EU će podržati Ukrajinu i bez SAD

Borrell - EU i Ukrajina
61 komentar

Vojna pomoć EU Ukrajini neće zavisiti od odluka koje su donele SAD, rekao je visoki diplomata bloka Josep Borrell novinarima tokom svoje posete Kijevu u nedelju. Brisel planira da nastavi i dalje povećava vojnu pomoć ukrajinskim snagama, dodao je on.

“Nismo čekali da se donese odluka SAD kako bismo povećali naše prijedloge za podršku Ukrajini,” rekao je zvaničnik upitan o reakciji EU na američki Kongres koji je uklonio vojnu pomoć Kijevu iz svog prijedloga zakona o kratkotrajnoj potrošnji koji je usvojen vikend.

Brisel i dalje duboko žali zbog odluke američkih zakonodavaca, rekao je Borrell, izrazivši nadu da “ovo neće biti konačna odluka i da će Ukrajina i dalje imati podršku SAD-a”.

Evropska komisija je ranije predložila stvaranje fonda za Ukrajinu u vrijednosti od 50 milijardi eura (52,8 milijardi dolara), rekao je najviši diplomata bloka, dodajući da je također predložio stvaranje sličnog fonda u iznosu od 20 milijardi eura (21,13 milijardi dolara) u okviru Evropskog mirovnog fonda u sastanak ministara vanjskih poslova EU u avgustu. 

„Da vidimo šta će se dešavati u SAD-u, ali sa naše strane, nastavićemo da podržavamo i povećavamo našu podršku“, rekao je zvaničnik. Visoki diplomata EU također je tvrdio da je vojna pomoć bloka Kijevu “trajno strukturirana” i da ne zavisi od odluka drugih nacija ili rezultata ukrajinskih operacija.

Njegovi komentari došli su usred nastavljene ukrajinske ofanzive, koja nije donijela nikakve velike promjene na linijama fronta tokom otprilike četiri mjeseca od svog pokretanja, uprkos ogromnoj vojnoj pomoći Zapada prije njenog početka i velikim ukrajinskim gubicima tokom svog toka.

“Suočavamo se s egzistencijalnom prijetnjom za Evropu”, rekao je Borrell, dodajući da ako Brisel želi da ukrajinske trupe budu “uspješnije, moramo im obezbijediti bolje oružje i brže”.

On je ipak nagovijestio da bi Kijev trebao biti više zahvalan za napore bloka. U nekim slučajevima, “naša podrška se ne doživljava toliko važnom koliko jeste”, rekao je visoki diplomata EU, insistirajući da “jeste”. On je tada rekao da je ukupna vojna pomoć Brisela i zemalja članica EU Ukrajini iznosila 25 milijardi evra (26,4 milijarde dolara). Kumulativna vojna, finansijska i humanitarna podrška bloka dostigla je 85 milijardi evra (89,8 milijardi dolara), dodao je on.

euJosep BorrellSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
6 mjeseci prije

Bravo josipe ako ameri neče onda ćemo mi.

Noppo
6 mjeseci prije

Znaju od početka da Ukri ne mogu pobjediti. Ali su vjerovali da če sankcijama slomiti Rusiju za možda nešto mjeseci ili godinu dana. Dve opcije, ili otvoreno iči u sukob ili mirno progutati rusku pobjedu. Ne znam.

Ludi Zoka
6 mjeseci prije

Oće i to ovim redom 1. Mađarska, 2. Slovačka, 3.Poljska, 4.Njemačka (pogotovo kada uđe u recesiju), a i tvoji Talijani su sumnjivi, možda bi trebao pioričati sa običnom ljudima, 6. U Francuskoj sve ovisi koliko će umiljati babojebac uspijevati lagati narod

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

“Kumulativna vojna, finansijska i humanitarna podrška bloka dostigla je 85 milijardi evra (89,8 milijardi dolara), dodao je on.”

Zanimljivo, nije rekao koliki je udio kredita/zajmova, a koliko donacija EU Ukrajini.

A štete po europsko gospodarstvo zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji možemo višestruko množiti sa puuuno većom cifrom. O tome nitko ne priča.

Za primjer – BDP po stanovniku Njemačke u prijeratnoj 2021. iznosio je 51.237 dolara, u ratnoj 2022. on je pao na 48.636 dolara.
Nadodamo li tome inflaciju u Njemačkoj 2022. od 7,9%, realan je BDP po stanovniku u Njemačkoj pao za 12,5%.

U svega godinu dana, a energetske sankcije Rusiji nisu ni trajale cijelu 2022.

Ili još lakše za shvatiti – BDP Njemačke je pao u 2022. u odnosu na 2021. čak 175 milijardi eura.
Duplo više nego što je Ukrajini cijela EU poslala pomoći.

A to je samo Njemačka od članica EU!

Jomla
6 mjeseci prije

“Suočavamo se s egzistencijalnom prijetnjom za Evropu”
Ali nikako da ubodete šta je egzistencijalna prijetnja žiteljima eu!
Pa evo, ja ću biti dobar i reći vam: Vi, “političari” prodanih duša, a na odlučujućim mjestima utjecaja!
Sada, kada znate gdje je problem, što ćete učiniti? I dalje svirati qrcu, ne bi li se dig’o??? 😛 😛

na ti ga
6 mjeseci prije

u čije ime govori ovaj “kopitar”, u ime naroda europe i nacija europe sigurno NE, jer ga oni ni nisu izabrali da govori u njihovo ime. Hoće li on iz svojje lisnice slati metke Ukraini koja nije članica EU?!
Zar će narodi europe biti solidarni i pomagati NACIZAM, KORUPCIJU i KRIMINALCE, zar toga radi postoji EU.

ime
6 mjeseci prije

stari prdonjo, zaduži oružje i pravac ukrajina.
uzmi i djecu i unuke.
i muške i ženske.

jbtpm

Max
6 mjeseci prije

Ništa oni neće raditi bez amera.

Nekoime
6 mjeseci prije

Oba tvoja birača se slažu s tobom.

hiber
6 mjeseci prije

Trenutno Ukraini najvise pomaze Mađarska. Kako to? Jednostavno, lova iz EU umjesto u Mađarsku ide u Ukrainu. Slicno bi bilo i sa Slovackom mada tesko jer je lik koji je dobio najvise glasova uveo Slovačku u EU. Ostaje Poljska koja se našla u raskoraku između Ukraine i Njemačke. Sada prigovara Ukraini da previse pomoći prima od Njemačke. Inace, najveci netto financijer Ukraini je EU, cak toliki da Ukraina nikada nije trebala povuci američki Land-Laese. Najveći profiter je USA jer velika vecina financijske pomoci Ukraini ostaje u USA, a darovano oruzje je trecerazredno, naruđbama su prepuni, tako da je sve velika priča, jer ce Trump popusti od vlastitog vojno-industrijskog kompleksa. Naravno najveći financijski gubitnik je Rusija jer na koncu treba platiti sve troskove, a vec je predujmila 305 miijardi. Zato su ideje da se zajmodavac u krajnjoj nuždi umorio od pomoći glupaste. Da ponovimo, koliko god treba!!!

De.Bill Gates
6 mjeseci prije

koga je ovaj vampir pitao želimo li mi slati novce i oružje ukrajini ? Tko je ovu olinjalu komunjaru ovlastio da u naše ime dijeli naše novce ?

Sardelino
6 mjeseci prije

Njegova izjavu tumačim ovako:
Ako Amerikanci prestanu podržavati Ukrajinu, mi nećemo. Naša potpora potrajati će još neko vrijeme nakon kojeg će prestati.

Yuxel
6 mjeseci prije

Samo pomažite jer to vam je obaveza.
Atomske Ukraini i to one malene da mogu svoj teritorij gađati njima. Niko se nebi bunio. Ko bi im bio kriv što su ludi😃😃😃

abc
6 mjeseci prije

Josip bez dozvole Amerike ne može ni da prdne. Komplet politička boranija iz Brisela je pod strogom kontrolom Fašingtona.

Darko
6 mjeseci prije

Ovog orangutana Borelija treba istog trenu umlatiti kao psa skupa s onom ukrajinskom krmačom Ursulom. Pas im jeba mater usranu za to im nismo dali mandat..

404
6 mjeseci prije

Stari swinger i pedofil potpuno prolupao…..

tihobl
6 mjeseci prije

Borrell prvi put saziva sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova izvan EU-e, u Kijevu za ponedjeljak, 2. listopada.

Borelj slijedi naredbu da EU preseli iz Brisela u Kijev i da podrzi predsjednika unije u borbi sa Rusijom. Anglosasi ce tu vjestacku tvorevinu pripojiti kijevskom rezimu.

Red Dog
6 mjeseci prije

Da citiram ironicni kometar druga Nixona:
”Evropa? Dajte mi broj predsednika te Evrope”.
To je saka jada.
Oni laju radi sebe da ublaze paniku.

Dux
6 mjeseci prije

Samo vi trošite novac EU građana, ali dogodine se nemojte čuditi neredima i protestima diljem Eutope…. a o mogućem odgovoru Rusa ne treba ni govoriti.

Magefun
6 mjeseci prije

Ne bitno, sjebali ste Europu za dobrih 100g…Kina ce nas rastaviti po proizvodnji…unistili ste konkurenciju Europe. Vec se sele svi u Aziju, zahvaljujuci kretenima koji vode Europu.

resuRRection
6 mjeseci prije

Pozdrav iz Slovenije. Baš je istina, što ste nas za vrijeme Austro-Ugarske upoznali kao ‘bečke konjušare’; sada smo ‘sluge Bruxellesa’. Sramim se, što naša vlada (a ne narod), podržava kijevski režim; ništa se nije promijenilo: nekad Franc Jožef, kasnije Josip Broz, sada Josep Borell. Dok Denys Davidov najavljuje ‘Veliku invaziju na Krim’, Military Summary pokazuje realnu sliku. Mi Slovenci smo se prodali i izdali. Ponosna nacija; što dalje od EU i NATO-a. Iako ćete možda biti prisiljeni jesti travu; a bit će vaša…

6 mjeseci prije zadnji put uredio Logic
boro
6 mjeseci prije

Ima li ovaj go.nar djece,što ne podrži Ukrajinu svojom familijom na prvoj liniji….i ko je njega uopće izabrao za bilo kakvu funkciju

boro
6 mjeseci prije

a kad čovjek gleda njegovu sliku reko bi da ima mozga u glavi a po riječima vidiš da nema 🙁

Bruno
6 mjeseci prije

Što ova meka kita ne ide u mirovinu. Pa on poslije sat vremena ne zna ni gdje je bio ni pošto je krenuo. Zašto mladi Evropljani moraju umirati zbog ovog senilnog starca i još senilnije babe. U trećem ratu neće se uništavati vojska i oružije na frontu, već oni koji proizvode oružije i opremu za vojsku, a to su civili u velikim gradovima. Omjer Rusa i Zapada je 1:7. Rusi neće napasti prvi, ali će uništiti sve prvi.

Ime
6 mjeseci prije

Eeee, daj jos ima ko pusku drzati, pa hajd nekako… Mada vidim da je ovdje pun k NACI dobrovoljaca…

Gogi
6 mjeseci prije

Samo evropska pomoc bez Amerike nije dovoljna jer Ukri trose 220 milijardi godisnje ,koliko su do sada dobili sveskupa.Znaci nista od pobjede.

Alex
6 mjeseci prije

Neće!

Dante
6 mjeseci prije

A šta će kad su dozivotno zaduzeni maršalovim planom
Govna

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

A čime 😁 ?!

6 mjeseci prije

Iste su gazde i u eu i preko okeana , dok tamo u usa imaju odredjene nesporazume i blokade , eu će finnacirati naciste ..Ista kasa..svejedno je..

Bruno
6 mjeseci prije

Kao građanin Republike Hrvatska zahtjevam da se ratnohuškačima Borelu i von Der Leyen zabrani ulazak u RH. Plenković je dobio 17% glasova na zadnjim izborima i ne može ovaj par ubojica zvati u moju zemlju. Neka se nalazi s njima izvan Hrvatske. A i ti Plenkoviću imaš milijune litara krvi Ukrainskih i Ruskih mladića. Šta ćeš kazati svojoj djeci kada budu mogli shvatiti što je rat i koliko si učinio da do rata ne dođe a mogao si. Nagovarao si glupog komičara s IQ-om kišne gliste da primjeni hrvatski scenarij, mada je scena bila dijametralno suprotna. Ratuju sa stabilnom zemljom s beskonačnom količinom raznih naoružanja, satelita imnogo više vojnika. Kako te nije stid. I imaš obraza ovo smeće dovlačiti u Hrvatsku.

Goran
6 mjeseci prije

Ameri slomili zube,pa sad mi trebamo ispaštat

žile29
6 mjeseci prije

Ovaj ker stari priča samo u svojem imenu jer narod u EU sigurno ne podrzava tako ovog narkomana ukrajinskoga što ta prdonja stara priča

Zoro
6 mjeseci prije

šta ovi priča pizdar…je, kakva eu to ne postoji, to su amerikanjske podguzne muve, ništa ne odlučuju nikoga nije briga šta pričaju, potpuno su ovisni od svojih gospodara sa druge strane oceana,
kada dozvoliš moralni pad u takav podređeni položaj svojevoljno zbog nedostatska muškosti a ne višom silom, gotov si, može o tebe otirat noge ko stigne,
evropa otirač za noge, zaslužila je tu sudbinu nakon stoljeća pljačkanja i ubijanja materijalno nerazvijenih nacija
ova priča u Ukrajini će završit kada Rusija odluči i na malo oštriji način izda upozorenje, amerikani će činit fintu da se njih ne tiče, evropljani će u mišje rupe,
Boreljko će ka iz onog vica o zecu i medvidu iz svoje rupe nakon litre alkohola reći, šta ko je rekao, ja sam rekao!!

Tri p
6 mjeseci prije

Heheh jaki su ameri nema sta, oni se kao povlace, a EU pojacava. Citaj: svo oruzje koje ode ukrima mora se nadomjestit po pravilima NATO a, probajte pogoditi cijim nauruzanjem. Umjesto da ameri trpaju svoje oruzje badava, jer su procjenili da ukri to nikad nece moci vratit (donacije oruzja od strane amera su prica za malu djecu), sad ce to isto oruzje naplacivat od EU i slat ukrajini, dok uvoz sirovina iz Rusije u sad e stalno raste. Plan je briljantan. Propast evrope se ubrzava.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“…Жозеп Борељ након свог учешћа на Генералној Скупштини ОУН са нескривеном тугом констатовао је: «Нестају правила која регулишу свет, а свет спрема алтернативу Западу».

   «У Латинској Америци, Африци, на Блиском Истоку, на Северу Африке и, наравно, у Азији – готово сви мисле да постоји алтернатива Западу не само економска, већ и технолошка, војна и идеолошка» –

Борељу се такође није свидело ни то што Глобални Југ недовољно РАЗМАТРА конфликт у Украјини али и што неке, како се изразио, «ДАЛЕКЕ од ЕУ» државе овај проблем не сматрају «толико озбиљним».

        «Оне не желе да Украјина доминира на светској агенди», пожалио се Борељ и шмрцкајући рекао да га не слушају…

На пленарном заседању Источног економског форума председник РФ је јасно ставио до знања да се у свету ствара такав модел сарадње који неће бити по западном шаблону,  «већ за ЦЕЛОКУПНО човечанство».”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI