Sukob Srbije i kosovskih Albanaca – Tko Balkan gura u novi rat?

Kosovo

Ovog tjedna se jug Balkana doslovno užario. Prvo su vlasti kosovskih Albanaca u Prištini uvele 10% carina na robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je izazvali buru negodovanja u Beogradu. Nakon toga je Srbija uspješno lobirala da se na Općoj skupštini Interpola Kosovo ne primi u ovu međunarodnu organizaciju. Odluka je donesena većinom glasova zemalja članica ove organizacije, a za ulazak Kosova u Interpol je bila potrebna dvotrećinska većina. Kosovo nije bilo ni blizu dvije trećine potrebnih glasova i Priština je reagirala iracionalnom odlukom da se carina na robe iz Srbije i BiH podigne na 100%.

Usred ovih napetosti, kosovska policija jučer, rano ujutro, izvodi akciju uhićenja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje pod sirenama i uz paljbu iz vatrenog oružja uspijeva uhititi četiri osobe srpske nacionalnosti, tri u vezi sa slučajem ubojstva političara Olivera Ivanovića, a četvrtog zbog opiranja policijskim službenicima. Kako su se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice upalile sirene za uzbunu i dio ljudi, vjerojatno pripadnika organizirane skupine za ovakve i slične izvanredne situacije, izašli su s oružjem, a albanska policija se s uhićenima brzo povukla južno od Ibra.

Odmah po primitku vijesti, vlasti u Beogradu sazivaju izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnosti, na kojoj su sudjelovali politički vrh i predstavnici vojske, policije, obavještajnih službi i drugih sigurnosnih tijela Srbije.

Tijekom ovih događaje predsjednik Srbije na razgovor s političkim vrhom zemlje poziva veleposlanike Rusije i Kine u Srbiji, a tek nakon njih su održani i  izvanredni sastanci s čelnikom delegacije EU u Srbiji, kao i s veleposlanicima Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

Priština priznaje da su carine uvedene zbog lobiranja Beograda da se Kosovo ne primi u Interpol, a kasnija policijska akcija se također može smatrati dijelom šireg plana zaoštravanja ionako napetih odnosa s Beogradom.

VIDEO: Upad jedinice Rosu u sjevernu Kosovsku Mitrovicu

“Srbija nastavlja svoju agresivnu kampanju protiv Kosova, koju je započela tijekom odluke u prijemu Kosova u Interpol. To potkopava proces normalizacije. Kako bi zaštitila svoje vitalne interese, vlada Kosova je odlučila povećati porez na uvoz proizvoda iz Srbije za 100 posto. Daljnje mjere će biti objavljene uskoro”, izjavio je Enver Hoxhaj, zamjenik čelnika vlade kosovskih Albanaca Ramusha Haradinaja.

Vučić smiruje strasti i tvrdi kako je Vijeće za nacionalnu sigurnost “donijelo odluku da Srbija ni na koji način neće uzvraćati istim mjerama, nećemo se zaustavljati kamione iz Kosova i daljnji protok robe, jer Beograd želi pokazati odgovorno ponašanje sa svoje i neracionalno ponašanje s druge strane”.

U posebnom obraćanju naciji Vučić je predvidio “potpunu katastrofu” za balkansku regiju. Albanske vlasti Kosova su postupile nepristojno i zbog neuspjeha u želji da uđu u Interpol su odlučile ucjenjivati Beograd, ali i Bosnu i Hercegovinu, koja zbog prava veta srpske strane u institucijama, također nije priznala neovisnost Kosova.

Beograd nekako treba odgovoriti i rat u sadašnjim uvjetima nije samo prijetnja, nego bi mogao biti neizbježna posljedica, jer ovo ne bi bio ni prvi ni zadnji put da se situacija otme kontroli.

Glavni uzrok sukoba bi bile carine kosovskih Albanaca od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao zabrana uvoza bilo koje robe preko granice regije bez posebnih oznaka koje vrijede na Kosovu. Matematika je ovdje jednostavna, cijene roba iz dvije susjedne zemlje će se na Kosovu sada udvostručiti, a to nikome ne treba, čak ni Albancima, koji imaju vrlo mal izvoz u Srbiju i BiH, a ogromni uvoz proizvoda iz tih zemalja, prije svega robe široke potrošnje. Međutim, dio dobavljača priznaje zakone lokalne uprave Kosova, iako ne priznaju legitimitet vlasti u Prištini. Stvar je dodatno eskalirala s uhićenjem četvorice Srba u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, što se u Beogradu tumači da Prištini nije bila dovoljna samo pljačka s carinama, nego Srbija mora trpjeti poniženja.

Pristina kosovo
FOTO: Pristina

“To je sasvim u albanskom duhu”, priopćili su u sjevernom dijelu Mitrovice i Beogradu, iako bi bilo dobro postaviti pitanje je li Priština išta od svega poduzela bez zelenog svjetla pravih vladara pokrajine u američkom veleposlanstvu u Prištini i vojnoj bazi “Bondsteel”.

Ono što je zanimljivo je činjenica da za uvođenje drastičnih carina za dvije zemlje s kojima Kosovo vjerojatno ima najveću trgovinsku razmjenu nema ekonomskih razloga. Ovo nisu carine protekcionizma s kojima bi se dala “potpora domaćim proizvođačima”, jer njih nema. Regija je kritično ovisna o uvozu, a trećina stanovnika Kosova je nezaposlena. Osim toga, polovica onih koji rade su zaposleni u javnom sektoru i državnom aparatu Prištine. Na kraju, nitko neće pobijediti, a na gubitku će biti  lokalno stanovništvo, prije svega zbog neminovnog porasta cijena, osobito roba čiji je uvoz povezan s tranzitom s kopna.

Ova mjera je zapravo banalna ucjena kojom se Srbija i Bosna i Hercegovina pokušavaju prisiliti na priznanje Kosova, ali su stratezi ovih akcija previdjeli da je to u ovakvim uvjetima nemoguće.

Vraćajući se na carine, pitanje je zna li bivši zapovjednik OVK i sadašnji predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, općenito značenje riječi “protekcionizam”.

U očima Srbije su takvi “naputci” bezrazložni i graniče s nepristojnošću. S druge strane, dvije trećine vodstva Bosne i Hercegovine bi sigurno priznalo Kosovo, ali je vodstvo Republike Srpske de facto konfederativne BiH upozorilo da će u slučaju da Sarajevo prizna Prištinu, Banja Luka pokrenuti proces odvajanja. Iako je Milorad Dodik to do sada rekao 1000 puta, a nikada nije, a vjerojatno i neće, učiniti ništa u tom smislu, parcijalno priznanje Kosova u Sarajevu bi zemlju sigurno uvuklo u novi rat.

Srećom, barem za sada, Zapad još uvijek ne želi novi rat na Balkanu, jer ima gomilu svojih problema za riješiti. Bruxelles i Washington licemjerno tvrde kako su oni mirovne snage koje su okončale bosanski i kosovski rat, a zaboravljaju kako na ovim prostorima dovoljna tuča na utakmici da se ponovno rasplamsa oružani sukob.

FOTO: ilustracija, tenk M-84 Vojske Srbije

U samoj BiH, iako načelno ne podnose za njih često neugodnog Milorada Dodika, kako je legitimno izabran za člana predsjedništva BiH, prisiljeni su slušati njegovo mišljenje.

Druga stvar je što su ranije iste osobe poklonile državnost kosovskim Albancima. Vjerojatno u dogovoru s Washingtonom, manje u suradnji s Bruxellesom, Priština dugo testira strpljenje Beograda i koristi bilo koju priliku, čak i dječje razloge, kako bi vlasti u Beogradu izbacila iz takta i dovela do bijesa. Za same Srbe je situacija u trenutku bila na rubu priprema za novi rat, iako to ne govore javno, ali se to “spominje” puno češće nego prije, uključujući i 2008. godinu, kada je kosovski parlament proglasio jednostranu neovisnost pokrajine od Srbije. Sjedinjene Države i većina zemalja EU su priznale ovu odluku, iako su znale da je ona suprotna prethodnim sporazumima i rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U Bruxellesu su svjesni opasnosti, ali je Europska unija tvorevina bez ikakve političke težine i Priština nema nikakvih razloga da sluša diktate EU.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini, na nametanje carina je  kategorično rekla: “Vlada Kosova odmah mora poništiti ove odluke”.

No, ako netko misli da će se bivši albanski militanti uplašiti glasa Mogherini ili bilo kojeg drugog birokrata Bruxellesa, onda gadno griješi. Političko vodstvo kosovskih Albanaca je odbilo  europske prigovore čak i oko pitanja stvaranja vlastite vojske, premda se prije deset godina EU zaklela da takve snage nikada neće postojati.

Srbija Kosovo

Što se tiče Sjedinjenih Država, njima trenutna situacija odgovara. Neka Europa sama shvati što mora činiti. Washington uvijek i po defaultu podržava Kosovo, jer je to američki politički projekt i tamo se nalazi najveća američka vojna baza na kontinentu. Za ostalo, neka čine što ih je volja. Neka uvode carine, neka izgrade zid na granici i čine što god žele, Donald Trump sve to voli i “ljudski” će ih razumjeti.

Ne da se Prištinu nikako ne može sputati. Ako treba, sigurno će popustiti, ali će zauzvrat tražiti nešto. Ne nužno iz Beograda, možda iz Bruxellesa, jer osjećaju da s ovim carinama mogu ucjenjivati i europsku birokraciju.

Predsjednik Srbije smatra da je najpoželjnija “nagrada” za Albance ublažavanje viznog režima od strane zemalja EU. Međutim, nakon svega što su vidjeli od pojave “mlade kosovske demokracije”, Europljani ne smatraju da su kosovski Albanci dosegli poželjnu razinu demokracije za bezvizni režim, posebno ne za jedinstveno tržište rada, koje bi doslovno bilo preplavljeno nezaposlenim mladim ljudima s Kosova.

Naime, kako bilježi Eurostat, tijekom migracijske krize koja je Europu pogodila prije nekoliko godina, bio je značajan val i stanovnika Kosova. Tek naknadno se EU dekretom ogradila i priopćila kako nema izbjeglica s Kosova, “jer je tamo sve sigurno, mirno i dobro”.

Vučić je istaknuo da se “zbog nečijih interesa izaziva sukob s ciljem potpune destabilizacije regije”. Same carine su za Beograd dodatni pritisak na preostale Srbe u sjevernom Kosovu, kojeg priština ne kontrolira, da zbog predstojećeg pada standarda napuste to područje i odsele za Srbiju.

Međutim, sve ove pretpostavke mogu i ne moraju biti točne, ali da trenutna situacija može dovesti do sukoba na Kosovu i Bosni i Hercegovini, to nitko ne može sporiti. Postoji nada da čak i ovakvo kakvo jest “troglavo” Predsjedništvo BiH neće riskirati da zbog stotinu ili dvije stotine milijuna eura izvoza na Kosovo riskira sukob unutar vlastitih granica.

Rat i etničko čišćenje su strašne riječi. Vučić se iskreno plaši Europe i istovremeno, ne bez razloga, preuzima ulogu mirotvorca.

“Prolili smo mnogo krvi za ovu zemlju i nemamo više života za plaćanje naše slobode i budućnosti, pa moramo učiniti sve kako bismo spasili mir. Beograd će se ponašati krajnje racionalno i odgovorno i donositi odluke za zaštitu i u interesu svog naroda”, rekao je Vučić u svom obraćanju naciji.

ramush-haradinaj
FOTO: Ramush Haradinaj

To jest, on ne prijeti ratom, ali naglašava njegovu stvarnu neizbježnost i upravo ono kako će voditi Srbiju u slučaju otvorenog sukoba. Jedna od osnovnih zadaća političara je objasniti interese nacije u bilo kojem trenutku, kada su vojne jedinice u vojarni ili ako su izašle iz njih, kao što je bilo s nedavnim demonstrativnim “podizanjem borbene gotovosti”.

No, predsjednik Srbije kao da želi da čitav svijet čuje, nakon što izračunaju sve prednosti i nedostatke, da je svaka opcija moguća. Iako je Ramush Haradinaj krajem listopada rekao kako se Srbija nikada neće usuditi dirnuti u Kosovo, jer bi to istovremeno značilo rat sa Sjedinjenim Državama i NATO paktom, ulazak srpskih snaga na sjever je također opcija, za sada nepoželjna, ali  usput ni najgora.

Za Vučića je sve što se događa ozbiljan izazov. On shvaća da se u ovom sporu ne može izvući, jer će tako samo biti na gubitku. Veliki dio njegovih birača bi nedonošenje nikakvog odgovora smatrala za izdaju. Ali on definitivno ne želi rat, barem ne sada, kada je počeo obnavljati vojsku, uglavnom zahvaljujući Rusiji, ali taj proces nije dovršen. Stoga naglasak daje na diplomaciju i općenito ostavlja dojam da će izbjeći sukob.

Balkan cvor sukob

Njegovu obraćanju narodu prethodio je hitan sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti i susret s veleposlanicima Rusije i Kine, koje je u govoru nazvao “ruskim i kineskim prijateljima”, a poslije se sastao s veleposlanicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

Posljednje četiri sile će sada morati naći izgovor i opravdanje za postupke svog protektorata. Ali sve dok postoji prijetnja eskalacije sukoba na Kosovu, tvrdnje EU i Sjedinjenih Država da na Balkanu i dalje postoji status quo, da je rat završen, a regija sigurna od novog etničkog čišćenja, znači nerazumno zatvaranje očiju pred trenutnom stvarnosti, pripisujući sebi nepostojeće zasluge i nastavljanje primjene neprikladnih metoda njihovih prethodnika.

Ako se izlaz iz ove situacije ne može pronaći, strašne slike iz govora predsjednika Srbije mogu se doslovno pretvoriti u stvarnost, a onda će u regiji doista “doći do potpune katastrofe”.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
173 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
giordano bruno

Zagonetni sastanak Tačija i Britanskog ambasadora uoči hapšenja na Kosovu. Celo Kosovo je jedna USA baza i Amerikanci su se osetili pogodjenim da su izgubili vecinu u Interpolu pored svih pritisaka, a to znaci da su izgubili preovladjujuci uticaj u Svetu. Albanci sa Kosova u Nisu i Kraljevu koriste medicinske… Pročitaj više »

Stipan Rogic

Odavno je neko iz Srbije trebao izici pred UN i proglasiti okupaciju Kosova i Metohije , svaku drzavu koja je bombardovala Srbiju proglasiti agresorom i prekinuti sve odnose sa njima . Umalo sam bio uhapsen jer sam usred Londona pljunuo izlog unutar koga je bio plakat PRAVOSLAVNE crkve na Kosovu… Pročitaj više »

Fridrich dr

Tko Balkan gura u novi rat?
Mile pekar -zvani burek,Jasmina -cistacica u srednjoj skoli,Ante -radnik u Flixbusa,Jovan-vlasnik 38 koza i jednog jarca ,da ne nabrajam jos ,svi mi koji ustajemo i radimo da platimo racune i nemamo vremena za gutljaj konjaka u zadimljenoj prostoriji .

towarmagarski

prepao se wolfy da nebi mora u janjčare

fenix

Stvar je vise nego prosta Vučić i cijela politička bulumenta iz Srbije i regiona su politicki projekt EU. Uljuljkani u sigurnost koju im je EU pružala tokom 20 godina je nestala jer sama EU se raspada i potpuno je impotentna u svakom pogledu kada te sigurnosti nema političari koje je… Pročitaj više »

igi

srbija…pogledajte kartu srbije…pogledajte sjecište svih pravaca na balkanu…centar i srce balkana je u beogradu na obali dunava i time je sve rečeno te spoznaja vodi do jednog zapadnog zaheba da pravi od sebe neprijatelja narodu koji obitava i drži srce balkana…ni makedonija,ni kosovo,ni bugarska,ni rumunjska nema geostratešku težinu jednog kalemegdana….imali… Pročitaj više »

eu kolonija

dakle, pod jedan sarajevo nemože priznati kosovo ne radi prijetnje dodika o otcjepljenju republike srpske iz bih već zbog entitetskog veta na takvu odluku. entitetski veto je ustavna kategorija a odcjepljenje je vanustavna kategorija. pod dva haradinaj može da sanja da bi ulazak srpske vojske na kosovo značio objavu rata… Pročitaj više »

Ivo

tzv. ‘neovisno kosovo’ je američki projekt. Stvoreno je silom, i silom će biti uništeno. Kao što je napisao @nbava kua, Srbija se treba dobro naoružati i pripremiti za oslobađanje okupiranih južnih dijelova države. Oslobađanje će započeti čim se ameri spakuju iz bondstila, a do toga neće trebati dugo čekati, vjerovatno… Pročitaj više »

njonjo

O eventualnom ratu na dijelu Balkana neće odlučivati ni Vučić ni Haradinaj. Kako sada stoje stvari Bondsteel funkcionira, a to je Amerima dosta i više od očekivanja. Valjda je svakome jasno da se eventualni oružani sukob nebi zadržao u “planiranim gabaritima”.

Ivo

Gavrilo ne idi na Kosovo molim te.

Perica

Prika, ti k’o da si s Marsa pao…sory

Đuro

Ne bih da vas sve nepotrebno uznemiravam,ali Kinezima je drugi svjetski rat počeo 1937.,Česima 1938.Česima je Sudetska oblast vraćena 1945.Srbima je ovaj rat o kome govori Babić počeo 1991. godine kada su izbačeni kao narod iz ustava i napadnuti raznim postrojbama.Ovo na Kosmetu je samo nastavak istog šablona sa istim… Pročitaj više »

Trubadur

Vreme radi za Srbiju u slučaju Kosovo… Svi oni, koju su Kosovo okupirali, iz godine u godinu su sve slabiji… A svi oni, koji Srbiju podupiru su sve jači…..A o samim Šiptarima na Kosovu, nema smisla govorit…..Njih niko ništa nije pitao, kad je sve to počelo i niko jih neče… Pročitaj više »

Perica

’99. te godine posla “milosrdnog anđela” 300 000 albanaca je prešlo granicu i naselilo Kosovo…još su tamo naravno. Ima dosta Srba što su imovinu prodali za sto puta veću vrednost, došli u Srbiju i dobili status prognanih lica…ima i toga

Fitcher

A teško je žabu natjerati u vodu. Ovdje je ljudima u genima da stalno ratuju a to zapadnjaci jako dobro znaju i iskorištavaju.

Mucke

Sukob u regiji radi Srba i Albanaca? taman posla.U sukobu batina ima dva kraja to trebaju imati na umu svi kojima je do sukoba.

pero

Da li itko stavlja ovu priču u kontekst plinovoda koji bi trebao ići preko Srbije??? Tu vidim samo priče koje su naklapanja o svemu i svačemu (Slaveni, Albanci, ISIL, nacionalizmi, povijest…gluposti) , a pravi razlozi su ….. nečiji privatni interesi. NItko ne gleda širu sliku.

Vlastimir

Sukobi između Srba i Šiptara potiču još iz doba turske okupacije Srbije u 15 veku.Šiptare je na ove prostore doveo u 11 veku sa Sicilije romejski vojskovođa Đorđe zvani Manijak.Srbi su doseljenike zvali “Rabanasi ili Arbanasi” po mestu Raban.Oni su sebe zvali Šćipetari tj, brđani.Arapi su ih zvali Arnauti što… Pročitaj više »

Dosta

Kosovo je natjerano da povuće bilo kakav potez da bi poručilo Srbiji i Dodiku u BiH da su svjesni i vide koliko im neprilika stvara Vučićeva politika sa figom u djepu.Činjenica je da je Vučić organizirao pokušaj državnog udara u makedonskom sobranju,a činjenica je da je uz pomoć rusa to… Pročitaj više »

Dub Miroslav

Treba pomoći nekim drugim pokretima za otcjepljenje u drugim krajevima svijeta pa da vidiš frku i zbrku!

Dunja

Kako god okreneš du#e ti odpozadi….govorio je nekad Ljuba Moljac…. podsećam, ne radi nametanja “naših” kvaliteta, sve ovdašnje, da Šiptari~Albanci nemaju ni vrhunske naučnike, ni umetnike, ni sportiste, a bogami ni vojskovođe….to je prosto tako…u nedavnoj poseti manastirima i kratkom boravku tamo, shvatila sam da sve Albance zabole za Kosovo,… Pročitaj više »

Gortan

Počeli bi oni da šenluče na nagovor Vanšingtona i Brisela ( svi ovi sitni agenti CIA-e ) kada bi raspolagali potencijalom kvislinško – kompradorsko – mafijaških bandi s početka razbijanja i okupacije Jugoslavije. A sve ( srednjovekovne, plaćeničke ) “vojske” po bantustanima, ne bi mogle da pronađu sopstvene zadnjice u… Pročitaj više »

Ivi tz

I svaka budaletina ALI ako je realna,zna da je to tako. sve rečeno u textu.

Trubadur

Normalno…. Ali najbolji su Albanci iz peći….

Serjoza

^Mister% izgleda da te opasno zvace kompleks od SRBA …setaj malo bice ti lakse…

eu kolonija

španjlska je bila 800 godina pod vlašću što maorskom što otomanskom. grčka, cipar, bugarska, rumunjska, mađarska, austrija, makedonija, crna gora, bih, hrvatska, armenija, sirija, izrael, egipat I drugi su bili pod okupacijom otomana. vidim da ti povijest nije jača strana

Chudo-Yudo

Samo jedna mala digresija. Zar Balkan nije planina u Bugarskoj? Zasto je svi imaju potrebu svojatati ili jos bolje, povinjati se prijezirnom franackom odnosu prema slavenskim narodima stvarajuci ih posprdno pod isti nazivnik? Isto cinimo i mi nazivajuci svicarske, austrijance i nijemce svabama. Budimo gospoda i znajmo bolje od ne… Pročitaj više »

tobia quantrill

tko gura balkan u novi rat? a tko dopusta da se balkan gurne u rat? uvik ga se guralo,a bojim se i uvik ce ga se gurat (da ne kazem rugat). neko gura, neki dopustaju da se gura,a neki ko zapeta puska cekaju podgurivanje. nece na dobro….kad tastina svlada razum,… Pročitaj više »

Zvrk

Opet brisanje. Počinjem stvarno misliti da sam na crnoj listi.

Majk Majers

Ako nisu Hrvati i Srbi, onda su tu Šipići. Uvik ima korisnih idoti na balkanu. A i šire…

crodaemon

Jedno su lagane provokacije i sabotiranja od obe strane al odluka
#Priština je reagirala iracionalnom odlukom da se carina na robe iz Srbije i BiH podigne na 100%.#
je ravna objavi rata.

Mercury

Opet se ()ebu preko glave naroda…

Trubadur

Vidim, da tu debata još ide…. Nisam mislio ozbilnije diskutirat, pošto, još uvijek mislim, da je bio Blaševič u pravu sa onom svojom… “Ostace u knjigama i prica o nama Balkan krajem jednog veka svako pleme crta granicu svi bi hteli svoju stranicu “………………………. Ali ipak…. Baš sam, povodom nekih… Pročitaj više »

nije bitno tko

Cilj USA nije zaposjesti Kosovo nego okupirati Srbiju, naravno preko njenog pripajanja u NATO. Centralni deo Srbije sa Beogradom je najvažnija strateška, prometna in komunikacijska tačka celog Balkana. Ko njome obvladava vojnom silom, taj vlada cijelom Balkanu. To je jasno svakom istoričaru i svakom ko se bavi današnjom strategijom američkog… Pročitaj više »

mladen3x

Nitko tamo Balkan ne gura u rat več se stvari konačno moraju malo iskristalizirati,dosta je bilo monopola robe koja ulazi iz Srbije i BiH,radi se mjesto za robu iz EU i otvara se tržište.Zapravo daje se do znanja Srbiji da uđe pod patronat EU ali to se trenutno radi na… Pročitaj više »

antinwo.HR

Srbi i Albanci opametite se više.Da opet ratujete zbog zapadnjačkih majmuna,nemojte biti smiješni

Visarionovič

Vrlo jednostavno. Svugdje ima ekstremista. I to otprilike jednak postotak. Veći dio zapadnog svijeta drži svoje na kratkoj uzici. Na Balkanu je 1989. netko odlučio naše pustiti s uzice. Pa ih ti sad opet zaveži.

Šime Pecikoza

Babiću,
misli NATO

POVEZANE VIJESTI