Dok traje “pauza” u Idlibu sirijska vojska čisti kotao ISIL-a u Hami

Regija Aleppo slobodna
18 komentara

Sirijska vojska i saveznici su se prije nekoliko dana fokusirali na čišćenje terorističke enklave “Islamske države” sjeverozapadno od Hame i južno od Aleppa.

Akcija je pokrenuta nakon što su zbog obaranja ruskog zrakoplova Su-25 u Idlibu privremeno obustavljene vojne operacije u toj pokrajini i vladine snage su se utvrdile na trenutnoj liniji razdvajanja i bazi Abu Duhur, gdje su raspoređene i ruske snage.

U terorističkom džepu u kojem se provodi čišćenje je nemoguće nabrojati sva oslobođena sela, jer ih je samo jučer oslobođeno 19, prenosi portal Muraselon.

Riječ je o malim selima i slabo naseljenom području u kojem Tigar snage sirijske vojske djeluju iz južnog pravca, redovne sirijske snage iz pravca jugoistoka, a sirijska vojska, Hezbollah i šiitske milicije sa sjevera.

U nekoliko dana je teroristički “kotao” smanjen na 900 kvadratnih kilometara, što je manje od polovice područja kojeg su prije pokretanja kampanje kontrolirali ISIL i dio militanata sirijske Al-Qaede.

Hama
FOTO – Područje čišćenja terorističke enklave

Plan Glavnog stožera sirijske vojske je uništiti uporišta i oružja kojim raspolaže ISIL, razbiti im linije komunikacije kako bi se izbjeglo koordinirano djelovanje terorista, što će neizbježno dovesti do podijele “kotla” na nekoliko manjih okruženih područja. U posljednjoj fazi se planira pokrenuti istovremeni napad iz svih pravaca, kojim će se uništiti ostatak terorističkih skupina koje se zateknu u tim područjima.

Iako se govori da su u ovom području uglavnom aktivne terorističke snage urušene “Islamske države”, na sjeveru “kotla” su aktivne i skupine koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koja je ranije sklopila sporazum o nenapadanju s ISIL-om

Međutim, kako se teritorij bude smanjivao, sirijska vojska je uvjerena da će doći do međusobnog sukoba između dvije suparničke terorističke skupine, što će vladinim snagama olakšati posao.

Kampanja čišćenja ovog dijela je važna i zato što će osloboditi tisuće iskusnih i vrlo dobro opremljenih boraca za druge fronte.

hama
FOTO – Područje čišćenja terorističke enklave
HezbollahISILKalifatTigar snage
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Baš su sada objavili nove podatke, tako da je teško pratiti karte, malo bi još trebalo biti “crveno” na sjeveru i ovdje slijeva u dubinu. No, nije to toliko, koliko kada nestane ovaj i onaj istočno, onda SAD više nemaju nikakav izgovor za ostanak, osim ako se baš žele boriti protiv Irana, što sumnjam. Mogu gurnuti Kurde da izginu ili ne znam koga, ali da će oni ići? teško

Riddick
6 godine prije

Isilovce zeznuo diler oružija iz Ukrajine 😉
https://youtu.be/CsHYnj2W7U0

bbbb
6 godine prije

Sistematski se u siru prave rupe sve manje i manje, posao teće u pravom smjeru neobranjivo.

Zagor
6 godine prije
čitatelj portala
6 godine prije

Sretno SAA i saveznicima!

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

A da padne neka kuknjava o kemijskom oružju. To je opet fora, kad već ne ide nešto drugo.
Di se izgubi onaj opservatorij. Di su oskarovci sa bijelim kapicama? Jesu zatvorili firmu? Holivud ih odrebatio, nema više, sad je fora ko je napravio karijeru preko kasting kauča.

Hezbollah
6 godine prije

Imam jedno pitanje za sve, možda sam neupućen, ali pošto ne mogu shvatiti, molim neka mi netko objasni. Naime, tijekom posljednje kontrarevolucije od 1991. do 1995. bio sam u jednoj bojni sa oko 280 ljudi, pa smo se mijenjali svakih mjesec dana na terenu, u istočnoj Hercegovini(službeno Južno bojište) jer HV “nije bila” u BiH. Svaki drugi ili treći dan su nam dovozili kuhanu hranu (oko 50 kg mesa, npr. 80 kg krumpira ili riže), + SDO kad nije bilo kuhanog obroka i cisterna sa vodom(čini mi se da je bila na tjednoj bazi). Sve to je pripremalo oko 50 ljudi koji nisu vojnici. Recimo da štakora i kozojeba na tom području ima samo 1000, dakle treba tri puta više od ovog što sam ja napisao, pa je moje pitanje, jedu li oni svaki dan, piju li vodu, tko im sve to priprema, dovozi na područje veličine npr Međimurske županije(oko… Čitaj više »

Prvi od 7
6 godine prije

Hezbollah
Na jednom stranom forumu je netko rekao da je primjetio kako isilovci imaju bijele zube. Netko mu je odgovorio da jedu puno sjemenki,tako da…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI