EU želi da se zaštiti od američkih sankcija i smanji zavisnost od dolara

Americke sankcije prema EU- Dolar
14 komentara

Frustrirana američkim jednostranim sankcijama pod Trumpovom administracijom, Evropska komisija, navodno, radi na planu za uspostavljanje svoje finansijske i ekonomske autonomije i ograničavanje oslanjanja bloka na dolar.

U dokumentu o politici koji treba da bude usvojen sljedeće nedjelje, evropski zvaničnici su istakli da se „globalna finansijska tržišta previše oslanjaju na američki dolar“, izvijestio je u subotu Financial Times pozivajući se na taj dokument.

S obzirom na lekcije iz pandemije, Brisel umjesto toga traži načine da ojača globalne pozicije eura. Šira upotreba jedinstvene evropske valute na finansijskim tržištima može „zaštititi ekonomiju od deviznih šokova“, osigurati otpornost međunarodnog monetarnog sistema i učiniti globalnu ekonomiju manje ranjivom, navodi se u nacrtu. Mjere za promociju eura mogle bi da uključuju i pregled propisa EU o finansijskim pokazateljima, podstičući ih da, pored ostalih mjera, budu denominovani u eurima umjesto u dolarskoj osnovi.

Pravilo se još može izmijeniti i prije zvaničnog objavljivanja zakazanog za utorak, samo dan prije inauguracije izabranog američkog predsjednika Joea Bidena. Iako su evropski zvaničnici ranije rekli da se nadaju saradnji sa novom američkom administracijom, plan signalizira da su se barem pripremali za najgore.

List naglašava da je Brisel zabrinut zbog svoje „ranjivosti“ na američke eksteritorijalne ekonomske restrikcije, kao što se vidjelo u situaciji s Iranom nakon što je Washington napustio multilateralni nuklearni sporazum i ponovo uveo sankcije protiv islamske republike. U pokušaju da spasi sporazum, službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), EU je morala da izmisli poseban finansijski mehanizam za olakšavanje trgovine sa Teheranom.

„EU bi trebalo da razvije mjere za zaštitu operatora iz EU u slučaju da treća zemlja primorava infrastrukture finansijskog tržišta sa sjedištem u EU da se povinuju njenim jednostrano usvojenim sankcijama“, kaže se u političkom dokumentu.

Ostale predložene mjere uključuju jačanje samostalnosti bloka u brojnim sektorima, uključujući i finansije, i pooštravanje politike preuzimanja stranih sredstava.

Američke sankcijeeuSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

Ne shvacam smisao rijeci „navodno“ u podnaslovu!?
Ispada da se navodno radi na dokumentu koji sigurno ide na glasanje….

nekoime
3 godine prije

Mislim da bu Konfederacijski dolar nešto jači od Federacijskog.

Rijeka-9
3 godine prije

To se znalo odavno da ce prije ili kasnije EU i USA imati sporove i konflikte, sto je prirodno.
S druge strane, americka politika je takva da ne priznaje ravnopravnog partnera.

sandokan
3 godine prije

Ala su poranili. neke države to izvode več godinama..

Alan Ford
3 godine prije

Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) od strane evropskih zemalja nije nikad proradio. Navodno je preko tog sistema izvršena samo jedna transakcija.

Blaza
3 godine prije

Zamislite da imate ušteđevinu u dolarima, a dolar postane bezvrijedan…

Tupko Glupko
3 godine prije

Dok ne izađu iz SWIFT-a, dok ne potjeraju NATO američke vojnike i generale iz EU, dok ne počnu napokon davati i kontru izuzetnima u ekonomskoj politici, mogu kokodakati i donositi dokumente koliko hoće, ništa se do tada neće promijeniti.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
2i2=5
3 godine prije

“EU želi da se zaštiti od američkih sankcija i smanji zavisnost od dolara”

ma da kako da ne. Isto kao što i na vrbi rađa grožđe.

ajmo malo glume.

Trump, ako je uopće iskreno mislio nešto učiniti je prošlost.
A i iza EU-a i iza SAD-a, stoje isti gospodari- ono što se naziva duboka država.
I Fed i ECB su u vlasništvu istih ljudi. Prema tome i dolar i euro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI