EU se navukla na američku energiju

Dmitrij Peskov
18 komentara

Odlučnost država EU da se oslobode svog oslanjanja na rusku energiju takođe ih čini sporim da priznaju svoju neizbježnu zavisnost od SAD, rekao je u nedjelju portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Oslanjajući se na uvoz energije iz SAD-a, Brisel efektivno zamjenjuje jednu “ovisnost” drugom, rekao je portparol, ironično dodajući da je u drugom slučaju “povratak mnogo manji”.

„A sada, kada Evropljani troše milijarde evra svakog dana, te milijarde dolara se istovremeno zarađuju u Vašingtonu“, rekao je Peskov u intervjuu za rusku državnu televiziju Rossiya 1.

EU se više od godinu dana bori s teškom energetskom krizom. Krivica je pogoršana naporima bloka da sankcijama kazni Rusiju zbog ukrajinskog sukoba i da smanji svoje energetsko oslanjanje na zemlju, koja je ranije bila njen vodeći dobavljač prirodnog gasa.

Situacija se dramatično pogoršala početkom jula nakon prvog prekida ruskih snabdijevanja brojnim zemljama EU, koji se pripisuje problemima održavanja turbina zbog sankcija. Gasovod Sjeverni tok je nakon toga dignut u zrak u septembru, zbog čega je postao nefunkcionalan.

PeskovrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

No sto kukate nad tudjim grobom Rusi ?! Otkacite se vise od EU !!! Veliki je planet ! Pronadjite DRUGO !!! Oni , koji vas ne zele a sva je prilika i mrze , NEMAJU NIST TRAZIT U BILO KAKOVOJ KORELACIJI SA VAMA !!!! Postante KONACNO SVJESNI toga i pocnite SEBE RADI tretirat ” zahodni block ” kao SMRTNA NEPRIJATELJA te naucite vec jednom , KAKO sa njima – takovima , pregovarat !!! JEDNO PRAVILO SAMO POSTOJI !!! KADA IM GURNETE CJEV U USTA — JEDINO — TAD GOVORE I TVORE— ISTINU !!! TAD !!! I NIKADA VISE !!! DAKLE — ZID ! Toliko !

tihobl
1 godina prije

A ja sam cuo da EU ostvaruje rekordnu proizvodnju struje na solanim panelima i vjetrenjacama da im uskoro nece trebati nikakav uvoz, pa ni iz SAD.

Ivan
1 godina prije

Zahvaljujuci korumpiranoj ludoj Ursuli..

nonwo
1 godina prije

Eu su navukli kaubojski dileri.
Na višestruko skuplju “drogu”.

Lucija, prva
1 godina prije

Ja sam lijepo rekla jednom kad je bio početak frke sa završavanjem Sj.toka, onaj brodić tek krenuo oko svijeta (!), da treba pustiti Amere da se učipe u biznis.

Nemam pojma kako.
Možda kao Lucky Luciano. Svi biznisu su bili zauzeti. On se sjetio da prodaje “osiguranje”. 😄

Šta? Bolje dati 20% nego 200% ili 500%.

Keki
1 godina prije

EU ispala na kraju glupača. Iako je svatko normalan prvi dan vidio da će tako biti.

Bljuzganje
1 godina prije

Nije problm sto ovise o amerima nego je problem sto je to 8 puta skuplje nego od rusa, ali to je i bio plan.

Max
1 godina prije

To i jes bio cilj.

nessy
1 godina prije

Cinjenica, EU nema (dovoljno) svojih energenata. Da li je bolje biti ovisan o Rusiji, po cijeni 1 necega, ili o amerima,po cijeni 5 necega. Zajebi principe, nitko se na principima nije ugrijao, ni skuhao rucak. Sa rusima znamo gdje smo, USA su nasi ‘partneri’, koji nam gule kozu sa ledja, sve iz najbolje namjere.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI