

Opet brisanje. Počinjem stvarno misliti da sam na crnoj listi.

Majk Majers
5 godine prije

Ako nisu Hrvati i Srbi, onda su tu Šipići. Uvik ima korisnih idoti na balkanu. A i šire…

crodaemon
5 godine prije

Jedno su lagane provokacije i sabotiranja od obe strane al odluka
#Priština je reagirala iracionalnom odlukom da se carina na robe iz Srbije i BiH podigne na 100%.#
je ravna objavi rata.

Mercury
5 godine prije

Opet se ()ebu preko glave naroda…

Trubadur
5 godine prije

Vidim, da tu debata još ide…. Nisam mislio ozbilnije diskutirat, pošto, još uvijek mislim, da je bio Blaševič u pravu sa onom svojom… “Ostace u knjigama i prica o nama
Balkan krajem jednog veka
svako pleme crta granicu
svi bi hteli svoju stranicu “………………………. Ali ipak…. Baš sam, povodom nekih diskusija na nekom drugom forumu pogledao podatrke….. Kosovo — Izvoz 0.4 milijarde , uvoz 2,9 milijardi , deficit – 2,5 milijardi…… Samo za usporedbu, moja Slovenija … Od prilike isti broj stanovnika … uvoz – 27,8 milijardi, izvboz – 28,5 milijardi , suficit – 0.7 milijardi, eura…… Kad gledam podatke za cca 2 milijuna stanovnika na Kosovu, ko, da gledam proračun, komunale u Berlinu…… Nema tu nikakve podstati, za neku ozbilniju državnost…. Tako, da dugoročno, jedino, da se spoji sa Albanijom ili se lepo vrati pod Srbiju…..

nije bitno tko
5 godine prije

Cilj USA nije zaposjesti Kosovo nego okupirati Srbiju, naravno preko njenog pripajanja u NATO. Centralni deo Srbije sa Beogradom je najvažnija strateška, prometna in komunikacijska tačka celog Balkana. Ko njome obvladava vojnom silom, taj vlada cijelom Balkanu. To je jasno svakom istoričaru i svakom ko se bavi današnjom strategijom američkog preuzimanja Evrope.

mladen3x
5 godine prije

Nitko tamo Balkan ne gura u rat več se stvari konačno moraju malo iskristalizirati,dosta je bilo monopola robe koja ulazi iz Srbije i BiH,radi se mjesto za robu iz EU i otvara se tržište.Zapravo daje se do znanja Srbiji da uđe pod patronat EU ali to se trenutno radi na malo teži način,dosta su sjedili na dvije stolice,vrijeme je da se odluče kojoj strani pripadaju.

antinwo.HR
5 godine prije

Srbi i Albanci opametite se više.Da opet ratujete zbog zapadnjačkih majmuna,nemojte biti smiješni

Visarionovič
5 godine prije

Vrlo jednostavno. Svugdje ima ekstremista. I to otprilike jednak postotak. Veći dio zapadnog svijeta drži svoje na kratkoj uzici. Na Balkanu je 1989. netko odlučio naše pustiti s uzice. Pa ih ti sad opet zaveži.

Šime Pecikoza
5 godine prije

Babiću,
misli NATO

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI