fbpx

Energenti, “Novi put svile” i rusko-kineski plan stvaranja “Velike Euroazije”

Novi put svile

Cijene energenata na globalnim tržištima su u posljednjih nekoliko tjedana, dosegle najvišu razinu od 2014. godine. Mnogi stručnjaci iz energetskog sektora ne isključuju nastavak ovog trenda i očekuju da će cijene doseći nove rezultate.

Iako zvuči pretjerano, prema francuskom stručnjaku za naftu, Pierre Durantu, nije nemoguća ni cijena od 300 dolara po barelu. Čak i ako ne dosegne ovaj za mnoge nezamisliv rekord, svi pokazatelji i faktori sugeriraju kontinuirani rast cijena nafte.

“Obustava ulaganja i dugoročnih investicija razvoj naftnog i plinskog sektora bi mogli biti faktori favoriziranja povećanja cijena nafte na međunarodnom tržištu. Cijena od 300 dolara po barelu nije nemoguća i ne predstavlja nikakvu opasnost po globalnu ekonomiju”, izjavio je Pierre Durand.

Važno je napomenuti da je povećanje cijena naftnih derivata prije svega posljedica smanjenja proizvodnje u zemljama skupine OPEC i Rusiji, kriza između Irana i Sjedinjenih Država i geopolitička situacija na Bliskom istoku gdje se, uz Rusiju, nalaze najveći svjetski proizvođači nafte.

Prema Pierreu Durandu, ova tri ključna faktora potiču povećanje cijena nafte. Za zemlje poput Venezuele, Angole i Alžira, čak i Saudijske Arabije, koje su potpuno ovisne o cijenama nafte, nastavak povećanja cijena, koje trenutno iznose oko 75 dolara za barelu nafte tipa Brent, može značiti prekid financijske krize i oporavak deviznih rezervi, koje su se do 2017. godine doslovno topile.

U iščekivanju Trumpove odluke o ostanku ili izlasku Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom rastu i napetosti među velikim naftnim kupcima i ulagačima. Ulagači su posebno zabrinuti da bi sankcije protiv Irana mogle smanjiti opskrbu naftom. U međuvremenu se Rusija okreće izvozu u Aziju i Europa je od početka ove godine ostala bez petine isporuka koju je ranije kupovala od ruskih dobavljača. Ukratko, situacija sljedećih nekoliko dana i tjedana je vrlo neizvjesna, a sve to dovodi do porasta cijena energenata.

Ono što Europa ne smije, neće ili ne uspijeva razumjeti je da Washington neće učiniti ništa da olakša poslovanje europskom energetskom sektoru. Štoviše, okretanjem Rusije Aziji, prije svega Kini, vidi priliku za prodor na europsko tržište, gdje bi američki proizvođači prodavali skupi ukapljeni plin ili laku američku WTI naftu, koja nije adekvatna zamjena za Brent, naftu koja se proizvodi u širem Euroazijskom prostoru. Umjesto kolapsa ruske ekonomije, kako se predviđalo početkom nametanja sankcija i obaranja cijena nafte, Rusija se na kraju našla u povoljnijoj situaciji nego prije.

“Novi put svile” i ruski projekt energetskog geopolitičkog bloka

Drugi aspekt, koji je manje poznat, jest  činjenica da je kineski predsjednik Xi Jinping uspio svoje ciljeve uskladiti s onima iz Moskve. U su svi bili oprezni kada je Xi Jinping 2013. godine najavio projekt “Jedan pojas – Jedan put”, poznat i kao “Novi put svile”.

Kremlj je tada bio zabrinut zbog državnog udara zapadnih zemalja ne njegove interese u Ukrajini, ali i zbog zajedničkog plana Sjedinjenih država i Saudijske Arabije da obore cijene nafte.

Saudijska Arabija je ovim pritiskom htjela prisiliti Moskvu da napusti Assada, a SAD su htjele oslabiti predsjednika Putina, obarajući ruski rublju i vršeći udar na državne financije.

No, 2015. godine Vladimir Putin najavljuje povezivanje Euroazijske ekonomske unije na čelu s Rusijom i kineskog “Novog puta svile”. Dvije godine kasnije je Putin bio počasni gost na summitu “Jedan pojas – Jedan put” koji se održao u Pekingu.

Ono što je zanimljivo jest način na koji je Rusija integrirala viziju Xi Jinpinga u svoju ideju o “Velikoj Euroaziji”, koja je zamišljena kao protuteža “svjetskom” financijskom poretku na čijem su čelu američki financijski magnati.

Naravno, Kremlj je znao da je u komercijalnom i financijskom sektoru Rusija u Euroaziji mnogo slabija od Kine. Kinesko gospodarstvo je osam do deset puta veće od ruskog.

Ključne poluge svjetskog utjecaja Rusije su tradicionalno u političkom, vojnom i diplomatskom sektoru. Dakle, ostavljajući ekonomske inicijative Kini, Moskva se bori da postane kao glavni jamac euroazijske političke i sigurnosne arhitekture, surađujući s glavnim azijskim proizvođačima energenata.

Vladimir Putin je brzo shvatio komplementarnost projekta “Novog puta svile” Xi Jinpinga i njegove “Jedne karte s tri regije”.

“U listopadu 2017. godine je direktor tvrtke Rosneft, Igor Sečin, napravio neobičan korak kada je publici u Veroni u Italiji predstavio geopolitičko izvješće o “idealima euroazijske integracije”. Jedna od karata prikazanih na zaslonu tijekom prezentacije je prikazala superkontinent, kojeg ruski krugovi nazivaju “Velika Euroazija”, podijeljena u tri glavne regije. Za Sečina ključna podjela nije između Europe i Azije, već između regija potrošnje energije i regije koja proizvodi energiju. Prve dvije se nalaze na zapadnim i istočnim granicama superkontinenta. Prva od njih je Europa, uključujući Tursku, a druga azijsko-pacifička regija, uključujući Indiju. Među njima se nalaze tri područja proizvodnje energije. To su Rusija i Arktik, kaspijska regija i Bliski istok. Zanimljivo, karta ne razdvaja ove tri regije i preferira označiti liniji koja spaja susjedne blokove, barem iz čisto geografske perspektive”, piše portugalski politolog Bruno Maçaes i daje kako ova karta ilustrira važnu točku o novom samopozicioniranju Rusije.

S gledišta energetske geopolitike, primjetno je da je u Europi glavni akter Njemačka, dok je u azijsko-pacifičkoj regiji to Kina. Iz ove se perspektive je jasnije shvatiti povratak interesa i intervenciju Rusije na Bliskom istoku.

Obzirom na sve tri regije koje proizvode energiju pod njezinim vodstvom, Rusija u oblikovanju novog eurazijskog sustava može imati istu težinu kao Kina.

“Ruski su interesi trenutno fokusirani u organiziranju zajedničke političke volje u središnjoj regiji proizvodnje energenata i Moskva se neće vratiti “starim željama” da bude dio Europe. Zajednička “politička volja” i kineskom dijelu projekta je i želja Xi Jinpinga, koji se odrekao Maove doktrine i zamijenio je “novim kineskim socijalizmom”, piše bivši britanski diplomat i politolog Alastair Crooke i dodaje “kako se Xi zalaže za podizanje Kine do statusa svjetske supersile”.

SAD ima više “vojne” opreme od Kine, ali Rusija, kao kineski saveznik u ovom velikom projektu, ima tehnološki bolje oružje, čak i ako se i Kina u tom smislu brzo približava Zapadu. Izravna strateška suradnja između Kine i Rusije je bila očita u nedavnom odbacivanju američkog i britanskog informacijskog rata protiv Rusije, koji se vodio “slučajem Skripala” i navodnom uporabom kemijskog oružja u Siriji. Kina je djelovala tako da je blokirala američke vojne akcije protiv jedne ili druge države, ne samo u Siriji, jer su tamo ionako ruske i iranske trupe.

Međutim, dio elite u Washingtonu još uvijek čvrsto vjeruje da američka vojska i SAD moraju ostati vojni hegemon u azijsko-pacifičkoj regiji i da se Kini ne smije dopustiti da u vojnom smislu  sustigne SAD.

Problem je što u Washingtonu nema jedinstva i različite utjecajne skupine imaju oprečne stavove. S druge strane, razlike između Rusije i Kine, barem o ovom strateški važnom pitanju su minimalne i gotovo uvijek se rješavaju tijekom susreta Xi Jinpinga i Vladimira Putina.

Jedini način da SAD osujete navedene ciljeve Kine i “umanje veličinu” azijskog diva je rat, za početak trgovinski.

U tom smislu bi se Xi Jinping mogao odlučiti na neke manje ustupke Trumpu,  kao što su pitanja intelektualnog vlasništva, ako bi mu to omogućilo konačnu pobjedu. Dakle, mogao bi kupiti nekoliko godina mira u trgovinskom ratu, dok će SAD i dalje akumulirati trgovinski i proračunski deficit i na kraju će se Washington morati prilagoditi stvarnosti.

Rusija sve više nafte šalje Kini – Rafinerije u EU se suočavaju s manjkom
Trump šokirao saveznike: “Ne želimo biti svjetski policajac, jer ta zaštita košta”

FOTO – “Velika Euroazija” s tri energetski komplementarne regije

Energetske regije u svijetu

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
43 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
cool
Gost
cool
2 godine prije

Kina će sad smanjiti uvoz nafte iz S. Arabije za 30% i vrlo brzo prodati( za početak) 200 milijardi USA državnih obveznica.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  cool

Prodati kome, Rusima ?
Ako Kina to prodaje znači da postoji dobar razlog prodaje osim ako će prodati ispod cijene !?

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Zna se koji je razlog i samo je jedan; cijena-možda u deficitu 10% koji su već računali?!

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  cool

oce, samo ne znam kome / cim se zarati te obveznice ne vrede nista, mogu kinezi sa njima da se obrisu

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  udav

U ratu i onako ništa ne vrijedi, na to i računaju, zbog toga i rade to.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  cool

Jel izvor News Bar ili Top lista nadrealista?

cool
Gost
cool
2 godine prije

Gledaj kako želiš, to je čista matematika i ništa više od toga; ili čekaj dok se ne uvjeriš kroz javnu objavu.

Kenan
Gost
Kenan
2 godine prije
Reply to  cool

Imate na RT danas piše da je kineska kompanija Sinopec smanjila uvoz sirove nafte iz KSA za 40%.Za drugi dio da će prodati obveznice nisam nigdje vidio(pročitao),ali su smanjili potfelj prošli mjesec za nekih 14,15 milijardi USD.Ima se razloga vjerovati da će i dalje Kina pomalo smanjivati udio u vanjskom dugu SAD-a,ali će si uvijek ostaviti neku količinu,otprilike 300-500 milijardi koje mogu poslužiti kao jedan od načina pritisaka ili utjecaja na Sadističku vanjsku politiku.Inače trenutačni udio kojeg Kina ima u SAD dugu je oko 1200 milijardi USD.

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  Kenan

Eto; što se tiče smanjenja nafte to je poslovna logika, međutim ima i jedna bitna – to je financijsko opterečenje Amerike prema S. Arabiji ako je želi zadržati u vazalnim odnosima i to je obostrana korist i Arabiji zbog socijalnog mira u državi ( bitna komponenta) … itd što sve iz toga proizlazi; 14-15 milijardi $ je točan podatak za sad; sigurno će i ostaviti nešto pohrane u USA ali na duge rate to će se svesti na 0% kao i postepeno odustajanje od Američkog tržišta bez obzira na snagu tržišta jer je u daljnjoj perspektivi u drastičnom padu i konačnom slomu. Pitanje je samo tko će kupiti dionice i po kojoj cijeni?? Jedina žrtva bi za sad bio Japan ali i to ima svoj limit vremena. Ni oni nisu baš blesavi. Povrat kapitala će Kina više uložiti prema zlatnom trolistu – Rusija-Indija-i oni sami sebi, manje “vrijedni” za sad, će sigurno biti Indonezija i Filipini uz podkontinet koji i onako več drže pod sobom. Amerika je izgubila divnu priliku za izravna Kineska ulaganja u državu ali dvovlašče i direktno Kinesko upravljanje tržištem zbog svoje trenutne vlade su izgubili trajno; što su Kinezi do sad uložili to će zadržati, mada… Pročitaj više »

krivA
Gost
krivA
2 godine prije

…EuroAzija..-..Lisabon – Vladivostok…, jedino logicno i zdravi temelji za stabilnu i neovisnu Evropu i Aziju..! ..IQ..tl..

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  krivA

Na kraju će tako biti.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  krivA

Evropa od Lisabona do Vladivostoka ,ta ideja je bila veoma živa nakon 2000 godine .
O tome su se sastajali i razgovarali Nemački Kancelar Gerhard Šreder , Predsednik Francuske Žak Širak i Vladimir Putin.
Onda je počeo rat protiv terorizma , širenje Nato , radi dodatne “stabilnosti” i ostala propaganda , u medjuvremenu gorepomenuti su svi smenjeni osim Putina i tako se sve završilo.
Takav jedean projkat je prirodan , logičan i realan , samo čeka bolja vremena .
https://www.youtube.com/watch?v=ZTiZrxTbSZw

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  Riddick

Cijeli gornji navedeni projekt je s svrhom “krave muzare” dok ide, kad ne bude, zna se što dolazi! Nadam se.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  cool

Ma da u pravu si , ništa nije večno i sve se kvari…

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ne mislim na logičan projekt već na ( terorizam itd)

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Mali savjet našim mudroslovcima i “EX-PERTIMA” SKIDAJTE SE SA PETRO-DOLARA
što prije jer smo naj…ali!???

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

baš će biti lijepo promatrati nacije koje su izrazito antiruske i amerofilne u ovome tranzicijskom periodu. amerika će prije ili kasnije priznati realnost ali to neće učiniti sve do posljednjeg resursa ili “kapi krvi” svojih “saveznika” čitaj vazala

ps. korektna analiza s malom pogreskom. kinesko gospodarstvo je veće od ruskog 4 do 5 puta a ne 8 do 10 puta. mada je kina veća po broju stanovnika od rusije negdje 9 do 10 puta.

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Lako za “pro et contra”, manje bitno, međutim takav bipolaritet uvjetuje totalni kolaps koji se rješava ( na žalost) samo na jedan način; međutim, ako su svi u “patu” onda se baš nitko ne libi završnog udarca jer neće opstati nitko.

udav
Gost
udav
2 godine prije

dovoljno je da nafta duplo poskupi tu oko $150, gde ces 400%, pa propala bi kina i pola sveta…oooops, sad sam istrcao pred rudu

Tursko-Ruski prijatelj
Gost
Tursko-Ruski prijatelj
2 godine prije

Hoće li biti članaka o današnjim prosvedima u Rusiji pred inauguraciju Vladimira Putina? Hvala.

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije

Kakvi prosvjed?Má mogu prosvjedovati do sútra,nista od tih prosvjeda nemá,glavni organizátoři prosvjedama su morali odleprsati iz Rusije.Putin i Rusija grade svoju vlastitu globalnu politiku,tako dá ti prosvjedi dá i budu nemaju nikakav znacaj i ulogu.

Tursko-Ruski prijatelj
Gost
Tursko-Ruski prijatelj
2 godine prije
Reply to  Globalista

Putin je rusko-turski vođa i novi svjetski globalist, po novom metodu Novog Globalnog Poretak, rusko-turski prijatelji će biti vladari svijeta, tu je i Kina i USA, koja će se pridružiti novom rusko-turskom prijateljstvu….. saznao sa za dolazak pro-ruske vlasti u USA, uskoro će rusko-turski savez biti vladajući na čitavoj planeti.

Viktor
Gost
Viktor
2 godine prije

Franjo, prije par minuta si imao 14 minusa, tko to skida minuse ?

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

U hrvatskom prijevodu, ovi fakti znače ubrzanu državnu izgradnju ne jednog LNG terminala na plin iz US, pa što koštalo (na račun poreznih obveznika, naravno, a ima li kupaca, nije bitno). O nafti odlučuju Mađari, pa kako god ispalo.

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  Adriana

LNG može opstati, samo i isključivo ako je spojen direktno na cijev, iz toga onda nije ni potreban 🙂 ; nema plačanja poreznih obveznika već rebalansa proračuna ili jednostavnije – novog zaduženja, koji košta u %.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije
Reply to  cool

Novo zaduženje, rebalans itd. opet plaća porezni obveznik. Naravo, ima tu i PDV, kojeg plaćaju svi, ali i tako je već pretjeran.

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  Adriana

“Porezni obveznik” je jedna demagoška struktura koja se zasniva na kupovini socialnog mira. Za sve si dobio novac u naprijed za nužni mir; ako mešetariš više od toga ( razlozi mogu biti namjerni od iseljavanja do namjerne propasti države u dosluhu s vanjskim strukturama) onda to moraš platiti s kamatom.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije
Reply to  Adriana

Usput, porezni obveznik je fizička ili pravna osoba (firma itd). Kod nas ljudi pod porezni obveznik iz nekog razloga uvijek pomisle samo na građane.

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  Adriana

Podrazumjeva se što spada pod taj izraz. (P.O.)

Franjo
Gost
Franjo
2 godine prije

Rusi su nebitni, koliko su utjecajni vidimo u Siriji. Jase ih tko stigne -zionisti-turci-ameri. Pod ruskom zastitom Siriju nije bombardirao samo onaj tko im nije u susjedstvo, stoga rusi ce jedino moci stvoriti rusko/bjelorusku uniju. Osmijavajmo rusku politicku elitu, drugo nisu ni zasluzili.

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije
Reply to  Franjo

E moj Momak,daleko si ti od švih bitnijih informacija i zato ti je komentář ravan nuli.Kad citam pojedine komentáře na Logicno,vezane za pojedine temě,pametnije dá nekomentiram jer odmah je vidjeti dá pojedinci pojma nemaju o Puno stvari vezano za trenutno globalnu politiku i svá ta kretanja.Moj savjet radije prosecite po přírodi nego sto se zamarate stvarima o kojima pojma nemáte.

Franjo
Gost
Franjo
2 godine prije
Reply to  Globalista

G Globalista dali ste upoznti s rijecju Kredibilitet….. Kredibilitet ce ruse kostati kod svih onih stranki koje traze alternativu imperiju.

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije
Reply to  Franjo

Neljutis se Ali nemáš ti pojma kako funkcionira Ruska politika,zato nepsi o onome cena nemáš pojma

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Globalista

Mozda je spavao 30 godina pa ne zna

Lutka.
Gost
Lutka.
2 godine prije

Možda kina proda obveznice sj. Koreji?

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  Lutka.

Nečeš vjerovati ali S. Koreja je najbogatija država svijeta; sad razmisli zašto sam ovo napisao; dobro razmisli.

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije
Reply to  cool

Unatoč značajnim mentalnim naporima nisam uspio dokučiti. Molim pojašnjenje. 🙂

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  Janoš

Kad prvi odgovor nije mogao proći iz “nekih” razloga?, sad ću napisati bitno; kad bi imao pod zemljom 13000 milijardi $ i Vi bi ste bili više nego zadovljni?! Zar ne?

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije
Reply to  cool

Ah, sad sam shvatio. 🙂 Znači, očekujete da će Kim Jong podijeliti svoje zakopano blago narodu te će tako Sjeverna Koreja biti najbogatija zemlja svijeta. Super 🙂

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  Janoš

Tko ući taj razumije, uostalom to je naobrazba osnovne škole; za bogastvo su već svi važni faktori dobro znali i sam Kim, to nije bitno, samo je bitna modifikacija bez puno “uzbunjivanja”. Uostalom, u čemu je problem biti bogat? 🙂

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Europa i Azija i trebaju biti povezane to je zapravo jedna kopnena masa zamislimo autocestu Berlin-Peking?to bi bilo nesto. Ruska ekonomija po ppp koji je najrealniji iznosi oko 4 biliona dolara sto nije lose ali sa tolikim resursima treba bolje recimo i njemacka ekonomija iznosi otprilike isto toliko zamislimo da je Njemacka velicine Rusije. Ono sto je bitno da nije toliko vazno koliko ekonomija raste vec koliko je stabilna a Ruska ekonomija je veoma stabilna i to je ono sto je bitno.

chin be thon
Gost
chin be thon
2 godine prije

jel primate izbjeglice iz siromašnoga zapada ?

cool
Gost
cool
2 godine prije
Reply to  chin be thon

🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik