fbpx

Edward Lucas: Rusija nepošteno posjeduje prirodne resurse

The Economist - Putin

Prije nekoliko dana je urednik utjecajnog britanskog magazina The Economist Edward Lucas za ništa manje utjecajni britanski list The Times naveo toliko dugo ponavljani san Anglosaksonaca ”kako se gospodarstvo Rusije temelji na nepoštenim prihodima od vađenja i prodaje prirodnih resursa”.

Upravo tako piše: ”… na nepoštenim prihodima od vađenja i prodaje prirodnog resursa.”

To nije bila jezična pogreška, nego odraz stogodišnje strategije kojoj je cilj lišiti narode koji ”nepravedno” posjeduju prirodne resurse i zemlje. Te su zemlje, na primjer, otete Indijancima ili australskim Aboridžinima.

Pokojni Zbigniew Brzezinski je davno prije 2017. godine pisao otprilike isto.

”Današnja Rusija je ista jezgra Zemlje – Heartland, koju je u prošlosti koncipirao Halford Mackinder. Heartland se mora poraziti i podijeliti na komade, jer je to ključ američke globalne hegemonije”, napisao je Brzezinski.

”Rusija mora biti podijeljena na tri zasebne države. Jedna sa sjedištem u St. Petersburgu, druga sa sjedištem u Moskvi i treća u Sibiru se moraju podijeliti u zasebne države. Resurse tih zemalja ne bi raspolagala Rusija, nego civilizirani svijet”, rekao je jednom od svojih intervjua Brzezinski.

Naravno, ”civilizirani svijet” je ljepši izraz američku hegemoniju, najčešće upotrebljavan u Sjedinjenim Američkim Državama, među vazalima Washingtona i ruskoj ”petoj koloni”.

Međutim, oduzimanje teritorija i  prirodnih bogatstava je proces kojeg redovito prati fizička eliminacija ili porobljavanje autohtonog stanovništva, što poništava bilo kakav pravni ili diplomatski dijalog. Bilo kakav dijalog s vladama ili pravosudnim tijelima se može voditi samo u slučaju da vam suprotna strana priznaje nekakva prava. Ako, na primjer, vašem odvjetniku na sudu zabrane da govori tijekom postupka, zašto vam je uopće potreban?! U pravnom smislu, odvjetnik koji nije dobio pravo da govori znači odsutnost odvjetnika. Zašto ova usporedba?

Danas je valjda svakome jasno da je cilj Washingtona bio uništiti Ukrajinu, kako bi se uništila Rusija. No, došlo je do problema. Naime, Ukrajinci su se pokazali nemarnima, neposlušnima i počeli su se klati međusobno, bez pružanja aktivnog otpora, dok je Rusija uspjela očuvati i suverenitet i svoje resurse. Ovdje govorimo o suludoj autodestruktivnoj odluci Ukrajinaca u Kijevu 2014. godine, ne o ratu u Donbasu.

U tom vremenu su Rusi odlučili da ne žele završiti kao Indijanci i nisu se predavali. Neka se uništiti drugo pleme! Iako je se situacija dramatično promijenila od kraja 2013. i početka 2014. godine, za konačni ishod je važno da nisu uništena sva ”plemena” i nije ostvaren ključni cilj neprijatelja.

Danas, samo nekoliko mjeseci od Trumpove inauguracije za novog američkog predsjednika, postalo je više nego jasno da bio u Bijeloj kući on ili netko drugi, ništa ne mijenja na stvari.

Rusija se apsolutno ne može nadati nikakvom dijalogu s NATO paktom. S druge strane, argumente Sjevernoatlantskog saveza o tome kako bi ruske vlasti trebale koristiti resurse zemlje treba zaboraviti. Moskva ne treba dozvolu Washingtona u donošenju bilo kakvih odluka. No, čini se da američki političari žive u paralelnoj stvarnosti.

Oni su još u eri Jeljcina, kada je Rusija dobivala sve u zamjenu za sirovine. Američki savjetnici su Jeljcina uvjerili da u zemlji uspostavi gospodarstvo primitivnog plemena, a samo Rusi su bili lišeni bilo kakvog oblika sudjelovanja u globalnoj ekonomiji.

Mnoge zemlje još uvijek imaju takva gospodarstva. Vjeruju da su suverene, da donose odluke, da upravljaju ekonomijom i resursima, a zapravo imaju, bolje rečeno imamo ekonomije primitivnih plemena.

Sada The Economist i The Times uglas i na najvišoj razini analitičke marljivosti  žele dokazati čitateljima kako Rusija prodaje samo sirovine i ništa drugo, a i one im ”nepravedno pripadaju”. Problem je što ovdje ne govorimo o tabloidima, nego listovima i časopisima u kojima piše elita raznoraznih think tankova.

U početku su se usudili zavladati ruskim gospodarstvom, čime je zemlji ostao privid suvereniteta, a onda se počelo otvoreno govoriti kako treba zavladati samim teritorijem i podijeliti ga na više neovisnih država. Izvorno je ideja bila na tri, ali nije isključeno i na više, jer što su zemlje manje, njima je lakše vladati, da ne govorimo ako se u svakoj od njih uspostavi marionetska vlast.

Možda bi tako bilo da Rusi nisu vidjeli što se dogodilo u vrijeme invazije na Irak, Libiju i Siriju. Kada su se provodili državnu udari u Kirgistanu, Ukrajini i Gruziji, kada se Zapad povukao iz Ugovora o protubalističkim projektilima ili kada je Pentagon rasporedio proturaketni štit u istočnoj Europi.

Uplitanje u unutarnje stvari Rusije i izjave američkih političara da će se usprotiviti gospodarskoj integraciji Rusija sa susjedima razmaženi Putin ne cijeni, kao ni američke sankcije, koje su valjda prijateljska gesta koja koristi ruskim interesima.

Takvih ”pravednika” i ”dušebrižnika” Rusije je u 1000 godina bilo na milijune. Neki su pokopani i zaboravljeni, a drugi su sa svojim oružjem doslovno ostali zatrpani s toliko željenom ruskom zemljom. Svi oni su htjeli ”pravedno” podijeliti prirodna bogatstva Rusije.

Gdje sada ”pravednici” poput Edwarda Lucasa i Zbigniewa Brzezinskog? Doduše, Lucas je živ, a ostali su odavno istrunuli u zemlji, dok je Rusija još tu i bit će još dugo godina.

Gamaion Magomed, autor knjige ”Homo Unus”, je napisao:

”Uz dužno poštovanje prema sjevernoameričkim Indijancima, mi nismo Indijanci. Mi smo Rusi, koji su izgradili tehnotroničko carstvo, a ako netko misli da može doći, opljačkati nas i odvesti našu djecu na rezervate, onda s njim nešto nije u redu. Ako dobre stare kolonijalne metode još uvijek daju rezultate, ako zapadni biznismeni zamišljaju sebe kao elitu u našoj zemlji, čak i ako još uvijek uspijevaju prevariti lokalne kompradore, nastavak priče o tome kako će oni i njihovi potomci uživati u novim tuđim domovima bi mogao imati drugačiji rasplet od očekivanog.”

”Naša bljedolika braća već dugo vremena ne shvaćaju da ovo nije prerija. Ovo je Rusija, koja je uvijek imala vunu za našu ledenu pustinju.”

Slično je u svom godišnjem obraćanju krajem 2014. predstavnicima federalnih vlasti, domaćim i stranim medijima u Kremlju, rekao ruski predsjednik Vladimir Putin.

”Govoreći o sankcijama. One nisu samo nervozna reakcija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na naš stav prema događajima i državnom udaru u Ukrajini, pa čak i prema takozvanom Krimskom proljeću. Siguran sam da bi se sve dogodilo s nekim drugim izgovorom, samo kako bi se zaustavilo jačanje Rusije, utjecalo na našu zemlji, pa čak i iskoristilo. Politika zadržavanja Rusije nije izmišljena jučer. Ona se protiv naše zemlje provodi mnogo, mnogo godina,… možemo reći desetljećima, ako ne i stoljećima. Ukratko, svaki put kad netko misli da je Rusija postala prejaka i neovisna, odmah se pokreću ovi mehanizmi.

Međutim, razgovarati s Rusijom s pozicije sile je besmisleno. Bilo je čak i onda kada je bila suočena s unutarnjim poteškoćama, kao što je bilo ’90-ih i ranih 2000-ih. Sjećamo se tko i kako je u to vrijeme, gotovo otvoreno, ovdje podržavao separatizam i terorizam. Tko su bile te ubojice čije su ruke umrljane krvlju? To nisu bili samo pobunjenici, nego podrška koja je došla s više razine.

Ali ponavljam,… pamtimo i kako su se najveći teroristi predstavljali kao borci za slobodu i demokraciju. Postalo je jasno da će se naši protivnici i neprijatelji ponašati sve ciničnije i agresivnije. Unatoč našoj tadašnjoj otvorenosti i spremnosti za suradnju u većini naizgled osjetljivih pitanja, unatoč činjenici da smo u uzimali u obzir i želje naših bivših protivnika i smatrali ih bliskim prijateljima i saveznicima, oni su bez stida davali podršku separatistima u Rusiji. Iz inozemstva su im pomagali obavještajno, politički i financijski. Bilo je potpuno jasno, bez ikakve sumnje, da nam se spremao jugoslavenski scenarij raspada i komadanja, sa svim tragičnim posljedicama za narode Rusije. To neće proći. Mi to nećemo dozvoliti.

Baš kao što to nije uspio Hitler, sa svojim idejama o tome da cinično uništi Rusiju i da nas protjera preko Urala. Nadam se da se svi sjećaju kako je završio. Naša vojska je slomila neprijatelja i oslobodila Europu, ali mi zbog ozbiljnih šteta tijekom 1941. i 1942. Godine to ne smijemo zaboraviti i ne smijemo ponavljati iste pogreške u budućnosti.”

Ovu je izjavu Putin dao 04. 12. 2014. i mogla bi biti odgovor uredniku utjecajnog britanskog magazina The Economist, Edwardu Lucasu, koji smatra ”kako se gospodarstvo Rusije temelji na nepoštenim prihodima od vađenja i prodaje prirodnih resursa”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
149 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
3 godine prije

“Međutim, oduzimanje teritorija i prirodnih bogatstava je proces kojeg redovito prati fizička eliminacija ili porobljavanje autohtonog stanovništva, što poništava bilo kakav pravni ili diplomatski dijalog.”-pitam se je li samo meni ovo izaziva ledenu jezu? Nekako mi previse dobro opisuje sve sto se dogadja na Balkanu…

Kosmopolitin
Gost
Kosmopolitin
3 godine prije
Reply to  Ana

Jezim se i ja, i te kako , kad pomislim na bogatstva ciste vode na Balkanu…. jos nisu sve do-vrsili ti izrodi !

njnjn j
Gost
njnjn j
3 godine prije
Reply to  Kosmopolitin

voda je vec bezecirana i koncesije izvora pitke vode su se pocele dijeliti raznim offshore kompanijama…bilo neki dan u bljutarnjem, ono veeliki naslov u vezi nekih ploca, a mali clancic upakiran u neku bezveznu informaciju, u vezi koncesije na 30g za tu offshore firmu

Rope ri
Gost
Rope ri
2 godine prije
Reply to  njnjn j

Svi izvori vode su pod koncesijom,zato je pola litre vode na benziskoj skuplje od pola litre benzina..

maja
Gost
maja
3 godine prije
Reply to  Kosmopolitin

pa u hrvatskim domacinstvima voda vec odavno smrdi – po meni nije za pice. a sto se tice hr. politicara – lutkica poslusnika – tom sistemu, bez brige – rasprodat ce sve sto jos nisu.

Automatic
Gost
Automatic
3 godine prije
Reply to  maja

kako nije za piće? U Rijeci, npr., voda iz špine je odlična. Da se ti, slučajno, ne baviš prodajom flaširane vode?

Boris
Gost
Boris
2 godine prije
Reply to  Automatic

Očito!

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Kosmopolitin

Nažalost pogrešno. 2002. sam saznala za dva kupljena izvora; kupci dva bezvezna tipa. U Zgb.

Mak
Gost
Mak
3 godine prije
Reply to  Ana

Srbima uzeli KiM ’99, od prije par godina Vucko prodao sva nalazista zlata i bakra na teritoriji cijele Srbije, u BiH suma postoji jos u parkovima, svugdje je gola sjeca, vodeni resursi opadaju, a ono sto ima uzece neka od domacih kompanija koje ce potom u ruke coca-cole, Hrvatska zajedno sa CG rasprodati hotele i plaze! Ostace samo kao sad u Beogradu mogucnos da od prostitucije kcerki i zene prezivite ili ako budete nekakav lijecnik ili inzenjer pa preko granice ili kao fizikalac! Sve u svemu dobro je jos se sinovi nisu poceli izbrijavati i stavljati perike, obuvati stikle, itd kao na Tajlandu! Covjek bi rekao ima nade.

njnjn j
Gost
njnjn j
3 godine prije
Reply to  Mak

a sta su drugo mogli ocekivati ova glupa, balkanska plemena nakon 90-te, nego da opet postanu kolonije. Samo sta se ovaj put to puno mudrije napravilo, pa ce lijepo sve pametno otici, a ostati ce starcad i domaci izdajnici koje ce kolonijalisti uvijek malo dohranjivati kako bi odrzavali stanje, dok coca cola i nestle lijepo pakiraju vodu i prodaju ju nama samima…da nije tragicno bilo bi cak smijesno

Mak
Gost
Mak
3 godine prije
Reply to  njnjn j

Kad odes iz svoje kuce uvijek ces biti podstanar, a ako zelis sagraditi novu na nekom drugom mjestu moras postovati pravila te sredine! Drugim rijecima u koju drzavu odes tu ces i pripadati! Ne mozes biti Hrvat na plavom Jadranu i Nijemac, nemoze ti zena ili kcer nositi hidzab, a ti sa sinom u nocni klub ili obrnuto!

Ko je rekao Vučić?
Gost
Ko je rekao Vučić?
3 godine prije
Reply to  Mak

@Mak, ne zaboravi da je Vučko prodao i najveće izvorište pijaće vode vrhunskog kvaliteta, Vlasinu. Verujem da je postigao maksimalno dobru cenu – punu šaku staklenih perlica i đinđuva, na radost debiloznog srpskog naroda.

Macan.
Gost
Macan.
2 godine prije

Vucko, Vucic je prodao i smederevsku zeljezaru Kinezma, te od tada je u zeljetari proradila i druga visoka pec a cijela zeljezara dobila najnoviju tehnologiju i izvozi celik na zapad i time postala srpski drugi najveci izvoznik.

Macan.
Gost
Macan.
2 godine prije
Reply to  Mak

Mak: Neosporno se vidi da ti je Srbija trn u oku. Vjerovatno da si procitao da je nedavno hrvatski gospodin Stir izjavio da se Srbija oporavila i uzdize, te da se tome treba suprostaviti.

bobrock
Gost
bobrock
3 godine prije
Reply to  Ana

Drugarice Ana vjerujte nije izjava šok samo za vas. I meni je šok uvijek i iznova kad takvo nešto pročitam, mada sam odavno već svjestan toga!

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Ana

Da, ta razgradnja društva, depopulacija i dužničko ropstvo koje je u svrhu depopulacije se uistinu sada dešava na Balkanu. Jedina zemlja koja još odoljeva je Srbija, ona još vodi samostalnu politiku, a sve ostale države imaju na vlasti političare koji su sedamdesetih i osamdesetih bili na univerzitetskom vrbovanju u USA, a destruktivne metode naučili i utvrdili u raznoraznim Soroševim organizacijama.

Mak
Gost
Mak
3 godine prije

Hahahhaa, jedina koja je samostalna koliko toliko je Slovenija, ali ona nije na Balkanu, prirodna granica Balkana je Velebit, dolina Save i Dunava! A ovo da je srbija samostalna se vidi po izboru premijera!

jupy
Gost
jupy
3 godine prije
Reply to  Mak

granica balkana je stara granica zapadnog i
istocnog rimskog carstva

Mak
Gost
Mak
3 godine prije
Reply to  jupy

Hahhahahhahaaha, to je politicka podjela, ali ne Balkana vec Rimskog carstva i interesnih zona, sa kojima mi nemamo nikakve veze, ali koje uticu na nase zivote!

Jurica
Gost
Jurica
3 godine prije
Reply to  Mak

Nisu samostalne ni jedna ni druga. Ni mrvicu.
Vučić je doveden na vlast tamo jer je idealna figura (nacionalist, bivši četnik) koja narodu može prodat priču da se bezbolno odreknu Kosova i kao okrenu se zapadu. Kada to obavi, odstupit će i nestati iz javnog života, kao što je i Tadić odstupio, naoko ničim izazvan i dok mu je popularnost još uvijek bila značajna. Sve su ti to plaćenici zapada, a ista stvar je i u Sloveniji. Možda imaš dojam da siu slobodniji, ali mislim da je to zato što tu svoju zemlju vole malo više nego ovi naši veliki i zakleti domoljubi svoju. Tu nema razlike između HDZ-a i SDP-a baš nikakve. I jedne i druge od “samostalnosti” krasi veleizdaja.

Waterloo
Gost
Waterloo
3 godine prije
Reply to  Mak

Iz prve ruke: Slovenija je isto amerikanska kolonija..sve je to manje ili više isto na prostoru Juge.

zozo
Gost
zozo
3 godine prije
Reply to  Mak

“Samostalna Slovenija”???? Rob zapada kao i ostali u EUUključi se u diskusiju

Miki
Gost
Miki
3 godine prije
Reply to  Mak

Vidi se da slovenski režim briljira na propagandi, kad postoji takvo mišljenje. Premier Cerar je kopija Macrona lil obratno. Znači da vam može biti jasno ko ga je tamo stavio.

maja
Gost
maja
3 godine prije
Reply to  Mak

slovenija uopce nije samostalna. cim netko u briselu prdne, ova iz toga napravi zakon. imaju takodjer odavno genetska polja – steta lepe dezele, imaju i tvornicu kemiskog oruzja – za nekog predatora – poslusnici u svemu. na dole udaraj – prema hrvatskoj, na gore – sluga ponizni.

Bojan
Gost
Bojan
3 godine prije
Reply to  maja

Tako i trebaju njihovi političari nisu glupi korumpirani kao hrvatska politicka gamad

The Clash
Gost
The Clash
3 godine prije
Reply to  Mak

1/3 teritorije Slovenije pripada Balkanskom poluostrvu.Krasko-primorska oblast,cak skoro do Trsta,tj.Primorje.Ostali deo se naslanja na Alpe .Naime,Jadransko more razdvaja Balkan od ApeninaTo je sto se tice geografije.A pripadnost u politickom i kulturoloskom smislu je nesto sasvim drugo.Apsurdnost politike je uvek prisutna.Evo na primer,Vojvodina kao region fizicki ne pripada Balkanu ,a racuna se u tkz.Zapadni Balkan,dok je region Istre fizicki deo Balkana,ne smatra se Balkanom.Inace,zivim u Sloveniji.

Boris
Gost
Boris
2 godine prije
Reply to  The Clash

Gle,…još jedan, a obrazovan. Tak su i mene podučavali. Al hebi ga nije dao Franjo. Trebalo bi mu na grobu pisati Franjo Euro-pejac.

Macan.
Gost
Macan.
2 godine prije
Reply to  Mak

Mak: Alucinacije.

Dunja
Gost
Dunja
3 godine prije

Poštovani drug/gospodin Ribar treba jaču dioptriju, ako je ovanaša-beogradska nvo tvorevina nezavisna, onda su ostali na samriti, ali im niko nije javio…Bogu hvala, svi su živi i svi dobro ujarmljeni…ako, mislili smo tuđom glavom…tako se plaća glupost…

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

“Žvalavi” je oličenje suvereniteta i neovisnosti Srbije!? 🙂

Waterloo
Gost
Waterloo
3 godine prije
Reply to  Ana

Nisi jedini(a). Ima nas još puno koji nemamo oprani mozak!

Boris
Gost
Boris
2 godine prije
Reply to  Ana

…man sam to pomislil.

fenix
Gost
fenix
3 godine prije

Nepravedno posijeduje resurse hahah koji pacenici. Danas je 2017 svi snovi o Zapadnoj hegemonije je davno ukopana mogu samo zamisliti kako se sa sjetom sijecaju 2013 ili 2014 kada su “zli Rusi” bili neposlusni samo na svojoj teritoriji a vidi sad Sirija pusti snovi cak i Blisi Istok zatim Koreja treba vidjeti danasnju otvorenu poruku Kine Cionistima. Zivot je tocak koji se okrece.

Nevio62
Gost
Nevio62
3 godine prije
Reply to  fenix

Koja je to kineska poruka danas ?

fenix
Gost
fenix
3 godine prije
Reply to  Nevio62

Kinezi su otvoreno rekli da ohlade glave i da nikad nece dozvoliti rat i haos na svojim granicama.

maja
Gost
maja
3 godine prije
Reply to  fenix

pa kina je odavno u globlistickom-imperijalistickom kotlu. imaju obavez cijepiva – procijepljenost 98%, imaju genetsku tehnologiju, tj. jedu smece, disu smece, unistavaju vlastita sela i gledaju svuda pipnuti svojim prstima – stvoriti novac. tko im je dozvolio svjetsku proizvodnju i trgovinu, na stetu drugih drzava? nije slucaj.

Hash
Gost
Hash
3 godine prije

Vidi pameti. Tako nešto mogu lupati samo idioti koji o sebi govore da su “izuzetni”.
Ne dao Bog da ostvare svoj naum, ograničili bi nam i naplaćivali i vazduh koji udišemo, nama gojama.
Srećom Medo se probudio a Zmaj ojačao. Tu su i prijatelji Persijanci i drugi slobodarski i narodi. Svaki dan će nas biti sve više.
Zbogom ludaci iz “međunarodne zajednice” i “civilizovanog svijeta”. Dosta vas je bilo.

subotica
Gost
subotica
3 godine prije

Kapitalizam I funkcionise tako.siri se.jos. jos vise .svake godine rast 20%OTIMAJ trziste unisti konkurenciju.Rusi su kao I mi Balkanci naivno verovali da ce nas ostaviti na miru I prihvatiti ako promenemo sistem-komunizam,ma da prc.Odredili su nam ulogu jeftine radne snage I sirovinske baze.A I nama se dopalo.polovni auti s zapada veliki trgovacki lanci.. dzaba kad nema posla a nema onda ni para,za kupovinu.Sad jedna zanimljivost koju je izracunao jedan bankar MMF,bivsi.Staroegipatcka civilizacija je 3000 godina bila najaca I niko je nije smeo napasti.da su oni u prvoj godini osnivanja imali jedan kubni metar dobara a rast privrede od 5% kao sto danas smatramo normalnim.Sta mislite na koloko bi to kubika naraslo za 3000 god
DA NE poverijes na 5 zemaljskih kugli.Znaci teorecki je nemoguce ici samo napred ,vise jace I bolje.

ботовање
Gost
ботовање
3 godine prije
Reply to  subotica

Ovo je veoma interesantno! Odmah sam počeo sa obračunom 🙂
Koja je kapitalizam besmislica!?

maja
Gost
maja
3 godine prije
Reply to  subotica

pa vjecni “rast” i jest samo ekonomska teorija, koja nema veze sa stvarnosti. ovo danas i nije kapitalizam, vec globalizacijski imperijalizam temeljen na komunist. ideologiji i financijskim muljazama. ali, puknut ce – big crasch je odavno pripremljen.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  maja

Bogami nije “temeljeno na komunističkoj ideologiji”.

ralon
Gost
ralon
3 godine prije

ko o cemu britanci o postenju rusi bi trebali izvesti neki medijski 9 11 i j ili kao sto im je rekao putin nek uzmu zastave u ruke i krenu ta svjetska medijska kakofonija puna neistina i lazi uvreda najgore vrste nije svjesna da ce zahvaljujuci njihovom predanom radu oni i njihova djeca zavrsiti kao topovsko meso na istocnom frontu ili ce se raspadati od radijacije kompletni idioti

dusan
Gost
dusan
3 godine prije
Reply to  ralon

nglzi to nije lignja to nije goovno to nije rptil ja neznam rec koju mogu za njih napisati osim zelje da se udave sami s sobom ameriom i hazarima to je uzas do boga uzas

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

A pari ka neka zajebancija . . . usput, jedni od vlasnika The Economista su i Rotschildi . . .

ralon
Gost
ralon
3 godine prije
Reply to  Moreno

da pa kako nitko da se sjeti da napise od svih tih novinarcica da nije posteno da neki rokfeleri rotsildi i ostali bjelosvjetski bogatasi bi trebali podjeliti svoje bogatstvo posteno bi bili pa valjda nema na ovom svijetu nista nepostenije od toga da tako mala grupa ljudi drze svjetsko bogatstvo i moc a usput unistavajuci zivote svima nama ostalima gurajuci svijet u propast

maja
Gost
maja
3 godine prije
Reply to  ralon

jedva 2% takvih – dirigira cijeli svijet u propast.

StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije

Tip je ratnohuškački psihopat, dovoljno mi je bilo vidjeti nekoliko naslova njegovih članaka u Times-u.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

Zapad se uvek, pa i danas bogati pljackom tudjih prirodnih resursa. Vecih licemera i podlaca nema na planeti .

ralon
Gost
ralon
3 godine prije

usa zatvorila nekoliko konzulata ruskih u americi trump i putin smanjuju birokraciju stednja

nelogično
Gost
nelogično
3 godine prije

logično, ne?

Mile
Gost
Mile
3 godine prije

Sankcije Rusiji traju jos od sredine 16 vijeka i vremena Ivana Groznog. Zapad u ovom visevjekovnom sukobu nema sanse, Rusi kao narod, usudicu se da kazem da je to savrsen ljudski materijal koji se jednostavno ne moze slomiti.

Abaska
Gost
Abaska
3 godine prije

Primitivizam nije isto što i nekultura, nepismenost, ovisnost, zatiranje duha i života, beznađe, zaglupljivanje, nestanak empatije, štovanje Novca, makijavelizam.. – sve ono što se potiče u targetiranim državama koje neće da se naguze. Primitivizam ne znači izostanak reda. Danas kad smo potopljeni u tehnološku stvarnost, nemoguće je biti uistinu primitivan, osim možda ponegdje u surovim i još uvijek izoliranim divljinama. Zapravo, vjerujem da se primitivac isključivo rađa, a nekultura i ostalo gore navedeno se uči, usađuje obrazovanjem, odgojem i idolima, nametanjem uniformnog mišljenja i skučenog okvira ideja o životu i što bi život trebao biti. Takvi sami zidamo i branimo svoj zatvor. ## Mislim da je ovdje nedavno spominjana knjiga: https://archive.org/stream/principlesofseco00ingliala?ref=ol#page/n17/mode/2up

dobagan rogić
Gost
dobagan rogić
3 godine prije

Je je sjećam se kad je prije par godina Putin reka bivšem Premijeru UK Davidu Cameronu Pa Vi ste jedan mali beznačajni otok na što je Cameron pomodrio od bijesa i poćeo držati neka predavanja iz povijesti te mi smo bili ovo ono mi velika sila . Na te priče je Putin odmahnuo rukom.

Dunja
Gost
Dunja
3 godine prije
Reply to  dobagan rogić

Otk nije narastao, ali ljubomora i zavist bujaju….

Ogi.cg
Gost
Ogi.cg
3 godine prije
Reply to  dobagan rogić

Hahaha…”Velika Britanija” a za Rusiju samo Rusija.

ventilator
Gost
ventilator
3 godine prije

Ovo je da ti pamet stane.Cinizam i bahatost Zapada zaista nema granica. Ovakve izjave produkt su bolesnog uma.Nažalost ovakvi bolesni umovi ovladali su velikim dijelom svijeta,zahvaljujući i mnogobrojnim elitama vazalnih država,korumpiranih od svojih mentora.Mislim da Rusi, Kinezi,Indijci,Azijati i Latino amerikanmci pod hitno moraju promjeniti taktiku odnosa prema ovako formiranom Zapadu.Pa ovo je isti stil kojim je Hitler opravdavao pohod na svijet s tom razlikom što su ljudi imali iluziju, ili mogućnost, da negdje mogu pobjeći kad su se našli u klopci. Uz ovakav bolestan um svijet može nestati mali brže nego Hirošima i Nagasaki

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Je*i ga pajdo! Šta ćeš kad život nije pošten.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Osoba C

”To je nepravda, prava nepravda!”
Kalimero

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Mislim da u pitanju nisu materijalni resursi?!
Rusija smeta zbog Ideje, Misije, Vere !!

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Weteran

Jesu, ovo je pride.

davor
Gost
davor
3 godine prije

ma vidi,vidi ti te amerikurce…..neka pati koga smeta,rusija je prvak…..i moralna pozitiva…..svijeta

Mate
Gost
Mate
3 godine prije

Uz dužno poštovanje autoru članka. Trebalo bi i staviti link ka originalu.

Dvoglavi jahač apokalipse
Gost
Dvoglavi jahač apokalipse
3 godine prije

“Međutim, oduzimanje teritorija i prirodnih bogatstava je proces kojeg redovito prati fizička eliminacija ili porobljavanje autohtonog stanovništva, što poništava bilo kakav pravni ili diplomatski dijalog.”

Aha. Mislim da kužim.
Jedino Amerikanci mogu oduzimati teritorije i prirodna bogatstva, zbog svoje “izuzetnosti”.
Jedino oni mogu maltetirati građane drugih zemalja i zasipati ih napalmom.
Jedino oni mogu uništavat domorodačko stanovništvo i poslije promicat kulturnu raznolikost.
Jedino oni mogu upotrijebiti nuklearno oružje, u bilo kojem drugom slučaju to bi bio zločin.
Jedino oni mogu graditi vojne baze i tamo gdje nisu dobrodošli.
Jedino oni posjeduju vazale u 21. stoljeću.
Jedino oni mogu zagovarati demokratiju, a istovremeno stvarati robovlasničku imperiju, kakav je svojedobno bio Stari Rim.

Mislim da mi je sada sve jasno.
Ko je kriv Rusima što nisu “izuzetni”?

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

Tko o čemu britanci o poštenju.
Ni po jada kad tako nešto kaže amerikanac, Amerika je ipak neka sila i faktor. Ali britanac. Britanija ima neku prošlost, doduše kolonijalnu, ali teško budućnost. Dotični novinar se mora pomiriti da je njegova zemlja tek kišoviti otok na sjeveru Atlantskog oceana koja osim malo naftom i trgovine vrijednosnim papirima ničim vrijednim ne trguje. Ah da, i svojim jezikom koji su pretvorili u svjetski.

Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije
Reply to  Piretis

ali sve se manje ljudi, na sreću, krevelji na njihov način.

njnjn j
Gost
njnjn j
3 godine prije
Reply to  Imenjak

oprosti, ali humor im je najbolji…

Angela
Gost
Angela
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis: tacno i da dodam: i losu klimu! Ne znam zasto se zove “Velika” Britanija? Jos kad im se otcepi Skotska, bice kao Luxemburg! Nafta se nalazi u Skotskoj, oni prete Britancima da nece vise davati njima naftu, vec ce oni sami prodavati na svetskom trzistu i podici sebe iz siromastva! Rusija je rekla da ce skotima pomoci! Fantasticno!

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
3 godine prije
Reply to  Piretis

Kažu da su englezi kolonizirali svijet zato što imaju ružne žene i užasnu kuhinju,pa im se nije stalo kod kuće

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Britanci imaju veliki psihološki problem prihvaćanja činjenice da nepovratno gube utjecaj u svijetu te pokušavaju barem održati privid putem medija i talking head političara kojima je itekako jasno da je njihovoj dominaciji odzvonilo. Uskoro će prestati biti financijsko središte (banke nakon Brexita planiraju preseljenje u Nizozemsku), a obavještajne službe će sve teže osiguravati svoju tradicionalnu disperiziranost po svijetu. Mašemo Britancima pa-pa, možda dočekamo da i završite na nekom međunarodnom sudu.

njnjn j
Gost
njnjn j
3 godine prije
Reply to  tuf

“Uskoro će prestati biti financijsko središte (banke nakon Brexita planiraju preseljenje u Nizozemsku)”…tesko da ce tako biti, briti su izasli jer ce biti financijski centar za Kinu i Aziju, a ne Europu. Buducnost je na dalekom istoku, a ne u EU, zato sad ameri zele to destabilizirati

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  njnjn j

Banke vec rade na premjestaju u Nizozemsku. Njih nije briga gdje ce biti, dok god dobivaju najpovoljnije uvjete i drzava ih ostavlja na miru u njihovim nereguliranim pohodima. A Nizozemska je dusu dala za taj sektor. Nepostenje i monopol su izvjezbali na trzistu dijamanata.

Angela
Gost
Angela
3 godine prije
Reply to  tuf

@tuf: tacno, njihov psiholoski problem je sto su zaboravili da je 19.vek vec odavno prosao, kad su oni bili imperija! Ali u njihovim psihopatskim glavama oni jos uvek misle da su svetska sila! Ej. sada je 21.vek! Bakrotirali su 1945.god. a to je bilo u proslom veku!

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
3 godine prije

a da nije dslo do neke stamparske grezskice pa se ovo odnosi na 55 zvijezdica gde su mozgovi cionisti…Oni koji pamte ite kako Svjatislava iz 989 godine ..

ralon
Gost
ralon
3 godine prije
Reply to  Svjatislav 989

vikipedija kaze hrvatski kralj

Milan
Gost
Milan
3 godine prije

Pamtim ono smeće medlin kad je rekla “tolika prostranstva i tolika zemlja za tako malo ljudi”..meni se čini da zapad ima svako jutro mantru o resursima Rusije.

Atila
Gost
Atila
3 godine prije

Link za članak u Economistu

giop
Gost
giop
3 godine prije
Reply to  Atila

They say, and what they Russia, if local elites do not intend to develop? For Western media it is an occasion to talk about “undeserved natural resources” – more recently this wording was chosen by the editor of the influential British magazine The Economist Edward Lucas, talking about our economy in no less influential British newspaper the Times: “. Russia’s economy is based on unearned income from the production and sale of natural resources.”Thus, the strengthening and consolidation of Moscow to the detriment of the rest of the country, it is mental separation from the whole of Russia could provoke separatist sentiment in the joy of our “sworn friends” (remember the project “Ural Republic” and other scandalous attempts to isolate the regions).

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Sto li to Putin izgovara? Zar je Jugoslavija raskomadana uz vanjsku asistenciju? Pa to je hereza!
Guverneri balkanskih kolonija nisu niti trznuti na ovu izjavu koja postavlja na glavu sluzbena ucenja o nacionalnom samoodredjenju. Osobe koje se u zivotu oslanjaju na zdravo rezoniranje bi se sigurno upitale u kojoj je mjeri vanjska asistencija usmjeravala nacionalno samoodredjenje, odnosno u kojoj je mjeri nacionalno odredjenje paravan za implementaciju vanjskih interesa. Mozemo sve skupa pojednostaviti, pa se pitati vije li se danas slovenski, hrvatski, bosanski, srpski, crnogorski i makedonski barjak samo zato jer se gringosima nije dalo dodavati jos sest zvijezdica na svoju zastavu?

njnjn j
Gost
njnjn j
3 godine prije
Reply to  Andrej

Andrej, bas volim tvoj sarkazam i potpisujem:)

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Andrej

Ma ne, ni zastave Šošona ili Čejena nisu dio i ne utječu na amer. zastavu…

Brane
Gost
Brane
3 godine prije

Postavlja se pitanje dokad tolerirati bijesnog psa koji te želi napasti i raskomadati, a svojeg se bjesnila neće NIKAD riješiti. Ponekad pomislim da Rusija previše oteže sa preemptivnim nuklearnim udarom po bijesnim psima.
Pogotovo kad se zna da psi danonoćno rade na tome, nikad neće stati niti odustati, i jedino ih totalno fizičko uništenje može učiniti prihvatljivim susjedima.

njnjn j
Gost
njnjn j
3 godine prije
Reply to  Brane

cini se da ti lako gubis zivce:) kad bi se tako vodila politika, ne bi nas vise bilo

Joe
Gost
Joe
3 godine prije
Reply to  Brane

Najjači ste mi vi što biste nuklearke tek tako po svijetu bacali! Bogu hvala pa Rusiju vode malo pametniji ljudi, inače bi nam svima Mad Max odavno bio.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Brane

U pravu si Brane, samo nukleus rješava svijet psa koji laje za onoga tko ga vodi, samo pitanje je zašto je Rusiji dato to oružije?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Ono što zovemo “Zapadom” smatra da sve što nije u njihovom dvorištu treba pretvoriti u kolonije i maksimalno eksploatirati. U povijesti već viđeno, samo se promijenila tehnologija. Drugi narodi su
manje vrijedni, ”divljaci”, ”necivilizirani”, treba ih “kristijanizirati”, “civilizirati”, “privesti pod okrilje
zapadne demokracije”, a stvarno od njih učiniti sluge koje će služiti njihovim interesima.
“Zapad” je samodopadan i egocentričan, smatra se superiornijim od sviju ostalih. I to se vuče stoljećima. Velika Britanija, šlepajući se uz SAD (koja ironija, uz svoju nekadašnju koloniju), još uvijek ima utjecaj u svijetu, nesrazmjeran stanju u kojem se sada nalazi. A i budućnost joj nije svijetla. Koliko god to nama i nije nešto, njihova kraljica je jedan od jačih kohezivnih faktora. Vrlo je izvjesno da će u budućnosti doći do osamostaljenja Škotske i nekih drugih procesa i Engleska, jer u stvari o njoj govorimo, zaista može postati sjena nekadašnje imperije, na kišovitom otoku.

ralon
Gost
ralon
3 godine prije
Reply to  Osoba C

drzave su samo paravan u pozadini su privatni entiteti koji vuku konce iskljucivo vodjeni sopstvenim interesima

Saban
Gost
Saban
3 godine prije

Svi ljevičari žive od NVO donacija koje kapitalisti tako svesrdno daju. Dvoličnost do jaja.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Saban

ne svi

igi
Gost
igi
3 godine prije

Iz ovoga se može saznati jedno i najbitnije:…multinacionalne anglosaksonske kompanije i židovske banke nalaze se pred zidom i reakcije postaju sve nervoznije jer ne znaju kako se ponašati van klišeja kojeg su stvorili 90tih.A znamo koji su to klišeji upravo oni koji su upotrebljeni za napad na miloševićevu srbiju,irak,libiju a danas na siriju što im u slučaju rusije za sada ne uspijeva čak naprotiv njihova moć je uzdrmana slobodnim protokom informacija i buntom naroda napose američkog globalizaciji.Po meni osobno živimo u vremenu pred padom svih maski i kada se budućnost ubrzava ka svom krvavom krešendu…

frup
Gost
frup
3 godine prije

Englez Edward Lukas je napisao knjigu za Ruse na ruskom jeziku pod imenom
Новая Холодная война: Как Кремль угрожает России и Западу
ili
Novi hladni rat: Kako Kremlj ugrozava Rusiju i zapad.
Knjigu je objavila ruska izdavacka kuca Ozon.Ru

Knjigu disributira i Amazon pod imenom
The New Cold War: Putin’s Russia and the Threat to the West

Lukas je izajavio za Snowdena
Da je on meni prisao s materijalom koji je dao the Guardianu, ja bih ga smjesta uhapsio i odveo na policiju.

Lucas has condemned Edward Snowden, saying
“If Snowden had approached me with these documents I would have marched him down to Bow Street police station and asked them to arrest him.”

tabula
Gost
tabula
3 godine prije

“Resurse tih zemalja ne bi raspolagala Rusija, nego civilizirani svijet”, rekao je jednom od svojih intervjua Brzezinski.”
Na žalost, nikako da shvatimo, da mi koji obitavamo istočno od Alpa, a naročito Slaveni, za njih nismo civilizirani svijet. Od izvornih načela pojma civilizacije i demokracije malo je šta ostalo zahvaljujući upravo tom “civiliziranom” svijetu. Svjedoci smo promocije njihove civilizacije i demokracije u Libiji, Siriji, Iraku, Afganistanu… I oni nama o civilizaciji…

Angela
Gost
Angela
3 godine prije
Reply to  tabula

@tabula: odlicno zapazanje. Evo sta je Putin jednom prilkom izjavio: “Ne treba gledati na Zapad, mi za njih nikad necemo biti dobri, jer smo pravoslavci. Odavno bi nas istrebili kada bi znali da nece dobiti po zubima!”

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
3 godine prije
Reply to  Angela

Nisu im ni katolici nešto pretjerano dragi,sa svojim pričama o vjeri i obitelji.morate znati da je ovo sve počelo sa luterom i odvajanjem od katoličke crkve,naravno zbog novca.katolici su ubijali u ime vjere,a protestanti u ime novca.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

PERZIJO, u ime čega ili koga su ubijali pravoslavni kršćani? Ili pripadnici islama u svojim besprizornim osvajanjima? Čak ni budističke vjere nisu posve nevine po tome pitanju. Jedino nemamo niti jedan primjer u povijesti da su mnogobožačke vjere starog vijeka ubijale u ime vjere, jer nisu. Također ne znam niti jedan primjer da su HINDUSI, namjerno i u ime vjere širili svoj utjecaj.
Ok, sukob hinduizma i islama na Potkontinentu je nešto relativno novijeg datuma, ali i to je isključivo zbog islamskog osvajanja, ne hinduističkog. Što bi se reklo, hindusi su od muslimana naučili kako biti netolerantan, je li tako?

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane,moj post je u kontekstu zapada,tj. dvije dominantne vjere,malo bolje čitaj postove.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

A perzija ne spomenu one koji vode katolike i protestante………..i koji im prodaše te priče………instaliraše im u mozgove……………

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  zlatan

Prekasno na portalu). A zašto nema budista u Indiji? Sve je išlo mirnim putem? Tibetanci međutim, tvrde, da 2/3 zala na svijetu potiče od organiziranih religija.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Angela

Navodno je Karl Bildt rekao ” uništili smo komunizam, sad ćemo pravoslavlje”.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

Zaista nije posteno imati svoje resurse. Posteno je pljackati tudje resurse .

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Ajme što su se komentatori uzjogonili. Pa Lucas je samo parafrazirao Brezinskog koji je to davno rekao i napisao u knjizi. Čak mislim da ni Brezinski nije prvi, već su imperijalni britanci negodovali zbog sibirskih bogatstva.

dusan
Gost
dusan
3 godine prije
Reply to  žrec

kakav prvi cak ni englezi to nisu povukli prvi nego nosonje sa kavkaza koji se zovu hazari

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  dusan

Nemaju oni veze s Kavkazom iako bi to jako htjeli…

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Nažalost, članak je površan i obiluje netočnostima, da ne kažem lažima. Ja dobro znam i povijest i zemljopis, a nadam se i autor članka. Tu piše da Rusi nisu ni sjeveroamerički Indijanci ni Aboridžini, samo je autor zaboravio da su Rusi, kao evropski bijeli osvajači zauzeli Sibir, i oteli te zemlje sibirskim starosjediocima. Danas, iza Urala ti isti Rusi jesu većina, a starosjedioci tj.domoroci su manjina….. aneke skupine su jednostavno nestale. Dapače, Rusi kao istočni Evropljani su sto godina kasnije počeli osvajati Sibir (tek od1580-te godine) nego zapadni Evropljani Amerike (od 1492-druge godine). Trebalo im je preko sto godina da izbiju na Pacifik, pa su čak prešli i osvojili dio sjeverne Ameriek (Aljaska). U članku pipe da Rusija postoji 1.000 godina. To nije istina. Tada je postojala KIJEVSKAJA RUSJ, tj.Kijevska Ruija. Znači ishodište današnje Rusije, Ukrajine, pa i nBjelorusije, jest Ukrajina! Rusija nastaje nekoliko stoljeća kasnije, kada je Moskovska kneževina označila početak ujedinjavanja rascjepkanih ruskih zemalja…i nakon pobjede nad Tatarskim kanatom najprije u 15, i 16-tom stoljeću zauzimaju nizine uz Volgu i Ural. Sibir tek od kraja 16-tog stoljeća. Hm, a gdje je rusko tj.osvajanje Ruske Imperije, područja Kavkaza (Gruzija, Armenija i Azerbajdžan), ili Kazahstana i srednje Azije tek kroz… Pročitaj više »

dugi
Gost
dugi
3 godine prije
Reply to  zlatan

ZLATANE kad si opisivao sebe zaborvio si napisati najpametniji i najljepsi

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  dugi

DUGI, zato zbog pristranosti ovoga LOGIČNO, i nemam neke volje više komentirati, jer eto i na ovome članku se vidi sva bijeda ljudske prirode. Hajde lijepo Dugi, prouči malo povijest Svijeta, pa pročitaj kada je uopće nastala Ruska Carevina i kada je Sibir ili čak i Aljaska postala dio Ruske Carevine, koja je od Petra Velikog prerasla u Rusku Imperiju. Pročitaj malo kada su Ruska Imperija i Britanska Indija tj. i to je bila Imperija, utanačile granicu u vrletima Pamira (ako uopće znaš šta je i gdje je Pamir)….tek 1907 godine. I ostavili su uski koridor Afganistanu, da se ne dodiruje ruski imperija koji je imao vlast nad Badahšanom (danas dio Tađikistana) i britanski imperij, koji je vladao nad Ind.Potkontinentom (nad rubnim područjem Kašmira, skroz blizu ruske granice u Pamiru). Autor članka neozbiljno piskara da Rusija postoji 1.000 godina, hahahaa, a vi dijelite pluseve. O da, u veliki Sibir Rusi nisu kročili nogom sve do 1580 godine. Kozački atman Jermak Timofijevič, bio je na čelu osvajanja izuzetno rijetko naseljenog Sibira. Nikakvo čudo da se domoroci nisu odupirali ili jako slabo, jer je već u 18-tom stoljeću, Rusa i Ukrajinaca iz evropskog dijela ruske carevine bilo znatno više od domorodaca. Da… Pročitaj više »

GER
Gost
GER
3 godine prije
Reply to  zlatan

Kako si ti Zlatane pokvaren i podmukao to svijet nije vidio. Odavno te pratim i sada sam siguran da si ti obični sofisticirani troll. Nemaš ti pojma o povijesti, nego pročitaš malo Wikipediju prije nego odgovoriš.

O narcisoidnosti neću ni da govorim. Ona je tvoja glavna karakteristika.

Drugima staviš riječi u usta i onda ih napadneš. Te metode su već tisućljećima poznate, a ti kao mali troll samo ih kopiraš na loš način. U člancima tražiš za što da se zakačiš i da iskališ svoj sociopatološki profil.

Rusija postoji više od tisuću godina i autor je u pravu. Autor nije rekao da je Rusija uvijek bila u ovim granicama, ali si mu ti to perfidno ubacio u usta. Nije ti ovo prvi put. Ti si jedan obični bolesnik.

Nije mi jasno što te administratori nisu već blokirali, jer ovo je peti put kako ponavljaš da se više nećeš javiti. Ta tvoja obećanja su upućena drugima i cilju obeshrabrenja.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  GER

gle tko se javlja, “pravednik” koji nikad nije pisao pod ovim imenom. pa bi sad malo moralizirao. dovoljno govori što osporava njegovo znanje.

Anarho
Noble Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  GER

GER, potpuno se slazem. Sofisticirani troll. U pocetku se polako uvukao, cak je i meni bio zanimljiv, ali je u zadnje vreme pokazao svoj pravi obraz i namjeru. Potpuna transformacija u profil patoloskog narcisa.
Obzirom da sam ga vec par puta opozorio da ne vredja ostale komentatore i autore portala, ovaj put je zaradio blok.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Anarho

sofisticirani trol?! pa vidim da smo poprilično kreativni u etiketiranju.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  GER

Zlatan je narcisoidni bolesni serator. Točno tako, kolega. Drugima stavlja svoje riječi u usta i onda ih napada. A ovaj Zvrk koji ga kao brani i Zlatan su možda jedna te ista osoba.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  zlatan

jedan od tih izvornih je bio jeljcin sa svojim kosim očima.

dusan
Gost
dusan
3 godine prije
Reply to  zlatan

tiva i teva budisticka pokrajina pa o tome je najbolje d popricas sa sojgu on je otamo pa da ti on objasni sve o tim plemenima i osvajanjima uz dobru pljusku zasigurno i nogu u prkno

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  zlatan

1. Ti mali narodi postoje. I to po nekoliko desetaka milijuna. Koliko ima Apača ili Komanča?
2. Grobnia na Altaju, pred 10000 god. BJELKINJA. Mumije u kineskoj pustinji 4000(?) g. stare mumije bjelaca. Prije dnk se znalo i po tkanju.

dusan
Gost
dusan
3 godine prije
Reply to  dugi

a skoro ali izmedju redaka

dusan
Gost
dusan
3 godine prije
Reply to  zlatan

uuuuu zemljace kijevsak rusija pa to je prav rusija jojjj uzas za objasniti

bole
Gost
bole
3 godine prije

Dobicete k…..!

creative01
Gost
creative01
3 godine prije

To je več davno dio američke kulture …

maja
Gost
maja
3 godine prije

bas bivsi poljaci ´wolfowitz i brzezinski mrze rusiju iz dna duse – i ta dvojica – sa drugim suradnicima, a la levy strauss i sl, napravili su odavno usa-geostrategiju – koja je pocela prvotno sa kaznjavanjem par desetaka drzava – koje nisu dale svoje resurce, koje nisu ponizno prihvatile ujka sama i njegove blagodati. wolfowitz – brzezinski doktrina nalaze – da sve drzave koje ne suradjuju sa usa, tj. koje nisu spremne dati svoje resurce na raspolaganje ovima, te koje pokusavaju igrati usa-konkurenciju – moraju obavezno biti kaznjene. ili drzavnim prevratom, ili objavom rata, ili odr. cijepivima, prehramb. koncernima i bankama, tj. muljazama svih vrsti – danas u vidu vladavine mega-koncerna (prehrambeni, farmacijski, bankarski, medijski i sl), nestajanja sela, opcim siromastvom, ratu klimom po svijetu, globalizaijom i takvom ideologijom (agenda 21). kad se “dogodila” ukrajina svi ljudi s mozgom i ocima znali su zasto, ali se dogadja i afrika i venezuela itd. po novoj new pentagons maps – vidi se tocno kud cilja ta doktrina – ostaje jos samo g8. na koncu ce se jos i ti preostali predatori medjosobno poklati. ak dotle dodje…..

đorđe
Gost
đorđe
3 godine prije

treba im sve prodati , potrošiti lovu a onda im sve oduzeti i proterati ih

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

The Economist je list globalističke lihvarske elite u vlasništvu Rotschilda, a Edward Lucas, član je glavnog odbora think tanka “Center for European Policy Analysis” (CEPA) (Centar za europsku političku analizu”) sa sjedištem u Washingtonu i podružnicom u Varšavi. CEPA se bavi posebno srednjom i istočnom Europom i Balkanom. Predsjednik CEPA je hazar Larry Hirsch, a član glavnog odbora je i Janusz Bugajski, američki aktivist poljsko-hazarskog podrijetla, koji redovito piše propagandna sranja protiv Rusije i Sirije u Hanžekovićevom masonskom Jutarnjem listu. Na listi sponzora koji financiraju CEPA su između ostalih: zloglasni NED-umivena varijanta CIA-e, (koja sufinancira i Peščanik srpski elitni NGO sorosevaca iz cijele regije), američka misija pri NATO-u, američko ministarstvo vanjskih poslova,.. te mnoge privatne američke fondacije.

dusan
Gost
dusan
3 godine prije
Reply to  alan ford

bolje rci to je sve cia

zoran
Gost
zoran
3 godine prije

ovakvu izjavu je dala Olbrajtova pre par godina,da treba sve podeliti sa ostatkom sveta ali se posle nekog vremena izvinila uz komentar da nije dobro prevedena sta je htela da kaze.malo sutra.a mi sa balkana,sta reci,usli smo u masinu,ukljucena je centrifuga i tu je kraj.sve ce nam uzeti i bicemo samo puka sirotinja i nista vise.ocito da smo plitkoumno razmisljali.a narod ko narod lako ga je povesti i zavesti,otreznjenje je uvek bolno i dugo.

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Bravo civilizirane USA uz pomoč UK, Francuske u cijeloj svojoj povijesti ima čak 12 godina mira dok cijelo ostalo vrijeme nasilo ratovima “prodaju” svoju viziju yapadne demokracije u zamijenu za prirodne resurse, što je opet samo fini izraz za PLJAČKU

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Hebite se i gonite se u “civiliziranu USA + EU” svi vi guverneri sa podrucja bivse YU, nama vratite i ostavite Titovu dikaturu i sve sto je za Tita napravljeno i izgradjeno.

rotšild
Gost
rotšild
3 godine prije

Tako je, izletjelo mu je. Talmudski židov, neprijatelj čovječanstva, Sotona svijeta, pohlepni krvoločni zločinac hoće tuđa prirodna bogatstva, tuđe javno dobro Zbog toga sotoniziraju Putina.Pa čak i praščići na tzv javnoj televiziji govore laži o njemu. Pobjedom u Siriji Putin nas je ,za sada, spasio od Novog Svjetskog Poretka, ali talmudski židov neće odustati, on je u stanju poklati pola svijeta da bi vladao kao “Izabrani “narod. Živio Putin.

dusan
Gost
dusan
3 godine prije
Reply to  rotšild

addaddddadadddaaaaaaa talmudski to su ti sto kazu da su stigli sa venere da obuce goyu ili zivotinje znaci sve nas druge e ti ce zamlji zavrniti siju kad tad

marzic
Gost
marzic
3 godine prije

hrvatska ponajvise izvozi ,drvo ribu i naftu,jos se hvalimo sa uspjesnosti,

Omer
Gost
Omer
3 godine prije

E taj dugovjecni san him se nece nikad ispunit mater hm jebem posred picke onu civiliziranu

Bojan
Gost
Bojan
3 godine prije

Napred Putin i Rusi jebite mater toj američkoj stoci

Bojan
Gost
Bojan
3 godine prije

Jugoslavenski scenarij, ili kako od 24 milijuna slobodnih gradjana naciniti robove….

Globalizacija - globalna prijetnja
Gost
Globalizacija - globalna prijetnja
3 godine prije

“…Rusija nepošteno posjeduje…” (!) Pazi opasnog bezobrazluka i otvoirene teritorijalne prijetnje!! Onaj Nepomenik iz Vučje jazbine je bio mnogo iskreniji u svom zločinu, od ove američke “demokratije”, koju vrlo kreativno tumače. Već od slučaja do slučaja.

Globalizacija - globalna prijetnja
Gost
Globalizacija - globalna prijetnja
3 godine prije

Kao nekontrolisana vojna sila Ujka Sem je postao ogromna prijetnja svjetskom miru. Ujko ne priznaje nikakvo Međunarodno javno pravo. MJP je za Amere “Američki nacionalni interes”! Šta god mu to značilo-

Ahmed
Gost
Ahmed
2 godine prije

Neka neka mamu vam anglosaksonsku imperijalisticku..neka brat Putin cuva Rusiju i prirodne resurse..ponos je svih slavena i neka povede sve slavenske narode u oslobođenje od anglosaksonskog ropstva a židovi i anglosaksoni neka papaju govna

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Rusija sve to treba dati Americi (lavlji dio), te velikim zemljama EU (manji dio). Kad oni budu upravljali ruskim resursima, onda će to biti pošteno.

pusi
Gost
pusi
2 godine prije

engleska je stvorena ubijanjem sirote i otimanjem , pobili su na milinjune zbog zlata i drugih bogasava, i danas to rade iz sjene, englesku triba razmontirati.

Ado
Gost
Ado
2 godine prije

Englezi i Ameri-engleski bi opet htjeli nekakvih kolonija e pa dobit će što preko dvoje visi.

valentin
Gost
valentin
2 godine prije

Eto prirodne resurse Rusije treba dati židovima ,Hazarima. Njima je navodno Bog rekao da trebaju vladati svijetom.Oni su superiorni narod, nad rasa. Mi smo goje koje im trebaju služiti. Životinje koje treba poklati. Razmislite si, da nema toliko goja je li bi oni zbilja bili tako močni..

Krumpir
Gost
Krumpir
2 godine prije

Ma naravno, a govnarski SAD ih baš pošteno posjeduje.

Boris
Gost
Boris
2 godine prije

I Hitler se želio pogostiti Sibirom pa je popušio kitu. Da je kojom srećom krenuo u drugom smjeru, danas bi se kaubojci titlali sa Njemakog. Toliko o zapadnim velesilama.

Boris
Gost
Boris
2 godine prije

Pak taj Putin stvarno ni normalan ak misli sve zadržat samo za sebe. Zakaj se nebi malo ugledal na Rokfelere i Rošilde, kak oni lepo su sve podelili sa svima nama. O joj joj.
Ruku na srce mi više nemamo niš pa smo BO.

PHP
Gost
PHP
2 godine prije

Zanimljivo razmisljanje koje me podsjeca na kraj 3 djela dokumentarnog inetnet filma duh vremena ili zeit ghost . U kojem autori namecu “logican” zakljucak bajkovito podlog opisa kako je covjek kao vrsta sve zagadio , iscrpio i sada nam ostaje vrlo malo resursa koji su iskoristivi ali ih nema u izobilju i teritorijalno su u raznim drzavama koje nisu “umrezene” u zapadnu demokraciju. Zbog toga bi jedna “vlada” na razini svjeta pravilno, posteno i jednako upravljala sa svim resursima da svi imaju svega dovoljno za dug i sretan zivot, bez ratova, bolesti, problema….
Nosati tvorci ideologija opet smislili novu kao navlakusu za naivne ovcice, ko o cemu kurva o postenju.
Sotonisti uvidaju greske u svom programiranju ljudi, dtzava i kontinenata koje su pocinili zbog pohlepe, manjka znanja, morala,etike i zdravog razuma.
To saznanje ih tjera da naprave novi plan ocuvanja svoje vrste ,moci, uticaja i bogatstva , pa smisljaju nove metode i sisteme. Pravila koja su oni izmislili i nametnili sada prektajaju i okrecu iz jedinog razloga da je i njihova odabrana guzica u zivotnoj opasnosti

netman
Gost
netman
2 godine prije

Strašno, je li bilo pošteno istrebljivanje Indijanaca iz njihove pradomovine, ne stavljajući se ni na jednu stranu ovo je stvarno previše, a što je pošteno?

Zarko
Gost
Zarko
2 godine prije

Da dobar odgovor Putina odvratnim.ppvijesnim ubojicama i sotonistickoj gamadi englesko masonerijskoj gamadi .

bato
Gost
bato
2 godine prije

Edward Lucas – isto to rade i SAD sva bogastva okupiranih zemalja drže za sebe , to je za tebe Lukas pošteno posedovanje resursa drugih zemalja koje zbog toga tone u siromaštvo, pa stvarno je nepošen taj Putin koji svoje resurse koristi za dobrobit Rusa a ne Zapadne elite, Lukas u pravu si idiote bez granični imbecil

Jovo Kjava
Gost
Jovo Kjava
2 godine prije

U pravu je ovo Magare.
Zasto Bill Gates ima tolike milijarde a ja zivim od soziale.

Krešimir
Gost
Krešimir
2 godine prije

Tko vas pita pljačkaši i lazovi bjelosvjetski

Smithe33
Gost
Smithe33
2 godine prije

A person essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Fantastic job! eaeekaceakfkbega

Robert P.
Gost
Robert P.
2 godine prije

Da ovi bahati englezi vrate sve bogatstvo stečeno ´¨¨nepoštenim korištenjem tudjih resursa¨´ i sav kamen od kojeg im se otok sastoji trebali bi iskopati i prodati…. ostala ni samo Britanska brazda na dnu sjevernog atlantika….

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije

Englezi polako gube ostatke kolonijai neznaju kako ce ubuduce poslovati. Nama su prodavali pamet I ucili nas kapitalizma. Tako su podmitili politicare da prodaju sve sto je vredno u zemlji. Slucajno vlasnici telekoma su postali nemci, elektrodistribucije austrijanci, rafinerije grci, rudna bogatstva su se podelila sa svicarcima, italijanima, I drugih zemalja preko grka I bugara. Zemlju kupuju hovandzani I izraelci, u Srbiji razni seici. Lokalnim biznismenima je ostalo nesto preradzivacke I tekstilje industrije kao I lokalna trgovika koja prodaje nemacke, francuske, holandske, americke I dr. razvijene zapadne drzave. Pored kineskih to su proizvodi globalne ekonomije kao sto su Prohter I gembel, Henkel, BASF, pa cak su I marke sokova koje kupuju od nas zapadne. Uzimaju nam kvalifikovanu radnu snagu koju su ostavili bez posla I prave nam razne politicke razmirice da mogu politicki da nas kontrolisu. To im Rusija, Kina, Iran I neki drugi ne dozvoljavaju pa zato I postoje tenzije I ratovi. Toliko je capital uporan I agresivan da zgrabi sto vise prirodnih bogatstva, da su sremni da izazovi I svetski rat.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik