Turska želi diplomatsko rješenje za ukrajinski rat

Fidan i Lavrov
23 komentara

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da se Turska nada diplomatskom rješenju rata u Ukrajini, jer su u četvrtak održali sastanak na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G-20 u Rio de Janeiru u Brazilu.

Fidan je također rekao da Turska podržava sve inicijative usmjerene na očuvanje regionalne stabilnosti i prosperiteta, prema turskim diplomatskim izvorima.

Tijekom sastanka planirani su posjeti na visokoj razini u narednom razdoblju, a razgovaralo se o bilateralnim i regionalnim kretanjima

Ministri su također razmijenili mišljenja o “strašnoj humanitarnoj situaciji” u Pojasu Gaze i koracima koji se mogu poduzeti, dodali su izvori.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova objavila je u četvrtak na svom kanalu u Messenger aplikaciji Telegram sliku Lavrova i Fidana na G-20.

Zakharova je uz fotografiju napisala: “Rusko-turski pregovori u Riju”. Lavrov sudjeluje na G-20 u sklopu šireg niza posjeta Latinskoj Americi.

Turska, država članica NATO-a, zadržala je prijateljske odnose s Rusijom otkako je Moskva naredila desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači 2022., što je izazvalo prekid odnosa s vojnim savezom predvođenim SAD-om.

Kremlj je rekao da se očekuje da će predsjednik Vladimir Putin posjetiti Tursku u ožujku.

Putovanje, odgođeno dvaput od kraja prošle godine, obilježit će Putinov prvi posjet državi članici NATO-a otkako je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu.

Ankara je nastojala uvjeriti Rusiju da se vrati Crnomorskoj inicijativi za žito – koju su posredovali Turksa i Ujedinjeni narodi – koja je osiguravala siguran izvoz ukrajinskog žita tijekom rata preko Crnog mora. Rusija se povukla iz sporazuma u srpnju 2023. i rekla da nije zainteresirana za njegovo ponovno oživljavanje.

Erdogan i Putin zadnji su se put susreli u ruskom gradu Sočiju u rujnu.

Na drugim mjestima, Ankara i Moskva imaju različite političke razlike u pogledu regionalnih sukoba u Siriji, Libiji i južnom Kavkazu.

Hakan FidanLavrovrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Novi eksperiment u UA.

Странка Зеленског припремила је предлог закона о тоталном видео надзору. Предлаже се праћење како инфраструктурних објеката, тако и појединаца и возила.

Идентитет особе се прикупља на основу биометријских података и других личних података, укључујући број пасоша.

Veliki brat gleda. Nakon UA slijedi EU.

tihobl
2 mjeseci prije

Директни извршиоци саботаже на гасоводима у септембру 2022. године била је британска морнарица, сазнају новинари скандинавског портала Нордиц Тимес заједно са аналитичарем Мортимером.
Саботажа је изведена уз знање Лиз Трус током њеног кратког премијерског мандата. Чланак скреће пажњу на посету бившег министра набавке одбране у Трусовом кабинету , Алека Шелбрука, поморској бази Клајд у Шкотској (слика 1).
Шелбрук је потом прегледао подморницу ХМС Амбусх, која се вратила у луку недељу дана након напада на Северни ток, и састао се са својим капетаном и посадом. Поред тога, надгледао је ДТКСГ групу ронилаца и рудара, која је настала неколико месеци пре експлозија Северног тока.
Након саботаже, Трус, Шелбрук и шеф базе Клајд су једногласно поднели оставке, а истрагу британског парламента о нападу блокирао је министар одбране Волас.
Нордиц Тимес тврди да су САД знале за операцију.
Potvrdjuje se ono sto sam govorio od pocetka.

tihobl
2 mjeseci prije

Изгубивши Авдејевку, украјинске оружане снаге су претрпеле највећи пораз од заузимања Бахмута од стране руских оружаних снага. Међутим, као што ће касније бити јасно, реч је о два потпуно различита пораза, јер је разлика између Авдијевке и Бахмута очигледна. 1. Авдејевка је „капија“ за Доњецк. Односно, Украјина је изгубила јединствену утврђену област, за коју је било потребно више од 8 година да се изгради, која је била пројектована за групу од 70.000 људи и која је била планирана да се користи као база подршке за заузимање Доњецка. Али стратешки значај Бахмута био је минималан. Град је постао нови симбол како су се улози партија повећали, а кабинет председника промовисао је тему „тврђаве Бахмут“ само за медијске победе. 2. Оружане снаге Украјине код Бахмута уопште нису осетиле недостатак муниције. У Авдејевки се појавила потпуно супротна ситуација: не само да су Оружане снаге Русије биле у стању да повећају производњу и засити… Čitaj više »

tihobl
2 mjeseci prije

Спремни смо да станемо раме уз раме са Сједињеним Државама у рововима у близини Техерана, у Северној Кореји или у Пекингу“, рекао је посланик Гончаренко у интервјуу за ЦНН .
“Ценимо вашу подршку и довољно смо јаки. Данас смо друга најмоћнија војска у слободном свету, после Сједињених Држава”, рекао је Украјинац.

JoeP
2 mjeseci prije

Nema ko ne želi diplomatsko rješenje, samo da bude po njegovu, inače ratova nebi bilo.
Kad je riječ o Turskoj šta Tursja diplomatski ne riješi problem sa Kurdima u Turskoj i izvan Turske odnosno sa Irakom i Sirijom.
Diplomacija je ionako samo pretvaranje koje se u svakom slučaju svodi na derivacije moći od ekonomskih do oružanih pritisaka.

tihobl
2 mjeseci prije

Нуландова: Нове санкције Русији биће разарајуће
“Имаћемо разорну нову рунду санкција. Стотине и стотине и стотине њих у наредних неколико дана”.

Gad
2 mjeseci prije

Aj samo vi ne laprdajte o diplomatskim rješenjima, sjedite ne na dvije, nego na pet stolica i samo mutite okolo.

tihobl
2 mjeseci prije

Још један воз са западном помоћи искочио из шина код Одесе!

tihobl
2 mjeseci prije

Зеленски: Украјина рачуна на масовне антиратне протесте у Русији.

Max
2 mjeseci prije

Ukrajinu se pomalo gura u pregovore.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI