Ulazak ”Tigrova” u Deir Ez-Zor Rusi krče krstarećim projektilima

28 komentara

U Deir Ez-Zoru se vode žestoke borbe na malom prostoru koji dijeli vladine snage koje nadiru prema bazi 137. brigade na zapadnom dijelu okružene enklave i iz pravca mjesta Al-Sholah prema sjeveru i zrakoplovnoj bazi Republikanske garde u istočnom dijelu.

U borbu se šalju velika pojačanja u tehnici i ljudstvu, a čini se da u kampanji sudjeluju i ruski vojnici.

Naime, rusko Ministarstvo obrane je potvrdio pogibiju dvojice svojih vojnika koji su  u tom području službeno djelovali u sastavu Centra za pomirenje sa sjedištem u Hmeymimu.

Dvojica ruskih vojnika su ubijena u granatiranju njihovog konvoja od stane terorista ”Islamske države”, ali ruski centar s ovom terorističkom skupinom ne pregovara o primirju i ruska vojska je odlučila uništiti teroriste u sirijskoj pustinji.

Prema ruskom Ministarstvu obrane, vojnici su pratili konvoj ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana.

“Konvoj je pao pod minobacačku vatru od strane terorista Islamske države u pokrajini Deir Ez-Zor. U granatiranju je jedan vojnik odmah ubijen, a drugi je teško ranjen. Ranjeni vojnik je odmah prebačen u bolnicu, ali je, unatoč nastojanjima liječnika, preminuo od teškog ranjavanja”, priopćilo je ministarstvo. Poginule vojnike je ministar obrane Sergej Šojgu preporučio za najviša državna odličja.

Ove smrti dokazuju sudjelovanje ruske vojske u kampanji deblokade Deir Ez-Zora, za koju je Glavni stožer ruske vojske odlučio da mora biti gotova što je prije moguće. Daljnje pogibije ruskih vojnika bi imale negativne posljedice po javno mnijenje i stav ruskog stanovništva o sudjelovanju zemlje u sirijskom sukobu.

Kako bi otvorila put sirijskoj vojsci, ruska mornarica je jutros iz Mediterana provela raketne napade krstarećim projektilima ”Kalibar” po položajima terorista u Deir Ez-Zoru.

S fregate ”Admiral Essen” je na teroriste u Deir Ez-Zoru proveden napad krstarećim projektilima ”Kalibar”, izvijestilo je Ministarstvu obrane Rusije.

Udari su provedeni na veće skupine i utvrde terorista oko grada Al-Sholah u pokrajini Deir Ez-Zor, koji je još bio pod kontrolom terorista.

U raketnom napadu su uništeni objekti za upravljanje vojnim operacijama, komunikacijski centar sa skladištima oružja i objekti za popravak oklopnih vozila.

Ministarstvo obrane je reklo da su ciljevi udara potvrđeni iz više obavještajnih kanala i da su učinkovitost udara potvrdile snimke izviđačkih zrakoplova i bespilotnih letjelica.

Dodano je kako je raketni napad pomogao napredovanju sirijskih snaga, te narušio planove militanata ”Islamske države” u pregrupiranju snaga i jačanju svojih preostalih u blizini Deir Ez-Zora.

Unatoč očajničkim pokušajima militanata ”kalifata” da zadrže položaje između sirijskih snaga koje nadiru sa zapada i juga i snaga u bazi 137. brigade i zrakoplovne baze Republikanske garde, koje se do sada još nisu spojile, malo je vjerojatno da će ISIL uspjeti u svojim  naporima.

Naime, jutros je sirijska vojska provela žestoko topničko granatiranje na položaje terorista južno od Deir Ez-Zora, na planinu Thardeh, koja je pod vatrom svih vrsta projektila još od jučer.

Inače, planina Tardeh je poznata po ”pogrešnom” napadu američkih zrakoplova na topničke položaje sirijske vojske. Prije godinu dana je američka koalicija uništila topničke položaje sirijske vojske i ubila od 90 do 100 vojnika, a 110 ih je ranjeno. ISIL je nakon samo sat vremena pokrenuo napad na planinu Tardeh, odakle je s lakoćom mogao gađati zrakoplovnu bazu, ključnu za obranu grada.

Oslobađanjem područja Majbal su jučer  elitni ”Tigar’ snage de facto je uspostavile vatrenu kontrolu nad zapadnim i južnim prilazima prema Deiru Ez-Zoru, a jutros su došli, prema nekim informacijama, na manje od dva kilometra do prvih linija obrane grada.

Nakon silovitog topničkog razaranja vrhova planine Tardeh, vjeruje se da je ISIL imao teške gubitke i da više nema snage za braniti planinu. Zauzimanje ove strateške uzvisine je posljednji korak koji bi trebao biti učinjen prije pokretanja posljednjeg velikog napada za deblokadu zrakoplovne baze, dok je na južnom obodu baze 137. brigade uništenje preostalih uporišta ”kalifata” pitanje trenutka.

deir
FOTO: situaciona mapa područja Deir Ez-Zor
Al-SholahCentar za pomirenje zaraćenih stranaKalibarKalifatkrstareće raketeruski vojniciSAAtigrovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
6 godine prije
KIKI
6 godine prije

Obruč je već probijen oko 12h4! Tigrov i vojska unutar grada spojili su se u bazi 137.

jonbonjovi
6 godine prije

Najnovija vijest na njemackom sputniku: “Syrien: Assad gratuliert Verteidiger von Deir ez-Zor zu Sieg über IS”
Asad cestita odbrani Dar ez-Zora pobjedu protiv IS

Koča Popović
6 godine prije

Naprid nasi! Americka propaganda radi pznom parom pa tako Vecernji list pise da ce Asadova vojska osloboditi DeZ!? Ni spomena o trogodisnjoj opsadi istoga grada. Oslobadjanje Rake se prikazuje kao veliki pothvat americke koalicije.

der
6 godine prije

Mnogi iz NATO pakta suze liju.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

**Saa imala 200 poginulih**…SAA će biti odbačena 30 km od grada** ..* crne zastave uzvraćaju udarac** đe’ su sad te ljud’ne???Odbačene su.Tačno.Odbačene jedno 120 km ali istočno od As Sukna?? ..katapultirane.Evo ja mislim da će Tigrovi i Brkini gardisti biti ** odbačeni ** još dalje prema Iračkoj granici.

Bosanska Pravoslavna Crkva
6 godine prije

Divne vijesti iz Sirije danas. Još da se unište bande u Idlibu i game over. Nadam se da nisam nikog uvrijedio.

Vorpatril
6 godine prije

R.I.P Ruski i Sirijski vojnici palima u borbi protiv terora.

jonbonjovi
6 godine prije

Evo jos malo lijepih slika:
https://www.youtube.com/watch?v=vf6J9zNUr7E

Svjatislav 989
6 godine prije

Gazite, gazite, meljite.Pisite zlatnim slovima kako se brani domovina.
Cuvajte to sto imate, kad drugi nisu znali.
Do godine u Libiji.

Svjatislav 989
6 godine prije

https://syria.liveuamap.com/
Map of Syrian Civil war/ Global conflict in Syria – Syria news – syria …

Ovi nikad nisu lagali… Oslobodjena je ..
Zivili heroji svoje domovine, Zivili Rusi.

prvi od 7
6 godine prije
Milan
6 godine prije

Postovanje za napaceni narod i legendu Issu… Cestitam Siriji slobodu.

ZGDUBRAVA
6 godine prije

Ma svaka cast rusima za razliku od ovih j* amera odraduju posel dole kak se spada bez puno zajebancije ravno u p*

Miro
6 godine prije

Bravo, Rusi, da vas nema trebalo bi vas izmisliti!

Nikola
6 godine prije

Američko ratno zrakoplovstvo se ponašalo kao zračne snage kalifata,kod planine Tardeh.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI