Estonija predlaže da NATO proširi svoje misije

NATO
11 komentara

Ministar obrane tvrdi da bi blok, predvođen SAD-om, trebao provoditi podvodni nadzor nakon incidenta sa Sjevernim tokom

Estonski ministar obrane Hanno Pevkur pozvao je NATO da poveća broj svojih patrola Baltičkim morem, ne samo iznad nego i ispod vode, nakon nedavnih eksplozija koje su isključile ruske plinovode Sjeverni tok 1 i 2. U intervjuu za njemački list Die Zeit u srijedu, Pevkur je optužio Rusiju za sabotažu vlastitih plinovoda, kako bi zastrašila EU i odvratila njezinu pozornost od vojnog sukoba u Ukrajini, koji je u tijeku.

“Jedina država koja ima interes od te sabotaže je Rusija”, utvrdio je ministar, ali dodao kako nema dokaza koji bi potkrijepili tu optužbu. Na pitanje o tome koliko su baltičke države bile ranjive na podvodne napade, kao što je očigledna sabotaža plinovoda Sjeverni tok, Pevkur je primijetio da NATO već provodi “zračni nadzor” nad Baltičkim morem i da bi sada trebao razmišljati o “podvodnom nadzoru”. Ministar je objasnio da vojni blok predvođen SAD-om ima opsežne mogućnosti nadzora iz zraka i zemlje, ali ne zna što se događa ispod površine oceana. Izrazio je nadu da će Finska i Švedska, obje zemlje koje čekaju članstvo u NATO-u, moći osigurati takve sustave otkrivanja.

Danske vlasti su 26. rujna izvijestile o curenju plina iz plinovoda prirodnog plina Sjeverni tok 1 i 2, nakon što je operator doživio gubitak tlaka u sustavu. Danske i švedske vlasti kasnije su izvijestile da je u blizini otoka Bornholm u Baltičkom moru otkriven niz podvodnih eksplozija.

Dok je istraga o uzroku nesreće u tijeku, naširoko se smatra da je ona rezultat sabotaže. Neki zapadni i ukrajinski dužnosnici optužili su Rusiju za uništavanje vlastitih plinovoda, dok je Moskva pokazala prstom na SAD kao potencijalnog krivca. Ubrzo nakon incidenata, bivši poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorsky objavio je, a potom i izbrisao Tweet, koji ukazuje na to da SAD stoje iza eksplozija cjevovoda, koji povezuju Rusiju s EU-om preko Njemačke.

Cjevovodi Sjeverni tok bili su u središtu energetskog sukoba između Moskve i Bruxellesa, usred rata u Ukrajini. Prema ruskom plinskom divu Gazpromu, cijevi su ozbiljno oštećene, ali se mogu obnoviti uz “vrijeme i odgovarajuća sredstva”.

estonijaNATOrusijaSADSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade 20%
1 godina prije

To je isto da zatvoris Zelenskog,kokainskog ovisnika u sobu sa kesicom kokaina i kazem mu da ne smije tu kesicu dirati.

dona
1 godina prije

hebo vas NATO…vi ste neviđene budale, NATO vam sabotirao cjevovod pa ga još u goste zovete

tuf
1 godina prije

Hanno Pevkur ili namjerno laže ili je namjerno glup* . Baltičko more je jedno od najviše kontroliranih mora na svijetu što uključuje i niz podvodnih sustava za detekciju bilo kakvih ne-bioloških kretanja.

* – namjerno glup (def.) = ostavljati prema van dojam gluposti a zapravo svjesno zavaravajući javnost u cilju ostvarenja skrivenih motiva

Hattori Hanzo
1 godina prije

Estonci imaju bogatu povjest davanja u miraz između velikih sila,kraljevina,carevina itd…kad se neka princeza uda pa daju estoniju litvu,latviju u miraz.Da nema one nakarde od eurovizije nebi svijet nikad cuo za njih.

Max
1 godina prije

Trebali bi svirati klavir u ronilačkom odijelu.

petar schroder
1 godina prije

Kako bi bilo da Evropa mjenja Americkog Predsjednika? Unistili ste toliko drzava i doveli marijonete vlade kao sto ste radili u Iraku ,Afganistanu i sto ste uradili u Ukraini 2014 godine Ubili ste Gadafija Toliko ste ratova vodili u svijetu i svugdje izgubili.Ne vodi rat Ukraina protiv Rusije nego Amerika protiv Rusije ,preko Ukraine .Na celu Ukraine nalazi se glumac kojeg ste dobro platili i koji se vrlo obogatio.Zao mi je Ukrainaca koji ginu svaki dan za Sorosa koji je kupio 30 posto obradive zemlje u Ukraini i jos neki drugi demoni koji su imali bioloske labore u Ukraini odakle su nas trovali

Hahaha
1 godina prije

“Blok” mora čuvati amere dok prave diverzije protiv evrope.

tihobl
1 godina prije

Шеф Комитета Државне думе за финансијско тржиште Анатолиј Аксаков предложио је увођење законске забране употребе криптовалута као средства плаћања у Русији, као и привођење на одговорност лица која користе криптовалуте у Русији.

FATIH
1 godina prije

STA RECE OVA PODGUZNA MUHA…….
PATULJAK GLASNOGOVORNIK ANGLOSAKSONACA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI