Indija napravila prvi veliki izvoz svoje ratne opreme – krstareće rakete BrahMos prodane Filipinima

BrahMos Indija
5 komentara

Indija je prvi put sklopila sporazum s Filipinima o prodaji nadzvučne krstareće rakete BrahMos. Filipinski ministar obrane Delfin Lorenzana, u obavijesti o dodjeli nagrada BrahMos Aerospace Private Ltd, 31. prosinca, detaljno je naveo da Filipini prihvaćaju ugovor za 374 milijuna dolara. Ako uspije, bit će to prva velika indijska obrambena prodaja autohtone opreme.

Iako Indija ima veliku domaću obrambenu proizvodnu bazu, kao i veliki obrambeni istraživački entitet, Organizaciju za obrambeno istraživanje i razvoj (DRDO), New Delhi nije uspio u proboju na globalno obrambeno tržište kao dobavljač. Doista, indijska domaća obrambena industrija nije u stanju ni opskrbljivati ​​svoje snage. I dalje uvelike ovisi o uvoznom oružju i desetljećima je jedan od najvećih svjetskih uvoznika oružja. To je unatoč tome što je Indija proizvodila prvi azijski autohtoni mlazni lovac 1960-ih i unatoč političkoj predanosti domaćem obrambenom istraživanju i razvoju od 1950-ih.

Indijska obrambena industrija je sama po sebi velika, ali uglavnom opslužuje ogromne indijske oružane snage. Velik dio opreme koju proizvodi radi se prema licenci stranih tvrtki. Tijekom posljednjih nekoliko godina, indijska vlada ponovno je naglasila istraživanje i proizvodnju domaće obrane kao i izvoz. Kao posljedica toga, indijski izvoz obrane porastao je i indijska vlada je postavila ambiciozni cilj od 5 milijardi dolara u izvozu do 2025. Indija je također počela naglašavati sudjelovanje privatnog sektora u obrambenoj industriji.

Sam BrahMos razvijen je u suradnji s Rusijom i temelji se na ruskoj krstarećoj raketi P800 Onyx/Yakhont. Trenutne verzije imaju domet od oko 500 km, ali izvozna varijanta projektila ima domet od 290 km kako bi se zadržala pod ograničenjima Režima kontrole raketne tehnologije (MTCR) od 300 km. Nakon prvog testiranja 2004., projektil je uveden u indijske službe, počevši od 2007. Različite verzije projektila su u službi indijske vojske, zrakoplovstva i mornarice.

Verzija koja se isporučuje Filipinima je pomorska verzija, a filipinski ministar obrane rekao je da će “pukovnija obalne obrane filipinskih marinaca biti glavni korisnik ove moderne strateške obrambene sposobnosti Oružanih snaga Filipina.” Objašnjavajući sporazum u objavi na društvenim mrežama, Lorenzana je rekao: “Kao voditelj nabave (HOPE), nedavno sam potpisao Obavijest o nagradi za projekt nabave protubrodskih raketa s obale Filipinske mornarice. … Uključuje isporuku tri baterije, obuku za operatere i održavatelje kao i potreban paket integrirane logističke podrške (ILS).”

Osim indijskih interesa za izvoz oružja, također je važno da Indija isporučuje projektile jugoistočnoj Aziji, točnije zemlji koja je trenutno u teritorijalnom sporu s Kinom. Indija je proširila sigurnosnu pomoć na brojne zemlje u regiji. Druge zemlje, uključujući Vijetnam, Indoneziju i Tajland, također su zainteresirane za kupnju projektila BrahMos. Navodno su razgovori s Indonezijom u poodmakloj fazi jer su “na vrhu dnevnog reda” tijekom posjeta indonezijskog ministra obrane Indiji u srpnju 2020. Indija je proširila obrambenu i sigurnosnu pomoć Vijetnamu, obučavajući njihovu mornaricu u podmornicama klase Kilo. Osim toga, Indija je također osigurala kreditne linije Vijetnamu za kupnju indijske obrambene opreme. Indija također gradi 12 brzih patrolnih brodova u okviru ove kreditne linije, od kojih pet gradi indijska tvrtka Larsen & Toubro u Indiji, dok preostalih sedam gradi tvrtka Hong Ha Shipyard Company u Vijetnamu. Prvi od ovih brodova porinut je u prosincu 2020. tijekom sastanka na vrhu između premijera Indije i Vijetnama.

Strateški aspekti prodaje BrahMosa i pomoći Indije zemljama jugoistočne Azije ne bi se trebali minimizirati. S obzirom na to da se te zemlje suočavaju s prijetnjom od Kine i da imaju aktivne sporove s azijskim divom, pomoć im povećava teret s kojim se Kina suočava u Južnom kineskom moru. Naravno, u interesu Indije je osigurati da Kina ima dovoljno problema u svom dvorištu da skrene njezinu pozornost i smanji pritisak koji može izvršiti na Indiju i Indijski ocean. Trenutni teritorijalni spor Indije s Kinom čini ovo mnogo važnijim, kao i rastuće kineske pomorske sposobnosti.

Isporuka projektila kao što je BrahMos jedan je od načina primjene kineske strategije protiv nje same. Tijekom posljednja dva desetljeća, Kina je sa SAD-om naglašavala anti-pristup/odbijanje područja (A2AD), gradeći sposobnosti koje prijete jačoj američkoj mornarici u Južnom kineskom moru. Isporuka protubrodskih projektila kao što je BrahMos pomaže osigurati da manje zemlje također mogu primijeniti svoje vlastite strategije A2AD protiv Kine.

IZVOR: thediplomat.com

BrahMosFilipiniIndijakrstareće raketeSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Ova vijest ne čudi zbog više razloga Brahmos je kvalitetan projektil koji je nastao u suradnji s Rusima cjenovno je pristupačan pa ga mogu kupiti i države trećeg svijeta siromašnije i s manjim budžetom što Filipini objektivno jesu. Treće je što Indija ima interes osnažiti mornaricu Filipina u slučaju sukoba sa starim Indijskim rivalom Kinom kojoj se FIlipini trenutno teško mogu suprostaviti. Osobno očekujem još vijesti o kupnji Brahmosa osobito iz država koje su u sporu s Kinom. Tajland indonezija Malezija Vijetnam a možda i Tajvan ali on se naoružava iz Amerike.

promatrač
2 godine prije

Kupuju možda i sa pomoču zapada. Nekoliko primeraka ide njima na ispitivanje ali i zbog Hi Tech tehnologije. Treba ga iskopirati jer zapad nema hipersonične rakete i tu puno zaostaju.

tihobl
2 godine prije

Lako je indijcima da se prave vazni kad su im rusi dali tehnologiju.
Izvozice i kaljasnjikove koje su poceli proizvoditi azijskim zemljama koje zbog straha od SAD ne smiju kupovati rusko oruzje.

gigi pinna
2 godine prije

A kruha gladni i jedni i drugi, ali se ima za rakete…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI