Erdogan: Turska će na referendumu odlučiti da li će se pridružiti EU

Erdogan optužio Brisel
0
0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Brisel za pritisak na Ankaru da odustane od svojih napora za priključenje Evropskoj Uniji. Naglašavajući da tursko strpljenje “ima granice”, Erdogan je nagovijestio mogući referendum o turskom priključenju EU.

“Ako treba, konsultovaćemo narod. Da vidimo šta narod ima da kaže”, kazao je on.

Ankara je započela formalne pregovore o priključenju EU 2005. godine. U martu ove godine su strane postigle historijski dogovor u vezi sa borbom protiv migrantske krize. Ankara je obećala pomoći EU u zamjenu za više milijardi eura u finansijskim sredstvima za tu svrhu te priključenje Turske Šengenskoj listi.

Uprkos dogovoru, Turska nije dobila bezvizni režim u julu, a ta odluka je odložena zbog navoda vlasti EU da Turska nije zadovoljila sve kriterijume.

Prošle sedmice je Erdogan upozorio Evropu od mogućeg novog talasa izbjeglica s teritorije Turske, gdje ih je trenutno oko 3 miliona, a nakon što su iz EU stigle naznake da bi dogovor EU-Turska u vezi sa migrantskom krizom mogao propasti.

EU konstantno kritikuje Tursku za pritiske na zvaničnike i novinare navodno povezane sa Fethullahom Gulenom, vođom organizacije FETO, a koju su turske vlasti proglasile terorističkom. Evropa smatra da je Turska otišla predaleko nakon neuspjelog julskog državnog udara, a naročito u nastojanjima da vrati smrtnu kaznu.

briselerdoganfetoIzbjeglice
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI