fbpx

Donald Trump zaustavio izraelsku aneksiju palestinskih teritorija?

Donald Trump

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su pod okriljem Sjedinjenih Država „povijesni mirovni sporazum“, napisao je na Twitteru 13. kolovoza Donald Trump koji je dokument opisao „spektakularnim napretkom“.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su 13. kolovoza kako su postigli mirovni sporazum pregovaran uz pomoć Sjedinjenih Država koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja, izvijestio je Reuters.

Postignut je dogovor kojim se zaustavlja nastavak aneksije Izraela nad palestinskim teritorijima. Dvije zemlje su se također složile da surađuju i definiraju plan uspostavljanja bilateralnih odnosa. Sporazum predviđa da Izrael obustavi primjenu svog suvereniteta na nekoliko područja Zapadne obale gdje se izričito spominje aneksija, rekli su agenciji službenici Bijele kuće.

Dogovor je postignut u četvrtak telefonom između Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i Mohammeda ben Zayeda, prestolonasljednika Abu Dabija, nakon pregovora.

Izraelska i delegacija Emirati trebali bi u narednim tjednima potpisati niz sporazuma, posebno na područjima ulaganja, turizma, sigurnosti i telekomunikacija, navodi se u tripartitnoj deklaraciji.

“Delegacije Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata uskoro će se sastati radi početnih bilateralnih sporazuma u području ulaganja, turizma, organizacije izravnih letova između dviju zemalja, sigurnosti, telekomunikacija, tehnologija, energetike, zdravlja, kulture, okoliša i drugih područja od zajedničkog interesa, kao i o osnivanju veleposlanstava”, naglašava se u dokumentu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Palestina nije ni Izraelsks ni Emiratska pa ne mogu oni o njoj nodlučivati. A petromonarhije su uvijek imale dobre odnose s Izraelom i SAD.

Venom
Gost
Venom
6 mjeseci prije
Reply to  Max

Izraelci i Palestinci su isti narod druge vjere .
Zato Izrael i želi pripojiti “Palestinu”

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije
Reply to  Venom

@Venom, vrlo blizu i vrlo moguće. to dolje je ko Balkan, sve slično a tako različito, da je u Izraelu pemeti sve bi pripojili, pardon, “ujedinili” referendumima, šta narodu treba? Prostor za život, rad, ima prostora za sve samo trebaju pametne glave, i tako većina Palestinaca ide na rad u Izrael. I da, kažeš ti vjera, opet ta vjera, to je najveće zlo na ovoj planeti, to zlo je uzelo toliko života da ni jedan virus neće dostići ali šta ćeš, ljudi su tuke bile i ostati će tuke.

maky
Gost
maky
6 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

krivo prijatelju, nije vjera kriva. Krivi su oni što to rade u ime vjere, a nikakvi su vjernici.

Marko
Gost
Marko
6 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Mikojan nije vjera uzela te živote nego nevjera

*Ime
Gost
*Ime
6 mjeseci prije
Reply to  Venom

Kaj god. Večina današnjih Izraelaca nisu Semiti

Lexilio
Gost
Lexilio
6 mjeseci prije
Reply to  *Ime

@*Ime točno tako tj. semitski udio je minimalan kod njih. Ima ga puno više kod Palestinaca. Kazari ili Hazari koji čine današnje Izraelce u povijesti su od mnogih naroda smatrani posebnom rasom počev od Rusa i Slavena općenito pa do germanskih i romanskih naroda ili Arapa i Perzijanaca samo što su ih nazivali različitim imenima dok je kazarsko ili hazarsko ime ostalo samo na nekim starim mapama u njihovoj pradomovini na Kavkazu i okolici. Čak ne postoji konsenzus da li su se nazivali Kazari ili Hazari ali jedan stručnjak za mrtve jezike potvrdio mi je da riječ kazar znači proklet na jeziku koji nije do kraja rekonstruiran a govorio se na području Kavkaza i preteča je jezika kojim se govorilo u Kazarskom Kanatu.

Buba
Gost
Buba
6 mjeseci prije
Reply to  Lexilio

Hazar.
Pun nas je Balkan. I jako dobro znamo tko smo.
I da, krvno srodstvo s današnjim Židovima, ima nas u Turskoj, Kurdi smo, ima u Afganistanu – uostalom tamo je i nađen hrvatski pleter da ne kažem Hazarski.

Lexilio
Gost
Lexilio
6 mjeseci prije
Reply to  Venom

@Venom tu nema govora o istom narodu, čak nisu ni ista rasa. Dok su se današnji Izraelci masovno dovukli poslije WW2 o čemu puno podataka možeš naći Palestinci su potomci starih Izraelaca (koji nemaju nikakve veze s današnjim Kazarima ili Hazarima koji su naselili Izrael). Oni su islamizirani i manjim dijelom kristijanizirani pa bilo je i mješanja s Arapima i zato govore arapski ali ako je netko tamo starosjedilac onda su to Palestinci. Kazari ili Hazari vuku porijeklo s Kavkaza, iako nisu kategorizirani vjerovatno se radi o posebnoj rasi koja je u jednom trenutku preuzela jahvaistički kult starog Izraela koji se danas naziva Judaizam što im ne daje pravo na tu zemlju. To je kao da dođu kristijanizirani crnci i žuti u Istanbul i Rim i kažu da je to njihovo jer to su dva glavna centra institucionalnog kršćanstva. Istanbul kao Konstantinopolis centar nekad jake Istočne Crkve nakon raskola i prava koljevka kršćanstva i Rim kao centar Zapadne Crkve koji je dodanto oslabljen odvajanjem engleske crkve i reformacijom. Ne možeš na temelju religije polagati pravo na teritorij jer onda bi Iran mogao tražiti Meku i Medinu od Saudijske Arabije tvrdeći da su šiiti jedini pravovjerni muslimani.

Venom
Gost
Venom
6 mjeseci prije
Reply to  Lexilio

Istina je , Hazari i Palestinci nemaju nikakve veze, ali onih 30% izraelaca ima , preko kojih Hazari prave politiku.
Hoču reči, da Hazari uzimaju Bibliju za svoju i prema Bibliji, Bog je obeležijo njihov životni prostor.
A inače Palestinci su oni, koji su bili pogani i nisu prihvatali monoteizem onih, koji su se vratili iz Egipta. I da Arapi nebi osvojili Bliski istok i donjeli monoteizam u obliku islama, ti Palestinci bi postali židovi, kao što su Rimljani postali kristjani.

Anam
Gost
Anam
6 mjeseci prije
Reply to  Venom

Hazari ne mogu uzimati čitavu Bibliju, već samo Stari Zavjet, a Novi Zavjet je nastao s pojavom Kršćanstava, Kršćani koriste i Stari i Novi Zavjet pod imenom Biblija.

Draguljće
Gost
Draguljće
6 mjeseci prije
Reply to  Venom

Hajde nauči malo povijest, Palestinci su narod, dok su ovi drugi polu-rasa.
narod ima zemlju-korjene s koje je potekao, potonji nemaju već su oteli tuđu zemlju.
šalom

Kora
Gost
Kora
6 mjeseci prije
Reply to  Max

@guest_463446

Meni ovo “miriši na ucjenu”. To je, uostalom, osnovni princip rada i temelj “suradnje” SAD-a i njihovih “zemalja saveznica”. Trump ga, očito, nečim “drži u šaci”.

Inače, ako se nevaram, ovaj iz UAE-a je bio Epstainov poznanik i donator kampanje Hillary Clinton, a i supruga Haya je pod čudnim okolnostima zatražila azil u Velikoj Britaniji.

P.S. – Zanimljiv članak nalazi se pod naslovom “George Nader: How a convicted paedophile became key to an Emirati hook-up with Trump”.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije
Reply to  Kora

@guest_463656 Kolegice i ja kažem. Mutna posla.

Zax
Gost
Zax
6 mjeseci prije

Naglasak je na ono nekih podrucja. Izrael ionako nikada nije planirao aneksiju vecine podrucja zapadne obale. Ovako javno najave aneksiju velikog podrucja mada u tajnosti planiraju aneksiju manjeg podrucja. I onda kasnije kao kompromis smanje apetite i dobiju ono sto su od pocetka i planirali dobiti. I Trump je tako vodio gradjevinski biznis u New Yorku. Zatrazio bi dozvolu za neku gigantsku zgradu onda bi se razni urbanisti, zeleni i sl pobunili. Pa bi zgrada dobila prosjecne dimenzije. Ove budale su se radovale jer su mislili da su Trumpu podrezali krila. A u stvarnosti Trump bi dobio sve sto je zelio. Zapadna obala je puna palestinaca koji vec cine 20% populacije u Izraelu. Sto vise zapadne obale anektiraju to vise palestinaca dobijaju. Tako da oni sigurno nisu zainteresirani za veci dio zapadne obale. Zasad

tihobl
Gost
tihobl
6 mjeseci prije
Reply to  Zax

Jos zanimljivija je stvar dogovorena: izraelci ce svoju vakcinu prodavati arpaskim drzavama, a oni ce kupovati rusku.

Anam
Gost
Anam
6 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Pitanje: Zašto? Što je još u vakcini?….

Davor drugi
Gost
Davor drugi
6 mjeseci prije
Reply to  Zax

Zax,
“ Sto vise zapadne obale anektiraju to vise palestinaca dobijaju”
Upravo tako, ne vjerujem da je Izraelu to u cilju.
Oni žele Izrael kao teritoriju gdje je to moguće, ali bez Palestinaca.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Baš me zanima kako će ih zaustaviti. Organizirano će im govoriti nemoj, prijetiti, vikati, zavijati na mjesec……?

Riddick
Gost
Riddick
6 mjeseci prije

Izrael i SAD su poznati po kršenju dogovora i tumače ih proizvoljno i primenjuju šta njima odgovara.
Čisto sumljam da će Palestincima iz Zapadne Obale biti išta bolje posle ovog dogovora, nadam se da hoće ali…

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

Pokusavaju podebljati argumente za Libanon ( ono ,tehnicka vlada ,truc bljuc) i usput potkopati polozaj Irana amputacijom Hezbolaha.
Da mi je znati gdje su ovi haljinasi bili zadnjih 50 godina .

Zvrk
Gost
Zvrk
6 mjeseci prije

Znači Emiraćani službeno postaju izraelski prijatelji i obrnuto.

maky
Gost
maky
6 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

neprijatelj tvoga neprijatelja, tvoj je prijatelj.

Eto i mene
Gost
Eto i mene
6 mjeseci prije

Mos mislit kako su plaestinci zadovoljni s ovim… Jel njih itko ista pita?
I naravno da su odma ubacili i suradnju oko cjepiva… Palestincima bi moglo postati jos i gore nego sto jest…

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
6 mjeseci prije

Netanyahu pozdravlja “novu eru” s arapskim svijetom nakon sporazuma s UAE, kaže da je aneksija “još uvijek na stolu”
haaretz

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
6 mjeseci prije

Netanyahu pozdravlja “novu eru” s arapskim svijetom nakon sporazuma s UAE, kaže da je aneksija “još uvijek na stolu”
haaretz.com…………..

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
6 mjeseci prije

President @realDonaldTrump was able to get Israel to agree to a two-state solution with the Palestinian people—and, for the first time in history, agree to a map that outlined the territory.

RENEW
Gost
RENEW
6 mjeseci prije

Kar tako naprej, toda pomanjkanje kisika bo Ameriki prineslo zasluženo kazen. Raka.

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije

Izraelci su teški kriminalci. A i Amerikanci nisu daleko iza njih.

Draguljće
Gost
Draguljće
6 mjeseci prije

ha ha ha zar je 1. april?

Mahatma
Gost
Mahatma
6 mjeseci prije

Neoconi na aparatima.

Teheranac
Gost
Teheranac
6 mjeseci prije

Projekat stvaranja Izraela (kao čiste jevrejske zemlje) je poznat još od konca 19. stoljeća. U okviru projekta je jasno navedeno da će se raditi o jevrejskoj državi u njenim “historijskim” granicama od Nila u Egiptu do Eufrata u Iraku. Lično mislim da se ne radi o vjerskom jevrejskom projektu (negdje sam čitao da Tora zabranjuje jevrejima da imaju svoju državu – da li je tačno ili ne, vjerujte da nisam upoznat ali se čini logičnim, inače bi jevreji sa tolikim kapacitetima i istrajnošću mogli formirati državu stoljećima ranije, čak i u ovoj Palestini) već da se radi o nekom oligarhijskom projektu koji je iznikao iz svijesti “napaćenog” naroda koji iz sjene upravlja svijetom. Što se tiče projekta UAE-Izrael i normalizacije odnosa – mislim da se radi samo o saopštenju koje slijedi nakon dugog niza godina pregovora (za nuklearni sporazum s Iranom pregovori su trajali 13 godina) i postizanja okvirnog sporazuma koji će imati mnogo rupa na putu implementacije. Osim toga, Izrael zna gdje udara, jer su finansijski tokovi u Emiratima (Abu Dabi i Dubai) a ne u Rijadu, Ammanu, Manami, Damasku, Maskatu. U složenoj međunarodnoj situaciji gdje se politike prepliću teško je pratiti sve moguće “veze i vezice”. Ono što… Pročitaj više »

Draguljće
Gost
Draguljće
6 mjeseci prije

Vjerovali ili ne? NE

POVEZANE VIJESTI

Izbornik