Donald Trump zaustavio izraelsku aneksiju palestinskih teritorija?

Donald Trump
33 komentara

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su pod okriljem Sjedinjenih Država „povijesni mirovni sporazum“, napisao je na Twitteru 13. kolovoza Donald Trump koji je dokument opisao „spektakularnim napretkom“.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su 13. kolovoza kako su postigli mirovni sporazum pregovaran uz pomoć Sjedinjenih Država koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja, izvijestio je Reuters.

Postignut je dogovor kojim se zaustavlja nastavak aneksije Izraela nad palestinskim teritorijima. Dvije zemlje su se također složile da surađuju i definiraju plan uspostavljanja bilateralnih odnosa. Sporazum predviđa da Izrael obustavi primjenu svog suvereniteta na nekoliko područja Zapadne obale gdje se izričito spominje aneksija, rekli su agenciji službenici Bijele kuće.

Dogovor je postignut u četvrtak telefonom između Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i Mohammeda ben Zayeda, prestolonasljednika Abu Dabija, nakon pregovora.

Izraelska i delegacija Emirati trebali bi u narednim tjednima potpisati niz sporazuma, posebno na područjima ulaganja, turizma, sigurnosti i telekomunikacija, navodi se u tripartitnoj deklaraciji.

“Delegacije Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata uskoro će se sastati radi početnih bilateralnih sporazuma u području ulaganja, turizma, organizacije izravnih letova između dviju zemalja, sigurnosti, telekomunikacija, tehnologija, energetike, zdravlja, kulture, okoliša i drugih područja od zajedničkog interesa, kao i o osnivanju veleposlanstava”, naglašava se u dokumentu.

AneksijaDonald TrumpIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Palestina nije ni Izraelsks ni Emiratska pa ne mogu oni o njoj nodlučivati. A petromonarhije su uvijek imale dobre odnose s Izraelom i SAD.

Zax
3 godine prije

Naglasak je na ono nekih podrucja. Izrael ionako nikada nije planirao aneksiju vecine podrucja zapadne obale. Ovako javno najave aneksiju velikog podrucja mada u tajnosti planiraju aneksiju manjeg podrucja. I onda kasnije kao kompromis smanje apetite i dobiju ono sto su od pocetka i planirali dobiti. I Trump je tako vodio gradjevinski biznis u New Yorku. Zatrazio bi dozvolu za neku gigantsku zgradu onda bi se razni urbanisti, zeleni i sl pobunili. Pa bi zgrada dobila prosjecne dimenzije. Ove budale su se radovale jer su mislili da su Trumpu podrezali krila. A u stvarnosti Trump bi dobio sve sto je zelio. Zapadna obala je puna palestinaca koji vec cine 20% populacije u Izraelu. Sto vise zapadne obale anektiraju to vise palestinaca dobijaju. Tako da oni sigurno nisu zainteresirani za veci dio zapadne obale. Zasad

Dokurčilomi
3 godine prije

Baš me zanima kako će ih zaustaviti. Organizirano će im govoriti nemoj, prijetiti, vikati, zavijati na mjesec……?

Riddick
3 godine prije

Izrael i SAD su poznati po kršenju dogovora i tumače ih proizvoljno i primenjuju šta njima odgovara.
Čisto sumljam da će Palestincima iz Zapadne Obale biti išta bolje posle ovog dogovora, nadam se da hoće ali…

Mucke
3 godine prije

Pokusavaju podebljati argumente za Libanon ( ono ,tehnicka vlada ,truc bljuc) i usput potkopati polozaj Irana amputacijom Hezbolaha.
Da mi je znati gdje su ovi haljinasi bili zadnjih 50 godina .

Zvrk
3 godine prije

Znači Emiraćani službeno postaju izraelski prijatelji i obrnuto.

Eto i mene
3 godine prije

Mos mislit kako su plaestinci zadovoljni s ovim… Jel njih itko ista pita?
I naravno da su odma ubacili i suradnju oko cjepiva… Palestincima bi moglo postati jos i gore nego sto jest…

Kažun d.d.
3 godine prije

Netanyahu pozdravlja “novu eru” s arapskim svijetom nakon sporazuma s UAE, kaže da je aneksija “još uvijek na stolu”
haaretz

Kažun d.d.
3 godine prije

Netanyahu pozdravlja “novu eru” s arapskim svijetom nakon sporazuma s UAE, kaže da je aneksija “još uvijek na stolu”
haaretz.com…………..

Kažun d.d.
3 godine prije

President @realDonaldTrump was able to get Israel to agree to a two-state solution with the Palestinian people—and, for the first time in history, agree to a map that outlined the territory.

RENEW
3 godine prije

Kar tako naprej, toda pomanjkanje kisika bo Ameriki prineslo zasluženo kazen. Raka.

Ad astra
3 godine prije

Izraelci su teški kriminalci. A i Amerikanci nisu daleko iza njih.

Draguljće
3 godine prije

ha ha ha zar je 1. april?

Mahatma
3 godine prije

Neoconi na aparatima.

Teheranac
3 godine prije

Projekat stvaranja Izraela (kao čiste jevrejske zemlje) je poznat još od konca 19. stoljeća. U okviru projekta je jasno navedeno da će se raditi o jevrejskoj državi u njenim “historijskim” granicama od Nila u Egiptu do Eufrata u Iraku. Lično mislim da se ne radi o vjerskom jevrejskom projektu (negdje sam čitao da Tora zabranjuje jevrejima da imaju svoju državu – da li je tačno ili ne, vjerujte da nisam upoznat ali se čini logičnim, inače bi jevreji sa tolikim kapacitetima i istrajnošću mogli formirati državu stoljećima ranije, čak i u ovoj Palestini) već da se radi o nekom oligarhijskom projektu koji je iznikao iz svijesti “napaćenog” naroda koji iz sjene upravlja svijetom. Što se tiče projekta UAE-Izrael i normalizacije odnosa – mislim da se radi samo o saopštenju koje slijedi nakon dugog niza godina pregovora (za nuklearni sporazum s Iranom pregovori su trajali 13 godina) i postizanja okvirnog sporazuma… Čitaj više »

Draguljće
3 godine prije

Vjerovali ili ne? NE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI