„Europski pad cijena plina uzrokovan sustavnim nedostacima, partneri ne bi trebali kriviti Rusiju.“

Putin o cijenama gasa
33 komentara

Cijene plina u Europi skočile su na povijesno najviši nivo posljednjih tjedana, usljed pada opskrbe za koju je kriva neuobičajeno hladna zima i proljeće 2020. i 2021., neuspjeh nekih zemalja u pogledu zaliha, prelazak na kratkoročne ugovore o plinu, špekulacije na tržištu i pretjerano oslanjanje na alternativne izvore energije koji su se pokazali manje pouzdanima nego što se očekivalo.

Sustavni nedostaci u europskom energetskom sektoru odgovorni su za trenutnu krizu opskrbe, a ruskim partnerima se savjetuje da ne pokušavaju kriviti Moskvu za nestašicu plina, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Nagli skok cijena plina u Europi bio je posljedica nedostatka električne energije, a ne obrnuto. I ne vrijedi pokušavati svaliti vlastitu krivnju na tuđa vrata, kako mi to kažemo, a kako su neki od naših partnera pokušavali učiniti”, rekao je Putin govoreći u srijedu na plenarnoj sjednici foruma Ruskog energetskog tjedna u Moskvi.

Optužujući neke takozvane “stručnjake” da su smirenu, profesionalnu analizu stanja na europskom energetskom tržištu zamijenili “praznim političkim parolama”, Putin se prisjetio da nakon hladne zime prošle godine mnoge zemlje nisu uspjele napuniti zalihe plina prije novu sezonu grijanja, čime se osigurava današnji skok cijena. Istaknuo je i kako su, budući da je Rusija ove godine povećala opskrbu plinom u Europu za 15 posto, neke druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, smanjile iste, a za krizu okrivile Moskvu.

“Ponekad kada osoba sluša ono što se govori o ovoj temi jednostavno se iznenadi. To je jednostavno nevjerojatno. Kao da ne vide brojke … ne vide stvarnost, već samo prikrivaju vlastite pogreške”, rekao je Putin. Ruski predsjednik također je odbacio tvrdnje da se Moskva koristi energijom “kao oružjem”, nazivajući je “potpunom besmislicom i politički motiviranim brbljanjem koje iza sebe nema ozbiljne temelje”.

Putin je odbacio ideju da su ruski proizvođači energije zainteresirani vidjeti napuhane cijene plina, sugerirajući da ljudi koji iznose takve tvrdnje jednostavno ne znaju o čemu govore.

“Na kraju dana, okruženje s visokim cijenama može rezultirati negativnim posljedicama za sve, uključujući i proizvođače. I naši proizvođači i oni prisutni u dvorani to savršeno dobro razumiju”, rekao je.

Putin je naglasio da je Moskva opskrbljivala Europu svojim plinom čak i tijekom najmračnijih dana hladnog rata, te izrazio uvjerenje da će ruska prodaja energije u inozemstvu ove godine dosegnuti nove rekorde.

“Stabilnost i predvidljivost važni su za svako tržište. Rusija u potpunosti ispunjava svoje ugovorne obveze prema našim partnerima, uključujući i one u Europi, te osigurava zajamčenu, neprekidnu opskrbu plinom u ovu regiju. Postoje svi preduvjeti kako bi se osiguralo da Rusija postigne rekord u isporukama plina na svjetsko tržište do kraja ove godine”, rekao je Putin. “Nadalje, uvijek smo spremni ugostiti naše partnere i spremni smo razgovarati o dodatnim radnjama”, dodao je.

“Nije bilo niti jednog slučaja da su naše tvrtke odbile ispuniti zahtjeve naših partnera za povećanje zaliha. Čak i u teškim jesenskim i zimskim razdobljima prethodnih godina, ako su naši partneri tražili povećanje zaliha izvan naših ugovornih obveza, uvijek smo to činili to radimo i danas”, rekao je.

Komentirajući prijedloge nekih ruskih partnera i Washingtona o povećanju isporuka ruskog plina kroz Ukrajinu, Putin je istaknuo kako je tranzitna mreža plina u zemlji istrošena više od 80 posto, te da bi, ako se dogodi velika eksplozija plinovoda, Europa ostala bez važnog tranzitnog puta. Putin je dodao kako u Ukrajini danas ima nekih “neodgovornih političara” koji predlažu nacionalizaciju opskrbe plinom namijenjenom drugim zemljama koje se skladište na ukrajinskom teritoriju.

Ruski predsjednik ukazao je na konkurentsku prednost ruskog plina u odnosu na neke dobavljače LNG-a, rekavši da je ugljikovodični otisak plinovoda Sjeverni tok 1 više od tri puta niži od onog LNG-a iz Sjedinjenih Država, na primjer.

Putin je također komentirao rusku potporu inicijativama za alternativnu energiju, rekavši da Moskva nastoji postići ugljičnu neutralnost svog gospodarstva do 2060. godine, te da će Rusija nastaviti izvoziti tehnologiju nuklearne energije kako bi doprinijela globalnim naporima za dekarbonizaciju. Dodao je kako je naložio vladi da ažurira državni program o očuvanju energije i energetskoj učinkovitosti do 2035. godine, pri čemu će strategija utjecati na sve sektore nacionalnog gospodarstva, uključujući industriju, poljoprivredu, promet, stanovanje i komunalne usluge.

“Ponovit ću ono što sam već rekao: očuvanje klime zajednički je zadatak cijelog čovječanstva. Pred nama je mnogo posla, naravno, težak posao u koji je uključen širok spektar stručnjaka, čelnici korporacija, javna udruženja i vlade”, rekao je Putin.

Četvrti godišnji Ruski tjedan energije trodnevni je energetski forum za stručnjake u sektorima goriva i energije. Osim Putina, ovogodišnji sudionici zasjedanja su predsjednica Angole Joan Lourenço, direktori i izvršni direktori velikih svjetskih energetskih kompanija te drugi dužnosnici.

EvropagasPlinPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Žvuž
2 godine prije

Pa dobro, pročita li itko u redakciji naslov prije nego članak pustite na portal???

Dakle ovo je naslov u 17:10 h:
„Europski PAD cijena plina uzrokovan sustavnim nedostacima, partneri ne bi trebali kriviti Rusiju.“
I onda podnaslov:
“Cijene plina u Europi SKOČILE su na povijesno najviši nivo posljednjih tjedana, usljed PADA OPSKRBE za koju je kriva neuobičajeno hladna zima i proljeće 2020. i 2021., neuspjeh nekih zemalja u pogledu zaliha, prelazak na kratkoročne ugovore o plinu, špekulacije na tržištu i pretjerano oslanjanje na alternativne izvore energije koji su se pokazali manje pouzdanima nego što se očekivalo.”
Vrlo neozbiljno, da ne kažem neprofesionalno.

Žvuž
2 godine prije

Inače veliki filantrop Putin prihvatio klimatsku agendu “zakletih geopolitičkih neprijatelja” – filantropa sa zapada i svira u iste diple.

A sada će nam talibani geopolitike (sviđa mi se ta sintagma) objasniti: Kako to, kako to?

65465421321321člkčlk
2 godine prije

Ko’ ne čita HR medije…najavljen porast cijena plina za poduzeća i obrtnike od 350% !

Faust
2 godine prije

Eu eutanazira vlastito gospodarstvo da bi provela “veliki reset” i “Build Back Better” agendu.

Legendarni Grk
2 godine prije

Kao i obično, rast cijene plina je klasična muljaža: https://croativ.net/sokantna-teza-njemacki-sociolog-otkrio-tko-je-stvarno-iza-europske-plinske-krize-24710/ “Alexander Rahr je prije svega skrenuo pozornost na to da međunarodna zajednica ne treba kriviti Rusku Federaciju za energetsku krizu. Moskva je ispunila svoje ugovorne obaveze prema zemljama EU. Međutim, nenormalni rast cijene energetskih sirovina uzrokovan je drugim čimbenicima koje su izazvali pojedini europski igrači. Prema riječima njemačkog politikologa, neke zemlje Evropske unije umjetno same podižu cijene prirodnog plina, jer planiraju provesti globalnu tranziciju energetskog sektora na alternativne izvore. Nenormalan rast cijena izazvala je Europa provodeći skriveni plan kako bi lokalno stanovništvo navikla na visoku cijenu zelene energije. Politikolog je također obratio pozornost na to da Europa, usprkos trenutnoj situaciji, planira nastavak „zelene revolucije“, napuštajući konzervativne energetske sektore. Dakle, u zemljama EU, elektrane na ugljen, nuklearne i termoelektrane će biti zatvorene.  U toku je provođenje plana da se narod Europe privikne na visoke cijene grijanja na zelenu energiju, što će… Čitaj više »

den
2 godine prije

EU je izglasala novi set sankcija koji ce obuhvatiti znacajne osobe iz pravosudja na Krimu i Sevastopolju. Rusija kaze da se te kaznene mijere ilegalne zato jer nisu izglasane iz UN. Ako EU ovako nastavi s sankcijama i konfliktima s Rusijom, obo dvoje ce biti oslabljeni. Rusija pragmaticno pokusava EU prodati sto vise energetika i dobiti vece prisustvo na tom trzistu. Medjutim EU politicari ne spavaju. EU to seek ban on oil and gas exploration in the Arctic Europska unija zatražit će zabranu iskorištavanja novih nalazišta nafte, ugljena i plina na Arktiku radi zaštite regije teško pogođene klimatskim promjenama, prema prijedlogu nove arktičke strategije bloka objavljenom u srijedu. Prijedlog Europske komisije odražava napore EU -a da poveća svoju ulogu na globalnoj sceni, iako ima ograničen utjecaj na Arktiku. Nije član Arktičkog vijeća, regionalnog koordinacijskog tijela, iako tri njegove države članice – Danska, Finska i Švedska – jesu. “EU se obvezuje osigurati… Čitaj više »

Max
2 godine prije

To je istina.

davor
2 godine prije

EU nema veze s pameću, to je klub građana prvog reda i ostalih koji su se uključili od 80ih naovamo. No i dalje Europljanj se drže anglosaksonaca ko pijani plota, videći u njima mesije za postkrizne situacije. Nema te sile koja može pregaziti Europu osim nje same

Hattori Hanzo
2 godine prije

Prodaje maglu,ugovori namjerno nisu potpisani kao sto su kontejnerske luke namjerno blokirane da se izazove nestašica i inflacija.
Svi celnici tzv.drzava su dogovoru i vode rat protiv obicnog covjeka koji nikako da shvati sta se desava.

Hattori Hanzo
2 godine prije

Pozdrav za i.d.i.o.t.a. koji brise komentare.

Greven
2 godine prije

Neuobičajeno hladna zima i proljeće? A?! Ja sam mislio da se trebamo bojati globalnog zatopljavanja. Tako je Greta rekla. Ona zna!

Sven
2 godine prije

Modus operandi kad se necemu zeli dici cijena je slican. Samo je potrebno pisati sto vise kako ce se dici cijena. Moze mali pokus…nek se po medijima razglasi da ce bilo sto od namirnica poskupiti. I taj artikal ce nestajati sa polica. Doslovno skoro sva poskupljenja su na mala vrata usla na taj nacin. Pogledajte koju presicu kad novinari postavljaju pitanja onima koji odlucuju kakva su pitanja. I sto se dogodi nakon samo par dana…domino efekt.

crodaemon1
2 godine prije

Sramota da još niste prominili naslov

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI