Victoria “Fu*k the EU” Nuland se vraća u Bidenov kabinet 

Victoria Nuland
42 komentara

Joe Biden je, kako se izvještava, tipovao Victoriju Nuland, posvećenog ruskog sokola s prezirom prema članicama EU i osumnjičenog trgovca Russiagateom, da će preuzeti treći po važnosti posao u njegovom State departmentu.

Nuland će biti nominovana za poziciju državnog sekretara za politička pitanja, rekli su u utorak američki mediji. To je najviše rangirano mjesto u odjeljenju nakon sekretara i zamijenika sekretara. Tokom Obamine administracije, Nuland je služila kao pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i bila je ključni zvaničnik u formulisanju i sprovođenju ruske politike. Takođe je bila američki izaslanik u UN za vrijeme George Busha mlađeg i savjetovala je potpredsjednika Dick Cheneya o spoljnoj politici.

Vijest da se glasni ruski soko vraća u Bijelu kuću, obožavaoci Pax Americana s obje strane Atlantika, razumljivo su dočekali uz glasno navijanje. Kritičari su bili zgroženi ili pomalo zgroženi, s obzirom na njen dosije.

Vjerovatno najpoznatija epizoda Nulandinog mandata u vrijeme Obame desila se 2014. godine, kada je procurila traka njenog razgovora sa tadašnjim ambasadorom u Ukrajini Geoffrey Pyattom. To se dogodilo ubrzo nakon što je ukrajinski demokratski izabrani predsjednik Viktor Janukovich svrgnut u talasu uličnih protesta koji su kulminirali oružanim pučem, što se dogodilo uz puno ohrabrenje Washingtona.

Nuland i Pyatt razgovarali su o tome ko bi od vođa puča trebalo da bude u predstojećoj ukrajinskoj vladi, kada je nagovijestila da je Washington igrao mnogo veću ulogu u krizi nego što je to javno priznato. Zloglasna primjedba „F ** k EU“ uslijedila je kada je Nuland izrazila frustraciju evropskim državama, koje nisu željele da daju legitimitet dobrotvorima događaja, i rekla da bi zvaničnici UN mogli da budu pozvani da umjesto toga „zalijepe ovu stvar“.

Skepticizam EU u to vrijeme mogao je biti zbog činjenice da je predsjednik Janukovich izbačen pod prijetnjom nasilja samo nekoliko sati nakon što su Njemačka i Poljska pomogle da se potpiše sporazum o podjeli vlasti između njega i opozicionih lidera, koji je služio kao jamac sporazuma. Njen povratak kao visokog diplomatskog zvaničnika vjerovatno će ići na živce nekolicini ljudi u Evropi, što je ironično s obzirom na to kako bi Bidenova administracija trebalo da obnovi saveze oštećene Trumpovim predsjedništvom.

Dok je privatno letjela u svijetu akademske zajednice i istraživačkih centara tokom Trumpovih godina, Nuland je zadržala svoj konfrontativni stav prema bilo kome ko izaziva američku dominaciju. Njen recept za ophođenje s Rusijom, kako je izloženo u časopisu Foreign Polici prošlog ljeta, je sofisticiranije oružje, stalne NATO baze na ruskoj granici (što će zahtjevati ukidanje ključnog sporazuma između Rusije i NATO) i sporne sajber operacije protiv Moskve.

Nuland je takođe igrala posebnu ulogu u američkim unutrašnjim poslovima, vjerovatno imajući udjela u promociji zloglasnog dosijea Steele. Zbirku opozicionih istraživanja i glasina FBI je koristio da opravda nadzor nad Trumpovom kampanjom i podstakao je beskrajnu poplavu tvrdnji da je aktuelni predsjednik nekako ruski pljačkaš.

FBI memorandum objavljen prošle godine otkrio je da su šef Fusion GPS Glenn Simpson “i drugi razgovarali sa Victorijom Nuland iz američkog State departmenta” o tom dosijeu. Firma je istraživala Donalda Trumpa zbog kampanje Hillary Clinton i angažovala je penzionisanog britanskog obavještajnog agenta Cristophera Steelea za taj posao.

U više intervjua, Nuland je insistirala da je njena uloga u dosijeu bila vrlo ograničena jer se bavila domaćom politikom. „Steele je prenio dvije do četiri stranice kratkih tačaka onoga što je pronašao, a naša neposredna reakcija na to bila je:„ Ovo nije u našoj nadležnosti“, rekla je 2018. godine, dodajući da mu je savjetovala da ode u FBI. Neki skeptici vjeruju da je njena uloga u pokretanju dosijea Steele možda bila mnogo značajnija.

Nuland je jedna od mnogih zvaničnika iz Obamine ere koje je Biden tipovao da ponovo služe s njim na čelu. Pored nje, posljednja prijavljena serija uključuje Wendy Sherman, bivša podsekretarka za politička pitanja, Jon Finer, koji je imao razne uloge za vrijeme Obame, i Amanda Sloat, bivša zamjenica pomoćnika sekretara za poslove Južne Evrope i Istočnog Mediterana.

Victoria Nuland
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 godine prije

Biden je lijepo počeo sa odabirom svojih suradnika.
Kamala je Hillary v2, ona vuče konce iz pozadine.
Plakat će svijet ubrzo za Trumpom jer opet slijede američki izvozi demokracije.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Elessar
3 godine prije

Evo mi suza krenula od radosti što izgleda sve ide u 3 nečega…. :DDD

Busola
3 godine prije

Dolazi “lijepi” dani i za Istočnu Europu…

Kada ovi krenu kuvati i kupovati ljude…

shumadinac
3 godine prije

Nastavljaju tačno gde su stali…

Herc
3 godine prije

Lešina skuplja društvo odabrano,gomile extremnih kretena ,zatim tu su standarno narkomani pedrčine i ljubitelji crnih guzica te dama na slici luđakinja udata ali obožavateljica mlađih cura.

tedi
3 godine prije

BAR ZNAMO TKO SU,POKAZALI SU SVOJE LICE ,KADA DODJU GADJATI IH MUCKIMA.

Deno
3 godine prije

Zar se nebi trebao pojaviti Kennedy Jr. koji je insecirao svoju smrt samo da se može pojaviti danas i pozatvarati miljone korumpiranih političara?

jamai
3 godine prije

hrhrhr ona ruski sokol, ma nemog me zezati, ona je za Ruse drek

Ive
3 godine prije

Kurvetina vise u kabinetu NAJZLOCINACKIJE DRZAVE.

tuborg
3 godine prije

U razgovoru za Interfax, Gorbačov je objasnio da su neredi u Washingtonu 6. siječnja “doveli u pitanje buduću sudbinu Sjedinjenih Država kao države”, izrazivši uvjerenje da je napad na Kapitol planiran unaprijed. Također vjeruje da je očito tko je odgovoran.

Meni nije jasno na koga on misli.

Weteran
3 godine prije

Dugo govorim, daleko pre izbora, šta je bolje za nas ovde!?

Kratkoročno: Tramp!?
Dugoročno Bajden & CO !?

A neg.
3 godine prije

Biće rata kažu svi a ja ću umrijeti od…

a) ljubavi,
b) covid-a 19, mutacija b.1.1.7,
c) rata

Herc
3 godine prije

Bogami lešina krasno društvo okupio oko sebe sve ,pderčine i creteni a luđakinja
Nuland vrhunac.a šta ćeš jado nije kriv nego oni koji su ga tu postavili i namjestili kao dvorsku ludu predsjednika nečega.

ctahko
3 godine prije

Spasavaj se ko može…

Blablablu
3 godine prije

Jedno off pitanje: zar ne nastupaju svi sportasi bez publike? Pa za koga? Kakav je smisao da se neka utakmica igra na praznom stadionu? A djeca zakljucana doma ne smiju trenirati. Sve je farsa. Istina je laz…

nonwo
3 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=cOZ8sQTT8C8

Rubin report.

Mogao bi nam se pridružiti na Logičnom jer govori potpuno iste stvari kao i mi ovdje.Poanta- (staro)normalni diljem svijeta pitaju se isto,… je li moguće da smo spali na ovo gdje smo,zašto,kako i kamo dalje.20 minuta-apsurdni događaj iz Londona-čovjek grli ljude u parku(i oni njega),..hapsi ga policija.

nonwo
3 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=Z8mb66RssxA
Tulsy Gabbard – građanski rat?

vinko
3 godine prije

 Hoće li stanovnici Rusije zbog rusofobije izgubiti povjerenje u svoju vlast i svrgnuti Putina? Vjerojatno o tome maštaju ideolozi antiruske propagande iz Washingtona.

ledeno doba
3 godine prije

Victoria Nuland, pravo prezime Nudelman, – obitelj podrijetlom iz bivšeg SSSR-a… njen otac bio je Sherwin B. Nuland, izvadak iz vikipedije: “Sherwin Bernard Nuland (born Shepsel Ber Nudelman), December 8, 1930 – March 3, 2014, was an American surgeon and writer who taught bioethics, history of medicine, and medicine at the Yale School of Medicine, and occasionally bioethics and history of medicine at Yale College” “..Nuland was born Shepsel Ber Nudelman in The Bronx, New York City, on December 8, 1930, to immigrant Ukrainian Jewish parents..” Isto kao i njen muž, Robert Kagan, obitelj podrijetlom iz bivšeg SSSR-a, točnije iz Litve. R. Kagan je jedan od najutjecajnijih drmatelja iz pozadine, član je “Vijeća za vanjske odnose” (CFR).  i suosnivač think tanka jastrebova “Project for the New American Century,” (PNAC). citat: “Robert Kagan (/ˈkeɪɡən/; born September 26, 1958) is an American neoconservative, historian, foreign policy commentator, and leading advocate for liberal… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Avril Haynes direktorica za nacionalnu sigurnost, članica Obaminog tima i velika podržavateljica napada dronovima (koji su prema američkom priznanju ubili oko 90% “usputnih žrtava”, a samo 10% svojih stvarnih ciljeva) i Guantanama, Gina Haspel Obamin kadar, direktorica CIA i žena koja je osmislila programe mučenja u američkim tajnim zatvorima širom svijeta, Michèle Flournoy savjetnica za nacionalnu obranu i ozbiljna kandidatkinja za ministricu obrane, također članica Obaminog tima koja je poticala i podržavala ratove u Afganistanu, Libiji i Iraku, koja je kritizirala Obamu da je previše mlak i popustljiv u Siriji i bliska prijateljica i suradnica novog državnog sekretara i ministra vanjskih poslova židova Anthonyja Blinkena, sada iVictoria Nuland. zatim bivša šefica federalnih rezervi židovka Janet Yellen kao nova ministrica financija, ministrica trgovine Gina Raymondo, ministrica građevinarstva i urbanog razvoja crnkinja Marcia Fudge, ministrica energetike Jennifer Granholm, ambasadorica pri UN crnkinja Linda Thomas-Greenfield, Deb Haaland, Katherine Tai, Isabell Casillas-Guzman, Neera Tanden… Čitaj više »

piždro
3 godine prije

Evo opet prilike za silviju fu*land da se istakne

3 godine prije zadnji put uredio piždro
ivi.tz
3 godine prije

Vještica.

gigi pinna
3 godine prije

Prošla su vremena Majdana – možda Venezuela ili Bjelorusija, ali mogu tek pokušati.
Nove sankcije? Pa sve moguće već su uvedene. Jedino da zaprijete sankcijama Njemačkoj zbog Sjevernog toka 2, hahaha!
Victoria Nudelman, džabe si mijesila kolače…

Muppet shou
3 godine prije

Kabala i sotonisti zbijaju redove. govoru da je Trump bolestan? Ova lesina Biden skuplja vjestice, olos oko sebe. Ma mora covjek to je to. Pise u krscanskom novom zavjetu bit ce ciscenja u plamenu.3. atomski rat? Izgleda da ce Putin ipak morati zasvirati crvene tipke za big big grill party. Ludilo jednostavno kulminira i mora doci do tocke pucanja. Ljudski rod je jednostavno organsko smece u svemiru. Zato smo i od Boga sklonjeni daleko od naprednijih vanzemaljaca. Miljonima svjetlosnih godina. 300 000 km /sek brzina svijetla. Sad racunajte koliko je daleko samo 100 svjetlosnih godina od tocke A do B.

HEj !
3 godine prije

FUCK GERMANY and FUCK EU ! u tome se slazemo ..

Spartak
3 godine prije

Bjelorusi, sjetite se dječje priče o Ivici i Marici. Stiže vam vještica s košarom kolača. Ne budite blesavi kao Ukrajinci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI