EU se kreće prema ‘ratnoj ekonomiji’

EU proizvodnja oruzja
27 komentara

Odbrambena industrija Evropske unije djelimično je prešla na ratnu ekonomiju, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Kijev bi se ove godine mogao suočiti s “opasnim periodom” jer se fokus zapadnih političara koji ga podržavaju sada okrenuo izborima za Evropski parlament 6. i 9. juna i američkim predsjedničkim izborima 5. novembra, objasnio je Breton u intervjuu za francusku televiziju BFMTV u ponedjeljak .

Rusija bi mogla iskoristiti ovu “neizvjesnost” i “krenuti naprijed” na liniji fronta, rekao je on. Zbog toga smo mi u Evropi odlučili da značajno povećamo naše subvencije u pogledu oružja i municije za Ukrajinu, naglasio je komesar.

Prema Bretonu, EU je sada na pravom putu da proizvodi 2 miliona granata, uključujući kalibar 155 mm, godišnje za Ukrajinu. Rekao je da je pošteno reći da je EU “prešla u ratnu ekonomiju” barem u smislu proizvodnje granata. „Sada nam je izazov da pređemo u ratnu ekonomiju u svim segmentima evropske odbrambene industrije“, dodao je komesar.

U martu je Evropska komisija odobrila izdvajanje 500 miliona evra (590 miliona dolara) za povećanje proizvodnje čaura u EU. Prema Briselu, blok će moći da proizvodi 2 miliona granata godišnje do kraja 2025.

Prošle godine, EU je obećala da će Kijevu isporučiti milion granata do marta 2024. Međutim, kasnije je priznala da neće biti u stanju da ispuni ovaj cilj. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su dobili oko trećine obećanog.

U aprilu je francuski predsjednik Emmanuel Macron insistirao na tome da je prelazak na ratnu ekonomiju “neophodan” jer su troškovi odbrane i vojni nalozi u porastu širom EU.

Rusija je više puta upozoravala da strano oružje koje se šalje u Kijev neće spriječiti Moskvu da postigne svoje vojne ciljeve, već će samo produžiti borbe i povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Prema zvaničnicima u Moskvi, nabavka oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znače da su zapadne nacije već postale de facto strane u sukobu.

euRatna EkonomijarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Necete imati nista i bicete srecni…

nastran
2 mjeseci prije

2 miliona granata, uključujući kalibar 155 mm, godišnje za Ukrajinu…kad se to realizira neće se imat kome slati jer ukrajine neće biti…valjda će glupi rusi čekat da netko proizvede granate za ukrajince..gluposti

Max
2 mjeseci prije

Sad su se sjetili.

Andy
2 mjeseci prije

Prema “ukrajinskim izvorima”… Što više Ukrajina gubi vojnika, to više vrišti o ruskim gubicima. Svi mi koji smo živjeli u doba Vijetnama znamo kako je Sjeverni Vijetnam gubio rat svaki dan… sve dok Saigon nije iznenada pao. Ovaj sukob je izrazito nepopularan u Ukrajini, ali su zabranjene sve ukrajinske političke stranke koje ga žele riješiti mirnim putem. Nije iznenađujuće da se biračko tijelo u Zapadnoj Europi okreće od stranaka centra/ljevice prema krajnjoj desnici, jer desnica nudi mir, a ne beskrajni rat. Zapadni mediji neće izvještavati o antiratnom raspoloženju jer je “hrabra Ukrajina” uobičajena priča koja može potaknuti ratni stroj SAD-a i NATO-a. Svi smo već čuli ovu priču u Afganistanu, Iraku, Siriji, Libiji i Vijetnamu, svaka s istim predvidljivim katastrofalnim ishodom. U tim ratovima, SAD je potrošio trilijune dolara poreznih obveznika i posudio sredstva, stvarajući rijeke krvi u svakoj zemlji koja je dobila američku “potporu”. Sa svakim ratom vidimo postupnu… Čitaj više »

tuf
2 mjeseci prije

1) s kim je EU u ratu da bi proglasili ratnu ekonomiju?
2) da li je netko ispitao podlogu ovih bombastičnih objava o 2 milijuna granata godišnje kad su trenutni europski kapaciteti 10x manji, nedostaju sirovine i nema naznaka radikalnih povećanja kapaciteta?

tatamata
2 mjeseci prije

eto danas procitah koristan savjet ako naletis na divlju svinju , da je otjeras moras kazati …. “ishhh Djuro ishhh “

Гавран
2 mjeseci prije

Nema ruda, nema čeličana, nema energije, nema znanja, nema radne snage, vlasništvo privatno.

MladenSt
2 mjeseci prije

Pustite vi ovo Vučić je odavno skužio stvari i štanca li ga u tri smjene. Američka firma iz Virginije “Regulus global “ kupila tvornice specijalne namjene Sarajevski “ Pretis” i Bugojanski “ Binas”i to za 50% većoj cijene nego prošle godine za koliko se trgovalo .Još se Dodik nećka oko prodaje tehničkog remontnog zavoda Bratunac ,možda zaobilaznim putem ,đava su zelembaći …

giovani
2 mjeseci prije

Da, radit će im Kinezi i Indijci, Europa gotova si.

Mat
2 mjeseci prije

??? Zar im neko prijeti?Ili se spremaju nekoga napasti?

Red Dog
2 mjeseci prije

Yes, how, no.
Psi laju, karavani prolaze.
Ne mogu. Da mogu, vec bi.
U kapitalizmu se moraju titrati jajca svima koji pitaju „Sta imam ja od toga?“ Dok oni titraju sve to, prode voz.

Drago
2 mjeseci prije

Odakle sirovne za ratnu ekonomiju kad ni saraf ne mogu da proizvedu

Mane
2 mjeseci prije

Sem poljske i turske,sve ostale vojske država Evrope su na nivou lovackog društva.nit para,nit resursa nit ljudi.jedino zasto ce takve vojske poslužiti je za uvodjenje vanrednih stanja po zemljama i maltretiranju svojih gradjana

Voltaire
2 mjeseci prije

Njemacka vec pokušala tenkovima napasti Rusiju, ali da je završilo s ruskim tenkovima u Berlinu.
“Trebali biste se toga sjetiti svako jutro”, njemacki parlamentarci ??.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI