Europska energetska kriza se pogoršava – Kosovo uvodi značajne restrikcije struje

Energetska kriza
87 komentara

Čini se da bi u Europi energetska kriza mogla postati teška jer Kosovo počinje prekidati opskrbu električnom energijom većini od svojih 2 milijuna ljudi.

Ova balkanska zemlja, jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, od četvrtka će uvesti dvosatno isključenje struje za većinu potrošača, priopćio je distributer električne energije KEDS. Izazovi dolaze nakon što je Srbija prije dva tjedna bila prisiljena prekinuti struju nekim potrošačima, a britanski mrežni operater ranije ovog mjeseca izdao je svoje prvo upozorenje o opskrbi zbog zime.

Europska energetska kriza se pogoršava jer rastuće cijene plina i električne energije tjeraju industrije da obuzdaju proizvodnju i pokreću kolaps opskrbnog lanca. Jeremy Weir, glavni izvršni direktor trgovaca robom Trafigura Group, prošlog je mjeseca upozorio da bi Europa mogla doživjeti nestašice struje u slučaju hladne zime.

To je bilo prije nego što je Electricite de France SA rekao da zaustavlja reaktore koji čine 10b% nuklearnog kapaciteta zemlje. Njemačka bi također trebala zatvoriti gotovo polovicu svojih nuklearnih kapaciteta prije kraja godine, što će dodatno opteretiti europske mreže.

Kosovski elektroenergetski sustav je “preopterećen”, prema komunalnoj kompaniji KEDS, koja je pozvala na “maksimalne uštede energije”.

Kvar jedinice u glavnoj kosovskoj termoelektrani na ugljen pogoršao je uobičajene zimske nestašice električne energije, što je zahtijevalo “izuzetno skup” uvoz, rekao je ministar gospodarstva Artane Rizvanolli novinarima u glavnom gradu Prištini prošlog tjedna. Lokalna proizvodnja električne energije sada pokriva manje od trećine potrošnje, objavila je Gazeta Ezpress.

Četiri od pet jedinica u tvornici lignita od 800 megavata radile su, prema podacima mrežne udruge Entso-E. Uvoz iz susjedne Albanije, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, pao je s vrhunca iznad 750 megavata u srijedu na oko 469 megavata u 13 sati u četvrtak.

Do smanjenja dolazi nakon što su referentne cijene plina u Europi porasle uoči zimske sezone. Povećana globalna potražnja za ugljenom također je podigla cijene najprljavijeg fosilnog goriva.

Potrošači bi trebali koristiti električnu energiju na najracionalniji način s obzirom na “nedovoljnu unutarnju proizvodnju za pokrivanje potrošnje i globalne energetske krize”, navodi se u priopćenju upravitelja mreže Kosova

IZVOR: bloomberg.com

električna enargijaEnergetska krizaeukosovo
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mladen
2 godine prije

Ovo na Kosovu nema veze sa situacijom u ostatku Europe, hahaha navikli su oni na ovo

Yup
2 godine prije

Mora biti neki Novi igrokaz

Ingerman
2 godine prije

Ovo s komentarima je katastrofa. Vec po ne znam koji put saljem prijavu i nista ne dolazi na mail. Ja se ne bojim pisati imenom i prezimenom a ovo anonimus bezmudo trkeljanje je satira danasnje civilizacije

Čudan lik
2 godine prije

POČELO JE…

Dakle, IAKO JE SVIMA JASNO da struje neće biti dovoljno ipak se ne odustaje od zatvaranja nuklearki!?!?!?

Počela je druga faza Velikog reseta, nestašice svega i svačega i hiperinflacija.

Korona diktatura je bila samo uvod, pravo sranje tek počinje.

A tko vam je kriv što niste slušali??? Merkelica i mnogi drugi su vam jasno rekli da se “staro normalno” nikada više neće vratiti.

Mlata
2 godine prije

U postolju spomenika Bilu Klinktonu instaliran agregat

Iva
2 godine prije

Isto sam pomislila.:))

sebastian
2 godine prije

Mic po mic sve im ide po planu.Samo ćemo se u jednom trenutku,moguće već ove zime,
zateći u hladnom mraku.Razlog će biti pronađen u našem neracionalnom ponašanju i trošenju energenata.Nejasno ostaje samo to gdje će se u nastaloj hladnoći u domovima izgubiti globalno zatopljenje koje inače širom planete pali stoljetne šume i vegetaciju i ugrožava opstanak života na njoj.

Max
2 godine prije

Da_

Zsphere
2 godine prije

“Europska zemlja Kosovo”? Nasilna globalisticka privremena tvorevina, ne razumijem ako redakcija sa jedne strane priznaje takvu vrstu secesije i organizovanja jednog društva a sa druge strane joj od istih tih globalista ne odgovara recimo ova igranka koja traje zadnje dvije godine. Malo vam se piski malo vam se kaki, ne ide to tako u ovom svijetu gospodo.

BanOvan
2 godine prije

Dobit će LG ukapljenu struju ili LGBT struju , pa šta im više volja

Weteran
2 godine prije

Trepča radi, Beograd se gradi !!??
Ha, ha, ha
Malo Morgen !!

Zigi
2 godine prije

Prilično nejasan tekst!

rade iz niša
2 godine prije

nije isključeno da će nam svima pogasiti sve, ali to je već igranje s vatrom. ovi su se malo previše opustili s tim svojih igricama, a ljudi su sve luđi, to se osjeti u zraku. ovi gore naravno da ništa ne osjete jer ih je, posve razumljivo, strah izaći na ulicu.

mtil
2 godine prije

Kaze BBC da plovi flotila americkih brodova napunjeni strujom za Kosovo.

Njemacka
2 godine prije

Dosla poruka prijatelja iz Njemacke – u bloku izkljucili toplu vodu, vani -11, griju vodu samo da se ne samrzne….

pajo
2 godine prije

Hrvatska IZVOZI 45 posto proizvedene el. energije

tihobl
2 godine prije

Ovo je vazna tema, jer je Kosovo samo prvo pocelo sa realizacijom plana. Moj gradonacelnik poceo je jos prije njih – od jesenas iskljucuje ulicnu rasvjetu cetvrtini grada uz rotaciju iskljucenja svakih nekoliko dana. Uglavnom prolazi neprimjeceno sta radi sorosov kadar u jednom malom balkanskom gradu, ali mali je prosao kroz iste radionice koroz koje je prosao Plenkovic, Brnabicka ili Analena Brabonjak.
Ova tema je vaznija od korone. Mozete izbjeci da ne nosite masku, mozete izbjeci vakcinaciju, ali restrikcije struje je teze izbjeci. I daleko vise pogadjaju svakoga nego mjere kriznih stabova.

Boba Lazarević
2 godine prije

Pa dobro, nije Kosovo baš “benchmark” za Evropu.

Oliver
2 godine prije

Koja evropska zemlja???

Boris
2 godine prije

Nema više Srbije da im besplatno daje struju.

dulebg
2 godine prije

2 milona na Kosovu? Možda na dan popisa, inače oko 600.000 Šiptara i 150.000 ostalih.

abc
2 godine prije

Pa odkad su jim došli Amerikanci, Albanci bježe sa Kosova. Nema više jugo-socialki, nema više đabaleba, nema više kome po glavi srati….Sad jim Amerikanci ebu žene i čerke za jedne pajkice……

Mat
2 godine prije

2.000.000…….???

bill
2 godine prije

ne ide s covidom, pa ajmo sa strujom, benzinom, kruhom, vodom…ma nešto će upaliti

tri p
2 godine prije

Moraju brže bolje napravit spomenik Bidenu, ali veći i raskošniji od Clintonovog. Onda će dobit struju, u vidu akumulatora……

Mali Boro
2 godine prije

Zakaj nitko niš ne piše kolike budu redukcije struje i plina u Rusiji i Bjelorusiji ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI