Europska unija želi da Gruzija odbija ruske zrakoplove

16 komentara

Tbilisiju je savjetovano da podrži sankcije koje se odnose na zračni prijevoz, koje je Zapad uveo Moskvi, rekao je visoki dužnosnik

EU poziva Gruziju neka zabrani ruskim zrakoplovima ulazak na njezin teritorij, rekao je u četvrtak Peter Stano, glavni glasnogovornik Unije za vanjske poslove. Njegovi su komentari uslijedili dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo zabranu letova i vizni režim s tom kavkaskom zemljom. Govoreći tijekom brifinga za novinare, Stano je objasnio da je EU “primila na znanje odluku ruskih vlasti o ukidanju zabrane zračnog prometa prema Gruziji”. Istaknuo je, međutim, da je “nelegalna agresija Rusije” protiv Ukrajine rezultirala time da su brojne zapadne zemlje uvele sankcije zrakoplovnom sektoru te zemlje. “Ne dopuštamo letove u Rusiju, iz Rusije, iznad Rusije”, podsjetio je glasnogovornik.

U tom kontekstu, nastavio je: “EU potiče Gruziju, koja teži postati kandidatkinja za članstvo u EU, na usklađivanje s postojećim sankcijama EU-a protiv Rusije u području zrakoplovstva, kao i da ostane na oprezu kada je riječ o mogućim pokušajima zaobilaženja tih ograničenja”. Također je upozorio Gruziju na ono što je opisao kao “nesigurne ruske zrakoplove”, tvrdeći da zapadne sankcije ometaju njihovo održavanje.

No, komentirajući odluku Rusije o uvođenju bez-viznog režima, rekao je da građani Gruzije trebaju sami odlučiti žele li iskoristiti tu mogućnost.

Leonid Slutsky, koji predsjeda Odborom za međunarodne poslove u ruskoj državnoj Dumi, odgovorio je na Stanove primjedbe rekavši da su “ucjene i miješanje u poslove suverenih država postali poznati politički alat kojim se koristi kolektivni Zapad”.

Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Gruzija nikada nije uvela sankcije Moskvi, zbog sukoba u Ukrajini. U srijedu je predsjednica gruzijskog parlamenta Shalva Papuashvili naznačila da Tbilisi nema namjeru promijeniti svoje stajalište o tom pitanju te da nema namjeru doprinositi eskalaciji bilateralnih odnosa.

Istog dana, Irakli Kobakhidze, čelnik vladajuće stranke Gruzijski san, iznio je mišljenje o ruskoj odluci o ukidanju zabrane prometovanja i prijevoza zrakom, koja je na kraju pogodovala gruzijskim građanima i rekao je da je ta odluka proizašla iz “pragmatičnog smjera” Tbilisija.

Taj je potez, međutim, razbjesnio gruzijsku predsjednicu Salome Zourabichvili, koja ga je nazvala “provokacijom”. Rekla je da će to ostati “neprihvatljivo sve dok Rusija nastavi s agresijom na Ukrajinu i sve dok Rusija okupira naš teritorij”. Mislila je na prijateljske veze Moskve s Južnom Osetijom i Abhazijom, koje su se odcijepile od Tbilisija i koje je Rusija priznala kao neovisne zemlje nakon sukoba, koji se dogodio između Rusije i Gruzije 2008. godine.

GruzijarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
11 mjeseci prije

Ruska odluka o ukidanju zabrane je provokacija kaže gruzijska kokoš. A bleke u PM. Nek iskoriste ovu Bogom danu priliku te vrše uvoz/izvoz Rusiji i vrte laganu lovu…

Japanac
11 mjeseci prije

Šta bi Gruzijac Staljin na to rekao?

Ivan
11 mjeseci prije

Stvarno i nama Europljanima se ovakova usrana EU popela na kurac. Pa sto treba napraviti da se ova Ursulina bagra od EK radtjera h tri PM?

tuf
11 mjeseci prije

U prijevodu: “Vi biste išli posjetiti rodbinu bez američkog i EU odobrenja. Ne može!”
U potpisu: Rajski vrt koji se bori za slobodu i demokraciju

abc
11 mjeseci prije

Iznuđivanje pod pretnjama je več utečena zapadna karakteristika još iz doba kolonializma. Stalno je unapređuju.

404
11 mjeseci prije

Šta može EU dati Gruziji, što Rusija ne može dati.

Dux
11 mjeseci prije

EU puno toga želi, a na kratkom je lancu, Ameri nam kroje gaće, moramo ih nositi bez obzira kako nam stoje. Jadna EU…..

gigi pinna
11 mjeseci prije

Kad sa prvim susjedom, i to moćnim susjedom, nisi u stanju biti u dobrim odnosima jer ti je netko s drugog kraja svijeta napunio glavu nekakvim “lagodnim životom” na Zapadu – bolje ne možeš niti završiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI