USAID Srbiju proglasio svojim ”pašalukom”

USAID Srbija - reforme medija u pripremi
73 komentara

Sjedinjene Američke Države namjeravaju povećati razinu odgovornosti vlasti u Srbiji i boriti se protiv korupcije u zemlji. Kako bi se suočila s ovim izazovima u ”suverenoj državi”, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), za koju je aktualna premijerka Srbije Ana Brnabić radila gotovo 10 godina, objavila je natječaj u kojem Washington traži organizaciju koja će ”pratiti aktivnosti javnih institucija” u Srbiji.

Ovakvo što se događa samo u zemljama koje su de facto američki protektorati i banana državama u kojima ”nacionalistički” predsjednik za premijerku odredi prozapadnu i liberalnu bivšu dugogodišnju visoku djelatnicu ove poznate američke vladine agencije.

No, prema riječima stručnjaka, USAID i njegov antikorupcijski program će zapravo biti paravan za lobiranje interesa Washingtona u Beogradu. U samoj Srbiji se primjećuje sve veća želja da se iz igre izbace političari koji zagovaraju politiku daljnjeg približavanja s Rusijom ili jednakih odnosa sa svima, na ničiju štetu.

Osim toga, pristanak službenog Beograda na raspisivanje natječaja američke vladine agencije da se nađe ”netko” tko će srediti stanje na političkoj sceni Srbije i iskorijeniti korupciju ima samo dva objašnjenja. Ili je Srbija na putu da službeno postane američka kolonija, ili jednostavno nema nekoliko desetina stručnjaka u službama sigurnosti koji bi znali obaviti taj posao i bez američke ”pomoći”.

Kako god bilo, početkom kolovoza je USAID objavio natječaj za provedbu novog programa za poboljšanje razine odgovornosti vlasti Republike Srbije.

”USAID namjerava uspostaviti partnerske inicijative s civilnim društvom i medijima, a cilj je poboljšanje transparentnosti aparata vlade i praćenje aktivnosti državnih tijela, uključujući i borbu protiv korupcije”, stoji u dokumentu.

Partner američke agencije će raditi s društvenim pokretima u općinama Srbije, kao i službenim organizacijama koje može poslužiti kao temelj za stvaranje novih udruga. Odabrana agencija će ”potaknuti lokalne vlasti na transparentniji i fleksibilniji rad”.

”U najmanju ruku, izvođač će doprinijeti postizanju većih rezultata u sve većem broju neriješenih sudskih predmeta o korupciji”, navedeno je u natječaju.

Provedba ovog projekta je ravna priznanju nesposobnosti Srbije kao države, kao i cijelog njezinog pravosudnog i sigurnosnog aparata. Naravno, SAD takve projekte provodi putem svojih opunomoćenika u vladi i zato Ana Brnabić nikada nije trebala biti potvrđena za premijerku Srbije.

Ona je radila nekoliko godina za USAID i sramota je za srpsku državu da ova agencija određuje kako se riješiti korupcije i kolika je razina ove pošasti u zemlji.

Svaki zaposlenik koji radi za USAID nikada nije radio za dobrobit vlastite zemlje, nego za interese Washingtona, premijerka iznimka, onda će njezino ime ostati zlatnim slovima upisano ne u povijesti susjedne zemlje, nego u povijesti svijeta.

Sličan primjer su Crna Gora ili Makedonija, gdje je bivša uposlenica Sorosevog ”Otvorenog društva”, Radmila Šekerinska, sada ministrica obrane. U Crnoj Gori i Makedoniji u državnom aparatu vladaju kaos i anarhija i rat među frakcijama. Čini mi se da isto čeka i Srbiju.

Sramotno, ali će partner USAID-a, od kojeg će dobiti novac za program,  partnera,  raditi i sa srbijanskim ministarstvima za provedbu novih ”reformi”. Ugovor također predviđa provedbu političkih reformi u Srbiji u koordinaciji s USAID-om.

”Unatoč činjenici da su promjene u politici nisu prioritet ove inicijative, agencija pomagati općinskim vlastima i ukazivati ​​na područja u kojima je takve promjene moguće provesti”, navodi se u natječaju.

U dokumentu se navodi kako će odabrana agencija raditi u bliskoj suradnji s USAID-om i drugim donatorima koji podržavaju Srbiju.

Također je neophodno se u okviru projekta surađuje s vlastima EU.

Natječaj navodi ”kako je korupcija je prepoznata kao ključni problem u Srbiji”.

”Smanjenje razine korupcije je ključni čimbenik kada se govori o usklađenosti Srbije s kriterijima za pristup EU”, kaže se u dokumentu.

Dokument ne spominje iznos kojeg će  SAD izdvojiti za projekt. Međutim, krajem travnja se saznalo da Sjedinjene Američke Države šalju 9 milijuna dolara potpore ”za napore Srbije u pridruživanju EU”.

Kako je navedeno na internetskoj stranci američke vladine agencije USAID, novac se planira poslati ”za borbu protiv korupcije, poboljšanje uprave i jačanja vladavine prava”.

Američki veleposlanik u Srbiji je rekao da su SAD od 2001. godine uložile u Srbiji 748 milijuna dolara za ”jačanje demokratskog upravljanja zemljom”.

Uopće nema dvojbe da je program USAID-a grubo uplitanje u unutarnje poslove druge države.

Svrha ove potpore je neutralizacija političara i utjecajnih ljudi koji nisu skloni pretjeranoj suradnji sa Zapadom i vjerojatno će se protiv njih zaredati optužbe ”za korupciju”.

Sada je jasno da je prozapadno vodstvo Srbije sklono ulasku u EU, ali i NATO, iako je narod protiv tog scenarija. Nije trebalo proći dugo vremena da od dana 29. lipnja 2017. premijerka Ana Brnabić pokaže za koga zapravo radi i tko joj je povjerio mandat. To nisu bili državljani i glasači Srbije, nego njeni i Vučićevi nalogodavci iz Washingtona.

Ipak, u cijeloj priči ime i nečega dobroga. Maske su konačno pale, i to u manje od dva mjeseca. Da je Aleksandru Vučiću stalo do suvereniteta zemlje, on je još uvijek dovoljno moćan da spriječi ovu lakrdiju. Budući da se nije oglasio o ovom pitanju, USAID će odrediti tko će s američkim novcem ”iskorijeniti korupciju i provesti političke reforme u zemlji”. U manje od dva mjeseca je sve prilično jasno.

USAID će poboljšati medijske zakone i srbiju izvesti ”na pravi put”

Ana BrnabićRadmila šekerinskaUSAIDVučić
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
робокап
6 godine prije

Јел ово најновији АМЕРИЧКИ ВИЦ:ВУЧИЋ И СЛОБОДА МЕДИЈА ,укојој је то БАЈЦИ:

Ante
6 godine prije

Hrvatska već je američka kolonija, ali nam dalje ne žele dati bezvizni režim putovanja u Ameriku. Korupcija cvijeta na sve strane, državu nam vode političari sa kupljenim diplomama, ako koga i uhvate i osude za korupciju taj doslovce dobije guljenje krumpira za kaznu jer je ukro par milijuna eura. Ali mi nemamo američku agenciju koja se brine za korupciju.

Laki Topalović
6 godine prije

Dobro, ali se ovdje vidi ruka ”premijeke”

žrec
6 godine prije

Usaid? Cia, snajka, cia.

Perun
6 godine prije

I onda kažu da je Hrvatima loše u Srbiji. Možeš biti i premijer. Tko te pita za naciju ako imaš poželjnu seksualnu orijentaciju. I u Hrvatskoj je većina bila protiv EU ali ako vi mislite da je problem zamijeniti listiće na kojima piše PROTIV sa onima koji su poželjno zaokruženi ZA mislite tako i dalje. Sedativne teorije su besplatne. Uostalom referendum u HR je nelegalan jer je izašlo manje od 50% birača i razumijem ih, nije baš narod toliko glup da ne zna prepoznati lakrdiju. Svi su oni dobili lovu ispod stola da uvuku Srbiju u euroatlantske integracije. Cijena za Srbiju je i teritorijalna, traži se priznanje Kosova a to je već problem jer svi bi oni voljeli još živjeti posebno sad kad su situirani. Ubija se samo sirotinja koja nema drugog izlaza. Pričao mi je jedan Janjevac, Hrvat sa Kosova da onaj tko javno objavi priznanje nema više ni… Čitaj više »

Andrej
6 godine prije

Malo ste preglasni pa ne cujete tisinu koju stvaraju drzavotvorni elementi poput procetnickih struja u RS i ustasofila u RH. “Domoljubi” cetnicke ili ustaske provenijencije ne pustaju niti glasa dok se steze kolonijalna NATO omca. Izostali su njihovi bijesni poklici, zamrle su domoljubne pjesme na njihovim usnama i jos se samo osjeca zadah njhove gnjusne i licemjerne kvislinske genetike.
To je tisina koja odzvanja i para usi diljem Balkana.

stefan
6 godine prije

e moj Perune Perune koliko sam se puta pitao jesmo li mi hrvati tolike ovce.Najrađe bi izašao na ulicu i vikao ljudima da se probude, ali skužim da bi ja ispao idiot. Neznam šta mora biti okidač ali kroz razgovor sa poznanikom od 70 god. koji nikada nije bio na internetu a sve razumije kaže mi da se nebrinem jer još nismo gladni a voda nije došla do grla. Pogledaj facebook gordana stojića sve objašnjava ali kome.

Alen
6 godine prije

Posto je makedonija upala cijela u americki shupak da napravimo kakav mjerac da vidimo dokle su ostale sfrj zemlje duboko …
Cisto.da mozemo jedni druge podhebavati ko je dublje usao…

Kad vec ne mozemo da uradimo nista pametno…

Martinov
6 godine prije

Srbijo, osuđena si od pamtivjeka da te jašu. Ne propinji se uzde će ti razvaliti zubalo.

Ратко
6 godine prije

Anarho: Komentar obrisan zbog nesposobnosti autora da argumentima potkrepi "kritike" na racun portala, autora i clanka.

Imenjak
6 godine prije

nek si zemeju Transparency International Munira Podumljaka, najveksi muz vu tem.

Karantanac
6 godine prije

Bravo Andrej, svaka ti je zlata vredna i pogađa u sridu.
Ovaj gospodar vučić prodade Srbiju šapatom i niko ne izađe na ulice. Što se tiče Kosova ono je davno izgubljeno, ali to glupavom narodu ne može da dopre do mozga.Varate se ako mislite da bi se nešto desilo kada bi Gospodar i de jure priznao Kosovo, jer narod je kastriran i slomljena mu je kičma pa ne može više da ustane.Poslednji ustanak je bio one davne 1941.

Tedi
6 godine prije

Svaki Predsjednik bilo koje drzave ,bilo imperije ili banane drzave,dali dosao na vlast legalno izabran ili nelegalno,kao bilo koji iz bivse nam SFRJ,je CAR,radi sta hoce i kako hoce.Narod-kmetovi se nista ne pita.Zato svi treba da gledamao svoja posla i kako za*hebat CARA.Garantujem sto se tice Srbije da Albanija uzme za glavni grad NIS,nitko ama bas nitko nebi *urcom mrdnuo.Institucijama niko ne vjeruje i svi bi kidali,mili moji kuda koji.OKIDAC NE POSTOJI Zato Hrvati nista se ne brinite i da majmuna stave za Cara,Srbi bi samo okrenili glavu Brnapicka je lakmus papir,dalje sve ide glatk.Dok se ne desi jedan gadan svjetski picvajz,sve do tada ce biti kako jeste,kako kod vas tako i kod nas.
POZ

dalmata
6 godine prije

Nista novo u istoriji Srbije.Izdaja,okupacija,vec videno.I uvik se nasa jedan Hajduk Veljko.jedan Karadorde jedan Apis.Jedan Gavrilo,jedan Vojvoda Stepa,jedan Major Gavrilovic,jedan Doktor Mladen,jedan Filip Filipovic i svi oni koji su i prije Turskog doba,za vrime Turaka,za vrime oba sv.rata znali sta je to sloboda. Nije pitanje,oce li ,nego kad ce danasnji potomci slobodarskih srba opet rec”dosta”.A ove sramne spopade su zaboravile kako prolaze smradovi kakvi su oni.Sve rezime po J.Americi(Somoza,Pinoce) Azija Lon Nol u Vjetnamu i sve USrA sluge zavrsili su isto.Vuciceva klika je usla u istoriju Srbije i po velicii izdaje nema joj premca u novijoj istoriji.Vucicu,sta si naucija o slucaju Dindic?!Ili ti je familija vec spakovala kufere?vucicu,stvarno mislis da posebna vrsta bijedne prodane duse i da ces izbjec zasluzeno,a tako mislu i sve sramotne spopade od Vardara do Triglava.Jedno je sta takva vrsta poluprizvoda misli,a drugo je zavrsni racun,koji uvik dode u naplatu,Svima vama,koji ste to sta ste,mizerije i… Čitaj više »

Tedi
6 godine prije
Osoba C
6 godine prije

Soros jaše i dalje!
U knjizi ”Mjehur američke nadmoći” iz 2004.g. navodi:
”Moje zaklade pridonijele su demokratskoj promjeni režima u Slovačkoj 1998., Hrvatskoj 1999., i Jugoslaviji 2000., mobilizirajući civilno društvo da se riješi Vladimira Meciara, Franka Tuđmana, i Slobodana Miloševića.”
Poznato je da je Tuđman iz nekog raloga imao poštovanje prema autoritarnoj politici generalissimusa Franca, ali ime mu je Franjo, a i izbori su bili 2000.g.

Igor
6 godine prije

Zbogom Srbijo, zbogob

Jole
6 godine prije

Nema većeg šljama od propalih ljevičara koji su se prodali Sorošu.I onda oni nekog prozivaju,a to što rade je protiov naroda iprotiv države jer Soroš želi ukinuti nacije i nacionalne države.

robokap
6 godine prije

Slovenija i Hrvatska su pod Nemackom komandom.Srbija je pod direktnom komandom Wasingtona uz precutnuh saglasnost Moskve

davor
6 godine prije

NATO se nemože rušiti na ovoj državničkoj razini to je očito nemoguće pogotovo u Europi. To je potrebno jedna druga razina koja bi trebala podići građane da vrše pritisak na državne, vjerske i socijalne institucije koje ignoriraju NATO zločine i zataškavanja šverca kriminala droge i ljudima na makro razinama. To je teško ali nije nemoguće.

Bill Clinton
6 godine prije

Ako bi mi štovana Redakcija poslala neki kontakt, proslijedio bih veoma zanimljiv tekst (otvoreno pismo) jedne američke novinarke o USAID-u… vrijedilo bi objaviti!

alan ford
6 godine prije

USAID zajedo sa Sorosem financira u Hrvatskoj sve ljevičarske, samozvane antifašističke NGO-ve, Documenta, Babe, i također propedofiln NGO CESI,, a u Srbiji elitni NGO sviju sorosevaca iz regije, Peščanik pa naravno da se srpska politička vrhuška odlučila za EU i Zapad. što drugo. To sam oduvijek znao i govorio. Ali kod nas su mnogi ljudi pušili propagandu Hine, Jutarnjega, Večernjega,…, kako će se Vučić odlučiti za Rusiju, kako Rusija naoružava Srbe i sličnu hrpu govana. A izgleda da su i tamo u Srbiji, mnogi pušili tu propagandu. Odluka Vučića da za premjerku izabere prozapadnu, proameričku i anti-rusku lezbu (jer Putin je za homoseksualce neprijatelj broj 1, “homofob” koji tamo zabranjuje gay parade), lezbu koja je trenirana u SAD-u (kao i naša Kolinda), koja je radila za američku državnu agenciju za inozemenu pomoć USAID i za Rockefellerovu Trailateralu, je jasan znak da je Vučić za Zapad, a protiv Moskve. Vučića je… Čitaj više »

Satir und wasser
5 godine prije

Balkanjerosi se prodaju za saku dolaros. Od Triglava do Vardara. Djava to zna.

Satir und wasser
5 godine prije

Sorosevi oralno zadovoljavaju. Dzeparac je solidan.

Satir und wasser
5 godine prije

Radit cete Tita od blata i plesati da ozivi. Danima cete na kisi plesati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI