Europa pozvana da pripremi oružje protiv Rusije i Kine

Europa-Rusija-Kina
49 komentara

Europski zastupnici možda neće ratificirati sporazum o ulaganju između EU-a i Kine, kojeg je 30. prosinca postigla Europska komisija, iz razloga što Peking krši ljudska prava. Ovo je paravan stvarnog motiva: sve jači pritisak SAD-a na Europu da stvore koaliciju protiv Kine. Strategija Washingtona – od Obame do Trumpa i Bidena sada je da “obuzda” Kinu, čiji rast dovodi u pitanje globalni ekonomski poredak kojim su do sada dominirali Sjedinjene Države i Sjedinjene i najveće zapadne sile.

Multinacionalne tvrtke i druge američke i europske tvrtke desetljećima su velik dio svoje proizvodnje premjestile u Kinu, ostvarivši ogromnu dobit. Kina, međutim, nije ostala samo “svjetska tvornica” u kojoj će se proizvoditi, jer radna snaga je povoljnija. Izvršila je vlastiti proizvodni i tehnološki razvoj i na toj osnovi projekte poput Novog puta svile. U kasnoj fazi izgradnje, ovo se sastoji od cestovne i željezničke mreže između Kine i Europe kroz Srednju Aziju, Bliski Istok i Rusiju, zajedno s pomorskim putem preko Indijskog oceana, Crvenog mora i Sredozemlja. Za cestovnu, željezničku i lučku infrastrukturu u više od 60 zemalja planirana su ulaganja veća od 1000 milijardi dolara. U tom kontekstu, Kina je postala glavni trgovinski partner Rusije. Ekonomski odnosi dviju zemalja ojačali su, posebno nakon sankcija koje su SAD i EU nametnule Rusiji, s razmjenom koja premašuje 100 milijardi dolara godišnje koja se i dalje razvija.

Razmjena između Sjedinjenih Država i Kine ostaje šest puta veća. No, budući da mnoge proizvode na američkom tržištu američke multinacionalke proizvode u Kini ili ih opskrbljuju kineske tvrtke, SAD imaju bilateralni trgovinski deficit od preko 300 milijardi USD godišnje. Uz to, srušile su se kineske investicije u Sjedinjenim Državama u proizvodne svrhe, koje su u tri godine pale za 90 % (sa 46,5 na 4,8 milijardi dolara), dok su američke u Kini ostale na oko 13 milijardi. Istodobno, postotak američkog duga od preko 27 bilijuna američkih dolara u vlasništvu Kine smanjio se s 14 % u 2011. na 5 % u 2020. Još je važnija činjenica za Washington da je dolarski postotak rezervi kineske valute pao u četiri godine sa 79 % na 59 % i to što Kina traži alternativne valute dolaru za upotrebu u međunarodnoj trgovini.

U nemogućnosti ​​zaustaviti ovaj proces koji može okončati ekonomsku dominaciju Sjedinjenih Država, Washington se odlučuje za vojnu reakciju. Ekonomsko “zadržavanje” postaje vojno “zadržavanje”. Admiral Phil Davidson, koji je šef zapovjedništva Indo-Tihog oceana Sjedinjenih Država (čije područje odgovornosti pokriva Kinu i još 35 zemalja), tražio je od Kongresa više od 27 milijardi dolara tijekom pet godina da se oko Kine izgradi raketni zastor baze i vojni sustavi, uključujući konstelaciju radara na svemirskim platformama. “Moramo se početi suočavati s Kinom sa snažne pozicije”, rekao je u Senatu Antony Blinken, državni tajnik u Bidenovoj administraciji.

Na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 19. veljače, glavni tajnik NATO-a Stoltenberg rekao je: “Europa i Sjeverna Amerika moraju braniti međunarodni poredak, kojem Kina i Rusija prkose pokušavajući prepraviti svoja pravila u korist svojih interesa”. Nakon optužbe Rusije za “destabilizirajuće ponašanje”, rekao je da je “uspon Kine presudno pitanje za transatlantsku zajednicu”. Zatim je najavio predstojeće “odgađanje strateškog koncepta NATO-a”, jer “se moramo vojno ojačati” s “bliskim partnerima poput Australije i Japana”. Stoga pozivajte na oružje saveznike SAD-a, ne samo protiv Rusije u Europi, već i protiv Kine u Aziji. Rezultat toga je da Rusija i Kina jačaju svoj savez i u vojnom planu.

europakinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Takva politika može uzrokovati rat a kakvo to oružje sterilna Europa ima da se može suprostaviti Kini? Cjepivo? GMO hranu? Loše pjesme?

kolgo
3 godine prije

Navijam za Kinu, NATO u blato…nece ni natovci zauvijek zivjeti na neradu kao paraziti.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Europski zastupnici su velikom većinom Šorošovi “rektalni alpinisti”. Od njih ne treba ništa dobro očekivati…

Alen
3 godine prije

I bolje da sruše ugovor , evropske zemlje imaće mogućnost da s kinom naprave ugovore kakvi njima pašu.. Ovako su u tom krovnom ugovoru uglavnom interesi njemačke , francuske..

Aspano
3 godine prije

Evropa ne zna šta će sama sa sobom,a Amerika je tek posebna priča.Jedna prava papazjanija i ponašaju se kao muva bez glave.To se najbolje vidi u vezi plandemije,mjenjaju se mišljenja i izmišljaju stvari na dnevnom nivou.

3 godine prije

“možda neće ratificirati”?!? NEĆE ratifikovati!A i oni koji jesu, Japan, Australija, Južna Koreja će raskinuti!

Dojadilo mi je da ponavljam da od takve saradnje neće biti ništa, da novi put svile neće stići u zapadnu Evropu – da dolazi do podele a ne do povezivanja. Da zanemarimo logiku – da li iko sluša šta Rusija i Kina govore?

Kalle balle
3 godine prije

SVA LJUDSKA PRAVA SU UMRLA U LIBIJI ZGADIJO JEDNA. LIBIJU SMO VRATILI U KAMENO DOBA A NJIHOVOG LIDERA UBILI KANIBALSKI ISPRED KAMERA. KILLARI KLINTON JE VRISTALA OD SRECE. VRH DEMOKRACIJE. BRAVO. NAPRIJED KINA !!

ledeno doba
3 godine prije

svakodnevna doza igrokaza geopolitike..ne znam tko još ovo puši Xi Jianping je još 2017. u Davosu na skupu WEF-a održao govor za globalizaciju, zbog čega su ga tad svi pohvalili i predložili Kinu za predvodnika globalizacije, umjesto SAD-a, jer je Trump tada vodio anti-globalizacijsku politiku. Predstavnici Kine su prisustovali vježbi koronavirusa Event 201 u listopadu u New Yorku u organizaciji WEF-a i Gejtsove zaklade. Predstavnik Kine prisustvovao je donatorskoj konferenciji za cjepivo 5.5. 2020. Zajedno sa pajdašima iz američkog NIH-a i CDC-a, zajedno sa Merkelicom, Marconom, Conteom, Sančezom.. itd kao i Plenkovićem i Brnabićkom… pod predsjedanjem Ursulice, a u pozadini je sve vodio Gejts EU ima velik trgovinske odnose sa Kinom, posebno Njemačka, čije sve velike firme imaju predstavništava i tvornice u Kini. Kineski crveni fašisti su u dosluhu sa dubokom državom iz SAD-a i Zapada, organizirali plandemiju. Kina je još u siječnju 2020. dala teorijske genomske sekvence virusa (kojega do… Čitaj više »

ivi.tz
3 godine prije

Sta reci,osim psihopate…a da je da su svi slabi i da radite šta hocete…hehe gotovo drugi igrači dosli…🙂

dne
3 godine prije

amerika kao drzava je prosla cudan put.stvorena je po principima knjige frensisa bejkona “nova atlantida”,zemlja kojom ce vladati prosveceni.danas je samo ozbiljan alat u rukama multinacionalnih kompanija

Ришона Вилон
3 godine prije

Понављање. Ко је позвао европљане да заједно са Наполеоном гину против руског народа?? Чифути. Ко је организовао да европљани гину против руског народа (Кримски рат)? Чифути британци. Ко је позвао европљане (нахушкао) на руски народ 1941? Чифути британци путем свог Хитлера чије је тачно порекло Хановер.

Ante
3 godine prije

Umro poznati pro-zapadni, pro British kralj Zulu –
Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu
Zivio je kao pravi zapadnjak i za uzvrat zapadna medija ga nisu napadala.
Ostavio je iza sebe slijedecih 6 zena.

  • Princeza Dlamin
  • Sibongile Winifred Dlamini
  • Buthle MaMathe
  • Thandekile Jane Ndlovu
  • Nompumelelo Mchiza
  • Zola Zelusiwe Mafu
3 godine prije zadnji put uredio Ante
Dokurčilomi
3 godine prije

Pripremite vi vaše nsoače pa ih parkirajte u Kinesko more ako ste face a EU ostavite na miru.

Samo istina
3 godine prije

Predstava za sirotinju sve je to ista banda

jrgbnjerwibgnwitvwer
3 godine prije

O tome kako od Kine prave vojnu metu pričam skoro dva desetljeća, stvorili su je u sadašnjem obliku kao i Šikija onomad da je razbucaju sto puta gore nego Teutoniju.

Plavi
3 godine prije

Šta je tu čudno…!@@@
Počevši od Finske, preko Poljske…pa do Kavkaza… svi imaju opravdane razloge da se BOJE RUSIJE….

ratm
3 godine prije

Hahaha!Kad bi se sve drzave ujedinile,skupa sa Kinom,rat protiv Rusije bi mozda trajao oko pola sata…I vise ne bi bilo drzava.

Boba Lazarević
3 godine prije

Možemo jedino pripremiti anuse.

pirat sa kariba
3 godine prije

krsenje ljudskih prava ,, a mlacenje ljudi jer ne nose maske kad su sami to je postivanje ljudskih prava ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI