EKSKLUZIVNO: Reportaža iz bivšeg postrojenja Ine u Siriji (VIDEO-FOTO)

Karta Hayan - Bivša Inina postrojenja
22 komentara

Početkom siječnja je ISIL u blizini Palmire postavio eksploziv i raznio dio bivših postrojenja Hayan, koja su nekada bila u vlasništvu hrvatske naftne kompanije INA. Hrvatski mediji su potvrdili da se sa snimke može zaključiti da je ISIL postavio tone eksploziva postavili su oko plinskog postrojenja Hayan, 100 kilometara istočno od Homsa, te da su ga digli u zrak. Nakon toga su se vodile rasprave o mogućnosti povratka Ine u Siriju.

U istočnom Homsu trenutno traju operacije oslobađanja širih područja i sirijska vojska napreduje prema Palmiri. Oslobođeno je plinsko postrojenje Hayan i ruski novinari agencije FAN su objavili snimke, fotografije i reportažu o akcijama sirijske vojske, te o stanju u kojem se nalazi bivše postrojenje Ine, koje trenutno čuva ruska vojska.

Izvješće ruske agencije FAN iz plinskog postrojenja Hayan

Sirijska vojska i afganistanske šiitske milicije Fatemiyoun su uz podršku ruskih zrakoplova oslobodili područja Hayana i uspostavile potpunu kontrolu nad istoimenim postrojenjem za preradu plina koje je nekad pripadalo Ini.

Nakon oslobađanja je mjesto posjetio posebni izvjestitelj iz Savezne novinske agencije (FAN) Kiril Otter.

Militanti terorističke organizacije “Islamske države” su u protekla tri dana pokrenuli tri napada na Hayan, ali su odbijeni na sjeveroistoku, u podnožju brda Hamra i naftnih polja Jazal.

Unatoč pokušajima protunapada terorista, zbog ofenzive vladinih snaga na Palmiru se ISIL dalje povlači prema istoku i sjeveroistoku.

Tijekom posljednja tri dana su sirijske snage i saveznici gotovo dvostruko smanjiti udaljenost između grada i svojih položaja. Unatoč žestokom otporu terorista “Islamske države, ključno raskrižje, poznatije kao “trokut Palmire” na zapadnoj periferiji, odaljeno je ne više od 10 kilometara, a prema nekim izvorima i manje.

Mediji govore da su vladine snage na “5 kilometara od Palmire”, ali to vjerojatno nije istinita. U ovom trenutku, agencija FAN nema točnih podataka o tome što se događa u područjima farmi Al-Qadr, kao ni kakva je situacija u južnom sektoru fronta. Sirijska vojska se najviše bori na sjeveru linije kontakta, dok drugi dio imaju sve šanse da ubrzo zauzme uzvisine sjeverno od “trokuta Palmire”.

S jedne strane, prebrzo napredovanje bi bilo rizično, zbog poznate “opijenosti uspjehom” među sirijskim snagama, tako da je borbe bolje voditi polako, uništavajući uporišta ISIL-a koji ne napušta svoje položaje. U slučaju bilo kakvog ozbiljnijeg napada terorista, njega lako može spriječiti rusko zrakoplovstvo, koje će nakon uspješnog proboja “trokuta” od strane sirijskih snaga povećati intenzitet udara na ISIL, koji će biti prisiljen na pregrupiranje.

U ovoj fazi je nedvojbeni uspjeh vladinih snaga preuzimanje potpune kontrolu nad postrojenjem za obradu plina Hayan i zauzimanje nekoliko taktički važnih uzvisina u području polja Jihar.

Iz nekoliko izvora bliskih Ministarstvu nafte i mineralnih resursa Sirije je dopisnik agencije FAN saznao kako se priprema obnova postrojenja u kratkom vremenu i nastavak proizvodnje nafte i plina.

Prema informacijama tehničkih stručnjaka koji imaju pristup projektima sirijskog Ministarstva nafte, u obnovu postrojenja i cjevovoda će biti uključeni ruski inženjeri.

Za portal službeni portal sirijskog Ministarstva nafte Syria Oil je izjavu dao generalni direktor pogona Hayan.

“Štete od terorista su velike laboratorij. Mi ćemo raditi na razvoju plana i započeti proces obnove pogona i proizvodnje plina”, rekao je Asad Sulejman, ravnatelj plinskog postrojenja Hayan.

“Nakon završetka čišćenja ćemo znati razinu oštećenja koje ja postrojenje pretrpjelo u eksploziji podmetnutoj od terorista. Međutim, neka oprema, alati, pumpe i ventili su rastavljeni i ukradeni od strane terorista za korištenje na drugim mjestima”, rekao je Asad Sulejman.

Inženjer Sulejman da je rekao “kako je Hayan proizvodio tri milijuna kubnih metara čistog plina za proizvodnju električne energije, 150 tona domaćeg plina i oko 5 000 barela Mtkatvat plina”.

Prestanimo se lagati – Assad je Inu već protjerao iz Sirije

FOTO : Razmjeri uništenja postrojenja Ine u Siriji koje je oslobodila sirijska vojska i čuvaju ih ruski vojnici (Izvor: FAN/ Kiril Otter)

Bivše postrojenje Ine u Siriji
Bivše postrojenje Ine u Siriji
Bivše postrojenje Ine u Siriji čuva ruski vojnik
Bivše postrojenje Ine u Siriji čuva ruski vojnik
Bivše postrojenje Ine u Siriji čuva ruski vojnik
Bivše postrojenje Ine u Siriji čuva ruski vojnik
Bivše postrojenje Ine u Siriji - ruski vojnici
Bivše postrojenje Ine u Siriji – ruski vojnici
Bivša Inina postrojenjabušotine nafteHayanruski vojnici
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nikola Turajlić
7 godine prije

Vjerujem da je naša Vrhovnica Madona Kolinda BBh u razgovoru sa ministrom Lavrovom dogovorila i način povrata INA-in naftnih i plinskih postrojenja u Siriji. Hrvatsko naoružavaanje Alahovih bojovnika je doprinjelo ruskoj afirmaciji kao svjetske velesile, pa će Putin iz zahvalnosti pritisnuti Asada da Hrvatsku prizna kao sirijskog snabdjevača municijom, (korz cijevi ISIL-ovaca). Ne mogu dočekati da se naša spasiteljka sretne sa satrapom Putinom, koji će biti fasciniran njenom pojavom u kričavo crvenoj haljini i moguće je da, ako naš dobri Hrvatski Bog bude htio da ovog trefi šlag. To bi bio, ne samo, za slobodni i demokratski, već i čitav svijet spas u posljednji čas, jer je ovaj spreman izazvati nuklearni rat.

Majkl Đordan
7 godine prije

Treba vrtiti priču da je INA u vlasništvu Mađara (MOL-a) i da bi bilo fer Mađarima, koji se nisu kompromitirali u sirijskom ratu, vratiti njihova postrojenja. Koliko god ovo što sam napisao bila sprdnja, kad malo bolje razmislim to je možda i jedini suvisao način na koji vrijedi pokušati smekšati Ruse i Sirijce pa da se INA vrati na ta plinska polja.

Ipak vjerujem da vrhovnica više razmišlja o vojnoj opciji i slanju naše moćne vojske da silom vrati vjekovna hrvatska plinska nalazišta.

Georgij Žukov
7 godine prije

Nakon mudre , racionalne , pragmaticne i konstruktivne politike hrvatskih vlada a vezano za rat u Siriji , te svekoliku pomoc koju su uputili narodu Sirije (slanjem oruzja teroristima isila , te podrzavanjem sankcija Baschar al-Assad -u te njegovim saveznicima Rusima i Iranu ), za ocekivati je da ce Sirijska vlada nakon sto definitivno oslobodi i obnoviti Inina postrojenja , modernizirati pogone , te pozvati kolindu i plenkovica da svecano presjeku vrpcu i potpisu ugovor u kojem Sirijska vlada garantira sigurnost radnika Ine te nesmetanu proizvodnju punim kapacitetima . Naravno uz to ce rusi iz zahvale a u svezi glede podrske hrvatske ruskim nastojanjima za okoncanje sukoba u siriji i ukrajini, iz zahvalnosti rasporediti dva S-400 Triumph protuzracna sistema oko ininog plinskog postrojenja Hayan za zlu ne trebalo. P.S. sve pohvale hrvatskoj politici i drzavnistu na mudroj i razboritoj politici neutralnosti u svezi a glede rata u siriji i ukrajinu… Čitaj više »

USA exceptional
7 godine prije

Nije tema, ali nema veze.
Engleske novine The Telegrapf javljaju, recimo da je istina, da je rusko ministarstvo obrane izjavilo da ce napraviti repliku od Reichstag gdje ce ruska teritorijalna obrana moci vjezbati.

Onda te novine dalje pisu ovako,
Njemacka je odredila da poveca svoje oruzane snage ( sto je ocita prijetnja Rusiji, nakon tragedije s Hitlerom } i bas na to Rusi sad uzvracaju s provokacijom.

Dakle sto je doslo prije u ovoj prici?

The provocative announcement came as Germany said it was going to increase the size of its armed forces amid growing concerns over the security of Europe.

čitatelj portala
7 godine prije

I sad će naši licemjeri tražiti povratak plinskih nalazišta i postrojenja?! cccccc

gogijard
7 godine prije

Vrlo lako moguće da je expoloziv kojim je minirano postrojenje došao upravo i Hrvatske.

Michael Collins
7 godine prije

Standardna priča sa sirijskom vojskom – ono što oni i NDF izgube za dva dana, vraćaju pod svoju kontrolu dva mjeseca.
Assad je već izjavio, što je uisitnu iznenađujuće, da su vrata INA-i širom otvorena u Siriji i u Iranu. Znam da bi ovdje mnogi na forumu htjeli suprotno, ne kažem da nismo ni zaslužili bolje ali to dotični forumaši govore sa nekih drugih pozicija za razliku od mene.
Kakva KGK, kakav Stier, kakvi bakrači – srećom, njih se ne pita ništa u vezi ovoga.

Tadmur
7 godine prije

Svi se uhvatili plinskih polja kao pijan plota….Nije samo nafta i plin u pitanju.Jednog dana kad stane rat mora se obnoviti porušena infrastruktura, a svi znamo koliko su firme iz bivše Juge imale poslova u Siriji i Iraku,Ovakvim potezima balkanskih vazala sve je to dodatno kompromitovno. A o izvozu oružja legitimnim vladama ( a ne divljim hordama) ne treba trošiti riječi.Rezultat te kratkovidne politike je svrstavanje na pogrešnu stranu 2011 g.a posljedice će doći na naplatu.

krivA
7 godine prije

…ma di je problem…??!! Lipo cemo prec na fazol, slanutak, lecu i ostale grahorice…bit ce plina, bit cemo plinovito osigurani…, ma i USA ce ga uvozit! A oni koji, ne zelim nikome bolest, igrom nestretnih okolnosti budu “pod fibrom”, mogu “glumit”kalorifer…., tako da je problem grijanja osiguran a uz to jos i tretmani aroma terapijom…ma procvat zdravstvenog turizma…, ali priko zime jer peiko lita kad je priko 30 a i kad ave to uskuha…, ma otjerasmo svu ovu “divnu” kljentelu na koje se statisticari i pogranicni turisticki utjerivaci uopce ne osvrcu. Bitna su ostvarenja nocenja, sletio miljuntni putnik, a kvaliteta gostiju…?! Zato…ekipa navali..! Dobar fazol na daleko se cuje!!!

jale
7 godine prije

Hrvatska definitvno nije odigrala pozitivnu ulogu oko Sirije, nije bila na strani pravde, nije bila na strani istih onih principa zbog koje je poslala u rat i u smrt hiljade svojih mladića i djevojaka. To licemjerje pa i stid zbog toga osjećaju pomalo svi razumni, svjesni, svi koji prate ovu tužnu sirijsku epopeju. Hrvatska je posredno i neposredno pomagala glavosječe, teroriste. Hej, halo i tačka! Nema dalje. Nema više. Dno dna.

čitalac
7 godine prije

Da, HR se može oprostiti od polja nakon što je HR vlada nesebično i obilato slala oružje bradonjama.
Što drugo i očekivati? Pa nisu Sirijci budale…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI