Eksplozija u New Delhiju ispred izraelske ambasade navodno zahtjeva angažovanje Mossada

Mossad spijuni
11 komentara

Mala bomba detonirana u petak neposredno ispred zgrade izraelske diplomatske misije u Indiji, razbila je prozore na obližnjim automobilima, ali nije uzrokovala žrtve ili povrede. I indijski i izraelski zvaničnici opisali su pokušaj napada kao terorizam.

Izraelska obavještajna agencija Mossad učestvuje u istrazi koja istražuje eksploziju bombe niskog intenziteta koja se dogodila u petak uveče u New Delhiju, neposredno ispred izraelske ambasade, navodi se u subotnjem izvještaju Kan Newsa. Kako se navodi, špijunska agencija istražuje moguću umiješanost drugih državljana u napad, za koje izraelski zvaničnici kažu da je vjerovatno riječ o teroristima.

Izvještaji izraelskih medija sugerišu da bi Iran mogao stajati iza eksplozije koja nije odnijela živote i nije prouzrokovala povrede, ali je oštetila vozila parkirana napolju. Eksplozija se dogodila dok su Indija i Izrael slavili 29 godina od uspostavljanja diplomatskih veza.

Prema izraelskom izaslaniku u Indiji Ron Malkaju, neuspjela eksplozija nije bila iznenađujuća jer je ambasada primala „prijetnje“ i pripremala se za moguće napade.

„Ovo se moglo završiti drugačije u drugim okolnostima, pa smo imali sreće“, rekao je ambasador. „Uvijek smo spremni. Posebno ovih posljednjih dana, podigli smo nivo opreza zbog nekih prijetnji.“

Na pitanje da li može ukazati na iranski trag u incidentu, pošto je Teheran ranije bio optužen za bombaški napad na izraelski diplomatski automobil 2012. godine u glavnom gradu Indije, Malka je prestao da direktno optužuje Islamsku republiku:

„Oni nedržavni akteri koji teže destabilizaciji u regionu i svijetu ne vole ono što se dešava između Izraela i Indije, koji teže stabilnosti i miru. To bi moglo biti prijetnja za njih“, rekao je izraelski ambasador za medije.

Indija ostaje jedan od najvećih klijenata izraelskog odbrambenog sektora, masovno nabavljajući svoje oružje.

Iran je snažno negirao svoje učešće u napadu u petak, tvrdeći da ni ta zemlja ni njeni saveznici ne ciljaju diplomatske misije.

Eksplozija je povezana sa Iranom ili samo unutrašnje pitanje?

Prema TV India Today, određeni broj iranskih državljana ispitan je u vezi sa eksplozijom, dok su Times of India i Indian Express otkrili da je na stranici pronađena pisana poruka, koja je navodno upućena izraelskom ambasadoru. U dotičnom pismu se navodi da su spominjani „iranski mučenici“ – nuklearni naučnik Mohsen Fahrizadeh koji je ubijen u Iranu u novembru u oružanom napadu i bombardovanja za koja je Teheran optužio Tel Aviv i komandant Revolucionarne garde Quds snaga Kasem Soleimani, ubijen u napadu američkim dronovima prošlog januara.

U poruci se eksplozija opisuje kao samo „uvod“, uz dodavanje prijetnje: „Možemo vam okončati život, bilo kad i bilo gdje“.

Napad je izraelski Kanal 13 nazvao “vrlo primitivnim” i nije vjerovatno da bi incident trebao biti povezan sa funkcionisanjem bilo koje “sofisticirane terorističke ćelije”.

U međuvremenu, navodno je malo poznata teroristička grupa Jaish-Ul-Hind preuzela odgovornost za napad putem aplikacije Telegram, navodno tvrdeći da je to bio samo „početak niza napada koji će ciljati glavne indijske gradove i osvetiti se za zvjerstva koje je počinila indijska država“.

U navodnoj poruci se očigledno ne pominje Izrael i sugeriše se da je eksplozija, koja se dogodila posljednjeg dana svečanosti posvećene Danu Republike Indije, više bila usmjerena protiv indijske vlade.

Indijska bezbjednosna agencija tu tvrdnju tek treba da verifikuje, a incident takođe tretiraju kao „pokušaj terorističkog napada“.

eksplozijaIndijaIZRAELMossadNew DelhiTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ono ime
3 godine prije

Oho znaci poznati uzorak, “problem-rjesenje” opet na djelu

Imeri
3 godine prije

CZrkla dabogda bagra hazarska.

rimtu
3 godine prije

Jel ima netko tko ne misli da je false flag?

3 godine prije zadnji put uredio rimtu
FREEDOM
3 godine prije

Na celu Mossada je jevrej

jablan u žitu
3 godine prije

Teroristi optužuju druge za terorizam?!

Max
3 godine prije

Očite su dvije stvari Ovaj napad je izveden vrlo nevješto možda i je namjerno izveden tako da se tobože zna tko ga je izveo . 2 Izrael se svim silama trudi za to optužiti Iran iako za to nema nikakve dokaze.Svatko tko poznaje Iranski vojno obaviještajni sustav i razinu njihove uvježbanosti zna da Iranci i njihovi saveznici nisu izveli ovaj napad jer bi on bio znatno precizniji razorniji i ubojitiji. Ovo su ili neki imitatori ili nečiji najvjerojatnije Mossadov false flag. Ali pričekajmo rezultate istrage.

Tony
3 godine prije

Zar zidovi stvarno toliko podcjenjuju irance pa nemogu vjerovati , iranci kada udere znat ce i natanjahuovo unuce u utrobi tako da se ne blamiraju bez veze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI