Šveđani nepokolebljivi pred zahtjevima Turske za NATO

Erdogan - Svedska - NATO
17 komentara

Ogromna većina Šveđana vjeruje da njihova zemlja ne bi trebala iznevjeriti svoja pravna načela kako bi ispunila uvjete Turske za ratifikaciju kandidature Stockholma za članstvo u NATO-u, prema novoj anketi Ipsosa koju je naručio švedski dnevnik Dagens Nyheter i koja je objavljena u ponedjeljak.

Istraživanje je pokazalo da 79% ispitanika smatra da bi se njihova zemlja trebala “zauzeti za švedske zakone” suočena sa zahtjevima Turske. Ovu crvenu liniju, rekli su, ne treba prijeći čak ni “ako to odgodi ulazak u NATO”.

Samo 10% je reklo da bi “Švedska trebala pokušati ući u NATO što je prije moguće”, čak i ako to podrazumijeva zakonske kompromise, dok je 11% reklo da nije sigurno.

Anketa pokazuje samo manje razlike u mišljenjima između različitih društvenih skupina. Za muškarce se kaže da su otvoreniji za kompromise s Ankarom od žena, iako su također skloni inzistirati na zaštiti pravnih načela zemlje. Što se tiče razlika po političkoj liniji, oni koji glasaju za desničarske stranke skloniji su pristati na pristup davanja i uzimanja.

Unatoč kašnjenju u pridruživanju NATO-u, anketa je pokazala da čak 60% Šveđana i dalje želi postati dio vojnog bloka predvođenog SAD-om, a samo 19% protivi se kandidaturi Stockholma za članstvo.

Istraživanje, koje je provedeno između 6. i 18. prosinca, temelji se na 1248 intervjua sa švedskim biračima.

U lipnju je NATO pristao primiti Švedsku i Finsku u blok, ali njihovu kandidaturu za članstvo tek moraju ratificirati sve članice saveza, dok se još čeka odobrenje Mađarske i Turske. Ankara je oklijevala finalizirati proces pristupanja, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan tjerao je Švedsku i Finsku da učine više u borbi protiv kurdskog “terorizma”, uključujući izručenje ljudi koje Turska optužuje za povezanost s terorizmom.

Početkom prosinca, Švedska je navodno postigla određeni napredak u tom smislu, izručivši Turskoj čovjeka koji je u svojoj domovini osuđen da je bio član Kurdistanske radničke stranke. Međutim, dva tjedna kasnije, švedski Vrhovni sud blokirao je izručenje Bulenta Kenesa, bivšeg glavnog urednika Zaman Dailyja kojeg je Ankara optužila za umiješanost u pokušaju svrgavanja Erdogana 2016. godine.

NATOŠvedskaturskauvjeti
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Svedska i Finska su već u NATOu. Sudjeluju na svim sastancima i imaju veći pristup podacima nego sto ce Turci ikada imati. Zauzvrat, Turci mogu da se ku*če sa Rusima i Irancima, i trpaju lovu u đepove.

Max
1 godina prije

Da su pravi , ostali bi neovisni.

gigi pinna
1 godina prije

A ti “švedski zakoni” vrijede i u više od 60+ “no go” zona? Ajme, Švedi, vi kao da ste iz Alan Forda ispali.

nessy
1 godina prije

Svidjelo se nekome ili ne, Kurdi redovito izvode teroristicke bombaske akcije po Turskoj. Samim time, spadaju pod definiciju terorista. Mozemo raspravljati o razlozima i opravdanosti, ali, to je to. Druga stvar je sto Turska pokusava zatvoriti svakoga tko zine protiv rezima, od sportasa, novinara, opozicije pa nadalje. Fetulah Gulen je, nedvojbeno, bio organizator neuspjelog puca. USA ga stiti, vec desetljecima, a CIA mu daje sve zamislive pogodnosti. U tom slucaju Erdogan nije bio tako principjelan. Zasto nije prekinuo diplomatske odnose sa USA? Njihov sticenik, ga je pokusao ubiti, i napraviti drzavni udar, nakon, doslovno, desetljeca pripreme. Njegovi poslusnici, indoktrinirani od djetinjstva, su se infiltrirali u sve vazne drzavne sluzbe u Turskoj, jedino u policiji nisu imali toliko uspjeha.

Karma
1 godina prije

Jeeba vas Roschildov nato kamatarska ekipa.

Rimtutituki
1 godina prije

Ne zanima to Erdu,njega zanima manipulacija,sad udarac u bure,sad u obruc,tamo,vamo,gore,dole,a usput dela li dela

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI