Dok se napetosti u Nagorno-Karabahu povećavaju, Lavrov poziva na slanje ruskih mirovnih postrojbi na to područje

Sergej Lavrov
26 komentara

Ranije tijekom dana, armensko Ministarstvo obrane izjavilo je kako “zadržava pravo” mogućnosti izvođenja napada na bilo koji vojni objekt u Azerbajdžanu, nakon vijesti o tome da je Baku izveo napad na vojne resurse, koji se nalaze na armenskom teritoriju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je najavio kako bi bilo ispravno postaviti ruske vojne promatrače na crtu nadzora i razgraničenja u Karabahu, kako bi se osigurao prekid vatre. Istaknuo je kako konačna odluka ovisi o Erevanu i Bakuu, dodajući, međutim, da bez političke nagodbe dviju zemalja vojno rješenje sukoba neće donijeti pozitivan rezultat niti za jednu stranu.

“Za ovu misiju bili bi sasvim dovoljni vojni promatrači. Vjerujemo kako bi bilo u potpunosti ispravno kada bi ti vojni promatrači, koji bi bilo ondje radi održavanja prekida vatre, bili iz redova ruske vojske. Naravno, polazimo od činjenice da će i Erevan i Baku uzeti u obzir naše prijateljske odnose i odnose strateškog partnerstva”, rekao je ministar.

U međuvremenu, azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev primijetio je da bi mirovne snage mogle biti poslane na to područje samo ako Baku i Erevan obostrano pristanu na pregovore i prekid vatre. Također je tvrdio da i Turska mora na neki način sudjelovati u tim pregovorima.

Prije toga, službeni je Erevan izjavio da je azerbejdžanska vojska napala armenske vojne resurse, koji su bili smještenu na armenskom tlu te da su armenske snage zadržale pravo napada na bilo koji vojni objekt koji se nalazi na azerbejdžanskom teritoriju. Istodobno, Baku je naglasio da su uništene jedinice gađale azerbejdžanske vojne objekte, dodajući da će svaki napad na azerbejdžanske civilne objekte rezultirati uzvraćanjem vatre.

Prijepor koji je stariji od desetljeća ponovno se razbuktao 27. rujna, kada su se Azerbajdžan i Armenija međusobno optuživali za provokacije i napade, koji su se dogodili na crti razgraničenja.

Nagorno-Karabah ili Artsakh, regija s većinskim armenskim stanovništvom, proglasila je neovisnost od Azerbajdžana 1991. godine, nakon što je Baku prethodno ukinuo njezin status autonomne pokrajine. Taj je potez rezultirao velikim vojnim sukobom između Bakua i Erevana, koji je rezultirao velikom materijalnom štetom na tom području, kao i smrtnim stradanjima najmanje 40.000 ljudi. Međutim, 1994. godine obje strane su se dogovorile na započinjanje mirovnih pregovora o sporu, uz posredovanje OESS-ove skupine iz Minska, na čelu s Rusijom, SAD-om i Francuskom.

Sukob je od tada ostao zamrznut, a Nagorno-Karabah je i dalje međunarodno nepriznata država.

BakuLavrovNagorno-Karabahruski vojnici
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
3 godine prije

Ruske mirovne snage bi bile jedini nacin da se tamo uspostavi neki trajan mir koji bi omogucio i nastavak politickog procesa

SULE
3 godine prije

Evo diplomat kmecavci opet u akciji tako su Siriju uništili sa svojim diplomatskim pregovorima i dva naftna polja drže Kurdi SAD Turci a Asada ostale kosti od drzave-to sad Rusi hoće primijenit jadnim Armenija, Zašto se Putine boji Turčina Erdogana?

vinko
3 godine prije

Dok se uz rusku granicu stvara Ring of instability
Ovako je govorio Lukasenko – 6.08.2020 – povodom hapsenja Rusa u Bjelorusiji da su dosli napraviti obojenu revoluciju.

Лукашенко: «Не американцы и не натовцы сюда прислали 33 человека»

Lukasenko:
Ni Amerikanci ni Natovci nisu poslali ovdje 33 covjeka.

Lukasenko je sprdnja od drzavnika.
Prije par dana je otisao u zatvor vidjeti i razgovarati s kolovodjama obojene revolucije.
Rezultat: Lukasenko klaun

Sad mu je porucila Svetlana iz neke nato zemlje da ce u Bjelorusiji zapoceti gradska neposlusnost, kao strajkovi i slicno.

Sjetite se koliko je bilo svaki dan strajkova u Petrogradu prije nego sto s zapada dosao Lenjin i ugrabio vlast.
Mislim da ih je bilo svaki dan preko 100.

vinko
3 godine prije

Prica ova budala Lukasenko ovako:
Mi smo pomogli Svetlani Tikhanovskaoj da izadje iz Bjelorusije u Litvaniju na njen zahtjev.
Ona je rekla da nema novaca, ja sam naredio da se uzme iz drzavnog poduzeca 15 000 dolara i da joj se dade.
Hoce li se suditi Luki zato jer je pomogao kriminalcu izaci iz zemlje?
U Americi bi znali sto raditi s takvima.

pantagana
3 godine prije
3 godine prije zadnji put uredio pantagana
Janez
3 godine prije

Prvo neka azerbejdzan satare armenske separatiste pa onda mirovne snage posaljite

Max
3 godine prije

Rat se mora zaustaviti što Rusija i čini ali mislim da turci guraju Azere u rat.

Plavi
3 godine prije

Gdje Ruska čizma stana, tu trava više NE raste.
Ima jedna stara uzrečica…”Ne dao Bog da me Rusi brane, a Kinezi hrane.

borg
3 godine prije

Dosao je ANAMOONAJ s svojom antiruskom propagandom.
Psihicki bolesna osoba

Savovic Danilo
3 godine prije

Dobro jutro “logicari” iz sunčane Budve.Da vidimo šta to imamo jutros.Vruca tema ovih dana-Gorski Karabag.Pa mislim da je i jedino rješenje da Rusi preuzmu ulogu peacekeeper-a ali mislim da će to Baku usloviti učešćem Turske.Jer Rusija vojno naoružava obje strane tako da ne vidim problem da oni i posreduju.Ali ne vjerujem da će to proći bez “mirodjije” našeg velikog i dragog Sultana,zaštitnika svih muslimana….Šta mislite a?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI