“Vučić Putinovu posjetu želi iskoristiti kao podršku njegovoj politici ustupaka Zapadu”

47 komentara

Predstojeći posjet Vladimira Putina Srbiji je vrlo važan za srpske vlasti koje će taj događaj pokazati kao podršku Rusije za njihove odluke, rekao je balkanski povjesničar i istraživač Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti Georgij Engelhardt.

Prema Engelhardtu, sa stanovišta domaće politike Srbije možemo očekivati aktivne pokušaje predsjednika Aleksandra Vučića da iskoristi visoki autoritet koji u srpskom društvu imaju Vladimir Putin i Rusija u cjelini kako bi postigao nekoliko ciljeva. Prvo, tijekom sve teže borbe s čelnicima srpske opozicije, Vučić će poručiti kako on i vlada Srbije imaju nedvosmislenu podršku od strane Moskve, smatra Engelhardt.

Drugo, ovaj je posjet važan u svjetlu nastavka razgovora s kosovskim Albancima oko statusa Kosova, i zapravo oko priznavanja neovisnosti od strane Beograda za tu regiju. Očekuje se da će se ti pregovori u narednim mjesecima intenzivirati. Imali su rok do kraja siječnja, ali on očito neće biti ispunjen. No u svojim posljednjim izjavama predsjednik Vučić i njegovi najbliži suradnici stalno ponavljaju da su na putu bolni pregovori i bolne odluke o Kosovu”, rekao je ruski stručnjak.

Odgovarajući na pitanje portala EADaily  je li vjerojatno da će predsjednik Srbije zatražiti od ruskog predsjednika da se aktivnije uključi u pregovore Beograda i Prištine, kako je ranije izjavio srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić , Engelhardt je rekao kako Aleksandar Vučić najprije treba demonstraciju podrške Rusije, osobno upućenu njemu.

“U tom slučaju, sve što je povezano s Kosovom gubi se u pozadini”, dodao je.

“Osobna podrška posebno je važna za Vučića u kontekstu vrlo vjerojatnih parlamentarnih izbora koji se očekuju u travnju ove godine. Ovdje je potrebno uzeti u obzir da su Vučićevi glasači uglavnom proruski orijentirani, a za njihovu mobilizaciju je vrlo važno pokazati dolazak ruskog predsjednika u Beograd. A ako se istovremeno potpišu neki sporazumi, to će biti izuzetno korisno za predsjednika Srbije”, objasnio je Georgij Engelhardt.

Prema Engelhardtu, pitanje podrške koju Srbija treba od Rusije u vezi s kosovskim pitanjem je retoričko, s obzirom na činjenicu da je Beograd već dao Prištini veliku pregovaračku moć u Bruxellesu i srodnim procesima u kojima pregovara s kosovskim Albancima.

“Vidimo da je Beograd očigledno vezan nekim obvezama prema vodećim zapadnim silama i ruska potpora ga samo koči u njihovom ispunjenju. Ipak, Vučić ne može dopustiti Kosovu da brzo ode i kaže: “Vidite, nemamo drugih opcija”. Vučić mora nekako improvizirati, objasniti zašto je sve vrijeme činio ustupak za ustupkom, a da ništa nije dobio zauzvrat”, rekao je ruski povjesničar i akademik.

Odgovarajući na pitanje je li moguće očekivati da će se Vladimir Putin tijekom posjeta Beogradu susresti s predstavnicima pokreta kosovskih Srba, koji su ga prethodno u otvorenom pismu zamolili da ih primi u ruskoj ambasadi u Beogradu, stručnjak je rekao da za Moskvu ima smisla slijediti primjer zapadnih lidera, koji se u pravilu, kada posjećuju istočnoeuropske zemlje, uvijek u veleposlanstvima ili na drugim skupovima zasebno sastaju s predstavnicima lokalnog nevladinog sektora.

“Ne susreću se uvijek s oporbom, iako se to često događa. No, susret s nevladinim sektorom je praktično obvezan i ne predstavlja važno pitanje za vlasti zemalja domaćina. Mislim da ako rusko rukovodstvo prihvati predstavnike kosovskih Srba da u tome nema ništa strašno”, smatra Georgij Engelhardt.

Albanija je službeno objavila svoju želju za ujedinjenjem s Kosovom

Velika Albanija
FOTO: Velika Albanija

U međuvremenu je Albanija službeno objavila svoju želju za ujedinjenjem s Kosovom. Službena Tirana podržava postizanje konačnog sporazuma o “normalizaciji odnosa” između Beograda i Prištine, budući da će se time otvoriti put ujedinjenju Albanije s Kosovom, 14. siječnja je izjavio premijer Albanije Edi Rama .

“Moj stav se temelji na činjenici da će se postići konačni sporazum između Srbije i Kosova, koji će dovesti do priznavanja Kosova i njegovog konačnog odvajanja od povijesti koje je dijelilo sa Srbijom, a sporazum će biti priznat i zajamčen od strane Sjedinjenih Država i Europske unije. To je sporazum kojeg želimo”, kazao je Rama za televiziju u Prištini.

Prema Rami, uloga Albanije nije da “nauči SAD ili Njemačku kako da djeluju, ili da dignu svoj nos i kažu Kosovu što bi trebalo raditi”.

“Mi smo ovdje kako bismo podržali sporazum koji će odobriti zemlje koje su Kosovu donijele slobodu i demokraciju. Kosovo nije oslobodio predsjednik Albanije Ilir Mehta, nego SAD i EU, koje danas imaju pravo i zadatak gurnuti dvije strane u konačni sporazum, na temelju kojeg će se Kosovo ujediniti s Albanijom”, kazao je premijer Albanije.

Kao što smo izvijestili, ranije je albanska vlada odlučila uspostaviti zajedničku kontrolu nad albansko-kosovskom granicom i ona je u novom obliku zaživjela od 1. siječnja 2019. Prema riječima albanskog ministra unutarnjih poslova, Sandera Leshija, vlada je odlučila “uvesti ovu važnu inovaciju kako bi olakšala slobodno kretanje između Albanije i Kosova”.

EADaily

Edi RamaIvica DačićVučić
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Ako se EU bude transformisala na tri dela – Stara Evropa, Nova Evropa i “Pravoslavni blok”, onda Albanci idu u blok sa Srbijom, Grckom, Bugarskom, Rumunijom i BiH.
Rusija je usla u Pariz za vreme rata sa Napoleonom, Rusija u usla u Berlin za vreme WWII, gde ce Rusija sada da udje, u koji grad u Evropi.

Georgij Žukov
5 godine prije

Ajmo “rodoljubi i domoljubi” na koljena ,stize vam jedan od gazda , mozda vam baci neku mrvicu sa stola . E moj marshale , hvala bogu da te nema vec 38 godina , i mrtav bi zaplakao da vidis sto ova bagra uradi od tvoje nekad mocne i ponosne drzave , kojoj su onomad za tvog zivota istocni i zapadni drzavnici dolazili na noge i dobro pazili sto ce reci .

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Većina zapadnih lidera za vrijeme posjete zemljama istočne Evrope u svojim ambasadama se sastaju sa nevladinim sektorom tj.onima koji iznutra urušavaju sopstvenu zemlju i dobijaju nove instrukcije za rad.
Kako kaže naš Zadranin: Pljuc!

Laki Topalović
5 godine prije

Zna li ovaj stručnjak za Balkan nešto što mi ne znamo? Naši mediji općenito sve izokrenu i ne kažu ništa. NIje bez veze da jedan takav stručnjak veli da je ovdje zapravo sve rješeno, samo Vučić treba naći model kako to prikazati narodu kao “historijsku pobedu njegove diplomacije”. Čemu Putin u svemu tome? Ok, vidjet ćemo nakon posjete..Iako nije rečeno da ćemo saznati išta novo.

Weteran
5 godine prije

Poseta Vladimira gradu Beogradu je višeslojna!?
Taj čovek svojim dolaskom u “Tačku A” emituje poruku čitavoj planeti, a ne samo lokaciji na koju dolazi !
A kad pogledam ovu kartu iz teksta, prvo pomislim: Otrantski prolaz je uži od sto kilometara? To je relativno usko-kratko, i bez većih problema se prelazi !?

shumadinac
5 godine prije

Možda Vučić jeste čovek Zapada ali sve ostale snage koje bi ga mogle zameniti GARANTOVANO jesu. To zna i Putin tako da u Srbiji ne da nema dobar izbor nego nema izbor.
Ali ni Vučić nema previše izbora, “zapadni partneri” mu ih ne ostavljaju. Na kraju će ga oterati u zagrljaj Rusiji (ko ne veruje neka pogleda kartu Velike Albanije). Jedino pitanje je kada će biti to “na kraju”. Alternativa bi mogla da mu značajno utiče na zdravlje.

Riddick
5 godine prije

Gledam ga svaki dan na TV koji god kanal upalim, u novinama je svuda na naslovnim stranama, sad i na Logicno nemojte vise molim vas postajem paranoican…

Dečko sa ulice
5 godine prije

Nije važan Vučić. Svi smo svjedoci nove g slike svijeta. Putin je taj koji se pita, koji ima stvarni utjecaj. Putin voli Srbe. On Srbiju vidi kao bratsku zemlju. U novom razgraničavanju istočne i zapadne Evrope, koja će se sigurno desiti, raspad NATO i formiranje nove zajednice država koja će otvoriti ekonomske granice od Srbije do Kine, Putin će imati zadnju riječ. Balkanske zemlje bolje da se uključe prije nego kasnije. Srbija će tu biti ključni igrač. Jer je u sredini svega, kao sto je uvijek i bila. Najvjerojatnije prvo velika ruska vojna baza u Srbiji sa najnovijim, još nevidjenim naprednim naoružanjem. USA i NATO se jedino silom mogu Vratit gdje su uvijek i bili i gdje im je mjesto. Na zapad. USA i EU ne mogu riješit Kosovo.A morali bi, sami su zakuhali. Zato, u neka doba, to (povlačenje NATO na zapad i USA sa b istoka i Istoka)… Čitaj više »

nije bitno tko
5 godine prije

A srbskom narodu dobronamjerno poručujem ovo:
Ne očekujte pomoč Rusa ako jih vi sami ne zamolite i omogučite jim postavljanje bar dve veče vojne baze. Ako mislite, da če se Amerikanci zadovoljiti samo krađom Kosova, grdno grešite. Oni idu dalje na trganje Vojvodine, pa čak i južne Srbije. Srbiju žele svesti na beogradski pašaluk, a američkom lakaju Vučiću to baš i odgovara. Vučič je deo problema, a nikako njegovo rješavanje.
Danes je sudbina Srbije na srbskom narodu, koji mora sam rješavati problem ili jasno i glasno pozvati svoje saveznike Ruse, da mu pri tome pomognu.
Trečeg puta nema.

nije bitno tko
5 godine prije

Pa dobro admine. Jel i tebe plača CIA, da brišeš komentare, koji ugrožavaju američku ekspanziju?
Nije to ni ljepo, niti je demokratski.
To je kurvenski.

Krkan
5 godine prije

“i uz vrucu rakiju, lose prikrivena zelja…”

Mat
5 godine prije

Ako su Hrvati 90-tih,na teritoriji koju su drzali Srbi,proglasili okupiranom,zasto Srbija to isto neucini sa….Kosovom I Metohijom.

nije bitno tko
5 godine prije

Vučiću je CIA verovatno pronašla kriminalnu prošlost zbog koje ga danas stišče za jaja i ucjenjuje. Isti postupak čini CIA u svim državama bivše Juge i u vrhove vlasti postavlja kriminalce ili ratne zločince, koji za mito i slobodu čine sve što je u korist Brisela i Vašingtona.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Sto se tice KiM taj problem koji je Broz a zatim USA napravili….ne pita se samo Srbija to nije problem samo Srbije vec i Rusije.Otimanje KiM od Srbije to nije zlorabita samo protiv Srbije vec itekako i protiv Rusije.Pa kad je tako KiM nece biti lako USA,Germanima i Englezima da ga trajno otmu. Mako morgen…KiM je srce i dusa nas Srba gde god da smo pa tako i moje malenkosti iako zivim u S Americi drzava Canada.Srbi-ja je sahranika mnoge zloimperije …pa ce tako i ovu kaubojsku.I onaj SVEVISNJI odlucuje verovali ili ne ? a ja vjerujem.

Šok
5 godine prije

vučić je po stilu vladanja sličan slobi, a ovaj je izgubio sve što se izgubiti može izgubit će i ovaj

Dečko sa ulice
5 godine prije

Da se ne zamara sa Vučkom, to je istina,
A da se ne zamara sa Kosovom, to nije istina. Jer to ovako (neriješeno) vodi stvaranju V Albanije,
što se sigurno neće desiti.
Da može reći šah mat je isto istina,
i do toga će doći.

Miki maus
5 godine prije

Nemogu se sjetiti koji je visoki duznosnik Rusije izjavio da nemogu Rusi biti veci Srbi od Srba samih. Satime je sve receno.

alterego
5 godine prije

srbija igra na kartu zamjene kosmeta za pola bih samo to veliki igraci na zapadu nisu jos prepoznali .
od rusije za to ima podrsku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI