Europa i rizik od sukoba SAD-Kina

Kina - SAD
10 komentara

“Zamjena uloga između Kine i Amerike je zapanjujuća. Danas Kina vodi američku politiku iz prošlosti i zastupa suživot i globalizaciju, a Amerika se čini kao Kina prije mnogo godina, kada je govorila o nacionalizmu i protekcionizmu. Ali ovaj dramatičan preokret je tek početak onoga što slijedi”, ovim riječima počinje zanimljiv članak kojeg je Andrea Costa 2. ožujka u listu La Stampa posvetio odnosima između Sjedinjenih Država i Kine.

Iznio je mnogo od zanimljivih ideja, uključujući i onu koja ukazuje goruće točke novog sukoba između dvije sile.

Posljednja odluka Pekinga otkriva da je Kini cilj ekonomsku moću transformirati u stratešku. Uz de-amerikanizaciju svjetske ekonomije, Kina namjerava ukinuti američki monopol u naprednoj tehnologiji i umjetnoj inteligenciji, čime ć se voditi budući ratovi. Nedavni događaji u kineskim morima, gdje svake godine prolazi trećina svjetskog pomorskog prometa, pokazuju ove napore. Za SAD je politika Pekinga u jugoistočnoj Aziji klasični regionalni imperijalizam, kojem se SAD moraju suprotstaviti. Za Kinu je to pitanje suvereniteta teritorijalnih voda, strateški važnijih nego ikad. Ispod površine kineskih mora se procjenjuje da leži 130 milijardi barela nafte i 25 milijardi kubnih metara plina, ukupne vrijednosti 12 000 milijardi dolara, ali na te resurse tvrde da polažu pravo i druge obalne države – Vijetnam, Malezija, Indonezija, Filipini i Tajvan”.

Andrea Costa zaključuje objašnjavajući da od 2017. do 2020. i Kina i SAD planiranju povećati ulaganja u vojno-industrijski kompleks do nezamislivih razina.

“Za nas Europljane dominantna briga ne bi trebala biti individualna sudbina dvije svjetske super-sile, nego naša budućnost. Obje velesile, Kina ili Amerika, pritisnute leđima o zid, također će težiti spašavanju planeta. Međutim, Europa ne može ostati ni pasivni, ni neutralna”, završava Costa.

Zapravo, preporuka bi se mogla protumačiti kao savjet Starom kontinentu da se ne treba svrstati ni na jednu stranu, kako bi željeli u Americi, jer se time ne bi izbjeglo uništenje planeta, nego bi se povećanjem napetosti tenzije samo olakšao put ka kolektivnom samoubojstvu.

Umjesto toga, Europa bi se trebala aktivirati u posredovanju u smanjivanju napetosti, a ne ostati zatvorena u svom uskom području, koje je jedini cilj povećati bogatstvo Njemačke. Igrajući tu ulogu, Europa je nesposobna da poduzme bilo što. Rusija je saveznik potreban Kini, jednako koliko je i njoj samoj neophodna Kina. Moskva je u središtu velikih međunarodnih napetosti, zbog čega je relativno izolirana, barem što se Zapada tiče, a mora brinuti i za uspješno provođenje procesa diversifikacije gospodarstva. Nažalost, Moskva ima problema s Washingtonom, što nikako ne pomaže u ovoj situaciji.

Dakle, okrenuti glavu od problema u Južnom kineskom moru, a to je što čini Europa, je ponašati se poput noja koji je zabio glavu u pijesak, nadajući se da će sve ubrzo proći.

No, što drugo očekivati od europskih lidera, koji su 2017. zabrinuti samo zbog jednog problema: kako očuvati mjesta u kancelarskim uredima i predsjedničkim palačama?

Andrea Costarizik
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osoba C
7 godine prije

Zato ima prijedlog u američkom Senatu da se u Europi ponovo razmjeste rakete srednjeg i kratkog dometa. Senatori bi ratovali danas sutra do zadnjeg Europljanina.

Moravsky
7 godine prije

Videćemo..desio se Bregzit(doduše sve radi upravo ta kancelariska birokratija da se stopira do daljnjeg taj proces)..dolaze holandski i francuski izbori..,a ako pobede isti..zna se sudbina Evrope….potrčko USA interesima,.,a što se tiče Rusije..mišljenja sam da je ona u celoj priči najbitnija..ona će biti što se kaže..”tas na vagi” i kome se ona prikloni..taj pobeđuje…Rusi su svesni da Kina sa ovakvim tempom će jednoga dana…”krenuti” na Sibir po resurse..što ne mora da znači da će se to desiti u narednih 5,10.god,ali….desiće se…jer imali smo isto tako “bratske” odnose SSSRa i Kine…pa ih je Nikson uspeo pokvariti i Kinu “staviti” na svoju stranu,ali sad su zamenjene uloge…Amerima trebaju Rusi..jer Rusi nisu ekonomska konkurencija,ali jesu jedina vojna..sposobna da uništi USA i prostom logikom..bolje imati takvog za sebe ili bar ga “učiniti” neutralnim nego ga imati za neprijatelja..videćemo dalju priču i njen tok oko južnokineskog mora gde će voditi,ali nažalost Evropa će tu i dalje… Čitaj više »

Georgij Žukov
7 godine prije

Kakav crni rat izmedju kine i amerike,rusije i amerike , ljudi okanite se sprecavanja svjetskog rata i obratite paznju na nase dvoriste a to je balkan , pogledajte sto se dogadja u makedoniji ?
Pod hitno treba djelovati i sprijeciti da narod opet gine .
Malo vise analiza i tekstova o nama , gdje smo danas , sto nas ceka sutra , sto nam veliki pakuju u narednim godinama , eto to su moja ocekivanja od inace odlicnih autora tekstova portala Logicno.

subaru
7 godine prije

Današnja Kina i Rusija su dizajnirane da budu buduče žrtve nadolazečeg rata, isto kao i Njemačka i Japan prije70 godina. Jewropa je tu da radi za iste za koje radi đu junajted stejts, dakle ona je vazal kao i ona malo prije spomenuta nazovi država ukradena indijancima i bizonima.

jale
7 godine prije

U posljednje vrijeme kad čujem geografsko-politički pojam Evropa, neodoljivo me podsjeti na jedan drugi pojam koji glasi – prostitutka!

PanSlaven
7 godine prije

1) slabo nas se tiče, ko što kaže Žukov- imamo mi preča posla
2) ne postoje nikakve te ‘sile’, ne postoji amerika ni kina, imaš tamo narod i imaš elite koje vjerojatno surađuju, i vjerojatno je predviđeno da kreatori kaosa (tama, što bi reko Subaru) presele sjedište u Kinu via AIIB ili slično
3) pogotovo ne potoji sač ting az Evropa. To što piše Evropa, to nema nikakva prava da bude neki moralni autoritet, ta evropa nije ni svoja, i to što piše ‘evropa’ to je par zapadnih država koje bi trebale platiti za kolonizaciju i svijeta i srednje/istočne Evrope tojest nas

Jupiter
7 godine prije

Ko pita EU više za nešto!Kada SAD zavrne uši Nemačkoj svi ostali u mišju rupu.

čitatelj portala
7 godine prije

Ma kako vam se da stalno zazivati ratove?!
Okanite se tih “analitičarskih” ideja.
Rat se neće dogoditi i ne širite više paniku niti ne pričajte o njemu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI