fbpx

American Interest: Misleći da su Srbi “mali Rusi”, Zapad ih gura u ruke Rusije

Aleksandar Vučić - Vladimir Putin - Srbija - Rusija - posjeta

Nakon diplomatske ofenzive ranije ovog tjedna u kojoj su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić boravili u Washingtonu, oglasio se analitičar Vuk Vuksanović koji u svom propagandnom pamfletu za The American Interest piše kako Zapad, uvjeren da su Srbi “mali Rusi”, Srbiju zapravo gura u ruke Rusije.

Iako sve govori suprotno, Vuksanović je pojasnio da bi Zapad trebao razumjeti kako Srbija i Rusija nisu povezani tradicionalnim prijateljstvom, što bi moglo dovesti do potrebnog novog pristupa u odnosima Srbije sa Zapadom. Iako za poznavatelje prilika u Srbiji i regiji članak nije vrijedan pozornosti, sama činjenica da je objavljen u utjecajnom američkom časopisu mu daje određeni značaj i poslušajmo što kaže Vuk Vuksanović, jer se iz njegovog uratka mogu prepoznati nove smjernice politike Zapada prema Beogradu.

Među Srbima dominira osjećaj da ih Zapad nikada neće prihvatiti, misleći da su, zbog etničkog i vjerskog afiniteta između dvije zemlje, Srbi zapravo mali Rusi, a sve to gura Srbiju u naručje Rusije”, piše Vuk Vuksanović u članku za The American Interest.

Autor članka ovo “međusobno nerazumijevanje” smatra alarmantnim, obzirom da su rastuće veze Rusije i Srbije ključne za rusku prisutnost na Balkanu, a Zapad bez Srbije “neće uspjeti stabilizirati regiju”.

Ipak, on vjeruje da su i sami Srbi dijelom krivi za ove nesporazume, koji tradicionalno pokazuju prijateljski stav prema Rusiji. Tako je u lipnju ove godine srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić tijekom posjete Rusiji rekao da će tradicionalni prijatelji i saveznici, Rusija i Srbija, “ostati prijatelji zauvijek”. Osim toga, predsjednik zemlje Aleksandar Vučić je bio jedan od dva svjetska čelnika koji su svojim prisustvom slavili vojnu paradu održanu u čast Dana pobjede u Moskvi.

Međutim Vuksanović insistira da je nepromišljeno Rusiju i Srbiju smatrati saveznicima, kao i da su odnosi između dvije zemlje često bili prilično nejasni.

U svom opisu se vraća čak u XIX stoljeće.

“Naime, tijekom XIX stoljeća Srbija, koja ima sve razloge da bude zahvalna Rusiji na potpori u konfrontaciji s Osmanskim Carstvom, pokušavajući ne izgubiti tu podršku je istovremeno štetila vlastitom suverenitetu. U isto vrijeme su u Rusiji često bili nezadovoljni zbog neposluha Srbije, koja je odbijala da koordinirati svoju vanjsku politiku s Rusijom”, piše Vuksanović.

Prema autoru su u XX stoljeću odnosi Beograda i Moskve također bili kontroverzni.

“U tom trenutku, Srbija, kao nezavisna država, a kasnije kao dio Jugoslavije, uspjela je dokazati da je u stanju pronaći zajednički jezik sa zapadnim silama, posebice sa Sjedinjenim Državama tijekom Prvog svjetskog rata, te Francuskom, nakon završetka velikog sukoba”, tvrdi autor.

“NATO intervencija na Kosovu 1999. godine je za Rusiju bila prekretnica. Naime, tada je Rusija shvatila gubitak statusa velike sile. Početkom XXI stoljeća Moskvi nije pokazivala interes za odnose s Beogradom, dok su Srbi na Rusiju gledali sa sumnjom zbog Putinovog neutralnog položaja u “Bager revoluciji” protiv Slobodana Miloševića”, piše Vuksanović, sugerirajući kako Rusija nije ništa učinila da spriječi Obojenu revoluciju u Beogradu, zaboravljajući da je Ruska federacija tada ekonomski bila devastirana i vodila tešku vojnu kampanju za uspostavu sigurnosti u Čečeniji.

“Dakle, približavanje u odnosima Rusije i Srbije u posljednjem desetljeću nisu posljedica tradicionalnih veza, već posljedica Putinove vanjske politike. Istovremeno, s vojnog i ekonomskog gledišta, Srbija je u ovom trenutku mnogo bliža Europskoj uniji, nego Rusiji. Međutim, zemlja nastavlja držati ravnotežu u odnosima s Rusijom i Zapadom zbog vakuuma vlasti koji je nastao u regiji 2008. godine, kao i potrebe diversificiranja partnerstva nakon financijske krize”, tvrdi autor američkog časopisa.

Prema autoru, “migracijska kriza i Brexit su samo ojačali taj vakuum, prisiljavajući Srbe da se pitaju je li uopće moguće da zemlja uđe u EU i da traže zbližavanje ne samo s Rusijom, nego i Kinom, Turskom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima”.

“Štoviše, popularnost Rusije u Srbiji također ne izgleda posljedica povijesnih veza. Do pozitivne vizije Rusije i negativnog stava prema Zapadu u Srbiji je došlo devedesetih godina zbog djelomičnog priznavanja Kosova. Također, odnosi s Rusijom služe Srbiji kao poluga u njezinim odnosima sa Zapadom”, smatra autor članka.

Istodobno, Vuksanović smatra “kako će, sve dok se ne riješi tako bolno pitanje neovisnosti Kosova, Srbija i dalje zauzimati važno mjesto u vanjskoj politici Rusije, što Moskvi zauzvrat ostavlja mogućnosti za jačanje svog utjecaja na Balkanu”.

Autor napominje kako će Rusija nastaviti s takvom politikom na Balkanu sve dok to bude u stanju.

“Međutim, u Moskvi razumiju da će regija ostati vjerna Europi, što znači da su mogućnosti Rusije ograničene. Istovremeno, Srbija ima sve razloge za održavanje prijateljskih odnosa s Rusijom, ali vrlo brzo će Beograd morati odrediti prioritet vanjske politike”, uvjeren je Vuksanović i taj su prioritet, po njegovom uvjerenju, bez sumnje takozvane “euroatlantske integracije”.

“U tom slučaju politički lideri Srbije trebaju pridavati osobitu važnost činjenici da objasne građanima da ako se interesi Srbije i nisu uvijek poklapali sa Zapadom, to ne znači da se podudaraju s interesima Rusije”, piše Vuksanović.

Ovaj posljednji dio izgleda kao naputak Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić u kojem smjeru voditi propagandu u medijima koji su trenutno u vlasništvu ili podržavaju aktualnu vlast, a takvih je uz Srbiji na desetine, ako u obzir uzmemo i lokalne, onda na stotine.

“Europa i Sjedinjene Države zauzvrat bi trebali shvatiti da su tako bliski odnosi između Srbije i Rusije posljedica činjenice da na Zapadu Srbija nije dobila odgovarajuću pozornost. Štoviše, spoznaja da Srbija i Rusija nisu vezane tradicionalnim prijateljstvom može dovesti do neophodnog novog vanjskopolitičkog pristupa, kako iz Srbije, tako i iz zemalja Zapada. Time bi se stabilizirala i integrirala s geografskog gledišta središnja   balkanska zemlja”, zaključuje Vuk Vuksanović u članku za The American Interest.

Stavovi gospodina Vuksanovića su sasvim logični, za osobu koja radi na institucijama kao što su “The London School of Economics and Political Science”, ranije u zakladi Centar za demokraciju Srbije ili Brasidas Grupi, a radio je i pri Ministarstvu vanjskih poslova Srbije. Članak nije slučajno objavljen netom nakon što su iz Washingtona otputovali premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, što znači da sljedećih mjeseci možemo očekivati jači pritisak na Beograd da konačno donese odluku kojim smjerom “želi” ići. Prema Vuksanoviću je to Zapad, bez obzira na “nesporazume” iz ’90-ih koje je, kako kaže, “Putin lukavo iskoristio za prodor na Balkan”.

The American Interest

“Diplomatski juriš” političkog vrha Srbije u zagrljaj Izraelu i Sjedinjenim Državama

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
83 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Je li itko iz Srbije čuo za ovog Vuksanovića, kad piše da je radio ranije u ministarstvu vanjskih poslova?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

U ministarstvu spoljnih poslova vlada haos ne bi me cudilo da je i tu radio.
Inace originalan tekst koji je napisao je pun poluistina i lazi da sam na pola od gadjenja kako predstavlja Rusko Srpske odnose i EU Americke prema Srbima ,prekinuo citanje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Riddick

Piše na Linkedinu da je radio

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Folirant obican, bitno je da se uvuces u fondove , organizacije EU i slicno,posle primas lovu malo raduckas , milina , licno poznajem neke ljude koji su uclanjenji u Federaciju Evropskih Karnevaskih gradova posao im se svodi da 1 godisnje odrze karneval a pre i posle putuju po Evropi i obilaze karnevale , troskovi placeni …
I novinari propagandisti ne veruju nista od toga sta pisu , samo pisu za pare.
Tekst mu je objavio American interest sta vise reci.
https://www.the-american-interest.com/2018/07/26/serbs-are-not-little-russians/

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije
Reply to  Riddick

Srbija pokušava sjediti na dvije stolice i nada se da će Rusija toliko ojačati da može svoj uticaj na balkanu učvrstiti i istisnuti eu-usa uticaj iz razloga da u povoljnom treutku pokuša povratiti Kosovo, što je u sadašnjem trenutku nemoguća misija. To vučić zna zato je i pobjegao sa premijerske dužnosti na znatno lakšu predsjedničku jer nije bio sposoban razriješiti niti jedno pitanje osim naslikavanja u kriznim situacijama i udaranja u nacionalni bubanj.
Jedina perspektiva srbije je put u eu integracije, ali to bi značilo odustajanje od Kosova pa se primjenjuje posredni pristup meke sile u onesposobljavanju funkcioniranja države i njenih institucija, da bi se narod na koncu odrekao takve vlasti i prigrlio alternativu u vidu zapada, vrijeme radi protiv vučića.
Trenutni odnosi snaga su takvi da treba doći do smjene političke garniture na svim nivoima da bi se zaokret prema zapadu ostvario. To su vidjeli iz crne gore i odrekli se Rusa za amnestiju i ostanak na vlasti.

Mile "golja"
Gost
Mile "golja"
2 godine prije
Reply to  Orijunac

@Orijunac: Tvoj komenar na clanak Vuksanovica je krajnje kontaverzan Kao i tekst clanka. Tvoja konsatacija je pucanj 180% unazad. Vuciceva administracija u svim ekonomskim parametrima belezi visok uspon a privredne reforme jako dobro napreduju, sto je uzrok ulaganja stranog kapitala u Srbiju. Nezaposlenos je u Srbiji u poslednjih cetiri godine sasla sa 26 na 13%. Za ovako dobre rezultate Srbija i Vucic dobijaju pohvale od svih evropskih zvanicnika a i od svi finansijskih institucija pa i van Evrope.

Mile "golja"
Gost
Mile "golja"
2 godine prije
Reply to  Mile "golja"

@Orijunac; Konstatacija smenjivanja politicke garniture na svim nivoima je suluda konstatacij. Za smenjivanje politicke garniture u Srbiji se mora pricekati kako sad izgleda bar jedno deset ljece. Treba se podsetiti da je Vucic na sih nekoliko izbora dobijo oko 50% glasova gradjana, ali i pored tog sakupio koaliciju koja u parlamentu ima komfornu vecinu, a ispitivanje javnog mnenja govori da bi sutra na izborima dobio 50% glasova. Daklem treba dobro oprati krmelj sa ociu te radnju sagledati onako kako stoi.

Issa
Gost
Issa
2 godine prije

Jadan izdajnike, prodana duša za Judine škude!

Mile "golja"
Gost
Mile "golja"
2 godine prije

@Laki Topalovic; Dobro si primetio, za ovoga su u Srbiji culi samo bagra koja je ista kao i on sam.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Pa to šta piše ti Vuk je stvarno više za euroatlantsku nego balkansku upotrebu

milan
Gost
milan
2 godine prije

Srbija ima jedinu sansu za uravnotezeni prosperitet po svim pitanjima, da se prikljuci BRIKS-u. O Zapadnoj alijansi sve fino koliko je to moguce, bombardiranje Srbije, otimanje KiM, jer ovakvoj konfiguraciji odnosa na Zapadu se nazire kraj, taako dalje na Zapadu ne moze da ide!

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  milan

sve to ljepo zvuci,dabogdo bude tako,al nista nazalost od tog nece bit…i priznanje kosova i EU su nazalost neizbjezni…imat cete izbore ko i mi,da nez kako bude opet se naroda nece nista pitat

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Hm…zamjena teza,ne guraju oni nas u ruke Rusije jer mi tamo jesmo i pripadamo;mogu nas samo trgati od Rusije a vjerujem da to nije moguce.

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sjor ”Sinisa”,Samo izdrzite.Izdrzite.Odjebite i USrA i Eu i NATO.Vi ste slobodarski narod koji prvo mora skratit za glavu domaci sljam(nije prvi,a nadam se,da je zadnji put)da bi opstali.imate,nikad bolju,priliku,prosto ”ko pasulj” Ruska baza na Zlatoboru i moze Vam cili zapad kroz k—rac napuvat muda,jedino ako im Vi dozvolite.I eto Majke Rusije,eto BRICSA.eto Kineskih miljardi.I garantovavat cete,rod i porod i narod i drzavu.Za sve druge,slobodarske Balkance,svitlo u Eu tunelu,NATO mraku i USrA logoru.A za one,smrad,olos koji je napravija svu ovu zalost i navolju,stizu crni dani.Nije to samo da Vi sacuvate sebe,dajete i svima nama nadu za opstanak.Imate sansu,zgrabite je.

Mile "golja"
Gost
Mile "golja"
2 godine prije
Reply to  dalmata

@Dalmata: Tvoja orijentacija u grubim crtama je ispravna. Ali nezaboravi da u Srbiji postoi vise remetilackih faktora do ovakvih zelja, a pored njih i na treci eksponent remetilackih faktora koi dolaze sa strane. Ali politicka garnitura u Srbiji sa Vucicem na celu na unutrasnjem planu do duse radi jako dobro, ali na vanjskom nebih rakao da radi sve ispravno. Prvo sto bi mu zamerio sto se usko povezuje sa Turskom kojoj je krajnji cilj neka vrsta osmanskog carstva. Drugo pitanje je po meni brzo srljanje resavanja kosovskog problema a suprotno tomu vreme za kosovo radi na njegovoj strani. Smatram da bi po ovom pitanju trebo da radi hladnom glavom i da razvlaci sto duze ali lukavo.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije

Posljednji trzaji stare američke administracije i njihove pete kolone.Ko se danas još sjeća Hojta Jia.
Trump je bre Srbin,naklonjen Putinu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Opet….shvatite vec jednom u LPu da ne postojo “srbijanski”…..SRPSKI ministar de…i!!!!!!!!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Siniša

Dzaba, to je sada deo pravopisa.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Riddick

Cijeg,kakvog pravopisa…moze li onda po pravopisu “hrvatijanski”!?
Zlonamjerno forsiranje!

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sjeti se samo dokad je Republika Srpska bila takozvana i manji BH entitet.Trebalo im je 15 godina da prevale Srpska preko jezika.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Siniša

U XXI vijeku nepismenost je neizljeciva pojava. Narocito na podrucju exYu.

Issa
Gost
Issa
2 godine prije

E moj radniče, na svim prostorima exYu narodi su u prošlosti bili slabo pismeni ali su imali muda,i znali braniti svoja ognjišta.
Pogledaj danas razne Vuksanoviće i druge izrode koji se prodaju za šaku dolara!

Mile "golja"
Gost
Mile "golja"
2 godine prije

@Vrijedni radnik: Stogod je zivilizacija vise zaostala, tim se prostor za zivot skucuje (rekao je Igor Mandic).

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sinisa
Raspravljao sam se sa dvojicom pre neko vreme , ne vredi objasnjavati, bode oci svaki put kad se napise, bolje nista da ne pisu o Srbiji nego ovako.

Mićo
Gost
Mićo
2 godine prije
Reply to  Siniša

To ti je pravopis crnogoraca koji zive u Srbiji a zdušno prihvaćen od milogoraca. Kao mi smo srbi a vi srbijanci. A čuh od skoro kod ovih mojih, kao bio neki narod SRB a od njega nastadoše ostali narodi. Ja inače prihvatam bez pogovora bilo koju pripadnost naciji ali koliko ih u zadnjih tridesetag godina nastade na ovo malo zemlje je za medalju.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša nemoj da ih ispravljaš,nisu im namjere časne,bolje da pišu kako pišu,čisto da bi mi jasno razumjeli o čemu se radi na logično.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Simo

Bolje da nikako onda ne pisu o Srbiji i Srbima….onda svi mirni,i mi od njih i oni od nas.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

A jedni drugima smo najblize sto imamo….

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Alen

Meni su Rusi mnogo bliži.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Xahaxahaxa Alane,i rodjena se braca prerijece i svasta jedan drugom reknu…samo,konju se mora vise puta ponoviti a insanu mozda dva puta.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Neko shvati brzo ,nekom treba vremena a neko nikad ne dodje.pameti , bitno je uvjek drzati vrata malo otvorena….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Naravno…nikada vrata zatvoriti…nikada nikome.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Bolje ovako da ne bude zabune.Da ne zaboravimo kao 45.Daleko im lijepa kuća.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Simo

Strah i mrznja su njihovi,zapadni, aduti s kojim igraju… Samo zelim reci da ne bi trebalo da nonstop dobijaju partije s tim adutima…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Alane…sve si rekao!!

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Alen

Pa još nisu dobili ni jednu partiju.Sve su još u toku.Samo su se promijenile međunarodne okolnosti.R.Srpska je postala i opstala,Srbija je van NATO-a,Kosmet još nije priznat kao nezavisna država,a Srbi generalno nikad nisu prihvatili zapadni diskurs.Niti pokazuju nakane da to urade.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Simo

Simo ,nazalost kroz istoriju i ratove dobili su oni puno vise partija nego sto mislis…

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nemoj tako zestoko.

tuptup
Gost
tuptup
2 godine prije
Reply to  Simo

Simo, ne umisljajte si da Logicno ima nesto protiv vas zato sta su pogrijesili u pisanju, ovdje nema losih namjera prema nikom, ali nema niti znanja o gramatici, sintaksi, lektura je nepoznat pojam…radi se samo o losim ucenicima iz pravopisa ali ne o losim namjerama prema Srbima ili bilo kome.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  tuptup

Ako je greska….izvinjenje od mene,naravno;ljudski je ko radi da i grijesi.

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sine, nemam razloga da branim logičare, ali imam razloga da smanjujem nepotrebne tenzije među narodima i narodnostima…
Zapravo možeš biti zadovoljan što kaže ‘srbijanski’ kad misli na R. Srbiju jer se time čini razlika od mnoštva pripadnika Srpskog naroda koji živi po drugim državama, a i od R. Srpske (tu bi trebalo biti ‘srpskijanski’ ili ‘srpskanski’).
Hrvatijanski, chorvatijanski ili horvaćanski može biti u govornom području gdje kažu ‘Horvatija’ npr.
Vidiš, mi HR smo zakinuti jer nemamo riječ koja razlikuje državljane R. Hrvatske od ostalih kojima je dano da se osjećaju Hrvatima otkad su pokatoličeni…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Nemoj tako Matija,vjerujem da neki ljudi(ne znam jesu li vecina ili manjina) u Srbiji dijele tvoje misljenje i cak bih dodao sa pravom ali bi trebalo da su i Hrvati i Srbi i svi tamo neki jedno bice ma gdje zivjeli;Hrvat je Hrvat,Srbin je Srbin jedina razlika sto je neko odrastao medju bukvama a drugi medju zabama.
Ne smtram se ja zakinutim zbog te kategorizacije,prosto ne dam za pravo necemu sto nije tacno i sto je zlonamjerno.

mislim..
Gost
mislim..
2 godine prije

Matija, niti si ti prozvan niti je neko od tebe trazio da ponavljas Srpske nacionanle interne nazive. A naročito da to predstavljaš kao interes Srpskog naroda. Nema srbijanaca, ima Srba ma gde bili. Vi Franjevci ste oduvek radili na cepanju Srba, pa zato i imate svoje “stado”. Baš lep naziv , zar ne?

28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije
Reply to  mislim..

@mislim Franjevacki red je najmiroljubiviji .To je poznato kroz historiju.Na prvom mjestu im je bilo prosvjecivanje i obrazovanje naroda.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  28.juni

28. moram se nasmijati…ufff!!!
Raspitaj se ko je fra Tomislav,samo jedan a ima ih dosta izroda medju Franjevcima koji su ukaljali taj miran Red.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ne brkaj , npr., posavske franjevce, da ne govorim one u Italiji, ako si ikada bio u ijednom samostanu u itliji kojeg drže, i neke od “naših” koji se ne bi ni smjeli zvat tako, al ajd.

Issa
Gost
Issa
2 godine prije
Reply to  28.juni

Da nisi pogriješio,ono prosvjećivanje treba zamijeniti sa zaglupljivanje naroda!

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  Siniša

Uh oh sto smo osjetljivi. Plahi, uvrijedeni sovinisti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ajde se drži teme, Boga ti, rasvijetli nam misterij koji je to Vuk Vuksanović, a primjetio sam i ja , ali i da se koriste oba termina i srpski i srbijanski. Kao da je to nešto posebno važno.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Laki stara narodna kaze:”Zini (progovori) pa da ti kazem ko si.”; vidis da lupa gluposti pa si sam zakljuci ko je i kakav je taj covjek.

Zoran
Gost
Zoran
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sinisa,svako po svom pravopisu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Zoran

Objasnjenje,kako srbijanski po pravoposu izpred Srpski?

Arch
Gost
Arch
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nije baš komplicirano. Država se zove Srbija (sama je sebe tako nazvala), pa je i njezin državni ministar srbijanski. Hrvatske je hrvatski, Ruske federacije ruski, Italije italijanski (a ne italski) itd. Zašto se neke države zovu na -ija a neke na -ska, pojma nemam. Hrvati kažu Rumunjska, pa je rumunjski. Je li na srpskom Rumunija – rumunijski, pojma nemam. Uglavnom, Milorad Pupovac je srpski političar iz države Hrvatske, Aleksandar Vučić je srbijanski iz države Srbije. Ništa posebno i nije usmjereno protiv ikoga.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Arch

Rumunija…rumunijanski ili rumunski?
Makedonija…makedonijanski ili Makedonski?
Britanija…britanijanski ili britanski?
Spanija?
Tunguzija?
Logika ti je suplja kao bakin goblen!
Zasto ne moze biti hrvatijanski ili hrvatijski ili Srpski ….nema logike ili?

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Arch

Srbijanac je i Tomislav Žigmanov?
Idi pa mu objasni ko je i šta je 🙂

Aaaa
Gost
Aaaa
2 godine prije
Reply to  Siniša

Republika Srpska >>> srpski
Republika Srbija >>> srbijanski

🙂

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Aaaa

Republika Makedonika?

Dan Dare
Gost
Dan Dare
2 godine prije
Reply to  Siniša

Meni kao Hrvatu to “srbijanski” takodjer nikada nije islo u glavu. Sto ces, jos jedna od tuznih posljedica silovanja jezika 1990-tih…

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije

Zar ima neko od nasih pijuna sa Balkana (od 90-ih, pa na ovamo) da ga USA nije instalirala, ili na neki drugi nacin uvestvovala u “razvoju politickog pravca”?

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Sarajevo

Po svemu sudeci – nema.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Imena poput V.Vuksanovica,Sonje Biserko,Sonje Liht,Jelene Milic govore sama za sebe sa kakvim podcjenjivamjem zapad gleda na Srbiju.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

Ko je taj Vuk Vuksanovic ? Nikad cuo za njega . Izmisljeno ime analiticara, posto je tekst pisan sa ociglednom namerom i sa lazima. Prijateljstvo i dobri odnosi Srbije i Rusije su tradicionalni, za razliku od odnosa Srbije sa zapadom, koji je vise puta cinio zlocine nad Srbima . Dovoljno je reci samo to da Rusija nikada nije bombardovala Srbiju, niti otimala teritoriju Srbije.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  rodoljub

26.07 ovaj orangutan Vuksanović napisao tekst ili samo potpisao pamflet.?!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Moguće i to, ali postoji, na Linkedinu,

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Cak…ni l veliki rat nema obiljezje dobrih odnosa! Da nije bilo Rusije u njene uvjene zapadu da moraju pomoci evakuirati Srpsku vojsku ta bi Srpska vojska nestala na gudurama Albanije;nedavno sam cuo da su zapadnjaci Srbii naplatili i pertle za cizme….nikakva pomoc nije bila jer sve je naplaceno.
Ako je ne sporazum po sijedi,ko ce kome da se izvine!?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Pritiscu na srbiju s namjerom da pukne… Ne sumnjam da ce srbija uz rusku pomoc ovaj put da odigra puno pametnije… Objasnjeno je vucicu sve u moskvi…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Tacno Alane…ne davno sam napisao da ce Srbija bez pomoci i podrzke Rusije pući i pokleknuti,na zalost nasu jer ne mozemo sami ovako i razoruzani i rastrgani na sastavno/rastavne djelice.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Znam drug , niko od nas ne moze sam…

Tom
Gost
Tom
2 godine prije

Srbija je uz Rusiju jedina slobodna slavenska nacija ali izgleda da je pred kapitulaccijom a onda rusija
Slaveni umjesto da vladaju svijetom kolju se izmedju sebe u korist svoje steteo a za racun cionista

Painkiller
Gost
Painkiller
2 godine prije

Alo…nemojte da spominjete srbijansko ime uzalud…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Elem….bilo bi lijepo kada bi ovi stihoklepci iz postovanja napisali neku lijepu rijec o Oliveru Dragojevicu,upokojio se rab Boziji i otisao Bogu na istinu. Velikan muzike…pokoj mu dusi.

tuptup
Gost
tuptup
2 godine prije

kakav podli pamflet u korist “the american in interest” ahaha ime narucitelja sve govori…a bas ono zbljuv nakon sta su ih protuzakonito bombardirali i trajno potrovali sa osiromasenim uranijumom, oteli trecinu zemlje, kaze doticni da su eto taj mali nesporazumcic Rusi to podlo iskoristil…stvarno moras bit smece za to naspisat

Might is Right
Gost
Might is Right
2 godine prije

Politika suverene drzave vise ne postoji iz razloga jer covek koji koristi svoj intelekt je pred izumiranjem. Danas dominira covek rulje. Jugo prostor je iznedrio nesto najgore od politike. Vec stotinu godina te politike su bile obicne prostitutke a cenu je platio covek rulje koji ih je ustolicavao. Bez coveka rulje nema lose vlasti i lose politike. Politika je kao definicija dobra i zla. Ispravna politika je potpuno prirodna. Jedino pravilo takve pilitike je da se razlikuje neprijatelj od prijatelja. Novouspostavljena mantra kako u politici ne postojie prijateljstva nego interesi je mantra koju je ubacio neprijatelj. Neprijatelj je svako onaj ko ti ne zeli dobro.On se nominalno ne treba takvim nazivati. Narodi jugo prostora su pali jer se radi o zapustenim narodima koji su se socijalizovali i obrazovali tako da budu narodi rulje. Oni su izdati od svoje vidljive ali i one nevidljive inteligencije, jer nema inteligencije koja nije spremna na vlastitu zrtvu. Plasljiva inteligencija podrazumeva i plasljiv narod koji je silan samo nad slabijim. Izdani su i od svojih partijasa. Izdani su i od svojih “duhovnih” vodja. Tako su prepusteni sami sebi jer su njihovi partijasi odlucili da budu sluge neprijatelja tih naroda. Redefinisanje odnosa posle raspada zajednicke drzave… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Might is Right

@Might is Right:
STADO BEZ PASTIRA,
MOZE!

Indijanska narodna(ne zabavna).

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Might is Right

Bravo!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

U duhu svih ovih “akcija ” ka srbiji ,izjava trampa da radi cg ne zeli ulaziti u 3sr mogla bi biti poruka rusiji da to isto ne cini zbog srbije..

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Srpski narod je “Zapad Istoku” i “Istok Zapadu”:
Nerćno Srbi imaju kuću pored koje svako prolazi, i u prolasku se očeše o kuću.
Duša gleda na Istok, a telo na Zapad?
Srbi su, kao malo koji narod, ispunjeni Sloboodarskim duhom! Sloboda, u odnosu na bilo koju ovozemaljsku silu, često znači i neposlušnost!
Često kažem: da se Srbi graniče sa Rusima, Moskva bi svakih par desetina godina morala i trebala da “išamara” neposlušne Srbe 🙂
U prošlih nesrećnih par decenija, bilo je puno toga ružnog za napaćene narode ovih prostora. Godine 1999, u vreme napada NATO, bilo je pritisaka na Moskvu da se aktivno uključi?
“Ne želimo atomski svetki rat zbog Srbije”!? Pametno.
A danas:
Kalibar je promenu sve? Kalibar je promenuo Svet! Danas se igra po drugim pravilima.
Dobro je za nas male da Svet ide u multipolarno vreme 🙂

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Weteran

Xahaxahaxaha….od do potpisujem samo da nismo uspjeli zakuhati sa CG i da Rusija nije mlako reagovala oko CG tj da Srbija ima slobodan prilaz danasnjoj Rusiji sve bi drugacije bilo,primjer Abhazija,Osetija,Syria a opt Moldavija sa Pridnjestrovljem je primjer da ni to nije smetnja ako Rusija nesto zeli postici i nekome pomoci. Zasto ne pomaze,smatram da je definitivno pitanje za nas Srbe bas kao i za MaloRuse koji su ostali pod okupacijom a opet Krim nije.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Dosta dobar i realan članak ali ne potpuno.Srbija igra dvostruku igru.Srbija zna da svo zlo leži na zapadu ali mora snjim da igra igru zbog lošeg geogr. položaja,okupirana je Nato-paktom i to što najveći deo investicija dobija iz Evrope.Rusija i Kina su iskreni priljatelji i saveznici sa Srbijom zbog svojih tradicionalnih veza i interesa.Naravno Rusija nije uvek bila priljatelj Srbije kao na pr.1878,kada je Srbija na poziv Rusije zaratila sa Turskom.Rusija joj se odužila tako što je na Sanstefanskom miru 1878 stala na strani Bugarske a na Berlinskom kongresu je Srbija uz pomoć Austrije i Nemačke povratila deo teritorija koje je predhodno izgubila zahvaljujući Rusiji.Interesi su uvek iznad “priljateljstva”

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

rusi i Srbi imaju malo toga zajedničkoga prije će biti da su im Crnogorci puno bliži pok. srpski kralj aleksandar je snivao da će nakon ubojstva romanovih upravo on postati kralj svih pravoslavnih pa je primio tisuće izbjeglica iz Rusije te se tako rodio mit o velikoj bliskosti rusa i srba

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Ništa novo u Srbiji sve što Vuksanović piše stoji, makar nekima bilo neugodno zbog toga. Ako ne stoji molim da mi neko kaže za neku prorusku partiju koja sedi u skupštni. Čak su i šešljevci nosili majice sa Trumpom.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

The London School of Economics and Political Science” je elitna škola na kojoj se dresiraju kadrovi za anglocionističku globalističku elitu. Tko god je bio na toj elitnoj školi, taj radi za elitu realno povjesno gledajući, to tradicionalno savezništvo Srbije i Rusije, je zapravo sporedno. To je više bila nekakva romantika. Glavnu ulogu na ovim prostorima oduvijek su igrale anglosakonske sile. Najprije Britanija i Francuska, a onda od 1945. i SAD. Rusija je igrala više sporednu ulogu, Britanija i SAD su uvijek krojile glavnu politiku. A i srpska dijaspora je kao i hrvatska dijaspora smještena skoro 100% na Zapadu, u SAD, Australiji..i ostalim državama. Lobiji srpske dijaspore, i lobiji hrvatske dijaspore, koji se u mnogočemu razlikuju, u jednoj stvari su jednaki: oba lobija se (neovisno jedan od drugoga, svaki za sebe), zalažu da i Srbija i Hrvatska budu na strani SAD-a i Zapada. Moja procjena je da su Srbi (u Srbiji) podjeljeni, da je jedan dio više za Zapad, većinom onaj građanski, liberalni dio, a jedan dio više za Rusiju, većinom onaj tradicionalni pravoslavni više seoski dio stanovništva. Zapad i globalistička elita igraju na tu kartu, da je Srbija u ekonomskim teškoćama i da se Srbe privuče sjajom Zapada, tako su… Pročitaj više »

Dean
Gost
Dean
2 godine prije

Mali narodi područja bivše Jugoslavije nikako da shvate da ono što je Tito napravio je bilo u interesima svih bivših republika Jugoslavije, koje sada smatraju da su nezavisne, a zavise zapravo o svima. Neovisni, a zapravo ovisni ko narkoman o igli. Dopustili smo raznim lopovima i prevarantima da svojim huškanjem na neprijateljstvo među nekoć stoljećima bliskih naroda, dođu na vlast i unište sve dobro što se razvilo. Gramzivost i gledanje samo svojih pojedinačnih osobnih interesa za životom sa što više materijalnih dobara, upropastili su zajedništvo među ljudima i podjelili ih na crne i bijele, crvene i crne itd. Sramota da su ljudi danas lijeni otići na masivan prosvjed i reći: NE, nećete nas maltretirati, ponižavati nas, igrati se s našim osjećajima, našom sigurnosti, jer znamo gdje živite!
A vama koji vjerujete u Boga, ali iskreno u srcu, zar vas nije sramota da dijelite nekoga po mjestu gdje je rođen i dopuštate da vam neki majmun u crkvi govori što je ispravno i za koga trebate glasati na izborima!?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik