Zašto će budući putnici na Mars imati dva puta veći rizik za rak?

Misija na Mars i rizik od raka
11 komentara

Ako vjerujemo novoj znanstvenoj studiji, budući osvajači crvenog planeta Marsa imat će dva puta veći rizik da obole od raka, tvrde istraživači s Univerziteta iz Nevade.

Izloženost ljudskih stanica kozmičkom zračenju glavni je razlog povećanja rizika. Gotovo svaki put kada se kozmonauti vrate iz misije, izjavljuju da im je san putovati na Mars. Crveni planet već desetljećima interesira mnoge – od kozmonauta do znanstvenika. Mađutim, stotine sitnih prepreka, odgađaju misiju za Mars. Neke prepreke smo već vidjeli u kvalitetno realiziranim znanstveno-fantastičkim filmovima, ali postoje i nove.

U nedavno objavljenoj znanstvenoj studiji, utvrđeno je postojanje duplo većeg rizika od raka za što je odgovorno kozmičko zračenje u prostoru gdje nema magnetnog polja. Kozmičko zračenje čine čestice koje stižu iz međuzvjezdane zone. Na Zemlji smo zaštićeni od ovog smrtnog zračenja putem velikog štita koji je omogućio razvoj života na Zemlji.

Putovanjem na Mars, astronauti će biti izvan Zemljine zaštite, te izloženi ovim štetnim česticama. Ovo zračenje izaziva rak i neke druge opasne bolesti.

Ali to nije najveći problem. Znanstvenici smatraju da aktualna zaštita astronauta nije dovoljna da ih u potpunosti zaštiti od štetnog zračenja. Oprema koja se koristi nije dovoljno kvalitetna da zaštiti astronauta. Znanstvenici nisu još sigurni o kakvom se riziku radi, ali su istraživanja u tijeku.

Zbog navedenog problema, NASA-in astronaut Scott Kellz je nedavno proveo skoro godinu dana u svemirskoj postaji kako bi bolje razumjeli utjecaj kozmičkog zračenja na ljudsko tijelo za jedan malo dulji period.

Istraživanje Marsa zahtjeva minimalno 900 dana, ne računajući put koji traje više od godine dana. Znanstvenici upozoravanju da se s misijama ne žuri prije nego se realizira estimacija objektivnih rizika jedne takve misije.

 

astronautimarsmisijarizik
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Samo da ne dobiju i trecu glavu.

gostgost
6 godine prije

ha ha kakav mars zivio hans kristijan

tuf
6 godine prije

Postoji jos jedan problem za dugorocniji ostanak, otkriven ispitivanjem Marsa prije vise godina a to je prirodna radioaktivnost planeta koja je znatno visa od Zemlje. Ne znam zasto su zapadni bogatasi toliko opsjednuti misijama na Mars i zivotu na njemu – ili se radi o egu ili o imperijalnim teznjama – no namjere svakako nisu utemeljene na razumu i cinjenicama.

Ante
6 godine prije

Da žele otišli bio oni na Mars sutra, ali nemaju novca da vode ratove i idu na Mars. Da Kina kojim slučajem kaže idemo sutra na Mars onda bi išli i Amerikanci bez obzira na novce.

suljaga
6 godine prije

izbjegavajte ici na mars cesto i imati cete dva put manje sanse za rak.

Alerik
6 godine prije

Ti ‘znanstvenici’ su se nekih 60 godina prekasno sjetili ‘štetnih kozmičkih zračenja’ od kojih se dobija rak. Eto je išlo u desetak misija na Mjesec poprilično ljudi pa nitko nije dobio rak. Samo zato jer nikad nitko od njih nije ni bio na Mjesecu. Tamo ljudska noga još nije kročila. A kako stvari stoje – niti neće još dugo vremena.
Nikakvih svemirskih putovanja nikad nije bilo (a da bih ih izveli ljudi).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI