Moskva nije dobila ozbiljne prijedloge za mirovne pregovore s Kijevom

Sergei Lavrov
5 komentara

Rusija je više puta izjavila da je spremna za mirovne pregovore s Ukrajinom, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Moskva nije odustala od ideje mirovnih pregovora s Kijevom, ali nije vidjela istinsku želju za tim od strane Ukrajine ili njezinih zapadnih podupiratelja, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na tiskovnoj konferenciji u subotu u Antalyji. Rusija nije vidjela nijedan “ozbiljan” prijedlog za pregovore od propalog mirovnog sporazuma u Istanbulu u proljeće 2022., rekao je ministar vanjskih poslova novinarima na Diplomatskom forumu u tom turskom gradu. Ranije ovog tjedna, predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, rekao je da je njegova nacija spremna ugostiti mirovne pregovore između Moskve i Kijeva i djelovati kao posrednik u ovom procesu. “To nije pitanje za nas”, rekao je, upitan o potencijalnim razgovorima i spremnosti Ankare da pruži platformu za takav dijalog.

“Još jednom potvrđujemo da Rusija nikada nije odustala od mirovnih pregovora”, rekao je Lavrov, dodajući da je to pitanje postavljeno “više od desetak puta”.

U studenom je David Arakhamia, koji je bio glavni ukrajinski pregovarač u Istanbulu, izjavio da je tadašnji britanski premijer Boris Johnson otputovao u Kijev i uvjerio vladu Volodimira Zelenskog da se povuče iz pregovora. Sam Johnson je zanijekao bilo kakvu ulogu u tome.

U jesen 2022. Zelenski je izdao dekret kojim je Ukrajini zabranio bilo kakve razgovore sa sadašnjim ruskim vodstvom. Također je iznio vlastiti mirovni plan, koji je kasnije postao poznat kao “formula Zelenskog”. Ovaj plan zahtijevao je da Rusija povuče svoje snage sa svih teritorija koje Kijev smatra svojima prije nego što se uopće mogu pokrenuti bilo kakvi pregovori. Moskva je odbacila ovaj plan kao apsurdan i krivi Kijev i njegove podupiratelje na Zapadu za odbijanje bilo kakvog smislenog dijaloga. Također je rečeno da je spremna za mirovne pregovore sve dok se u obzir uzme realnost na terenu.

Lavrov je u subotu rekao da zapadne nacije u Kijevu nikada nisu uzele u obzir “legitimne interese” stanovnika Donbasa. Dok su ti ljudi još formalno bili državljani Ukrajine, vlade bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i Zelenskog “dosljedno su im uskraćivale njihova prava”, dodao je.

“Ne nedostaje nam dobre volje za razgovore”, rekao je Lavrov, dodajući da Moskva “nedostatak volje vidi s druge strane”. Zapad također nema “razumijevanja” situacije na terenu i još uvijek teži porazu Rusije vojnim sredstvima, dodao je.

Lavrovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Ukrajinsko ministarstvo obrane prekjučer je objavilo kako su njihove trupe protuzračne obrane u zadnja dva tjedna oborile jedanaest borbenih aviona Suhoj Su-34, dva lovca Suhoj Su-35 i jedan avion za rano upozoravanje i kontrolu Beriev A-50.

Index – poznat po svojoj objektivnosti izvještavanja o ratu u Siriji (Petar Stošić) i Covidu (Nenad Jarić Dauenhauer) – prenio je danas ovu vijest, članak ima naziv “Ovo što Rusi rade moglo bi kobno završiti za njih”, lako ga nađete na netu.
U tom istom tekstu navodi se da je u osvajanju Avdivijke poginulo 16.000 Rusa u odnosu na 2.000 Ukrajinaca.

Nitko se nije usudio potpisati pod ovu Indexovu tvorevinu – autor je naveden kao “Index vijesti”.

Max
1 mjesec prije

Od toga nema ništa.

Josip
1 mjesec prije

Kijev ce biti spreman za pregovore i mir kada se Ukrajnci sami rijese zidovskog smeca Zelenskog i zapadne “pomoci”. A Europa ce svisnuti od srama sto umjesto da je Ukrajinu gurala ka miru i odmaknula od poglepne Amerike, ona ju je uz pomoc Amerike doslovno ubila. I odgovorna je najvise za sve mrtve, a to joj Rusija nikada nece pomoci. Na kraju ce EU ostati i bez Amerike i bez Rusije u pripizdini zahvaljujuci ludoj krmaci Ursuli, Solcu, Macronu a bogme i Plenkovicu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI