fbpx

“Balkanski gambit” – Europa na rubu velikog sukoba za Kosovo

Kosovo

Europa na rubu velikog sukoba zbog Kosova je najnoviji članak Aleksandra Pivovarenka, višeg stručnjaka Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti i člana Ruskog vijeća za međunarodne poslove. U svom pregledu situacije u regiji, koji su sve češći u ruskim medijima, stručnjak upozorava na aktualna zbivanja i mogući razvoj situacije do eskalacije sukoba.

Zemlje jugoistočne Europe su 2018. godine doživjele brojne krize, a turbulentna situacija u nekima od njih još uvijek traje. Ne prestaju demonstracije u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, zbog kojih su otkazani svi novogodišnji događaji, a prosvjedni marševi se održavaju i u Beogradu, gdje se prosvjeduje protiv Aleksandra Vučića. Situacija oko Kosova se tijekom godine, samo pogoršala, posebno zbog stvaranja oružanih snaga kosovskih Albanaca. Djelovanje vanjskih aktera u regiji je daleko od toga da je uvijek usmjereno prvenstveno na očuvanje stabilnosti Balkana, a sukob interesa različitih aktera doprinosi nastanku novih žarišta sukoba. Ovdje se navode glavni trendovi u političkoj areni jugoistočne Europe koji će odrediti sudbinu regije 2019. godine, uz poseban osvrt kako će se sve to odraziti na Euroaziju.

Interesi velikih sila

2018. godine su identificirana tri važna trenda u ekonomskom i političkom razvoju u jugoistočnoj Europi. Prvi trend je uklapanje regije u jedinstveni sustav s razvojem prometnog projekta Koridor X. riječ je o paneuropskom prometnom Koridoru X, koji vodi od Salzburga u Austriji do Soluna u Grčkoj. Koridor ide pravcem Salzburg – Beljak – Ljubljana – Zagreb – Beograd – Niš – Skopje – Veles – Solun. Zbog toga je tradicionalna kategorizacija regije, uz izbor republika bivše Jugoslavije i Albanije u zasebnu skupinu, prestala biti metodološki relevantna. Umjesto toga se konceptualni okvir proširuje uključivanjem Grčke, Bugarske i drugih zemalja “šire” regije.

Drugi trend je da su interesi “vanjskih aktera” postali jasnije vidljivi u regiji. Skupina inozemnih aktera uključuje najmanje 11 zemalja, skupina zemalja ili vojno-političke saveze. To su SAD, EU, Kina, Velika Britanija, Turska, Rusija, Višegradska skupina, Njemačka, Italija, Austrija i arapske zemlje.

Napominjem da interesi igrača koji formalno pripadaju istom euroatlantskom bloku nisu uvijek identični. Stupanj njihove razlike ovisi o stabilnosti regije u srednjoročnom razdoblju.

Primjerice, razmotrite odnose u trokutu SAD-EU-Turska. Vojni udar u Turskoj u ljeto 2016. i naknadno pogoršanje odnosa s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama, te približavanje Turske i Rusije, doveli su do određenih posljedica u jugoistočnoj Europi. Zbog toga je po završetku 2018. godine bilo razumno da Sjedinjene Države krenu s pripremom alternativne baze za smještaj vlastite vojne i logističke infrastrukture na Balkanu. O tome svjedoče vojno-političke odluke Washingtona za Balkan, posebice održavanje vježbi NATO pakta u Srbiji, a prije toga bilateralne vježbe Srbije i američke vojske, potom najava izgradnje nove vojne baze u Albaniji, tri vojne baze u Grčkoj, stvaranje oružanih snaga na Kosovu 14. prosinca 2018. i na kraju jučerašnje zeleno svjetlo gračkog parlamenta za Sjevernu Makedoniju, koja pod tim imenom može ući u NATO pakt.

Turska se udaljava od Sjedinjenih Država zbog jačanja američke nazočnosti u Grčkoj. U tom dijelu Europe se redovito se događaju oružani incidenti između Grčke i Turske. S druge strane, SAD su u sukobu s Turskom zbog razvoja plinskih polja od strane Cipra. Očigledno je cilj Sjedinjenih Država utjecati na neravnotežu sustava odnosa u Mediteranu koji postoji od 18. veljače 1952. godine, kada su se Grčka i Turska pridružile NATO paktu. Najava povlačenja postrojbi iz Sirije također je usmjerena na jačanje diplomatskih pozicija Sjedinjenih Država u jugoistočnoj Europi.

Što se tiče Europske unije, ona je također ušla u sukob s Turskom zbog ciparskih plinskih polja, zabranivši turskim tvrtkama da sudjeluju u njihovom razvoju, iako je turska strana to već počela činiti. Međutim, koliko se može ocjenjivati po političkim izjavama i stručnim procjenama, Turska je danas prioritetni partner za Europsku uniju, više od Ruske Federacije i Kine.

Može se pretpostaviti da će Bruxelles pokušati umanjiti vjerojatnost pomorskih incidenata u blizini Cipra s turskom stranom, te da će pokušati osujetiti rusko-tursku taktičku interakciju koja se razvila posljednjih godina.

Posljedice regionalne krize

Balkan cvor sukob

Treći trend je podjela jugoistočne Europe na dvije tipične kategorije. Od 2014. godine gotovo svaka zemlja u regiji, od Albanije i Grčke do Bugarske, uključujući, naravno, zemlje srpsko-hrvatske skupine, kako iz kao jezičnu naziva cjelinu naziva Aleksandar Pivovarenko, doživjela je neki oblik političke krize. Rezultat je podjela zemalja na zonu “političke stagnacije” i “političke nestabilnosti”.

U prvu kategoriju spadaju zemlje u kojima politička kriza nije dovela do značajnih promjena, a to su Bugarska, Hrvatska, Grčka, Slovenija, Rumunjska, te uz neke rezerve Crna Gora. Stranke vladajuće elite nastale u devedesetim i prvoj polovici 2000-ih su općenito zadržale svoje pozicije ili ih vratile, kao što se to dogodilo u Sloveniji, gdje se Slovenska demokratska stranka Janeza Janše, osnovana 1989. godine, vratila na vlast.

Još jedna karakteristika je slabljenje dvostranačkog sustava. Socijaldemokratska partija Hrvatske, bivša stranka na vlasti u razdoblju od 2000. do 2003. i 2011. go 2015. godine, je u ozbiljnoj krizi.

Na više načina, neočekivana pobjeda Rumena Radeva, kojeg je nominirala Socijalistička partija Bugarske na predsjedničkim izborima 2017. godine, nije otvorila put uspjehu socijalista i na parlamentarnim izborima 2018. godine, gdje je SPB tradicionalno izgubila od stranke GERB.

Suprotan učinak ovog “stabilizacijskog” trijumfa je pogoršanje socijalnih i ekonomskih problema, odljev stanovništva i rastući jaz u bogatstvu u odnosu na zemlje “europskog centra”.

Minimalni ekonomski rast koji se u navedenim “stabilnim” zemljama pojavio u proteklih godinu i pol ne može preokrenuti negativne trendove. Unutar svake od zemalja raste jaz između većine stanovništva i “euroatlantskog establišmenta”, koji nije sklon kritičkoj procjeni situacije. To utječe na svijest mlađih generacija, gdje se samo kategorije usmjerene na karijeru u državnom aparatu i korporacijama ne boje nezaposlenosti.

Ove okolnosti su dovele do porasta “polusistemskih” političkih stranaka, koje se u Europi nazivaju populističkim. Iako ove stranke nisu uspjele pretvoriti svoju popularnost u ozbiljne političke korake, njihova kampanja je i dalje uspješna, posebice u uvjetima teške gospodarske situacije i pada razine potpore glavnim institucijama.

Isti trendovi su primjetni u zemljama druge kategorije u kojima politička kriza otkriva bezbroj ozbiljnijih problema. U zemlje druge kategorija spadaju Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Srbija

Srbija Kosovo

Proteklu 2018. godinu su u Srbiji obilježile glasine o mogućem priznavanju Beograda neovisnosti Prištine, bilo u jednom ili drugom obliku. Trenutno postoje dva osnovna formata mogućeg sporazuma, jedan u obliku teritorijalnog razgraničenja u kojem bi Beograd dobio određena područja na sjeveru Kosova, a dajući Prištini otprilike isti dio juga Srbije, a drugi u formatu priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Beograda u granicama u kojem jest.

Drugi projekt je glavni projekt i za njega lobiraju ga brojne zemlje Europske unije, prvenstveno Njemačka, strahujući da bi mijenjanje granica moglo otvoriti “Pandorinu kutiju” i na kontinentalnoj razini.

Zagovornici prve funkcionalnije verzije su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, koji su 2018. pojačali rad u balkanskom području, što se vidi iz prošle godine u kojoj su srbijanski predsjednik Vučić i premijerka Ana Brnabić putovali u Washington nekoliko puta, gdje su ih primili savjetnici Donalda Trumpa, američki kongresmeni, te predsjednici MMF-a i Svjetske banke.

U pokušaju da uskladi svoj stav s Washingtonom, EU je bila prisiljena na  prilagodbe. Tako je, nakon što se u rujnu 2018. pojavila izjava savjetnika američkog predsjednika Johna Boltona da se ne smije isključiti razmjena teritorija, šefica europske diplomacije Federica Mogherini odmah promijenila svoj stav, rekavši da će EU podržati “svaki sporazum koji uzima u obzir interese obje strane i poštuje međunarodno pravo”.

Što se tiče vladajućih snaga u Srbiji, koliko se može suditi, za njih je mogućnost razmjene teritorija sasvim zadovoljavajuća opcija. Međutim, čak i ova opcija, koja rješava brojna aktualna pitanja i stvara osjećaj simbolične pobjede, ima ozbiljne posljedice, budući da ne jamči članstvo Srbije u EU i vidno prisiljava zemlju na članstvo u NATO paktu, budući da bi ulazak Kosova u Sjevernoatlantski savez, ako bude priznato od Beograda, vjerojatno teklo “ubrzanim kolosijekom”. Osim toga, dajući teritorij Srbije kosovskim Albancima, posebno okruge Preševo, Bujanovac i Medveđa, Beograd gubi kontrolu nad granicom s Makedonijom i pristup ključnoj tranzitnoj ruti Koridor X, koji je posebno važan za ekonomiju zemlje.

Ali nema naznaka da će kosovski Albanci htjeti razmjenu. Unutar Kosova postoji sukob između premijera Ramusha Haradinaja, koji smatra da je razmjena teritorija izdaja nacionalnih interesa i predsjednika Hashima Thaçija, koji je sklon razvijanju određenog oblika kompromisa. Glasine o mogućoj “predaji” teritorija Kosova Srbiji u ljeto 2018. su potresle poziciju Thaçija. Iz tog razloga je u listopadu 2018. godine je njegov savjetnik dao ostavku, a raspravljalo se o mogućnosti uklanjanja i samog predsjednika Kosova.

Unutarnja politička borba djelomično objašnjava i naknadne antisrpske provokacije u jesen i zimu 2018. godine, a posebno uvođenje 100% carina na robu iz Srbije. Može se reći da ovi koraci služe i interesima Thaçija, jer predstavljaju oblik pritiska na Beograd, kojeg se gura ga prema priznanju.

Na međunarodnoj razini, danas možemo ustvrditi neuspjeh misije Europske unije u posredovanju. Unatoč redovitim posjetima regiji Federice Mogherini, te njezinim susretima s Vučićem i Thaçijem, Europska unija 2018. godine nije mogla uvjeriti Beograd da potpiše nikakav dugoročni sporazum.

Zbog toga su se krajem prošle godine SAD i Velika Britanija vratili u prvi plan, lobirajući za svoj vlastiti format rješenja sukoba diplomatskim i zakulisnim naporima.

Prosinac 2018. su obilježili veliki prosvjedi u Beogradu. Potrebno je shvatiti da je srpska opozicija, koja ima euroliberalni i konzervativni tabor, kao i društvo u cjelini, akumulirala veliki broj zahtjeva vladavini Aleksandra Vučića. Ali na tom popisu pitanje Kosova nema prvu ulogu. Međutim, jasno da bi priznavanje Kosova samo po sebi aktiviralo protestna raspoloženja, što će postati problem za sadašnju vlast.

Želeći kredibilitet, a uz njega i kvalificiranu većinu u parlamentu, Vučić je najavio održavanje izvanrednih izbora 2019. godine. To nije u interesu konsolidirane opozicije koju predstavlja blok Savez za Srbiju, koji još uvijek nije dovoljno jak da razbije monopol vladajućih snaga.

Te su okolnosti strateška dilema za Rusiju i kako razvijati svog stava prema promjenjivoj situaciji u regiji.

Bosna i Hercegovina

No signal, nema signala

Situacija u Srbiji će neizbježno utjecati na Republiku Srpsku u Bosni Hercegovini. Izbori u listopadu 2018. godine su bili više nego uspješni za Milorada Dodika, koji je izabran u Predsjedništvo BiH i de facto postao dio vodstva cijele zemlje, naravno, po uvjetima kako je predviđeno Daytonskim ustavom.

Još jedan uspjeha Dodika je bila promocija samoga sebe u osobi Željke Cvijanović kao premijerke Republike Srpske. Začudo, neuspjeh Hrvata, treće najvažnije etničke zajednice u BiH, koji nisu mogli izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, ide na ruku Dodiku. Hrvati u BiH sadašnje predstavnika koji dolazi iz redova hrvatskog naroda Željka Komšića smatraju stvorenjem Sarajeva i ne smatraju ga svojim pravnim zastupnikom. Neuspjesi Hrvata i podudarnost njihovih taktičkih interesa sa Srbima ih prisiljavaju da se okrenu Dodiku, koji se sada može pozicionirati kao legitimni vođa dvije etničke zajednice koje čine 45% stanovništva i zauzimaju više od 55% teritorija. To proširuje Dodikovu sposobnost da blokira centralističke aspiracije Sarajeva, koje ima potporu Bruxellesa, Washingtona i vjerojatno Ankare. Osim toga, ova situacija jača položaj Dodika u samostalnom pregovaranju s Europskom unijom.

S druge strane, Republika Srpska se suočava s ozbiljnim internim problemima.Tradicionalni problem je teška ekonomska situacija i nedostatak ulaganja. Naime, još od sredine ’90-ih se iz europskih fondova tradicionalno više novca davalo Sarajevu, a ne Banjaluci.

U 2018. godini je problem postao i rafinerija u Bosanskom Brodu, čiji je glavni dioničar ruski Zarubežnjeft. Naime, 9. listopada 2018. godine se u rafineriji dogodila eksplozija i požar, a posljedice su i danas nejasne.

Problem rafinerije u Bosanskom Brodu je otežavajuća okolnost za odnose Republike Srpske sa susjednom Hrvatskom, jer je tvrtka smještena u pograničnoj zoni i zabrinjava Zagreb u smislu usklađenosti sa standardima zaštite okoliša. Ovo pitanje je stalno na dnevnom redu diplomatskih pregovora Hrvatske i Rusije. Osim toga, s ovom rafinerijom postoje tradicionalni problemi povećanja profitabilnosti proizvodnje, povrata investicija i stvaranja prodajnih tržišta za rafinerijske proizvode. Uz nepovoljna kretanja, ovaj se problem može koristiti iu političke svrhe i oslabiti Republiku Srpsku i smanjiti rusku prisutnost u regiji.

Konačno, politička situacija ostaje nestabilna. Prosvjedi u prosincu 2018. godine u Banja Luci, popraćeni uhićenjem brojnih aktivista i nedvosmisleno tumačeni u zapadnom tisku kao represija režima, pokazuju da je prijetnja scenarija “Obojene revolucije” u Republici Srpskoj i dalje prisutna, a njezin cilj je ukidanje autonomije ovog entiteta.

Makedonija

Makedonija - budućnost

Glavni fokus međunarodne pozornosti posljednjih godina bila je unutarnja politička kriza u Makedoniji ili Sjevernoj Makedoniji, gdje se, nakon smjene vlasti situacija dramatično promijenila

Zbog svega se promjena imena zemlje i ulazak Makedonije u NATO 2020. danas se smatra svršenim činom, iako su određene komplikacije još uvijek moguće.

Tijekom 2018. godine, vlada Zorana Zaeva je pristala na tri ključna ustupka u vezi s odnosima sa susjedima. Jedan od njih je potpisivanje “Ugovora o prijateljstvu” s Bugarskom, koji podrazumijeva ekonomsku integraciju i stvaranje zajedničke komisije za razvoj zajedničkog stava o kontroverznim povijesnim pitanjima. Iako klauzule ugovora izgledaju pristojno, stav Bugarske kao članice EU, sada i kao sudionika projekta Turskog toka, stvara preduvjete za promicanje bugarskih  interesa u Makedoniji.

Isto se može reći i za Prespanski sporazum ili “Sporazum o preimenovanju zemlje” između Makedonije i Grčke od 12. lipnja prošle godine, kao i za niz ustupaka albanskoj zajednici u Makedoniji, poznatih kao “Platforma iz Tirane”.

U zaključku, treba reći da te promjene s gledišta perspektive za državnost Makedonije ne izgledaju beznadno. Štoviše, određena se pitanja mogu predstaviti kao postignuća. Posebice priznanje makedonskog jezika od strane Grčke i početak procesa pridruživanja EU i NATO paktu, što je i bio cilj svih ovih manipulacija.

Međutim, ovaj format ima smisla samo ako se održi trenutna sigurnosna arhitektura u regiji, koja je u međuvremenu narušena sve jačim albanskim pokretom u Makedoniji, koji jača svoju autonomiju i veze s drugim albanskim teritorijima, a to dovodi do društvene i političke nestabilnosti. Washington i Bruxelles su u rješavanju regionalnih problema vrlo dvosmisleni i na jednoj strani dovode u pitanje autonomiju Republike Srpske u BiH, dok se autonomija Albanaca u Makedoniji, povećava. To priznaje i makedonski premijer Zaev, koji je se usudio primijetiti “neprikladnu prirodu” stvaranja kosovskih oružanih snaga.

Nažalost, potrebno je navesti da nova vlast režim utjelovljuje ono najgore što je personificiralo prethodnu vladavinu stranke VMRO. To svjedoči i neuspjeh referenduma o promijeni imena, koji je, unatoč niskoj izlaznosti od samo 37% birača, priznat od Bruxellesa, potom bijeg iz zemlje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je dobio  politički azil u Mađarskoj, te okolnosti u kojima je preimenovana zemalja, kada su glasovi koji su nedostajali u parlamentu privučeni ucjenama, kompromitirajući zastupnike i podmićujući devet predstavnika opozicijske stranke VMRO-DPMNE.

Dakle, značajno obilježje balkanske politike 2019. bit će utjecaj na političke elite u latinoameričkom stilu i poticanje potrebnih akcija za dovršenje pristupa ovog područja NATO paktu. Postojećim sustavima će se jamčiti ostanak na vlasti, iako je to na štetu naroda regije.

Glavni trend sljedećih nekoliko godina bit će raskrižje vanjskih i unutarnjih problema i Balkan ponovno postaje “polje igre” na kojem se natječu velike i manje sile i koalicije.

“Važno je napomenuti da je među svim međunarodnim akterima koji imaju interese u regiji samo nekolicina zainteresirana za održavanje njezine stabilnosti. To je ponajprije Europska unija, ali i Rusija i Turska. Očito je da daljnji razvoj situacije ovisi o sposobnosti Europske unije da reformira svoju periferiju. To je ono što EU radi. osobito u okviru “Berlinskog procesa”, čiji je cilj obnova elita i oživljavanje horizontalnih ekonomskih odnosa unutar regije. U međuvremenu, koliko se danas može ocjenjivati prema rezultatima, uspješna reforma ne znači nužno povratak “razvojne paradigme” za zemlje u regiji. Vrlo je vjerojatno da Europska unija neće sama moći obavljati svoj posao, što će dovesti do preoblikovanja strukture odnosa u regiji”, zaključuje autor članka.

Autor – Aleksandar Pivovarenko, viši stručnjak Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti i član Ruskog vijeća za međunarodne poslove.

Eurasia Expert

Je li Putin posjetio samo Beograd ili je najavio povratak Rusije na zaboravljeni Balkan

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
115 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Sve se ovo moglo reći i kraće. Ameri su dosada i formalno okupirali Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, te nezvanično Kosovo i BiH. Trenutno su na redu Makedonija i Srbija, i posao je završen. Jedini razlog za sve to? Narav zloćudnog tumora je da se širi, svugdje i uvijek. Do kirurškog odstranjivanja ili do smrti pacijenta.

.......
Gost
.......
1 godina prije
Reply to  Ivo

Jedino moguće i logično riješenje za sviju je Jugoslavija(namjerno nisam napisao “nova”).

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije
Reply to  Ivo

Amerika, kao i svaki drugi imperij u povijesti, ima identičnu boljku. Ona će trajati dok se bude mogla širiti bilo fizički, bilo ekonomski, bilo naučno. Kad se zaustavi širenje doći će do internog samoproždiranja. Malo podsjeća na ćeliju raka koja jede sve oko sebe dok na kraju ne pojede i sama sebe.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  Ivo

okupirali?..naah..prodali smo se.

Šime Pecikoza
Gost
Šime Pecikoza
1 godina prije
Reply to  Ivo

Misli NATO

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Kosovo je završena priča i nikada više neće biti aktuelno u vojnom smislu, jer je jedina super sila otvorila tamo svoju vojnu bazu i tako zaustavila izlaz rusije na toplo more,
sitna politička prepucavanja po regiji su samo odraz nemoći političkih struktura da riješe goruće unutrašnje porobleme u svojim zemljama pa projiciraju napetosti na susjede da bi narodu zamazali oči.
bura u čaši vode

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Šok

Ako zanemarimo ovo o jedinoj super sili, i dalje ostaje činjenica da ti je zemljopis bolno slaba točka. Kosovo naime nema izlaz na nikakvo more, ni hladno ni toplo. Uz to, rusi imaju izlaz na toplo more u Tartusu, Sirija, tako da ni to ne stoji.

Dakle, prije komentarisanja, ponoviti osnovne činjenice i nećeš ispadati ŠOKantno bedast.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Ivo

300 godina rusi imaju strategiju izlaska na mediteran i 300 godina ih uspješno blokiraju

“ponoviti osnovne činjenice i nećeš ispadati šokantno bedast.”

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Šok

I dalje nisi ponovio osnovne činjenice već nastavljaš sa glupostima. Naime, Tartus je ruska vojna luka na Mediteranu. Atlas u ruke i provedi ovo popodne marljivo učeći, do tad nema smisla da se javljaš.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Ivo

“Tartus je ruska vojna luka na Mediteranu. ”

i kopneno je spojena sa moskvom, imaju i želježničku vezu širokog kolosijeka isto kao i u vijetnamu

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije
Reply to  Šok

baš kao i amerikanci sa svojih 60 000 vojnika u njemačkoj, i približno toliko u italiji

kopneno su spojeni osim s njima i sa kosovom, imaju i željezničku vezu širokog kolosjeka, dok njihovi saveznici grćka-turska svaki dan imaju po jedan incident na granici i svaki tjedan skoro zarate

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Ivo

U cije ce vode uci.Prosla su vrimena mocni na ovim prostorima.Malo povjesti i tebi nebi falilo.

Perica
Gost
Perica
1 godina prije
Reply to  Šok

Jadran, Crno More i Mediteran i nisu nešto bitni….brod koji tu uđe je u klopci, isto tako i za izaći napolje. Avijacija i mornarica kakvu poznajemo odlazi polako u istoriju. Bespilotne letilice, robotske podmornice, rakete koje lete brzinom od 20 maha su velika pretnja ovima tako da u stvari oni postaju pokretne grobnice. Nuklearni nosači aviona služe samo da zaplaše zemlje trećeg sveta i nikog više.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Perica

@Perica
“Nuklearni nosači aviona služe samo da zaplaše zemlje trećeg sveta i nikog više.”

točno zato knezi nisu nikad napravili:
“Sistemi DF-21 („dongfeng“) nazivaju i „ubicama nosača aviona“”

a rusi nisu nikad napravili:
“„Kindžal“ — glavni ubica američkih nosača aviona”

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije
Reply to  Šok

I, sam si napisao zasto nosaci vise nisu ‘bauk’ za Kinu i Rusiju. Koliki je ono ‘radijus’ nosacu, 1000 do 2000km, dongfeng teorijski 4ili 6000km, kindzal i veci. Znaci nosac koji bude ‘naciljan’ nije jos u zoni ‘dejstva’ da bi ‘razvio’ zastitu, ili ce svo vrijeme ploviti pod ‘zastitom’. Koliko mu onda treba da dodje do zone ‘dejstva’? Usput, trenutno ni nemaju ‘zastitu’ od hipersonicnih projektila. Cemu onda sluzi poslati nosac na Kinu ili Rusiju? Slavnoj smrti 3do6000 ljudi?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Nazgul75

“Usput, trenutno ni nemaju ‘zastitu’ od hipersonicnih projektila.”
IMAJU!
slušaj lažanskog i milinovića i njegove priče o lepoticama

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije
Reply to  Šok

Izgleda da ti slabo znanje geografije utice na sve centre za razmisljanje. Kakvo toplo more i ostale gluposti koje pises. Rusi su prepustili crnogorsko primorje i povukli svoj kapital iz C.G. Da je drugacije, bili bi oni tamo, milom ili silom (novca).

Miljenko
Gost
Miljenko
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ali je zato energetski bogato,najvece rezerve uglja i ostalih ruda

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ivo

crno more je toplo tj. topla su ona gdje su i takve morske struje.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  Šok

Znas li uopste znacenje reci nikad? Kontekst u kojem je koristis se svodi na baba Vanga proricanje.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Šok

ŠOK, ma nemoj, znači 300 godina Rusija ima strategiju izlaska na Mediteran? Pa koliko je ona bivša Carska Rusija, i kasniji SSSR bio daleko od Mediterana? Ova sadašnja Rusija, koja je manja i od Carevine i od SSSR-a, još je udaljenija od tog Mediterana.

ŠOK-e, zaboravljamo da Rusija ima izlaz na Crno more, neki čak i bazen Crnog mora uračunavaju u Mediteran, neki ne. Stvar dogovora.

A to o toplome moru, hahaaaa.. Ako je Jadran toliko topao, pa preporučam kupanje u tome moru ove dane, posebno ako zapuše bura………znači u moru je trenutno temp.vode od samo 8 celzija na sjeveru pod Velebitom, do maksimalno 13 ili 14 celzija na jugu. Kada su bile oštre zime, nekada, temp.morske vode znala je biti još i niža. Na sjevernom Jadranu i samo 5 celzija, tamo gdje se miješa slatka i slana voda, i niže od 5 celzija je znalo biti. Led uz obalu je sasvim obična pojava ako je zima oštra…ok, ne baš južno od otoka na srednjem Jadranu ili po južnome Jadranu, ali već na ušću Neretve znalo je biti nešto leda uz obalu. Zadnji put znatne pojave leda duž obale po Jadranu, bile su točno pred dvije godine, u siječnju mjesecu 2017. Posebno u Senju ili u Makarskoj, ima odličnih snimaka na youtubeu. Prošle godine, možda nešto malo, ali isključivo tamo gdje je to uobičajeno. Npr., u Karinskom moru iliti zaljevu.

ŠOK-e, toplo more samo je ono more, u kojemu tempretaura morske vode pri površini nikada ne opada ispod 23 celzija, samo u takvim uvjetima rastu mangrove. Prema tome Jadran, nije toplo more, naš Jadran toplo more je samo ljeti. Zbog globalnog zatopljenja, more je sve toplije, pa i ove sada zimske temp., koje sam naveo, ipak bi trebale biti barem 2 celzija niže. Da su zime kao nekada.

P.S. Ove zimske kupače kojih ima u gradovima po jadranskoj obali, ne treba računati,to su ekstremi. Pozitivni ekstremi, ali ipak nisu merilo koliko je Jadran topao. I danas na Bačvicama ili na nekoj drugoj plaži u Splitu, sigurno ima onih koji su zaplivali, barem nekoliko minuta. Iako je temp., mora samo 12, a zraka 7 ili 8 celzija. Bitno je samo da je bura gotovo prestala, po jakom vjetru nitko nije lud da bi ušao u more. Pa ne znam koliko otporan bio.

krkan
Gost
krkan
1 godina prije
Reply to  zlatan

Kada se govori u politicko-vojnom smislu, toplo more je ono more koje ne ledi zimi do te mjere da brodovi ne mogu nesmetano da saobracaju.

Rusija ima pristup mnogim morima: Azovsko, Crno, Kaspijsko, Japansko, Ohotsko, Beringovo, Istocnosibirsko, Laptevsko, Karsko, Pecorsko, Barencovo, Bijelo, Balticko i Sjeverno ledeno more. Međutim, u samo cetiri ova mora brodovi mogu nesmetano da saobracaju tokom cijele godine, a to su: Azovsko, Crno, Kaspijsko i Bijelo more.

Kaspijsko more je zatvoreno more, zbog cega ga mnogi nazivaju jezerom, te nema vaznost kakvu imaju otvorena mora. Azovsko se naslanja na Crno more, zbog cega se moze smatrati i zaljevom. Crno more, iako je jako znacajno za rusku ekonomiju i vojsku, u slucaju bilo kakvog sukoba sa NATO-om, postaje zatvoreno more, zbog toga sto je Turska clanica NATO-a. Crno more je more poluzatvorenog tipa, jer se sa drugim vecim morem poluzatvorenog tipa, Mediteranskim, povezuje preko moreuza Bosfor i Dardanele, te preko dva mora: Mramorno i Egejsko. Ali, kako svi znamo, Bosfor, Mramorno more, Dardanele i Egejsko more se nalaze pod kontrolom Turske i Grcke, dvije clanice NATO-a, te bi Crno more u slucaju sukoba postalo zatvoreno more (u vojnom smislu).

Jedino more koje za Rusiju ima status otvorenog mora je Bijelo more na sjeverozapadu drzave. Ovo more, iako je na sjeveru nikako ne ledi u toku godine, jer topla Golfska struja, koja krece od Meksickog zaljeva preko Altanskog okeana, kanala La Mans, Sjevernog, Norveskog i Barencovog mora, zavrsava upravo u Bijelom moru pred ruskim obalama oko tog mora.

Međutim, cak ni Bijelo more za Rusiju ne moze imati neki poseban znacaj u slucaju sukoba sa NATO-om, jer se na sjeverozapadu naslanja na Barencovo, Norvesko i Sjeverno more, a kako znamo Norveska, a prema jugu i Danska, Island i Velika Britanija su clanice NATO-a. Prema sjeveroistoku Bijelo more se naslanja na Pecorsko, Karsko i Sjeverno ledeno more, koja ionako lede gotovo tokom cijele godine.

Rusija ima svoju bazu u sirijskom Mediteranu, tacno. Ali u slucaju sukoba sa NATO-om ne mislim da bi joj nesto posebno koristila. Da bi se ta baza pomorski povezala sa Rusijom mora brodovi moraju proci kroz vode.clanica NATO-a. Da bi se kopneno i zracno povezala sa Rusijom, mora se proci kroz teritoriju i nebo ili clanice NATO-a, NATO saveznica ili drzava gdje se nalaze pod NATO okupacijom. Dakle, Turska clanica NATO-a, Izrael, zaljevske arapske monarhije i Jordan su NATO saveznice, Irak i sjeverna Sirija yu okupirani od NATO-a i puni NATO baza. A tu su dvije britanske full opremljene baze na Kipru.

Tako da, pokusajmo barem malo biti realni.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije
Reply to  krkan

I sta je tu problem Rusiji? Gore sam vec napisao cemu bi sluzili nosaci aviona ako bi se usudili ‘prici’ dometu kindzala ili dongfenga (slavna smrt posade). Rusima je ‘otvoreno’ i sjeverno more, imaju flotu ledolomaca koji ga drze ‘otvorenim’ za njihove brodove. Pa jel’ bila ‘vriska’ USrAnaca da Rusi treba da ‘dozvole’ i ostalima koriscenje tih ruta? Rusi trenutno ‘idu’ na razvoj hipersonicnog oruzija, jer od toga NATO nema tremutno nikakvu zastitu. Vec sam pisao, ali da ponovim, ‘nekakvo’ ‘drvece’ sa nekim bulavama bice spremni, kako je objavljeno 2024, ali mozda i ranije. A onda im je najlogicnije ‘ppzicioniranje’ u Sjevernom moru, naime, Ameri ‘sa te strane’ gotovo i nemaju ‘odbrane’, a ‘domet’ bulava je nekih ‘tricavih 10+ hiljada/tisuca km. Sad mi objasnite, zasto Rusiji’ treba’ izlaz na ‘toplo’ more, ili bilo gdje drugo osim u polarnom krugu i Murmansku?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  krkan

KRKANE, slabo poznavanje zemljopisa i klimatografije. Od svih nabrojenih mora nedostaje Baltičko more. Ova sadašnja Rusija ima izlaz, iako relativno mali i na Baltik. Ali vrlo važni izlaz na Finski zaljev Baltičkog mora. Na ruskom Baltiku, na krajnjem istočnom rubu Finskog zaljeva, ima još jedan manji zaljev. Zove se Krondštatski zaljev. Tu se ulijeva kratka (samo 74 km duga) ali vodom izuzetno bogata rijeka Neva. Rusi izgovaraju Njeva. Ona je prirodni odliv najvećeg jezera u Evropi, zove se Ladoga. Površine nekih 17.740 km kv, više od cijele Crne Gore, koja ima samo 13.812 km kv! Ladoško jezero je najveći prirodni rezervoar slatke vode u Evropi, skoro posve čiste vode, ima mnogi endemskih vrsta živog svijeta. Jezero je na samo 4 metra nadm.visine, pa rijeka Neva ima pad od samo 4 metra, na tih 74 km toka i na ušću je nastala delta. E na toj delti nalazi se drugi po veličini grad u Rusiji, drugi u ex-SSSR-u, i peto gradsko područje u Evropi i najsjeverniji milijunski grad na Svijetu, veličanstveni Sankt Peterburg. Zemljopisna širina je 59 paralela i još 58″ Ima trenutno oko 5,300.000 stanovnika.
KRKANE, i tu se more smrzava, iako ne svake godine jednako. Ako se ode na web kamere Sankt Peterburga, vidi se zaleđena rijeka Neva, samu obalu mora ne mogu naći. Gledao sam baš prije pola sata. u 15 sati po lokalnom vremenu je sunčano, temp.-10 celzija, visina snijega je 47 cm, a temp.mora je +2 celzija. Tih -10, je ispod prosjeka za Peterburg. Obično je iznad -10, uglavnom oko -5, ali vrijeme nije pravocrtno.
Bijelo more itekako se zaleđuje, daleko lakše nego Baltik..led zna Bijelo more pokrivati i po pet mjeseci u godini, iako ne svake godine jednako, a jedina bitna luka je grad Arhangelsk i vojna luka Sjeverodvinsk.
Krkane, mislim da je zbunjoza nastala i zbrka između Bijelog i Barentsovog mora. Barentsovo more je otvoreno more, dio Arktičkog oceana, i topla Golfska struja koja dopire do tamo čini more toplijim nego je realno, kao i klima. Cijela zapadna obala Norveške, pa do sjevera i sve do Murmanska na ruskom dijelu Barentsovog mora, ima relativno “meke” zime, bez leda. Iako se u zaljevu u luci Murmansk povremeno javi tanki led, ali čim se izađe na otvoreno more, leda nema! Murmansk je najveći grad iza polarnog kruga, a baš danas je čak i za taj dio Evrope, neobično hladno. Gledam na Meteonovosti.ru, da je danas u 15 sati, tamo čak -19 celzija, ima 36 cm snijega, ali temp.moreske vode je zamislimo, čak +7 celzija! Golfska struja !!!
Bijelo more je kao i Baltik, skoro neslano more, a to je čisti sjever evropske Rusije, zime su oštrije i more se ledi. Evo baš danas u Arhangelsku, u 15 sati po lokalnom vremenu, na obali Bijelog mora je -15 celzija, ima 49 cm snijega, temp.morske vode samo +1 celzij.
Sva ona druga mora, kao Istočnosibirsko, Laptevsko … itd, su nevažna. To je polarno područje u kojem gotovo i nema stanovnika.
Japansko more, e pa tamo ima stanovnika. I većih gradova, kao što je lučki grad Vladivostok i grad Nahodka. Leda tamo ima, ali ne previše, samo nekih 10-tak ili najviše 15-tak km od obale, za blažih zima nema ni toliko. To ne ometa plovidbu brodovima.
Sada gledam, večer je u Vladivostoku, u 22 sata bilo je -3 celzija, snijega nema, ali temp.mora je ipak -2 celzija !!!

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  zlatan

Zlatane toplo more je ono more koje je cijelu godinu(12 mjeseci)nezaleđeno,

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

PERZIJO, pa ako je to ta logika,koje je more toplo, onda je rusko crnomorje toplo more. Nikada nije zaleđeno, nije zaleđena niti luka u Murmansku, ruski dio Baltika ledi se, ali ne pretjerano. Ovisi kakva je zima. Čak i na dalekoistočnoj obali, u Vladivostoku, nema previše leda. Najviše 10 do 15 km od obale.
Perzijo, pa onda ako je Jadran uvijek topao, lijepo u more. Odmah sutra, po mogućnosti na Krku ili ispod Velebita. Temp., je na tome dijelu trenutno oko 8 ili 9 celzija, molim javiti o dojmovima topline.
Napomena, voda strahovito odnosi toplinu iz tijela. Voda recimo od 10 celzija, nije isto što i zrak od 10 celzija. Toplinu iz tijela odnosi čak 25 puta brže. Upitati ronioce, profi ronioce, zašto usred ljeta imaju ona odijela. Jer, usred ljeta u dubinama Jadran je znatno hladniji nego na površini. Zimi topliji.
Perzijo, a da se zaroni u dubinu? I dođe do toplijeg mora nego na površini!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Penzija do prsta:
Bre more je suho more?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  zlatan

@zlatan
u pravu si rusi imaju toplo more, Azovsko
temperatura mora ljeti iznosi 25° do 30 °C
P.S.možeš se brčkati cijeli dan da se ne smrzneš

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Šok

ŠOK, Azovsko more, je zapravo zaljev Crnog mora. Ima površinu od 39.000 km kv., vrlo je plitko, najveća dubina je samo 13,5 metara, a prosječna dubina je samo 7,5 metara. Salinitet je jako mali, jer ulijeva se velika rijeka Don i i druge manje rijeke, npr., rijeka Kuban.
Zato se sjeverni dio Azovskog mora zimi zna smrznuti, za vrijeme ekstremnih zima čak i tjesnac Kerč ima leda, za blagih zima leda nema uopće.
Točno, ljeti je jako toplo, prosječna ljetna temp.,vode je oko 25 celzija, pa i više, ali zimi je samo oko +1 celzij, a zna biti i čista nula temp.vode. Apsolutno najviša ikada izmjerena temp.,vode u Azovskom moru bila je u mestu Primorsko-Ahtarsk, čak +32,5 celzija !!! Zanimljivo, ljeti se temp.,vode u Azovskom moru jako koleba. Ako naiđu ljetne oluje zna opasti na samo 20, a ako potraje vrućina, eto zna biti i 30 celzija. Ovo upravo pročitano na ruskoj wikipediji-:)!
I na našem Jadranu, ako usred ljeta iznenada zahladi i zapuše bura, temp.,mora opadne npr.ispod Velebita na samo 18 ili 19 celzija, ali čim se vrijeme vrati u normalne ljetne prilike, opet bude 23, 24 i tako nekako! I to sve u roku dan ili dva.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  zlatan

zlatan
“Zato se sjeverni dio Azovskog mora zimi zna smrznuti”

jeli to znači da rusi imaju toplo more preko ljeta, a hladno more preko zime?

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije
Reply to  Šok

“nikada više ”

Nije li to malo prejaka riječ? Ako gledaš iz perspektive jednog ljudskog života ovo ‘nikad više’ možda i može proći. Ali gledano iz perspektive povijesti i dijalektičke zakonitosti to apsolutno ne može proći, jer ništa nije vječno.

Miljenko
Gost
Miljenko
1 godina prije
Reply to  Šok

ha ha samo se ti nadaj ,ameri se dezintegrisu jer tolika je kriza ekonomska kod njih i vecina javnosti o tome malo zna ,a kada ameri pandrknu a blizu je i Eu da se rapadne zbog siledjijskog vodjenja eu od strane baba MERDel .Tada Nastupaju slavenske drzave da naprave red na Kosovu jednom zauvek

Serjoza
Gost
Serjoza
1 godina prije

Ovo su obicne pretpostavke…sta bi bilo kad bi bilo. Igre se vode na sirem planu …

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Dragan Čović je u dobrim odnosima sa Dodikom mnogo prije Komšićevog ponovnog izbora i jedino ke sigurno da su Hrvati ti koji su sretni sa dobrim odnosima sa Srbima mada sam iznenađen podrškom Čovića Srbima sada kada je Bakir ponovo pokrenuo pitanje imena Republika Srpska.
Pravi problem Republike Srpske je kriminal u sistemu, slično stanje kao u Hrvatskoj samo što je ovde sve organizovano u stilu filma “Kum”….čitava mreža podaništva i opasnog nepotizma.
Elem….ne bostoji B Brod već samo Brod;ako je nekada takav bio, ako je Republika Srpska u BiH Brod više nije “bosanski”.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Ima ona stara poslovica,kako sadis tako ces poznjet.Citam bas dobru povjesnu knjigu ,sto godina juge.Kad bi otvorili sve arhive i saznali pravu istinu,nebi se mrzili .Samo istina moze spasiti ljude na ovim prostorima.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Slavonac

SLAVONAC, molim te, koja je to knjiga? Rado bi je pročitao. Trenutno čitam knjigu, isto povijesnu, o tajnoj prepisci Staljina i Churchilla u Drugom svjetskom ratu (1941 do 1945). Meni je to prezanimljiva tema, doznat ću nešto više o tome…posebno o temi koju neki guraju, da su zapadni Saveznici pomogli SSSR-u u naoružanju i svemu ostalome, te da su Sovjeti zbog toga dobili rat. Znam da je to bedasto razmišljanje, a detalje ću doznati u knjizi.
Knjiga mi je posuđena iz jedne “marginalne” političke stranke, kada pročitam vratim je. U tadašnjoj SFRJ, objavljena je 1965 godine. U SSSR-u je objavljena i ranije.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  zlatan

Jesili procito knjigu o partnerima koji su skupa napali Poljsku.Socijalisti ,Staljin i Hitler.Nji dvojica su pobili sto milijuna ljudi.Pametnom dosta.Reci mi samo koje su krune u Evropi napravile najvise zla.Da ne govorimo o Africi i Aziji.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Ja mislio ti čitaš knjige o komadanju Čehoslovačke između Hitlera, Mađarske i zamisli POLJSKE i o tome kako Poljska nije dopustila Crvenoj armiji da pomogne ČehoSlovacima;ili o tome kako su poljaci dobili deo Carske Rusije posle I Velikog ili veliki deo Njemačke posle II Velikog i činila etnocid nad Nijemcima.
Melješ o istini a biraš šta tebi odgovara…..pozeru.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Jel ima kakva knjiga o tome kako je FED pomogao Hići da dodje na vlast. 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  RoPe

@RoPe:
Bespuća povijesne zbiljnosti(str.93-kopanje nosa kod brkova po sredini i slasti vlasti)?

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Pedesetak godina ruskog i kineskog komunizma nisu ništa naspram 9. križarskih ratova, 500. godina kolonijalističke pljačke, dva svjetska rata i žrtvava NWO (npr kolonizacija Konga 1890, bengalski gladomor 1943, Koreja 1950-tih, Vijetnam i Kambođa 1960-tih, Čile, Jugoslavija, Afganistan, Libija, Irak, Sirija, Ukrajina). Koloniziranje i ubijanje drugih naroda radi profita primarno je izum zapadnih evropljana, sviđalo se to nekom ili ne. U usporedbi s njima, Staljin, Mao Zedong su milosrdna braća, gledano i po brojkama i po motivima.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Jedno pitanje. Gdje se danas nalazi “komad” koji je zauzeo SSSr.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Da moj SLAVONAC, taj Hitler (došao na vlast 30.1.1933.) je najprije sklapao paktove sa Poljskom, već 26.1.1934., pa je sa zapadnim demokracijama sklopio pakt u Munchenu o nenapadnju i predaji Čehoslovačke Hitleru, bilo dana 30.9.1938. Već za dva dana, 2.10.1938., Poljaci okupiraju dio umiruće Čehoslovačke i pripajaju taj dio Poljskoj (2.10.1938). Čerčil je tada sa pravom izjavio da je Poljska evropska hijena. Napominjem, da je Staljin nudio Čehoslovačkoj pola milijuna vojnika i 10 tisuća topova za obranu, ali Poljska nije dala da prođu preko njene teritorije, ali su zato oteli dio teritorije Čehoslovačke.
Ljeto 1939, Hitler pritišće Poljsku da izazove rat. Staljin, još samo nekih 15 ili 20 dana prije izbijanja rata, nudi Poljskoj pomoć, nudi zapadnim demokracijama savez. Odbijaju ga i jasno, sklapa se pakt Molotov-Ribentrop 23.8.1939. Cilj Staljina je bio, da se odgodi rat.
SSSR je zauzeo istočne dijelove Poljske, koje su Poljaci ionako prisvojili u sovjetsko-poljskom ratu 1920-1921, odnosno, zauzeli su prostor zapadne Bjelorusije, zapadni dio Ukrajine i jug Litve. Zato i jest međuratna Poljska imala trećinu ne-Poljaka. Pomicanje granice na zapad, pomoglo je u obrani SSSR-a, u ratu dvije godine kasnije.
Hitler je izazvao rat, koji je u Evropi odnio najmanje 45 milijuna ljudi, a Staljin je u čistkama (1936 do 1938) kriv za smrt oko 600.000 ljudi. U logorima i zatvorima umrlo je nekih 1,642.000 ljudi, znači Staljin je kriv za oko 2,2 milijuna smrti.
No ima i jedna razlika. Nisu svi koji su su strijeljani ili umrli na robijama u doba Staljina bili nevini, a Hilerove žrtve sve su bile nevine. Plus svega da je Hitler dobio rat, mrtvih bi bilo na stotine milijuna (ako ćemo već lupetati sa brojkama), a pod Staljinom je broj stanovnika rastao. Unatoč ratu kojeg je izazvao Hitler.
I da, Staljin je bio komunist, a Hitler j bio nacist, rasist, i kapitalist.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  zlatan

Zlatan,hajde mi sada ispricaj sto godina povjesti od 1918.Nemoj samo povjest crvene bagre (Jasenovac80000000 mrtvi.) Koje lago ,kao i to koliko je pobijo Staljin.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Sram te bilo.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Ako si sam ‘poceo’ ‘prozivku’ izvlaceci istorijske ‘cinjenice’ sto ti se onda ne ‘svidja’ odgovor koji ti je covjek dao iznoseci sve, a ne samo one koje ti ‘odgovaraju’ da bi ‘izjednacio’ Hitlera i Staljina. A sve to da bi nam ‘pokazao’ kako ‘grijesimo’ sto ‘glorifikujemo’ Rusiju u odnosu na ‘ljubljeni Zapad, USA, NATO (nastavi niz) u sadasnjem vremenu… Sta po tebi treba, da se lobotomiziramo, kao nazalost jos uvijek velika vecina populacije na Balkanu i u Evropi i da slijepo’ vjerujemo’ u New World Order i ‘njegovu’ ‘demokratiju’ i ‘ljudska prava’?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Slavonac

SLAVONIJO, pa napisao sam ti koliko je Staljin kako pišeš, pobio ljudi. Ne odobravam to, ali kao što i ti ne pristaješ da je u Jasenovcu ubijeno 8.000000….. (ionako znamo koliko je utvrđeno smrti u Jasenovcu, ali Jasenovac nije jedino mjesto smrti na sramotnoj tvorevini NDH), ma ne mogu pročitati koliko si nula nanizao, tako ni Staljin nije pobio na desetke milijuna. Jer to je čista ludorija, da je tako broj stanovnika SSSR-a bi opadao, a ne rastao.
Godine 1926 SSSR ima 147 milijuna stan., 1953 u trenutku smrti Staljina ima ih oko 190 milijuna. Ok, SSSR je uključio baltičke zemlje, zapad Bjelorusije i Ukrajine, pa je to povećalo broj.stan., ali najviše do 13 ili 15 milijuna ljudi. No, ne zaboravi, u međuvremenu je bio Drugi svjetski rat, kojeg je SSSR “platio” sa 26,600.000 mrtvih, nestalih, pa i to treba uzeti u obzir.
Upravo proučavanje brojki i čitanje istinitih izvora, a ne antikomunističko-sovjetskih laži, me navelo da preispitam te laži o desecima milijuna smrti pod Staljinom.
Jer ako je Staljin vladao 29 godina, a navodno je bilo po amaterskim lažovima, preko nekoliko desetaka milijuna mrtvih, pa svaka budaletina može izračunati da bi broj stanovnika SSSR-a opadao.
Staljin jest bio diktator, ali za razliku od Hitlera znao je, kada stati, znao je kada se zaustaviti. Da to nije znao, SSSR bi pod njim, ubio sam sebe.
Hitler nije znao stati, i zato je završio u bunkeru u Berlinu, a kamo sreće da je rat trajao kraće….

Salvonac, a da je Hiter dobio rat, jesu li se zapitao?

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije
Reply to  zlatan

i hitler je bio austrijanac a ne njemac, a ni staljin nije bio rus

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  mrimproper

@mrimproper:
KUD STALJIN BRKOM,
HITLER SREDNJOBRKOM I TRKOM !

staljin nije bio rus ali je hitlera S-rusio

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  mrimproper

Da, MRIMPROPER, Austrijanci i Nijemci su ipak isti narod. U doba Habsburške Monarhije, nitko nije govorio o austrijskom, već samo o njemačkom narodu. Nakon propasti AU Monarhije 1918, nova samostalna i mala Republika Austrija, odlučila je da će Austrijanci biti poseban narod. No, govore njemačkim jezikom, ne austrijskim. Takvih nejasnoća u vezi naroda ima diljem Evrope. Npr., Finci i Kareli, Nizozemci i Flamanci, Francuzi i Valonci, Bugari i Makedonci, Srbi i Crnogorci…ima tih dilema. Dok ljudi samo raspravljau o tome tko je tko, neka rasrpavljaju. Bitno je da se ne ratuje ! I neka mudruju u miru, bez mržnje.
Staljin je bio Gruzijac, iako neki tvrde ali bez dokaza, da mu je majka bila Osetinka! Pročitati tko su ti narodi.
Koliko sam pročitao, Hitler je rođen samo nekoliko km od granice sa Njemačkom.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Slavonac

prosj. balkanac se voli hvaliti skolskim znanjem, to je nametnuta, jednooka, povijest, koja nista ne otkriva niti objasnjava. danas izlaze na vidjelo sakriveni dokumenti i slika je daleko jasnija od bivse crno- bijelo postavke. engl. elita je sa francuskom ca 10 g pripremala 1. svj. rat, kako bi dobila njemacku na tanjur. versaj je bio uvod u 2. svj. rat. od gladi su njemacku ” spasavali” engl-americka industrijsko-bankarska elita, i u par god. stvorili u njemackoj armiju sa svj. tehnoloskim cudom. pri tome je glavnu ulogu odigrao hjalmar schacht, koji je imao zadatak dignuti hitlera na vlast. oza ” napada” na poljsku stoji engleska i v. sikorskis odmazde protiv njem. pucanstva. ima dokaza da je h. bio agent anglo- amer. slob. zidarstva i cionista, ali i vatikana i engl. banke, dio balfour-deklaracije. da je on bio njihov covjek, dokazuje i njegov ” mein kampf”, gdje lupa po zidovstvu opcenito, a zaboravlja one glavne cioniste koji zele stvoriti svoj novi svijet – marx (33. stupanj), herzl, trotzki, cremieux, kaganovic, warburgovi, rotsildi, baruch itd, kao i bnai brith-loza. detalj – 24.03. 1933 cionisti objave rat njemackoj, hitler 5 mj. kasnije u augustu sklapa sa mjima ugovor. (??). vise o tome – pravda-tv.com/2013/01/agent-hitler-in-auftrag- der-national-cionisten-gruendung-israels-video.
antony suton – wall street i financiranje boljsevizma,
wall street i financiranje hitlera. g.h.preparata takodjer pise na tu temu, kao i w. zdral. izjave “ratnog ministra” cercila takodjer objasnjavaju stvar, kao i g. friedmana na chikago councilu. najnovija stiva na tu temu bave se novijim, otrkrivenim dokumentima, koji daju nepoznate slike o dogadjajima. werner maser – krivotvorine i istina o hitleru i staljinu, nikolay starikov – tko je prisilio hitlera da napadne staljina (taj je i glavni podmetac vatre 2. svj. rata), gerd schultze rhonhof – 1939 – rat koji je imao mnogo oceva, joachim paschen – upravljaci svijetom, itd.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Maja

Ma baš tako gđa.MAJA, svi su za rat krivi, samo nije njemački nacionalizam i ekspanzionizam. Hitler je zamislimo, bio natjeran da se brani od svih, pa je izazvao rat. No, nekako se ne uklapa u sve to da je mislio poklati ne samo evropske Židove (i usput Rome), već i Slavene.
Doduše, ne poklati baš sve Salvene, previše nas je bilo i tada i sada, veći dio poklati, ali dio istjerati iza Urala, a one koji ostanu pretvoriti u niže ljudsko roblje.
Lebnsraum ili novi životni prostor za novu rasu gospodara, za Arijce, Germane, Nijemce, po Hitleru je trebao postati prostor od Poljske i Češke, preko Ukrajine i evropske Rusije, sve do Volge.
Ili gđa.MAJO, mislite, da su Hitler i nacisti željeli povećati broj Slavena i podići im standard. Naučite me nešto o tome, glup sam i nepismen!

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  zlatan

pogledaj si, sto na temu slaveni kazu kazari, cionisti. dakle, tu smo.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  Maja

U školi se prvo uči KAKO učiti.
Tek kad znamo osnove možemo dalje.
A nema se potrebe hvaliti.
Vrlo često se vidi kvalifikacija iz jedne rečenice. Ostale to potvrđuju.
Iz starije generacije ne žalim nikoga tko nema fax – uvjeti su postojali.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  zlatan

Jel ima u toj knjizi nešto o lend-lease pomoći koju su obojica dobivala od USA, ako nema onda baci tu knjigu. 🙂

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  RoPe

Ne znam brate, to sa USA darivanjem mi nekako vuče na “mačka u vreći”.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  RoPe

Lend-lease je trampa. Ja ti dam proizvode upitne uporabljivosti i kvalitete, a ti mi sve to platiš na poček od 10 godina. Uz to ta sredstva koristiš u obračunu s mojim neprijateljem. Krasno. Sad te pitam tko je na dobitku u ovakvom tipu razmjene dobara i usluga. Land-lease je dokrajčio UK kao globalnu industrujsko-trgovnsku silu. Primjer trampe vojnih baza za hrđave razarače iz ere WW1 najbolje oslikava velikodušnu i nesebičnu američku pomoć. Resursi koji je SSSr dobio, i period u kojim je glavnina te pomoći stigla, su imali minoran uticaj na ishod rata.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba, jesi li vidio kako izgledaju ruski avioni iz tog doba? Mahom dvokrilni, a i nešto kopija, ali loše sklepanih.
Onda nisu imali radiostanice u tenkovima nego su zastavicama signalizirali položaje. Dobili su još i visokooktansko gorivo i čelik.
Zauzvrat su vjerojatno potpisali sporazum iz Bretton woodsa. I ko zna sto još.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  RoPe

Ne nije tako izgledalo. Kičmu sovjetske lovačke avijacije prije početka rata činio je Polikarpov I-16. To je jednokrilac s radijalnim motorem i poretnim stajnim trapom. Svojevremeno (sredina tridesetih) jedan on najboljih, najmodernijih i najteže nauružanih lovaca na svijetu. No već krajem desetljeća u bitci za Halkin Gol i španjolskom građanskom ratu, gdje se susreo s ranim verzijama Messerschmitta Bf 109, pokazuje znake zastarjelosti. S tim poukama sovjetska avijacija naručila je lovac nove generacije. To je vrijeme probitka mladih dizajnerskih timova čija imena i tradicija i danas žive. Pa tako smo prije rata već imali osjetnu količinu migova, jakovljeva i lavočnika s vodomhlađenim “linijskim” motorima. Glavnina problema kod navedenih aviona je u brzom prijelazu s nacrta u masovnu proizvodnju, nedostatak duraluminija kojeg je zamijenilo osjetno teže “delta drvo”, nizak stupanj obučenosti pilota i zemaljske posade, nedostatak rezervnih dijelova, nedovoljno testirana komunikacijska oprema… Navedeni problemi proizlaze iz užurbane proizvodnje (rat je već tada bio izvjestan), zastarjele organizacije “komande i kontrole”, i nedostatka obojenih metala. No tokom rata većina problema je prevaziđena, iako su gotovo svi tipovi sovjetskih aviona, do pred kraj rata, kombinacija metalnih i drvenih komponenti. Kako je rat išao svojim tokom tako je sovjetska avijacija, što po tehnici što po operantima i taktici, postajala sve snažnija. 1944 je njemačka armija izgubila bitku u oba segmenta. Glavninu pomoči u land-lease avijaciji isporučila je Britanija u obliku isluženih Hawker Hurricane-a i Supermarine Spitfire-a, američka pomoć došla je kasnije. Ruski, njemački, američki motori sagorjijevali su goriva s različitim brojem oktana. Oprema i resursi, dobijeni što artičkom što perzijskom rutom, igrali su tek manju ulogu u ukupnoj opremi i resursima utrošenim u “Veliki patriotski rat”, pa je prilično tendenciozno o njima govoriti kao o presudnom faktoru na ishod rata.

Inkvizitor
Gost
Inkvizitor
1 godina prije
Reply to  RoPe

Dvokrilac koji je SSSR koristio početkom WW2 je Čajka (Polikarpov), ali već tada Crvena armija ima i Jakove, koji nisu lošiji od nemačkih aviona. Ima i Petjakove (bombardere) koji su daleko iznad bilo čega što je imala Nemačka, itd. Već tada imaju i tenkove T-34 i KV. Tenkova i aviona imaju višestruko više nego Nemci. Ključ sovjetskih poraza na početku rata nije u bitno lošijoj tehnici, nego u načinu upotrebe te tehnike. Dozvolili su sebi da im nemačka avijacija praktično uništi vazduplovstvo, na zemlji, u prvim časovima rata. Jedini nemački tenk koji je mogao donekle da parira rsukim tenkovima T-34 je Pancer IV. Međutim, gde god su nemački tenkovi zaustavljeni, posao je odradila avijacija i “Rusi” su praktično na početku rata ostali bez avijacije i oklopnih jedinica. Pešadija nije imala efikasnih oružja za protivoklopnu borbu, a ni automatskog oružja nema ni približno dovoljno.
Ključ kasnijih pobeda je u izmeštanju ratne industrije na Istok, iza Urala i Crvena armija je u značajnijoj meri počela pobeđivati, tek kada je ova industrija u punoj meri počela snabdevti vojsku neophodnom tehnikom.
Američka (i britanska) materijalno tehnička pomoć, naročito u početku rata, je veoma značajna i bez nje, bi sasvim sigurno na sovjetskoj strani, bilo mnogo više žrtava, ali nikako nije odlučujuća.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Inkvizitor

Do kraja 42. američke pomoći gotovo da nije ni bilo. Britanska pomoć u strateškim materijalima (guma, aluminij) ima značajnu, ali nikako presuđujuću, ulogu.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Inkvizitor

INKVIZITORE, taj SSSR je bio iznenada napadnut, i tu je ključ početnog uspjeha njemačke armije. Ne zaboraviti da je u WW1 , jedna Francuska izdržala pune četiri godine u rovovskom ratu, i pobijedila, a u WW2, Francuska je kapitulirala nakon samo 43 dana. Jer, njemačka vojna doktrina u WW2, bio je Blitz-krieg, ili Munjeviti rat.
Kada su napali 22.6.1941., SSSR, bili su uvjereni da će do devetog mjeseca doći do Urala, a na jugu preći Kavkaz i doći do Irana
Ma klinac moj, gdje su bili u devetom mjesecu? Pretpostavimo da je njemačka vojska zaista uspjela do kraj septembra/rujna doći do Urala i na jugu do Irana, preko kavkaskih republika, pa rat bi bio gotov i Hitler bi bio pobjednik. Nikada se ne bi otvorio taj famozni Drugi front, a Britanija bi samo pala kao zrela kruška. Prije ili kasnije. Bez neke velike borbe.
Ali to je naprosto bilo nezamislivo. To šta je SSSR izdržao već te 1941, bio je siguran znak da Hitlerova Njemačka neće pobijediti.
Jer taj Munjeviti rat, mogao je uspjeti na zapadu Evrope, gdje je teritorija relativno mala, i gdje su države manje, ali u pevelikom prostranstvu ukrajinske i ruske ravnice, naprosto su se ispuhali, izgubili, kao guske u magli.
Plus svega na strani SSSR-a, bile su brojke, u vezi ne samo površine i broja stanovnika, već i to da je industrija koja je radila za rat, bila daleko i nedostupna njemačkim bombarderima.

Inkvizitor
Gost
Inkvizitor
1 godina prije
Reply to  zlatan

@Zlatan
Naravno da je SSSR bio iznenada napdnut i naravno da su Nemci kao napadači imali mogućnost da izaberu pravce na kojima će koncentrisati tehniku i ljudstvo, što je jednim delom uticalo na tok rata, ali – nije u pitanju samo iznenađenje. Rusi 1941.g. nemaju izgrađene obrambene linije, a ljudstvo i tehniku, pre svega oklopne jedinice i avijaciju (aerodrome) su koncentrisali na prednjoj liniji. Uz to, oklopne jedinice su raspršili po frontovima, što im je onemogućilo da odsecaju nemačke “klinove” udarima sa krila. U strateškoj pozadini nemaju značajne rezerve. Itd. Da ne tupim, ali, iznenađenje nije dovoljno da objasni potpunu nespremnost i neorganizovanost Crvene armije u početnim periodima rata. Reći ću još samo toliko, da i uz izmeštanje ratne industrije iza Urala (što je odlučilo rat), početkom 1942. godine SSSR ima još samo oko 15% proizvodnih kapaciteta za proizvodnju municije.
Sasvim sigurno, samo “iznenađenje” nije dovoljno dobro objašnjenje za događanja u prvim mesecima rata.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  RoPe

ROPE, nije taj predratni SSSR bio tolika vukojebina, kako neki zamišljaju. Ne znam previše o avionima, ali znam nešto drugo.
Tv-program je postojao već prije Drugog svjetskog rata. Doduše, taj tv-program mogao se pratiti samo u gradu i široj okolici, nije to bilo kao kasnije ili pogotovo ne kao danas. Ali bili su to počeci televizije.
Države koje su prije rata imale tv-programe su: SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i SSSR.
Zaključak? Da je još trajao socijalizam i SSSR, i taj socijalistički svijet i taj SSSR isto bi imali internet, mobitele i slične stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo.
Naime, susreo sam neke budaletine koje misle da je zbog propasti socijalizma i SSSR-a, internet postao dostupan, da je toga na zapadu Evrope i u SAD-u bilo i prije. Jer, kao da su nam komunisti zabranjivali te blagodati. I to pričaju ljudi koji imaju minimalno srdnju školu, pa i više od srednje.
Bio sam osamdesetih na zapadu Evrope, klinac moj sam vidio mobitele i internet-:))) !!!

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  zlatan

To je dokaz o kvaliteti škole danas.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  Koba

Barter je trampa. Ovo je drugi biznis.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  RoPe

ROPE, baci ti sebe-:))), ali kada pročitam knjigu do kraja, javim. Za početak, vidljivo je koliko je Staljin bio realist. Za Veliku Britaniju je uvijek napisao da je to Velika Britanija, nikada Engleska.
Čerčil je često pisao Staljinu Sovjetska Rusija ili samo Rusija, nekada i SSSR.
Ja sam zaključio da je kakav je, da je bio, Staljin bio legalist, jer je razlikovao Englesku od V.Britanije, a Čerčil nije bio realist. Jer je SSSR nazivao Rusijom.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Sustina celog teksta je da ce ovde biti preko sto komentara i visoka posecenost zbog zestoko suprostavljenih pogleda i provokativnog tona kojim su misljenja iznesena.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Riddick

@Riddick:
Stvarnost koja jako zaudara?
A da ”elite”i njihovi ”političari”
počnu puštati vlastite vijetrove na struju,a ne na plin?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Treba unistiti polja politickih suncokreta koji se okrecu odakle sija zlato 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Riddick

Agrarni polipički lizoguzi (jezik sija,guza blista ko Lenjina bista)?
DOLJE AL GORE !

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Hahah , ja mogu da se trudim da budem duhovit ali ti kada ga odvalis to je to 🙂

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpy,
Vjetro elektrane?
Mrse kosu,ne zadržavaju se u nosu?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Riddick

Riddick, odlična procjena, mislim da već ima preko sto komentara, i da raspredamo kao neki “mudraci” oko vatre.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
1 godina prije

Prvenstveno trebaju nove političke strukture – samostalne bez lobija i vanjskih savjetnika. U Hrvatskoj očistiti birokraciju, pa da otvoris firmu ili građevinski projekat treba ti mali park drva kolika je papirologija. Znači Balkan će ostati miran samo o jedino ako se promjene odnosi Srbije i Hrvatske.. Na zdravim osnovama i novim političkim strukturama savez Srbije i Hrvatske može uvesti red na područje bivše Jugoslavije.. I obvezno izaći iz svih saveza i unija.. Ne trebaju nam nikakvi savezi van Ekonomskih.. Ali ovo da se desi je bajka za malu djecu. Deus ex machina ne postoji..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  ShaCkaL

Pazi ovo ShaCkaL, kada bi mogli maknuti u stranu jeftino politikanstvo i medijski halabuk odnosi Srbije i Hrvatske su sasvim OK. Privreda, sport, kultura.. itd.. Da nema gore navedenih uvjeren sam da bi bili još bolji jer ova se marva hrani i živi od sijanja, straha, paranoje od onih drugih.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  ShaCkaL

Onda bi ponovo bijo milicajac.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Ovo su sad posljedice trganja SFRJ na sastavne komadiće od usa i britansko njemačkih krvoloka.
Sve zbog širenja NATO, na prvom mjestu sa tim i stranih banaka i korporacija u cijeloj regiji
Potpuno uništavanje domaće proizvodnje.
Kako se administracije mijenjaju, tako lokalni kriminalci i ološ koji su se obukli u pristojno odjevene političare divljaju po regiji.
Svi mediji potkupljeni, policija i sudstvo pod direktnom palicom lokalnih diktatora.
Močvara je sve veća i veća,
i samo čudo može ponovo vratit osmjeh na lica stanovnika Balkana.

Možda su to čudo populističke stranke (iskreno se nadam).
Ali možda i put ka raspadu postojećih struktura vlasti i
možda neka nova prisilna strana uprava (nakon raspada EU) nad ovim teško politički, zaostalim krajevima,
sa posljedicom totalnog gubitka suvereniteta malih državica.
Zato je tu NATO da nas štiti,
od samih sebe.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

Naivno… lakovjerna… “balkanska plemena”, uz nagovor… i poticaj… stranaca, poklala su se oko nekoliko metara „svete“ zemlje, „bez koje ne mogu, ni živjeti ni preživjeti“.

Nakon što su im djeca iskrvarila… izginula…, a sve u domovini pokupovali stranci na rasprodaji, sa privatnih televizija, radiostanica, portala… u stranom vlasništvu, objasnili su im, da im ta „presveta“ zemlja uopče nije potrebna. I da savršeno lako mogu, i bez nje živjeti u inozemstvu, gdje vlada nestašica jeftine radne snage.

Pa su se onda isprogramirana “balkanska plemena”, bez ikakvih problema… i rasprava…, preko noći odrekla djedovine.

I odlučila su se iseliti u švicarsku… njemačku… francusku… irsku… italiju… norvešku… švedsku… američku… englesku… zemlju, jer te strane zemlje “nekim čudom” su im odjednom postale puno bliže i srcu i novčaniku.

Izgleda da su granice ljudske gluposti, neprocjenjive
U kontekstu planetarne borbe protiv rasizma… antisemitizma… spolne/rodne… i svih zamislivih nejednakosti, svih osim one temeljne – SOCIJALNE NEJEDNAKOSTI, pristupilo se potpunoj zamjeni teza.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  mrimproper

Za analizu / sintezu, dedukciju itd minimalno 30-ak pluseva mrimproperu

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Kad bi svi bili pošteni, sto nisu, i zato ova lijepa slika svijeta koju si opisala je utopija.
Najgore je da obično oni koji povjeruju toj utopiji, bace oružje, bivaju potjerani, zajarmljeni ili pobijeni od onih prvih.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ovoga puta je Balkan samo kolaterala premiještanja svetskog poretka a ne i jedan od uzroka…… Mislim, da e neki francuski filozofa jednom rekao, da “Zapad” nema geografskog domicila…. E, pa taj “Zapad” sad polako, kreče prema istoku i u tom tektonskom prestrukturiranju, Balkan ostaje samo kusur za podmirivanje i ništa više…

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Sve je onako ili ovako samo je jasno u Republici Sjevernoj Makedoniji da je potpuno kapitulirala na svim stranama.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  fenix

Balkan je slijepo crijevo sadasnjih preslagivanja u svijetu i drago mi je zbog toga.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Nedavno sam u postu vezanom za Venezuelu rekao u kojem grmu leži zec a to je nezadovoljan narod i tu Ameri udaraju,obečaju sve i svašta i svrgnu vlast i postave svoje.E sad bila Američka vlast ili ova prije njih za narod nikako nije dobro.Riješenje je u vlasti kojoj je prioritet zbližavanje sa okružjem i podizanje proizvodnje u vlastitom narodu,i tako svakoj vlasti na Balkanu,otvoriti tokove roba i držati zdravu konkurenciju,ciljano se povezati i kontrolirano raditi,znači ne radimo svi jedno več se to malo raspodijeli.Zapravo,vratiti se na proizvodnju bivše Juge jer se tad proizvodilo sve i svašta u svakoj od republika i dići to sve na viši nivo,bez iskorištavanja i muljanja.Ili ovako,ajmo se vratiti 30 godina unazad,povezati sve te firme i dati im da rade uz manje poreze i bez carina,nek se razvijaju.Zašto mislim da bi uspjeli,zato što je nekad dohodak tih firmi išao za vojsku,do 60% prinosa je išlo za vojsku,danas nebi išao,išao bi na razvoj i poboljšanje strukture života u narodu,manji dio nek ide za vojsku,oko 20%,i tih 20% se neka uloži u vlastite pogone,uz zdravu pamet se može i tu ponuditi na tržištu svašta,može se i puno prodati.Zaradu od vojne prodaje ulagati u vojsku i kupiti od tih novaca vani ono što nam fali.Bilo bi tu još puno dorada ali bi se moglo,jedino tako,da se okupimo jer ovako kao što danas,par milijuna ovdje,par tamo,par malo dalje i svaki taj par previše gleda za sebe,nema tu kruha….Najjači smo bili kao zajednica,sad smo svi nula…Zajednicu vratiti ali samo po pitanju ekonomije i uspjeh mora doći…..I Rumunje,Bugare,Mađare,Talijane,Austrijance,sve njih ubaciti u to grotlo i krenuti iznova….

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  mladen3x

60% za vojsku, prosto ne vjerujem u to pogotovo što smo imali izuzetno razvijenu namjensku industriju…vojska je bila jedna grana privrede a ne običan zbor buca kao danas koji samo jede, spava i brabonja a sve to na teret naroda.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  Siniša

Jede,spava i”brabonja”..??Tvrda stolica od ležanja?!??

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  Siniša

Jesi li ti služio jna,kad tako govoriš?

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

75% je islo za vojsku i udbu.Svi narodi su to placali.Samo istina moze ponovo pomiriti ove narode.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Slavonac

SLAVONAC, nije išlo 75%, nego oko 175%.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  mladen3x

60% prinosa išlo za vojsku ????
Daj ti lijepo pogledaj poreze bivše Juge. Federalni porezi 2 ili 3%.
Od 60-80. G. 600 aviona.
Koliko bi onda trebala danas imati bez problema svaka banana državica.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Hoćete jedan gambit?
“Ko god pobijedio samo da ne pobijedi srbin. ”
Jedan uman komentar na Večernjem vezano za sutrašnje finale AOpena, naravno pokupio je hrpu minusa….bilo toga i biće još, neka su živi i zdravi.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nemoj prijatelju propagandu i mrznju sirit.Pa onje nas.Svako moze biti caca.Nigdje to nepise,samo siris mrznju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Koliko reče – 11 zemalja ili saveza zemalja i blokova s 11 različitih, ne nužno do kraja sukobljenih interesa, ali ipak…. Baš lijepo…

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Malo je naroda koji imaju svoje “Kosovo”?!
Veza Srba za Kosovo i Metohiju je iracionalna.
Iz tog (pravilnog) ugla viđenja sadašnje situacije, može se reći:
Ne postoji “priznanje-nepriznanje”, ili nekakava “razmena”:
Ne postoje geopolitičke, ekonomske, ostale relacije u rešavanju tog problema.
Nemaju tu puno veze ni SAD ni Rusija
Kosovo i Metohija je proces koji će trajati, možda, i vekove!
Jednog dana će tema “Kosovo” biti završena. I neće se ponoviti greška koju su napravili Jevreji?!
Iracionalno prevazilazi dnevno!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Weteran

Veza Srba za Kosovo i Metohiju je iracionalna je mantra koji ponavljaju drugosrbijanci.
A zato vam 20 godina otimaju ako nije vase?

Volim Rusiju
Gost
Volim Rusiju
1 godina prije

KOSOVU SU DANI ODBROJANI KAD TRUMP POBJEDI NA SLIJEDECÍM AMERICKIM IZBORIMA,SVE JE VEC TO UNAPRIJED PRIPREMLJENO..NIJE PUTIN BEZ VEZE SADA BIO U SRBIJI..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Volim Rusiju

Bojim se da je to utopija druže. Nije Putin bio džabe, to je tačno. On je tu bio prije svega zbog Rusije. To je realpolitika, diplomatija 21 vijeka.
Rusija je što se tiče Kosova dao sada ispratila Srbiju ali eventualno Vučićevo muljanje sa krimosima i banditima iz Prištine Putin neće trpiti. A ova narandžasta palojsija može riješiti pitanje Kosova isto kao ja i ti, taman kad bi sjedio u B. Kući do 2030.

Volim Rusiju
Gost
Volim Rusiju
1 godina prije

Kosovo je iskoristeno radi nato baze,formiranjem nove evrope,a to je pocleo ugovorm Francuske i Njemacke ovih dana,Nato vise nece biti potreban a smaim time Kosovo vise nece biit potrebno Amerima.sve janso kao dan..Na slijedecim izborima Trump pokrec ekaciju likvidacije Nato snaga radi unutrasnjih problema amerike i okrece se k stabilizaicji amerike a ne da budu svjetski zandair kao sada..Biti c vojska nove evrope ali sasvim drugim ciljem a Rusija nema namjeru nikoga napadati i sam nato i sva ta vojska nema svoju svrhu.Uz sve to Kina preuzioma ulogu glavnog cnetra globalizma.Iran kao novi globalni centar ce imati pod kontrolom sve muslimanske drzave i nema vis eratovanja i provokacija,sve je to davno naplanirano a sada s epolako realizira..sve id eprema planu globalista.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Volim Rusiju

Gubis iz vida britance, Ako se nastavi ujedninjavanje na osovini Berlin-Pariz Kosovo ce za amere postati jos bitnije. Potpalice to bure baruta ako bi razbucali ujedninjenje Evrope.
Ostrvljani su oduvijek bili protiv kontineta a sad se kriju iza naziva atlantisti.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  Volim Rusiju

Osim takozvane politike postoji i – ekonomija.
Žele eksploatirati rudno bogatsvo Kosova. “Slijedi trag novca”.
Drugo, nikad Iran neće biti vođa cijelog islamskog svijeta. Šiiti i suniti.

A navodno snimljeno u kraljevini SA da grade balističke projektile. Da ne zaostanu za Iranom.

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  Volim Rusiju

Ti sto voliš Rusiju provjeri koliko su žena I djevojaka Rusi silovali u Srbiji 1944.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Madrid

2 miliona negde pise i 3 , nisu sve smele od sramote da prijave…
Reci ti nama imas li podatak koliko su istoricar, posto prvi put kao Srbin cujem za tako nesto?
Crvena Armija je docekana u Srbiji kao oslobodilac.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Madrid

Madrid, pogubno je za svakog ko iznosi laži i svoj svet gradi na njima. Laž ubija i one na koje lažemo, ali na kraju onog koji laže. Nemoj lagati. Budi čovek i prevaziđi svoje slabosti i mržnju. Naročito jer te uvek po glavi klepi ono što najviše mrziš. Zato što mrzeći svu svoju energiju usmeravamo na predmet mržnje i on se onda samo množi i raste u našem životu. Umesto toga, usmeri svoju energiju na traganje za istinom i na lepe stvari. Jer sve je energija koja kruži. Kakvu je odašiljaš, takva ti se vraća. Svedočila sam kako se Velikosrbin sa ratišta vraća oženjen muslimankom. I žive u srećnom braku već 30 godina, a krenuo je tamo da im zatire seme. Svedočila sam kako Velikosrbi, mrzitelji svega hrvatskog, mađarskog, katoličkog, protestantskog, odgaja unučiće polu Hrvate, Mađare, Slovake. Moj, Madrid, život te milom ili silom nauči lekcije ljubavi.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Madrid

MADRIDE, vjerojatno misliš na jedinice Crvene armije, koja je zajedno sa NOVJ, oslobađala Beograd. Hahaaa,, da nešto znaš, onda bi znao da su to bile jedinice Ukrajinskog fronta Crvene armije, i da su po toj logici to većinom bili vojnici ukrajinske nacionalnosti. Račun za tih 15 milijuna silovanih žena u Srbiji, postavi Ukrajini.
No, sada ozbiljno. A šta je u toj Srbiji radio njemački, i fašistički bugarski i mađarski okupator od 1941 do 1944 ili 1945 godinne? Nije valjda da su gradili i unaprijedili Srbiju i općenito ove prostore.

RIDDICK, zašto umanjuješ brojke? Svi znamo da je silovano nekih 50 milijuna žena.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Volim Rusiju

Trebaš stvarno biti specijalan da smatraš da ametrička politika ovisi o jednoj osobi. U tom slučaju amerika ne bi trajala skoro 100 godina kao prva sila svijeta, već bi se raspala da sastavne dijelove koji bi egzistirali kao ostale srednje i južno američke zemlje. Sad, teoretski, uzmimo da se Kosovo vrati u sasta Republike Srbije. To bi značilo da bi Albanci bili konstitutivan narod te države, premijer bi vjerojatno morao biti Albanac, nijedna bitna odluka se ne bi mogla donjeti bez amena Albanaca, albanski jezik bi bio jednakopravan s srpskim…. Znači nova Makedonija. Srbiju na Kosovu trebaju zanimati samo dijelovi gdje žive Srbi, srpski kulturni spomenici, i zaštita srpskih zajednica van enklava. Sve ostalo je neodgovorno i nerealno. Neke srpske “Oluje”, o kojim mnogi tiho i manje tiho razmišljaju, nisu moguće dok je jedan američki vojnik tamo stacioniran.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Koba

Pola miliona albanaca na 7 miliona srbijanaca nisu neki faktor. Srbija im komotno moze uvesti reciprocitet i dati prava koja imaju srbi u Albaniji. Pusti mitove pogledaj rezultete izbora da vidis koliko je na Kosovu srba, a koliko albanaca. Drugo je sto su iste ljude prijavili i na Kosovu i u Makedoniji i u Albaniji, pa blokiraju makedonski popis jer nece da im se omoguci popisivanje preko skajpa.
Svuda se pise o iseljavanju i odlasku mladih, a niko ne pominje da albanaca svake godine ode 300.000.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  tihobl

Aha,dogodine ulaze u minus.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Mucke

@ Mucke
Svi smo u minusu, a albanci i bugari u najvecem.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  tihobl

Mašta stari. Njih sigurno nema ispod 1.5 miliona. Glasanje nikad nije bilo u njihovoj tradiciji, ali razmnožavanje je. Srbija nema gotovu nikakvu bitnu polugu na Kosovu kojom može uvjetovati Albance tamo. Gledao sam malo sbijanske medije, pa znam odakle tih “300000 albanskih emigranata sa kosova svake godine”. Stvarno ono je “zona sumraka”. Pored onih privatnih TV postaja na kojim intelektualci upitnog intelekta i morala nastoje penetrirati što dublje u predsjednikovo dupe državna TV nekako izgleda objektivno i uzvišeno. A kad pogledaš ljude kojim se predsjednik okružio, a tek opoziciju i sam Vučić djeluje racionalno, uzvišeno i genijalno. Stvarno čovjeku se treba priznati razmontirao je medije i opoziciju bez šarafcigera, i to sve u parlamentarnoj demokraciji. Bez ikakve ironije, svaka čast majstoru.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  Koba

Samo, bilo kakvo priznavanje Kosova bi bilo početak novih i VEĆIH problema za cijelu okolinu.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Pišite o Josipu Kiru, načelniku osječke policije za vrijeme rata koji je obilazio srpske i hrvatske barikade naoružan i pokušavao miriti ljude. Zbog toga je ubijen kao izdajnik od strane svojih. U Osijeku postoji uzrečica Josip Kir čovjek koji je želio mir. Još jedan zaboravljeni heroj

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2008035

Inkvizitor
Gost
Inkvizitor
1 godina prije

Mada mi nije jasno, da li sam i koga uvredio, odgovorom na komentar koji mi se direktno obratio, gde sam objasnio da samo iznenađenje nije dovoljan razlog za početne nemačke uspehe u WW2, vidim da mi je komentar obrisan.
Kako god, ako sam ikoga, bilo kojim komentarom, uvredio – izvinjavam se i ovde se svakako više neću pojavljivati.
Čovek vremenom nauči, gde mu nije mesto.

Pozdrav vrlom i marljivom adminu.

Barba Duje
Gost
Barba Duje
1 godina prije

Moj poprdenko, nije Bosna vaša prćija, pa da se vi s njom potkusurujete,
niti smo mi Dalmatinci zalud kosti svoje sijali po Kozari i Sućesci.
Ne da ćemo “ukinuti autonomiju” fašisoidnog entiteta,
već će te tvorevine vrlo brzo n e s t a t i.
Da si ti meni živ i zdrav i uz brdo brz, Bosna ti je već NATO.
(Onaj isti NATO što ti šefu dozvoli da sleti neki dan u Beograd…)

Šime Pecikoza
Gost
Šime Pecikoza
1 godina prije

A dobro si mu ga zbiblija Barba Duje…
Misli rušče da smo travu pasli…
Iman i ja jenu poruku za vake dušobižnike:
M I S L I N A T O

POVEZANE VIJESTI

Izbornik