Dvije odvojene tužbe pokrenute protiv Trumpove administracije u jednom danu

Trump vs TikTok Bitka
3 komentara

U ponedeljak je ByteDance Ltd., kineska matična kompanija TikToka, zvanično pokrenula sudski postupak protiv administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog izvršne naredbe kojom je predsjednik zabranio transakcije između aplikacije za dijeljenje video sadržaja i kompanije sa sjedištem u Pekingu zbog navoda da TikTok sakuplja podatke za kinesku vladu.

Nakon tužbe ByteDance, Patrick Ryan, tehnički rukovodilac programa TikTok, podnio je drugu tužbu “u ime zaposlenih TikToka” protiv Trumpove administracije u pokušaju da blokira provođenje izvršnog naloga predsjednika kojim se zabranjuju transakcije između američkog ureda TikToka i njegove kineske matične kompanije, ByteDance, tvrdeći da bi naredba mogla “nezakonito” spriječiti da zaposleni u društvenim medijima zaposleni u SAD primaju plate.

Ryan, bivši advokat koji se pridružio TikToku početkom ove godine, tvrdi u svojoj tužbi, podnesenoj na saveznom sudu za Sjeverni okrug Kalifornija, da primjena Trumpovog izvršnog naloga (EO) krši ustavna prava oko 1.500 američkih zaposlenih koji rade za TikTok i ByteDance, jer bi ih to moglo dovesti u opasnost da izgube plate.

Alexander Urbelis, partner iz Blackstone Law Group, firme koja podnosi tužbu u ime Ryana, objasnio je da se žalbom želi zaustaviti Trumpova administracija da produži efekat EO na platne liste američkih zaposlenih u TikToku.

“Iznijeli smo puno sličnih argumenata i tvrdnji”, rekao je Urbelis, a prenosi The Hill. „Iz naše perspektive, ovdje se radi o zaštiti plata porodica i zaposlenih“.

Ryanova tužba tvrdi da se radna snaga TikToka u SAD eksploatira kao “pijun u političkom pljuvanju između Kine i Trumpa, koji je odlučio učiniti “Grubo s Kinom”, središnjom temom svoje predizborne kampanje za ponovni izbor.”

“1.500 radnika TikToka koji rade u SAD-u, kao i njihove porodice, moraju znati da li će im biti plaćeno sljedećeg mjeseca”, navedeno je u podnesku, navodi se u saopštenju kompanije.

Ryan je pokrenuo kampanju Go Fund Me 11. avgusta kako bi prikupio novac za pravni izazov protiv Trumpa i njegovog imenovanog sekretara za trgovinu, Wilbura Rossa. Ryan je trenutno prikupio preko 14.500 USD od projektovanog cilja od 30.000 USD.

Ranije tog dana, matična kompanija TikToka, ByteDance Ltd., objavila je da je podnijela tužbu protiv Trumpove administracije, izazivajući restriktivnu EO zabranu transakcija između aplikacije za dijeljenje video sadržaja i tehnološke kompanije sa sjedištem u Pekingu.
Trump tvrdi da široko popularna aplikacija za društvene medije, koja je do 2020. godine preuzeta preko 2 milijarde puta širom svijeta, uključujući preko 100 miliona samo u Sjedinjenim Državama, sakuplja podatke za kinesku vladu. Američki predsjednik zaprijetio je da će zabraniti TikTok i WeChat do 15. septembra ako oni ne budu prodati američkoj kompaniji.

ByteDance i Peking pobijali su Trumpove tvrdnje govoreći da je potez predsjednika samo politički, dio tekućeg trgovinskog rata koji je Trump pokrenuo, a nije zasnovan na legitimnim pitanjima nacionalne sigurnosti.

Nakon popunjavanja tužbe TikToka protiv Trumpovog restriktivnog EO, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u ponedjeljak kako Peking podržava korištenje legalnog oružja kineskih kompanija u odbrani zakonskih prava.

„Kina nastavlja da podržava relevantne kompanije da koriste legalno oružje za odbranu svojih zakonitih interesa i nastavit će da preduzima sve potrebne mjere za odbranu zakonskih prava kineskih kompanija“, rekao je Zhao na brifingu u Pekingu.

ByteDance navodno pregovara s Microsoftom i Oracleom o mogućoj prodaji operacija TikToka u SAD. Za Microsoft se kaže da je glavni ponuđač. Twitter je navodno takođe bio u kontaktu s kineskim programerom aplikacija.

ByteDanceDonald TrumpTikTokTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Ufff, nocas necu moci zaspat zbog ovoga….

milivoje
3 godine prije

sto ga vise klevecu i lazu,
tramp nam je miliji i drazi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI