Egipat postavio uvjet za ulazak u “Arapsku vojnu koaliciju”

Abdel Fattah al-Sissi
8 komentara

Član Povjerenstva za obranu i nacionalnu sigurnost u egipatskog parlamenta, Ahmed Ismail, naveo je uvjet Egipta da prihvati ulazak u bilo kakvu arapsku vojnu koaliciju.

Kako prenosi egipatski dnevni list Marsad, Ahmed Ismail je nakon velike konferencije u Rijadu izjavio “da će se Egipat pridružiti bilo kojoj arapskoj vojnoj koaliciji, ali pod uvjetom da aktivnosti saveza ne budu usmjerene protiv sirijske vlade ili države”.

Dodao je kako Egipat može biti uključen samo u napade protiv terorističkih skupina unutar Sirije.

Ranije ove godine je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry naveo kako Egipat neće sudjelovati u bilo kakvom vojnom sukobu u Siriji, ističući kako, osim političkog procesa, ne postoji nijedan način da se okonča u sirijskom kriza.

“Međunarodna zajednica mora shvatiti da vojni sukob nije način za rješavanje krize u Siriji. Moraju se u prisutnosti ukloniti terorističke organizacije i tek onda međunarodna zajednica može stupiti u sirijskog arenu. Ne može se nastaviti raditi na destabilizaciji Sirije i međunarodna zajednica nema kredibilitet, ako teroriste ne eliminira u potpunosti”, rekao je Sameh Shoukry.

Uoči izjave egipatskog ministra vanjskih poslova su ruski vojni izvori za list Izvestia potvrdili prisutnost egipatskih vojnih savjetnika u Siriji, što je bi logičan nastavak nedavnih pozitivnih promjena u odnosima između Kaira i Damaska.

Egipatska vojska je stvarno prisutna na sirijskom teritoriju i sudjeluje u borbi protiv terorističkih organizacija, potvrdili su izvori u ruskim vojnim i diplomatskim krugovima.

“Naravno, ova informacija je istina. Svatko razumije da će sudjelovanjem u sirijskom sukobu omogućiti utjecaj na buduće događaje u Siriji i u regiji. To i ne čudi. Uostalom, nitko u medijima gotovo da ne govori o prisutnosti specijalnim snagama drugih zemalja na području Sirije, koje usko surađuju a sirijsko vojskom na sirijskom teritoriju, zemlji u kojoj se odvija  geopolitički i regionalni sukob, pa to je prirodni tijek događaja”, piše Izvestia, pozivajući se na svoje izvore.

S druge strane, list napominje da je Damask spreman prihvatiti sudjelovanje bilo koje arapske zemlje koja će poslati svoje snage u Siriju u borbu protiv takozvane “Islamske države” i drugih terorističkih organizacija.

Nije čudo da je se Egipat odlučio na ovaj korak, obzirom na ISIL i Muslimansko bratstvo prijete integritetu egipatske države. U tom smislu, sirijska vlada će pozdraviti svaku arapsku vojsku koja će se iskreno uključiti u borbu protiv terorizma.

Libanonski list Al-Safir je 24. studenog 2016. izvijestio da je tada u zračnu luku Hama, stratešku bazi oko 220 km sjeverno od Damaska, došla grupa egipatskih vojnih pilota. Osim toga, izvješće navodi da je u to vrijeme Damasku sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom Al-Moallemom razgovarao visoki egipatski diplomat.  Al-Safir javlja da bi to mogao biti samo ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Shoukry ili netko od njegovih najbližih suradnika.

Informacije o prisutnosti egipatske vojske u Siriji su ranije objavili i iranski mediji, ali i izvori takozvane “naoružane sirijske oporbe”.

Istovremeno je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi je u intervjuu za portugalsku televiziju pozvao vlasti u Damasku na “najdosljedniju borbu protiv terorizma i na obnovu stabilnosti u zemlji”. Osim toga, naglasio je kako je njegov prioritet “podržati nacionalnu vojsku Sirije”.

Odnos Egipta i Sirije se počeo mijenjati na bolje nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mursija i kada su se u listopadu prošle godine sastali šefovi obavještajnih službi dviju zemalja, Ali Mamlouk i Khaled Fawzi.

Osim toga, Kairo podržava Damask i na međunarodnoj razini. Naime, Egipat je tijekom glasovanja 8. listopada podržao ruski nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Siriji, ali su SAD, Velika Britanija i Francuska iskoristili pravo veta i blokirali dokument.

Arapska vojna koalicijauvjeti
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Five Eyes
6 godine prije

Dobra vijest, Logicno uljepsali ste mi dan !!!

Laki Topalović
6 godine prije

Bravo generale

Jupiter
6 godine prije

Generale ti si zaboravio kako peglaju jevreji kada si prijatelj njihovih neprijatelja

panStje
6 godine prije

Nije Sisi, veslo siso…:)
Odlicna vijest!

Tuberajt
6 godine prije

Sve ide po planu.Znaju se sudionici ww3 a trenutno se okupljaju arapske snage za taj scenarij.

tuf
6 godine prije

I eto danas u Egiptu teroristicki napad. Slucajnost, naravno !

subaru
6 godine prije

Odgovor Sisiju je stigao danas sa ubijenim koptima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI