Die Zeit: Varšava podržava “američki plan za zastrašivanje Rusije”

Jacek Czaputowicz
17 komentara

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz podržao je “američki plan zastrašivanja Rusije”, piše Die Zeit. Govorimo o mogućem premještanju američkih trupa iz Njemačke u Poljsku. “Rusija će morati razmisliti dvaput prije nego što primijeni silu”, rekao je ministar Czaputowicz.

“Prisutnost američkih trupa u Poljskoj igra vrlo važnu i zastrašujuću ulogu”, rekao je Czaputowicz u intervjuu za Deutsche Presse Agentur.

Prema riječima poljskog ministra vanjskih poslova, Poljska je ozbiljno zabrinuta zbog svoje sigurnosti.

“Moramo biti spremni na činjenicu da će Ruska Federacija nastaviti kršiti međunarodno pravo i voditi agresivnu politiku”, rekao je poljski ministar.

“Rusija će morati dvaput razmisliti prije nego što primijeni silu kada pred očima ima međunarodne trupe, posebno američke”, dodao je.

Predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, objasnio je svoju namjeru da prebaci američke trupe iz Njemačke u Poljsku zbog nevoljkosti Berlina da troši 2% BDP-a na obranu, kaže Die Zeit.

“To je uvredljivo. Porezni obveznici u Sjedinjenim Državama i dalje plaćaju 50 000 američkih vojnika u Njemačkoj, a Nijemci i dalje profitiraju od trgovine za domaće potrebe”, rekao je Richard Grenell, veleposlanik Sjedinjenih Država u Berlinu, kritizirajući vladu kancelarke Angele Merkel.

“Amerikanci nazočnost američkih trupa u Njemačkoj jednostavno ne smatraju dobrom investicijom”, rekao je poljski ministar vanjskih poslova u intervjuu za Deutsche Presse Agentur.

“Prema američkoj javnosti, pomoć u jamčenju sigurnosti Njemačke nije dovoljno opravdana”, objasnio je šef poljske diplomacije.

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
4 godine prije

Zato će Ameri Poljskoj jamčiti sigurnost, kao što su i Vijetnamu, Koreji, Iraku, Libiji, Siriji……

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Ja imam bolji plan.
Za zaplašit Ruse.
Baćuška, gledaj vamo…
Vamo….. gledaj vamo je*em te smotana….
Taako……
Buuuu!!!!!!!

Svevišnji
4 godine prije

Da nije tragično, od srca bi se nasmijao, -imbecili sa sjevera !!!

Slovenac
4 godine prije

Niko vas nece napasti jer nemate nista ako vas neko napadne niko vas nece braniti nisu ni amerikanci ludi da dode do svetskog rata zbig nekih poljaka vi ste slaveni vi ste da sluzite zapadnim interisima i ste topovsko meso kao ste bili v drugom ratu

....
4 godine prije

Ovaj mora da je fulo terapiju, a doktor mu je ljepo rekao ” crvene idu ujutro, a plave navece. Pazi da nezamijenis””.

tvingo
4 godine prije

Rusi se nisu uplašili najjačih vojsk u ljudskoj istoriji pa neče valjda sada da jih uplaši nekoliko tisuča smrdljivih crnih štakora .

Red Dog
4 godine prije

Ako cemo gledati kako je nastala Poljska. To je bilo ludo agresivno.
Ako nastavljaju tim putem nije cudno da im je strateski cilj da zbrisu Rusiju sa lica zemlje. Da, da, ni manje ni vise nego zbrisanje Rusije sa lica zemlje. Oni misle da mogu.

Slavonac
4 godine prije

Jeste li zaboravili koji su prtneri prije drugog svjetskig rata napali Poljsku.Socijalisti,Staljin i Hitler.

duster
4 godine prije

ovi poljaci ponovo traze pokolj nad samim sobom

duster
4 godine prije

ovi poljaci ponovo traze pokolj nad samim sobom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI