EU traži odštetu od Izraela

EU odsteta od Izraela
10 komentara

Skupina zastupnika u Europskom parlamentu zatražila je od Izraela plaćanje za rušenje palestinskih struktura koje financira EU

Europski povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčić rekao je u odgovoru zastupnicima tijekom vikenda da je Bruxelles nekoliko puta tražio od Izraela neka plati za srušene kuća na Zapadnoj obali, koje su izgrađene korištenjem financijske pomoći EU-a ili njezinih država članica. Prema izraelskim novinama Haaretz, Lenarčićeva pisana izjava uslijedila je nakon pisma koje su napisala 24 zastupnika Europskog parlamenta Komisiji za upravljanje krizama, zahtijevajući da Izrael nadoknadi europskom bloku gubitak novca poreznih obveznika EU-a.

“U financijskom smislu, Izrael nije snosio posljedice za nezakonita rušenja i kršenja ljudskih prava”, stoji u pismu, prenosi Haaretz. U svom odgovoru, Lenarčić je naveo da EU dosljedno osuđuje “izraelsku politiku naseljavanja i nezakonite radnje poduzete u tom kontekstu”, dodajući da je blok u više navrata tražio neka Izrael “vrati ili kompenzira imovinu financiranu od strane EU koja je uništena, demontirana ili konfiscirana”.

Međutim, unatoč tome što radi na dobivanju ove naknade kroz diplomatske i političke kanale, povjerenik je priznao da “popis mogućnosti za osiguranje naknade od Izraela za sredstva EU-a izgubljena u rušenju” tek treba doći na raspravu u Vijeću Europe.

“Na Vijeću je hoće li jednoglasno odlučiti o eventualnom donošenju restriktivnih mjera EU-a”, zaključio je Lenarčić. Prema Uredu Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), u prvih osam mjeseci 2022. više od 700 ljudi raseljeno je nakon što su izraelske vlasti srušile, zaplijenile ili prisilno srušile ukupno 590 objekata koji su bili u vlasništvu Palestinaca diljem zemlje, na Zapadnoj obala, uključujući i istočni Jeruzalem. Samo u srpnju i kolovozu Izrael je srušio oko 202 građevine, od kojih je 29 dano kao humanitarna pomoć koju su financirali donatori.

U izvješću se navodi da brojke za 2022. pokazuju donekle pad u usporedbi s godinom prije, kada su izraelske vlasti srušile ukupno 911 građevina i raselile 1209 ljudi.

euIZRAELodštetaPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moša Pijade
1 godina prije

Aha, jako dobar potez. Sada neka i oni plaćaju reparaciju Palestincima kao šta oni dobijaju od njemačke.

nena
1 godina prije

Ko dobije pare od ješe/ćifuta -židova taj se mora upisati u Istoriju

Max
1 godina prije

Opravdano.

crodaemon1
1 godina prije

Gluposti, ja poklonim Mati 50 000 e da napravi kuću, Mate je vlasnik kuće. Dođe Jure i sruši kuću. Samo njen vlasnik može tužit Juru.

BanOvan
1 godina prije

Licemjeri, kakva moze biti samo zapadna gamad. A to sto ubijaju palestinsku djecu to nikome nije vazno.

Magefun
1 godina prije

Da, dobiti ćete pare od Židova hahaha

Mila
1 godina prije

epur si muove!

Boba Lazarević
1 godina prije

Pomalo hrabro od Evrope. Nisam očekivao. Mora da ima nešto u pozadini svega.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI