Njemačka izdaje najnovije informacije o raketama dugog dometa za Ukrajinu

Taurus krstarece rakete
44 komentara

Njemačka još uvijek nema planove da obezbijedi krstareće rakete Taurus dugog dometa za Ukrajinu, pojasnio je portparol vlade Steffen Hebestreit nakon smrtonosnih razmjena raketa i dronova između Kijeva i Moskve. Berlin je mjesecima odbijao da isporuči oružje, pozivajući se na zabrinutost zbog nekontrolisane eskalacije.

Otkako su se Velika Britanija i Francuska dogovorile da isporuče sličnu vrstu rakete Ukrajini u maju i julu 2023. godine, administracija predsjednika Vladimira Zelenskog sve više vrši pritisak na Njemačku da slijedi taj primjer.

Rusija je dosledno osuđivala isporuku sve snažnijeg zapadnog naoružanja Kijevu. Moskva insistira da takve pošiljke služe samo za nepotrebno produžavanje krvoprolića, bez promjene ishoda sukoba.

Taurus projektil njemačke proizvodnje nosi bojevu glavu od 500 kilograma i ima domet od oko 500 kilometara (300 milja).

Govoreći u srijedu, Hebestreit je potvrdio da će Njemačka nastaviti podržavati Ukrajinu i ” isporučiti sve što je moguće i odgovorno”. ” Na pitanje novinara da li bi to moglo uključivati ​​rakete Taurus, portparol vlade je samo rekao da “nema novog stava ” po tom pitanju i da su rasprave još u toku.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane je sa svoje strane naglasio da zemlja ” nema deficita koje bi mogla pokazati “, posebno kada je u pitanju podrška ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

U svom novogodišnjem intervjuu za Economist objavljenom u ponedjeljak, predsjednik Zelenski je rekao da će odsjecanje Krima od kopnene Rusije biti jedan od glavnih prioriteta Kijeva u 2024. Zvanični obnovljeni pozivi Njemačkoj da obezbijedi rakete Taurus, tvrdeći da bi oružje moglo pomoći Ukrajini ostvari svoj cilj.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u Kijevu još u septembru, njen ukrajinski kolega Dmitrij Kuleba izgleda ismijavao je odbijanje Berlina da naoruža svoju zemlju raketama dugog dometa.

Okrenuo se njemačkoj ministrici i rekao joj da je ” samo pitanje vremena ” kada će njena zemlja pristati.

Komentarišući tadašnje Kulebine opaske, njemački ministar odbrane Boris Pistorius ih je osudio kao „ ispravne. ”

Dok su neki političari u Njemačkoj također kritizirali kancelara Scholza zbog njegovog odbijanja da isporuči projektile Taurus Ukrajini, postoje političke snage u zemlji, uključujući desničarsku Alternativu za Njemačku i stranku Ljevica, koje se dosljedno protive isporuci bilo kakvog oružja u Kijev.

krstareće raketenjemačkaTaurusukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Кина и Русија развијају непробојне квантне канале комуникације за државе БРИКС

Научници су успели да пошаљу две кодиране слике обезбеђене квантним кључевима на раздаљини од 3.800 километара између комуникационе станице у близини Москве и друге у близини Урумчија у западном кинеском региону Синђанг, пише “Саут Чајна Морнинг Пост”

tihobl
3 mjeseci prije

“Телеграф”: Украјинска година би се могла завршити бруталном издајом Запада

Расположење у ком Украјина и њени западни савезници улазе у 2024. годину, веома је другачије од оптимизма и наде с којим су чекали 2023. годину, пише за “Телеграф” директор за одбрану и безбедност у “Цивитасу” Роберт Кларк, који додаје да се Кијеву сада припрема брутална западњачка издаја.

Ico
3 mjeseci prije

Očito je da Putinu trenutno Ukrajina služi kao poligon za testiranje novog oružja! Ipak mi to sve miriši na dogovor s dubokom državom Amerike.
Šteta, ipak su Ukrajinci Slaveni, iako su pronacistički nastrojeni, ali to se dade popraviti preodgojem u Sibiru.

Sparkling
3 mjeseci prije

Koliko god ne bih želio scenarij koji je Putin najavljivao još i prije početka rata u Ukrajini, da će u slučaju napada na Rusku teritoriju odgovoriti istom mjerom po položajima od kuda su rakete ispaljene i po komandnim mjestima odgovornih za napad. Belgorod – pogođena civilna infrastruktura, namjerno nema dvojbe. Tko je isporučio i tko je dao naredbu? Rusi to vrlo dobro znaju ili kriju?? Recimo da su samo Ukrainci bili upleteni? No zadnji napad na Krim,(teško oštečenje desantnog broda) djelo je zajedničke koordinacije Ukraine, Britanske rakete i Am. avaksa koji je letio iznad Rumunjske i koordinirao i navodio projektile. Bez te pomoći najvjerovatnije pogodak bi bio neuspješan. E sad po meni Putin se ne drži svog obečanja ili postoje neke druge karkulacije nama nepoznate. Zar već nije shvatio s kim ima posla. Znam, reći će te da treba napraviti sve da ne dođe do onog najgoreg kad više povratka… Čitaj više »

Grdi
3 mjeseci prije

Svabi svojim ponasanju su na dobrom putu da postanu agrarna zemlja ….. jer bez jeftinog goriva i sirovine (iz rusije) papa svabska industrija ….
Barem ce se onda hrvati i srbi vratiti doma i svoje zemlje izgradivati …

Ziv je Geza
3 mjeseci prije

Ova svabska raketa je ok , ali gdje su vesla?

David
3 mjeseci prije

I Washington i sve washingtonske glavne euro sluge Njemačka Francuska Holandija i onda redom sav euroološ jako dobro znaju da je Ukrajinska bezuslovna i totalna kapitulacija u ovom sukobu s Rusijom neminovnost na koju se može jako malo ili ništa uticati pa je uništavaju populacijski urbano industrijski logistički i na sve preostale moguće načine – na Ruskoj su strani svi bitni faktori ovog rata. Od skoro neograničene zračne logistike koja treba nekoliko sati za dostavu na ratište pa do vremena kojeg imaju koliko ih je volja. Ukrajina je prestala postojati no to još nezna jer Rusi su ti koji postavljaju uvjete a jedini je uvijet bezuslovna predaja i pripajanje zemlji čiji je dio oduvijek bila tako da će geografski naziv Ukrajina biti pojam povijesnih atlasa i ništa više.

Noname
3 mjeseci prije

Zalužni poludio: priznao velike probleme Oružanih snaga Ukrajine i poručio zastupnicima da se sami krenu boriti protiv RusijeGlavni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni prepoznao je velike probleme Oružanih snaga Ukrajine i poručio zastupnicima Rade da se sami odu boriti protiv Rusije.Zaluzhny je, tijekom rasprave o projektu mobilizacije, bio ogorčen: “S kim da se borim? Ili se okrenite svijetu i pitajte ljude tamo, ili se idite boriti ako ne pružate. Trebaju mi ​​ljudi, Rusi su ih već pozvali 400.000″, citira izvor publikacije vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine. “Bit će 80 dana obuke za svakog novaka”, “ali dajte mi ljude”, zahtijevao je Zalužny. Istodobno se usprotivio novačenju zatvorenika i kriminalaca u vojsku: “Što je vojska za loše ljude?” “Trebam ljude… s kim bih se trebao boriti” (vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine Zalužny) Jedan od narodnih zastupnika citira emotivne riječi Zalužnyja koje je rekao danas tijekom rasprave o prijedlogu zakona o mobilizacija… Čitaj više »

Janko
3 mjeseci prije

Za Amere i Engleze zajedno sa NATO-om strateški je interes ovladati Krimom.Sve drugo za njih je malo važno.Kad ih je Putin u tom prozreo i osujetio,Zelenski je to dobio kao glavni zadatak i isporuka oružja Zelenskom biti će tsko dugo dok taj cilj ne ostvare ili im Rusi osvajanjem Odese poažu da su im uzaludni svi pokušaji kontrole Crnog mora i južne granice Rusije

Max
3 mjeseci prije

Te rakete su na glasu kao ubojite i efikasne ali ni druga čudesna oružja nisu ništa promijenila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI