fbpx

Ana Filimonova: Dogovor Vučića i Thacija i situacija na Kosovu su prijetnja Rusiji

Pristina kosovo

Govor Aleksandra Vučića u srpskom parlamentu u kojem je najavio mogući napad Albanaca na sjever Kosova i naknadna invazija albanskih specijalaca dan poslije na područja naseljena Srbima, može se izravno povezati, rekla je Ana Filimonova, ruska stručnjakinja za Balkan.

Podsjetimo da je predsjednik Srbije 27. maja u Narodnoj skupštini podnio izvještaj o Kosovu. Prema njegovim riječima, postoje samo dvije opcije za rješavanje kosovskog pitanja – “normalizacija odnosa” s Albancima i zamrznuti sukob. Istodobno, zamrznuti sukob, kako tvrdi Vučić, nije rješenje, jer ga “Albanci mogu u svakom trenutku odmrznuti” i naprosto je pitanje dana kada mogu napasti Srbe.
Kako je imao informacije koje mu je ranije dostavio KFOR, Vučić je vjerojatno znao da će rano ujutro 28. svibnja Albanci naoružani ući na sjever pokrajine i provesti operaciju pod izgovorom “borbe protiv organiziranog kriminala”.
Filimonova je podsjetila da je nitko drugi nego Aleksandar Vučić u travnju 2013. godine pružio potpunu pomoć Albancima da preuzmu sjever Kosova.
Prema Bruxelleskom sporazumu, Srbija je dobrovoljno, jednostrano i u miru raspustila svoje policijske, pravosudne, sigurnosne i civilne agencije za zaštitu na Kosovu, što također znači i sjever. Do tog trenutka Albanci nisu imali pristup sjeveru. Čak i za vrijeme nacističke okupacije Srbije tijekom Drugog svjetskog rata, ni Nijemci ni Talijani nisu se usudili uzeti sjever Kosova od Srbije. Prvi put od ujedinjenja Kosova i sa Srbijom nakon dva balkanska rata početkom XX stoljeća, sjever Kosova je izgubljen. Aleksandar Vučić je to učinio”, kazala je Filimonova.
Prema riječima stručnjaka, svi krugovi pregovora s Prištinom nakon potpisivanja Bruxelleskog sporazuma su Beogradu dali vrlo sumnjive koristi, iako predsjednik Vučić i srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić to pokušavaju predstaviti kao diplomatski uspjeh Srbije za pregovaračkim stolom.
“Ovdje, vjerojatno, riječ “stol” zvuči kao jedini uspjeh, jer više nije bilo uspjeha. Tijekom razgovora je srpska strana dala Prištini sve atribute suvereniteta i državnosti koje su joj bile potrebne, počevši od granice, carina, prebacivanja matičnih ureda i tako dalje. Nije bilo ni jedne točke koju bi Srbija mogla pokazati kao malu pobjedu”, istaknula je Filimonova.
Istovremeno, stručnjakinja je skrenula pozornost na stav ruskog ministarstva vanjskih poslova o kosovskom rješenju u dijelu koji se odnosi na provedbu Bruxelleskog sporazuma i stvaranje Zajednice srpskih općina na Kosovu sa srpskom većinom. Ona prigovara Lavrovu što traži provedbu sporazuma kojim je Beograd de facto predao sve poluge vlasti i utjecaja u ruke Prištine.
“Potpuno je neobjašnjivo zašto je Sergej Lavrov sve vrijeme lobirao za projekt neovisnog Kosova. Znam da zvuči nevjerojatno. Ali ako pogledamo govore Lavrova, on stalno spominje da Albanci nisu stvorili “Zajednicu srpskih opština” na Kosovu. Ali ta je zajednica dio Bruxelleskog sporazuma, koji podrazumijeva neku vrstu ujedinjenja srpskih zajednica za rješavanje čisto svakodnevnih pitanja u okviru Republike Kosovo”, kazala je Filimonova.
Kao što je objasnila, ta zajednica, čak i u okviru Bruxelleskog sporazuma, nema nikakvih izvršnih ovlasti. Ako se ipak stvori, udvostručit će se već postojeći sustav kosovskih zajednica, što Albancima nije potrebno, jer su već uspostavili takav sustav, dodala je Filimonova.
Istovremeno je naglasila da je glavna točka ovdje da Bruxelleski sporazum priznaje ustavni i pravni poredak “Republike Kosovo” na cijelom njezinom teritoriju.
“Prema tome, Zajednica srpskih opština je teritorijalni dio neovisne Republike Kosovo. Pozivanje Prištine da učini nešto na svom teritoriju od strane Rusije, koja ne priznaje neovisnost “Republike Kosovo”, je pravni apsurd”, kazala je.
Prema njenim riječima, inzistirati na stvaranju Zajednica srpskih opština znači priznati Kosovo i cijelo pitanje svesti na  zaštitu prava nacionalnih manjina.
“Vučić uporno rusko vodstvo gura u to, a ono ga slijedi, bez razumijevanja suštine onoga što se događa”, kazala je Filimonova.
Prema riječima povjesničarke i stručnjakinje za Balkan, srbijanski predsjednik ne mijenja strateški pravac i “tvrdoglavo ide ka tome da Republika Kosovo stekne sve atribute suverene nezavisne države”.
Podsjetila je da kada je “Republika Kosovo” formirala svoju vojsku, to nije izazvalo nikakvo protivljenje Srbiji, osim nekakvih  čisto kozmetičke prirode.
“Vučić nije napravio ništa, a to je bio trenutak koji je trebao biti ključan u podizanju oluje univerzalnog opsega”, vjeruje Ana Filimonova.
Ana Filimonova tvrdi kako sadašnji razvoj događaja na Kosovu, povezan s upadom albanskih oružanih skupina u sjevernu regiju i uhićenja Srba, podsjeća na  ono što se dogodilo u kasno ljeto 2018. godine, kada je Vučić “samo najavio albansku agresiju”, a zatim je Hashim Thaçi otputovao u inspekciju jezera Gazivode, na koje ima svako pravo, jer mu je Vučić u cijelosti predao teritorij Kosova.
Filimonova smatra da je svrha ovih provokacija zastrašivanje ne samo srpske javnosti, nego i rukovodstva Ruske Federacije činjenicom da su Albanci “potpuno spremni i mogu izazvati ili lokalni rat, ili Treći svjetski rat”.
“Ruska strana odmah ima mentalni kolaps po tom pitanju, jer Rusija sigurno nije spremna na vojne operacije na Balkanu. Praktično, nisu ni izvedive, obzirom na zračni prostor NATO pakta. Rusija će biti stavljena u beznadnu situaciju da ne može pružiti vojnu pomoć Srbiji i izgubit će međunarodni ugled. To je izravna prijetnja međunarodnom položaju Ruske Federacije”, smatra stručnjakinja.
Izravno zastrašivanje Rusije, po njenom mišljenju, ima samo jedan cilj – hitno okrenuti predaju Kosova.
“Stalno se ponavlja da Albanci u potpunosti kontroliraju situaciju, svi su nemoćni i nitko ne može ništa učiniti. Stoga će Vučić na kraju staviti Rusiju pred beznadnu situaciju, objašnjavajući da jednostavno ne postoji drugi način nego međunarodno priznati neovisnost “Republike Kosovo” i osigurati mu mjesto u Ujedinjenim narodima”, objasnila je Filimonova.
Prema njenim riječima, svi Vučićevi govori su antinacionalni i antidržavni.
“On je sa svojom retorikom već doveo ljude do točke ključanja i potpune dezorijentacije. Srbijanski parlament je apsolutno paraliziran i stvoren je kako bi Vučiću služio kao sigurnosni jastuk u svim tekućim akcijama. Iz više razloga političke snage, pozicija i opozicija, ne mogu razviti adekvatne mjere, stoga vidimo potpunu slobodu djelovanja Aleksandra Vučića koji regiju vodi do potpune destabilizacije”, kazala je.
Ana Filimonova je naglasila kako priznanje Kosova očito neće okončati problem. Po njenom mišljenju, to će samo otvoriti pitanje Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.
“Što će Rusija učiniti tamo i hoće li također zatvoriti oči pred činjenicom da Vučić očigledno obavlja zadaću uklanjanja ruskog faktora s Balkana? Cijeli ovaj projekt promicanja albanskih interesa ima samo jedno značenje – istiskivanje Rusije iz regije”, zaključila je Filimonova.
EADaily

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
102 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Segota
Gost
Segota
1 godina prije

Znači , Vučko je kukavičje jaje!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Segota

Čini se da jest. Nema nijednog ruskog politologa da danas ima lijepe riječi o njemu. Glumata nekakvu ljubav prema Rusiji, a radi sve po nalogu Zapada, počevši od tog sporazuma, za kojeg nisam ni znao. Zašto bi im Rusi pomagali? Moskva može biti zabrinuta zbog trenda da narod ne misli kao vlast, ali on uspješno laže narod, što pokazuju izbori. Dva puta on najavi nešto i Tači sutra krene u akciju. Onda se poziva da će se okrenuti Rusiji i Kini. Jeste. Trebaju ga takvog. Baš. Ova se pita zašto Lavrov priznaje ono što BG napravi. Moskva općenito priznaje tuđe… Pročitaj više »

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Laki, sve mi je jasno ali zasto ga rusi pozivaju da sa njim uopste razgovaraju kada vide kakva je ljiga?
Zasto ne prepuste Srbiju Vucku i njegovim jatacima jer su ga stanovnici Srbije izabarli. Trazili ste gledajte.
Pizzousti bi da sjedi na NATO stolici i vice kako je neutralan. Ako si neutralan onda se snalazi sam.
Pizzy ide u Rusiju zbog naroda da ga vide tamo a kod zapadne gamada po instrukcije sta ce da radi na stetu Srba a i Rusije. Krajnje je vrijeme da ga rusi puste niz vodu.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Odavno govorio da je kao i Dodik , a nisi slušao… Problem njega i Dodika što moraju glumiti pred narodom , a tragedija je veća za Srbe što i opozicija je praktički stvorena od SAD što se vidjelo na onom snimku u hotelu… Kada napraviš i poziciju i opoziciju svojom puno lakše kontroliraš situaciju… Zato i su alternativci kao Živi zid velika prijetnja u Hrvatskoj i na Balkanu , jer većina ostalih stranaka na vlasti i u opoziciji su ista slugansko-koruptivna hobotnica stvorena od Zapada… Najžepće je kada tamo neki Šešelj, Hasenbegović, Izetbegović, Tomašić se kunu u svoj “nacionalistički ”… Pročitaj više »

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Busola

Svatko tko bude ima javni nastup i stav kao Živi zid prema kriminalnoj zapadnoj politici će imati medijski linč. To je garantirano

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Busola

Živi zid! Hahahahaha a jesi naivan i isprana mozga. Liječi se vitaminom C kako kaže pernati ali sumnjam da ce polucit ikakva ucinka.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Busola

Šešelja, Hasanbegovića itd stavljaš u isti koš?
Izgubio si busolu!

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Isti nacionalistički ološ koji je prirepak vlasti… Niti u čemu se ne razlikuju osim debljini , dobro izgledom su si slični – manekenska banda… Što se tiče vitamina C ništa u njemu loše , unatoč svim svojim egzibicijama ljudi su govorili debelu istinu koju su svi prešućivali , da smo porobljene sluge i robovi podjeljeni nacionalno , vjerski kako bi se lakše vladalo i sijala mržnja , govorili su istinu o novcu i stanju u svijetu i govore još sa nažalost nekada teatralnim ispadima (nekada neprovedivim mjerama jer živimo u zapadnom kapitalističkom svijetu…) kada to nije trebalo. Ako ću im… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Busola

Osvijesti se i vidi tko je stvorio zivi zid!
Ruža Tomašić ima rezultate iza sebe i zato je i postigla uspjeh kakav jest na ovim izborima. Sto je to krivo rekao ili ucinio Hasanbegović? A da, skresao dok je bio ministar sisace drzavnog proracuna koji su zaduzeni na dnevnoj razini pljuvati po svom narodu i domovini!
Dotakao si se i vjere na svoj način…Uglavnom dovoljno si rekao o sebi da te svrstam u kategoriju leftarda.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Ne pljuje on po svojoj domovini i narodu jer oni to nisu. Uvijek mi to zvuci isto. Tko nam je bre oteo nasu veliku Srbiji koju smo zvali Jugoslavija.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

U čemu se razlikuju!?

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Hasanbegović, odnosno gospodin Kvorum . . . ha, ha, ha . . .

Upitnik
Gost
Upitnik
1 godina prije

Ne kužim, pa to je isti mentalitet i spadaju u isti kos.

novo doba
Gost
novo doba
1 godina prije

jedini dio bivše Yu, koji je kontra efektivne kontrole zapadnih gospodara, je onaj što je odbranila ArmijaRBiH. Nažalost, u toku je demontaža i tog otoka otpora.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  novo doba

Novo Doba, ajde nemoj. Tako ti svega. ne da mi se polemizirati, ali FBiH političari su mahom za ulazak u NATO, gotovo jednoglasno. I to je “otok slobode”?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  novo doba

Xahaxa….nisi upućen u dešavanja,upravo taj deo što su oni “odbranili” insistira na NATOu i blokira formiranje vlasti na nivou BiH jer drugi deo ne pristaje na tu “slobodarsku” ideju.
Zbilja je fascinantno kakava se ubjeđenja i zablude ovde mogu otkriti!!!!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša,mene jednostavno šokira neznanje o susjednoj zemlji ovdašnjih komentatora a Naglaba se nadugo i naširoko o Venecueli,Iranu,Kini ,Rusiji ,Francuskoj..itd…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Pa dobro…ima nekih iz susjedne zemlje koji uvjeravaju nas što ne znaju da treći svjetski rat može biti svugdje, osim kod njih. Aferim.

novo doba
Gost
novo doba
1 godina prije
Reply to  Siniša

složan i neumoran rad NATO sluge Kolinde i njenog pajdaša Vučica sa tzv. Putinovim prijateljima Dodikom i Čovićem protiv onog što se zove Bosna i što se tjera u euroatlantske integracije bi se mogao argumentirati vrlo lahko.Onima koji se povode za pukim deklarisanjem ne vrijedi iznositi dokaze jel u krajnjem, za poimanje svih stvari ključni su moralni principi. kurve su uvijek imale potrebu pričati o poštenju

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  novo doba

Novo doba, ma po čemu to, daj pojasni? Šta ne pije se koka kola i viski?

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije
Reply to  novo doba

Kakva Armija Bih Alija je bio Američki igrač tko je odbio suradnju s Srbima propisao referendum na čiji mig još vjerujete u mitove o nekakvom antifašizmu i sranjima toga tipa.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Segota

Segota, hoces reci – jajara.

opet ja
Gost
opet ja
1 godina prije
Reply to  Segota

Ona je u pravu, a mi u Srbiji sve to znamo. Naš problem nisu toliko albanci (Šiptari), jer oni traže ono što misle da im pripada, nego vučić i slični koji uništavaju državu u svakom smislu. I naravno da radi pod diktatom zapada, oni su ga i doveli na vlast. Savetnik partije Srpska napredna stranka je u startu bio bivši američki ambassador Montomeri. Sve je jasno kao dan.

Cera
Gost
Cera
1 godina prije

Provaljen lik odavno.. Kako ostaje na vlasti? Pomoću trikova….

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Cera

Cera, ocito da i podguzne muve imaju svoje podguzne muve….

SiNisa
Gost
SiNisa
1 godina prije
Reply to  Cera

Nevažeći izbori! Od 1/4 njegovih glasača 1/2 su pokojnici! Okupirana javna glasila iskrivljuju stvarnost pa okupacioni namesnik, i najveći izdajnik svih naroda Balkana i u svim proteklim vremenima nema otpora svojoj veleizdaji…

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije
Reply to  Cera

sad će se picousti udariti nosom u guzicu tačiju

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Ona prigovara Lavrovu!
Tko je ona da prigovara gospodinu i genijalcu Sergeju Lavrovu?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Tu se slažem, Lavrov nikada nije lobirao za nezavisno Kosovo i Metohiju, a briselski sporazum nigdje ne legalizuje nezavisnost Kosova Kosova i Metohije.
Naravno….ne branim nesposobnog picoustog.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Specifični odnosi Srba i Albanaca nisu počeli sa Vučićem, a neće se ni završiti sa Vučićem!
Srbi neće napraviti grešku Jevreja!?

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Osim da Lavrov priznaje Kosovo i da Albanci mogu izazvati 3 sv.rat ima ovdje istine. Vucic jeste dao punu neovisnost Kosovu sve od granica,carine itd u principu iz Srbije vise nemozes uci na Kosovo bez njihove provjere putovnice a sto je jos gore ista stvar je i na strani Srbije i oni pregledavaju Kosovske dokumente ukljucujuci i Srbe koji tamo zive sto u principu znaci da je Srbija tajno priznala kosovo ako postoje granice i sa Srpske strane a postoje. Nemislim ja da to Vucic sve radi zato sto ga je zapad stavio tamo mislim jednostavno da se Vucic pogubio… Pročitaj više »

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta
1 godina prije
Reply to  Fenix

Ne bih se složio da bezglavo trči svugdje. Pratim ga već dosta vremena, picousti bi najadekvatniji bio u ludnici, jer ima ozbiljan poremećaj ličnosti. A ako pogledaš unazad vidjećeš da kobajagi s vremena na vrijeme svakog kritikuje osim madam Merkel. Uvjerenja sam, da Vrhovni komandant je postavljen i programiran od strane dotične. Njegov zadatak je konačno priznanje Kosova od srpske strane, što bi naravno obesmislilo protivljenje Rusije ili bilo koga, jer, što bi neko bio protiv ako sama Srbija prizna? A ovo zadnjih par dana je klasično sceniranje i vještačko zastrašivanje naroda tako da opet neko popuštanje prikaže kao pobjedu,… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

vučić jeste velika brana prodoru ruske sigurnosne arhitekture u srbiju. treba prvo dati rusima diplomatski imunitet. trebaju se odnosi srbije I rusije podići na strateški nivo. zbog vučića rusija nemože implementirati neke sustave satelitskog nadzora terena na teritoriji kosova a koje bi srbija mogla koristiti radi pružanja jasnog uvida u dešavanja na terenu. fsb bi trebao funkcionirati na teritoriji srbije uz potporu bia-e I ministarstva unutarnji poslova I ministarstva sigurnosti. tek u tim uvjetima rusi bi mogli srbiji prodati ali po znatno nižim cijenama neke naprednije ofanzivne sustave kao I one defanzivne. također rusija bi mogla pokrenuti u tim uvijetima… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

nebi to bile neke velike količine. to je onako znaš više kao što ameri i izrael rade. to je ono zvanično rusi nebi imali svoje nuks u srbiji ali nezvanično bi imali. isto I izrael zvanično nema a nezvanično ima. zlu ne trebalo. mada strateški savez sa rusijom bi značio napad na srbiju kao I napad na rusiju tako da ste strane nebi ni bilo potrebe za time.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@miki shvaćaju rusi I rusi stoje otvoreni za daljne pregovore. dakle ako nisi primjetio u tekstu ovoga članka a I iz komentara pa I moga da nije problem na strani rusije već u onome što mu glava služi za frizure

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Srbi su naviknuti na vazalstvo, tursko, nemačko, rusko, pa kud pukne.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Miki

@miki naravno kao I hrvati a I ostali na balkanu. samo što srbi imaju tu mogućnost biti vazal rusu, najbližem po jeziku I tradiciji, a hrvati lutaju sad malo vamo malo tamo. malo ugaru pa austrijancu pa njemcu pa amerikancu i u konačnici židovu. tijekom ww2 ubbijali židove a sada im vazali. tu prestaje razum. srbi imaju mogućnost da se trajno obezbijede od neke budućih tarapana a kojih bi moglo ubuduće biti na balkanu. bolje biti vazal bratu nego onome koji te u presudnim trenutcima ostavi na vjetrometini povijesti a kao što nam je poznato iz povijesti mnogih na balkanu

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Hrvati ne lutaju,Hrvati znaju ko su im saveznici i tamo i trze kruha. Dok i vi i Rusu trazite kruha na tom mrskom zapadu

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Pero

@pero ja sam više suverenista i volim biti na svome a ako bi morao ići na zapad onda bi radio za plaću a ne da prosim koru kruha. pitanje je što si ti tomu zapadu. de mi reci ako se sutra dogovore italijani I mađari da povrate svoje “povijesne” teritorije u hrvatskoj, a bilo je i biti će pokušaja, kojem bogu ćeś se moliti kruva ti. ti ako misliš biti saveznik samo ako on tebe hrani kruhom onda nisi u vinklu. nema tu nikakvog saveza. poznata je meni ta filozofija “za blajburg je kriv tito a ne pogglavnik, italijani I… Pročitaj više »

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Najvažniji Hrvatski saveznik je Vatikan još od 9. Stoljeća i taj se ugovor poštuje i poštovao se i za vrijeme velikosrpske okupacije 1918-1941 te SFRJ 1945-1990.
Poštovao se i za vrijeme Austrougarske jer su nametnuvši latinski jezik kao službeni očuvali narodni govor u Kajkavskom, Čakavskom i Štokavskom narijecju. Štokavica je kao jedino službeno pismo nametnuta Hrvatima kulturocidom od sestojanuarske diktature.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  RoPe

@rope I ja kažem hebo tita I to što je pola hrvatske povratio hrvatskoj. on je srbo-četničko-udbaška-masonska-šestojanuarskodiktatorska-komunističo-fašističko-…..-spodoba
ps. isto kao onda kada su amerikanci I britanci tražili od kralja da dadne zadar italiji da bi italiju pridobili na svoju stranu a poglavnik dao italiji pola hrvatske italiji da bi italiju pridobio na svoju stranu tako će se opet javiti aveti prošlosti samo sada neće biti manevarskog prostora kao onda jer je on znatno reduciran

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  RoPe

@rope amerikanci I britanci su onda dali zadar italijanima da bi pridobili italijane na svoju stranu a njemci su dali italijanima pola hrvatske da bi pridobio italijane na svoju stranu. hoću reći to ti je kada mlatiš tuđim k….. po gloginjama. to je bilo prije samo 70 godina. tako bi moglo opet biti a I vatikan ako bude morao birati između hrvata I italijana ili mađara oni će izabrati što misliš koga. možda mlečane a možda austro-ugare a možda hrvate tko će ga znati. kockom se nikada nisam bavio

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  RoPe

istina, nije ni čudo ča su zemili zadarsku nadbiskupiju

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Miki

Srbi navikli na vazalstvo.

emdzej
Gost
emdzej
1 godina prije

Ono sto mene zanima je da li Srbija ima konkretno neki realan plan ili je ovo sve stihijska politika od danas do sutra, po principu akcija-reakcija. Volio bih cuti misljenje kolega, bez da ikoga uvrijedim, u slucaju da recimo, hipotetski, sutra Kosovo kaze, u nekom idealnom scenariju: OK, ostajemo u Srbiji cijelom povrsinom pod uslovom da albanci budu konstitutivan narod na nivou cijele drzave jer cinimo, sta ja znam, 1/4-1/5 populacije Srbije, da albanski bude takodjer oficijelni jezik, da ako je srbin predsjednik automatski albanac bude premijer, da imamo entitet, vladu, skupstinu, itd, a kad je sjednica savezne skupstine da… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  emdzej

nuđena im je najšira moguća autonomija. oni su to odbili a onda je srbija kroz briselski sporazum tražila najširu moguću autonomiju za srbe na kosovu ali I to su odbili

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ne moraju oni kolonijo prihvatiti ništa kada znaju da je trenutno sve na njihovoj strani,usput preko puta za stolom imaju izdajničko smeće poput Vučića.OK.Srbija nema kontrolu na Kosovu ,prihvatio si Briselski sporazum,sta si dobio zauzvrat????????Ništa….!!!!!Čim si sjeo za sto znao si da si sam,u bezizlaznoj situaciji,ona j preko stola ima sve adute,zašto si sjedao uopšte?Zato što si naivan,glup,prevaren…?Ne ,Vučić to nije.Sjeo je zato što je ljudski otpad A kategorije.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@tadmure njemu bi bilo najpametnije što može učiniti za svoju djecu, jer stalno spominje kako želi nešto dobro učiniti za svoju djecu, da ih spakuje I da ode negdje gdje ga nitko neće pronaći barem neko vrijeme:).

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Odbili su i Z4 sto im je Tudjman nudio, isti obrazac

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  emdzej

Žali Bože truda i čitanja tvog komentara.Nisi nikoga uvrijedio ali si napisao tešku glupost poredeći R.Srpsku i Kosovo.Nemaš gotovo nikakvog znanja o prilikama u Bosni ,broju stanovnika ,teritoriji….Bolje da si u poređenje ubacio Hrvatsku jer je tamo bilo gotovo 20% Srba.Srbija sa Kosovom imala 8 mil. A broj Albanaca je naduvan,nema ih više od milion.Znaš li da 70 % katastarskih čestica u BiH prije rata pripadalo Srbima ,dobro to je manje važno ,samo jedan primjer da ti je poređenje besmisleno.

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije

Nije da provociram al kad spominješ kataraske čestice kakove su bile prije dolaska austrociougara, koliko je čije bilo? Ono age i begovi imali manje od srba?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ma ,sve OK Subaru….kada bi se vraćali unazad svo zemljište na Kosovu i Metohiji bilo je nekada u vlasništvu Crkve,što je opet ponavljam sada nebitno .Ja napiso o stanju sa početka devedesetih jer se svi sporazumi ,što mirovni što politički poslije rata temeljili na stanju na terenu od tada..( zato sam naveo taj detalj).. a ovaj gore i dalje ” parla po svome”.

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije

Hajd da te nešto pitam, kako bi ti balkanski gordijev čvor riješio, dal po povjesnom principu ili po etničkoj brojčanoj supremaciji nekog teritorija? Ali odmah te upozoravam može samo jedno ali ne oboje zajedno. Nije provokacija več samo ti želim ukazati kako je pitanje škakljivo: ako bi rekao po povjesnom za Kosovo onda bi se turci javili prvi jer su tamo bili najduže ali zanemarimo to. Kosovo povjesno ode srbima al što čemo sa Srpskom, povjesni princip tu otpada. Sad zamisli Vučka koji glumi domoljuba a instruiran u travistoku što da taj uradi i da hoće ne može ništa, srbima… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@powro…. crkva je po povijesnom najduže bila na kosovu nikakvi turci. crkva je bila najveći veleposjednik I u turskoj cijelih 1300 godina od ukupno 2019 godina nove ere. neznam kakvu literaturu čitaš ali kako vidim nije vjerodostojna

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Jako teško pitanje Subaru?Slažem se sa svim što si napiso.Guranje u isti koš R.Srpske i Kosova je po meni ne ide.To koriste samo oni igrači tame ( kako ih zoveš) da podgriju strasti.R,S. je dio BiH ,to bi trebala i ostati ( govori neko ko živi u njoj) nikada nije bila dio Srbije ,niti bi trebala biti,dosta je više komadanja.Dok s druge strane Kosovo je klasična otimačina i davanje drugima nešto što nikada nije bilo njihovo.Sjeme zla na Kosovu posijala je svjesno ili ne suluda politika tadašnjeg političkog i obavještajnog vrha SFRJ za čije interese je to uradila vidimo danas,već… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Tadmure, republika srpska je srpska država jer tako nosi naziv i tamo veliku vecinu cine srbi i pitanje je samo vremena kada ce biti dio srbije.
Kosovo je albanska drzava i pitanje je vremena kad ce biti dio albanije.
Ne ulazim u povijest i događaje koji su danas doveli do ovakvog rasporeda, ali nazalost od ovakve bosne danas nema puno nade.
To je stvarnost i stvarnosti se treba prilagoditi jer u protivnom se rezira jos jedan besmisleni rat za korist onih svjetskih sila kojima ce to odgovarati u datom trenutku, a opet na stetu obicnog naroda.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Age i begovi su ljudino otisli sa Turcima kad je Austrougarska anektirala Bosnu

emdzej
Gost
emdzej
1 godina prije

Pa trenutno ne postoji nikakav slican pravni subjekt u HR da bi se mogao uzeti za primjer. Govorim o trenutnom stanju, kakvo je da je, a ne o necemu sto je bilo prije rata ili prije 100 godina. Ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Danas sam procito intervju od Sonje Biserko,clanici helsiskog odbora za ljudska prava.Bilobi mi drago kad bi ga logicno komentiralo.Od Titove smrti do danas ,kako se ispire mozak.Jos jednom ,samo istina i pokajanje mozes u buducnost.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Slavonac

To nećeš doživjeti, da ovdje objave nešto od Sonje Biserko, jer bi se opet razvila široka rasprava na nacionalnim osnovama, a to ovaj portal izbjegava! Bilo je toga ovdje, ali i dosta brisanja komentara na kraju rasprave!

azaz keljmendi
Gost
azaz keljmendi
1 godina prije

može rusija pomoć donacijom kamaz traktora za sigurnu bežaniju u sve užu srbiju

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  azaz keljmendi

delijo ti kada bi se odrekao podrške nato pakta I amerike I izašao kao vitez na kosovo polje da se pošoraš sa srbima pa tko pobijedi pobijedi a tko izgubi na traktore I pravac albanija ili oni uža srbija. znam da je to puno od vas picčkhica tražiti jer ste pizddurine kakva viteška europa nije zabilježila u svojoj povijesti već to ponašanje više odgovara bliskom istoku. izazivate, provocirate sukobe a onda heljpate nato pakt i ameriku za pomoć

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ma pusti kolonijo, oni se upiro u uvlacenju u g.zicu amerima da je to prosto degutantno slusati. Ako imperija poklekne, bojim se da ce albanci jako lose proci.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Tink

@tink oni su se uvlačili u gujicu osmanlijama, austrougarima, njemcima, rusima, kinezima a sada amerikancima. kako stvari stoje mogli bi ponovo kinezima ali ovaj put kinezi će uzeti u obzir ovaj nož u leđa kada su pobjegli amerikancima

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

E u kineza je puno guzica, tesko ce to stici.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Jaki ratnici.Sve imali i izgubili.Mi sa prackama i lovackim puskama ,pobjedili.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  azaz keljmendi

Ispod kojeg kamena si ti izmileo ?

Logoped
Gost
Logoped
1 godina prije
Reply to  azaz keljmendi

A gdje ces i s cim ti bjezat kad vam dodju crni dani?

Gavrilo
Gost
Gavrilo
1 godina prije

Meni je najdraže kad vidim kako se Muslimani i Hrvati brinu zbog Kosmeta.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Gavrilo

Meni je najdraže kad vidin koliko Šiptara se predstavlja kao Hrvati po srpskim forumima i portalima…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija,* braća po oružju* – tako vele Kolinda i Bujanec a njima moramo vjerovati😂😂😂😂

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Vučić uporno rusko vodstvo gura u to, a ono ga slijedi, bez razumijevanja suštine onoga što se događa”, kazala je Filimonova Dakle, ne da Moskva ne razume šta se događa već je Vučić “vuče za nos” – ova je za udžbenik kao definicija arogancije. Ako je dovoljno mlada valjalo bi da proveri da joj možda Šešelj nije otac. Male zemlje vode politiku mogućeg inače prođu kao Srbija 99. I Vučić i Moskva igraju na dva aduta: 1. Vašingtonu je potrebno Kosovo kao stalni izvor krize, nikakvo stalno rešenje mu ne odgovara. 2. Za Albance je projekat “Velika Albanija” važnije od… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac, mislio sam da ne pisem ovaj komentar iz vise razloga a jedan je sto poznajem gos. Anu, povrsno ali poznajem. O njoj mogu da kazem da je iskreni prijatelj srpskog naroda, do te mere da cesto kritikuje najvise rukovodstvo Rusije da nedovoljno cini na pomoci Srbiji u odbrani Kosmeta.Elem potaknuo si me svojom konstatacijom kako Vucic vuce za nos jedinog drzavnika na svetu, pa to je stvarno rezon dece u petom razredu. Zamislite samo kakav je Vucic maher kada se igra sa jednim KGBeovcem, da li neki ljudi pre bilo kakvog pisanija ukljuce mozak.Ovak probl je toliko kompleksan da… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Jeli baš rekla “srbijanski”!?
Sinoć na BNTV počeo gledati neku političku emisiju o mladima u politici ili šta već ali je vezano za mlade, jedan gostujući iz Beograda poče o Vučiću:”Pogledajte taj stav, to držanje, onje načitan…..”, kada je rekao “načitan” prebacio sam na nekakvu tursku seriju….nije mi jasno, čime tako nesposobni ljudi začaraju um, šta urade te ih zombiraju. Vučić je ekstreman manipulator, politička scena Srbije je ekstremno nesposobna…..narod je ekstremno dezorjentisan.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Siniša

Hahahaha pa kud si baš na tursku seriju prebacio? Čak i imbecilni holivudski uradci izgledaju prihvatljivije od turske drame u obitelji.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

😁 zamisli kolika dezorjenatcija posle onih riječi…

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
1 godina prije

A tko je Ana,
Mnogo je vaznije sta kaze Dugin jer Ana Fimonov nije neka pamet,a Srbija nemoze da mrdne od Amerike bez obzira ko je na vlasti,i to znaju i Siptari i zbog toga provociraju do besvjesti ne racunajuci da je povjest beskonacna i da su svi mislili da ni Hitler nemoze izgubiti i mnoge druge imperije i onda sve od nule.

Strela
Gost
Strela
1 godina prije

Filmonova onako lupa na pamet! Da je to sve tacno sta je doticna naklepala, nebi ovi uporno gurali na svake toliko na sever i odma brze bolje pobegli od tamo, sto ne ostadose dan i po, ko sto su hteli!? Koliko znam Vucic je pre deset dana reko sta planiraju, a ne kao nato javijo, pa sad on kao tek u parlamentu to preneo.
Drugo briselski sporazum potpisan ranije, ZSO da je to tek tako, ko sta filmonova javlja, bi ga ovi iz Pristine oberucke sproveli ali izgleda, da nije bas tako.

Ботовање
Gost
Ботовање
1 godina prije

Увлачи вас у све то не би ли већ једно треснули шаком о сто …Опед ће вам под Москву доћи.

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije

hmmm …. samo onako mislim …. kad pogledam sve “nase” Balkanske protuve marke “AV” … odma se setim filma “Mandzurijski kandidat”. Srbija t.e Srpski “politicari” nisu smeli dozvoliti da im Crna Gora ode bukvalno na drugu stranu barikade. Tako da nakon tog procesa sve ostalo sto se tice Srbije su samo bajke. Vucic i njegovi “gavazi i telali” su sami sebe posipali pepelom na temu Makedonske aktuelne politike VS Srbije kada je 1. AV kao usr*ani golub doso u Skopje na inauguraciju Sorosevog “Mandzurijskog kandidata” Pendarovskog, a ubrzo nakon toga pozvao premijera North Makedonije Zaeva na otvaranje deo autoputa u… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Konstantin

Uglavnom dobro napisano pobratime Konstantine jedino ovo da srpski političari nisu smjeli pustiti C.Goru ne stoji..Šta su mogli ,trebali uraditi ? Po meni ništa ,nit su trebali ,nit mogli …Neka ide gdje god hoće .Zar Srbima nije dovoljno etiketa za sve loše na Balkanu i danas poslije trideset godina? Ako te ujede komarac,ugine ti roj pčela ,rano povrće ti ubije kasni mraz,zanaš u koga ćeš prstom uprijeti😂😂

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije

Postovani pobratime Tadmure … secam se perioda kada je “nova klika (podmladak)” bila vec najavljena u nekadasnjoj nam zajednickoj drzavi … predpostavljam da se vecina Vas seca po svakog PREDSTAVNIKA “NASE GORE LIST” banana republika: Tupurkovskog u MK, Milosevica u Srbiji, Racana u Hrvatskoj, Bogica Bogicevica u BiH, Milana Kucana u Sloveniji … a dva najodanija DRUGA partiji iz Crne na Gore? Momira Bulatovica und najveceg nam SRBINA u Cernoj Gori Milooo Djukanovic! Ovaj zadnji je pre pripreme , za vreme i posle “ONE CUVENE JOGURT REVOLUCIJE” bio najveci galamdzija / telalin Cobetov (ko ne veruje nek pretrazi njegove izjave… Pročitaj više »

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije
Reply to  Konstantin

O cemu covjece ti pricas???
Pa kada se vec sjecas, sjeti se ko je pravio revolucije po Jugi…
Ko je nosio svete mosti po svesrpskim zemljama.
Da su Srbi tada izabrali pravi put, danas ne bi imali ovu temu.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Žvalavi je prvo a Mrgud (Dodig) drugo kukavičje jaje!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Miki

Nje da brani Milu od Laktaša za druge stvari (korupcija, kriminal, itd) ali je BiH pozvana u MAP-NATO još 2009. u Tallinnu, od kada je na vlasti i nikada nije potpisao ni odobrio nijedan dokument koji bi prihvatio poziv u NATO? Kako to, kako to, što veli Vojko V. Za Vučića već imam sumnje, ali za ovoga seoskog rabadžiju nemam podataka , ali niti jednog jedinog dokaza da pristaje na NATO. Neka se jave iz BiH, ali ne ovi zajapureni, nego smireni, logično razmišljajući i navedu kada se to Mile od Laktaša razotkrio da je kao picousti?

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije

Laki Busola ti je najbolje objasnio tko je Dodiđa i za koga radi bez obzira na retoriku.

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta
1 godina prije

Evo, kao neko iz BiH da se javim. Dodik je takođe pozorišni glumac, ali ima manji poremećaj od picoustog. On je klasični mafija boss, koji je shvatio suštinu sirovog bosanskog mentaliteta(većine, koja mu zapravo i treba) te u skladu s tim i nastupa. E sad, Dodik tolike godine javno proziva komplet MZ, EU, SAD, NATO, o komšijama da ne pričam… a ipak je još tu… Negdje sam u jednom druženju, od osoba za koje smatram da su prilično informisane, načuo informaciju da Dodik jednostavno shvata igru i da pliva tamo gdje rijeka teče. Priča se da ogroman novac upumpava u… Pročitaj više »

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije

Miloša otpremiše u Hag, Tuđija otrovaše karcinomom a Dodiđi ne fali dlaka sa glave 25 godina, izgleda da ti vjeruješ u supermene.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Miki

dodika je stvorio zapad. on je u međuvremeno okrenuo leđa svojim mentorima i sada fura sasvim drugu retoriku.

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Dodiđa je tu da tamtam retorikom homogenizira srbe za sljedeće poteze koje im spremaju oni koji su Srpsku i stvorili. Zato je Federacija sustavno urušavana a od Srpske se pravi prava država, nije to slučajno.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Subaru ,prvi dio si u pravu drugi ne.R.S urušava istim tempom i gore nego Federacija.Koliko je samo nadležnosti preneseno sa R.S-a na nivo BiH a o divljanjima visokih predstavnika neću trošiti riječi .Jedini normalan čovjek koji nije dizao tenzije i bio glas razuma od njih je Miroslav Lajčak.Drugo: ljudi moji ,raščistimo jednom da R.S nije država ,ima parlament ,vladu ,policiju ,zastavu ,obrazovni program ,henbenu fudbalsku ligu i to bi bilo to😁isto što ima i jedna Bavarska…bar si ti dovoljno informisan da shvatiš

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije

Federacija je namjerno napravljena labavom i dvojno nacionalnom da bi je sutra mogli rasturati. Srpska je napravljena jednonacionalnom da bi bila homogena i jaka. Srpska je homogenija i uređenija država nego federacija deset puta. Tadmure vjeruj mi da znam što pričam.

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije

Dobro su Vučka obučili u travistoku da priča bajke neukima, za to ga je pohvalio i Lučić. Nije lako Srbiji i srbima, ako se budu bunili ovi će upaliti Sanđak i Vojvodinu. Što bi najveći srbin u Srbiji uradio da je na Vučićevom mjestu, ništa. Država okružena natoSS-om u ovom periodu povjesti može samo niz dlaku tami jer je ona oduvjek odlučivala o njenoj sudbini, još od Nemanje. Ako bi Vučko priznao Kosovo (koje bi se udružilo sa Albanijom) potpisao bi si smrtnu presudu a onda slijedom toga dal je tama stvorila Srpsku da je pripoji Srbiji ako je kooperativna… Pročitaj više »

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

Očito bi se Vučić htio poistovjetiti sa Titom. Uzimati i na zapadu i na istoku.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nema se ovdje što komentirati. Sve je u članku. Točno tako. Vučić je zapadni čovjek još od Brightona…
A što za*ebava narod i širi defetizam. Zašto taj još šeta?

Pazi
Gost
Pazi
1 godina prije

Kolko se sjecas putin je vucica nagradio nekom ordenejm
Hahahahaaha
Kakva predstava za budale

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

To Kosovo je dosadilo svima.
Mislim da ce svet prihvatiti bilo sta samo da prestane gnjavaza.
I budimo realisticni, da se Kosovo vrati Srbiji, ko ce drzati to stalno na silu? Srbija bi dobila svoju Palestinu, izvor stalnog badwilla. Podela je izgleda bilo najprakticnije resenje.
I kosovari su izgubili strpljenje. Priznavanja i pravna nezavisnost ne napreduju. Onda pripajanje Albanji. Albanija je priznata. Svrsen cin.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Usput, jeste li svesni da bi sve secesionisticke republike SFRJ imale status Kosova, teritorije van kontrole ali koje pripadaju pravno SFRJ, i dan danas da drug Slobodan nije ukinuo SFRJ 27 aprila 1992?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ne bi. Republike su po Ustavu iz 74. imale pravo na samostalnost. + provedeni referendum. Mi govorimo o nac.manjini s teritorija susjedne države koja je došla i uzela dio…
I koja nudi argumente tipa: Nemanjići su bili Albanci…???

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Lucija

Svi su krsili ustav, drugarice.
S druge strane imamo clan 5: Secesije jedino uz dogovor svih republika i pokrajina. Kladim se da i drugovi i drugarice albanci imaju neko svoje tumacenje.
Odlucujuce je priznanje u GS UN. A to je postalo moguce zahvaljujuci ukidanju SFRJ. Postali ste „beskucnici“, pa nije preostalo nista drugo. Da su svi bili za, a samo Burkina Faso protiv, ne biste bili pravno nezavisni.
Zato size drugovi i drugarice albanci. To traze od Srbije; da ih se odrice, pa da ih mogu priznati svi u GS UN.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Ni tu Albaniju ne bi Albanci dobili sami- netko drugi ju je stvorio…i crtao granice…i oni zbilja misle da će crtati granice kako oni hoće…??? I da je desetak milijuna € ili $ dovoljno…??? 😊
Priznanje donosi nove nevolje, u tome je osnovni problem.

Drobnjak V
Gost
Drobnjak V
1 godina prije
Reply to  Lucija

Pa i Hrvatsku danasnju su iscrtali isti sto su i Albaniju, na identican nacin, jedino su Srbija i Crna Gora imali drzavnost i suverenost krvi i znojem prije 1918.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik