Dosta je prijetnji sankcijama – Poljska se priprema za izlazak iz EU

Polexit
59 komentara

Europska unija je početkom ovog tjedna dala konačni ultimatum Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj da prime imigrante u roku od mjesec dana, a ako to ne učine, navodno će se suočiti s kaznama u skladu s pravilima EU. Naravno, Budimpešta, Varšava i Prag  ovo vide kao ultimatum i poručuju kako se njihov stav o ovom pitanju neće promijeniti.

Jučer je Varšava poručila Bruxellesu kako nema namjeru poštovati odluku Suda pravde EU i poljsko Ministarstvo okoliša je odgovorilo kako će ignorirati presudu i privremenu zabranu sječe Bjelovješke prašume koju je zaštitio UNESCO. Ekolozi upozoravaju da se siječe i izvozi drveće starije od 100 godina, što je očigledno kršenje europskih zakona iz područja ”Natura 2000”. No, poljske vlasti tvrde da se siječe dio šume kako bi se spriječilo širenje opasne štetne vrste otkornjaka, koji se pojavio u prašumi na granici s Bjelorusijom.

Gotovo da nema područja u kojem Poljska i Europska unija nisu u sukobu, ali je najveći izbio kada je poljska vlada je pokrenula proces preoblikovanja pravosudnog sustava, a EU  zaprijetila da će teško kazniti zemlju ako bude provodila usvojene mjere.

Kako se Varšava oglušila na prijetnje, Europska komisija je odlučila kazniti Poljsku zbog pokušaja ukidanja podjele vlasti. Europska komisija uvođenje sankcija Poljskoj, iako je Mađarska poručila da će uložiti veto i spriječiti kažnjavanje Varšave.

Sankcije su općenito glavni kojim EU provodi svoje ciljeve u vanjskoj i sigurnosnoj politici. Prema priopćenju Bruxellesa, ”sankcije trebaju pomoći u širenju mira, demokracije i poštivanju vladavine prava i ljudskih prava”.

Cilj sankcija je da se zemlje kojima su nametnute prinude na političke promjene, iako se to do sada nikada nije dogodilo. Dovoljno se sjetiti primjere Kube, Irana, Sjeverne Koreje i sada Rusije.

Međutim, Bruxelles je uvjeren da će pritiskom i sankcijama ”izolirati vlade i druge skupine koje ugrožavaju interese EU ili krše međunarodne standarde, a one će trajati sve dok one ne promijene svoje stavove”.

Uvod u najavu da Poljska ne treba Europsku uniju

Jednako kao što je bio slučaj s drugim zemljama, Poljsku ne samo da ne plaše prijetnje sankcijama, nego je zauzela još čvršći stav, a ako bude potrebno, može i izaći iz Europske unije.

”Poljska vlada će otvoriti pitanje članstva zemlje u EU i europske budućnosti zemlje”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Bivši predsjednik Poljske u akcijama Varšave vidi opasan pokušaj da zemlju uvuče u sukob s EU, a na kraju bi mogla priopćiti da Europska unija uopće ne treba Poljskoj, izvještava EU Observer.

”Poljska vlada se priprema razmotriti pitanje članstva zemlje u Europskoj uniji”, rekao je predsjednik Vijeća Europe i bivši predsjednika Poljske Donald Tusk.

Prema njegovim riječima, ”europska budućnosti Poljske je danas vrlo upitna”.

”Sama činjenica da je odluka Europskog suda je tako arogantno odbijena, govori da je Vlada Poljske pokrenula vrlo opasan proces. Ova je situacija očigledan pokušaj da Poljska uđe u sukob s Europskom unijom”, rekao je čelnik EU o svojoj domovini.

”Ovo je kao uvod u najavu da Poljska ne treba Europsku uniju i da EU ne treba Poljsku”, uvjeren je čelnik Europskog vijeća i dodao ”kako se boji da je ovaj trenutak sve bliži”.

Prema njegovim riječima, poljsko pravosuđe je do sada bilo u sukobu s institucijama EU, a čak i njezini saveznici u regiji, kao Mađarska, počeli su se distancirati od Poljske u Europskom vijeću.

”Postoji niz tema u kojima se poljska vlada ponaša vrlo kontroverzno. To vidi cijela EU, ponekad čak i Budimpešta”, rekao je Donald Tusk, iako Orbanova podrška  Varšavi do sada nije izostala.

Kao što smo naveli, Europska komisija je zaprijetila da će uvesti sankcije Poljskoj zbog reforme pravosuđa. Varšava može biti lišena prava glasa u Vijeću Europe, što bi bila odluka bez presedana u povijesti Europske unije, naglašava EU Observer.

Osim toga, Europska komisija je počela pripremne radove s namjerom da kazni Poljsku za nepoštivanje odluke Europskog vijeća o davanju azila izbjeglicama koji se nalaze u Grčkoj i Italiji. Na drugoj strani, Poljska se priprema zatražiti odštetu od Njemačke za štetu počinjenu u Drugom svjetskom ratu, što će otvoriti novo polje sukoba s Europskom unijom, zaključuje EU Observer.

Polexit
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
golpo
6 godine prije

Putin je iza toga svega.

Nemo
6 godine prije

Ako neće sama trebalo bi je isključit. Nije joj tamo ni mjesto kako se ponaša.

nekoime
6 godine prije

Hvali Bruxelles, drž’ se Moskve.

danijel
6 godine prije

Poljaci su u pravu. Ne treba dozvoliti ovim šupcima da upravljaju poljskim resursima. pali motorke i reži, ko jebe ove EU izdrkotine.

Pitanje
6 godine prije

Kome odgovara slaba i podijeljena Europa?

shumadinac
6 godine prije

Ovo baš brzo ide.

Arkaj
6 godine prije

To je pitanje principa na koje će i drugi morat nać odgovor. Da li država ima puni suverenitet u svom unutrašnjem političkom razvoju ili mora poštovati neki instuticionalni okvir mimo volje većine građana?

klklkl
6 godine prije

nije mi jasno na osnovu cega svi koji dodu na granicu eu i bilo sta lazu o sebi, nemaju dokumente, moraju biti rasporedeni po svim zemljama eu. ako dode 10 miliona ljudi, mi moramo svih primiti bez obzira da li time ugrozavamo svoje drustvo, svoju ekonomiju i unosimo opasnost po nase zivote.

Osoba C
6 godine prije

Svaki sukob sa briselskom administracijom (čitaj njemačkim kadrovima u Briselu) za mene je lijepa vijest.
A ovom natuknicom o njemačkim kadrovima, koji upravljaju kabinetima eu povjerenika i drugih, NEIZABRANIH, koji vladaju bez legitimiteta, skrećem pozornost na mehanizam vladanja unutar EU i o tome više nekom drugom zgodom.

suljaga
6 godine prije

eto vidite kako se osili bjednik kad se najede. fukara prije 25 godina nije imala za hljeba, a sada glume mangupe. prepotentne istocnoevropske gedorcinke.

žrec
6 godine prije

Poljska u mom srcu.

Moreno
6 godine prije

A šta su Poljaci možda mislili kad je Politbiro CK SSSR-a zaminila EU Trojka da će moć sadit i brat u svome vrtlu ono šta oni oće i kad to oni oće . . .

Jupiter
6 godine prije

Sukob Merkelove i USA preneo se na leđa Poljske, kada se u priču umešaju i Rusi od Poljaka će ostati vazali nije bitno čiji.

Wojteh
6 godine prije

Poljaci imaju jako puno iseljenika i izlaskom iz EU ti će ljudi izgubiti svoja prava kao ravnopravna radna snaga na području EU. U Velikoj Britaniji su to najbolje osjetili pa su odlazili u Francusku i Njemačku. Poslije ovoga mogu ići samo u Poljsku koja više neće imati trgovinski status kao u EU, a niti EU novca…

Jole
6 godine prije

EK si uzima ingerencije koje nisu u njenoj ovlasti,nego u ovlasti članica.A problem same EK je da se njeni članovi ne biraju od naroda na izborima,nego se postavljaju po korporativnim direktivama.I Poljaci su apsolutno u pravu,kao i Mađari što ne žele da imm korporativna diktatura dijeli lekcije i naređuje kontra svojih ovlasti.

ivan
6 godine prije

najboje in je bilo pod sovjetima niko nije nikad čuja za poljsku a sad bi tili vodit evropsku uniju kad su poljskoj sve pokreli

Osa.
6 godine prije

Ogromna greška Unije je primanje bivših socijalističkih zemalja, radi se o izrazito nezahvalnim narodima, uskogrudnim, sebičnim i kulturološki različitim od zapada, što prije to treba izbaciti iz Unije i odmaknuti od E.U. fondova, neka se sami razvijaju, svojom sposobnošću…

Vlastimir
6 godine prije

Bravo Poljaci.Želim vam sve najbolje izvan E.U.

Zagi
5 godine prije

Pa otiđite onda več jednom, što stalno ponavljate iste floskule, ah da onda nema više EU novca a oni su bili stvarno dobri u njegovom uzimanju!

wetzer maja
5 godine prije

eu je rotschildova i soroseva kolonija. soros je glavni kancelar, glavni pokretac ove masovne migracije. to je unistenje evrope, njenih korijena, njene kulture i starih vrijednosti. kolika je to teska diktatura, vidlji8vo je iz niza cinjenica, ovo sa varsavskom grupom je samo jedan dio. dugom rukom preko un-a pokrenut je taj kaos, na oko nicim izazvan – uzevsi u ozbir nove zrtve, daljnji kaos, sa unistenjem granica i drzava – stvarajuci novu tvorevinu – euro-azijsko-africku amorfnu masu koju mogu po tom gnjesti po miloj volji. gospodari kaosa. i vecina suti – poslije budu rekli – nismo znali, nismo vidjeli. povijest se ponavlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI