fbpx

Je li Putin posjetio samo Beograd ili je najavio povratak Rusije na “zaboravljeni” Balkan?

Vladimir Putin i Aleksandar Vucic

Na službenoj internetskoj stranici Međunarodnog raspravnog kluba Valdai, ekspertno-analitičkog centra koji je osnovan 2004. godine u Velikom Novgorodu i koji svake godine održava veliku konferenciju na kojoj Vladimir Putin i drugi visoki ruski dužnosnici i stručnjaci iznose svoje vizije o budućnosti Rusije i svijeta, nakon posjete ruskog predsjednika Beogradu su objavljeni materijali za koje bi se moglo reći da vjerojatno najbliže odražavaju službeni stav Kremlja prema Srbiji i regiji.

Analize Putinove posjete u beogradskom tisku su bile raznovrsne, od pretjeranih hvalospjeva proruskih analitičara do degutantnih navoda liberalnih prozapadnih medija “kako se u središte Beograda tog dana sjatila krezuba sendvičarska Srbija da oda počast dvojici voždova koji to niti jesu, niti zaslužuju toliku pozornost”.

Umjesto ovih napisa, čak i ruskih medija naklonjenih ili ne većem angažmanu Moskve na Balkanu, vrijedi pročitati članak stručnjaka Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti i člana Ruskog vijeća za međunarodne poslove Aleksandra Pivovarenka, koji u uvodu tvrdi da je Srbija “avangarda ruske politike na Balkanu“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 17. siječnja 2019. srdačno primljen u Srbiji, koju je posjetio službeno. To je Putinov četvrti posjet Beogradu. U Srbiju je došao dva puta kao predsjednik i jednom kao premijer. Prema riječima Aleksandra Pivovarenka, višeg istraživača Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti, danas stajališta Rusije izuzetno ovise o općoj situaciji i širokom rasponu međuodnosa u jugoistočnoj Europi.

“Balkan se u “Konceptu vanjske politike Ruske Federacije – 2016.”, za razliku od prethodnog koncepta iz 2013. godine, uopće ne spominje. Stavovi Rusije danas izuzetno ovise o općoj situaciji i širokom rasponu međusobnih veza u jugoistočnoj Europi. Za razliku od drugih zemalja, prisutnost Rusije u regiji ograničena je uglavnom na srpski prostor. To razlikuje Rusiju od Turske, koja je sposobna okupiti Aleksandra Vučića i vođu bosanskih muslimana Bakira Izetbegovića za istim stolom i istovremeno provoditi gospodarske projekte u južnim dijelovima Srbije sa  značajnim muslimanskim stanovništvom, kao u regijama Preševo, Bujanovac i Medveđa. U tim uvjetima možemo govoriti samo o taktičkim ciljevima, kao što je izgradnja Turskog toka i provedba jednog do dva investicijska ili infrastrukturna projekta”, piše Aleksandar Pivovarenko.

Implikacije posjete ruskog predsjednika iz perspektive pristupanja Srbije EU

Vladimir Putin u Srbiji
FOTO: Vladimir Putin prilikom posjete Srbiji

“Među svim zemljama takozvane “Balkanske šestorke”, koju čine Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo, Srbija se, uz Crnu Goru, smatrana najvjerojatnijim kandidatom za ulazak, a kao datum mogućeg ulaska Srbije u EU se spominje 2025. godina. U međuvremenu, čak i ako Srbija ispuni sve zahtjeve Bruxellesa o Kosovu, to jest, potpuno diplomatsko priznanje zasnovano na načelu nepovredivosti granica, to Srbiji ne jamči ulazak ako EU nije voljna provesti sljedeće proširenje. Tijekom posljednjeg sastanka u Beogradu je potpisano više od 20 međuvladinih sporazuma između Rusije i Srbije, uključujući i područje nuklearne energije i IT sektora. Tome se može radovati, jer odnosi između zemalja postaju sve raznovrsniji i manje ovisni o agendi nafte i plina. Može se primijetiti da su uzete u obzir preporuke stručnjaka koji su inzistirali na diverzifikaciji rusko-srpskih odnosa. Međutim, postoji problem praktične provedbe tih sporazuma, budući da je jedan od zahtjeva Europske unije upućen Beogradu još 2014. bio “neiskorištavanje” koristi od nesvrstanosti Srbije u politici provedbe sankcija protiv Rusije”, podsjeća ruski stručnjak.

Na jedan ili drugi način je u interesu Beograda širok raspon sporazuma, jer mu se povećava manevarski prostor u odnosima s Bruxellesom i Washingtonom. Beograd to može iskoristiti kao adut, povećavajući ili smanjujući intenzitet suradnje s Rusijom, ovisno o razvoju odnosa s Bruxellesom. Posjet ruskog predsjednika može doprinijeti koncesijama Beograda kosovskim Albancima.

“Paradoksalno, ali posjet ruskog predsjednika može doprinijeti ustupcima Beograda kosovskim Albancima, zato što je i sam zvanični Beograd zainteresiran za što skorije okončanje “kosovskog pitanja”, čak i kroz ustupke. Proteklih godinu i pol Beograd se suočio s diplomatskim pritiskom iz Bruxellesa i Washingtona. S druge strane, Aleksandar Vučić je unutar Srbije najavio početak “iskrenog dijaloga”, a vjerojatni ishod bi trebao biti priznavanje “objektivne stvarnosti” i izrada “pragmatičnog mirovnog ugovora” s Albancima. Mogući scenarij razvoja situacije u Srbiji je održavanje proljetnih prijevremenih parlamentarnih izbora, što je najavljeno krajem prosinca. Cilj vladajuće Napredne stranke je postizanje velike zastupljenosti u parlamentu, što bi trebalo osigurati automatizaciju donošenja odluka,  uključujući i pitanje Kosova. Ako se to dogodi, možemo očekivati promjene ustava Srbije i odredbe prema kojoj su Kosovo i Metohija sastavni dio teritorije Srbije. Istodobno, Vučić se sučeljava s opozicijom kojoj se ne sviđa ni stil njegove vladavine ni sporazumi koje on promiče za Kosovo. Skupovi u središtu Beograda se održavaju svaki tjedan. Osim toga, Vučića ne podržava ni niz visokih hijerarha Srpske pravoslavne crkve. Može se reći da je izborna kampanja u Srbiji već počela. Podrška Rusije, koja se dala rukovodstvu zemlje tijekom posjeta 17. siječnja, izgleda kao određena popustljivost za donošenje odluka koje se smatra prikladnima”, nastavlja Pivovarenko.

Uloga Srbije u Turskom toku

turski tok
FOTO: Planirana gasna infrastruktura

Povijest Južnog toka pokazuje da je prerano govoriti o bilo kojoj ulozi Srbije do samog pokretanja projekta. Međutim, stav Srbije se nije bitno promijenio i preko teritorija zemlje bi trebao ići plin u glavni dio Europske unije. Položaj Srbije također omogućava izgradnju ogranaka na njezinom teritoriju, koji će ići u susjedne zemlje. Odluka o proširenju podzemnog skladišta plina Banatski Dvor sugerira da Srbija može postati glavni distribucijski centar za ruske energente.

“No, kao i u prethodnom projektu, stav Srbije ovaj put ovisi ne samo o Bugarskoj, već i Turskoj. Uloga Turske se nakon pokretanja plinovoda TANAP značajno povećala, a još više će se povećati nakon puštanja u rad Transjadranskog plinovoda (TAP).

TAP će prolaziti kroz područje Grčke i Albanije. S obzirom na veliku naklonost EU turskom projektu, vjerojatno je da će izgradnja ogranaka prema sjeveru i Hrvatskoj stvoriti konkurenciju rusko-srpskoj ruti. Zbog svega toga je Beograd vrlo osjetljiv na pozicije Ankare, Washingtona i Bruxellesa.

Ne zaboravite na američke planove za izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj, kao i na razvoj polja na Cipru, oko kojih su Turska i EU u sukobu. 2019. mora donijeti izvjesnu sigurnost o budućnosti svih tih projekata”, piše Pivovarenko i predviđa da će se Moskva više angažirati u odnosima s Beogradom nego što je bio slučaj proteklih godina.

Kuda ide Balkan?

Srbija Balkan Jugoslavija YU

Ranije je Klub Valdai objavio veliko izvješće o Balkanu, pod naslovom Kuda ide Balkan? U kojem podsjeća kako zapadni mediji i političari Rusiju predstavljaju kao čudovište koje “diskreditira integracijske napore Zapada”. Prema tim navodima, Moskva je intervenirala u izborni proces u Crnoj Gori, planirala ubiti crnogorskog vođu, stvara prepreke Srbiji i Makedoniji na njihovom ispravnom putu, “stavile je svoju ruku” na hrvatsku ekonomiju, čime je Zapad, paradoksalno, potvrdio status Rusije kao “svjetske sile” u očima balkanske javnosti. Prema tom izvješću se ta situacija može i treba koristiti.

Unatoč perifernom položaju i demonstrativnom “arhaizmu”, moderni Balkan je vrlo dinamična regija. Tijekom proteklih 28 godina se broj država u regiji udvostručio. 1991. se na Balkanu moglo računati na pet država – Jugoslaviju, Grčku, Bugarsku, Rumunjsku i Albaniju. Danas se, prema različitim procjenama, od 7 do 11 zemalja može pripisati balkanskoj regiji.

Promijenio se i značaj Balkanskog poluotoka na europskoj razini. To je prestala biti regija koja se bavi isključivo unutarnjim problemima. Balkan je postao otvoreniji prema svijetu i, prije svega, prema susjednim regijama. Od ranih 2000-ih tranzitna vrijednost tog područja stalno raste i zbog toga sve više vanjskih aktera pokazuje interes za regionalne procese, piše u izvješću Valdai Kluba objavljenom tijekom godišnje konferencije održane krajem prošle godine.

Sada se ovdje može računati na oko devet sila, koje imaju značajan vanjski utjecaj na regiju i u mnogim aspektima ostvaruju višesmjerne ciljeve. Tako Balkan vraća titulu jedne od najsloženijih regija svijeta. Ako je prije gotovo jednog stoljeća regija u velikoj mjeri bila prepuštena samoj sebi, danas se vidi razvoj unutarnjih političkih procesa i sve veći vanjski utjecaj. U međuvremenu, aktivna i naredbodavna vanjska intervencija ne rješava sve veće unutarnje eksplozivne probleme, kako političke tako i društveno-ekonomske.

Zahtjev za Rusijom u regiji još uvijek postoji. Čudno je što je on u velikoj mjeri potaknut anti-ruskom informativnom kampanjom koju je Zapad pokrenuo 2014. godine.

Napori Zapada da Rusiju predstavi kao čudovište koje diskreditira integracijske napore Zapada su, paradoksalno, Rusiju u očima balkanske javnosti prikazali kao “svjetsku silu”. Pravoslavne i tradicionalno proruske snage u regiji su to vidjele kao oživljavanje “imperijalne” Rusije. Ostatak ruski povratak na svjetsku scenu vidi kao globalnu alternativu, koja je zanimljiva za balkanske političke krugove koji povijesno dobivaju dividende od igranja na proturječja velikih sila. To Rusija može i treba koristiti.

Srbija nakon Putina

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić
FOTO: Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

Za ruski analitički centar je komentar napisao i Dejan Novaković, koji tvrdi da je najvažniji događaj početkom ove godine u Srbiji vjerojatno posjet predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Pokazivanje “mišića” od strane srpskih vlasti u vezi s tim bilo je podsjetnik Europskoj uniji, Kosovu i opoziciji da su i oni voljeni u Moskvi. Vlasti u Beogradu razmišljaju kako to upotrijebiti da ostvare novu pobjedu na predstojećim izborima ovog proljeća i zloupotrijebe u daljnjim odnosima s EU i Sjedinjenim Državama.

Nesumnjivo je da govorimo o dolasku najkarizmatičnijeg svjetskog vođe našeg vremena. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je ujedno najpopularniji političar u Srbiji. To se vidjelo u komentarima javnosti i medija dan nakon njegova posjeta, koji je dao prednost u ravnoteži i ključnu točku u korist Rusije na Balkanu.

“Što se tiče statusa Kosova, Vladimir Putin je jasno stavio do znanja i naglasio da Rusija ima čvrsto stajalište i da se rješenje problema mora tražiti tijekom pregovora koji se temelje prvenstveno na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, piše Novaković, čime se odaljava od mišljenja ruskog eksperta za Balkan Aleksandra Pivovarenka.

Prema njegovom mišljenju će više od 20 međudržavnih sporazuma i drugih dokumenata, koje su Putin i Vučić potpisali tijekom sastanka u Beogradu, dodatno ojačati gospodarske odnose dviju zemalja u budućnosti. Posebno je važna daljnja modernizacija srbijanske vojske kupovinom ruskog oružja i sudbina Turskog toka kroz Srbiju. Obje strane su jasno izrazile interes za ova područja. Vučić je naglasio iste interese Njemačke i Srbije u vezi ruskog plina, ali  bi se Srbija “radije složila s prolaskom plina preko Bugarske nego Ukrajine”. Naravno, odluka EU bit će presudna za buduću sudbinu plinovoda, ali sve sugerira da bi mogući otpor Bruxellesa izazvao veliki bijes u vrhu vlasti Mađarskoj i Slovačkoj.

Rusija na Balkanu – Sjena strateškog suparništva

Aleksandar Vucic Vladimir Putin Patrijarh Irinej
FOTO: Aleksandar Vucic, Vladimir Putin i Patrijarh Irinej

Svi stručnjaci koji su komentirali temu se slažu da ovo nije bio samo posjet Srbiji, nego poruka široj regiji koju je Moskva poslala iz Beograda.

Docent Visoke škole ekonomije na ruskom Nacionalnom istraživačkom sveučilištu i  članica Instituta za Europu Ruske akademije znanosti, Ekaterina Entina, piše kako je strateški cilj ruske politike na Balkanu očuvanje svojih pozicija u vlastitom civilizacijskom području, koje je povijesno uključivalo južnoslavenski prostor. Taktički zadaci trebaju osigurati nesmetan rad ruskih tvrtki, prvenstveno energetskih, na tržištu Balkana i uravnotežiti utjecaj NATO pakta u regiji. Obećavajući taktički cilj mogao bi biti cjelovito uključivanje, možda čak i pokretanje sveobuhvatnog rješenja “balkanskog pitanja” u obliku međunarodne konferencije.

Najintrigantnija tema Putinove posjete Beogradu je njezin mogući utjecaj na pregovore Beograda i kosovskih Albanaca o statusu Kosova. U svom službenom govoru je ruski predsjednik izrazio dvije točke u vezi s tim pitanjem.

Prvi, koji u potpunosti zadovoljava Aleksandra Vučića, jeste da su pregovori između Beograda i Prištine i relevantnih sporazuma stvar srpske i albanske strane. Drugo, Putin je dodao kako bi ovu odluku trebalo donijeti “na temelju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, tvrdi Ekaterina Entina.

Ranije predsjednik Srbije nije mogao biti zadovoljan, jer je tijekom 2018. godine nekoliko puta izrečena mogućnost potpisivanja sporazuma o razgraničenju između Kosova i Srbije, uključujući teritorijalnu razmjenu, što bi značilo i izlazak izvan propisa rezolucije.

Ipak, do kraja prošle godine su pregovori između Beograda i Prištine zapravo došli u slijepu ulicu, a srpski predsjednik je ponovno počeo izjavljivati da se pitanje Kosova ne može riješiti “ovdje i sada”. Je li to zbog sporazuma s Moskvom ili isključivo u domaće političke svrhe, danas je retoričko pitanje. Odgovor na to ćemo vjerojatno vidjeti u proljeće ove godine.

Međutim, formalno je posjet, barem njegov otvoreni dio, naglašeno bi ekonomski, iako je financijski obujam potpisanih sporazuma i protokola o namjeri minimalan – oko 600 milijuna eura u budućnosti i 200 milijuna sada. Nažalost, posjet ruskog predsjednika nije doveo do potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Euroazijskom ekonomskom unijom, što ne bi išlo u prilog europskim partnerima Srbije. Broj i kvaliteta potpisanih sporazuma Bruxellesu nude priliku da jasno pokaže manju prirodu ruske gospodarske uloge u regiji.

S moralnog stajališta, opseg organiziranog sastanka i njegova toplina omogućili su NATO paktu i njegovim zemljama članicama da povećaju i pritisak na Beograd u smislu jačanja vojno-tehničke suradnje i interoperabilnosti, kao i za jačanje antiruske informativne kampanje u regiji. Malo je vjerojatno da bi ovaj posjet mogao imati ozbiljan utjecaj na izglede za članstvo Srbije u EU. Umjesto toga, koristit će se kako bi se u pravom trenutku koristila opcija “požurivanja Beograda”.

Kako otkrivamo, Vladimir Putin je u Beograd došao da se dogovori oko ulaska Srbije u područje slobodne trgovine s euroazijskom ekonomskom unijom, dogovori daljnju vojno-tehničku suradnju i osigura pristanak Srbije za sudjelovanje u nastavku projekta Turski tok. Od svega navedenog je postignut tak mali dio, barem službeno. S druge strane kako tvrdi stručnjak Aleksandar Pivovarenko, posjet Putina ipak pokazuje vraćanje Rusije u regiju, koja u trogodišnjem konceptu ruske vanjske politike 2016. uopće nije spomenuta, posebno ne kao prioritet. Iako se on tijekom proteklih godina prilagođavao okolnostima, “Koncept vanjske politike Ruske Federacije – 2016.” istječe ove godine, i bit će zanimljivo vidjeti novi. Mnogi u Putinovom posjet Beogradu vide najavu povratka Rusije na Balkan, ali u kojoj mjeri, to ipak ovisi o zemljama regije i same Srbije, u ovom konkretnom slučaju.

Valdai Club

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
75 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

Ima jedan detalj koji, ili niko nije zapazio… Gledao sam dolazak Putina u Bg na live yutube rts prijenos, koji je bio on off cijeli dan. U neka doba, upalila se slika i svi su sjedili za velikim stolom, Rusi i Srbi. Onda je Putin rekao “Svi znate da Srbija… Pročitaj više »

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

Kasnije (sutradan) pojavio se Lazanski na Happy tv i malo “zamuljao” odgovor, nasmijao se i promeškoljio, rekao da se tu radi o nekom “streljivu malog kalibra za pištolje” koji RF kupuje od RS.
😉

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

I meni je ta izjava privukla pozornost

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

putin je izoliran u evropi i koristi svaku priliku da se naslika pa makar po balkanu, zato je vučiću i dao medalju

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije
Reply to  Šok

Kompa koliko vidim da si neinformirani, u mnogim evropskim zemljama da stave Putina na glasačku listu pobijedio bi u prvom krugu, i to je itekako jasno za, a i bolno za Engleze, Njemce i mnoge druge.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Stephen.

direktor svemira ima najnižu popularnost kod kuće od prvih izbora

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Šok

@Šok, nemoj te trollijane, šok-antno si providan .. 🙂 🙂

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  EU dismr

EU dismr “@Šok, nemoj te trollijane, šok-antno si providan” preeseno: “Povjerenje javnosti u ruskog predsjednika Vladimira Putina palo je na najnižu razinu u 13 godina, pokazala je anketa ruske državne agencije. Anketa koju je proveo ruski Centar za istraživanje javnog mnijenja pokazala je da je povjerenje u Putina palo na… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Šok

Direktor vasione ima izuzetnu popularnost, toliku da Rusiju možeš nazvati zdrelim demokratskim društvom…preko toga sam bio sklon reći da su Rusi nezreo narod.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Stephen.

bez brige i njemci bi ga birali. po komentarima dosta njih place za rusijom i njenim vodstvom. neki su se vec i preselili prek.

milivoje
Gost
milivoje
2 godine prije
Reply to  Stephen.

v.v.putin je popularan i usa! jer i amerikanci iako su neobavesteni toliko ipak znaju!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije
Reply to  Šok

Boli k…c Putina za jadnu i nebitnu zapadnu Evropu. Njemu je samo važno, da joj proda što više nafte i gasa, a za ostalo mu puca k…c. Ionako je EU sa uvođenjem sankcija Rusiji, pucala u svoja sobstvena koljena. Rusija od toga i nema neke posebne štete, dok države EU… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Šok

Sok je ipak u soku,ali sta da se radi nije usamljen.

Petar
Gost
Petar
2 godine prije

A onda je jasno rusi će se stacioniratinu srbiji.Ništa čudno ako mogu SAD bond steel na kosovu onda mogu i rusi u Srbiji.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Vucic je pro zapadno okrenut zbog raznih povlastica i ucena od strane Nemacke i nekolicine EU zvanicnika, ova poseta ce posluziti da se zavara pro rusko biracko telo pred izbore u martu/aprilu da gradimo istovremeno dobre odnose i sa EU i sa Rusijom, da smo mi kao “nesvrstani” a on… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Riddick

To znači kolega da je Putin bio statista u Vučićevoj agendi… Da kažeš za Junkera pa da razumem, ja ne smatram Putina toliko naivnim.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ovo mu je cetvrta poseta do sada , druga od kako nas je Vucic zajahao(premijer pa predsednik) mislim da oni ovim potezima malo usporavaju nase “integracije” i podsecaju da su stabilan i jak partner i da su tu. E sada saradnja sa Rusijom zavisi od nasih politicara (tu je problem)… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Riddick

A zasto bi mi gurali prst zapadu oko centra u Nisu zvanicnim statusom kada i ovako funkcionise. Ako bude zatrebalo on ce koristiti svojoj svrsi u datom trenutku i bez formalnog statusa.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Riddick

vučko mora organizirati referendum u vezi kosova tako da ima taj mali ograničavajući faktor pogotovo sada kada je putin rekao jasno I glasno “da rusija podržava svaki dogovor između beograda I prištine ali u okvirima rezolucije 1244”:)

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ali mora ljudima pre referenduma dobro “ogaditi” Kosovo i svu priču oko njega…šta ako slučajno narod ne daje Kosovo…bio bi u problemu

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

tek sada, ovim izjavom Putina mozemo se nadati konacnog primenjivanje rezolucije 1244, jer u okviru to rezolucije postoji obavezujuci clan 11, koji gradjanima Kosovo da za svoj status treba se izjasnjavati se na referendum. Ishod rezultata mozese 100% pretpostavljati. Pitanje jel se cekalo, soglasnot od strane Putina da sve bude”… Pročitaj više »

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ja mislim da je Vučko, vremenom, promijenio ćud. Jer je i sam uvidio da Srbija NIKAD neće biti primljena u EU. I ne samo to, nešto drugo se valja ispod stola. Nebi mu Putin dao orden samo tako. Cijeli posjet baca jedan tajnoviti i čudni osjećaj, kroz cijelo dešavanje. Mislim… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

a tek ono ordenje gradonačelniku zagreba! nije to samo altruizam ili zahvalnost već skriveni interesi.

Madrid
Gost
Madrid
2 godine prije

Vucko je samo dlaku promjenio a ćud je ostala ista.

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  Madrid

Marioneta.

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Madrid

Ma ćud mu jeste ista, ista kao Šešeljeva! Dok je Šešelj izgradio kuću na Dedinju od 1,1 mil. €, 90-ih brbljajući o Karlobagu, Vučko ga je priznanjem KiM kao nezavisnog prešišao za 30X! Buraz mu se upetljao u poljoprivredu i sve sektore u koje može (jer su stranci preuzeli one… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

@Dečko sa ulice Naravno da Srbija nikada neće biti primljena u EU, ta namera nije ni postojala. Sve je to bila gluma i jednih i drugih: Evrope i Amerike da što više izsisaju a Srbije da je ostave na miru do nekih boljih vremena (što se plaća, jelte). Termin koji… Pročitaj više »

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac, briljantan komentar, hvala !!

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  EU dismr

Molim i više puta 😉

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Uvesce vas u EU dok budete spavali. Onda čete videti šta je to……
Došao ga Vlado upozoriti.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Nije tesko reci.Putin ne pali motore da ide popiti caj u nekoj vukojebinu na Balkanu.Ocito da Srbija nje balkanska vukojebina,kako su mnogi htijeli da dokazu.BAGREMANSKI TIJESNAC je kupio.Tko zna sta je ta tocka,zna o cemu pisem.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Riddick

eu je i predosta ulozila u srbiju, ne iz ljubavi vec iz geostrateskog razloga, iza kojeg stoji usa, kao uvijek. vucic je do sad sjedio na 2 ili 3 stolca, iskoristivsi maksimum. no stiglo je vrijeme odluke jer ovaj status quo ide svima po malo na zivce. i ovo umiljivanje… Pročitaj više »

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  Riddick

“Nesvrstani” Danas više nema nesvrstanih. Ako nisi sa bagrom onda si protiv njih.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Riddick

A koje to Srbija ima povlastice, dede ti da nisi mislio na povlastice koje Srbija daje jbn evropljanima!?
Moada si mislio na lične Vučićeve povlastice?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

ova suradnja u nuklearnom sektoru je poruka ako ne bude išao plin biće izgrađena nuklearna elektrana. čudi me da takve “sitnice” promaknu ili prođu ispod radara

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Da,mediji su tu informaciju ovlas napisali,a ciji su nediji,zna se.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Vučić stalno priča kako je “EU naš jedini put”. Priča to neprestano, čak i kada se sreće sa ruskim diplomatama a Rusi se samo smeškaju, klimaju glavom i kažu “da, da, ako je to vaš izbor…” – i dalje dolaze na sastanke ili primaju naše, šta da rade to je… Pročitaj više »

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Vucko igra igru ,,maskirovka,, a ciju igru igra Vucko najbolje ce te znati na vrlo jednostavan nacin.Kako? Samo pogledajte njegovu facu kakva izgleda kad se sastaje i rukuje s Satan -e-U-ropskim avetinjama i ruskim ili kineskim politicarima.Faca Vucka tada kaze mnogo sta….ipak je Vucko ,Vojin potrcko. Inace novinar ili sta… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Ja sam misljenja da RF igra uskladjeno sa Kinom. U Srbiji radi prugu koja rusima ne treba, ali treba kinezima.

Pero J.
Gost
Pero J.
2 godine prije

Odgovor na pitanje iz naslova : Putin je samo posjetio Beograd

Ray
Gost
Ray
2 godine prije
Reply to  Pero J.

Mislis da je on kao ti i da ima vremena za gubljenje?

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Putni ne bi smio ostaviti Beograd zapadnim silama, iz jednostranog razloga jer na Balkanu moraju biti dvije sile. Hrvatskoj treba neka babaroga kojom Hrvatski političari plaše malu djecu da bi mogli kupovati vojnu opremu staru 40 godina. Tako opravdavaju ratno profiterstvo. Sa druge strane beogradski političari igraju ulogu koju su… Pročitaj više »

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Ante

@Ante, ooodličan “ćušpajz” .. 🙂

debeli pas
Gost
debeli pas
2 godine prije

Što se točno događalo iza zatvorenih vrata, znaju samo oni. No, nekako mi nije svidio način na koji je službeni Beograd primio ruskog predsjednika, kao da su mu gledali u torbu što im je sve donio i kakve će imati koristi. Putin je osoba s kojom moraš biti sasvim otvoren… Pročitaj više »

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

U dva intervjua sam cuo da Rusija nece priznati Kosovo cak ako bi to Srbija ucinila.
INTERVJU: Oleg Bondarenko – Sudbina Balkana rešava se u sukobu Rusije i Zapada!
Vanredni profesor dr Siniša Atlagić, Fakultet politickih nauka, je u direktnom prenosu na N1 televiziji to isto rekao.

Serjoza
Gost
Serjoza
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

N1 nije neka tv od koristi osim ciste propagande, obicna lazovizija…

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

pa logicno, vec iz inata zbog krima, koji je ipak sam odlucio za sebe, za razliku od kosova.

Ray
Gost
Ray
2 godine prije

Hehe najjace mi je to Vucicevo koketiranje sa toboze priznanjem Kosova. On zna da to na referendumu pada ko od sale, jer je namazan, a i u politici je dugo, zna cud naroda, zato i vlada tako dugo. To mu je samo taktika da ispadne proevropski i da bi mogao… Pročitaj više »

Belisar
Gost
Belisar
2 godine prije

Treba referendum da putina postavimo za naseg cara, da direktno upravlja nama balkancima bez ovih prodanih dusa koje nas vode. Ionako smo kao narod stasali u tradixiji da nad nama vladaju carevi. Rimaki istocni i zapadni, srpaki, bugarski i austrijski. Kad ne mozemo imati vlastitog cara onda neka imamo tuskog… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Belisar

Ima jedna kvaka: Putinu je Rusija na prvom mestu tako da bi to bio sukob interesa. A pošto nije političar “liberalne demokratije”…

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

“Kada kažem Beograd, mislim na ceo Balkan!?”
Beograd je glavni grad Balkana, i mnoge stvari treba gledati iz tog ugla!

Preteran
Gost
Preteran
2 godine prije
Reply to  Weteran

Inače Beograd je glavni grad Srbije, a za sve one koju boluju od teške mitomanije i megalomanije, Beograd je glavni grad Balkana.

Ray
Gost
Ray
2 godine prije
Reply to  Preteran

Geopoliticki jeste glavni grad Balkana, svidelo ti se to ili ne.

Preteran
Gost
Preteran
2 godine prije
Reply to  Ray

Ray
Što se baba snilo …

ray
Gost
ray
2 godine prije
Reply to  Preteran

Bas mi to imponuje, mnogo me zabole za takve stvari od kojih je korist mala a rizici veliki…
ja bih licno najvise voleo da smo kao Novi Zeland,daleko od bilo kakvih desavanja…

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Ray

Beograd ima problem biti glavni grad Srbije a tek Balkana :). Geopolitički više je bitna Tirana a Zagreb je daleko više ga i ne vide. Beograd se ne pita nit u Sandjaku, nit Vojvodini, Presevu a Kosovo i Metohija nikad se i nije pito. Srbija općenito ima jedino Dunav kao… Pročitaj više »

Djurica
Gost
Djurica
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Samo polako. Starija braca ce otici. Ona koja su pogazila UN.

Nome
Gost
Nome
2 godine prije
Reply to  Djurica

Djurica
Možeš objasnit šta ti to znači ?

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Weteran

Dva su grada na Balkanu – BG i Atina. Ostalo je teska provincija, ali meni se vise svidja zivjeti u vukojebini nego u metropoli.

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije

Ko se zanji smije,naj sladje se smije.Nemoze vojvoda samo tako u EU.Mora se i nas nesto pitat.Vratit i platit sto su napravili u stilu velike srbije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Slavonac

Ako ćemo pravo. Hrvatska će Srbima, ne političarima Srbije, napraviti najveću uslugu ako im blokira put u EU. Koje to EU nudi investicije? Sve što mogu dati Kina ili Rusije i druge zemlje koje ne traže političke promjene. A ako Zagreb blokira ulazak u NATO, ako o tome ima govora… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Ma,pusti Slavonca Laki.Imali smo primjera do sada kada su na mig iz Birisela ili Berlina u Zagrebu morali povlačiti neke svoje odluke bez puno priče.

ray
Gost
ray
2 godine prije

Naravno. Nisu Hrvatsku primili u EU da se tamo nesto pita,vec da bude novoosvojeni geopoliticki prostor. Bas Nemcima treba 3.5-4 miliona tamo nekih da im utice na vazne odluke,to su samo vlazni snovi HR kvazipatriota (kvazi jer su dali svoju nezavisnost za nista a misle da imaju nesto)…kad kaze Merkelica… Pročitaj više »

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  ray

Odlično si to objasnio svaka čast ti si vrstan Analitičar koji razmišlja srcem onako kako bi ti volio da bude. Srbi će moći preko sezone raditi u Crnoj Gori i Hrvatskoj naravno dobit će vize kao što već stotine dobije za jeftinu radnu snagu u sezoni i onda nazad u… Pročitaj više »

posmatrac
Gost
posmatrac
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

@Sakale – nek si ti nama objasnio, kako se zivi u Srbiji!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Slavonac

Još kad bi Hrvatsku neko nešto pitao..??

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Slavonac

Mi vas najusrdnije molimo da nam na nasem putu ka EUtanazuji postavite sto vise prepreka, tako da nase putovanje traje do vecnosti.

Carlosan
Gost
Carlosan
2 godine prije
Reply to  Tink

Slazem se.
Koji ce vam q… to .
Ajte vi u aziju. Tamo je sloboda i nitko vam nece naredit kako kukumar mora izgledat.
A necete morat ni gledat razne parade…

Petar
Gost
Petar
2 godine prije

Ući će Srbija u EU naposljetku .Sada Vam se čini da je to jedna velika figa u đepu i zajebancija ali naposljetku Srbija će biti dio unije jer joj je tamo mjesto.Tako je i nama Hrvatima djelovalo da nas svi jebu a najviše prijatelji Slovenci i da tome nema kraja… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Petar

EUslavija…+++Dobra Petre!???

Ratoborna Gljiva
Member
Ratoborna Gljiva
2 godine prije

Hebem ga gospodine Babiću trebao si napisati Bošnjaka a ne bosanskih muslimana….. U Jugoslaviji su nam dali bar ono veliko M…… Budi čovjek i respektuj okolinu, da bi te ta ista okolina respekovala.. Hvala

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
2 godine prije

Kako vidim udarate minuse, pitanje da li ih udarate iz svoje mrznje sto se ne piklapa sa vasim misljenem ili predrasudama sto su vam rekli………… jebeno je to burazoru moj to ti dodje kao nedostatak inteigencije…..odes u zapadnu evropu, ameriku, kanadu……. itd i to ti ne smeta

posmatrac
Gost
posmatrac
2 godine prije

Gljivo – mnogo si ratoborna… 🙂

wesly
Gost
wesly
2 godine prije

Eto njega opet, cim dobije NATO licencu za prelet NATO zracnog prostora…

Šime Pecikoza
Gost
Šime Pecikoza
2 godine prije

Misli NATO

POVEZANE VIJESTI

Izbornik