EU i Rusija su ”previše međusobno povezane” da bi bile neprijatelji, kaže bivši italijanski ambasador

Cesare Maria Ragaglini
1 komentar

Uz sve probleme između Rusije i Evropske unije, njihove ekonomije su toliko međusobno zavisne i komplementarne da bi prekidanje veza kasnije moglo biti razlog za žaljenje, izjavio je bivši italijanski diplomata Cezare Maria Ragaglini.

„Moramo započeti strateški dijalog, jer su naši odnosi previše povezani i ne mogu se prekinuti jer imamo problema“, rekao je Ragaglini, koji je bio italijanski izaslanik u UN i ambasador u Moskvi prije nego što se povukao.

„Naše ekonomije su međusobno veoma povezane, međusobno zavisne i komplementarne.“

S obzirom da EU planira da iznese prijedlog „zelenog posla“, bila bi šteta da Moskva i Brisel propuste priliku da poboljšaju svoje energetske veze, rekao je Ragaglini. Ako to učine, možda će „jako zažaliti“ za 20 godina od sada, dodao je on.

Sada, radeći kao zamijenik predsjednika VEB.RF, ruske korporacije za nacionalni razvoj, Ragaglini je podsjetio da su italijanski ekonomski odnosi sa Rusijom uvijek bili „vrlo glatki“, čak i tokom hladnog rata. Od Fiata koji je licencirao svoje automobile Togliattiju 1960-ih i milanske Scale koja je sarađivala sa Boljšoj Teatrom, do velikog sporazuma o gasu između Gazproma i italijanskog ENI 1970-ih, Italijani su uvijek imali „dugoročni strateški pogled“ na Rusiju.

„Oni vjeruju Rusiji, vjeruju tržištu, vrlo su sigurni u to“, rekao je Ragaglini. „Veoma smo slični i u dobru i u zlu.“

Postoje neki trenuci u kojima su odnosi bili na prekretnici ali uvijek se okrenu na pravi način.

Jedna od tih prekretnica bila je epidemija Covid-19 ovog proljeća, koja je posebno pogodila Italiju. Italijani su veoma zahvalni na ruskoj pomoći, rekao je Ragaglini, napominjući da su ruski ljekari zalazili u neke od najtežih zona, poput Bergama, i pružali presudnu pomoć zatrpanim bolnicama.

„Misija pomoći pomogla je ruskim ljekarima da nauče „šta treba i šta ne treba raditi“ u vezi sa virusom, što im je pomoglo da ga liječe kod kuće“, dodao je on.

Osim što je odnijela skoro 1,5 miliona života širom svijeta, pandemija je poremetila ekonomije širom svijeta. To uključuje i poslovanje kompanije VEB.RF. Međutim, Ragaglini je optimista da će se investitori uskoro vratiti, s obzirom na povoljnu rusku pravnu i finansijsku klimu, kao i „visokoobrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu“.

Cesare Maria RagaglinieuNeprijateljirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

I Rusija je dio Europe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI