EU podijeljena oko američko-britanskih napada na Jemen

Jemen nakon rata
25 komentara

Nespremnost Italije, Francuske i Španije da se pridruže napadima SAD i Velike Britanije na militante Huti u Jemenu naglašava “podjele” na Zapadu o tome kako se nositi sa situacijom u Crvenom moru, naglašava Reuters.

Vladini i diplomatski izvori rekli su agenciji da Rim, Pariz i Madrid žele mirniji pristup politici u regionu.

Washington i London izveli su napade velikih razmjera protiv Hutija u petak i subotu kao odgovor na grupu koja je ciljala brodske rute u Crvenom moru i Adenskom zaljevu kao čin podrške Palestincima usred izraelske vojne operacije u Gazi.

SAD su u petak saopćile da su Holandija, Australija, Kanada i Bahrein pružile logističku i obavještajnu podršku za zračni napad. Istog dana, Njemačka, Danska, Novi Zeland i Južna Koreja potpisale su zajedničku izjavu kojom se opravdavaju postupci Amerikanaca i Britanaca.

Međutim, glavni saveznici SAD u Evropi – Italija, Francuska i Španija – nisu učestvovali u bombardovanju niti potpisali izjavu.

Izvor u uredu italijanskog premijera Giorgia Meloni rekao je Reutersu da je ta zemlja odbila da potpiše izjavu i da zbog toga nije zamoljena da učestvuje u zračnim napadima na ciljeve Huti.

Međutim, izvor iz italijanske vlade dao je drugačiji izvještaj, rekavši da se Rim suzdržao od učešća u napadima jer bi odobravanje takvog poteza u parlamentu trajalo predugo i općenito bi više volio da vodi politiku „smirivanja“ u Crvenom moru.

Neimenovani francuski zvaničnik objasnio je za Reuters da se Pariz nije pridružio napadima SAD-a i Velike Britanije zbog zabrinutosti da će time izgubiti bilo kakvu polugu koju je imao u pregovorima za smirivanje tenzija između Izraela i libanonske oružane grupe Hezbolah.

Diplomata upoznat sa stavom Pariza rekao je agenciji da Francuska također ne vjeruje da bi se udari mogli smatrati legitimnom samoodbranom. SAD i Velika Britanija napale su Jemen bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a, a Rusija je njihove postupke nazvala nezakonitim i nesrazmjernim.

Španska ministarka odbrane Margarita Robles rekla je u petak da Madrid nije bombardovao Hute zbog njihove “posvećenosti miru” u Crvenom moru. “Svaka država mora dati objašnjenja za svoje postupke. Španija će uvek biti posvećena miru i dijalogu ”, rekla je ona.

Italija, Francuska i Španija takođe su odbile da učestvuju u operaciji Prosperity Guardian koju je predvodio SAD, koju je Vašington pokrenuo prošlog meseca kako bi zaštitio brodove od napada Huta. Međutim, Euractiv je u petak izvijestio da bi EU krajem februara mogla pokrenuti vlastitu pomorsku misiju u Crvenom moru.

euJemenSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

“SAD i Velika Britanija napale su Jemen bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a, a Rusija je njihove postupke nazvala nezakonitim i nesrazmjernim.”

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti su SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija.
Svaka može dati veto na bilo kakvu odluku Vijeća sigurnosti.

Što znači da će se – kao i zadnjih skoro 80 godina u UN – desiti jedno veliko ništa na ilegalan napad jedne od članica Vijeća sigurnosti na članicu koja to nije.

Međutim, da automatizmom idu sankcije UN-a za bilo koga tko pokrene vojnu akciju bez odobrenja Vijeća sigurnosti da one progresivno rastu sa svakim sljedećim napadom, bila bi potpuno druga priča.

Vijeće sigurnosti UN ovakvo kakvo je potpuno je beskorisno u ovakvim situacijama i opći predmet sprdnje u svijetu, u rangu sa Zavodom za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

Max
3 mjeseci prije

Neki su razumni neki nisu.

burt
3 mjeseci prije

Houthy ne mogu ništa jer SAD i UK neće dozvoliti da se ometa jedan od najvažnijih svjetskih plovnih putova, zadnji kojemu je nešto slično palo napamet je bio Noriega koji je 1989 uz podršku sovjetskih i kubanskih komunističkih službi prijetio da će zatvoriti Panamski kanal i brzo nakon toga SAD su izvršili vojnu intervenciju i srušili ga s vlasti

Гавран
3 mjeseci prije

Huti su Javili da su pogodili brod koalicije raketom.
Koalicija je objavila da traga za dva nestala mornara.
.
Da li je potopljen USS Unsinkable, ili se raspao USS Incorrodible, pitanje je sad?

Darko
3 mjeseci prije

A koje su EU svinje za? Sigurno i naš mutavac Plenković?

tihobl
3 mjeseci prije

Према писању јеменских извора, синоћ су САД поново бомбардовале Јемен. 30 мета, али ово је упола мање него при првом удару.

Prvo 200 miliona, a sad samo 100 miliona ispaljeno.
Kriza, nema se dovoljno raketa, mora se stedjeti. Nije ovo ni prvi ni drugi zalivski rat ili milosrdni andjeo kad su bili sila.

tihobl
3 mjeseci prije

ЕУ планира да до марта пошаље најмање три ратна брода у Црвено море како би се заштитила од Хута.

Predlazem Usrulji da posalje tankere za LNG koji joj sluze kao terminali za americke molekule slobode.

tihobl
3 mjeseci prije

Нови шеф француског министарства спољних послова Стефан Сежурне, ванбрачни супруг премијера земље Габријела Атала, допутовао је у Кијев.

tihobl
3 mjeseci prije

Проценат празног пословног простора у Сједињеним Државама премашио је 21%. Власници локала не могу да се носе са кредитима након повећања каматне стопе и дају их банкама.

tihobl
3 mjeseci prije

На сајту Председника Украјине објављен је текст „историјског” споразума о безбедносним гаранцијама између Украјине и Британије, који: -прецизира помоћ коју Британија већ пружа Украјини -не садржи никакву обавезу да Британија уђе у рат на страни Украјине -у случају новог сукоба са Руском Федерацијом, споразум предвиђа само неколико обавеза за Британију: у року од 24 сата започети консултације о даљим акцијама, пружити Украјини различиту војну помоћ и војну опрему и увести санкције Руској Федерацији. У ствари, све што је Британија ионако урадила после 24.02.2022 . На крају посете, Индијац је говорио у Врховној ради, где је најавио доделу помоћи у вредности од 2,5 милијарди фунти, што је изазвало буран аплауз народних посланика који су били видно задовољни (samo sto u sporazumu nigdje ne stoje rokovi). Kad je dosao kijevljani su bili ushiceni milijardama funti, milionima granata i stotinama hiljada dronova. A kad su procitali sporazum vidjeli su da nigdje ne stoje rokovi.… Čitaj više »

goran
3 mjeseci prije

ajmo nato pakirajte kofere i put crvenog mora da vas ne gledamo slijedećih 6 mj hahahaha

Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Tko će sada u eu ostati bez prava glasa…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI