Nakon najnovije odluke Prištine, SAD i EU za destabilizaciju Balkana optužuju Rusiju

Federica Mogherini, Jean-Claude Juncker ,Johannes Hahn i Hašim Tači
57 komentara

U vrijeme kada je Priština usvojila platformu koja onemogućava bilo kakve pregovore sa Srbijom, američki State Department upozorava kako SAD i EU neće dopustiti Rusiji da ojača svoj utjecaj na Balkanu. U tom smislu se odluka kosovskih Albanaca i poruka Washingtona i Bruxellesa mogu smatrati koordiniranom akcijom, iako Zapad tvrdi kako mu je stalo do stabilizacije odnosa i navodno vrši pritisak na Prištinu da ukine carine od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Naime, Priština je usvojila takozvanu Platformu za pregovore sa Srbijom, a njezina je suština da su “granice Kosova proglašene nepovredivima”, što znači “očuvanje Kosova kakvo je bilo 17. veljače 2008. godine”, od datuma samoproglašene nezavisnosti kosovskih Albanaca.

Platforma također traži ukidanje rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i stvaranje suda za Srbe koji su sudjelovali u oružanom sukobu na Kosovu.

Prema pisanju lista Zeri, koji je dobio na uvid tekst dokumenta, platforma također predviđa da svaki sporazum predložen na potpisivanje Prištini “mora biti u skladu s Ustavom Kosova”.

Dokument ne spominje zahtjeve Srbije, Sjedinjenih Država i EU da se ukinu kosovske carine od 100% na uvoz robe iz Srbije i BiH, što je jedan od uvjeta da Beograd nastavi dijalog.

“Za Republiku Kosovo, prema ovoj platformi, pravno obvezujući konačni sporazum stupit će na snagu tek nakon što Srbija prizna Kosovo kao neovisnu i suverenu državu, kada se o sporazumu na Kosovu održi referendum i sporazum su ratificiraju obje države”, objašnjava Zeri.

Istovremeno se navodi da je “glavni cilj Kosova da osigura priznavanje suvereniteta kao države unutar postojećih granica” i da se ne može potpisati sporazum sa Srbijom dok se ne postigne sporazum o svim pitanjima.

Što se tiče prava na prirodna bogatstva Kosova, posebna pažnja se posvećuje sprečavanju gubitka jezera Gazivode i rudnika Trepča na sjeveru zemlje, te da  sva imovina koja se nalazi na Kosovu pripada isključivo Kosovu i o tome se ne može pregovarati.

EU i SAD će napraviti sve da Balkan zaštite od “ruskog kaosa”

Aleksandar Vucic Vladimir Putin Patrijarh Irinej
FOTO: Aleksandar Vucic, Vladimir Putin i Patrijarh Irinej

Nema sumnje da je dokument sastavljen u dogovoru s Washingtonom i Bruxellesom, iako iz ova dva centra stižu mlake izjave kako se treba pridržavati ranije postignutih dogovora o nastavku bezuvjetnih pregovora.

Istovremeno je Washington poručio kako radi zajedno s Bruxellesom na strategiji suprotstavljanja Rusiji na Balkanu, izjavio je Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja. Bloomberg piše da je Palmer rekao “kako su Sjedinjene Države zainteresirane za održavanje stabilnosti u regiji, dok Rusija želi da se Balkan ostane u kaosu”.

“Sjedinjene Države i Europska unija zajednički razvijaju strategiju za Balkan s ciljem suprotstavljanja pokušajima Rusije da intervenira u politiku te problematične regije”, prenosi Bloomberg, citirajući zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Matthewa Palmera.

Kako je Palmer rekao novinarima u Zagrebu u četvrtak, “Rusija je vrlo uporno pokušavala osujetiti nedavno postignute sporazume između Grčke i Sjeverne Makedonije, te potaknuti separatističke osjećaje među bosanskim Srbima”.

“Dok Sjedinjene Države i naši partneri žele da na Balkanu budu prisutni na temelju zakona, propisa, transparentnosti i dobrog upravljanja, Moskva vjeruje da će se njeni interesi u regiji ostvariti njenim suprotstavljanjem, trenjem i kaosom”, rekao je američki dužnosnik.

Prema Palmeru, za nastavak obustavljenih pregovora između Srbije i Kosova, koji su prestali komunicirati prošle godine nakon što je Beograd blokirao zahtjev Prištine da se pridruži Interpolu, a Priština je odgovorila uvođenjem carina na srpske proizvode, dovoljna je samo privremena suspenzija carina Kosova.

Dopisnik Bloomberga piše “kako će dvije zemlje morati poboljšati odnose, jer bez toga Europska unija neće razmatrati njihove kandidature za pridruživanje bloku”.

Gospodin Palmer je izrazio nadu da će vlasti Kosova “poduzeti sve potrebne korake kako bi suspendirale carine i vratiti se na pregovarački stol”.

On je također rekao da u rješavanju međusobnih odnosa ne isključuje mogućnost mijenjanja granica između Kosova i Srbije, unatoč činjenici da je kosovski parlament nedavno glasao da takvih promjena u okviru sporazuma sa Srbijom ne bi trebalo biti.

“Vjerujemo da bi svi sporazumi između Srbije i Kosova trebali doći od njih i biti jaki i sveobuhvatni”, rekao je Palmer.

“Moguće je da će ti sporazumi uključivati promjene granica između Srbije i Kosova. Sjedinjene Države ne favoriziraju takve promjene, ali ih ne isključuju. Naš je cilj olakšati sklapanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa na temelju uzajamnog priznavanja obje strane”, dodao je Palmer, iako Beogradu priznanje Prištine uopće nije potrebno i nije jasno što bi time dobio.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine, gotovo deset godina nakon što su snage NATO pakta istjerale srpske trupe s njezina teritorija. Većina država članica EU priznala je novu državu, ali Rusija i Kina su to odbile učiniti”, piše novinar.

“Balkanski poluotok je dugo bio geopolitička arena za borbe između Rusije i Zapada. EU i NATO su nedavno povećali svoj utjecaj u regiji, uključujući i neke njene zemlje. Ostale balkanske države, uključujući Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo su u različitim fazama pregovora o pridruživanju Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, što često iritira Kremlj”, zaključuje Bloomberg.

balkankosovoRezolucija 1244Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

100 % taksa na robu iz centralne Srbije znaci da su Kosovski Albanci kupovali tu robu.
A to je iznos od oko 700 miliona evra, misli se na zvanicnu i nezvanicnu razmenu.
Amerikanci zive 10.000 km od Kosova i nije ih briga za narod na Balkanu.
Srbija treba da ustupi Rusiji svoju Bazu Jug i kasarne u Bujanovcu i Vranju, koje su u blizini Camp Bondsteel na Kosovu pa neka se Rusi i Amerikanci dogovaraju.

Lucija
5 godine prije

U Hrvatskoj samo obavijest da je Vučić sazvao sjednicu. I izvod iz govora.
Ne vjerujem da više od 30 -40% zna što se događa.
Ona komentator koji je pred par mjeseci predvidio rat u Venezueli i Balkanu bio je u pravu.
A i za prebacivanje terorista na Balkan.
Nekom se jako žuri da počne eksploataciju Trepče. Stari vlasnici su bili – Englezi.

Dečko sa ulice
5 godine prije

EU i USA su dozvolili nelegalno osnivanje vojske Kosova, protivno svih dogovora i UN chartera,
na teritoriju jedne suverene države, Srbije.
Nijedna zemlja na svijetu to nebi dopustila.
Priznanje Kosova je bilo nelegalno, pod velikim pritiskom US.
Kina i Rusija nikad neće priznati nelegalno Kosovo,
i još sada ovakvo,
sa nelegalnom vojskom.
Srbija mora čekati,
ali,
ako Šiptari napadnu sjever Kosova,
onda nema druge nego rat.

Riddick
5 godine prije

Zbog ove Pristinske platforme sada Vucic nece moci da prizna Kosovo, a bez toga nema ulaska u EU, eto kako Rusi “koce” pridruzivanje Srbije EU i “stabilizaciju” regiona.

Dopizdilomi
5 godine prije

Ovo više nema smisla. Gdje god pogledaš ( Crno more, sjeverno more, Sibir, Baltik) Rusi. Zamolio bih Ruse da se povuku sa svojih granica i ne miješaju u pokušaju zaštite američkih interesa u Poljskoj, Ukrajini, Turskoj, Siriji s kojima SAD tradicionalno tisućama godina graniči.

dalmata
5 godine prije

Srbi tribaju podignit spomenik Šiptarima i Albancima,jer,osim šake izdajic i prodanih duš,već odavno,ogromna većina ne šljivi ni Eu,pogotovo NATO i USrA.Sad je i svakom imbecilu i lažovu(to se zove “nevladine organizacije,”demokratske stranke”,”zapadne integracije””međunarodna zajednic” i ukratko,ostali smrad i ološ)je napokon,jasno,bez dileme.Srbi budite robovi ka i ostala divlja Balkanska plemena,to smo Vam spremili.E,sad,Srbina ulicu,tražite prisjedinjenje Majci Rusiji,HITNO,tražite Rusku vojsku,isve ono kako je bili u Siriji,da sačuvate slobodu.Kad dođe Rus,uzme obranu u svoje ruke,raskinite sve,do zareza,ugovore sa EU,NATO,USrA,okrenite se Istoku,smanijte i povucite sve ambasadore iz svih zemalj koji su priznali Kosovo,ostavite samo otpravnike poslova,uvedite vize za cilu tu žgadiju,pohapsit i zabranit sve one koji su puvalu u EU,NATO,USrA šupke i bili spremni pridat zemlju na milost i nemilost.Blago Van se kad imate Šipce,koji su Vas spasili.

eu kolonija
5 godine prije

sami sebi pljuju u usta. amerikanci se bore protiv utjecaja rusije, koja preko bosanskih srba želi destabilizirati regiju, dobrim upravljanjem. ključno je to da rusi preko posrednika žele destabilizirati balkan kojim amerika dobro upravlja. nisam znao da su države balkana ušle u sastav sjedinjenih američkih država

pera lozac
5 godine prije

Licemerju nikad kraja.

Weteran
5 godine prije

Srbi neće ponoviti grešku Izraela !

samo tako
5 godine prije

I kad komarac prdne kriva je RF
USA&EU ubrzavaju u vlastitom strmopizdu
Da li te “vođe slobodnog svijeta” zaista glupasti do neba ili su njihovi podanici glupi do neba i nazad, svakodnevno trpeči “elitu” ?

Splitexpress
5 godine prije

Svu nevolju i nered na Balkan su donijeli Ameri?Uvijek se sjetim američkog ministra vanjskih poslova Jamesa Bakera kako je doletio u Beograd da Miloševiću da podršku za jedinstvo SFRJ,a zna da je drugu stranu već naoružao?Išli su mi na živce i Tito i komunisti sa znamenitim porukama “Čuvajte bratstvo i jedinstvo”,kasno sam uvidio da su bili u pravu?

Konstantin
5 godine prije

Sto se tice “shiptara” nemojte se zavaravati. Itekako su svesni sta ih ceka, zbog toga i rade ovo sto rade (pokusavju ili misle da pokusavaju uhvatiti zadnji vagon voza). Uveliko su zbrcali svoje prste svim okolnim susedima, slusajuci svoje nalogodavce i nadajuci se da ce s’time sto su glavni dileri svih nemogucih i mogich vrsta opijata iz celog hebenog sveta za EU & sever. Ameriku imati solidno portfolijo kontrolisanja geo-politickih tokova, ali ipak ce se iznenaditi kao 1912 & 1913! I tada su bili glavni gavazi (udarni kamsik) tadasnjeg Otomanskog carstva na istim ovim prostorima … pa im se desilo cudo. Samo sada nece biti pogresaka kao u proslom veku … kada “valcer” pocne od svih nas mizernih poslusnih Balkanskih plemena … oni ce definitivno najgore zavrsiti. Zalosno i tragicno ali, sta je ko sve sejao, to ce i zneti.

shumadinac
5 godine prije

Fali mi podatak koliko Albanci plaćaju “gostovanje” Bondstila. Ništa? A,da – plaćaće u naturi…

Bodul
5 godine prije

Ma kako je van lipo kad nimate onih trolova Orija, Burta i još par nji. Morete lipo jeni drugima lipit plusiće i maštat kako će mrske USrA i EU ciknit, pa ćete lipo krenit poravnat račune va Kosove i drugam. Samo ja se sićam jenega starega kurbera ca je lipo reka: Zato nikad nemoj pitat kemu zvono zvoni – tebi zvoni. Eko lipi moji i svako van dobro.

Tomica
5 godine prije

Srbija se trebala okrenuti Rusiji čim su počeli da zatežu sa ulaskom u EU. Zamrznuti pregovore i “tajno” pregovarati sa Rusijom oko ulaska u EEZ i ODKB. Ovo sa Kosovom je još veći razlog da to i urade iako nisam siguran da je to moguće. U svakom slučaju, s ruskom bazom u blizini ipak bi se SAD i NATO suzdržavali od miješanja u sukob ako dođe do rata.
Nažalost, Vučić ima savim drugi zadatak kojeg provodi manje više uspješno. Jedino mu brzina fali, ali još uvijek može glava da mu odleti pa je oprezan. U svakom slučaju stvari idu u pravcu potpunog gubitka Kosova. Sigurno neće na tome stati, jedino ne znam da li će Vučić to odrađivati ili neki novi “vođa”.

Toni
5 godine prije

I više od 100 godina, ako mislimo na istu.

Ivo Lola
5 godine prije

Da sam na mjestu Srbije i Vučića, sočno bih pljunuo u facu ovom pijani džankiju i u roku odmah odjebo EU i pristupio EEU pa s vojskom kakva je da je ušao na Kosovo i na Košarama opet uspostavio nekadašnju državnu i prirodnu granicu prema Albaniji. Previše je Srbija nabijena na kolac, a nabijeni smo trebali biti svi mi ostali licemjeri i lažovi. Nikada nikakva Velika Srbija nije ni bila u planu već Velika Albanija, a frtutma od devedesetih je bila upravo oko toga, pa nek nam sad objasne ameri i britanci o čemu se tu radi kad nijedan Haški sud nije čak ni iz glasovitog memoranduma SANU iz osamdesetih mogao naći bilo šta što bi imalo asociralo na plan stvaranja Velike Srbije. Objasnite i opravdajte ili odjebite odavde za vijek vjekova go*na anglo-saksonska!

Dečko sa ulice
5 godine prije

Off topic ili tema za članak.
Oko prijave na imovinsku karticu dužnosnika.
Sve što “zaborave” navesti, oduzeti i ide u proračun.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI