American Interest: Misleći da su Srbi “mali Rusi”, Zapad ih gura u ruke Rusije

Aleksandar Vučić - Vladimir Putin - Srbija - Rusija - posjeta
83 komentara

Nakon diplomatske ofenzive ranije ovog tjedna u kojoj su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić boravili u Washingtonu, oglasio se analitičar Vuk Vuksanović koji u svom propagandnom pamfletu za The American Interest piše kako Zapad, uvjeren da su Srbi “mali Rusi”, Srbiju zapravo gura u ruke Rusije.

Iako sve govori suprotno, Vuksanović je pojasnio da bi Zapad trebao razumjeti kako Srbija i Rusija nisu povezani tradicionalnim prijateljstvom, što bi moglo dovesti do potrebnog novog pristupa u odnosima Srbije sa Zapadom. Iako za poznavatelje prilika u Srbiji i regiji članak nije vrijedan pozornosti, sama činjenica da je objavljen u utjecajnom američkom časopisu mu daje određeni značaj i poslušajmo što kaže Vuk Vuksanović, jer se iz njegovog uratka mogu prepoznati nove smjernice politike Zapada prema Beogradu.

Među Srbima dominira osjećaj da ih Zapad nikada neće prihvatiti, misleći da su, zbog etničkog i vjerskog afiniteta između dvije zemlje, Srbi zapravo mali Rusi, a sve to gura Srbiju u naručje Rusije”, piše Vuk Vuksanović u članku za The American Interest.

Autor članka ovo “međusobno nerazumijevanje” smatra alarmantnim, obzirom da su rastuće veze Rusije i Srbije ključne za rusku prisutnost na Balkanu, a Zapad bez Srbije “neće uspjeti stabilizirati regiju”.

Ipak, on vjeruje da su i sami Srbi dijelom krivi za ove nesporazume, koji tradicionalno pokazuju prijateljski stav prema Rusiji. Tako je u lipnju ove godine srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić tijekom posjete Rusiji rekao da će tradicionalni prijatelji i saveznici, Rusija i Srbija, “ostati prijatelji zauvijek”. Osim toga, predsjednik zemlje Aleksandar Vučić je bio jedan od dva svjetska čelnika koji su svojim prisustvom slavili vojnu paradu održanu u čast Dana pobjede u Moskvi.

Međutim Vuksanović insistira da je nepromišljeno Rusiju i Srbiju smatrati saveznicima, kao i da su odnosi između dvije zemlje često bili prilično nejasni.

U svom opisu se vraća čak u XIX stoljeće.

“Naime, tijekom XIX stoljeća Srbija, koja ima sve razloge da bude zahvalna Rusiji na potpori u konfrontaciji s Osmanskim Carstvom, pokušavajući ne izgubiti tu podršku je istovremeno štetila vlastitom suverenitetu. U isto vrijeme su u Rusiji često bili nezadovoljni zbog neposluha Srbije, koja je odbijala da koordinirati svoju vanjsku politiku s Rusijom”, piše Vuksanović.

Prema autoru su u XX stoljeću odnosi Beograda i Moskve također bili kontroverzni.

“U tom trenutku, Srbija, kao nezavisna država, a kasnije kao dio Jugoslavije, uspjela je dokazati da je u stanju pronaći zajednički jezik sa zapadnim silama, posebice sa Sjedinjenim Državama tijekom Prvog svjetskog rata, te Francuskom, nakon završetka velikog sukoba”, tvrdi autor.

“NATO intervencija na Kosovu 1999. godine je za Rusiju bila prekretnica. Naime, tada je Rusija shvatila gubitak statusa velike sile. Početkom XXI stoljeća Moskvi nije pokazivala interes za odnose s Beogradom, dok su Srbi na Rusiju gledali sa sumnjom zbog Putinovog neutralnog položaja u “Bager revoluciji” protiv Slobodana Miloševića”, piše Vuksanović, sugerirajući kako Rusija nije ništa učinila da spriječi Obojenu revoluciju u Beogradu, zaboravljajući da je Ruska federacija tada ekonomski bila devastirana i vodila tešku vojnu kampanju za uspostavu sigurnosti u Čečeniji.

“Dakle, približavanje u odnosima Rusije i Srbije u posljednjem desetljeću nisu posljedica tradicionalnih veza, već posljedica Putinove vanjske politike. Istovremeno, s vojnog i ekonomskog gledišta, Srbija je u ovom trenutku mnogo bliža Europskoj uniji, nego Rusiji. Međutim, zemlja nastavlja držati ravnotežu u odnosima s Rusijom i Zapadom zbog vakuuma vlasti koji je nastao u regiji 2008. godine, kao i potrebe diversificiranja partnerstva nakon financijske krize”, tvrdi autor američkog časopisa.

Prema autoru, “migracijska kriza i Brexit su samo ojačali taj vakuum, prisiljavajući Srbe da se pitaju je li uopće moguće da zemlja uđe u EU i da traže zbližavanje ne samo s Rusijom, nego i Kinom, Turskom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima”.

“Štoviše, popularnost Rusije u Srbiji također ne izgleda posljedica povijesnih veza. Do pozitivne vizije Rusije i negativnog stava prema Zapadu u Srbiji je došlo devedesetih godina zbog djelomičnog priznavanja Kosova. Također, odnosi s Rusijom služe Srbiji kao poluga u njezinim odnosima sa Zapadom”, smatra autor članka.

Istodobno, Vuksanović smatra “kako će, sve dok se ne riješi tako bolno pitanje neovisnosti Kosova, Srbija i dalje zauzimati važno mjesto u vanjskoj politici Rusije, što Moskvi zauzvrat ostavlja mogućnosti za jačanje svog utjecaja na Balkanu”.

Autor napominje kako će Rusija nastaviti s takvom politikom na Balkanu sve dok to bude u stanju.

“Međutim, u Moskvi razumiju da će regija ostati vjerna Europi, što znači da su mogućnosti Rusije ograničene. Istovremeno, Srbija ima sve razloge za održavanje prijateljskih odnosa s Rusijom, ali vrlo brzo će Beograd morati odrediti prioritet vanjske politike”, uvjeren je Vuksanović i taj su prioritet, po njegovom uvjerenju, bez sumnje takozvane “euroatlantske integracije”.

“U tom slučaju politički lideri Srbije trebaju pridavati osobitu važnost činjenici da objasne građanima da ako se interesi Srbije i nisu uvijek poklapali sa Zapadom, to ne znači da se podudaraju s interesima Rusije”, piše Vuksanović.

Ovaj posljednji dio izgleda kao naputak Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić u kojem smjeru voditi propagandu u medijima koji su trenutno u vlasništvu ili podržavaju aktualnu vlast, a takvih je uz Srbiji na desetine, ako u obzir uzmemo i lokalne, onda na stotine.

“Europa i Sjedinjene Države zauzvrat bi trebali shvatiti da su tako bliski odnosi između Srbije i Rusije posljedica činjenice da na Zapadu Srbija nije dobila odgovarajuću pozornost. Štoviše, spoznaja da Srbija i Rusija nisu vezane tradicionalnim prijateljstvom može dovesti do neophodnog novog vanjskopolitičkog pristupa, kako iz Srbije, tako i iz zemalja Zapada. Time bi se stabilizirala i integrirala s geografskog gledišta središnja   balkanska zemlja”, zaključuje Vuk Vuksanović u članku za The American Interest.

Stavovi gospodina Vuksanovića su sasvim logični, za osobu koja radi na institucijama kao što su “The London School of Economics and Political Science”, ranije u zakladi Centar za demokraciju Srbije ili Brasidas Grupi, a radio je i pri Ministarstvu vanjskih poslova Srbije. Članak nije slučajno objavljen netom nakon što su iz Washingtona otputovali premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, što znači da sljedećih mjeseci možemo očekivati jači pritisak na Beograd da konačno donese odluku kojim smjerom “želi” ići. Prema Vuksanoviću je to Zapad, bez obzira na “nesporazume” iz ’90-ih koje je, kako kaže, “Putin lukavo iskoristio za prodor na Balkan”.

The American Interest

“Diplomatski juriš” političkog vrha Srbije u zagrljaj Izraelu i Sjedinjenim Državama

Ana BrnabićIvica DačićkosovoVuk Vuksanović
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Je li itko iz Srbije čuo za ovog Vuksanovića, kad piše da je radio ranije u ministarstvu vanjskih poslova?

Moreno
5 godine prije

Pa to šta piše ti Vuk je stvarno više za euroatlantsku nego balkansku upotrebu

milan
5 godine prije

Srbija ima jedinu sansu za uravnotezeni prosperitet po svim pitanjima, da se prikljuci BRIKS-u. O Zapadnoj alijansi sve fino koliko je to moguce, bombardiranje Srbije, otimanje KiM, jer ovakvoj konfiguraciji odnosa na Zapadu se nazire kraj, taako dalje na Zapadu ne moze da ide!

Siniša
5 godine prije

Hm…zamjena teza,ne guraju oni nas u ruke Rusije jer mi tamo jesmo i pripadamo;mogu nas samo trgati od Rusije a vjerujem da to nije moguce.

Simo
5 godine prije

Posljednji trzaji stare američke administracije i njihove pete kolone.Ko se danas još sjeća Hojta Jia.
Trump je bre Srbin,naklonjen Putinu.

Siniša
5 godine prije

Opet….shvatite vec jednom u LPu da ne postojo “srbijanski”…..SRPSKI ministar de…i!!!!!!!!

Sarajevo
5 godine prije

Zar ima neko od nasih pijuna sa Balkana (od 90-ih, pa na ovamo) da ga USA nije instalirala, ili na neki drugi nacin uvestvovala u “razvoju politickog pravca”?

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Imena poput V.Vuksanovica,Sonje Biserko,Sonje Liht,Jelene Milic govore sama za sebe sa kakvim podcjenjivamjem zapad gleda na Srbiju.

rodoljub
5 godine prije

Ko je taj Vuk Vuksanovic ? Nikad cuo za njega . Izmisljeno ime analiticara, posto je tekst pisan sa ociglednom namerom i sa lazima. Prijateljstvo i dobri odnosi Srbije i Rusije su tradicionalni, za razliku od odnosa Srbije sa zapadom, koji je vise puta cinio zlocine nad Srbima . Dovoljno je reci samo to da Rusija nikada nije bombardovala Srbiju, niti otimala teritoriju Srbije.

Siniša
5 godine prije

Cak…ni l veliki rat nema obiljezje dobrih odnosa! Da nije bilo Rusije u njene uvjene zapadu da moraju pomoci evakuirati Srpsku vojsku ta bi Srpska vojska nestala na gudurama Albanije;nedavno sam cuo da su zapadnjaci Srbii naplatili i pertle za cizme….nikakva pomoc nije bila jer sve je naplaceno.
Ako je ne sporazum po sijedi,ko ce kome da se izvine!?

Alen
5 godine prije

Pritiscu na srbiju s namjerom da pukne… Ne sumnjam da ce srbija uz rusku pomoc ovaj put da odigra puno pametnije… Objasnjeno je vucicu sve u moskvi…

Tom
5 godine prije

Srbija je uz Rusiju jedina slobodna slavenska nacija ali izgleda da je pred kapitulaccijom a onda rusija
Slaveni umjesto da vladaju svijetom kolju se izmedju sebe u korist svoje steteo a za racun cionista

Painkiller
5 godine prije

Alo…nemojte da spominjete srbijansko ime uzalud…

Siniša
5 godine prije

Elem….bilo bi lijepo kada bi ovi stihoklepci iz postovanja napisali neku lijepu rijec o Oliveru Dragojevicu,upokojio se rab Boziji i otisao Bogu na istinu. Velikan muzike…pokoj mu dusi.

tuptup
5 godine prije

kakav podli pamflet u korist “the american in interest” ahaha ime narucitelja sve govori…a bas ono zbljuv nakon sta su ih protuzakonito bombardirali i trajno potrovali sa osiromasenim uranijumom, oteli trecinu zemlje, kaze doticni da su eto taj mali nesporazumcic Rusi to podlo iskoristil…stvarno moras bit smece za to naspisat

Might is Right
5 godine prije

Politika suverene drzave vise ne postoji iz razloga jer covek koji koristi svoj intelekt je pred izumiranjem. Danas dominira covek rulje. Jugo prostor je iznedrio nesto najgore od politike. Vec stotinu godina te politike su bile obicne prostitutke a cenu je platio covek rulje koji ih je ustolicavao. Bez coveka rulje nema lose vlasti i lose politike. Politika je kao definicija dobra i zla. Ispravna politika je potpuno prirodna. Jedino pravilo takve pilitike je da se razlikuje neprijatelj od prijatelja. Novouspostavljena mantra kako u politici ne postojie prijateljstva nego interesi je mantra koju je ubacio neprijatelj. Neprijatelj je svako onaj ko ti ne zeli dobro.On se nominalno ne treba takvim nazivati. Narodi jugo prostora su pali jer se radi o zapustenim narodima koji su se socijalizovali i obrazovali tako da budu narodi rulje. Oni su izdati od svoje vidljive ali i one nevidljive inteligencije, jer nema inteligencije koja nije spremna… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

U duhu svih ovih “akcija ” ka srbiji ,izjava trampa da radi cg ne zeli ulaziti u 3sr mogla bi biti poruka rusiji da to isto ne cini zbog srbije..

Weteran
5 godine prije

Srpski narod je “Zapad Istoku” i “Istok Zapadu”:
Nerćno Srbi imaju kuću pored koje svako prolazi, i u prolasku se očeše o kuću.
Duša gleda na Istok, a telo na Zapad?
Srbi su, kao malo koji narod, ispunjeni Sloboodarskim duhom! Sloboda, u odnosu na bilo koju ovozemaljsku silu, često znači i neposlušnost!
Često kažem: da se Srbi graniče sa Rusima, Moskva bi svakih par desetina godina morala i trebala da “išamara” neposlušne Srbe 🙂
U prošlih nesrećnih par decenija, bilo je puno toga ružnog za napaćene narode ovih prostora. Godine 1999, u vreme napada NATO, bilo je pritisaka na Moskvu da se aktivno uključi?
“Ne želimo atomski svetki rat zbog Srbije”!? Pametno.
A danas:
Kalibar je promenu sve? Kalibar je promenuo Svet! Danas se igra po drugim pravilima.
Dobro je za nas male da Svet ide u multipolarno vreme 🙂

Vlastimir
5 godine prije

Dosta dobar i realan članak ali ne potpuno.Srbija igra dvostruku igru.Srbija zna da svo zlo leži na zapadu ali mora snjim da igra igru zbog lošeg geogr. položaja,okupirana je Nato-paktom i to što najveći deo investicija dobija iz Evrope.Rusija i Kina su iskreni priljatelji i saveznici sa Srbijom zbog svojih tradicionalnih veza i interesa.Naravno Rusija nije uvek bila priljatelj Srbije kao na pr.1878,kada je Srbija na poziv Rusije zaratila sa Turskom.Rusija joj se odužila tako što je na Sanstefanskom miru 1878 stala na strani Bugarske a na Berlinskom kongresu je Srbija uz pomoć Austrije i Nemačke povratila deo teritorija koje je predhodno izgubila zahvaljujući Rusiji.Interesi su uvek iznad “priljateljstva”

Jurišić maja
5 godine prije

rusi i Srbi imaju malo toga zajedničkoga prije će biti da su im Crnogorci puno bliži pok. srpski kralj aleksandar je snivao da će nakon ubojstva romanovih upravo on postati kralj svih pravoslavnih pa je primio tisuće izbjeglica iz Rusije te se tako rodio mit o velikoj bliskosti rusa i srba

Miki
5 godine prije

Ništa novo u Srbiji sve što Vuksanović piše stoji, makar nekima bilo neugodno zbog toga. Ako ne stoji molim da mi neko kaže za neku prorusku partiju koja sedi u skupštni. Čak su i šešljevci nosili majice sa Trumpom.

alan ford
5 godine prije

The London School of Economics and Political Science” je elitna škola na kojoj se dresiraju kadrovi za anglocionističku globalističku elitu. Tko god je bio na toj elitnoj školi, taj radi za elitu realno povjesno gledajući, to tradicionalno savezništvo Srbije i Rusije, je zapravo sporedno. To je više bila nekakva romantika. Glavnu ulogu na ovim prostorima oduvijek su igrale anglosakonske sile. Najprije Britanija i Francuska, a onda od 1945. i SAD. Rusija je igrala više sporednu ulogu, Britanija i SAD su uvijek krojile glavnu politiku. A i srpska dijaspora je kao i hrvatska dijaspora smještena skoro 100% na Zapadu, u SAD, Australiji..i ostalim državama. Lobiji srpske dijaspore, i lobiji hrvatske dijaspore, koji se u mnogočemu razlikuju, u jednoj stvari su jednaki: oba lobija se (neovisno jedan od drugoga, svaki za sebe), zalažu da i Srbija i Hrvatska budu na strani SAD-a i Zapada. Moja procjena je da su Srbi (u Srbiji)… Čitaj više »

Dean
5 godine prije

Mali narodi područja bivše Jugoslavije nikako da shvate da ono što je Tito napravio je bilo u interesima svih bivših republika Jugoslavije, koje sada smatraju da su nezavisne, a zavise zapravo o svima. Neovisni, a zapravo ovisni ko narkoman o igli. Dopustili smo raznim lopovima i prevarantima da svojim huškanjem na neprijateljstvo među nekoć stoljećima bliskih naroda, dođu na vlast i unište sve dobro što se razvilo. Gramzivost i gledanje samo svojih pojedinačnih osobnih interesa za životom sa što više materijalnih dobara, upropastili su zajedništvo među ljudima i podjelili ih na crne i bijele, crvene i crne itd. Sramota da su ljudi danas lijeni otići na masivan prosvjed i reći: NE, nećete nas maltretirati, ponižavati nas, igrati se s našim osjećajima, našom sigurnosti, jer znamo gdje živite! A vama koji vjerujete u Boga, ali iskreno u srcu, zar vas nije sramota da dijelite nekoga po mjestu gdje je rođen i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI