EU bi se krajem 2018. mogla pitati je li ovo jedna od njenih posljednjih godina

Europski parlament
7 komentara

Europska unija će morati prevladati vrlo tešku godinu, koja će djelomično odrediti njenu budućnost, piše časopis Rolling Stone. U članku se navodi kako 2018. godine Bruxelles ne samo da mora naći zajednički jezik s Velikom Britanijom u pregovorima o Brexitu, nego i riješiti problem imigranata. Treba preživjeti i teške izbore u mnogim zemljama, uključujući Rusiju.

Europska unija riskira da joj 2018. godina bude ili preduga i prekratka, piše francusko izdanje časopisa.

Preduga može biti zato što su izbori koji će se ove godine održati u mnogim europskim zemljama u velikom broju zemalja posebno nepredvidljivi, a nakon rezultata nekih će institucije EU će sigurno obliti hladan znoj. Prekratka može biti zato što neće biti dovoljno vremena za rješavanje nekih važnih zadaća s kojima se sada suočava Bruxelles.

Među takvim zadaćama su pregovori o Brexitu. Unatoč činjenici da se EU i Velika Britanija mogu složiti u prvoj fazi pregovora, sada se seli u drugu fazu u kojoj će se raspravljati o nekim vrlo ozbiljnim stvarima. Na primjer, strane u pregovorima će morati riješiti problem granične kontrole između Europske unije i Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva. Mora se i definirati status  oko tri milijuna europskih iseljenika koji sada žive i rade na britanskom teritoriju.

Osim toga, 2018. je bogata izborima, na koje izlaze građani Rusije, Finske, Češke, Irske i Cipra, koji će birati predsjednike, dok će u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Švedskoj i Latviji biti održani izbori za nacionalne parlamente.

Istovremeno su se favoriti u nekoliko zemalja pokazali kao političari koji imaju “proruske” stavove, što uvelike brine EU. Na primjer, među njima su češki predsjednik Miloš Zeman ili mađarski premijer Viktor Orban. U samoj Rusiji je glavni kandidat za pobjedu na predsjedničkim izborima Vladimir Putin, koji će vjerojatno ostati na dužnosti do 2024. godine.

Sve ovo može postati težak teret za EU i dodatno naglasiti njezinu krhkost, puno više nego je trenutno vidljiva.

Konačno, Bruxelles je početkom godine krenuo u rješavanje niz unutarnjih  pitanja, uključujući i problem migracija i kontrole koju već traže Francuska i nekoliko zemalja u istočnoj i srednjoj Europi.

“Bruxelles ima problem i sa sve većim utjecajem desničarskih pokreta, koji prodiru u sve pore tradicionalno ljevičarskih tema”, piše autor.

“Zbog svega navedenog bi se moglo dogoditi da se na kraju 2018. EU zapita ne je li ovo bila jedna od godina, nego je li bila jedna od posljednjih za Europsku uniju?”, zaključuje autor Thomas Mangin.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

Treba preživjeti i teške izbore u mnogim zemljama, uključujući Rusiju.
…..svašta….teške izbore za EU i NATO…..hoće reći treba preživjetti poraz neokolonijalnih planova.

Ana
6 godine prije

Ma to ce nas pricidnik sve sredit. On po vodi hoda/ bolesne ozdravljuje/sve sto takne u zlato pretvori, a svo stado u kamen/ hipnotizira budale/pametne u ocaj baca. Sve ce on to bumbum po svojoj volji ustrojiti,nema EU brige, dok je lepi decko tu.

Grgur Ninski
6 godine prije

EU se od lijepe ideje pretvara u klub zombija koji rade za strane neevropske interese.
Zombiji ili zbunjene plavuse svejedno. Jadna moja Evropo

Lignja
6 godine prije

Gomila prodanih neradnika koji I ne slusaju sjednice. Klimaci glava. Veci uzas od sjednica saveza komunista u doba SFRJ.
Cak su I oni nesto radili za sitnu stoku koja u onim mracnim vremenima ipak nije trebala kopati po kontejnerima za naci rucak. Nije ni ovrha bilo. Cak su I stanove besplatno dobijali, zimnice, K 15, gratis doktor, tablete. skole,faxevi.
Srednja klasa je siilovana u cijeloj evropi.
Uzivajte u kvazidemokraciji

Lignja
6 godine prije

@Mars … tocno tako, imali smo Hrvatsku samostalnu par mjeseci I sada opet upali u gadan brak. Mi hrvati upadamo u dosta gadne brakove ili nas netko samo ozeni ili uda da I nista ne znamo o skim cemo se sexati. A sada nas Bryssel doooobro sexa.
Nitko nas nista ne pita a kad mentor kaze rukice se dizu.. sve za brisselsku placu.

Sinisa
6 godine prije

Imam iz Zavidovića, Izet ef. Čamdžić, tokom jedne od svojih propovjedi govorio je o problemu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, te za kratko vrijeme postao hit na društvenim mrežama. Ukratko, njegova poruka je bila da mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu jer je ekonomija u lošem stanju. On je zapitao, kako da roditelji sprečavaju svoju djecu da odu u potragu za boljim životom kada su i oni svjesni da je situacija u BiH veoma teška. “Da vi trebate svome sinu ili kćerki, koji jutros pakuju pakuju kofere da krenu na radno mjesto u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, u zadnje vrijeme sve češće Slovačkoj, šta biste mu vi rekli? Da ne pakuje kofer?”, zapitao je Čamdžić, a potom nastavio: “Rekli bi mu: ‘Nemoj ići! Kapije preduzeća su zaključane u Zavidovićima. Reki bi mu: ‘Nemoj ići! Moći ćeš već iduće sedmice gledati novu svađu, novi sukob u općinskome vijeću, u federalnom parlamentu, državni… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI