Dokument potvrđuje da su SAD rekle Rusiji da se NATO neće širiti

NATO
48 komentara

Putin je bio u pravu, Stoltenberg je pogriješio: NATO je „drsko prevario” Rusiju o proširenju, a britanski dokument to dokazuje.

Novootkriveni dokument iz marta 1991. pokazuje da zvaničnici SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke razgovaraju o obećanju datom Rusiji da se NATO neće širiti na Poljsku i dalje. Njegovo objavljivanje u njemačkom časopisu Der Spiegel u petak dokazuje da je Moskva u pravu, a da NATO griješi o tom pitanju.

Zapisnik sa sastanka od 6. marta 1991. u Bonu između političkih direktora ministarstava inostranih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke sadrži višestruke reference na razgovore „2+4“ o ujedinjenju Njemačke u kojima je Zapad „razjasnio“ Sovjetskom Savezu da se NATO neće širiti preko istočnih granica Njemačke.

„Jasno smo stavili do znanja Sovjetskom Savezu – u pregovorima 2+4, kao i u drugim pregovorima – da nemamo namjeru da imamo koristi od povlačenja sovjetskih trupa iz istočne Evrope“, citiran je u dokumentu pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Kanadu Raymond Seitz.

 

„NATO ne bi trebalo da se širi na istok, ni zvanično ni nezvanično“, dodao je Seitz.

Britanski predstavnik takođe pominje postojanje „opšteg sporazuma“ da je članstvo u NATO za zemlje istočne Evrope „neprihvatljivo“.

„Jasno smo stavili do znanja tokom pregovora 2+4 da nećemo proširiti NATO dalje od Elbe“, rekao je zapadnonjemački diplomata Juergen Hrobog. „Zbog toga ne možemo ponuditi Poljskoj i drugima članstvo u NATO“.

U zapisniku je kasnije pojašnjeno da je mislio na rijeku Odru, granicu između Istočne Njemačke i Poljske. Hrobog je dalje napomenuo da su se sa ovim stavom složili i zapadnonjemački kancelar Helmut Kohl i ministar inostranih poslova Hans-Dietrich Genscher.

Dokument je u Nacionalnom arhivu Velike Britanije pronašao Joshua Shifrinson, profesor političkih nauka na Bostonskom univerzitetu u SAD. Imao je oznaku „Tajno“, ali je u jednom trenutku skinuta oznaka tajnosti.

Shifrinson je u petak tvitovao da je „počašćen“ radom sa Der Spiegelom na dokumentu koji pokazuje da su „zapadne diplomate vjerovale da su se zaista obavezale da neće doći do proširenja NATO“.

„Viši kreatori politike poriču da je ponuđeno obećanje o neširenju. Ovaj novi dokument pokazuje drugačije“, rekao je Shifrinson u naknadnom tvitu, napominjući da „dalje od“ Elbe ili Odre po bilo kom standardu obuhvata istočnoevropske zemlje na koje je NATO počeo da se širi samo osam godina kasnije.

Tokom velike konferencije za novinare u decembru 2021. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Zapad obećao Sovjetskom Savezu da se NATO neće širiti „ni jedan centimetar” na istok, ali je „drsko prevario” i „obmanuo” Moskvu jer je upravo to uradio.

Odgovarajući na ove komentare, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da alijansa „nikada nije obećala da se neće širiti“. U intervjuu za Der Spiegel kasnije, Stoltenberg je ponovio da „nikada nije bilo takvog obećanja, nikada nije bilo takvog dogovora iza scene, to jednostavno nije istina“.

NATO je primio Poljsku, Mađarsku i Češku u martu 1999, neposredno prije nego što je pokrenuo vazdušni rat protiv Jugoslavije bez dozvole Savjeta bezbjednosti UN. Time je NATO po prvi put bio direktno na ruskoj granici – enklavi Kalinjingrad. Sljedeći krug proširenja 2004. godine uključio je bivše sovjetske republike Estoniju, Letoniju i Litvaniju, stavljajući istočnu granicu NATO na samo 135 kilometara (84 milje) od Sankt Peterburga.

U nizu bezbjednosnih prijedloga objavljenih u decembru, Rusija je između ostalog zahtijevala da se NATO javno odrekne ekspanzije na bivše sovjetske republike Ukrajinu i Gruziju i da povuče američke snage na granice alijanse iz 1997. godine. SAD i NATO su to odbili, tvrdeći da je politika članstva „otvorenih vrata“ alijanse osnovni princip za njih.

jens stoltenbergNATOPutinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Grozomorni
2 godine prije

Shodno ovim dokazima potrebno je odmah ponistiti sva prosirenja NATO-a suprotno ovom dokumrntu. A nalaogodavce pod hitno locirati, uhapsiti i sprovesti u KAZAMATE na dozivotno odiguran smjestaj i prehranu.

preseren3
2 godine prije

Igra gluvih i mutavih se nastavlja. Lavrov je to rekao..
Da dokument postoji, rekao je več Gorbačov, ali ništa nije vredio, dok ga nije “otkrio” Der Spiegel.
I sada ovaj dokument nema vrijednosti, ako Njemačkoj SAD ne dozvole.
Da je Rusija u pravu, a zločinci ne, znamo več desetlječima.

Гавран
2 godine prije

Sloveni, Grci… su za njih not white rasa. Takvo se i drže oba obaveza koje preuzimaju, kao prema psima , eventualno deci. To treba prihvatiti i tako se zauzvrat prema njima ponašati.

Mali zloco
2 godine prije

Ko jos veruje debilima iz NATO?

Alen
2 godine prije

S toga im je i dat prijedlog da se povuku shodno obečanjima u protivnom če biti poduzete vojno-tehničke mjere…
Pritisak je na evropi , koja isti neće moći da izdrži…

Alen
2 godine prije

Pitanje je s kojim ciljem ” Der Spiegel u petak dokazuje ” postojanje dokumenta ?
Dokaz javno obznanjen svima u evropi na uvid ..Šta god da se spremalo ovim potezom to se nastoji otkazati ..

jajce
2 godine prije

NATO-vci, novi nacisti zelu proliti slavensku krv.
Tu nema lijeka osim rata.
Rusi moraju ispraviti gresku napravljenu 2015 i doci najmanje do rijeke Dnjeper.

Nemojte Hrvati, Srbi i ostali pitati sto moze napraviti Rusija za vas nego sad kad je Majka Rusija ugrozena, sad kad je neprijatelj ponovo pred vratima sto mi mozemo napraviti za Rusiju.

korištenje
2 godine prije

Pelosi je pokazala americku agresivnost izjavom u Munchenu:
Russia will face consequences whether or not she invades Ukraine.

Miki
2 godine prije

Zapad se vadi da su obečanje dali SSSRu a ne Rusiji.

Isto Ime
2 godine prije

Kad te “vissa” rasa tretira kao nesto neljudsko , nize, onda imass za pravo isto tako postupati. Ne zaboravi kako je Hico sa svojima postupao sa zarobljenim Sovjetima.
Kad se ratna sreca okrenula, odose mnogi tamo od kuda se nitko ne vraca. A svemirci se cude: zasto se dolje ubijaju? Mjesta za sve, ali ne, to je moje.

Isto Ime
2 godine prije

novi nacisti zelu proliti slavensku krv: Nema te ciste krvi, neko ce reci izrode. Ima samo ljudske krvi. I onda ti napricaju exstremisticke stavove. Da covjek covjeka ubije. Rijetka smo vrsta koj se medjusobno kolje. Zato sto mislimo dat cemo tako prezijvjet. A poneki od naas imaju mozak , mozemo poceti putovati , vec doslie na Mars. Jer sta je bit ljudskog postojanja? Produzetak vrste! I ako imamo rezervnu Zemlju, ni priroda nam ne moze nista!

wer3
2 godine prije

Sad ce Ukrajinci iskusiti onu –
Jadan onaj koga Engleska hrani a Amerika brani.

Printer
2 godine prije

Odavno Ukrajinci imaju svoju drzavu.
Ukrajina je samostalna drzava vec preko 30ak godina.
Nije ovo godina 1989. pa da jos postoji SSSR.

Ukrajinci imaju drzavu, ali ih zapad koristi za sukob protiv Rusije.
Ukrajina nesmi zivijetu u miru s Rusijom. To je pravilo broj jedan.
Zapad im becav brda i doline, a na kraju ce dobiti veštački kur*…. u guzicu.
Nadajmo se da vise nece postojati dok dodje ljeto 2022.

Vasilij Mittu
2 godine prije

Za neuke evo malo informacija o toj zločinačkoj organizaciji po imenu nato, idemo reom od imena:

N – north
A – american
T – theorist
O – organization

dakle ta zločinačka organizacija na čijem čelu je amerika i koja jedina (ne ostale članice) donose isključivu odluku koga će se napasti i bombardirati.
Drugo važno je znati da vanjsku politiku amerike kroji zidovski lobij u americi, dakle sada znamo tko kontrolira ameriku i nato.
Najbitnija stvar je da je smrad sanader HR uvukao u ovu zločinačku asocijaciju bez glasa naroda, bez referenduma. Podsjetio bih vas da je on izjavio citiram: “enma referenduma o ulasku u nato”.
E za tu izjavu ga treba pred zid bez suda.
NATO – je zločinačka porganizacija i to najveća na svijeu sije okolo samo ratove patnju ubijanje i razaranje.

Гавран
2 godine prije

Povijesne a i centralne teritorije malih naroda će uskoro biti prazne. Ostaće samo gomile kućnih ljubimaca. Vakcina, hrana, zračenje i dezinformacije čine svoje.

Гавран
2 godine prije

Govorim o Libanu, Iraku, Siriji, Libiji, Jugoslaviji, Avganistanu, Ukrajini. Svuda gde su narodi gurnuti u beskonačne građanske ratove, jedni protiv drugih.

SonjaS.
2 godine prije

Jens Stoltenberg ce sa pozicije NATO sefa preci na poziciju sefa centralne banke u Norveskoj. Njegova sestra Camilla Stoltenberg upravlja vec decenijama “Norveskim” Institutom za Javno Zdravlje i suradjuje s GAVI i BMGF. A njegov otac pokojni Thorvald Stoltenberg, bivsi norveski ambasador u Jugoslaviji (Jens je odrastao u Beogradu) je tokom svoje misije UN pregovaraca zauzeo stav dijeljenja BIH koji je nagradio etnicke podjele. Nije osudio zlocine u Srebrenici, opravdavao je djelovanje srpske strane u ratu, umjesto da bude neutralan i nepristrasan. Na sve optuzbe reagirao je negiranjem. Jabuka ne pada daleko od stabla.

Sokratov Dajmonijum
2 godine prije

RAT i posljedice ratne LOGIKE su strašne ali USA – BRITANIJA i NATO FAŠISTI – KRVOLOCI ne odustaju od huškačke ratne propagande i dalje nesmetano ignem igne incitare na ionako zabrinjavajuću konfrotaciju sa Rusijom – nakon Jugoslavije, Iraka, Afganistana, Jemena, Pakistana, Libije, Sirije njihovi zločinački imperijalni apetiti su astronomski narasli, cilj je jednu generaciju mladih u EU i Evropi poubijati, EU I EVROPU pretvoriti u ZGARIŠTE KONTIMINIRANO i opet Britanija, SAD i NATO KRVOLOCI medijskim lažima i potpuno iz zraka izmišljenim optužbama na stranu Rusije rade na prolifiraciji rata i sukoba koji će EU – SAD i Britaniju dovesti do nuklearnog armagedona, proklet bio ZAPAD, NATO, SAD i BRITANIJA.

Plavi Anđeo
2 godine prije

Sve je puno jogonacistfašista.Jugoslaveni su gori od SS.To je najveće zlo.

Tusiro Mikitu
2 godine prije

Anglo govnima su SLAVENI vecita “paglia negli occhi”!!! Pirgavu gamad zaobilaziti u sirokom krugu!

Krle
2 godine prije

Nisu oni pogriješili, nego lažu kao psi.

Bezvezni Stranac
2 godine prije

Ja mislim da bi Rusi trebali taktičkim nuklearnim oružjem razoriti nosače aviona koji su pregblizu Rusiji i voila. Ako bi Ameri uzvratili po civilnim ciljevima, proglasiti iz ha zločince, kao što i jesu. Taktička NUKE nebi razorila samo nosač aviona nego i brodove koji ga brane. Razarače, opskrbne brodove itd. isl.

Boba Lazarević
2 godine prije

NATO ne “griješi” nego laže. Nema tu “greške”.

Max
2 godine prije

Jasno inače Rusija ne bi pristala na to.

tri p
2 godine prije

Ma oni će to objasniti, kao i sve ostalo što nam pojašnjavaju….Tipa, oni su u tom trenutku mislili da daju obećanje o ne širenju, ali ustvari oni to nisu obećali. Ili…..to je bilo jedino moguće riješenje sa rusima, da puste Njemačku na miru.
I di su sad novinari da ispitaju Stoltenberga malo o tome, do neki dan je kategorički tvrdio da od tog obećanja nema ništa i da su to sve podmukle igre Rusije.

xyx
2 godine prije

Reka je hajdukov golgeter Žungul svome protivničkom čuvaru da pusti balun i da on sigurno neće zabit gol.nego će falit cilu branku.I onda je štopa balun i zabija gol…Ali reka si da nećeš…

Air Brush
2 godine prije

Dragi narode, danas je 22. 2. 2022. Za masone 6:6 iliti 11, 1:1. Trenutak za pokretanje novog velikog događaja. Ovo je masonski igrokaz. Ko je sve organizirano? USA i UK. Dali su 5 mlrd USD za obećanje Ukrajine ka zapadu. I sada su tamo bili njihovi vojni stručnjaci. Putina su postavili u situaciji da mora tako reagovati. Pogledate video WEF kad razgovaraju Schwab i Putin. Savjet, čitaj između redova.
Potrebno je skrenuti pažnju sa pelcovanja kad u narednom prehodu budu pelcovani masovno umirali. Nastavak kaosa zaradi rušenja već odavno propalog monetarnog sistema. Masonski logo je red iz kaosa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI