fbpx

Sukob Srbije i kosovskih Albanaca – Tko Balkan gura u novi rat?

Kosovo

Ovog tjedna se jug Balkana doslovno užario. Prvo su vlasti kosovskih Albanaca u Prištini uvele 10% carina na robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je izazvali buru negodovanja u Beogradu. Nakon toga je Srbija uspješno lobirala da se na Općoj skupštini Interpola Kosovo ne primi u ovu međunarodnu organizaciju. Odluka je donesena većinom glasova zemalja članica ove organizacije, a za ulazak Kosova u Interpol je bila potrebna dvotrećinska većina. Kosovo nije bilo ni blizu dvije trećine potrebnih glasova i Priština je reagirala iracionalnom odlukom da se carina na robe iz Srbije i BiH podigne na 100%.

Usred ovih napetosti, kosovska policija jučer, rano ujutro, izvodi akciju uhićenja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje pod sirenama i uz paljbu iz vatrenog oružja uspijeva uhititi četiri osobe srpske nacionalnosti, tri u vezi sa slučajem ubojstva političara Olivera Ivanovića, a četvrtog zbog opiranja policijskim službenicima. Kako su se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice upalile sirene za uzbunu i dio ljudi, vjerojatno pripadnika organizirane skupine za ovakve i slične izvanredne situacije, izašli su s oružjem, a albanska policija se s uhićenima brzo povukla južno od Ibra.

Odmah po primitku vijesti, vlasti u Beogradu sazivaju izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnosti, na kojoj su sudjelovali politički vrh i predstavnici vojske, policije, obavještajnih službi i drugih sigurnosnih tijela Srbije.

Tijekom ovih događaje predsjednik Srbije na razgovor s političkim vrhom zemlje poziva veleposlanike Rusije i Kine u Srbiji, a tek nakon njih su održani i  izvanredni sastanci s čelnikom delegacije EU u Srbiji, kao i s veleposlanicima Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

Priština priznaje da su carine uvedene zbog lobiranja Beograda da se Kosovo ne primi u Interpol, a kasnija policijska akcija se također može smatrati dijelom šireg plana zaoštravanja ionako napetih odnosa s Beogradom.

VIDEO: Upad jedinice Rosu u sjevernu Kosovsku Mitrovicu

“Srbija nastavlja svoju agresivnu kampanju protiv Kosova, koju je započela tijekom odluke u prijemu Kosova u Interpol. To potkopava proces normalizacije. Kako bi zaštitila svoje vitalne interese, vlada Kosova je odlučila povećati porez na uvoz proizvoda iz Srbije za 100 posto. Daljnje mjere će biti objavljene uskoro”, izjavio je Enver Hoxhaj, zamjenik čelnika vlade kosovskih Albanaca Ramusha Haradinaja.

Vučić smiruje strasti i tvrdi kako je Vijeće za nacionalnu sigurnost “donijelo odluku da Srbija ni na koji način neće uzvraćati istim mjerama, nećemo se zaustavljati kamione iz Kosova i daljnji protok robe, jer Beograd želi pokazati odgovorno ponašanje sa svoje i neracionalno ponašanje s druge strane”.

U posebnom obraćanju naciji Vučić je predvidio “potpunu katastrofu” za balkansku regiju. Albanske vlasti Kosova su postupile nepristojno i zbog neuspjeha u želji da uđu u Interpol su odlučile ucjenjivati Beograd, ali i Bosnu i Hercegovinu, koja zbog prava veta srpske strane u institucijama, također nije priznala neovisnost Kosova.

Beograd nekako treba odgovoriti i rat u sadašnjim uvjetima nije samo prijetnja, nego bi mogao biti neizbježna posljedica, jer ovo ne bi bio ni prvi ni zadnji put da se situacija otme kontroli.

Glavni uzrok sukoba bi bile carine kosovskih Albanaca od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao zabrana uvoza bilo koje robe preko granice regije bez posebnih oznaka koje vrijede na Kosovu. Matematika je ovdje jednostavna, cijene roba iz dvije susjedne zemlje će se na Kosovu sada udvostručiti, a to nikome ne treba, čak ni Albancima, koji imaju vrlo mal izvoz u Srbiju i BiH, a ogromni uvoz proizvoda iz tih zemalja, prije svega robe široke potrošnje. Međutim, dio dobavljača priznaje zakone lokalne uprave Kosova, iako ne priznaju legitimitet vlasti u Prištini. Stvar je dodatno eskalirala s uhićenjem četvorice Srba u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, što se u Beogradu tumači da Prištini nije bila dovoljna samo pljačka s carinama, nego Srbija mora trpjeti poniženja.

Pristina kosovo

FOTO: Pristina

“To je sasvim u albanskom duhu”, priopćili su u sjevernom dijelu Mitrovice i Beogradu, iako bi bilo dobro postaviti pitanje je li Priština išta od svega poduzela bez zelenog svjetla pravih vladara pokrajine u američkom veleposlanstvu u Prištini i vojnoj bazi “Bondsteel”.

Ono što je zanimljivo je činjenica da za uvođenje drastičnih carina za dvije zemlje s kojima Kosovo vjerojatno ima najveću trgovinsku razmjenu nema ekonomskih razloga. Ovo nisu carine protekcionizma s kojima bi se dala “potpora domaćim proizvođačima”, jer njih nema. Regija je kritično ovisna o uvozu, a trećina stanovnika Kosova je nezaposlena. Osim toga, polovica onih koji rade su zaposleni u javnom sektoru i državnom aparatu Prištine. Na kraju, nitko neće pobijediti, a na gubitku će biti  lokalno stanovništvo, prije svega zbog neminovnog porasta cijena, osobito roba čiji je uvoz povezan s tranzitom s kopna.

Ova mjera je zapravo banalna ucjena kojom se Srbija i Bosna i Hercegovina pokušavaju prisiliti na priznanje Kosova, ali su stratezi ovih akcija previdjeli da je to u ovakvim uvjetima nemoguće.

Vraćajući se na carine, pitanje je zna li bivši zapovjednik OVK i sadašnji predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, općenito značenje riječi “protekcionizam”.

U očima Srbije su takvi “naputci” bezrazložni i graniče s nepristojnošću. S druge strane, dvije trećine vodstva Bosne i Hercegovine bi sigurno priznalo Kosovo, ali je vodstvo Republike Srpske de facto konfederativne BiH upozorilo da će u slučaju da Sarajevo prizna Prištinu, Banja Luka pokrenuti proces odvajanja. Iako je Milorad Dodik to do sada rekao 1000 puta, a nikada nije, a vjerojatno i neće, učiniti ništa u tom smislu, parcijalno priznanje Kosova u Sarajevu bi zemlju sigurno uvuklo u novi rat.

Srećom, barem za sada, Zapad još uvijek ne želi novi rat na Balkanu, jer ima gomilu svojih problema za riješiti. Bruxelles i Washington licemjerno tvrde kako su oni mirovne snage koje su okončale bosanski i kosovski rat, a zaboravljaju kako na ovim prostorima dovoljna tuča na utakmici da se ponovno rasplamsa oružani sukob.

Sukob Srbije i kosovskih Albanaca - Tko Balkan gura u novi rat? 1

FOTO: ilustracija, tenk M-84 Vojske Srbije

U samoj BiH, iako načelno ne podnose za njih često neugodnog Milorada Dodika, kako je legitimno izabran za člana predsjedništva BiH, prisiljeni su slušati njegovo mišljenje.

Druga stvar je što su ranije iste osobe poklonile državnost kosovskim Albancima. Vjerojatno u dogovoru s Washingtonom, manje u suradnji s Bruxellesom, Priština dugo testira strpljenje Beograda i koristi bilo koju priliku, čak i dječje razloge, kako bi vlasti u Beogradu izbacila iz takta i dovela do bijesa. Za same Srbe je situacija u trenutku bila na rubu priprema za novi rat, iako to ne govore javno, ali se to “spominje” puno češće nego prije, uključujući i 2008. godinu, kada je kosovski parlament proglasio jednostranu neovisnost pokrajine od Srbije. Sjedinjene Države i većina zemalja EU su priznale ovu odluku, iako su znale da je ona suprotna prethodnim sporazumima i rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U Bruxellesu su svjesni opasnosti, ali je Europska unija tvorevina bez ikakve političke težine i Priština nema nikakvih razloga da sluša diktate EU.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini, na nametanje carina je  kategorično rekla: “Vlada Kosova odmah mora poništiti ove odluke”.

No, ako netko misli da će se bivši albanski militanti uplašiti glasa Mogherini ili bilo kojeg drugog birokrata Bruxellesa, onda gadno griješi. Političko vodstvo kosovskih Albanaca je odbilo  europske prigovore čak i oko pitanja stvaranja vlastite vojske, premda se prije deset godina EU zaklela da takve snage nikada neće postojati.

Srbija Kosovo

Što se tiče Sjedinjenih Država, njima trenutna situacija odgovara. Neka Europa sama shvati što mora činiti. Washington uvijek i po defaultu podržava Kosovo, jer je to američki politički projekt i tamo se nalazi najveća američka vojna baza na kontinentu. Za ostalo, neka čine što ih je volja. Neka uvode carine, neka izgrade zid na granici i čine što god žele, Donald Trump sve to voli i “ljudski” će ih razumjeti.

Ne da se Prištinu nikako ne može sputati. Ako treba, sigurno će popustiti, ali će zauzvrat tražiti nešto. Ne nužno iz Beograda, možda iz Bruxellesa, jer osjećaju da s ovim carinama mogu ucjenjivati i europsku birokraciju.

Predsjednik Srbije smatra da je najpoželjnija “nagrada” za Albance ublažavanje viznog režima od strane zemalja EU. Međutim, nakon svega što su vidjeli od pojave “mlade kosovske demokracije”, Europljani ne smatraju da su kosovski Albanci dosegli poželjnu razinu demokracije za bezvizni režim, posebno ne za jedinstveno tržište rada, koje bi doslovno bilo preplavljeno nezaposlenim mladim ljudima s Kosova.

Naime, kako bilježi Eurostat, tijekom migracijske krize koja je Europu pogodila prije nekoliko godina, bio je značajan val i stanovnika Kosova. Tek naknadno se EU dekretom ogradila i priopćila kako nema izbjeglica s Kosova, “jer je tamo sve sigurno, mirno i dobro”.

Vučić je istaknuo da se “zbog nečijih interesa izaziva sukob s ciljem potpune destabilizacije regije”. Same carine su za Beograd dodatni pritisak na preostale Srbe u sjevernom Kosovu, kojeg priština ne kontrolira, da zbog predstojećeg pada standarda napuste to područje i odsele za Srbiju.

Međutim, sve ove pretpostavke mogu i ne moraju biti točne, ali da trenutna situacija može dovesti do sukoba na Kosovu i Bosni i Hercegovini, to nitko ne može sporiti. Postoji nada da čak i ovakvo kakvo jest “troglavo” Predsjedništvo BiH neće riskirati da zbog stotinu ili dvije stotine milijuna eura izvoza na Kosovo riskira sukob unutar vlastitih granica.

Rat i etničko čišćenje su strašne riječi. Vučić se iskreno plaši Europe i istovremeno, ne bez razloga, preuzima ulogu mirotvorca.

“Prolili smo mnogo krvi za ovu zemlju i nemamo više života za plaćanje naše slobode i budućnosti, pa moramo učiniti sve kako bismo spasili mir. Beograd će se ponašati krajnje racionalno i odgovorno i donositi odluke za zaštitu i u interesu svog naroda”, rekao je Vučić u svom obraćanju naciji.

ramush-haradinaj

FOTO: Ramush Haradinaj

To jest, on ne prijeti ratom, ali naglašava njegovu stvarnu neizbježnost i upravo ono kako će voditi Srbiju u slučaju otvorenog sukoba. Jedna od osnovnih zadaća političara je objasniti interese nacije u bilo kojem trenutku, kada su vojne jedinice u vojarni ili ako su izašle iz njih, kao što je bilo s nedavnim demonstrativnim “podizanjem borbene gotovosti”.

No, predsjednik Srbije kao da želi da čitav svijet čuje, nakon što izračunaju sve prednosti i nedostatke, da je svaka opcija moguća. Iako je Ramush Haradinaj krajem listopada rekao kako se Srbija nikada neće usuditi dirnuti u Kosovo, jer bi to istovremeno značilo rat sa Sjedinjenim Državama i NATO paktom, ulazak srpskih snaga na sjever je također opcija, za sada nepoželjna, ali  usput ni najgora.

Za Vučića je sve što se događa ozbiljan izazov. On shvaća da se u ovom sporu ne može izvući, jer će tako samo biti na gubitku. Veliki dio njegovih birača bi nedonošenje nikakvog odgovora smatrala za izdaju. Ali on definitivno ne želi rat, barem ne sada, kada je počeo obnavljati vojsku, uglavnom zahvaljujući Rusiji, ali taj proces nije dovršen. Stoga naglasak daje na diplomaciju i općenito ostavlja dojam da će izbjeći sukob.

Balkan cvor sukob

Njegovu obraćanju narodu prethodio je hitan sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti i susret s veleposlanicima Rusije i Kine, koje je u govoru nazvao “ruskim i kineskim prijateljima”, a poslije se sastao s veleposlanicima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

Posljednje četiri sile će sada morati naći izgovor i opravdanje za postupke svog protektorata. Ali sve dok postoji prijetnja eskalacije sukoba na Kosovu, tvrdnje EU i Sjedinjenih Država da na Balkanu i dalje postoji status quo, da je rat završen, a regija sigurna od novog etničkog čišćenja, znači nerazumno zatvaranje očiju pred trenutnom stvarnosti, pripisujući sebi nepostojeće zasluge i nastavljanje primjene neprikladnih metoda njihovih prethodnika.

Ako se izlaz iz ove situacije ne može pronaći, strašne slike iz govora predsjednika Srbije mogu se doslovno pretvoriti u stvarnost, a onda će u regiji doista “doći do potpune katastrofe”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
173 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Zagonetni sastanak Tačija i Britanskog ambasadora uoči hapšenja na Kosovu.
Celo Kosovo je jedna USA baza i Amerikanci su se osetili pogodjenim da su izgubili vecinu u Interpolu pored svih pritisaka, a to znaci da su izgubili preovladjujuci uticaj u Svetu.
Albanci sa Kosova u Nisu i Kraljevu koriste medicinske usluge, a takodje kupuju sve sto je proizvedeno u Srbiji.
Srbija je spremna da da Kosovu autonomiju najvecu koja postoji u okviru Srbije.
Zastitnice Srbije su Rusija i Kina.
Kosovo ima više pripadnika ISIL-a po glavi stanovnika nego ijedna druga zemlja u Europi i na Balkanu, Čak 348 ljudi je otišlo u Siriju.
Za 19 godina na Kosovu niklo više od 900 džamija, verski radikalizam u jačanju.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Da je neka druga zemlja veca od Srbije u regionu, vise ne bi bilo Slovena u regionu, a znamo ko su sve Sloveni u regionu. Zasto su Sloveni problem, Panslavizam (panslavenski pokret) bio je oblik pan-pokreta. Pojavio se početkom 19. stoljeća kao romantični nacionalizam.
Cilj mu je bio kulturno, vjersko i političko jedinstvo svih Slavena u Europi.
Politička je i kulturna ideja i pokret, koji je težio ujedinjavaju svih slavenskih naroda, polazeći od pretpostavke da oni tvore jednu etničku cjelinu.
Jedan od prvih zagovornika ideje panslavizma bio je Hrvat Juraj Križanić u 17. stoljeću. (Vidite da su Hrvati i Srbi braća).
On je predložio osnivanje velike slavenske države s ruskim carem na čelu.
Zbog Panslavizma region bi se naselilo drugim narodima.
Mi razumemo da je kost u grlu Srbija, žulja vas Srbija, ali tu je i Rusija, a bogami i Kina.
Kao sto se vidi Rusija ne brani samo pravoslavnu kulturu, nego i druge kulture. Ko brani druge kulture, pa Niko, osim Rusije.
Kad su ljudi otrovani mrznjom, to se odmah primeti. Kosovo i Metohija je Kolevka Srbije.

pera
Gost
pera
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Nemoj da izigravas avokata Rusije. Reci zbog cega kazes da Kosovo jo kolevka Srbije? Nije dovoljno reci to ako nemas argumente i fakticko stanje. Ako su albanci bili uvek maninja i u tudjem tlu, kako ste uvek ratovali s njima i nikad niste dobili ono sto ste sanjali? Vidis dokle ste dosli sa takvom politikom, svi vas mrze.

Dosta
Gost
Dosta
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Daj budi malo i samokritičan odnosno pogledaj što ti se dogadja u Srbiji.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Dosta

ili sto se dogadjalo u staroj jugi na kosovu, o tome svi sute- napr isprobavanje cijepiva na kosovskoj djeci, cesto sa smrtnim ishodom. a u vrijeme balk. rata zabrana skolovanja za tu djecu. tako je jedan kos. ucitelj sa xy djece i zenom analfabetkinjom pobjego u austriju, trazeci azil. bio bi ga vjerojatno i dobio, ali kad su ta djeca pos..rala caritasove hodnike, bilo je i austrijancima dosta, poslali ih sve natrag – u sred rata. hocu reci, srbi su si jednim dijelom i sami krivi za ove posljedice, jer nisu gradili odnos. no, trebalo je sa amerima tam prek bare otvorenije razgovarati o sadasnjem stanju, a ne na dugo razglabati o nekom povijesnom prijateljstvu i nespretno dijelti darove. trebalo je od kos. vlade javno zatraziti placanje vitalne infrastrukture, kao onu branu, koju su ovi samo preuzeli. balkan je u biti skroz mafijaski i jeftino kupljen. jeftine prostitutke pak ne cijeni nitko. a koliko mozes ocekivati od zapadnih saveznika, zna se. nista dobrog.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Maja

Majo, tko se tamo školovao u vrijeme Balkanskih ratova? Tko je imso plaćao je privatne učitelje. Osnovno obrazovanje – za sve, koje plaća država je ljevičarski izum….

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  kiki

to je bilo na samom pocetku cirkusa i radi se o osnovno- skolcima. znam iz prve ruke, covjek bio dva puta u zatvoru jer je djecu poducavao u staroj garazi.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Balkan i Evropu gura u rat oni sto su u rekordnom roku napravili najvecu vojnu bazu van SAD a nakon sto su SRJ Srbija/CG) demoNkratski izmasakrirali s operacijom ,,milosrdni andjeo ,,.Nista novo tako to oni zlorade decenijama…ma od kako postoji ta zlocinacka tvorevina….doduse uz mnoge druge uguzljub zemlje u prvom redu ona jos zlocinacka tvorevina VB i najzlocinackija tvorevina u istoriji nase majke Zemlja a zove se Vatikan.Naravno nekako uvijek ima onih i previse onih koji vrlo rado sluze zlotvorima u njihovim zlorabotama.Siftari su 1 od najvecih na Bakkanu sluga svakom novom velikom zlotvoru.Jucer Hitleru danas Klintonu,…

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Mamajev Kurgan

u vrijeme zadnjeg balk. rata su ameri nadgledavali uno sankcije o oruzju – u stvari su vodili i nadgledavali protok dzihadista za bosnu i trgovinu oruzja preko hrvatske za bosnu. tko je zucnuo, kao jedan norveski casnik, brzo je bio doveden u red. falcificiralo se un- izvijesce i un je to sve znao, na tu temu ima dosta izvjestaja. usa je pidupirala ekstremni islam na balkanu, to cini i dalje, cijepajuci i makedoniju – iz mirotvornih, humanih razloga? jedan dio novcane potpore curi dolje (od bosne do albanije) i preko beca.

Minus Collector
Gost
Minus Collector
2 godine prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Haha. Iduća vojna vežba u Srbiji zvat će se “Stop Vatikanu” . Dobro da nisu štrumfovi opasnost.

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Stvarno neznam na sta ste.. -nuditi autonomiju Albancima!? tek oslobodjeni od srbskog okupatora!?..svahsta … samo sanjaj.. i opsiju koju nam nudis je “velikodusno”, zahvalni smo, al bre….prije ce doci do ujedinjena sa maticom Albaniju, nego ova ponuda bude ikada na dnevnom redu. – da, bas to, mi smo vam bili najveci kupci, koji tek seda ste svahtili i naj veci partner drzave Srbije, u odnosu svih svih zajedno stranih investitora , Nemacke, Italije, Tursk i Rusije. – trebalo je dogoditise ovo, da bi ste svahtili da mi smo suvereni svoji eura, da mi odlucujemo koje proizvode ce opstati na Kosovo, da niste nezamenlivi, da od Albanaca zavisi na desetine hiljada zaposljeni srba u Srbije, i naravno zaposlenih kod stranih investitora, koji pretezno opstaju izvozom na Kosovo. Inace, ako se razumes trgovinom, vase proizvode su bile jevtine u proseku za 15% zbog blizine i jevtinog transporta, a ne zbog zna kog kvaliteta. – i sta ste uradili !? prokoskali sudbinu vase drzave, glupostima protiv priema u svim sportskim arenima, kulturnim dogadjajima itd,i Iterpolom, dostigli kulminaciju agresivnim nastupima protiv nas Albanaca, da se razumemo stim nista ne bismo dobili u dobit statuta Kosova, jedino sto bi ste nam omogucili srbske ratne zlocinci… Pročitaj više »

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  mali

Albanci nisu svesni da sluze zapadu samo kao orudje za postizanje njihovih ciljeva. Albanski narod na Kosovu nema perspektivu sa vladajucom elitom kriminalaca, ali visoka doza ostrascenosti i mrznje, koju drze u sebi , ne omogucava im racionalno i jasno razmisljanje. Kosovo nije drzava, Kosovo je teritorija kojom vladaju kriminalci – ratni zlocinci, narkodileri, trgovci ljudskim organima i belim robljem, pod zastitom najvece mafije na svetu – CIA . Ceo svet polako uvidja istinu i to se ogleda u otkazivanju priznanja drzave Kosovo , bez obzira koliko zapad vrsi pritisak na druge drzave da priznaju drzavu Kosovo. Mrznja nikome nije donela dobro, nece je doneti ni Albancima .

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  rodoljub

Ne mogu ti dati plus ‘ normalmo’ pa evo ovako +

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  rodoljub

A šta su Kosovari bili i u bivšoj državi?Upravo to što pričaš,šverceri,muljatori i mutikaše,leglo kriminala…Do dan danas se ništa nije promijenilo,nema tamo industrije….Sve je”snađi se brate”….

perica
Gost
perica
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Kosovari ako tako hocez da i nazivas, bili su u bivsoj najposteniji radnici, dobri trgovci, nema gde nisu gradili. kriminalitet se javlja u razvijenim zemljama. Kosovo nikada nije bilo u toj fazi razvoja kao i druge zemlje, osim minerala koje je Srbija koristila. Pa cudi me kako mozete da kriminalizujete jedan narod. Uprkos događajima i odnose koje imaju Albanci sa Srbima, nemam ljudsku hrabrost da uvredim srpski narod. A covek koji misli kao ti, dovoljno kaze koliko si kriminalizovan u dusu. Takvi kao ti doveli su posteni narod da kukaju

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  rodoljub

Svi nekome sluze, svaki se svjesno pretvara u orudje radi postizanje svojih visi nacionali ciljeva. Vi niste izuzetak kao narod, jer oni su vam dali drzavu 1878 godine, oni su vam omugucili anektirati van zakona i vasi priznate granice-Kosovo, Balkanskim osvojacki ratova. Oni su vam omogucili vam spas kroz Albaniju od nestanka, i osposobili u Grcku vas povratak u Srbiju. I vi nama da nismo svjesni!? – ovo sto se desava, je posljedice vasi postupaka prema Albanskom naroda, da nas istrebljite, niste slusali savjete vasi “stvaraosa”, da prekinete stim postupsima. Al zbog mrznju koju ste imali za Albance, niste mogli imati racionalno i jasno razmisljenje, kada ste se suprostavili “stvaraosima” srbske drzave, kao sto su vam dali tako ce vam je uzjeti – Kosovo. – Vidi se koliko ste ocajni kada pisete “Kosovo nije drzava”, “kriminalci vladaju” “narkodileri” svahsta…citaj provo vase dostupne portale, urad komporaciju sa zbivanjima na Kosovo, dobices frampantne rezultate, ono sto se desava na Srbiju za 30 dena na Kosovo je godinu dana. – i ne zaboravi, mi smo bili pod srbsku okupaciju nad 100 godina, vlast je bilo srbskog rezima, pod koju vlast i su bili srbski kriminalci, narkodileri, cetnici sva olos. Dodji ovdje i vidi,… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  mali

Drug ti kazes da je Srbija radila da vas istrijebi a vas je sada na kosovu 5 puta vise nego pre 100 godina kako to objasnjavas

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Kurjaca

Pa to dokazuje, da smo narod koji zna i moze amortizirati i kompenzirati sve ti srbski suludni ideja, protiv nas.
– evo vam jedan od primjera, u nizu, za Toplicki kraj, vec imate zvanicne dokumente drzave Srbije. Al ovo samo varvari mogu uciniti, kupiti nase imanje, mimo nase znanje, bez naseg potpisa, sa Turskom kao stoka , odredjonoj sume -po nasim analizma nad 20.000 euro za svaku Albansku familiju sa imanjem, danas su dostupno svima ti “nasisticki” memorandumi i aktovi potpisanim medju Srbije i aleta Turske u isjeljevanja Albanca za Anadaliju. To vam dodje,kao mi Albanci, otkupljujemo srbske kuke u Vranje, Leskovacu itd bez njihovu znanje i soglasnot !? trecem stranom !? i dodjemo silom i isjlelimo vas !? sta znaci ovo !?
– eh moj, kurjaca, na staklinim tlo ste, tek cete znati ko ste !?

pera
Gost
pera
2 godine prije
Reply to  Kurjaca

Pa jednostavno Srbija nema vise ingerencije na Kosovo. Zato smo rasli. i nije vise ono vreme kada s represivnim merama i sa tajnim sporazumima naterali stotina hilada alabanca da se odselu od svoji ognjista

Speakeasy
Gost
Speakeasy
2 godine prije
Reply to  mali

Drago mi je pročitati komentare Albanaca sa Kosova i porazgovarati ponekad (toliko ljudskih razgovora nedostaje na ovim prostorima) ali ti si “mali” ostrašćen kao i vecina ovih mojih domacih nacionalista šabusa.
Previše za moj ukus interpretiraš stavove vlasti i političara, vidiš jako lepo gluposti koje moje sunarodnici nacionalisti pišu a sa druge tj tvoje strane u ovim istim komentarima (kao npr ordinarnu laž sa vakcinama i eksperimentima na deci) gluposti ne komentarišeš. Trebao bi i pored odobravanja carina bar neku lošu reč da napišeš o paljenju proizvoda iz Srbije da bi bio kredibilan za nezavisni stav. Ideja o bankrotu je malo preuveličana. Sve u svemu i pored želje da malo prodiskutujem sa tobom ipak ostajem uzdržan. Prijateljski pozdrav svima iz Srbije.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  mali

mali, prva dva pasusa gdje spominješ stvaraoce si pogodio bit a za ostalo smanji doživljaj……

perica
Gost
perica
2 godine prije
Reply to  rodoljub

Cuj njega. Pa albanci sluzu svojim idealima za opstanak na svoju zemlju. Pa pogledaj vi ste kaznjeni za zlocine ucinjene na teritorijama bivse Jugoslavije. A za narkodilere vi ste nas prevazisli. Pogledaj samo zvanicne podatke koliko srba bio vezano i uhvaceno snarko kartelima.

Logičar
Gost
Logičar
2 godine prije
Reply to  mali

Pošto kod vas bubreg ?

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Logičar

Ha, ha nasao se srbin pitati koliko je kod nas bubreg!?
– siguran sam da znas i odgovor, za kidnapirani nekoliko hiljada albanaca, cija tjela se nemogu naci!?
– al nek bude medju nama, nemoj se cuditi, kada mnogu srbi pocnu pricati albanski, ponasati se cudno kao albanas, mrziti svoje svoje tjelo. Jednostavno pricaj snjima ako znas na albanski.

Frane
Gost
Frane
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Vučić se treba odreći kosova jednom za svagda. Srbija nije nikakjva sila u odnosu na svoje susjede i ne može poduzeti nikakvu kinetičku akciju, jednostavno je nesposobna, nema resursa ni kadrova kojji su sposobni doći na kosovo.
Kosovo je povjesno albansko, svi srbi na kosovu su se doseljeni kroz ratove koje je srbija vodila kroz vjekove, sve što nije bilo srpsko je uništavano ognjem i mačem i naseljavano.
Šešeljev potrčko može samo prijetiti kao što je prijetio da će ubiti 100 bošnjaka i Hrvata za jednog srbina.
Kosovo je za srbiu izgubljeno to je realnost.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Frane

Kosovo je povjesno albansko ? Ti si malo jači povjesničar? Ili si pristalica teze da su Nemanjići – Šiptari.
Spominju se u povj.spisima tek u 14.st.
Najveću istinu je otkrila Bugarka u arhivima u Beču…još u 19.st. dva plemena koja govore s dva jezika u planinama…

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  kiki

Pa i je Nemanjici -Shqipëtar, sam Nemani-je Nimani, nije srbskog korena. Mani se tih Bugarske gluposti, koja ne razume sta je dijalekte sta je nacionalni jezik jednog naroda.
-Al se ponosimo sto znamo iz koje pleme poticemo, a narocito za dan saveza svih albanski plemena 28.11.1443 godine, poznat kao dan zastave. Zvati nekoga planinski narod , za neznalice to je krunski dokaz autoktonosti jednog naroda, gdje jezik, tradicija i kultura, moglo se sacuvati, od bilo kakvog vlijanja razni horde-divljake.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  Frane

“Kosovo je povjesno albansko…”
Sjedi.
Jedan.
i to od onih jedinica zbog kojih se ponavlja razred.
U osnovnoj skolici.

Minus Collector
Gost
Minus Collector
2 godine prije

Čovjek dobro kaže. A tebi evo 5. I preskoči razred. I možeš nam reći čija je Vojvodina povijesno?

krkan
Gost
krkan
2 godine prije

Smatram Vucica najpodlijim politicarem na Balkanu. Usta su mu puna diplomatije, lijepih i pomirljivih rijeci, a da sa strane radi sve na destabilizaciji regiona. Prvo je sa Hrvatskom unistio odnose, pa je maestralno sa srbijanskim obavjestajcima izveo napad na samog sebe u Srebrenici, gdje je znao da je potpuno nepozeljan. Prvo je uradio sve da Rezolucija o Srebrenici ne prođe i onda je opet pokazao toliku podlost i licemjerstvo da se pojavio u Srebrenici pokazujuci krajnje nepostovanje prema porodicama zrtava. Onda na sve nacine lobira na zagađivanju odnosa u BiH. Puna su mu usta stabilne BiH, a da radi sve na njenoj destabilizaciji. Situaciju sa Kosovom ne treba ni komentarisati, to je svima poznato. Osporavanje na sve moguce nacine bilo kakvog kosovskog napretka, a onda podlo cuđenje kada Kosovo donese neku odluku protiv srbijanskih interesa. Meni je jako zao kada vidim da Vucic gura cijeli zapadni Balkan u novo mracno doba, u novu izolaciju. Zapadni Balkan je ionako slabo povezan, neintegrisan, zaostao. Jos su nam samo potrebni ovakvi kao Vucic da nam sole pamet. Albanski komentator pod imenom “mali” je naveo da sada Kosovo zavisi od srbijanskog izvoza sto je tacno. Srbija nije svjesna koliko dobija time. Međutim, to se… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  krkan

Osporavanje kosovskog napretka??? Pa jeste nezavisni ili niste. Fali socijala iz Srbije..?
Osobno sam se zaprepastila kad sam vidjela da se uredno liječe u Bg….
Ma zamisli da je Srbin iz Krajine došao za vrijeme rata u Zg.na liječenje…

krkan
Gost
krkan
2 godine prije
Reply to  kiki

@kiki Smanji dozivljaj, ja uopce nisam ni iz Srbije, ni sa Kosova. Govorim sa pozicije osobe koja nije emocionalno vezana za taj problem. Kosovo jeste siromasno, to je svima jasno. Međutim, Kosovo je Srbiji bitno sa ekonomske strane. Industrija na Kosovu je gotovo mrtva, te su Kosovari zavisni od uvoza. Vecina tog uvoza dolazi iz Srbije. Srbiji je lakse prodati nesto na Kosovu, nego u Njemackoj, sto zbog blizine, sto zbog olaksica koje pruza CEFTA, te proizvodi ne podlijezu tako striknim kontrolama kojima podlijezu u Šengen zoni. Kosovo ima 1.6 miliona stanovnika. Svi oni moraju da jedu, da se oblace, da kupuju, a sve to zasada vecinom kupuju iz Srbije. Međutim, situacija se mijenja. Otvoren je put Pristina-Tirana, te dalje do luke Drač. Dakle, Kosovo je.dobilo otvoren pristup svijetu, kao sto Srbija ima preko luke Bar u Crnoj Gori i BiH preko luke Ploče u Hrvatskoj. Samim ovime planine koje razdvajaju Kosovo i Albaniju vise nisu problem, jer su prebrođene izgradnjom ovog autoputa. Licno vidim.kako ce se srbijanski uvoz na Kosovo sada uveliko smanjiti i to je ono sto kosovski politicari prizeljkuju. Ovo nije sretan scenarij ni na koga, ali je neizbjezan. Kosovo ce sada preko Albanije da dobija vecinu… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  krkan

Super. Onda…snabdijevanje isključivo preko Drača..

krkan
Gost
krkan
2 godine prije
Reply to  kiki

Tipična balkanska ignorancija! Praviš se da ne razumiješ sta sam ti objasnio.

pera
Gost
pera
2 godine prije
Reply to  kiki

Pa za pare se ljecu, zar mislis socijalno? Kao vi sto jedino trziste imate na Kosovo za pare. Sta ima tu sporno

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije

@Minus Collector

Ne kaze. A tebi ni minus. Iz pakosti. Mogu. Ali necu. Nauci nesto sam, nemoj cekati znanje servirano po portalima.
Mda

Inkvizitor
Gost
Inkvizitor
2 godine prije

Jeftina provokacija. A, za odgovor bi trebao dopuniti pitanje – periodom “povijesti” na koji se to odnosi. Prvobitno stanovništvo današnje “Vojvodine”, ali i “Slavonije” i nekih drugih prostora iz perioda pre 9. veka (naravno, nove ere) je – istrebljeno ili raseljeno. Najviše tokom austro-turskih ratova. Nakon austrijskog proterivanja Turaka, ovi krajevi su ponovo naseljavani, jer su ostali – prazni, sa svih strana, ali najviše stanovništvom iz Srbije koji su, kao graničari, što krvlju, a nešto i novcem platili za svoju “povijesnost”.

STEVO
Gost
STEVO
2 godine prije

Ne znam “VasilisaPremudra” čiju si ti to istoriju učila ali očito ne onu autentičnu već umetno stvorenu; novonastalu. Jadna ta tvoja glava koja sebi uopće daje za pravo ocenjivati druge.Ta 1-ca ti se upravo obila o tu tvoju praznu glavu kao bumerang i to baš ona ista zbog koje se ponavlja čtava osnovna škola. Srbija je autentično imala kudikamo veće državne granice nego što ih danas ima.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  STEVO

@STEVO
Svojeglavo, jadnom i praznom glavom bih ti preporucila da barem jos jednom procitas gorenapisano, ovaj put s razumijevanjem. A dotada si uzimam pravo ovom svojom jadnom i praznom glavom i na osnovu jednog komentara (pr)ocijeniti te STEVO samo kao brzopletog.

STEVO
Gost
STEVO
2 godine prije
Reply to  Frane

Frane jeste li se Vi najeli ludih gljiva pa zato halucinišete???

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Zagonetno? Englezi su koordinirali specijalne snage Kosova…

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Pozorno čitajući “komentare” i komentare, čast iznimkama, za nove balkanske ratove smo svi spremni na svim “stranama”, nažalost!!

RAJKO
Gost
RAJKO
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

bravo brate bruno MA IZ PRISTINE SE VIDI SAUDIJSKI PRSTI VIDE SE DZAMIJE KOJE IZGLEDA CUVAJU AMERIKA I DIO EVROPE A SVIMA GLOBALISTIMA JE CILJ I U TOM CE IZGLEDA USPJETI DA ISLAMIZIIRA OVAJ DEO KONTINENTA NA ZALOST DZABE SE MI POZIVAMO NA MIR KAD JEDNA STRANA ALBANSKA HOCE RAT A RATA CE I BITI KAD USA KAZE NARAVNO CILJ GLOBALISTA JE SIRI NECE ONI SAMO BALKAN VEC CJELU EVROPU DA UVUKU U RAT ILI BAR DESTABILIZIRAJUCE STANJE A ZNA SE KO SU TI LJUDI TO JE CJELI POKRET OD ANGELE MERKEL DO ZADNJEG SARAFA U PAKETU ZVAN E UNIJA EK I INI DRUGI PETRO POROSENKO NAROCITO I STA SAD MOZEMO OCEKIVATI DA PROKLJUCA SITUACIJA TOLIKO DA SE I MI PREOSTALI ISELJAVAMO DA BUDEMO VJECNI NOMADI SVE DOK OPET NE UDJEMO U AFRIKU IZ KOJE SMO I KRENULI U KOLONIZACIJU SVJETA I TAMO PRONADJEMO VJECNI MIR

pera
Gost
pera
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Ako je tako neka Srbija prizna Krim i Osetiju. Samo sanjajte da Rusija bice vas zastitnik.

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic
2 godine prije

Odavno je neko iz Srbije trebao izici pred UN i proglasiti okupaciju Kosova i Metohije , svaku drzavu koja je bombardovala Srbiju proglasiti agresorom i prekinuti sve odnose sa njima .
Umalo sam bio uhapsen jer sam usred Londona pljunuo izlog unutar koga je bio plakat PRAVOSLAVNE crkve na Kosovu sa turistickim oglasom da ljudi dodju pogledati ostavstine NJIHOVE Ilirske kulture ….

Frane
Gost
Frane
2 godine prije
Reply to  Stipan Rogic

Događanja na kosovu treba gledati kao pritisak na vučića da odustane od sjedenja na dvije stolice, Ovakve provokacije služe da isprovociraju srpski odgovor, ukoliko on bude nasilan oružanog tipa srbija će opet dobiti po nosu a vučić će preststi politički postojati.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Frane

Moguć odgovor: zadržite Bondstil i novu bazu…možete koristit rudna bogststva (ovo je jedino REALNO pitanje) – rješeno pitanje ‘ Šiptarske države ‘ zauvjek…ni jednog više Šipca ne bi bilo na Kosovu…a kamoli 2-3 ratns zločinca..

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
2 godine prije
Reply to  kiki

Kiki samo napomena,
Srbi sjede na prasici kasici. Sva rudna bogastva koje ima Kosovo nisu ni pribliizno polovicu vrjedna, ako jih usporedimo sa tim sto imaju Srbi (bora (B) i litijuma (Li), nazvan Jadralit)

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  Frane

Tako je,da se konačno odluči za koju stranu igra i pokaže svoje pravo lice…Srbima se Vučić bude obio od glavu ali trenutno nemaju boljeg jer ga nisu stvarali,Rusi su ionako uzeli ono što im je trebalo a Kinezi tek nastupaju…Srbi su vojno i strateški premali da bi se oduprli ovom valu provokacija sa zapada….

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Stipan Rogic

@Stipan Rogic Muka mi je od Srba na portalu koji zlorabe hrvatske nick name i onda se to prikazuje kao brojnost Hrvata koji su za Srbe!! Mnogi ” Hrvati ” po nick name ” Ive “, ” Stipan “, etc., SLOBODNO pišite svoja imena jer ovo je deklarativno hrvatski portal na komu ste Vi Srbi većina, kao i na Index, Jutarnji, Večernji, 24 sata, etc.i na hrvatskim portalima za razliku od vaših srpskih nema cenzure!! I da Hrvati su ogromnom većinom za Albance koji su ginuli na stvaranju hrvatske države i sada je HV na (u) Kosovu!

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Željko

Nemoj se zavaravat. U Jasenovcu je stradalo i 10 000 hrvata.

Fridrich dr
Gost
Fridrich dr
2 godine prije

Tko Balkan gura u novi rat?
Mile pekar -zvani burek,Jasmina -cistacica u srednjoj skoli,Ante -radnik u Flixbusa,Jovan-vlasnik 38 koza i jednog jarca ,da ne nabrajam jos ,svi mi koji ustajemo i radimo da platimo racune i nemamo vremena za gutljaj konjaka u zadimljenoj prostoriji .

towarmagarski
Gost
towarmagarski
2 godine prije

prepao se wolfy da nebi mora u janjčare

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Stvar je vise nego prosta Vučić i cijela politička bulumenta iz Srbije i regiona su politicki projekt EU. Uljuljkani u sigurnost koju im je EU pružala tokom 20 godina je nestala jer sama EU se raspada i potpuno je impotentna u svakom pogledu kada te sigurnosti nema političari koje je ona stvorila su kao ribe na suvom koje još neshvataju realnost i nemogu se suočiti sa stvarnim problemima. Političari sa Kosova to nisu oni su militanti koji su saveznici sa Amerikom sama izjava Haradinaja da oni nemaju spoljnu politiku već da im je vode Amerikanci to dokazuje. Današnji svijet postaje isti onaj kakav je bio u 20,19 i 18 vijeku svjetske vele sile otvoreno intervenisu i ograđuju svoju zonu utjecaja taj proces na Balkanu tek kreće jer još postoji EU ciju zonu treba podijeliti a taj proces je počeo otcjepljenjem kosova. Politicari u Srbiji ce morati prihvatiti ruku Rusije isto kao i Bugari jer druge ruke nemaju i jer Nato i ostale stvari su samo mrtvo slovo na papiru. Da li ce biti rata u BiH neće sigurno da li ce biti rata na Kosovu ako Srbija potpise kapitulaciju sa Amerikom onda neće a ako su pametni da prihvate Ruku… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
2 godine prije

srbija…pogledajte kartu srbije…pogledajte sjecište svih pravaca na balkanu…centar i srce balkana je u beogradu na obali dunava i time je sve rečeno te spoznaja vodi do jednog zapadnog zaheba da pravi od sebe neprijatelja narodu koji obitava i drži srce balkana…ni makedonija,ni kosovo,ni bugarska,ni rumunjska nema geostratešku težinu jednog kalemegdana….imali na balkanu ijedno mjesto toliko prekriveno vojničkim kostima na balkanu izuzev beograda…od nekadašnjeg mađarskog beograda,osmanlijskog,beograda prinza eugena,…itd…mnogi ne znaju da su se največe bitke na balkanu u ww2 vodile na području srbije od niške operacije,kraljevskog mostobrana do beogradske operacije i po obimu materijala,ljudstva i žrtava…i stoga znajte…kosovo je precjenjeno…bitno za emocije ali nebitno za um…i ne bori se sada..upravo sada zapad za kosovo jer ono se bori za utjecaj i kapitulaciju srbije…njenu konačnu kapitulaciju….
…po mom osobnom mišljenju ako je srbija mogla 1918. uništiti državnost zbog jugoslavije danas također za spas svog naroda treba uništiti državnost i referendumom se vojno i politički pripojiti rusiji..kao faklandi britaniji ….to bi bio tektonski udarac NATO savezu….

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  igi

balkan je šhupak europe tj. balkan je povijesno gledano uvijek bio bitan za europu i ne treba da čudi činjenica da su se baš na balkanu razvijale najstarije europske civilizacije i da su se oduvijek ovdje vodili ratovi. na balkanu imaju tri geostrategijska vektora ili silnice I dvije se u potpunosti nalaze u srbiji a jedan se prostire od bugarske preko srbije do kosova. dakle I treća je ovisna od srbije. amerikanci su prije deset I više godina precjenili svoju moć kada su mislili da će jednom rigidnom antisrpskom politikom na silu uvući srbiju u nato pakt I još su si umislili da će im srbi na tome biti zahvalni. sada se pojavljuju I drugi igrači I bombardiranje kineskog veleposlanstva u beogradu nije bila slučajnost

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Da koji je kur.. Srbija ništa boli Amere za Srbiju samo su se ušetali na Kosovo jer tamo se zatvaraju pravci tj najbitnija os čitavoga Balkana time ulaska u Euroaziju Beograd- Niš kontrola iz Bondsteela.Vi Srbi još mislite da ste neki bitan faktor.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Ivex

a u niš rusi. ne misle srbi da su neki faktor već rusija, kina, amerika, njemačka itd. koji se bore za utjecaj u srbiji kao I neki prije ovih a gledajući kroz povijest

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  igi

u danasnjoj srbiji imas podosta ljudi u trilaterali i bilderbezima, uglednim svj. klubovima. tu su dobar dio bivsih partizancina i udbasa. pa sto ima srbija od toga?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  igi

Čestitam , igi. Ti j ja nudimo dva različita, ali …rješenja.

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije
Reply to  igi

Eto otkrio ti toplu vodu naravno da jest pa Turci su stekli prevlast nas Balkanom kada su osvojili tvrđavu Estragon tj Beograd tada u sastavu Ugarske kakva Marica i slične gluposti,glavna os svih puteva od istoka prema Zapadu tj Sjevera na Jug je Beograd- Niš Amerikanci s bondsteelom nadziru os sada to je čitava stvar oko kosova kakve rude i druge pizdar..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Ivex

a u niš rusi

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

dakle, pod jedan sarajevo nemože priznati kosovo ne radi prijetnje dodika o otcjepljenju republike srpske iz bih već zbog entitetskog veta na takvu odluku. entitetski veto je ustavna kategorija a odcjepljenje je vanustavna kategorija. pod dva haradinaj može da sanja da bi ulazak srpske vojske na kosovo značio objavu rata nato paktu jer po rezoluciji 1244 srbija na to ima pravo. u siriji su također amerikanci I neke članice nato pakta pa to nije prepreka rusiji I saa da tamane američke saveznike nemilosrdno I pred američkim očima tako da se haradinaj samozavarava. po mome mišljenju ovdje je u pitanju frustracija amerikanaca jer nemogu priskrbiti kosovu neovisnost I pored sve njihove moći I sile. I na kosovu, poput sirije, se vidi nemoć amerikanaca u odnosu na ruse samo su ovdje u pitanju politike a u siriji je to dokazano I vojno

Neno
Gost
Neno
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Kosovari ili ti ga Albanci su dovoljno motivirani da atuju protiv Srbije,a ishod…….beogradski pašaluk,pa iako to bude.Nakon toga mir na balkanu zauvijek !

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Neno

srbi su najveći narod na zapadnom balkanu, a mira nije bilo ni pod turcima a ti očekuješ da će ga biti stvaranjem balkanskog pašaluka….da nije daytona rat bi još danas trajao…pogledaj sudbinu velikih armija u sukobu s motiviranom gerilom….danas je u afganistanu američki vojnik ubijen….a na suprotnoj strani ima gerilu u sandalama i opet epic fail…u siriji ISIL roka i kolje dalje i daleko je od uništenja…dakle…razmisli malo….bez dogovora sa srbima nema mira….nisu to hrvati koji su pod mađžarima ostali 700 god. a jedini im je ispad socijalna buna matije gubeca….nema niti jedan narod sa ovih prostora ćele kulu.

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije
Reply to  igi

Vi Srbi imate kolektivnu amneziju ili što da ste bili pod Turcima 500 god nemoj uspoređivati Hrvate i vas pazi vi ste vojno poraženi podjarmeni od Turaka koliko od pada pod Turke do Berlinskoga kongresa 1878 Srbija nije postojala već Turski Sanđaci , Hrvati su kao ravnopravan element 1102 u Biogradu stupili u personalnu uniju s Mađ kraljem isto tako 1527 s Hasburgovcima, sve to vrijeme smo imali svoj sabor u raznim državama do 1939 Hrvatska je imala oblik nezavisnosti daj mi jedan dokument od Srpskoga sabora iz recimo 1676 nemozes jer ga nemas mozes fermane od Smedervskog Sanđaka ili Prizenskoga da mi jedno pokažeš.Zato ne galami ovdje o velikoj Srbiji tek kada je Ruska vojska ušla u Bugarsku jedni i drugi ste počeli gmizati zahvali ste Rusima izdajom protiv Obrenovića pa 1878 dobili državu od Engleza.

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Ivex

Kratko i jasno, za pocetnike ucenicka lekcija po istoriju…

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  mali

…lekcija za istoriju…jedina lekcija koja je danas srbima potrebna da nauče da islam ne priznaje naciju i da musliman ne može biti vjernik ako se ne bori za donošenje i provođenje šerijatskih zakona…i da je u tom cilju sve dozvoljeno pa da se negira i vlastita vjera…kao jedan lik na kosovu koji je deklarirano bio katolik a sahranjen po islamskom običaju…poznat lik..vođa albanaca…stoga je muslimanima nevažno kako se nazivlju bilo albanac,bilo kosovar,bilo bosanac,bilo bošnjak jer njih određuje samo vjera – islam.

krkan
Gost
krkan
2 godine prije
Reply to  igi

Iz ovog tvog komentara se vidi da jako malo poznajes druge religije osim svoje, ako slijedis ikakvu sto.je svakako tvoj izbor.
Pravoslavne crkve su vecinom i nacionalne crkve, tako da se recimo u SPC pravoslavni oblik u toj crkvi preklapa sa historijom Srba. S druge strane u istocnim pravoslavnim crkvama to vec nije slucaj, jer su bazirane na određenom podrucju nevezano o etnoreliijskim grupama koje tu obitavaju.

Katolicka crkva je potpuno drugacija od toga, jer je izuzetno centralisticka.
Islam ne postoji kao jedna kompaktna cjelina, nego je kao i svaka druga religija podijeljen na desetine, da ne kazem stotine pravaca. Onda se svaki od tih pravaca dijeli na svoje posebne ogranke. To je recimo u pravoslavnim nacionalnim crkvama ili pak u katolickoj crkvi nemoguce, jer su centralizirane.
Jako zalosno da Balkanci imaju najvise prilike da upoznaju mnoge religije na malom prostoru, ali da ne znaju nista jedni o drugima.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  krkan

ja zivim blizu grcke pravoslavne crkve i cesto odem sa nasim ljudima na liturgiju za mene su nasi svi sa balkana grcka pravoslavna crkva uvijek porucuje nije pravoslavlje privilegija samo grka moze biti svako ko zeli medutim kod nas u bivsoj jugi to je jeres nezamislivo i gotovo nemoguce nesto je trulo nije u danskoj nego kod nas

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  igi

Aha, nasa vjera, i sta!? ma daj, stim tezima ste lideri sa Grckom u negacijama naroda, po vjerski osnovi, ortodoksnim Albanaca u Albaniju i Makedonskog naroda u Makedonije. Mi danas smo dosli do zaklucka, da statut ISIS napisan je na bazi vec dokazenoj strategije pravoslavizma kao oruzje protiv drugi naroda. Uradi komperaciju, ima da ostanes bez daha, da ste njihov primjer.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Ivex

kao prvo srbi nisu bili pod turskom 500 god …..a drugo koliko god da su bili djelovi srpskog naroda pod turcima bolje im je bilo nego pod latinima tj. vama….vladali ste beogradom 20 god i za to vrijeme zabranili i pravoslavlje i ćirilicu…ti turcima nikada nije palo na pamet…a onako usput koliko su turci vladali današnjom slavonijom,hercegovinom…eto ja znam da su djelom dalmacije vladali 200 god…misliš da je to malo…i kao drugo boj na kosovu nije označio početak turskog gospodarenja srbijom…vi nesrbi loše znate i vlastitu povjest a kamoli tuđu…pod mađarima imali ste kuhac od ovce – ni vlastitim jezikom niste govorili u državnim institucijama….i još nešto…u jednom povjesnom periodu srbija je bila oslobođena u potpunosti od turaka a rusa nigdje nije bilo…povjest srbije nije za tebe….drži se ti bana jelačića koji je bio vazal hazburgovaca….to vam je i sudbina da se borite vječno za tuđe interese.

Diokletianus
Gost
Diokletianus
2 godine prije
Reply to  igi

“Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”, rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Neno

nato da bi intervenirao u koristalbanaca morat će dobiti dozvolu 28 država članica među kojima su cipar, grčka, rumunjska, španjolska, mađarska itd. itd. sutra će se ovom spisku pridružiti francuska I drge moćnije države. uglavnom europska desnica je odredila muslimane a među njima I albance kao remmeetilački faktor na balkanu pa ti kalkuliraj koliko ti volja ja samo vidim da su amerikanci I albanci neurozni I ne bez razloga

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

nato pakt na kosovu je na osnovu mandata vijeća sigurnosti un-a prema kojem je kosovo sastavni dio srbije I na teritoriji neovisne države srbije u pokrajini kosovo I prema istom tom un važi još rezolucija 1244. dakle sumnjam da bi dobio još jedan mandat za rat sa srbijom na njenom teritoriju

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Bolje je da ne*sumnjas, i nada ti, jer ce seusuprotno tada postupiti po rezolucijii 1244, i clana 11, gdje mi Albanci imamo pravo na referendum za statut Kosovo.

Minus Collector
Gost
Minus Collector
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Da, kao što su skupili glasove za napad na Libiju i Irak.

DeProggy
Gost
DeProggy
2 godine prije
Reply to  Neno

motivacija u Srba i svih Panslavena nije ništa manja….ishod bi bio krajnje neizvjestan.

Minus Collector
Gost
Minus Collector
2 godine prije
Reply to  DeProggy

Panslavizam? To je drugi naziv za veliku Srbiju i veliku Rusiju? Daj mi imenuj barem jednu slavensku državu koja bi htjela biti u istoj državi/uniji sa Srbijom i Rusijom? Zbog agresorske politike Srbija i Rusija i jesu saveznici.

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Da, al mi imamo djoker koji cuvam na kraju, da po Rezoluciji 1244, clana 11, imamo pravo izjasniti se na referendum za statut Kosova, i tada !? ne cujem vas!? ah, da, neminovno ce tada doci do ujedinenje sa maticom Albanijom.
– za amerikance, od srbski politicara cujemo vec 60-70 godina da ce nju pretvoriti u zemlju proletarjata, ondnos nastanka Amerike!?
– al sljusaj ovog, glupog Albanca, kad dodje dan bilo kakve turbulencije u Amerike, vi i mi, i nase drzave ce biti izbrisani sa mapa svjeta.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  mali

kosovo mora postati neovisna država da bi se prisajedinili albaniji. neovisna država neće postati I kada bi proveli referendum a po rezoluciji 1244 vojska srbije ima pravo da uđe na kosovo. a što se tiče amerike vi ste kako mi se čini bili veći rusi od rusa kao I kinezi od kineza do nedavno pod enver hodžom kao što ste svojevremeno bili veći otomani od otomana. sada ste veći amerikanci od amerikanaca samo ne znam dokle će ta ljubav potrajati

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

U kojoj srbskoj vojci pricas !?
– pa bili ste ovdje vise od sto godina, znamo kako dise, skim imamo posla, samo sto nismo imali kao vas kad ste postali drzava na nasu stranu, velike sile zapada, sada !? siguran sam da cemo prvom priliku osloboditi i povratiti Toplicki kraj.
– Enver Hodja je bio ist kao Esat Pash Toptani srbski pion,
– Amerikanci !? e to je vec druga prica, oni su bili jedini garant granice Albanije od 28.11.1912 godine. Dokle ce to trajati !? nadam se skoro prihvacenje naseg zahteva da budemo deo njene drzave.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  mali

vi ste bili veći otomani od otomana, veći austrougari od austrougara, veći naci njemci od naci njemaca, veći rusi od rusa, veći kinezi od kineza. sada ste veći amerikanci od amerikanaca. ono što je najbitnije vi ste pročitani:)

Diokletianus
Gost
Diokletianus
2 godine prije
Reply to  mali

Neovisnost Kosova DA. (i to samo zbog Memoranduma SANU iz 1986. Zbog ustava iz 1974 SFRJ, srbi su krenuli rješavati “srpsko pitanje” i znamo kako je to rezurtiralo,MASAKRIMA i GENOCIDOM!!!)Pripojenje Albaniji NE i neće se desiti, jer pripojenje,znaju iHrvati i Crnogorci i Makedonci i Srbi,potom znaju i Slovenci i Mađari i Bugari i Rumunji i Grci i Česi i Slovaci i Austrijanci i Talijani i Francuzi i Španjolci. A pogotova znaju Njemci i Vatikan da nakon toga slijedi osvajanje Sandžaka i poslije toga pripojenje BiH. Stvaranje ogromne islamske države u Europi! Ti misliš da će to “Sveto Njemačko Rimsko Carstvo” dozvolit i da vi imate mogućnosti i snage napravit? Varaš se dečko! SAD je trgovac,ucjenjivač,mešetar,prevarant i nije toliko siguran sveznik. Ako imaju koristi da,al i onda i oni znaju da tu nemogu ništa,koliko god da koristi imaju od toga. A kad nemaju koristi onda naravno idu di im je veća korist. To je se pokazalo u Domovinskom ratu. Amerikanci su bili cijelo vrijeme na strani Jugoslavije.t.j. Srba i vagali su i čekali dok u isto to vrijeme Rusija i Ukrajina su prodavali Hrvatima oružje i naravno priznali Hrvatsku dva mjeseca prije. Al zato je sad atmosfera u Hrvatskom javnom mjenju… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  mali

A ZAŠTO NISTE NAPRAVILI TAJ REFERENDUM. Svi bi otkrili da vas je tamo 500 000-700 000 ?

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  kiki

-To bi bilo naj lakse i bezbolan nacin za svih, kao Rusi sa Krimom, samo kada bi nam dozvolio nas mentor. Oni imaju nasu sudbinu na njihovim rukama od 28.11.1912 godine, zasto bi smo njih uzrujali !? i biti nezahvalni!?oni imaju svoj tek za taj dan, kad ce se cuti posljedni put naziv Kosovo pre nego uzme zvanicno Albanija. Samo strpljenja…

Kafina
Gost
Kafina
2 godine prije
Reply to  mali

mali, Rekla bih da se ti baš ne razumeš u Balkan i balkanske priče. Za Albance, kao i za druge balkanske narode, najvažniji su im njihovi susedi, Balkanci. Silnici, imperije dolaze i prolaze. Srbi i Albanci imaju u svojoj istoriji primere dobre saradnje i medjusobne pomoći, ali se to tendeciozno potiskuje, jer se nacionalna svest gaji na mržnji, a iz mržnje ništa dobro ni zdravo nije niklo. Saradnje i pomoći je bilo i u toku bombardovanja 1999. Mnogi Albanci doživljavaju OVK-a kao terorističku bandu i plaše ih se, pa ćute i trpe. Ništa što se dogadja nije u interesu albanskog naroda, već je u interesu kriminalaca i bandita, što albanskih, što ovih imperijalističkih u liku SAD i Nato, a albanskom narodu se prodaje nacionalna priča i obećava “svetla budućnost”….ono: ne lipši magarče do zelene trave”. Zapamti, nisu Albancima Srbi neprijatelji, već Amerikanci! Balkanci su ratovali, klali se tokom svoje istorije, ali su u takvim sukobima najčešće bili orudje u rukama moćnih, nahuškani jedni na druge i svaki put im se prodaje jedna te ista šarena laža. Pa dokle? Poznavala sam mnogo Albanki i Albanaca i moje iskustvo je vrlo dobro. Pitam se šta li je s njima, živi li su,… Pročitaj više »

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Kafina

– Trudis se al stvarno ne poznajes Albance, stvarala si nas profil na osnovu razni komentara na profilu, jel to dovolno !?
– vi stim neznjanjem ne mozes vredjati nase sinove-unuke, koji su pali od agresorske srbske vojske-policije i razni srbski bande-olosa, nazivajuci njih teroristi, osim sto produzujete vasu agonije i zivjeti od srbskog mita.
– prema tome nije bilo cilja vama prijetiti, daleko od toga, nego da vam se da do znanja da niste bas takav narod kako se prikazjujete sebe, da vam dolazi sunami po vasoj jednostranoj napisanoj istoriju, koja pociva zbog nas Albanaca, prema tome mi smo vam istorija. Primjer, Toplickog kraja, je upravo to, kako se mozete ponositi paljenjem -sramniti nad 600 albanski sela i nenaoruzanog albanskog naroda maskrirati i ostalo isjeli silom ka Kosovo, ovdje poznati kao muhadjeri, i h ako su oni tu bili sa nad 60% !? zasto vec jednom ne pocnete kod sebe traziti uzrok zasto NIKO od Ballkanski narodi ne voli vas ?! uzrujavaju se samo kad cuju poim SRBIN.
-prema tome ove nisu price ove su cinjenice, srbski autora, dokumenti zigom drzave Srbije tog perioda, osim ako su lazne, onda imate problema sa svojim identitetom-istoriju nad kojom pocivate.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

tzv. ‘neovisno kosovo’ je američki projekt. Stvoreno je silom, i silom će biti uništeno. Kao što je napisao @nbava kua, Srbija se treba dobro naoružati i pripremiti za oslobađanje okupiranih južnih dijelova države. Oslobađanje će započeti čim se ameri spakuju iz bondstila, a do toga neće trebati dugo čekati, vjerovatno unutar 5 godina.

Što se tiče kosovskih albanaca…vjerovatno među njima ima nekih 5-10% normalnih s kojima je suživot moguć, no kako nema pouzdane metode za provjeru…opet se priklanjam mišljenju @nbava kua. Na kraju krajeva, svakome je najljepše u matičnoj domovini. Do tada, nek se igraju države.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Ivo

Srbija osloboditi Kosovo … 🙂 Kako pa nemaju snage da spase sebe vidiš da Vučko tuče oporbu sa kriminalcima-batinašima koliko je dobro… (mislim ispod su moje Hrvatske sa HDZ-om , a to se teško može…)

Neće tamo biti rata , a činjenica je da je Kosovo američki projekt i baš zato t dok god interesi Amerikanaca su jako veliki od rata ništa , samo gluma Vučića i Albanaca da o Kosovu oni odlučuju. Kosovo je toliko mafijaška država , da iskreno stvarno žalim Srbe koji moraju tamo živjeti…

PS. zašto Putin ne reagira iz prostog razloga što ima problem sličan Kosovo u npr. Osetiji. A i ne voli Vučića, jer kada čuje da se doslovno batina prava oporba (Ljevica Srbije , ne Šešelj i ostali koji su igrači Vučića i Zapada…) i vrši presija na narod onda digne ruke od toga…

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Busola

na krimu je sam narod odlucio, pa zapad to ne zeli priznati. isto tako i donbas u ukrajini, putko je mogao i to pripojiti rusiji, jer o normalnoj autonomiji tu nema govora. ali, eto kosovo je nekome vaznije…

Valter
Gost
Valter
2 godine prije
Reply to  Ivo

Svima koji zagovaraju nove ratove na ovim prostorima želim da se isto tako “junački” nađu na prvim crtama sukoba.

Andrija
Gost
Andrija
2 godine prije
Reply to  Ivo

Za Kosovo nema povratka, sljedeći su Vojvodina i Sanđak. I svi zadovoljni.

smart tool
Gost
smart tool
2 godine prije
Reply to  Ivo

Nece ameri nigdje, nato ima u planu da obnovi aerodrom blizu Tirane

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

O eventualnom ratu na dijelu Balkana neće odlučivati ni Vučić ni Haradinaj. Kako sada stoje stvari Bondsteel funkcionira, a to je Amerima dosta i više od očekivanja. Valjda je svakome jasno da se eventualni oružani sukob nebi zadržao u “planiranim gabaritima”.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Gavrilo ne idi na Kosovo molim te.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Ivo

Misliš da je Gavrilo sam to na ‘svoju ruku’ uradio ili će opet uraditi? Pre par dana je bio text na tu temu, zabrinjava koliko narod ništa ne zna, ništa nije naučio! Ustvari ne zabrinjava, jasno je sve…do duše ne većini

STEVO
Gost
STEVO
2 godine prije
Reply to  Ivo

Hahaha 🙂

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Prika, ti k’o da si s Marsa pao…sory

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Ne bih da vas sve nepotrebno uznemiravam,ali Kinezima je drugi svjetski rat počeo 1937.,Česima 1938.Česima je Sudetska oblast vraćena 1945.Srbima je ovaj rat o kome govori Babić počeo 1991. godine kada su izbačeni kao narod iz ustava i napadnuti raznim postrojbama.Ovo na Kosmetu je samo nastavak istog šablona sa istim pokroviteljima pogroma,Njemačkom državom i NATO paktom.Vidjećemo kako će svijet i Balkan izgledati kada se na kraju uspostavi međunarodno pravo.Dotada,vežite se,polećemo.

I da,
živjela Sirija i njen predsjednik Bašar Asad.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Vreme radi za Srbiju u slučaju Kosovo… Svi oni, koju su Kosovo okupirali, iz godine u godinu su sve slabiji… A svi oni, koji Srbiju podupiru su sve jači…..A o samim Šiptarima na Kosovu, nema smisla govorit…..Njih niko ništa nije pitao, kad je sve to počelo i niko jih neče ništa pitat, kad se sve ovo završi…

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Mister, mora, da je vegetarijanac… Pa često naruči prebranac… A od prebranca prdež mu se pusti s lanca…

Frane
Gost
Frane
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Pišeš gluposti
Vrijeme radi za ujedinjeno Kosovo sa Albanijom, srbija će samo bespomoćno gledati.

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Frane

Hvale, Frane. Vecina sto pisaju ovdje nitu znaju gdje se nalazi Kosovo, jos manje, da vise nema ni administrativne grancie medju Albanskim drzavama

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

’99. te godine posla “milosrdnog anđela” 300 000 albanaca je prešlo granicu i naselilo Kosovo…još su tamo naravno. Ima dosta Srba što su imovinu prodali za sto puta veću vrednost, došli u Srbiju i dobili status prognanih lica…ima i toga

Fitcher
Gost
Fitcher
2 godine prije

A teško je žabu natjerati u vodu. Ovdje je ljudima u genima da stalno ratuju a to zapadnjaci jako dobro znaju i iskorištavaju.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Sukob u regiji radi Srba i Albanaca? taman posla.U sukobu batina ima dva kraja to trebaju imati na umu svi kojima je do sukoba.

pero
Gost
pero
2 godine prije

Da li itko stavlja ovu priču u kontekst plinovoda koji bi trebao ići preko Srbije??? Tu vidim samo priče koje su naklapanja o svemu i svačemu (Slaveni, Albanci, ISIL, nacionalizmi, povijest…gluposti) , a pravi razlozi su ….. nečiji privatni interesi. NItko ne gleda širu sliku.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Sukobi između Srba i Šiptara potiču još iz doba turske okupacije Srbije u 15 veku.Šiptare je na ove prostore doveo u 11 veku sa Sicilije romejski vojskovođa Đorđe zvani Manijak.Srbi su doseljenike zvali “Rabanasi ili Arbanasi” po mestu Raban.Oni su sebe zvali Šćipetari tj, brđani.Arapi su ih zvali Arnauti što znači – oni koji se nisu vratili.Šiptari su živeli u planinama kao stočari i opskrbljavali su Srbe sa mesom i mlečnim proizvodima i prihvatili su hrišćansku veru.Sa dolaskom Turaka oni menjaju veru i počinju da napadaju Srbe i taj konflikt traje do današnjih dana.U 1 sv, ratu su napadali Srbe pri povlačenju ka Grčkoj i Albaniji.Tito i komunisti su taj konflikt zacementirali.Tito je uz pomoć Envera Hodže i Mahmuda Bakalija doveo nove Šiptare iz Albanije a zabranio zakonom, da se Srbi vrate posle rata na Kosovo.Enver Hodža i njegovi policajci su maltretirali starosedeoce Šiptare koji su bili priljateljski nastrojeni prema Srbima i nasilno ih okrenuo protiv Srba.( O tome piše u svojoj biografiji major Zoran Stojanović).U tome su pomogli kasnije i Srbi koji su iz interesa radili za Šiptare.Naravno sve to ne bi moglo biti bez mešanja Austrije, Nemačke i Engleske koji su se plašli ponovnim vaskrsnućem srbske nacije.Evo šta… Pročitaj više »

Povjesničar
Gost
Povjesničar
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

E,hebi ga Vlastimire,ti okrenu cijelu povijest naopačke,ali si zaboravio napisat da su Srbi nebeski narod i da su odozgor došli i da se tamo trebaju vratit kako bi nastao mir na Balkanu.

Zoran
Gost
Zoran
2 godine prije
Reply to  Povjesničar

Druze Povijesnicar , volim muziku, https://www.youtube.com/watch?v=Oztvh92T7Zg nema veze odakle dolazi. Radio sam 6 godina kao sudski prevodilac i jako sam bio zainteresovan za prijevod teksta pjesme. Poznajem puno Albanaca sa Kosova i Iz Albanije, svi su me gledali blijedo i nisu mogli da prevedu tekst. Preveo mi tip sa Sicilije, zivi u USA, kasnije smo se culi i pricali o jezicima i muzici, jako sam mu zahvalan za prevod a i on je bio sretan da mi je pomogao. https://www.youtube.com/watch?v=Oztvh92T7Zg volim i tamo da odem, imam prijatelje koji slobodno misle svuda 😀

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Povjesničar

Rat ’99 se nije dogodio i izmislili su ga Srbi, kako bi optužili Amerikance za “bombardovanje”, a ustvari to je bio sistematski neuspjeh u lansiranju vatrometa, koje su Srbi naravno nabavili od Kineza, a za lansiranje vatrometa su bili odgovorni ruski inženjeri! Nova Povjest, god. 2055, Autori: Ante Žižak i Mehmed Masnopita!

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije
Reply to  Povjesničar

E moj Povijesničare,ti nisi znao da su Srbi nebeski narod.Evo šta kaže o Srbima najpoznatiji protestantsk teolog Nemac Filip Melahton u svojoj knjizi ” U Hronika u Karionovoj latinici”na str.25 ”
Сармати је правилно Сауромати, и значи „Gospodar nebeskih pašnjaka“
ili „Gospodar viših krajeva“. Iz imena Sarmata mutacijom slova
potiče ime Sorabi, kako nazivamo veliki predeo Ilirika Servia. I u
istoriji Karla Velikog, od Sale do pomenutih smešteni su Sorabi.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

oooojoojj stvarno pretjerujes. pa englez ti prica jedno a radi drugo. hvali te, istovremeno ti zabija noz u ledja, tako je bilo bas u to vrijeme. sva evropska elita cudila se, sto rade neki ugledni diplomati u ” toj balkanskoj zabiti medju svinjogojcima i ubojicama svojih kraljeva” u toj “mocvari punoj naboja raznih nacionaliteta, primitivizma i korupcije”. onda ta tzv elita jos nije skuzila sto su i zasto englezi sa francuzima pripremili. prvo balk. uniju pa oba rata, kako bi se rijesili turske pa onda i austrije – dobivsi konacno njemacku na tanjuru. da, i ista elita je ocito uzivala u ” srednjevjekovnom barbarstvu rezanja glava i nabijanjem zena i djece na bajonete..” oglusili su se na sve apele, napr. trotzkog i durham.. eto to pisu danas engl. povjesnicari, imaju muda za to.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Maja

Koji gusari Majo, pa oni su ko i balkanci samo izvršitelji tuđe volje i zapovjedi………….

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

To daje i odgovor na pitanje zašto su Šiptari bili tamnoputi u srednjem vjeku…
Za one koji neznaju Sicilija i pola Italije do Rima bili su pod vlašću Arapa…do dolaska Normana…u 11.st.

Chudo-Yudo
Gost
Chudo-Yudo
2 godine prije
Reply to  kiki

A srbi ono kao plavooki,ha? Ni nalik slavenima a stalno neka prica o “Slovenima”, “panslovenizmu” kad ono ni kulture, obicaja, cak ni nalicja kao u slavena. Jedino sto je ostao je poturcen slavenski jezik kao nekakva relikvija koja srbe barem u onom slavenskom dijelu tek lingvisticki povezuje sa slavenima. 🙂

Za informaciju samo, albanski je originalno ilirski narod i kao takav ne spada cak ni u indoeuropske i to im je jedna od slicnosti s poturcenom Srbijom.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Chudo-Yudo

E, genetika je za tebe prevelik zalogaj….ukratko, daj bilo što o Ilirima…imaš ono što su zapisali Rimljani…koja bi to točno poveznica bila između Albanaca i Ilira ?
Sad imaš i ‘kompu’? Normalno, sam nemožeš…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Chudo-Yudo

Prestani više. Iliri nisu indoeuropski narod. Što su? Anunaki?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  kiki

Provjeri tko na balkanu od starosjedilaca ima najviše tursko-turkmenskog haplotipa a najmanje slavenskog………………….

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Proćitaj “vrlog” pisca ujedno i političara, onog što dobi masonskog nobela, što on veli kao ministar u vladi u svom dopisu istoj što treba uraditi sa albancima, dposi mu je u rangu sa garašaninom, moljevcom i memorandumom………….a memoranDum cvaj je napisan…………nedavno……….

Dosta
Gost
Dosta
2 godine prije

Kosovo je natjerano da povuće bilo kakav potez da bi poručilo Srbiji i Dodiku u BiH da su svjesni i vide koliko im neprilika stvara Vučićeva politika sa figom u djepu.Činjenica je da je Vučić organizirao pokušaj državnog udara u makedonskom sobranju,a činjenica je da je uz pomoć rusa to isto pokušao u Crnoj Gori,pa čak i da je planirao ubojstvo drugog oka u glavi to jest Đukanovića,svima je poznato kako Vučić pokušava provocirat odnose sa hrvatskom ,a nije potrbno napominjat koliko je zla učinio u BiH i da je upravo on taj koji huška i stoji iza mahnitog Milorada Dodika.U Kosovu su u zadnjih 100 godina Srbi ubili preko 100 000 ljudi,a u posljednjem ratu Kosovo je imalo preko 20 000 žrtava od strane Srba.Iluzorno je očekivati da više ikada Albanci prihvate da im Srbija bude matična država,a to dobro zna i večina srpskih gradjana,ali Vučić je sjeme zla potekao od ratnog huškaća u hrvatskoj,snajperista u opkoljenom Sarajevu,pa postao ministar propagande u miloševićevoj vladi da bi nakon toga nosio gajbe piva Šešelju i Nikoliću,a sad kad je obmanuo večinu srpskih gradjana i postao predsjednik što očekivati od njega nego da pokušava zapaliti Balkan,a iza sebe ima Putina koji ima… Pročitaj više »

bet soldat
Gost
bet soldat
2 godine prije
Reply to  Dosta

Oj Mujo,Mujaga dragi ti mora da si isao u osnovnu skolu u Vranduku ili Kaknju.,vidi se da istoriju imas u malom prstu,a izgleda da si vidovitost nasledio od nane Hajre ili si bio pogrebni radnik gde ste ti i tvoje radne kolege brojale zrtve,ali ste izgleda stali kod broja od 20.000 tela.
Molim te ubuduce ne preskaci lekove.

Dosta
Gost
Dosta
2 godine prije
Reply to  bet soldat

Albanci su konačno postali svoji na svome u Kosovu i Srbi koji žele tu ostati živjeti treba da se okrenu dobrobiti svoje domovine,a to je republika Kosovo.Mržnja i nepriznavanje svojih odnosno kosovskih institucija može im samo još više naškoditi,a suživot sa albancima susjedima će donijeti dobro jednima i drugima.Svaki Srbin bi to trebao shvatiti,a posebno ne dozvoliti da im Beograd odnosno četnik Vučić odredjuje kako živjeti mrzeći svoju domovinu Kosovo.Svatko dobronamjeran zna da više nikada Srbija neće imati ingerencije nad Kosovom i glavni grad Kosova je Priština.Srbi trebaju participirati u vlasti i samo na taj način mogu obezbjediti sebi i svojoj djeci normalan život.Kosovski Ustav,SAD i EU garantiraju svakom gradjaninu jednaka prava i što prije shvate da im je sudjed Albanac bliži od beogradskog rodjaka to će im život biti normalniji i kvalitetniji.Posebno moraju paziti da ne mrze susjede zbog njigove vjere,jezika ili bilo čega drugog i nikako ne krenuti stopama ovdje nazočnih komentatore poput ovog gore “bet soldat” koji misli da vrijedjanjem i ponižavanjem može postiči boljitak za Srbe na Kosovu,pa tako i bilo gdje drugo.Mržnja Srba prema drugima je i dovela do svih nesreča na Balkanu,a Vučić će jednog dana biti prošlost i što prije to svaki Srbin… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Dosta

na balkanu SVI vodeci politicari izjavljuju istu mantru – mi smo za mir i suradnju, ali eto ovi susjedi provociraju…vani pricaju o mirovnim namjerama, a ovdje same provokacije…
dajte ljudi – dokle tako? ili su svi pod nekom hipnozom..

Frane
Gost
Frane
2 godine prije
Reply to  Dosta

Šešeljev potrčko će završiti onako kako je i živio.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Dosta

Vučiću bi trebala dozvola da bilo što kao ono u Sobranju organizira…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  kiki

Pa što je radio u londonderiju i čije je dijete zna se………………….

Logičar
Gost
Logičar
2 godine prije
Reply to  Dosta

Ti si ovde najveće zlo.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Logičar

Ja , bradati ? I neznaš. Čast mi je. Dosta ste terorizirali. B-)

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Dosta

Sve je to tačno, ali zaboravi reći koliko Tramp ima iza sebe gladnih i bez medicinske zaštite! Takođe, po ovim tvojim procijenama žrtava, ispada da su Srbi sami sebe ubijali u periodu 41-45 sa oko 46 000 ubijenih (na KiM), takođe si trebao dodati i to da su zločasti Srbi ubijali sami sebe iz bugarskih pušaka i skakali sa austrijskih vješala! Kao i to da su u sred rata u “opkoljenom” Sarajevu (aerodrom i stalna uzlijetanja i slijetanja aviona, se ne računaju), žene iz mješovitih brakova, dakle Muslimanke podvodili kao prostitutke, svojim kolegama i to sve u sred opkoljenog Sarajeva gdje su Caca, Prazina i ostali “derviši” upravljali i mazili svojom mekanom ručicom!Takođe treba napomenuti da su ti zvjerski Srbi, protjerali apsolutnu većinu od 29 000 Muslimana, sa svojom krvoločnom manjinom od 120 000 Srba i to najčešće na hladni sjever u Švedsku, Norvešku, a Boga mi neke i u planinske zabiti, kao što je Švajcarska! Takođe treba napomenuti i progon banjalučkih Hrvata, koje su te zvjeri protjerale ’95, dok su se njihove zvjeri nonšalantno i bez trunke opasnosti slivale od Glamočke i Kupreške visoravni preko Sjeverne Dalmacije, pa sve do Korduna u tu Banja Luku! Stvarno su strašni, trebalo… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Mak

Mitomanija je zarazna……….

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Dosta

Dosta, muljaš ga bez veze svezom……………svi su baljkanerosi na kabalasisi od pamtivjeka, ne odlučuju oni ni o čemu…………..

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Treba pomoći nekim drugim pokretima za otcjepljenje u drugim krajevima svijeta pa da vidiš frku i zbrku!

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije

Kako god okreneš du#e ti odpozadi….govorio je nekad Ljuba Moljac…. podsećam, ne radi nametanja “naših” kvaliteta, sve ovdašnje, da Šiptari~Albanci nemaju ni vrhunske naučnike, ni umetnike, ni sportiste, a bogami ni vojskovođe….to je prosto tako…u nedavnoj poseti manastirima i kratkom boravku tamo, shvatila sam da sve Albance zabole za Kosovo, da čekaju vize i ako bude moglo, Amerika, pre nego Nemačka i Švajcarska…. inače njih nema toliko da bi eunatousa koji su već preplavljeni milionima migranata (sa još gorih teritorija) uopšte imali poseban problem, oni su potrebni na Kosovu, samo radi redovnog pravljenja problema na Balkanu…i tako još od kad je Austrija napravila Albaniju….

Bumbum
Gost
Bumbum
2 godine prije
Reply to  Dunja

Bravo Dunja

Chudo-Yudo
Gost
Chudo-Yudo
2 godine prije
Reply to  Dunja

Nemaju ni srbi vec samo svojataju tudje i falificiraju vlastitu povijest.

Maki
Gost
Maki
2 godine prije
Reply to  Dunja

Dunja,Dunja,očito si jako mlada,pa se nemožeš sjetiti ni bliže prošlosti ,a da ne govorimo o dalekoj.Rankovića je Tito svojedobno maknuo,jer je Albance odnosno kako ti kažeš Šiptare tenkovima gazio,a najviše što je Albanac moga postići ČAK i u Titovoj Jugoslaviji je bilo da otvori svoju pekarnicu ili slastičarnicu.Ostatak Jugoslavenskih naroda je za njihovu sudbinu tek doznao kad su započeli rudari svoje štrajkove.Školovani Albanac; ma nije ga bilo nit pod razno i koliko se siječam prvi je bio gospodin Azem Vlasi kojega je Tito postavio za prvog omladinca Jugoslavije nakon što mu je urućio štafetu mladosti i jako mi je žao da sm zaboravio koje je to godine bilo.Često se misli da su Židovi prošli kalvariju kroz stoljeća,ali to je niša u usporedbi sa Albancima – Šiptarima pod Srbima.

Nina Ris
Gost
Nina Ris
2 godine prije
Reply to  Maki

Ne znam da li je baš tako bilo, meni je profesor bio Albanac Petrit Imami koji je i dan danas profesor na FDU u Beogradu, a ja sam živela u Titovoj Jugoslaviji. Prva arhitektica u Srbiji Jelisaveta Načić udala se za Albanca Luku Lukaja koji je bio za ujedinjenje Albanije sa ostatkom Balkana, to jest sa Srbima, da svi srećno živimo zajedno… To je bilo još početkom prošlog veka. Očigledano je vladalo i takvo oduševljenje, kao kod Hrvata Ivana Meštrovića koji se takođe svojevremeno oduševljavao jugoslovenstvom. Ali očigledno da Evropi i ostalima to nije odgovaralo i počelo se sa intenziviranjem mržnje i podela. Dakle, nije baš sve tako crno – belo, a ljudi se lako nahuškaju jedni na druge, to je izgleda u prirodi čoveka…. pre no da se zavole.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Dunja

A jel imaju najaće pekare, slasltičare, burekđije i zlatare…………..na Balkanu………

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Počeli bi oni da šenluče na nagovor Vanšingtona i Brisela ( svi ovi sitni agenti CIA-e ) kada bi raspolagali potencijalom kvislinško – kompradorsko – mafijaških bandi s početka razbijanja i okupacije Jugoslavije. A sve ( srednjovekovne, plaćeničke ) “vojske” po bantustanima, ne bi mogle da pronađu sopstvene zadnjice u ćenifi a da i za to ne pitaju oficira za vezu sa Lenglijem.

Kafina
Gost
Kafina
2 godine prije
Reply to  Gortan

Gortan, trebalo bi pročitati šta na ovo Tucovićevo pisanje kaže istoričarka Marija Todorova, prof.Čikaškog univerziteta, poreklom Bugarka. Preporučujem svima njenu knjigu “Imaginarni Balkan”.
Njenu knjigu sam doživela kao svojevrsnu odbranu Balkana od raznih oblika stereotipa, laži u koje smo i sami potopljeni, bilo da su stereotipi inostrane ili domaće “proizvodnje”. Dakle, “ni po babu, ni po stričevima….”

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  Kafina

Poštovana Kafina,
Pažljivo pročitajte po obimu neveliko ( gore navedeno delo ) , doslednog marksiste Dimitrija Tucovića koje je po značaju veće od svega napisanog u buržoaskoj literaturi ( pa i gore pomenute, vrlo popularne američke intelektualne “pop zvezde” , dok se na ovim prostorima ubijalo da bi se restaurirao kapitalizam ) , na temu balkanskih šovinizama i ulozi bednih balkanskih buržoazija, koje su se još u XIX veku predale imperijalistima, potpuno nesposobne da reše dva važna zadatka kao što su agrarna reforma i nacionalno pitanje.
Ali su zato za račun imperijalnih gospodara rovarili i unosili opasne i jezive podele među gusto isprepletene bratske narode Balkana.
Marija Todorova kao i svi buržoaski i okoloburžoaski intelektualci služe da maskiraju klasni karakter sukoba u koje nas iznova i iznova guraju imperijalisti preko zlikovačkih buržoazija (preključe crnih, juče crvenih a danas ponovo crnih ) i njihovih plaćeničkih kohorti.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Gortan

A bome je i činjenica da povjesničari moraju malo ‘zabiti nos u arhive i originalne dokumente…
Da Schliman nije uzeo lopatu u ruke, još bi se pisali teorijski radovi o Troji i Mikeni…

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  kiki

To je tačno ali jugoslovenske arhive su nedostupne da bi se prikrio kontinuitet izdaja i paktiranja sa imperijalizmom. Misleći naravno na birokratski aparat, vojno- policijske strukture i onog ” najvećeg sina naših naroda i narodnosti “. A Šliman je pre svega bio jedna sitnoburžoaska baraba i lopurda… pa posle sve drugo ili malo od toga po čemu ga pamte.

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

I svaka budaletina ALI ako je realna,zna da je to tako. sve rečeno u textu.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Normalno…. Ali najbolji su Albanci iz peći….

Serjoza
Gost
Serjoza
2 godine prije

^Mister% izgleda da te opasno zvace kompleks od SRBA …setaj malo bice ti lakse…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

španjlska je bila 800 godina pod vlašću što maorskom što otomanskom. grčka, cipar, bugarska, rumunjska, mađarska, austrija, makedonija, crna gora, bih, hrvatska, armenija, sirija, izrael, egipat I drugi su bili pod okupacijom otomana. vidim da ti povijest nije jača strana

Chudo-Yudo
Gost
Chudo-Yudo
2 godine prije

Samo jedna mala digresija. Zar Balkan nije planina u Bugarskoj?
Zasto je svi imaju potrebu svojatati ili jos bolje, povinjati se prijezirnom franackom odnosu prema slavenskim narodima stvarajuci ih posprdno pod isti nazivnik?
Isto cinimo i mi nazivajuci svicarske, austrijance i nijemce svabama. Budimo gospoda i znajmo bolje od ne skolovanih. Balkan nije ni kosovski, ni srpski vec bugarski.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Chudo-Yudo

radi se o velikom poluotoku, ne o brdu – tako barem svi uce geografiju. ja osobno se nikad, ni u jugi nisam smatrala balkankom, u sirem smislu zivjela sam u hrv. srednjoevropskoj kulturi. danas je to sinonim ne samo za cijeli poluotok, vec i za nazadnost, “vrucu krv” , nacionalne naboje. tako kazu da se siriju pokusava “balkanizirati ” (rascijepkati), dok se pak balkanske drzave u stvari ” afrikanizira” – ocito uspjesno.

Chudo-Yudo
Gost
Chudo-Yudo
2 godine prije
Reply to  Maja

Prema franackkim povjesnicarima samo sto je nazalost ostalo utkano kao da je sveto pismo.
Zemljopisno sam odmah do Alpa u srednjoj sam Europi. Ono sto se smatra zapadom je sat voznje daleko a bugarski balkan daleko kao Finska. Slobodno provjeri zemljopisnu kartu i naci ces to brdo.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

tko gura balkan u novi rat?
a tko dopusta da se balkan gurne u rat?
uvik ga se guralo,a bojim se i uvik ce ga se gurat (da ne kazem rugat).
neko gura, neki dopustaju da se gura,a neki ko zapeta puska cekaju podgurivanje.
nece na dobro….kad tastina svlada razum, ne moze nego nasilno.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Opet brisanje. Počinjem stvarno misliti da sam na crnoj listi.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Ako nisu Hrvati i Srbi, onda su tu Šipići. Uvik ima korisnih idoti na balkanu. A i šire…

crodaemon
Gost
crodaemon
2 godine prije

Jedno su lagane provokacije i sabotiranja od obe strane al odluka
#Priština je reagirala iracionalnom odlukom da se carina na robe iz Srbije i BiH podigne na 100%.#
je ravna objavi rata.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  crodaemon

Vidjet ćemo koga će pogodit 😛

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  crodaemon

Pa Miloš je objavio rat slovencima kad je arlaukao da se ne kupuje slovensko, zar tako slabo pamtiš, albanjezi ukrali ideju miloševu, nadam se da i nastavak neće biti isti, ali ako tama želi grosse albanijen (krađom Kosova od Srbije i dijela Makedonije) i grosse srbijen (krađom RS od BiH) onda to neće ići bez krvavog abortusa tamom uzrokovanog………….

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Opet se ()ebu preko glave naroda…

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Vidim, da tu debata još ide…. Nisam mislio ozbilnije diskutirat, pošto, još uvijek mislim, da je bio Blaševič u pravu sa onom svojom… “Ostace u knjigama i prica o nama
Balkan krajem jednog veka
svako pleme crta granicu
svi bi hteli svoju stranicu “………………………. Ali ipak…. Baš sam, povodom nekih diskusija na nekom drugom forumu pogledao podatrke….. Kosovo — Izvoz 0.4 milijarde , uvoz 2,9 milijardi , deficit – 2,5 milijardi…… Samo za usporedbu, moja Slovenija … Od prilike isti broj stanovnika … uvoz – 27,8 milijardi, izvboz – 28,5 milijardi , suficit – 0.7 milijardi, eura…… Kad gledam podatke za cca 2 milijuna stanovnika na Kosovu, ko, da gledam proračun, komunale u Berlinu…… Nema tu nikakve podstati, za neku ozbilniju državnost…. Tako, da dugoročno, jedino, da se spoji sa Albanijom ili se lepo vrati pod Srbiju…..

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Ma to su opet Srbi krivi…a možda su i Rusi…to je danas ipak modernije…

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  kiki

Još, malo, da gurnemo južnije, pa bi mogli bit krivi i Perzijci…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Cilj USA nije zaposjesti Kosovo nego okupirati Srbiju, naravno preko njenog pripajanja u NATO. Centralni deo Srbije sa Beogradom je najvažnija strateška, prometna in komunikacijska tačka celog Balkana. Ko njome obvladava vojnom silom, taj vlada cijelom Balkanu. To je jasno svakom istoričaru i svakom ko se bavi današnjom strategijom američkog preuzimanja Evrope.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Nitko tamo Balkan ne gura u rat več se stvari konačno moraju malo iskristalizirati,dosta je bilo monopola robe koja ulazi iz Srbije i BiH,radi se mjesto za robu iz EU i otvara se tržište.Zapravo daje se do znanja Srbiji da uđe pod patronat EU ali to se trenutno radi na malo teži način,dosta su sjedili na dvije stolice,vrijeme je da se odluče kojoj strani pripadaju.

antinwo.HR
Gost
antinwo.HR
2 godine prije

Srbi i Albanci opametite se više.Da opet ratujete zbog zapadnjačkih majmuna,nemojte biti smiješni

Visarionovič
Gost
Visarionovič
2 godine prije

Vrlo jednostavno. Svugdje ima ekstremista. I to otprilike jednak postotak. Veći dio zapadnog svijeta drži svoje na kratkoj uzici. Na Balkanu je 1989. netko odlučio naše pustiti s uzice. Pa ih ti sad opet zaveži.

Šime Pecikoza
Gost
Šime Pecikoza
2 godine prije

Babiću,
misli NATO

POVEZANE VIJESTI

Izbornik