Rasplamsavaju se rasprave o izlasku Poljske iz EU

poland
34 komentara

Zbog sve većeg pritiska i najave nametanja sankcija od strane Bruxellesa, Varšava je poručila kako razmatra opciju izlaska iz Europske unije. Ove izjave su mnogi shvatili kao prazne prijetnje, ali ima i obih koji tvrde da bi aktualna poljska vlada vrlo ozbiljno mogla krenuti tim putem.

”Ako izađe iz EU, Poljska riskira da postane usamljeni brod, plutajući između EU i Rusije”, siguran je poljski profesor Witold Orłowski, rektor Sveučilišta Visla. Osvrćući se na razgovore u zemlji o mogućem ”Polexitu”, profesor Orłowski je u intervjuu za Newsweek istaknuo da će Poljska izlaskom iz Europske unije izgubiti sigurnost i neće biti atraktivna za ulaganja. Nakon svega, teško će odoljeti vanjskim prijetnjama ili političkim pritiscima.

Profesor Orłowski, očito zagovornik ostanka Poljske u EU po svaku cijenu,  tvrdi kako EU ne nudi samo mogućnost razvoja, nego je jamstvo poljske sigurnosti.

”Nepažnja kojom smo zaboravili lekcije iz povijesti je zastrašujuća”, kaže u intervjuu za Newsweek poljski profesor.

Ipak, mnogi u Poljskoj govore o ”Polexitu” i, kao ranije Britanci, ocjenjuju koliko je zemlju dobro da ostane u EU ili da se odluči za samostalan put.

Naš izračun štete i koristi je jednostavniji. Kao srednje razvijena zemlja trebamo nekoga za ekonomsku suradnju. Ako ne s Europskom unijom, s kim? To nas dovodi pred jednostavan izbor: ili ćemo ostati u EU ili odabrati ”Polexit” i integraciju s Rusijom”, potpuno besmisleno upozorava Orłowski, jer Poljska i dalje ostaje članica NATO pakta i ne može biti dio Euroazijske ekonomske unije ili Carinske unije s Rusijom i velikim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

No, čak i razmišljanje ”ili EU ili Rusija” odaje strahove dijela Poljaka za koje je Europska unija, čak i s diktatima vladi u Varšavi, doslovno svetinja.

”Naravno, ovo zvuči alarmantno, jer izlazak iz EU bi imao utjecaja ne samo na poljsko gospodarstvo, nego i na našu sigurnost. Podsjećam vas da je u 1939. Poljska je imala odlične ugovore s dvije najveće sile u zapadnoj Europi, ali nas to nije spasilo od katastrofe. No članstvo u EU je mogućnost stvarne ekonomske i političke integracije i ekonomskog i političkog jedinstva s drugim zemljama, što znači da je snaga takve zajednice višestruko pomnožena”, kaže rektor Witold Orłowski.

On vjeruje ”kako zbog činjenice da je od Drugog svjetskog rata prošlo više od 70 godina  postoji tendencija da se  ta noćna mora zaboravi”.

”Ali nitko ne zna hoće li se ovaj rizik opet pojaviti. Ili otvoreni rat, ili, na primjer, da budemo dio kojim će diktirati Rusija”, dodao je Orłowski.

Zemlja integrirana u Europsku uniju se učinkovito može oduprijeti takvim pritiscima. To je dobro poznato baltičkim državama u kojima uopće nisu sumnjali treba li prihvatiti euro. Usamljeno bijelo jedro koja pluta između Rusije i Europske unije se ne može previše osloniti na nečiju pomoć, posebno ako postane žrtva ucjene. Tijekom ’90-ih je bilo jasno da je naš odnos s Europom povijesni i da nam treba kako se Poljska opet sama ne bi suočila s agresijom. Nepažnja s kojom smo zaboravili lekcije iz povijesti je zastrašujuća”, žali se poljski profesor.

Ako Poljska izađe iz EU, investitori ovdje neće biti sigurni i moći će otići na bilo koje tržište u Europi. Tada bi se netko tko namjerava proizvoditi milijun električnih vozila mogao odlučiti izgraditi tvornicu u Slovačkoj ili Rumunjskoj. Izlazak iz EU bi značio strašna ograničenja za ulaganja u Poljsku. I ne govorim samo o investitorima iz inozemstva, nego i poljskih, jer ni oni nisu obvezni graditi tvornice u Poljskoj”, objašnjava Orłowski.

Potpredsjednik Poljske vlade je rekao da se mogu, na primjer, očekivati ulaganja iz Kine, ali se poljski profesor nije složio s njim, ”jer je Poljska za Kinu atraktivna uglavnom zato što je u Europskoj uniji”.

”Uostalom, Kina neće graditi velike tvornice samo na proizvodnju robe za 38 milijuna Poljaka. Oni nas jedva primijete na karti svijeta, kaže Orłowski.

Neki poljski političari tvrde da će nakon 2020. Poljska dobivati manje novca iz europskih fondova, tako da im Europska unija više neće biti isplativa.

”Većina zemalja EU ulaže novac u proračun i ne sumnjaju da neće imati koristi, jer se to čini prije svega za mogućnost ekonomskog razvoja, rast proizvodnje i ulaganja. EU fondovi služe kako bi se lakše iskoristile sve prilike. Podržavam ideju da Poljska dobije što više novca od njih, ali članstvo u savezu je za nas bilo korisno, čak i kada u zemlji nije bilo strukturnih fondova” , u intervjuu za časopis Newsweek Poljske zaključuje prof. Witold Orłowski, rektor Sveučilišta Visla.

Njegove izjave same po sebi nisu toliko zanimljive i može ih se interpretirati na razne načine, jer neke proturječe jedna drugoj, kao na primjer kada govori o mogućnosti nametanja ”vanjskog diktata”, a Varšava je u trenutku kada ocjenjuje hoće li ili neće prihvatiti diktat Bruxellesa. Za profesora Orłowskog to očigledno nije diktat ”izvana”, što je prilično čudna izjava za jednog akademika.

Zapravo, više od samog sadržaja intervjua, on odražava strah zagovornika EU među Poljacima, budući da se u zemlji rasplamsala diskusija oko izlaska ili ostanka Poljske u Europskoj uniji, ali ne samo među javnim mnijenjem, nego i u političkom vrhu zemlje, što je u prof. Orłowskog očigledno izazvalo panični strah.

Dosta je prijetnji sankcijama – Poljska se priprema za izlazak iz EU

Polexit
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zagi
6 godine prije

Zbogom i ne računajte kao englezi na nastavak benificija koje ste uživali. Nadam se da ćete dobro odvagnuti!

NSU
6 godine prije

A Croexit, idemo na referendum!

Imenjak
6 godine prije

Jel ovaj Orlowski rodbinski vezan s nasom Terezom?

Jole
6 godine prije

Profesor Orłowski, očito zagovornik ostanka Poljske u EU po svaku cijenu, tvrdi kako EU ne nudi samo mogućnost razvoja, nego je jamstvo poljske sigurnosti.————— Ovo je tragikomično.EU koja zagovara nasilno naseljavanja migranata iz Azije i Afrike je jamac sigurnosti ?! Valjda je taj Orlowski židov i neoliberalni fake ljevičar sa soroševog spiska kad blebeće takve gluposti.

Jole
6 godine prije

Poljaci su jedva izašli iz Varšavskog pakta.Ne treba im novi.

EU dismr
6 godine prije

Nema nikakvog “rasplamsavanja” u Poljskoj, samo mlaka voda. Poljska (aktualna vlast) ne može ništa napraviti po svojoj volji. I sada, ono najbitnije: Zemlje članice EU nisu ravnopravne i nikada neće biti ! Ono što je mogla Britanija u EU. Poljska nikad neće moći a da tek ne pominjem EU patuljke. Brexit je uspio zato što je to “nekome” odgovaralo i to je odobrio.Točka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI