Počelo najveće okupljanje svjetskih manipulatora – Davos 2023. trajat će pet dana čuvat će ga 5000 vojnika i policajaca

355 komentara

Svjetski Ekonomski Forum (WEF) je grupa globalnih manipulatora i kriminalaca koji su se infiltrirali u skroro sve Vlade svijeta. Oni aktivno provode politiku cijepljenja u svim zemljama, uništavaju sve izvore hrane i dižu cijene energenata. Oni planiraju da će uskoro svatko moći “iznajmiti” sve što mu treba pod krinkom “održivog razvoja” (“SDGs”) i “spašavanja planeta” – Net Zero. Nema sumnje da će malene elite koje su pokrenule veliko resetiranje posjedovati sve.

Broj sudionika na forumu trenutno nije poznat. Njemački kancelar Olaf Scholz, španjolski premijer Pedro Sanchez, ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso i kolumbijski predsjednik Gustavo Petro osobno će, prema posljednjim informacijama, prisustvovati forumu u Davosu. Keir Starmer i Rachel Reeves također će prisustvovati.

Sa Hrvatske strane zasad su se za sudjelovanje registrirali premijer Plenković i ministar ekonomije Davor Filipović. Srbiju će predstavljati Vučić, a Sloveniju ministrica vanjskih poslova.

Zelenski će također govoriti na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu zajedno s voditeljima CNN-a i šefovima NATO-a.

Skandalozne mjere osiguranja i prijenos policijskih ovlasti na vojsku

Švicarska će vojska rasporediti 5000 vojnika uoči Svjetskog gospodarskog foruma (“WEF”). Vlasti su navele da su trupe ovlaštene koristiti policijske mjere prisile kako bi ispunile svoju sigurnosnu misiju.

“Savezni parlament odredio je gornju granicu od 5.000 vojnika koji će služiti kao podrška tijekom WEF-a, koji će trajati od 10. do 16. siječnja. Neki od njih bit će stacionirani izravno u Davosu, gdje će se od 16. do 20. siječnja održati godišnja skupština”, stoji u priopćenju.

Prema priopćenju, ostali vojnici pružat će logističku i potporu operacijama zračnih snaga diljem Švicarske. Vojnici će biti ovlašteni “upotrijebiti policijske mjere prisile za izvršavanje svojih zadaća”, priopćila je vlada.

Na krovovima većine zgrada bit će i snajperista, a prijašnjih je godina švicarska policija rušila čak i  novinarske dronove s neba. Samo je uglednim delegatima bilo dopušteno letjeti u i iz Davosa prošle godine zbog zone zabrane letova.

Došlo je do žestokog protivljenja ekstremističkoj agendi WEF-a, uključujući The Great Reset, “Build Back Better” i “You’ll Own Nothing and Be Happy”. WEF sada osjeća otpor. Kao odgovor na one koji se protive njegovoj tehnotiraniji, nedavno je poveo defanzivnu kampanju odnosa s javnošću.

U studenom je na događaju B20 Klaus Schwab održao uvodnu riječ. Rekao je da je “ono s čime se moramo suočiti duboko sistemsko i strukturalno restrukturiranje našeg svijeta, a svijet će izgledati drugačije nakon što prođemo kroz ovaj proces tranzicije” (poznatiji kao Veliki reset).

Pandemija koronavirusa bila je sredstvo za Veliko resetiranje koje je osmislio Klaus Schwab iz WEF-a. Globalisti namjeravaju iskorijeniti sve granice, demontirati slobodno tržište i drastično smanjiti globalnu populaciju.

DavosKlaus SchwabPlenkovićVučićWEF
Pretplatiti se
Obavijesti o
355 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad
1 godina prije

Voditeljka Bi-Bi-Sija Dženi Gou imala ‘ozbiljan moždani udar’ u 45. godini

Pisalo/La Milena Stojaković 16. Januara 2023.

45-godišnja voditeljka Bi-Bi-Sija Dženi Gou objavila je da je pretrpela “ozbiljan moždani udar” zbog kojeg se bori da govori, pa čak i da piše.

Gou, koja prenosi trke Formule 1 za britanski javni emiter, a takođe se redovno pojavljuje u Netfliks seriji Drive To Survive, otkrila je svoje zdravstvene probleme u identičnim objavama na društvenim mrežama objavljenim na Instagramu i Tviteru.

„Muž mi pomaže da ovo otkucam, jer mi je teško da pišem, a moj govor je najviše pogođen“, nastavila je, dodajući da je „očajnički želela da se potpuno oporavi i vrati na posao, ali će za to možda biti potrebno vreme“.

Hobart
1 godina prije

Nema pravde,nema “boga” ….definitivno …a da bi ga bilo (za one koji još vjeruju u bajke) trebalo bi mu zube polomiiti !!!
😖😖😖😖😖

Rimtutituki
1 godina prije

Sad se treba opasat i otic medju njih,i svi lete u nebo. Mora neko.

Kriky
1 godina prije

Majku oni svoju jebli svi po redu. Dabogda se zgrada gdje imadnu skupstinu zapalila da svi zajedno izgore i u najvecim bolovima pokrepaju

Ziv je Geza
1 godina prije

Kladim se da bi uz sve te mjere zastite,prastari dron iz ere CCCP, poput onog sto je pao na Zagreb, bez problema preletio alpe i strmopizdio se u davos.

Ime
1 godina prije

VRAGOVI

target
1 godina prije

“Nema sumnje da će malene elite koje su pokrenule veliko resetiranje posjedovati sve.” – Ovo zvuci kao priznavanje kapitulacije i pristajanje da i mi ljudi budemo imovina, zvuci kao odricanje od sopstvene duse i njene slobode, da je to vec svrsena stvar, ali vjerujte da ima onih koji nece priznati kapitulaciju i pokloniti se sotoni i njegovoj djeci. “Duh je Gospod, a tamo gdje je Duh Gospodnji tamo je sloboda”.

MKD
1 godina prije

Evo sanse za mudlestog muza iz Irana da baci nuke i resi probleme ravne zemlje.

Čupo
1 godina prije

Di si Bin Ladene da ih smaknes hheheheehe

Roki
1 godina prije

Ako je taj sastanak za dobrobit čovječanstva i da je sve to za dobrobit malog čovjeka kako kažu, zašto takvo osiguranje, tko bi ih onda poželio napast, čega se boje…??
Sotonine sluge.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Da bi u posjedu OCUVALI — SVE — moraju , pomlatit sve , koji im se protive a to bez gradjanska rata – ne ide ! U suorotnom . Isti ce im osvanut u Russiji , naoruzat se — a onda — dolaze PO NJIH — JER SE SAD TO MOZE 😁 ! Znate … Kad te TVOJ pocne klat — TAJ BAS ZNA — KAKO TREBA 😎 .

Analea1
1 godina prije

Boze dodji i pokazi da si ti jedini gospodar ovoga svijeta!! Jucer razgovaram sa jednom poznanicom koja mi kaze kako je njena prijateljica isla na test intolerancije hrane,i to u dosta dobru polikliniku da bi povratno dobila rezultate i receno joj je da joj je tijelo puno antibiotika.Sta je ona ostala u cudu jer nikad nije koristila antibiotike a ne koristi ni nikakve tablete.Da bi joj njena prijateljica rekla a dali jedes meso.Kaze ona da,dosta. Eto odakle tijelo puno antibiotika-iz kupljenog mesa! Truju nas di god stignu!!

KISIK
1 godina prije

Eto,skoro sav smrad svita na jednom mistu..
Dragi Kometu ,učini svemiru džinovsku uslugu ,i riješi nas ovih marioneta za sekund.

nepoželjni
1 godina prije

5000 vojnika !? hahaha! …pa to bi Putin mogao riješiti za vijeke vjekova, jednom “hiper-sonic-karamelom” (možda 2-3 za svaki slučaj) …ali, ali… (zasigurno nije dobio takav scenario, pa takav film nećemo gledati;)

Schroder
1 godina prije

Ovo je najvece demonsko okupljanje na svijetu Tamo ce biti Bill Gates Soros Pfizer WHO EU i svi ostali vladari svijeta koji se dogovaraju kako da nas uniste i porobe Treba se suprostaviti ovim reptilima Treba reci ne Oni sigurno ne misle nama dobro. Klaus Schwab NECES IMATI NISTA A BITI CES SRETAN

Gjuro1977
1 godina prije

Vlado ima sad priliku….

1 godina prije

“Globalisti nameravaju demontirati slobodno tržište”???
Da li shvatate koliko čudno ovo zvuči?

“Globalisti nameravaju iskoreniti (valjda ukinuti, ukloniti) sve granice”???
Kako zamišljate da će ubediti Rusiju da ukloni granice? Dobro, možda uspeju Rusiju a Kinu? Dobro, možda uspeju Kinu a Iran, Severnu koreju?
Izgleda da se mantra “svi su oni isti” ukorenila i kod onih koji misle da se bore protiv nje.

tata mata
1 godina prije

interesantno je to da kod klausa vucic i pljenkovic mogu sjediti u klupi zajedno i jedan drugom dodavati gumicu ,,a kad su na balkanu rekao bi da su u stanju jedan drugom oci iskopati

throne
1 godina prije

E moj moon key Plenky moon ko da si bio ucenik Pol pota do 2030 uspijeti ces rjesiti 20% stanovnistva Hrvatske bockama. Vec sada si spreman za vece funkcije u EU. Tebi i ostalim u Davosu prezivjeli nece oprostiti.

Analea1
1 godina prije

Boze,dodji i pokazi da si ti jedan jedini. Jucer mi poznanica prica kako je njena prijateljica otisla napraviti test intolerancije na hranu u dosta poznatu dobru polikliniku. Da bi dobila rezultat kako joj je tijelo puno antibiotika, Cudila se,jer nikako nije koristila antibiotike ni nikakve tablete. Prijateljica ju pita dali jede meso,na sta je ona rekla da da,dosta. Meso koje kupujemo puno antibiotika. Truju nas na sve strane!

Joe
1 godina prije

Vlado, sada deri Satanom!!

norbert
1 godina prije

Predlažem i pozivam sve ljude da prije i za vrijeme saborovanja „političkih grinja“ osmisle karikature učesnika „Davosorgijanja“ i da se uspješne karikature objave na portalu kao izraz „panagiričnosti,hagiografije,pasionarije“ prostoga puka prema svojim političkim avatarima !!!

duki
1 godina prije

Možda im se šef pojavi u ljetnom outfitu !!

LZN
1 godina prije

Klaus Švab zabranio je vakcinisanim pilotima da prevoze članove Svetskog ekonomskog foruma u ​​i iz Davosa zbog bezbednosnog rizika koji predstavljaju.

Prema izveštajima, članove WEF-a prevoze isključivo nevakcinisani piloti na konferenciju 2023. u Davosu, u Švajcarskoj.

Gogo
1 godina prije

Sjecate se kako je u kumu bilo? Kad su imali sastanak svi sefovi porodica, pa je helikopter dosao i pobio sve, cini mi se dobar scenario da se ta scena iskoristi u stvarnosti, ili 9 11 moze isto. Tako ce zavrsit prica o wefu, samo pitanje datuma!

Promatrac
1 godina prije

Predramatićno je WEF predstavljati kao nekakvo iznenađenje. Postoje od 1971. Uz elitaške klubove kao što su komitet 300 (Rimski klub) i Bildersberg s kojih ne dobivamo detalje. S WEF-a barem dobivamo raspravu o agendama elitaša. Dobro bi bilo popratiti koje će teme dominirati ovogodišnjim susretom. Pričitah negdje da će najdominatnije teme biti dekarbonizacija (valjda u smjeru poreza na CO2 i najavljenih tokena), decentralizacija energetske mreže (ovaj dio čak zvuči dobro, ali ne znamo još detaljnije) i digitalizacija (dvosjekli mač, ovisno o tome kako će tehnologija biti korištena).

target
1 godina prije

Navodno su u okviru WEF rangirani i rizici na putu od 2023. do 2025. i za države i za transnacionalne korporacije. Prvi su objekti, a drugi su subjekti uticaja tokom globalnog nuliranja. Iako su problemi skoro isti, procjena njihovog značaja je potpuno drugačija zbog uloge koju ima “drzava” podredjena TNK i cionistickoj centralnoj banci, MMF, SB… Rizici „države“: – Kriza troškova života – Prirodne katastrofe i ekstremni vremenski događaji – Neuspjeh ublažavanja klimatskih promjena – Geoekonomska konfrontacija – Uništenje društvene kohezije i društvena polarizacija – Neuspjeh da se stabilizuju putanje cijena – Široko rasprostranjeni sajber kriminal i sajber bezbjednost – Produženi ekonomski pad Rizici transnacionalnih korporacija(TNK): – Kriza troškova – Prirodne katastrofe i ekstremni vremenski događaji – Geoekonomska konfrontacija – Široko rasprostranjeni sajber kriminal i sajber bezbjednost – Incidenti velikih razmjera, ekološke štete – Uništenje društvene kohezije i društvena polarizacija – Neuspjeh ublažavanja klimatskih promjena – Kriza prirodnih resursa –… Čitaj više »

Ivan Bgd
1 godina prije

Zasto elitu voze samo nevakcinisani piloti?
Pa vakcina je bezbedna i efikasna? Zasto se plase vakcinisanih?
Da li ima veze sa iznenadnim smrtima?

Naravno ovo su retoricka pitanja, jer svi ovde znate o cemu se radi, steta je samo sto uspavana vecina jos uvek ne primecuje sta se desava.
Potrebno je masovno budjenje da bi ove oterali, jer male grupe i pojedinci ne mogu nista protiv vojske i policije!

Babaroga
1 godina prije

Volio bih vidjeti što imaju na menu?Da li oni jedu sintetičko meso za koje se Bill zalaže…ili za njih cuvaju najbolje bifteke gdje kravice pasu vani, na čistome zraku?
oni nam sada kuju sudbinu…. Lako pisati da je baciti dron…kad svi znamo da se to dogoditi neće….da se okupi tamo miliono ljudi kao za nogomet…mozda bi bilo nesto…Svi mi tu piskaramo nesto no samo otpor i hrabrost mogu mozda nesto promijenit.No koliko je takvih?

throne
1 godina prije

Sprema se kretanje prema IV industrijskoj revoluciji i pripremi da se covjecanstvo pripremi za potpunu ID kontrolu nad svim oblicima i nacinima zivota (informatike, bankarstva, buisnisa, zdravlja, politike) sve to ce biti objedinjeno u jednan oblik digitalnog totalitarizma, to vec jednim djelom vidimo na primjerima u Australiji 2022. godine gdje su poduzetnici morali imati 15- znamenkasti broj, u kojima su dali podatke vladama o broju svojih zaposlenih, adresi stanovanja, njihovom zdrastvenom stanju, vozackim dozvolama, financijama ako nisu to prilozili, kazne za njih se krecu oko 1 milion aust. dolara. U Kanadi kineski social scor system je aktivan s cime nadziru populaciju i njihova neslaganja i nemire protiv tzv. covid mjera. Jedini nacin suprostavljanja je da za sada ne prihvacamo nove tehnologije, vec koliko mozemo koristiti stare, orjentirati se na zivot bez novca i bankovnih racuna, pokusati izaci iz sredista gradova te ziviti od zemlje ili se udruziti i sa ljudima… Čitaj više »

držnedaj
1 godina prije

jedan švicer o ovom nwo skupu od 3000 uzvanika u lokalnom msm : ‘Kao Švicarac, nikad ne mogu odobriti cijelu stvar! Ono što se tamo odlučuje opasno je i zlo naskroz. Neka nam se Bog smiluje kao narodu nakon ovoga što se događa u našoj zemlji. Potrebno nam je temeljito promišljanje i obraćanje Bogu, uključujući i našu vlast, inače nećemo dobro proći.”

Sardelino
1 godina prije

Švabovi će medijatori uzvanicima održati predavanja kako je Isus “fejk njuz”, kako čovjek nema dušu a da je i čovjekova savjest pod znakom pitanja pa da ga se slobodno može hakirati u svrhu postavljanja čovječanstva na nove noge na kojima će moći doći do svega što mu je potrebno, pješke, unutar vremenskog ograničenja od 15 minuta.

Keki
1 godina prije

Znaju da im se bliži kraj.

SIRIUS
1 godina prije

A jeste uhvatili vijest da su i Soroš i Švab otkazali dolazak na otvorenje u Davosu? Švab navodno zbog zdravstvenih problema. A Soroš jer mu se “pobrkao raspored” i jadan kak ti ne stigne…odmah je najavio da če držati govor u Minhenu na konferenciji za sigurnost. Jako zanimljiv razvoj događaja u davosu… koji tolko vojske i policije nije vidio nikad! Čini se da se “elitama” pomalo tresu ukenjane gaće

target
1 godina prije

Svi koji pozivaju na ispaljivanje “Putinovih” raketa na sotonisticki skup u Davosu morali bi biti svjesni da: “vrana vrani oci ne vadi”. “Sahista” je svojim djelima pokazao da je u potpunosti podredjen talmudskom Zidovstvu i Globalnom Sionu tako da svoj na svoje ruku dizati nece. Rakete oruzanih snaga Rusije (Rotsild-Rokfeler army) nece svakako tuci po eliti, vec po zemaljskoj sirotinji-“beskorisnim izjelicama” i vec tuku. Svi ratovi su izrezirani i “nacionalne” armije svijeta su zapravo privatne armije “gospodara novca”. Izrezirani ratovi izmedju gojimskih “drzava”, koji samo uvecavaju moc cionistickih centralnih bankara, ubrzace rusenje postojeceg sustava u cilju instalacije novog (bankarskog sustava). Na unutarnjem planu ruska “vlada” je u potpunosti posvecena ispunjavanju ciljeva “cetverte industrijske revolucije”: “Digitalna rublja je zamjena za gotovinsku rublju” – zamjenik ruskog ministra financija Aleksej Moisejev progovorio je o novom obliku novca. “Zamjenik ministra financija Alexei Moiseev rekao je da Rusija planira plasirati ovaj novi oblik ‘svoje nacionalne’… Čitaj više »

SIRIUS
1 godina prije

A ovo: WEF za hostese traži/zapošljava SAMO mlade plavuše, 18 – 26 godina starosti! plačaju 150eura dnevno. Di im je ta raznolikost u ovom slučaju?
dobar komentar na tu činjenicu:
“Raznolikost i multikulturalnost je samo za goyime, a ne kada Židovi žele sliniti i maltretirati svoje sluge, dok im toče pića ili im služehranu ili radeći usluge djevojaka na poziv/call-girl. Brzi podsjetnik da je Jeffery Epstein posebno tražio plavokose bijele djevojke za svoj međunarodni lanac trgovine seksualnim robljem”
(sporni oglasi za zapošljavanje guglom nađeni na netu, u Njemačkoj, vijest prenio twitter korisnik @runews, 04.01.2023)

Hogar
1 godina prije

Teski mentalno bolesni kriminalci na jednom mjestu. Leti drone leti do Davosa piz.. ti materina.

Kurac
1 godina prije

Posjedovati će moj kurac!!!

dona
1 godina prije

jedna atomska i smradova potkupljenih više nema

Marko
1 godina prije

vojska štiti zle ljude koji planiraju sastanak na kojem ce donijeti jos loših i zlih stvari, a sama ta vojska nije svjesna da cuva kriminalce koji ce i njih doci glave.. ljudi ubijaju nas, probudite seeee!!!!

tuf
1 godina prije

Je*eni sotonisti. Svim ovim instaliranim “zapadnim” vladama upravljaju sotonisti. To najbolje možete iščitati iz odluka koje donose a koje niti u jednom segmentu ne podržavaju život i boljitak nego patnju i smrt.

Ivan
1 godina prije

Kako se zove onaj Putinov, Sarmat? Spasio bi svijet da jedan zaluta u Davos kao što je onaj ukrajinski zalutao u Zagreb.

eukolonija
1 godina prije

Sve terorističke “umne” glavice na jednom mjestu. To što ih se sakupi u Davosu i još malo izmanipuliranih preko medija što ih slijedi je njihov ukupan broj. Oni ne čine ni 1% populacije po državama ili svijet. Hoću reći kako se to može pobbiti

borjana
1 godina prije

E kad bi Vladimir bio pravi – sad, ako ikad. Samo jednu 🙏
Otvoreno napasti nesmiju, ako koja sankcija još povrh – bez značaja, a zbog te bagre neće biti sigurno vrijedno upaliti treći nuklearni.
3…2…1 Pali!

Jadranka S.
1 godina prije

Vojska, policajci, zastitari…
Kome to treba? Samo kukavicama koji drhte od straha i kojima vlada ego. Vrijedniji je onaj prosjak SA DUSOM sto spava na klupi od svih njih zajedno.

Pek
1 godina prije

Tko predstavlja Rusiju?

Kobac
1 godina prije

Šef FDA na hitno zaustavljanje vakcinacije protiv COVIDA: “Milioni su mrtvi”

Pisalo/La Nulta Tačka 16. Januara 2023.

Visoki zvaničnik FDA pozvao je na hitan prekid vakcinacije protiv COVID-a 19 u Americi zbog alarmantnog broja ljudi koji pate od ozbiljnih neželjenih reakcija nakon vakcinacije.

Dr Pol Ofit, član savetodavnog komiteta za vakcine američke FDA, napisao je u časopisu New England Journal of Medicine , pozivajući na prekid masovne vakcinacije, posebno onih sa niskim rizikom od virusa.- prenosi NewsPunch

U tekstu pod naslovom „Bivalentne vakcine protiv COVID-a 19 – priča upozorenja“, dr Ofit izjavljuje da su buster doze vakcina protiv Covida „verovatno najbolje rezervisane za ljude kojima je najverovatnije potrebna zaštita od teške bolesti“.

„Verujem da treba da prestanemo da pokušavamo da sprečimo sve simptomatske infekcije kod zdravih, mladih ljudi tako što ćemo ih pojačati vakcinama koje sadrže mRNA sojeva koji bi mogli nestati nekoliko meseci kasnije“, upozorava on.

Kobac
1 godina prije

Slovačka donirala Srbiji 300.000 doza Pfizer-a!

Da li će iko “iznenada” primiti novu vakcinu?

Pisalo/La Ljudmila Veneditkova 16. Januara 2023.

  • U Republiku Srbiju je iz Slovačke u petak 13. januara isporučena donacija Pfizer vakcina protiv zarazne bolesti COVID-19.

Donacija se sastoji od 300.000 doza dvovalentne vakcine prilagođene varijanti Omikron (BA.4/5) i 20.000 doza originalne vakcine protiv COVID- 19.

  • Vlada Srbije je zahvalila Ministarstvu zdravlja Slovačke na ovoj vrednoj donaciji, te dodala da će se kontingent vakcine, koji je stigao, uskoro naći u klinikama i početi sa primenom.

Vlada Srbije bez obzira na neefikasnost vakcina pa čak i na sve veću pojavu iznenadnih smrti podseća da je vakcinacija jedini specifičan i dokazano efikasan način za sprečavanje pojave teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti, posebno kod najosetljivijih kategorija stanovništva, kao što su stariji od 50 godina i osobe sa oslabljenim imunitetom iz bilo kog razloga.



alexosijek
1 godina prije

Možda mi je Mr.Schwartzi jučer malo obrisao oči, vezano uz prezentaciju i viđenje moći…pa ću zato ovdje pokušati prepričati gledište jednog profesora nedavno na YT vezano uz WEF, ide otprilike ovako: “…svi znamo što je rajčica, ima oblik, miris, ukus po kojem znamo kako je to rajčica. No, kada rajčicu genetski modificiraš, onda je to GMO rajčica: ima izgled, možda i miris, ali to više nije rajčica. To više nije rajčica. I možda je to najjednostavniji način kako bih objasnio što se događa trenutno čovječanstvu. Znamo, ako gledamo sa biološke strane što je čovjek – i kao takav ima neka zakonom propisana prava, kao i zakone koji štite ta prava…no, ubacivanjem genetskih modifikacija, mijenja se generalno fizička struktura na straničnoj razini, ostala stanja prate ovo, te čovjek koji je rođen više nije čovjek koji je sada, GMO čovjek — i, najlakše tu objasniti kako legalno to nisu dvije iste osobe,… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Kad bi bilo sve bi trebalo snijeniti i uhititi zbog kriminalne urote, Zašto Bog to dopušta?

Kobac
1 godina prije

Berlinske škole uvode rodno neutralne oznake: Pojmovi “on” i “ona” se više neće koristiti Autor Klix. ba Život 15.01.2023. 07:23 > 13:19 Grad Berlin zvanično je iz školskih diploma i ostalih školskih dokumenata odlučio da izbacie rodnu oznaku “on” i “ona” za učenike i učenice.  U glavnom gradu Nemačke će školske diplome i drugi školski dokumenti od sada postati rodno neutralni ukidanjem ličnih zamenica “ona” (njem. sie) i “on” (njem. er), koje su se do sada koristile. Ubuduće će u unapred formulisanim rečenicama postojati rezervisano mesto u kojem se, na primer, može koristiti ime ili lična zamenica.   Primera radi pisaće “IME će preći u razred xy u nadolazećoj školskoj godini”, umesto “on/ona će preći u razred…”. Za starije učenike viših razreda može se uneti i prezime.   Prelazak na nove, rodno neutralne obrasce trebalo bi da bude dovršen tokom aktuelne školske godine. Kako navode nemački mediji, učitelji su pozvani… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI