Rusija gubi stratešku bitku na Balkanu i ne može si priuštiti daljnje neaktivnosti u regiji

Dikovic

Doktor političkih znanosti s Instituta za europske studije u Beogradu Stevan Gajić je 27. lipnja rekao kako će Vučićeva Srpska napredna stranka prevariti ruske partnere po pitanju statusa ”Humanitarnog centra u Nišu”, kojeg su u suradnji trebali voditi Srbija i Rusija.

Sama uzrok problema treba tražiti mnogo dublje i mnogo ranije, rekao je Galić, te dodao kako je ”’Rusija pretrpjela strateški poraz na Balkanu”.

”Vjerujem da je to posljedica loše politike u kojoj se mogu primijetiti neke vrlo važne praznine”, rekao je Stevan Gajić.

Kako je rekao, prvi takav trenutak se dogodio 2003. godine kada je Rusija povukla svoje trupe s Kosova. Zatim, kada je 2006. godine Crna Gora je održala referendum o neovisnosti,  Rusija nije pokazala nikakvu namjeru da pošalje nekakav signal slaže li se ili ne s ovom situacijom.

No, obzirom da Rusija općenito vodi takvu politiku da se ne miješa u demokratske procese u drugim zemljama, kao što je pogriješila i u Ukrajini, dovedena je pred svršen čin.

Druga pogreška, prema riječima stručnjaka, je što je Moskva vjerovala u ”prorusku” orijentaciju bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića i bivšeg premijera Ivice Dačića.

”Cijela Srpska napredna stranka, koja je sada na vlasti, osnovana je na ruševinama Srpske radikalne stranke samo kako bi pokupila glasove tog dijela biračkog tijela. Njezina je uloga da spriječi da na vlast u Srbiji dođu patriotske snage, a Zapad je vrlo zadovoljan s razvojem situacije. Mislim da sada ima još više razloga za zadovoljstvo”, rekao je Gajić.

No, mnoge od stvari o kojima govori su se događale u razdoblju kada se Rusija uglavnom bavila unutarnjim problemima i tek izlazila iz duboke krize u koju je pala tijekom ’90-ih i za vrijeme vladavine Borisa Jeljcina.

vucic putin

Međutim, posljednji ozbiljni pogrešan potez Kremlja na Balkanu je bio kada je Vladimir Putin u Moskvi, tri dana uoči nedavnih predsjedničkih izbora u Srbiji, osobno primio Aleksandra Vučića, što je javno mnijenje Srbije protumačilo kao izravnu potporu ruskog predsjednika aktualnom lideru Srbije. Prema Gajiću, Putin je ovim potezom zacementirao sigurnu pobjedu Vučića na predsjedničkim izborima.

”Većina stanovnika Srbije, koji su proruski orijentirani, to su shvatili kao Putinovu podršku, a Vučiću je put u Moskvu pomogao da pobijedi na izborima”, rekao je srpski politički analitičar, koji ne skriva svoju prorusku orijentaciju.

”I što smo vidjeli? Koji je bio prvi konkretan politički korak Aleksandra Vučića nakon pobjede na izborima?  Njegova odluka da za premijerku imenuje Anu Brnabić, koja čvrsto povezana s američkim nevladinim organizacijama”, podsjeća Gajić.

Tako je vodstvo Srbije, uz podršku Ruske Federacije, za premijerku dobilo osobu koja promiče sve čemu se Moskva protivi.

Još u lipnju je Gajić pogodio kakvu će politiku voditi Vučić, Ana Brnabić i Ivica Dačić, trijumvirat koji stvarno vlada srpskom državom. Baš kao što je ovih dana izjavio ministar obrane Srbije, Aleksandar Vulin, Srbija će se službeno pridržavati vojne neutralnosti. Ali s ulaskom Crne Gore u NATO se situacija može promijeniti.

”Na jedan ili drugi način će Srbija sve više tonuti u NATO, možda i bez formalnog ulaska u organizaciju”, rekao je Stevan Gajić.

Put Crne Gore u NATO, na kojem je Moskva imala nekoliko godina da nešto učini, još je jedan propust Rusije na području Balkana i može imati  dalekosežne posljedice za Srbiju.

”Moskva nije uzela u obzir da će Crna Gora, ako pokida sve veze sa Srbijom, poprimiti antisrpski karakter. Isto vrijedi i za Ukrajinu. Kada je Ukrajina izgubila svoj prirodni ruski identitet, dobila je upravo suprotno, onaj antiruski”, rekao je analitičar.

Uspoređujući nedavno iskustvo ruske politike na Balkanu s akcijama Rusije u odnosu na Ukrajinu, Stevan Gajić je rekao: ”Jasno je da Moskva ima tendenciju da zadrži službenu i legitimno izabranu vlast, ma kakva bila, dokle god, barem formalno, ne pokazuje neprijateljstvo prema Rusiji. To je strateški stav Moskve posvuda. Vjerujem ni da u Bjelorusiji stvari nisu tako jednostavne”.

Ovdje je Gajić u pravu, jer Moskva priznaje sve legitimno izabrane vlade i želi surađivati sa svima, sve dok ne počnu pokazivati otvoreno neprijateljstvo prema Rusiji. Podsjetimo samo na suradnju s Julijom Timošenko ili drugim liderima u ovom slučaju u istočnoj Europi.

Međutim, sada i u Rusiji shvaćaju da negdje griješe, iako to ne znači da će početi provoditi zapadne metode nasilnog svrgavanja vlasti.

Rusija si više ne može priuštiti diplomatski i politički san i neaktivnost  na Balkanu

Ovog ljeta je Srbija, više od drugih zemalja od kojih su mnoge već u američkoj orbiti, ponovno u središtu američkih interesa. U drugoj polovici srpnja su Balkan posjetili predstavnici američkog političkog i vojnog vrha.

Na primjer, 2. kolovoza u jednom danu, predsjednik Aleksandar Vučić u Beogradu ugostio izaslanstvo američkih oružanih snaga na čelu bivšim zapovjednikom NATO snaga u Europi, generalom Philipom Breedloveom, koji je pod svaku cijenu pokušao otvoreno zaratiti s Rusijom na istočnim granicama Ukrajine. Kada je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel pokazao fotografije velikih ruskih vojnih snaga u području Rostova na Donu i tražio hitnu vojnu intervenciju, stvar su spasili njemački obavještajci, koji su rekli da su te trupa tamo desetljećima, jer je regija Rostova sjedište ruske Južne vojne oblasti.

Istog dana kada su se sastali Vučić i general Philip Breedlove premijerka Ana Brnabić se u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, na marginama summita ”Američko-jadranske povelje” sastala s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom.   S razgovorima u Beogradu i Podgorici su bile zadovoljne obje strane.

Važno je napomenuti kako tijekom summita u Podgorici Mike Pence nije propustio priliku da ponovno optuži Rusiju da je pokušala ”podijeliti regiju Balkana, potkopavajući proces integracija i iscrtati nove granice silom”.

Osim toga, američki potpredsjednik se opet prisjetio ”ruske piste” u organizaciji ”puča” u Crnoj Gori na dan izbora u jesen 2016. godine. U posljednjih nekoliko godina su američki dužnosnici ovakve izjave davali tako često da su počeli podsjećati na Goebbelsa i njegovu izreku ”kako laž ponovljena tisuću puta postaje istina”.

nato srb

Zašto se SAD toliko brinu zbog ”ruskog utjecaja” na Balkanu, posebno u Srbiji?

Ovdje treba podsjetiti na širi kontekst i da je prije samo nekoliko tjedana američki Kongres donio zakon o dodatnim sankcijama protiv Rusije u kojem je, osim sankcija, formulirana jasna politika borbe protiv utjecaja Rusije, koja se u dokumentu naziva ”neprijateljskom državom”.

Protivljenje ruskom utjecaju sadrži prilično puno mjera, od kojih je u konačnom tekstu zakona o sankcijama previđen i poseban novčani iznos ”za suzbijanje utjecaja Moskve u zemljama jugoistočne Europe koje još nisu dio EU”.

Američki Kongres je gotovo jednoglasno usvojio oštar pristup protiv Rusije, a američki predsjednik se od straha da ga netko ne bi optužio da podržava ”agresora” ničemu nije usprotivio.

Ono što se moglo čuti na euroatlantskom forumu u Crnoj Gori je odraz trenutnog američkog odnosa prema Rusiji, koji odražava maksimalan otpor i  suzdržavanje Rusije unutar njenih vlastitih granica.

Za Amerikance nije važno koliko je stvaran utjecaj ruske politike u ovoj regiji. Za Washington je važno pokazati da njegova političkea elita aktivno provodi svoju agendu u jugoistočnoj Europi.

Nakon što je odredio prioritete, Washington će se aktivno i vješto svim snagama boriti da ih realizira. Ako treba, zbog toga će se sukobiti i s Njemačkom, koja ima sasvim druge planove za regiju.

Treba li Rusija ojačati balkanski vektor svoje vanjske politike? Vjerojatno da. Jer kad vodeća supersila u svijetu jasno i ciljano izražava svoje neprijateljstvo prema bilo kojoj zemlji, onda ta zemlja treba obratiti pozornost na ovu činjenicu i razmišljati što mora činiti u takvoj situaciji. Budući da je situacija vrlo ozbiljna, a takva je jako dugo vremena, Moskva vjerojatno priprema odgovor i razmatra planove što učiniti da preživi takvu situaciju.

Takvi trenuci se u životu države, poput Rusije u ovom slučaju, mogu opisati kao sudbonosnim izazovom. Ako se govori konkretno o Balkanu, onda u Rusiji trebaju dobro razmisliti što su radili Crnoj Gori u posljednje dvije ili tri godine. Naime, osim službenih izjava ”kako bi trebalo poštivati volju naroda i provesti referendum”, Moskva ništa nije učinila da notorni kriminalac, barem prema istrazi talijanskog Odjela za borbu protiv mafije (DIA), politički kameleon Milo Đukanović zemlju doslovno ugura u NATO pakt.

Unatoč svemu što se događalo, Mike Pence ima hrabrosti da fantazira o nekakvoj ”revoluciji” kojom je Rusija htjela utjecati na političku situaciju u Crnoj Gori.

Rusiji je ove dvije ili tri godine bila uspavana, možda zbog Ukrajine i Sirije, ali ostaje činjenica da ničim nije omela Mila Đukanovića i njegove američke partnere da zemlju gurnu u NATO pakt.

No, Rusija je u Crnoj Gori imali vrlo širok spektar potpuno legitimnih metoda da utječe na prilike, koje nije iskoristila. Na primjer, razne ekonomske mjere, a dobro je poznato da Washington ne daje novac kako bi spašavao zemlje od bankrota, ali ništa nije učinjeno.

Sada je prisutan sve veći pritisak na Beograd i situacija u Srbiji je u nekoj mjeri usporediva sa stanjem u Crnoj Gori 2013. godine. No postoji jedna razlika, jer se sada stvari događaju puno brže i regija za SAD ima sve veću vrijednost.

Uskoro će se sve akcije da se umanji utjecaj Rusije u Srbiji provoditi brže i bit će energičnije. Ako Moskva misli očuvati utjecaj koji ima, morat će što je prije moguće poduzeti protumjere.

Podsjetimo na nedavni poziv Vučića za početak ”unutarnjeg dijaloga o Kosovu”, što je prilično zbunilo javnost u Srbiji.

Međutim, ovaj poziv je teško tumačiti na drugi način, nego kao početak kratke i intenzivne propagandne kampanje pred sljedeći veliki ustupak po pitanju Kosova. Očito je konačni cilj priznavanje njegovog statusa, možda ne kao službeno priznanje neovisnosti Kosova, ali nešto što bi bilo jako blisko tome.

Osim toga, sve se to čini u kolovozu, kada je mrtva sezona u Beogradu i može se pokušati provesti intenzivna propagandna kampanja, a poznajući Aleksandra Vučića, on će na kraju reći ”kako je to bio bolan, ali nužan korak za budućnost Srbije”.

Podsjetimo i na inicijativu ministra vanjskih poslova Ivice Dačića o podjeli Kosova na srpski i albanski dio, koju je najavio nedugo nakon što je predsjednik Vučić objavio pismo u beogradskom tisku u kojem poziva na ”unutarnji dijalog”. Dakle, već se naziru konture nove srpske politike po pitanju Kosova.

Iako je ovakvih prijedloga bilo i ranije, beogradski pregovarački položaj u razgovorima s Prištinom pod pokroviteljstvom EU je takav da Srbija nema stvarne poluge za bilo kakvu teritorijalnu podjelu Kosova.

Bez obzira na održavanje linije razdvajanja na sjeveru ili možda dijela sjevera bivše pokrajine, te nekih manjih enklava oko najvećih manastira, sve ovo nema nikakve logike s posljednjim pregovorima. Budući da Beograd na Kosovu nije prisutan ni politički, ni  pravno, nema policiju niti bilo kakav stvarni utjecaj u pokrajini, logično se zapitati zašto bi Priština, Beogradu dala na poklon barem jedan kvadratni kilometar teritorija. Iskreno, teško je razumjeti što je Dačić uopće mislio, ako je išta i mislio, kada je davao ovu izjavu?

Primjetno je i da je Beograd još uvijek u potpunosti opredijeljen za razvoj infrastrukture do Albanije i Kosova. Ovdje govorimo o autocesti Drač –Priština – Niš. Za Beogradu će se izgradnja ove infrastrukture u pregovorima vezati za pitanje statusa Kosova.

No, ako se bolje razmotri Vučićeva inicijativa za otvaranje unutarnjeg dijaloga o rješavanju kosovskog pitanja, jasno je da ona ne dolazi iz Beograda,  nego od njegovih partnera u Bruxellesu i Washingtonu.

Očito je da Srbija sve to čini zbog ulaska u Europsku uniju. Ali nije jasno popuštanje, jer je pitanje ulaska Srbije u EU vrlo daleko na horizontu, jer EU ima velikih unutarnjih problema i nije spremna na proširenje. Europski dužnosnici u Bruxellesu, koji su zaduženi za odnose sa zemljama u regiji, to često ističu, jer vlade zemalja EU moraju voditi i računa o raspoloženju javnog mnijenja u svojim zemljama.

NATO2017

FOTO: Zemlje članice NATO saveza

U zemljama Europske unije ne postoji velika želja da se prime siromašne i problematične zemlje jugoistočne  Europe, kako u EU gledaju na BiH, Srbiju, Makedoniju, Albaniju i samoproglašeno Kosovo. Prema tome, izgledi za europske integracije tih zemalja su vrlo upitni.

U tom smislu, priče o europskim integracijama, a negdje i nastojanja za ulazak u NATO, više se mogu promatrati kao dio procesa da se Rusiju izgura iz regije i na ovom prostoru konačno učvrsti vojna i politička dominaciju Zapada.

 

No, kako to ostvariti, ako je EU nespremna na proširenje, a NATO se može suočiti s otporom javnosti u Srbiji ili u dijelu BiH. Problem je riješen nedavno, kada se na summitu Berlinskog procesa i jasnom izjavom ministra vanjskih poslova Njemačke kao mogućnost spomenula neka nova regionalne asocijacija balkanskih zemalja pod pokroviteljstvom EU, ali izvan same Europske unije. Time bi EU riješila sve probleme, a ove zemlje ne bi ovisile o proračunu Europske unije. No, koliko će ovaj prijedlog biti zanimljiv stanovništvu ovih zemalja, veliko je pitanje.

U slučaju Srbije, koja je ”učinila sve da dokaže svoju predanost europskim integracijama”, bit će zanimljivo čuti pravdanja Aleksandra Vučića kada bude morao objašnjavati da se zemlja, poput Turske, nalazi u limbu u kojem bi mogla ostati desetljećima.

I ovdje Rusija ima široki spektar potpuno legitimnih metoda da utječe na prilike u zemlji, koje ranije nije iskoristila u Crnoj Gori. Hoće li se Moskvi odlučiti na energičnije akcije u regiji, nije poznato. Ono što je sigurno, to je da ruski stručnjaci pomno proučavaju dokument H.R.3364 o jednostranim američkim sankcijama protiv  Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, a on u poglavlju 254. jasno kaže da će se u fiskalnoj 2018. i 2019. godini ”za suzbijanje ruskog utjecaja u Europi i Euroaziji izdvojiti 250 milijuna dolara”.

Prema dokumentu, novac će se koristiti za zaštitu kritične infrastrukture i izbornih mehanizama od hakerskih napada u zemljama NATO pakta i EU koje odredi državni tajnik Tillerson.

Potom, novac će se dati ”za zemlje koje su podložne utjecaju Ruske Federacije i nemaju ekonomske mogućnosti da učinkovito reagiraju na agresiju od strane Ruske Federacije bez potpore Sjedinjenih Američkih Država, a to su zemlje koje sudjeluju u procesu proširenja Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Makedoniju, Moldaviju, Kosovo, Srbiju i Ukrajinu”.

Dakle, rukavica je bačena u lice. Hoće li se Rusija ponašati kao u Ukrajini, gdje je do noći prevrata u neku ruku vjerovala ”zapadnim partnerima”, koji su neposredno prije državnog udara dogovorili mirno i demokratsko rješenje krize ili će konačno shvatiti da si ne može priuštiti da i dalje miruje na Balkanu, posebno ne s ovakvim vodstvom u Beogradu.

Umjesto zakona H.R.3203 je usvojen H.E.3364 – Koliko su ublažene sankcije protiv Rusije

79
Ostavite komentar

avatar
10000
 
16 Grupirani komentari
63 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
37 Komentatori
Ko je rekao Vučić?Socijalist starog kovaSerijskiAndrejptica rugalica Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
shumadinac
Gost
shumadinac

“Kad slonovi igraju trava strada”!
Da je Gajić bio taj koji odlučuje Srbija bi danas izgledala kao Sirija. Čovek izgleda ne shvata da je bolje progutati malo govno nego se u govnima udaviti. Srćom, Rusija to shvata pa Srbija danas nije Sirija. A Gajić je dao sebi za pravo da se postavi iznad Rusije i deli im lekcije – mislim stvarno…

Rusija možda ima defanzivnu politiku ali to je jedina ispravna, pravedna politika. Možda ne postižu uspehe na kraće staze ali ako pogledate kako Putinova popularnost raste čak i na Zapadu onda je jasno ko tu dobija. Rusija se jeste povukla sa Kosova ali uz izjavu: “ne možemo mi biti veći Srbi od samih Srba”. Obzirom ko je tada bio na vlasti u Srbiji to je sasvim logičan stav.

Što se Vučića tiče ni u šta nisam siguran. Siguran sam da me nervira, koristi demagogiju goru od Miloševića, vrlo izvesno su tu i mnoge “mutne” ekonomske radnje pa i mnogi potezi izgledaju izdajnički… Ali kada se pogleda sa strane (ZA SADA) spoljna politika izgleda kao vrlo uspešno balansiranje. Ne treba zaboraviti da je i Putin koliko do juče neprijatelje zvao “naši zapadni partneri”. Da li Srbija može sebi da dozvoli da bode prstom u oko one koji “mogu da je pojedu za doručak” ili bar jednom da ne ide glavom kroz zid. Ovo je definitivno vreme kada će glupi i neoprezni da “odu pod led”. A ako stvarno bude izdaje i narod to “proguta” onda bolje nismo ni zaslužili. Hrist je bio razapet…

Tadmur
Gost
Tadmur

shumadinac..po starom dobrom običaju fenomenalan.Uzet ću sebi za pravo da nešto dodam na ovaj odličan komentar.Mišljenja sam da i sami Rusi nisu puno toga konkretnog ponudili jednoj Srbiji , Makedoniji i BiH.Naravno,uvijek sam na Ruskoj strani ( niti jednom riječju neću da pravdam domaće kvislinge) ali takav sam stekao utisak da je ruska politika prema nama premekana…ili u najgorem slučaju da su nas pustili niz vodu.Možda i griješim,volio bih da je tako.

Alen
Gost
Alen

Znaju rusi da bi oni lako napravili novi rat ako bi sta pokusali ,stoga mislim da su uradili jedino razumno za nas tj da bi nas spasili novog krvoprolica … Makar dok se sami ne opametimo

Željko
Gost
Željko

@Alen Budite decidniji, što mislite time kazati? Rusima bi možda i godio novi rat(ovi) na Balkanu, ali su svjesni da bi Srbiju napali sa najmanje tri strane, Albanci(Albanija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Preševska dolina), Bošnjaci(BiH i srbijanski dio Sandžaka), Hrvati koji nikada neće trpjeti neku srpsku državicu na rijeci Savi, a k tomu da dodamo i Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Rumunjska Rogozina vrati kao malo dijete etc.!

Koba
Gost
Koba

Željko* Potpuno si isključen iz stvarnosti situacije na Balkanu. Ratova između hrvatske i srbije neće biti jer više nemaju oko čega ratovati. Granice su jasne, značajnih manjinskih grupacija oko kojih bi se vodili sukobi nema ni sa jedne strane i stvar je riješena. Dodik nema veze s Vučićem, on je tu dok se za vučići izvan srbije i nije znalo. On je trenutno cement, kao što je i RS cement, što prije prihvatite tu realnos to bolje za vas. Još da napomenem da je taj Dodik učini mnogo više u zaštiti prava hrvata kao konstitutivnog naroda BiH od svih dosadašnjih premijera i predsjednika RH zajedno. I guglajte u kojoj je partiji bio prije početka rata, možda vas iznenadi.

Piretis
Gost
Piretis

@Koba- Potpuno si u pravu. U Hrvatskoj se svako malo može čuti kako je rat između RH i Srbije moguć ili čak izvjesan. Naravno da nije. A što se tiče Republike Srpske u BiH mislim da je ona za RH čak puno bolje rješenje od eventualnih crnih zastava i likova sa bradama na Savi.

Koba
Gost
Koba

Piretis* Pazi tih crnih nema baš toliko, ali ne treba zanemariti i tu (moguću) opasnost jer očit je rad tajnih službi zaljeva, turske, irana u muslimanskom (bošnjačkom) dijelu BiH od rata na vamo. Prava opasnost bi eskalirala naglim raspadom BiH koji bi označio i raspad “bošnjačkog” nacionalizma i njegovog kreatora SDA. Tu bi došlo do međumuslimanskog sukoba između sekularista i raznih grupa islamista (zavisno o sponzoru). Zato “međunarodna zajednica” i drži BiH na aparatima. Sramotno je da u RH vlada medijska blokada kad su u pitanju događaji u BiH, a pogotovo stvari koje se tiču hrvata u bih. Najveći problem bih predstavlja novokomponirani bošnjački nacionalizam za koji većina hrvata u rh ne zna niti da postoji. On je vrlo čudno sklepan, u mnogo čemu je kontradiktoran, pušta na sve stane i počiva na tezi o bošnjacima kao temeljnom narodu bosne i hercegovine što je i protuustavno. Slično kao i srpsko-hrvatski nacionalizmi negira postojanje drugih nacija na području države te ih smatra posrbljenim pravoslavcima, odnosno pohrvaćenim katolicima bošnjacima. Inače njegov tvorac je Muhamed Filipović (kodno ime Tunjo). Preporučit ću vam i interesantno štivo “islamska deklaracija” od Alije Izetbegovića. Dodik nije pretnja nikome, vrlo je realan političar i ne vjerujte svemu što pročitate u medijima. Dok je plesao po američkoj muzici bio je dobar.

Osoba C
Gost
Osoba C

@Koba
Sve pet. Samo mali ispravak. Nakon većeg angažmana početkom rata u BiH, Iran se ”povukao” iako je i dalje prisutan, a većinski angažman su preuzeli Katar, Saudi i UAE. Uz Turke naravno.

Tadmur
Gost
Tadmur

PiretisPiretis..u Hrvatskoj se mogu čuti mnoge gluposti ,jedna od tih je i ** rat ** između Srbije i BiH.Jadno.Znači RS ili Kalifat.Bolje RS.Bože sačuvaj.Ovaj tvoj kom.( ne mislim lično na tebe) sve govori .Nije čudo da ste sa bradonjama na istoj strani.Ustvari,gazda je isti.

Koba
Gost
Koba

Tadmur* RS ti je već tu, toje činjenica. Ako ne vjeruješ odi u Banja Luku i sam se uvjeri. Srbe više ne zanima Sarajevo, Mostar i drugi gradovi van RS i sigurno za to neće ratovati.

Tadmur
Gost
Tadmur

Koba@..ako ljudi u HR misle da im RS bude brana od nekakvog islamskog ekstremizma da je takvo razmišljanje u najmanju ruku glupo.Idiotluk.Na to sam mislio kada sam se osvrnuo na @Piretisov post.

shumadinac
Gost
shumadinac

@ Tadmur
Hvala kolega. Dodaću još jednu informaciju radi boljeg razumevanja situacije. Znatno posle NATO agresije radikali počeli da “talasaju” (iako nisu bili na vlasti) kako će dati Rusima bazu na jugu Srbije. Tada slušam na Glasu Rusije: “Takva obećanja nisu nova za Rusiju. I Milošević je isto obećavao ali to nikada nije realizovao”.

Dakle, mi ipak dobijamo i više nego što zaslužujemo.

Tadmur
Gost
Tadmur

Ima još nešto što mi zaboravljamo ,a to je da je ovakav očajan položaj Rusije na Balkanu dio ostavštine one dvojice izdajnika Jeljcina i Gorbačova.

Alen
Gost
Alen

A i mi sami smo se jeftino prodali zapadu…

Tadmur
Gost
Tadmur

U pravu si Alene.Ali nismo ni imali nikakvu alternativu.U svakom slučaju to nas ne opravdava.

Alen
Gost
Alen

Wind of change nas je dobro zahebo.. A zapad je bio jako,jako,jako primamljiv… Sta mozes ,bilo je kako je bilo, sljedi nam ispravljanje gresaka..

Željko
Gost
Željko

@ Tadmur Oprostite, ali da li mi možete objasniti što je najčešća riječ u srpskome jeziku “izdajnik”?

Željko
Gost
Željko

AvatarShumadinac NATO “agresija” vas “žulja” ali agresije Srbije(SRJ) na Sloveniju, Hrvatsku, BiH, građanski rat na Kosovu, jer nije agresija jer je tada Kosovo bilo vaš teritorij, vas ne “žuljaju”?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Bez ulaska u definiciju ratova -’90-ih, NATO je 1999. jednostrano odlučio napasti jednu zemlju, a to što se ta zemlja tebi ne sviđa ne opravdava odluku Blaira i Clintona.

Željko
Gost
Željko

@Tadmur Vučićeva(politički pobačaj za Dodika) korisna budala Dodik je u Veterniku, kao slučajno na obljetnici “Oluje”, pričao(probni balon) o “deklaraciji” tj. “novom Načertaniju ali su “veliki” uvidjeli prave ciljeve i sasjekli “plan” u korijenu jer bi bio uvod u novi balkanski rat! S vama se mogu složiti o većini stvari na portalu, jer često smo suprostavljeni, ali Srbi(većina) moraju shvatiti da srbijanska država(jer osim Srba u Srbiji žive i ostali narodi) nikada neće prijeći rijeke Dunav i Drinu!

Tadmur
Gost
Tadmur

Zeljko..pobogu brate nije o tome rijec.Zar je moguce da covjek moze biti indoktriniran do te mjere??

Željko
Gost
Željko

@Tadmur Ja osobno nikada u svezi Balkana tj. zapadnoga Balkana ne mogu biti na ruskoj strani!

Alen
Gost
Alen

Zeljko fulo si dobreno.. Vidim oziljci su jos tu ,medjutim stvari idu dalje a dok su oni,zapad, tu nema puno fajde od balkana…Vidis sta radi njihov marketing.. Neda ici dalje svima nama…

Tadmur
Gost
Tadmur

@Zeljko …ja mogu.

Bobi
Gost
Bobi

I ja mogu 😉

Serijski
Gost
Serijski

I ja bi mogao… ali razmisljam. ?

Kihot
Gost
Kihot

Sumadinac, nisi dotakao realnost. Rusija kupuje vrijeme kako bi se oporavila i Amerikanci znaju da Rusima treba vrijeme zato ih sad usporavaju sankcijama. Rusija nema spoljnju politiku. Skoro sve saveznike je izdala ili napustila. A sa Kosova su se povukli ne zbog vlasti u Srbiji nego zbog podjele interesa. Ako nisi znao Balkan je americka zona interesa a tu Rusi nemaju cak ni kusur. Sto se Vucica tice, taj isti Putin mu je ovjerio pobjedu na izborima i tu je stvar jasna.

Alen
Gost
Alen

Hebiga , ionako samo sjedimo i cekamo da nas neko kapariese tako da ko god to bude ,nama svejdno, jer ionako nemamo pojma u kakvoj fazi se svijet nalazi…
I onako ako kojim slucajem rusi sta pokusaju amerika ima adut ponovnog rata na balkanu a kako nam osvjezqvaju pamcenje o prokletom ratu redovno strahovi su jos prisutni..
A kadri su i pokrenuti koji ako hoce…
Balkan je izgubljen za ruse koliko god nas nekoliko zelili da nije…

shumadinac
Gost
shumadinac

Kolega Alen, znaš kako narod kaže: “pred zoru se smrzava”.

Alen
Gost
Alen

Sumadinac, nema predaje unatoc trenutnom pesimizmu , u ovaj vakat stvari se prekonoci mjenjaju…

Nena
Gost
Nena

Ili ” najtamnije je pred svitanje”

Andrej
Gost
Andrej

@Alen
Grijesite Alene. Nije Balkan izgubljen za ruse, vec je Balkan izgubljen za nas, zielje Balkana. Mi smo ostali bez svojega krova nad glavom, a rusi i dalje sami odlucuju o sebi pod svojim krovom koji je, uzgred budi receno, poprilicno velik.
Medjutim, nije to nasa najveca nedaca. Najveci problem na Balkanu, nas najveci teret, odnosno nasa najveca prepreka na putu prema jednom normalnijem drustvu jesmo mi sami.

Alen
Gost
Alen

Slazem se andrej ,napisao sam u pocetku posta da je nama svejedno… Kao takvi ne mozemo nista ni ocekivati od nas samih..

Socijalist starog kova
Gost
Socijalist starog kova

Nova Jugoslavija…lustracija po kratkom postupku za ova govna od politicara koji nas momentalno “vode” i one iz starije garde…kompletna rekonstrukcija poglavito u ekonomskom sektoru kroz razno razne reforme i iskorištavanje napuštenih objekata…radne akcije…JugoBanka kao glavna i jedina državna banka…naravno kljucno je nac i lidera..nesto ko sta je Tito bio, al tesko je to…kad bi se naso takav jedan ponovo…bio bi dernek na Balkanu i u cijelom svijetu…

Hari
Gost
Hari

@Socijalist starog kova:
kljucno je omoguciti dernek za sve a ne samo za neke, pa cu jos jednom ponoviti: za sve, a ne samo za istomisljenike. Znaci morao bi to omoguciti i onim politicarima koje ne mozes podnijeti. U suprotnom ti propada strategija jer se ne zasniva na prirodnim zakonitostima. Svi za jednog (covjeka), jedan covjek za sve (ljude).

Nena
Gost
Nena

Bolno ali istinito

Socijalist starog kova
Gost
Socijalist starog kova

Dernek bi bio za sve normalno, ali isto tako ne i za one koji krše zakon. Ako neko nije moj istomišljenik, ali ne krši zakon nema problema, ali ako krši zakon snosit ce sankcije. A zakon bi bio pomno pisan.

Velika Tartarija
Gost
Velika Tartarija

Rusija nije ništa izgubila, izgubili ste vi i to sve i ponos i zemlju i mati i oca, prodane duše, kada dođe vreme obračuna niko vam neče pomoči, jedino Slovenija ima sreču što več sto godina čuva pamet na izginule ruske vojnike u prvom svetskim ratu i samo zbog toga, da samo zbog toga , če joj Rusija dati ruku pomoči ako zatreba.

Tadmur
Gost
Tadmur

Imate i vi Nato čizmu na zemlji i Nato zastavu iznad glave.

Željko
Gost
Željko

@ Tadmur Vi imate NATO čizmu na “glavi”, zar ne? A o punim bolnicama po Srbiji i oboljelim od osiromašenoga uranija, e to je druga tema!!

Tadmur
Gost
Tadmur

@Zeljko..Pogresno tumacite moje kom.OK.Mozda i ja nisam dovoljno jasan i precizan.Samo sam jedno htio reci:vakum koji je nastao krajem dvadesetog i pocetkom ovog vijeka na Balkanu popunila je USA.Rusija na koljenima .A o izdajnicima za koje pitas ponavljam Jeljcin iGorbacov.Unistili sve dobro.Doveli NATO pred Moskvu.Putin danas dize Rusiju iz pepela.Eto Zeljko toliko.@Alen ti je dosta dobroga napisao.

Velika Tartarija
Gost
Velika Tartarija

Nato je, da štiti ono što zapadni kapital ukrade, da šalje naše sinove u rat, da se izživljava na nama, kao što to rade sada ali da če nas štititi, to nikada. Kao što se Hrvatska i Slovenija svađaju oko granice……čije granice????
I još da dodam, jadransko – najlepše more na svijetu, če biti pod patronatom engleza, ne Hrvata, Slovenaca ili crnogoraca.

Andrej
Gost
Andrej

@Velika Tartarija
Nemam hrabrosti niti osnove politicke elite drzave u kojoj zivim (SLO) posebno izdvajati po pitanju postenja. Sjecam se da je Jansa prvi otrcao USA generalima na konzultacije netom prije izbijanja sukoba. Natocimo si cistoga vina i priznajmo si da je politika nase drzave bila i ostala ulizivacka politika. Kada je zazveckalo oruzje imali smo ludu srecu jer u pregovore sa JNA nisu otisli jastrebovi, vec ljudi koji su ucinili sve da se spusti lopta, pa zahvaljujuci tome dan danas ne lizemo ratne rane. Osobno sam na tom cinu od srca zahvalan i jednoj i drugoj strani.
Nasa slavenska braca u RH i BiH nisu bili te srece. Njihovi jastrebovi su prestigli njihove golubove (Reihl-Kir), pa su se otvorila vrata pakla. Sotona je, ne mareci za nacionalnost, posjetio mnoga hrvatska, srpska i bosnjcka ognjista. Rat je prosao, ostali su oziljci i beskonacno mnogo vremena da generacijama razmisljamo veslajuci okovani na NATO galiji.
Nazalost, slusajuci nacionalna prepucavanja u potpalublju galije, sve mi se cini da ce prije ponestati veslaca, nego spremnosti da sluzimo gospodaru.

Serijski
Gost
Serijski

Zvanicna Slo verzija Andrej, ali ima za te dogadjaje i druga verzija.
Slovenci su dobili zeleno svjetlo za odcijepanje ako bi podrzali (otvoreno ili prikriveno) okupaciju Hrvatske i progon Hrvata na liniji Virovitica….Karlobag.
Znaci niste bas toliki pravednici kao sto se volite predstaviti.
Da ne pricamo o “izbrisanima“… nesto sto se tako samo u ratno netaknutoj Sloveniji desilo valjda su se tu opet tvoji “umjereni“ 😉 pretvorili u jastrebove?
Ljubljanska Banka i izgradjivanje svoje “pravedne, umjerene“ zemlje na teret ustedjevine svih neslovenskih stedisa Lj Banke, takodje baca drukciju sliku na tu tvoju ah tako plemenitu zemlju.

Andrej
Gost
Andrej

@Serijski
Pisem na hrvatskom jeziku i opet se ne razumijemo. Mislim, da nije problem u jeziku vec u tumacenju napisanoga, zar ne? Ako bih nacrtao ovcu vi biste tvrdili da vidite zeca, za konja da je kokos i tako redom. Nemojte se vaditi na suncanicu, jer su danas temperature bile umjerene. Stoga bih vas zamolio da za mene i ostale komentatore narezete malo prsuta i ispecete domaci kruh, jer pretpostavljam da vam je to lakse nego jos jednom procitati sa razumijevanjem ono sto sam napisao.

Serijski
Gost
Serijski

Hvala na argumentiranom opovrgavanju u stilu uvrijedjene curice.
Cemu postiras ako ne podnosis kontra misljenje?

Andrej
Gost
Andrej

@Serijski
Ako pretpostavim da niste samo nesretnik zeljan pozornosti, o kakvom argumentiranom opovrgavanju zborite? Pa vi niti ne citate napisano, vec se prebacujete na autopilota kada na semaforu zagledate oznaku SLO. Pa moze li biti otrcanije? Ovo vam nije skola, niti sam vas uco koji ce vam prevoditi recenicu po recenicu. Zar ste se usudili pomisliti da cu ozbiljno odgovoriti na vase izlucevine sa dnevno politickog pisoara? Ma dajte! Nego, stize li taj prsut, pa da je barem neka korist od ove pisanije?

Serijski
Gost
Serijski

Uhvatis lopova sa neplacenim mobitelom u djepu a on: “…ne to nisam ukrao, pogledajte dobro, htjeo sam samo kupiti zvake. Stvar je do zvaka u ruci a ne do mobitela u djepu.“
Tako i ti ubacijes vasu propagandu i samohvalisanje pod kvazikritiku.
Osobno nemam nista protiv bilokoga ali dozvoli mi ispraviti netacne navode i lazi bez razlike od koga dolazi. I bez obzira jel to Slo, It, Hu..
Ja nebi nikada na argumentiranu kritiku bilo koga reagirao kao uvrijedjena frajla. Ali to je vjerovatno i pitanje obrazovnog nivoa, prepotencije i osjecaja neke imaginarne nadmoci. Tvoje zazivanje prsuta barem ostavlja takav dojam.

Andrej
Gost
Andrej

@Serijski
Dragi Vi, pogledajte koliko smo utrosili prostora i vremena samo zato jer vi niste kadri procitati par recenica sa razumijevanjem. Eksplicitno sam u prvoj recenici prvoga komentara upucenog mojem sunarodnjaku , naglasio da se SLO politicke elite ne mogu izdvojiti po postenju, te da se politika istih najjednostavije moze nazvati ulizivackom. Sada ste vi na potezu da pojasnite, kako ste u tome uspjeli vidjeti nekakvo sirenje propagande i samohvalisanje pod krinkom samokritike.
Nadalje, pokazujete manjak kulture i elementarnog postenja kada mi podmecete teze koje nisam iznio, niti slijede iz onoga sto sam napisao. Vasa replika temelji na vasim predrasudama, a to je pojava koja uobicajeno izaziva prijepor. Medjutim, to je problem kojega vi ocito niste svijesni te nasrcete poput bika, valjda misleci da ja uzivam u ulozi matadora. Ne, ne uzivam, vec to smatram gubljenjem vremena.
Takodjer je zanimljivo da upravo vi potezete pitanje obrazovnog nivoa, a pritom sami pisete “nebi”, (nema potrebe da se foliramo, znamo da nije rijec o tipfeleru)
Obzirom da je vas pristup po znacaju nekulturan i neposten (podmetanja), opterecen predrasudama (aktiviraju se kada se na semaforu upali SLO) i generalno neumjesan (ovaj portal nije nasa privatna prcija), ne vidim temeljem cega ste pomislili da zasluzujete odgovor utemeljen na argumentima?
Upravo zbog toga sam vam ponudio castan izlaz, tako da narezete malo prsuta, te da se krene dalje.

Serijski
Gost
Serijski

Onda je sve receno nekti bude.
Sto se pravopisa tice, ja sam autodidakt (nisam pohadjao nase skolstvo), u tom smislu dosta govori o tvome znanju kada si pronasao samo jednu gresku.
Ipak ako se ide po pravilu onda se vi u direktnom obracanju uvjek pise sa velikim “V“.

End of communicaton.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Na kraju, paradoksalno,ali ispada da samo RS vetom može spasiti BiH da ne uđe u NATO. Za EU kako tako, ali ni od toga nikakve vajde. Ali i EU će se prije raspasti, nego što svi budu spremni sa svim poglavljima za ulazak. Tako da i tu ima nade.

Alen
Gost
Alen

Jip , da nije srba iz rs bili bi davno pod nato cizmom… Federacija nekako i jeste ali nista to ne pije vode dok nije zvanicno… Hvala rs….

Osoba C
Gost
Osoba C

AvatarLaki Topalović
Ukoliko se ne nađe u prijedlogu novog proračuna EU, a izvjesno je da neće, Srbija niti bilo tko drugi sa Balkana u EU neće ući do 2027. g. U članku je to odlično napisano. Pošto ta činjenica znači da Zapad nema što primamljivo ponuditi Srbiji i ostalima, a od Srbije traži ”ustupke” oko Kosova (čitaj da se odrekne Kosova), provođenja svih onih ”reformi”, koje većini posjetitelja ovog portala nije potrebno obrazlagati, a mogu se podvesti pod zajednički nazivnik ”uzećemo vam sve što valja i još kreditno zadužiti”, postavlja se pitanje zašto bi Srbija i drugi na to uopće pristali.
Njemačka je ponudila ”nešto”, famoznu Berlinsku inicijativu. Bay the way od te ”Inicijative”
do sada je jedino stvorena ”Koordinacija za mlade” (još jedna ciljana skupina), a na čelu je izvjesni Đuro Blanuša. Ako nešto je*ački ne zase*re, pred njim je lijepa birokratska karijera do mirovine u eurima.
Ako to bude tako, a vrlo je izvjesno da hoće, što da idućih desetak i više godina rade Srbija i ostali. Ovo je sve pod pretpostavkom da će sama EU toliko opstati. Nisam sigurna da političke garniture u tim državama gledaju toliko daleko i imaju plan B.
Možda to najbolje ilustrira srpska ministrica za EU integracije Jadranka Joksimović, koja je a što bi drugo, to joj je posao, rekla da ”ipak veruje da Srbija može do članstva u EU i pre 2027”. Gospođa je ”uverena da u Uniji postoji želja za prijemom novih članica” i sada ona čuvena (u Hrvatskoj neki smatraju da je dio ”narodne mudrosti”) ”mi treba da se prilagodimo i radimo na reformama zbog nas samih”.
Nedavno sam jednom kolegi u odgovoru na njegov post napisao da oni u Srbiji nisu ništa naučili na primjeru Hrvatske.

čitatelj
Gost
čitatelj

Rusima bi bilo pametnije da se okrenu od “pravoslavne braće” na Balkanu. Pravoslavni narodi na Balkanu su u baš svim kritičnim trenutcima svoje povijesti uvijek moljakali “braću Ruse” da im pomognu i ovi su im pomogli. Ali čim je najgore prošlo okrenuli su se zapadu: Srbi, Bugari, Grci… Uvijek su pokušavali sjedeti na dvije stolice. To je činjenica i tako je i sada. Oni možda i vole Ruse ali ipak više vole Eure. Rusi to u stvari znaju i po mom mišljenju šteta je trošiti resurse na prevrtljivi Balkan. Rusima je mnogo važnije da povrate u svoju sferu bivši SSSR, pa čak i ne sve nego Ukrajinu, Belorusiju i Kazahstan.

rodoljub
Gost
rodoljub

Jedina potpora i jace veze sa Rusijom na Balkanu mogu doci od srpskog naroda , a posebno od Dodika i Republike Srpske. Srbofobi smatraju da svako ima pravo na jedinstvo, osim Srba. To je projekat zapadnih fasista i oni decenijama rade na tome. Svim drzavama na Balkanu dozvoljavaju etnicku cistotu, dok Srbima kroje politiku multieticnosti, sa pravima drugih nacija kakva Srbi u tim drzavama nemaju. Moglo bi se reci da su jedino Madjari (Orban) pokazali prijateljstvo prema Srbima, dok su ostali naseli na CIA-NATO propagandu o Srbima kao losem narodu. Sramno i bedno .

Alen
Gost
Alen

Mogu al ne dolaze, hoce li ikad ili je to jos jedan mit ,bez ljutnje.. Srbi ,narod, je u istom kazamatu zapadnom kao i ostali na balkanu..
Jedina razlika je sto su vas zajebali daleko vise nego ostale..
Rusi ce doci kad ih balkan zovne….

Imenjak
Gost
Imenjak

problem sa srbima, kako ga ja vidim, je u tome sto su jednom trenutku bili dominantni. tada nisu pomogli ostalim narodima vec su htjeli vise za sebe. i eto im.

Serijski
Gost
Serijski

Tacno Imenjak, Hrvati nisu u stanju gospodariti sami sobom jer su povjesno deformirani stranom vlascu, Srbi nisu bili u stanju gospodariti Jugom a niti sami sobom jer su povjesno deformirani stranom vlascu. To znaci nesposobni + nesposobni bi ispalo = velika katastrofa. O Bosancima (sve tri vrste)da i ne govorim.
Zato se kuka stalno zbog strane vlasti a istodobno trazi pogodni gospodar.

StarDam
Gost
StarDam

@Serijski, žalosno, ali istinito. Još je žalosnije što bi prvi korak prema ozdravljenju trebao biti prizanje takvog stanja, a za to smo svi previše iskompleksirani. I onda imamo zatvoreni krug.

Željko
Gost
Željko

@ Imenjak Slažem se sa vašim mišljenjem!! @ Tadmur Vjerovali mi ili ne, osobno, najviše bih želio vas upoznati jer imam respect o vama, iako se u mnogim stvarima ne slažemo! Nisu trupe HV bile u Kragujevcu, Užicu i Čačku dok su srpske trupe bile od Triglava do Dubrovnika i Sarajeva i oko toga se nikada ne možemo složiti! Vi mislite da je nepravda učinjena vama, ja mislim da je učinjena nama i to je konstanta oko naših “prepirki”!

Tadmur
Gost
Tadmur

Željko@..raspisali smo se i previše?? ali nema veze.Imam ovih dana više vremena pa maltretiram ljude.?Maksimalno se trudim da izbjegavam rasprave tipa: koje koga više..!Patili smo svi.Nemam ja puno veze sa gradovima koje si nabrojao.Bosanski pasoš,lična karta..itd.Živim 20 km od Hr.Volim Srbiju ,navijam za Partizan?? a priznajem BiH kao svoju državu i poštujem njene zakone,a boga dobro znam kako izgleda kada HR trupe uđu da ** oslobađaju ** južno od Save…nebih o tome…..Takva je tema danas da se lako odluta i rasprava krene u pogrešnom smjeru.

Željko
Gost
Željko

@ Tadmur Znači možda smo u istom gradu rođeni, u Bosanskom Brodu?! Koju ja želju imam samo da BiH postane funkcionalnija država i da se vratim kako kažu “naši” Posavci iz sve tri konfesije “kući”!!

StarDam
Gost
StarDam

@Tadmur @Željko, vas dvojica k’o dva exYu kad se sretnu negdje daleko u tuđini.

Željko
Gost
Željko

@StarDam Kao Laušević i Štimac u ” Braća po materi “, hahaha, laku noć svima na portalu i ugodan vikend vam želim od srca!!

Goran Zemun
Gost
Goran Zemun

Vama istorija i zlopamćenje, počinje kad? Zaista mislite da Srbi nemaju šta zameriti i kakav račun namiriti sa Hrvatima? U Prvom Svetskom je hrvatska čizma gazila po Srbiji. Ustaše takođe. Ali to ovde nije tema. Oni malo pametniji, bilo koje narodnosti i veroispovesti, lako uočavaju globalni poraz svih nas. Darovi Zapada Balkanu su: rat, siromaštvo, pljačka resursa, iseljavanje, osiromašeni uranijum, uništenje industrije i poljoprivrede, nacionalno poniženje…….verovatno opet rat…..
Mi smo gladni pacovi u buretu. Izdani i prevareni prvo od svojjih država i vlada. Ljudi na ovom sajtu su vam možda i najbliže onom što bi brat trebao biti. Velikohrvatine su vam braća isto koliko i zombiji. Cilj im je da vam unište mozak. Vredi i za nas ostale. Vučić, Nikolić, Šešelj su vam živi primeri zombija kod Srba.

Željko
Gost
Željko

@Goran Zemun Prilično realan i nažalost istinit vam je post!

Japaja
Gost
Japaja

Rusi mudro čekaju. Ekonomsko stanje na Balkanu je sve lošije i vrlo brzo će “Balkancima” biti dosta nato-a, eu-a, stranih gospodara i SIROMAŠTVA !!!!

fenix
Gost
fenix

MIslim da je ovaj tekst malo pesimistican. Nemoze se Balkan gledati pojedinacno vec na globalnom (bojnom) polju odnosno glavna bitka se dogadja u Siriji i centralnoj Aziji (gdje su Amerikanci dozivijeli strateski poraz) a nisam siguran da je RF propustila ista u Ukrajini ako se sagleda sve ukupno. Treba biti iskren i reci da globalno gledano Balkan i nije toliko bitan odnosno situaciji na balkanu odredice desavanja u Bl i Aziji takodjer je normalno da Amerikanci budu jaki u Europi to je ipak njihovo dvoriste ako pogledamo Aziju veci dio Usa utjecaja izbaceno,Afrika takodjer jedino su jako udarili na J. Ameriku ali ni tu nisu dobro prosli i ako sam ocekivao da ce Venecuela pasti jako brzo ali nije.

Alen
Gost
Alen

Odlican komentar… Balkan je samo dio te globalne slike…

Tadmur
Gost
Tadmur

U pravu ste oba.Hebi ga nama najbitniji jer se radi o našoj koži.

Weteran
Gost
Weteran

Da li Moskvi treba Balkan?
Možda Bugarska!?
Ostale teritorije nisu bitne, i nemaju neku posebnu vrednost za koju bi Rusija ozbiljno zalegla!

Vlastimir
Gost
Vlastimir

Stevan Gajić ima svoje mišljenje o tome,to treba poštovati ali da li je u pravu.Srbija nesme da Rusima okrene leđa jer bi to bilo katastrofalno po nju.Kada su Englezi hteli da proture rezoluciju u UN da su Srbi genocinad narod( a to ne važi za Nemačku i ostale genocidne nacije ), Rusi su je poništili.Srbija, iako je okružena Nato paktom nesme da okrene leđa Rusiji iako deo opozicije to radi.Jedini priljatelj i zaštita Srbiji su Rusi.Naravno i njima to odgovara jer u Srbima vide branu od udara Nato pakta.

Imenjak
Gost
Imenjak

balkan je dio hartlanda. tko vlada hartlandom vlada svijetom.

CAN
Gost
CAN

Tko iz hartlanda nebi rado soft eis…bez da dere dupe.??? Kameleonski kamenolomski gen br .666

fb slo
Gost
fb slo

Odličan tekst, bravo majstore.
Pa i komentari.

igi
Gost
igi

Balkan kao takav je beznačajan u geostrateškom smislu za ruse i rusima može služiti samo za stvaranje nervoze kod anglosaksonskih imperijalista.a što se upravo sada dešava..Svatko tko se bar površno bavi politikom primjetit će da amerikanci i njihova duboka država ne prepoznaju današnju stvarnost niti se u njoj snalaze a sve zbog toga što su ameri nepripremljeni za rat civilizacija koji se danas odvija.Bez obzira na sve prije ili kasnije dogovori oko svih problema na balkanu morat će se rješavati dogovorom ili ratom između naroda a ne direktivama iz američke ambasade jer je amerika i njen utjecaj samo privremeno stanje ali ne i trajno kao npr. rimsko carstvo ili treći rajh.Mi smo svakodnevno suočeni svjesno ili nesvjesno s ispiranjem mozga od strane zapadnih centara moći i ne vidimo ili ne želimo vidjeti da od 90tih nigdje ama baš nigdje niti jedno od strane amera zapaljeno žarište nije u potpunosti ugašeno …pa zar pobogu oni u afganistanu ne ratuju 17god.

Mikojan
Gost
Mikojan

Kažu da je povezivanje Rusije sa Srbijom samo radi pravoslavlja, to je naravno jedna od većih pogrešaka. Ruska diplomacije trebala je u širokom luku zaobići Srbiju jer od nje nema apslolutno nikakve koristi samo štetu zbog lošeg srpskog ugleda u svijetu. Rusija se više trebala diplomatski i ekonomski okrenuti Sloveniji, Hrvatskoj pa i Makedoniji, više bi postigli ma koliko to izgledalo nemoguće zbog članstva u nato paktu te dvije države. O potpuno se slažem što je netko napisao, Bugarska je geostrateški delako važnija od Srbije.

ptica rugalica
Gost
ptica rugalica

Svi dobro znaju da je na – svjetsko tržištu
najkvalitetinje i najprofitabilnije balkansko
TOPOVSKO MESO

Ko je rekao Vučić?
Gost
Ko je rekao Vučić?

Vidim, ovde su se mudraci raspisali iz sve snage i prosuli toliko mudrosti da se u njoj prosto davim. Jednu sitnicu su po običaju prevideli, a o tome i samo o tome govori tekst koji mudraci komentarišu, naravno pišući nešto što sa tekstom nema veze. Ukratko, Rusija je izgubila svaku šansu da ikada više na Balkanu ima nekakav uticaj. Pretpostavljam da se to broji kao uspeh za jednu državu koja bi da bude globalna sila. Mali im je taj globus, premali.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik