fbpx

Europski suverenizmi i opasne zamke koje ga žele kao alat za Novo američko stoljeće

Steve Bannon - Europe

Iako je Europska unija duže vrijeme područje političkih previranja u kojem stare etablirane stranke gube potporu i gdje nastaju novi suverenistički pokreti, još se nitko nije ozbiljno posvetio analizi svakog od tih pokreta u svakoj od zemalja, iako se sa sigurnošću može tvrditi da suverenističke stranke i populistički demagozi nisu isto. Uglavnom se ova dva termina poistovjećuju i svim strankama i pokretima se prišivaju obje etikete. U pogrdnom smislu, naravno.

Nedavno smo pokušaji ukazati na razliku između te dvije ideologije, ali je bilo malo interesa za razumijevanje onoga što bi nam moglo odrediti budućnost.

Naravno, suverenizam i populziam se mogu ujediniti, biti pod jednom zastavom. Međutim, nije uvijek sigurno da govorimo o dva nužno identična ili usporediva pojma. Europske političke dinamike, osobito posljednjih nekoliko mjeseci, pokazuju da postoji bitna razlika između tih definicija.

Polazeći od iste definicije ta dva pojma, još uvijek vrlo neizvjesne, vrlo lako je primijetiti da populizam općenito daje jednostavne odgovore na vrlo složene probleme, čime udara u sam “trbuh” biračkog tijela. Suverenizam je nešto posve drugo i političko je utjelovljenje zaštite svog identiteta, svojih granica i prerogativa nacionalne države u odnosu na takozvanu “međunarodnu zajednicu”. Već iz ove razlike je moguće shvatiti da ta dva pojma nisu identična, stoji u članku o razlikama između suverenizma i populizma, kojeg možete pronaći na kraju teksta.

Problem je što nijedna ideologija, politička opcija ili platforma ne nastaje ni iz čega. Ne rađa se na ulici i svaka je bila plod dugogodišnjih promišljanja, traženja izlaza, za bolji ili gori svijet. Pogriješiti sada, na početku, bilo bi katastrofalno. No, pođimo od geopolitičke situacije u svijetu općenito, iako bi ovo buđenje moglo biti bolno.

Ako promatramo trenutnu situaciju, mnogi koji se predstavljaju kao suverenisti ne vode istinsku bitku protiv globalista i nema stvarne bitke protiv liberalnih elita. Pratimo je još jedan geopolitički sukob na čelu sa Sjedinjenim Državama koje žele proširiti svoju globalnu hegemoniju. Razdoblje ideologija nije završilo raspadom Sovjetskog Saveza i ranije porazom nacifašizma. Zapravo, čini se da postoji nova ideološka, politička i kulturološka bitka između dviju novih vizija svijeta, čiji će ishod odrediti ne samo budućnost Zapada, nego i međunarodne odnose. Ovdje možemo govoriti o sukobu suverenista i globalista. Suverenizam je ideologija usmjerena na ponovnu izgradnju legitimiteta i moći dekadentnih nacionalnih država, trenutno svedenih na marginalne aktere na međunarodnoj sceni. Kako bi se uništile nacionalne države prošlo se kroz dug proces, počevši s pojavom velikih multinacionalnih korporacija, financijskih skupina, međunarodnih i nevladinih organizacija. Sve je kulminiralo usponom globalizma, koji je u svojoj biti degeneracija internacionalizma i liberalnog kozmopolitizma XIX i XX stoljeća, kojem je cilj izgradnja novog svjetskog poretka kojim će upravljati tržište, globalizacija i anacionalne i nadnacionalne strukture.

Suverenističku frontu danas još uvijek predstavljaju takozvane “ljevičarske” i “desničarske” stranke, ali to nije monolitni blok kako se često opisuje. Globalistička struja upravlja velikim i malim, starim i takozvanim “progresivnim” i “centrističkim” strankama, nadahnutim idejom liberalne demokracije.

U ovoj novoj stvarnosti se jedne i druge pokušava, često s uspjehom, uvući u  gigantski geopolitički sukob koji s jedne strane uključuje Sjedinjene Države, a na drugoj su svi američki protivnici.

Američkoj hegemoniji u novom tisućljeću su, prije svega, prijetnje Kina, Rusija i na kraju njemačko-francuska osovina, iako je potonja još uvijek u vazalskom odnosu s Washingtonom i primjetne su tek naznake nekakvog simboličnog otpora.

Trumpova pobjeda nije označila početak kolapsa liberalne globalizacije, iako to još uvijek tvrdi propaganda desnog populističkog krila cijelog Zapada. Trumpov povratak je početak vraćanja na scenu nikad preminulog projekta Novog američkog stoljeća.

To je ambiciozan projekt osmišljen ’90-ih od strane prestižnog think tank-a kojeg su, među ostalima, stvorili Robert Kagan, John Bolton, trenutni savjetnik za nacionalnu sigurnost Trumpove administracije, Dick Cheney i drugi utjecajni analitičari, stratezi i mislioci neokonzervativne elite iz vremena Reaganova i Wilsona. Cilj im je bio ojačati američku prisutnost u svijetu u tradicionalno nestabilnim i neuhvatljivim područjima, kao što su arapsko-islamski svijet i istočna Azija, ali i za američku hegemoniju vitalni Heartland, tako drag Halfordu Mackinderu i Zbigniewu Brzezinskom.

Neuspjesi Obamine administracije i demokratske administracije u svijetu, prije svega u Europi, Kini i na Bliskom istoku, dali su novi život mesijanskom i “izuzetnom” krilu takozvane “duboke države” u Washingtonu, koji su svjesno potaknuli širenje reakcionarnih osjećaja na Zapadu, neprijateljskih prema svjetonazoru kojeg zagovaraju američki liberali, koji su potencijalno vrlo vrijedni u ovom projektu.

U Europi su desničarski populisti, ne govorimo o suverenistima, da još jednom naglasimo, jednostavno iskoristili ozbiljne nesposobnosti centrističkih i lijevih stranaka da upravljaju problemima, razbijajući političku hegemoniju tradicionalnih stranaka. Nesposobnost uspavanih političkih elita da se nosi s problemima koje je uzrokovala gospodarske recesije i izbjeglička kriza, zlo modernosti i  strašilo islamizacije su bili idealni događaji koji su katalizirali konsenzus umornih, demoraliziranih i obeshrabrenih europskih naroda.

Problem u ovom procesu, koji je posebno vidljiv u Poljskoj i istočnim državama, jeste da će se Europa s desničarskih populizmom možda i osloboditi stiska birokratske diktature Bruxellesa koju nametnute francusko-njemačka osovina, ali zasigurno će potpuno pasti u zagrljaju Sjedinjenih Država, koje su više nego ikad odlučne da ponovno uspostave globalnu hegemoniju kakvu su imale sve do prije dva desetljeća. Pri svakom izboru ili pružanju podrške, ova se opasnost ni po koju cijenu ne smije previdjeti.

Pad Saddama Husseina snažno su promicali ideolozi Novog američkog stoljeća, koji su formirali važnu upravljačku skupinu za vrijeme Busha mlađeg, koji su se da će uspjeti svrgnuti vlade u Siriji, Libiji i Iranu. Nije slučajno da se američki suverenizam temelji na zaštitnik nacionalnih interesa, što je legitimno, ali je i nepokolebljivi branitelj nove američke vanjske politike izgrađene na strahu od žutih, ne samo Kine, nego Azijaca općenito, euroskepticizmu, iranofobiji i neizbježne podrške Izraelu.

U tom kontekstu, europski suverenisti ne mogu biti u istom vlaku sa Sjedinjenim Državama i podržavati američku vanjsku politiku, kao što čine Poljaci ili baltičke zemlje. Ovdje već vidimo jasnu razliku između političke demagogije i politike koja traži obnovu suvereniteta. Ne, Poljaci i baltičke zemlje, te njihovi pandani u Staroj Europi, koji još nisu preuzeli vlast, ne mogu se znati suverenističkim političarima samo zato što se opiru liberalnim vrijednostima, ako na drugoj strani služe kao vjetar u jarbole američke hegemonije.

Uz navedeno treba jasno reći da Trump i Putin nisu nikakvi “tajni saveznici“, niti se Trump bori protiv bilo kakve duboke države, što nakon dvije godine njegove vladavine na kraju priznaju i teoretičari  američke alternativne desnice koja ga je dovela na vlast. Donald Trump jednostavno ostvaruje, na odličan i munjevit način, snove neokonzervativaca o trajnoj i istinski projiciranoj američkoj hegemoniji.

Navodne “proruske simpatije” imaju određenu svrhu i cilj im je udaljiti Moskvu od Pekinga, te izbjeći pad Rusije u orbitu Kine kao supersile u nastajanju. Pravi cilj Sjedinjenih Država, danas i u bliskoj budućnosti, bit će zaustavljanje Pekinga, čije se globalne ambicije sada manifestiraju pokretanjem takozvanog “Novog puta svile”.

Ako se ostvari ovaj ambiciozni infrastrukturni i geostrateški projekt, Kina će steći ekonomsku, time i političku, dominaciju nad gotovo cijelom Euroazijom i dijelom Afrike. Neki događaji su u tom smislu vrlo simbolični i ne trebaju daljnje objašnjenje. Dovoljno se sjetiti Trumpovog predsjedničkog poziva čelnici Tajvana i preokreta u politici “Jedne Kine”, izjave europskih populista o kineskoj opasnosti, širenju alarmantnih izvješća na europskoj razini o rizicima Novog puta svile po ekonomsku neovisnost EU i opće nepovjerenje europskih populista prema kineskom “ekspanzionizmu”.

Ne, populistički val nije narodni ustanak protiv elite, kako kaže ideolog nove američke desnice Steve Bannon, jedna od sivih eminencija Trumpa, već nebrojeni pokušaj Sjedinjenih Država da spriječi ponovno rođenje jakih i neovisnih europskih država.

No, krivnja za sve to se ne može pripisati samo Sjedinjenim Državama. Svi europski državnici su bili kratkovidni i nedostajale su im sve kvalitete potrebne za obavljanje upravljačkih dužnosti. Europske liberalne vođe, koji su izbrisali granice između ljevice i desnice, stvorili su plodno tlo za zalazak europskog sunca, prije svega sa svojim kulturnim relativizmom i uništavanjem lokalnih i nacionalnih identiteta, paralelno stavljajući interese raznih lobista iznad onih narodnih i preferirajući sebičnosti na štetu solidarnosti zajednice.

Danas je Europa podijeljena. Dok sekularne, liberalne i proeuropske snage svakodnevno gube tlo, čak i u svojim povijesnim uporištima, nove i stare stranke, te euroskeptični i konzervativni pokreti napreduju i organiziraju se uoči izbora za Europski parlament u svibnju. Nažalost, ovi  će izbori biti poligon za testiranje učinkovitosti američke strategije za Stari kontinent.

Ali globalno sučeljavanje Sjedinjenih Država ne oblikuje samo Europu, koja je na sebe dragovoljno preuzela ulogu antiruskog bedema, jer lažna narodna revolucija uništava i Latinsku Ameriku, dvorište Washingtona par excellence, još od “Doktrine Monroe”.

Svaki revolucionarni pokušaj na potkontinentu je bio potisnut u krvi, kroz uspostavu vojnih diktatura koje su služile američkih interesima još od kraja XIX stoljeća. Ipak, uspon takozvane nove bolivarske ljevice je od 90-ih godina privremeno blokirao hegemonijske planove Washingtona.

Danas se situacija radikalno promijenila, zahvaljujući iznimno perspektivnoj georeligijskoj strategiji usmjerenoj na protestantizaciju Latinoamerikanaca i korištenje tih novih masa u političke i kulturne svrhe. Nikaragva, Honduras, Kostarika, El Salvador, Meksiko, Brazil sve su to bila uporišta latinoameričkog katoličanstva, da bi se ubrzo pretvorila u bastione sektaške i fundamentalističke evangelizacije, potkopavajući privlačnost nove ljevice i katoličanstva koje je na kontinentu iznjedrilo teologiju oslobođenja, koje blagonaklono gleda na izvorne socijalističke ideje.

Postoje mnoge karakteristike koje ujedinjuju desetke crkvi nadahnutih Evanđeljem koje dominiraju novim latinoameričkim vjerskim scenarijem. Stvoren je monopol informacija putem kupnje tradicionalnih i novih medija, kršćanski cionizam koji odbacuje tradicionalnu solidarnosti prema Palestincima i Trećem svijetu, ali je ključ svega stvaranje uvjerenja da su Sjedinjene Države referentna moralna točka zapadne civilizacije, utjelovljenje radikalnog antikatolicizma i antikomunizma.

Upravo kroz religiju su Sjedinjene Države osvojile Latinsku Ameriku, prodrle u njezinu dušu i promijenile je, uspjevši uskrsnuti novu desnicu, religioznu, konzervativnu i proameričku, koju ljudi žele. Nije slučajno da su prve zemlje koje su slijedile Trumpovu odluku da priznaju Jeruzalem kao jedinu prijestolnicu Izraela, a time i premještanje veleposlanstva, upravo one iz Latinske Amerike na čelu s vladama koje su došle na vlast s podrškom evanđelista. To su Gvatemala, Honduras i Paragvaj, a posljednja zemlja koja je najavila svoju punu potporu Trumpovoj liniji je Brazil Jaira Bolsonara, na čijoj je predsjedničkoj inauguraciji bio prisutan Benjamin Netanyahu, zajedno s američkim neokonzervativcima. Netanyahuov govor brazilskom narodu je uglavnom ignoriran, ali je u stvarnosti bio vrlo značajan, jer dokazuje postojanje snažne veze između evangelizacije i cionizma, potvrđujući tezu o religiji koja se koristi u političke i kulturne svrhe.

“Mi Izraelci nemamo boljih prijatelja u svijetu od evanđeoske zajednice, a evanđeoska zajednica nema boljeg prijatelja u svijetu države Izrael. Znate da je ime predsjednika Bolsonaro na hebrejskom Yair, što je također ime našeg sina, ali Yair na hebrejskom znači “onaj koji donosi svjetlo”. I vjerujem da danas imamo priliku zajednički donijeti malo svjetla narodu Brazila i narodu Izraela. Ovo je savez braće”, rekao je Netanyahu na nedavnoj inauguraciji novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Ako je europski populizam, mahom onaj na istočnom krilu EU, njegovan za antiiranske, antiruske i antikineske svrhe, latinoamerički nije bio motiviran samo antikatoličkim i procionističkim ciljevima, već je bio i posljednji udarac onome što je ostalo od nove ljevice, koju sada predstavljaju krhke vlade u Nikaragvi i Venezueli.

Jair Bolsonaro je novi predsjednik Brazila i obećao je početak nove ere za latinoameričkog diva. Snažan savez sa Sjedinjenim Državama i Izraelom, izlazak iz skupine BRICS i uništenje ljevice u Venezueli.

Ukratko, “suverenizam”, bolje rečeno pseudosuverenizam,  kojeg nam donosi Steve Bannon nije ništa drugo nego sredstvo kojim se Sjedinjene Države i Izrael služe za provedbu jasnog  vanjskopolitičkog programa usmjerenog na ograničavanje Rusije, Kine, Irana i same Europe, a promovira se i podržava učinkovitom propagandom koja bi željela ovu revoluciju predstavlja kao kulturni rat kršćanskog, konzervativnog, procionističkog i antiliberalnog dobra protiv svega što prividno stoji na suprotnoj strani.

Ako europski narodi sami ne formuliraju svoje zahtjeve za uspostavom većeg suvereniteta i ako nam se ideje o zaštiti svog identiteta, svojih granica i prerogativa nacionalne države u odnosu na takozvanu “međunarodnu zajednicu” nametnu iz Washingtona, neće nam dugo trebati da shvatimo da je naša “revolucija” bila prijevara i da smo svi prevareni. Naravno, od ideje suverenizma ne treba odustati, ali u toj smjeni vlasti treba biti oprezan da trenutne vladare ne zamijenimo s apsolutnom i neupitnom vladavinom Washingtona, kojem ćemo služiti kao mu je zapadna Europa služila od Drugog svjetskog rata, uz kratku iznimku demonstracije francuskog suverenizma za vrijeme Charlesa de Gaullea.

Suverenizam kao ideologija može biti ideologija oslobođenja, ali nametnut izvana može biti iskorišten kao alat u sukobu Washingtona s njegovim geopolitičkim protivnicima u kojem će prvi biti žrtvovani europski narodi. Za kraj vrijedi podsjetiti da Steve Bannon nije nikakav lučonoša svijetlih ideala koji će pogaziti liberalne europske elite, već vrlo lukav američki strateg kojem su obnova američke hegemonije i Novo američko stoljeće na prvom mjestu.

Suverenizam protiv populizma – Sukob dvije nove ideologije

Suverenizam nije samo protest i zato mu je suđeno da pobijedi

Europa je na prekretnici – Ili suverenitet ili barbarstvo?

Brandon Smith: Donald Trump je “čarobna frula” Novog svjetskog poretka

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
46 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

“Donald Trump jednostavno ostvaruje, na odličan i munjevit način, snove neokonzervativaca o trajnoj i istinski projiciranoj američkoj hegemoniji.”
Ne razumijem otkud cudjenje kad je glavni slogan tramove kampanje bio America 1.
Kad su shvatili da je globalizam propast, da nece moci nagovoriti Indiju da zarati sa Kinom, a EU sa RF, okrenuli su novi list i doveli novog covjeka na vlast. Sad pokusava da sebi privuce RF u savez i da se moze braniti od konkurenata: Kine, EU i Indije. Zato salje emisare koji nude Rusiji pomoc u odbrani od kineske prijetnje.
Kad uvie da je i ovaj plan corsokak zamjenice Trampa nekim novim sa novim planom kao zadrzati americku hegemoniju.

Vladimir
Gost
Vladimir
2 godine prije

Kad Evropljani shvate tko su Ashkénazi, (Khazari) biti ce to tesko za Ameriku, a do tada ce oni raditi sta hoce, kad ih nitko ne vidi. Istina tesko dolazi na vidjelo, ali ipak dodje, nadam se.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Vladimir

sve se vidi a mnogo se i zna…ali niko ni da zucne…..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Odlično !!!

antinwo.HR
Gost
antinwo.HR
2 godine prije

Smrt Khazarima!Razbit im zube

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Bit je da je ovo kukavičje jaje, ne suverenizam kao nova, uvjetno rečeno, naravno, ideologija, nego blejanje u SAD kao izvor borbe protiv globalističke liberalne, neoliberalne i kakve god “elite”. Točno, ne treba nama Steve Bannon da pravi turneju pu Evropi da nam objašnjava što je suverenizam. Konačno, SAD su u povijesnom kontekstu za europske narode još u povojima. Usporedba s Poljacima i baltičkim narodima, ali i cijelom V4 skupinom je indikativna. Ako je to “suverenitet”, biti sluga američkog imperijalizma na istoku EU, a onda glumiti obranu “bijele i kršćanske EU”, bit će to gadno buđenje. Zapravo, sada bez Velike Britanije u EU, imamo povijesnu priliku da se pozicioniramo gdje bi nam bilo mjesto, bez primata njemačko-francuske osovine. Vrlo je teško naći prave snage, jer mnoge nisu na vlasti i još uvijek vješto kriju čiji su igrači. Syriza (navodno lijeva struja) pokazala se kao NATO poslušnik, primjer guranja Makedonije u NATO. desni suverenisti, koji bi bili. Mađari, kako primjećujem jedini, ipak nisu blokirali sankcije Rusiji ili stali u obranu INF ugovora. Talijani također. Austrija? Ništa posebno. Ostalo drže stare etablirane stranke, tako da nema smisla ni spominjati ih. Povijesna prekretnica, a nikoga od politologa da izradi prihvatljiv koncept suverenizma za… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Neka bude što biti mora. Ne možemo reći da nismo imali povijesnu šansu, ali su nam (možda ne nama konkretno, iako i ovdje ima obožavatelja Trumpa i posljkog PiS-a) , Stras and Stripes pomutili razum.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Kome nisu.. Stoljeća prevare i opet srljamo u novu…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Na koga misliš Laki kada kažeš da smo imali šansu: na Evropu, Balkan, Hrvatsku, svet?
Ja uglavnom ne pratim lokalnu politiku jer sam pre više decenija shvatio da mi možemo da plivamo samo u koritu u koje smo ubačeni. Malo ko uopšte shvata koliko su moćne poluge kojima nas kontrolišu. Mi nismo u stanju da stvorimo pravu nezavisnost (ako nije Evropa o čemu onda pričamo), jedino što možemo je da pažljivo pratimo situaciju, da odaberemo pravog saveznika i izborimo se za što bolje uslove
Čekaju nas veliki lomovi i biće pravih prilika. Malo bolje sam objasnio u jutrošnjem članku o Poljskoj.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

U samoposluzi:
Balkanizirajte mi molim 10dkg. mortadele ali tanko!

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Suverenisti osim što još uvijek nemaju veču potporu u narodima diljem EU nemaju ni tako dobro zacementirane pozicije kao globalisti i po tom pogledu očekuje ih jedna velika borba u budučnosti pogotovo ako se zna da narodi u ovo vrijeme nekako više teži brzim promjenama u društvu i politici i očekuju rezultate u što kračem roku.Teška bitka ali treba krenuti u novi pravac.

jetflash
Gost
jetflash
2 godine prije

nije ovo prvi put da amerikanci šalju svoje “proroke” da pametuju evropi i svijetu. na istu foru su prodavali kapitalizam kao slobodu a sada bi likovi iz iste države čak i iz istih krugova u americi pokušavali nas uvjeriti kako je ta sloboda zlo i da ne valja kada postoje prevelike korporacije koje imaju previše novca!!!! zašto uopće slušati te demagoge i lažove…amerikancima je oduvjek bila – america first!!! čak i kad su prodavali bajke o UNu kao mjestu budućeg svjetskog mira gdje će se svi dogovoriti!! nesmijemo ponovno popušiti istu foru.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  jetflash

jetflash, svi će ti prodati bajke ako si dovoljno glup da ih kupuješ – i Amerikanci i Rusi i Kinezi. Nije samo njihova greška, i tvoja je jer si im dopustio. Niko te neće štititi od drugih ili od tebe samog ako od toga nema koristi. Zato se trudi da držiš otvorene oči, svi ostali će pokušavati da ti ih zatvore.
Možda nekad u nekom drugom vremenu ali danas…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Izuzetan tekst. Iako imam dosta zamerki, neophodna je diskusija o ovim pitanjima da bi došli do pravih zaključaka – ako ništa bar pokušali. Apsolutno se slažem sa Babićevom procenom Banona, njegove uloge a što automatski potvrđuje i stav da Tramp nikada nije bio “borac protiv duboke države” na čemu ja od samog početka insistiram (s tim da je termin “duboka država” isuviše neprecizan ali neću da širim priču). Danas su bez ikakve dileme dva čoveka ikone suverenizma – Putin i Xi. Ali oni, iako se bore protiv globalizma ne bore se protiv globalizacije i liberalne ekonomije tako da se suverenizam ne može definisati onako kako je to uradio Babić. Tramp se uklapa u tu definiciju ali njegov suverenizam je više hegemonizam. Globalizaciju su maksimalno koristili dok im je odgovarala a sada kada više nisu neprikosnoveni žele menjanje pravila igre kojima bi opet dospeli u povlašćeni položaj. Kina i Rusija su mogle da izgrade suverenizam zahvaljujući snazi države ali i mudrosti. To je gotova priča i sada im ne treba previše snage da ga održavaju – prvenstveno da ga odbrane od nacionalizma. Eu ima tu smagu ali nema neophodno jedinstvo niti će ga ikad imati – nije ga ni mogla imati… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Pa da ,prva misao nakon citanja teksta mi je bila kako je tanka razlika izmedju suverenizma i nacionalizma i da to sve lako vagne gdje ne treba… Opet kao i u svemu do sad kroz sta smo prosli i u ovom ima dobrih stvari koje na nasu zalost zavrse kao one vec izlizane prije njih..
Postati suveren je lako , samo moras natjerati sve ostale da odfakutaju od tebe i eto ti suverenosti..
Dakle suverenost se ne stvara ona se postize jedino medjusobnim uvazavanjem i postivanjem onih oko tebe.. Dakle ako se evropa bori za suverenizam uz pomoc drugih od tog suverenizma nema nista i jasno je da vodi u vecu katastrofu..
Balkan su uzeli na foru demokracije u evropi očigledno okrecu pilu naopako na suverenizam.. Cilj je vjerovatno isti..

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Alen

Što je najžalosnije Evropa je imala fenomenalnu priliku da postane suverena, mogla je da iskoristi lom koji je u toku. I još uvek je moguće kada bi postojao ISPRAVAN (ne pravi već baš ispravan) odgovor: ko je Evropa, ko je EU?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Gledam nas nekad,vidim njih sada,nemam ja tu sta vise reći.. Meni je jedino zao nas , njih ni malo jer ista ta bagra je bila saucesnik onima koji se sada bave s njima.. Pravda?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Alen

Ne znam da li je pravda, to mi je večita dilema. Činjenica je da uvek puca po leđima naroda. Neki narodi su odlučivali kada je nama pucalo po leđima a danas njima “igra mečka”. Ali koliko narod uopšta odlučuje? Koliko ja vidim ne odlučuje ni o pitanjima svog opstanka.

Ne znam…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Mnogo veliko srce imas kolega shumadinac..Svaka čast.. Moze biti da ipak svaki narod samo plaća cijenu svoga neznanja..

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Alen

Alen@ svaka cast za komentar.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac trenutno nisu najzanacajniji suverenisti Putin i Xi, vec Dodik i Covic. Vidis kolika se hajka podigla oko Covicevog dolaska u BL, vec danima mediji u anglosaksonskom vlasnistvu ne stisavaju pricu i sve su svoje placenike angazovali da pljuju po Covicu.
Valja se zapitati zasto im toliko smeta srpsko-hrvatsko pomirenje kad su se ovoliko uzbudili. Ustvari jos bolje je pitanje kakvi su im planovi za ovaj dio svijeta.

Uprise18
Gost
Uprise18
2 godine prije
Reply to  tihobl

Pomirenje na racun treceg…znas dobro cemu vodi.

Pietro
Gost
Pietro
2 godine prije
Reply to  Uprise18

Taj treci je kuha od globalista.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  tihobl

Kad neko pokusava provesti nesto kroz 100 godina i isto toliko godina lupa glavom u zid onda je to definicija za “insanity” a ne suverenizam. S obzirom sta sve citam u komentarima o pokusajima da se stado vrati na put napretka i mira,nema nam spasa.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Ne znam zašto se to uopće zove suverenizam u istočnim državama EU. Nikada to ne bih tako nazvao. Jedna Rusija se mukom bori za održavanje suverenizma. Kako će bilo koja EU država postići suverenizam ako ti Ameri državu bace u bankrot u roku godine dana? Financijsku neovisnost danas potencijalno mogu ostvariti Kina i Rusija. Svi ostali na svijetu mogu samo sanjati suverenizam.

S druge strane vjerujem da netko tko se zanima za geopolitiku zna, ako ništa, bar da je Poljska vječni, debeli saveznik Amera. A u nekom okvirnom pogledu da se istočni dio EU protivi starim članicama iz razno raznih razloga. Od neostvarene želje da će biti kao jedna Njemačka kada uđu u EU pa do migracijske politike. Ali to gunđanje po meni nema nikakve veze sa suverenizmom. A isto tako Ameri će iskoristiti tu priliku koliko god mogu u svoju korist. Ameri žele ujedinjenu EU, ali pod njihovom čižmom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Mercury

Da vrlo teška tema . ali nužna za definirati i odvojiti ulje od vode. Svi se danas vole zvati suverenistima a mnogi su američke sluge ne samo Poljaci i Balti. Cak i Italija.. Ništa nisu podržali sto su obećali . Grke da ne spominjem

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Poluge jedne drzave drze bezbedonosne strukture, ko njima upravlja, upravlja i tom drzavom. USA postavi odozgo svoga poslusnika i upravlja svime u toj drzavi. Zato mi tesko mozemo nesto da promenimo. ali ne smemo da budemo defetisti – Defetizam (iz francuskog défaitisme, od défaite, „poraz“) označava prihvaćanje poraza bez borbe. Kina i Rusija trebaju na svojoj strani Indiju, da bi mogli da pretegnu klackalicu. Ko je pobedik WWII – Nemacka ili Francuska. Zasto je Britanija izasla iz EU, zato sto zajedno sa USA donosi odluke. Sta moze narod sa nasih prostora, moze da pogleda sta mu se isplati, da li da naseda na propagandu poslusnika USA koji su na vlasti ili da podrzava Rusiju koja zeli da stvori uslove za ravnotezu i postovanje medjunarodnog prava. Mora se imati u vidu i razvoj proizvodnih sredstava, jer je u toku digitalna revolucija, to ce doneti promene koje do sada nismo mogli ni da zamislimo, zato moramo da budemo na nasoj (svojoj) strani, a ne na strani nasih protivnika. Dovoljno je da uradimo ono sto je do nas, a to je kao sto sada i cinimo da osudjujemo hegemoniju sile i mraka, to nije mala stvar, jer mi cinimo kriticnu masu, Mi smo… Pročitaj više »

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

Bravo Babiću …odlična analiza

Ban Kulin
Gost
Ban Kulin
2 godine prije

Točnost bilokoje raščlambe je utoliko veća sto je manje obojena bojom onoga koji je čini. Najtočnije raščlambe čine oni koji su bezbojni, kao vođa.

Jezični Suverenist
Gost
Jezični Suverenist
2 godine prije
Reply to  Ban Kulin

Nije lako biti bezbojan (bistar) kao voda pa da se napravi ispravna raščlamba koja daje pravi uvid u stvarno stanje stvari. Treba tražiti suštinu stvari ne bojeći ih bojama subjektivnih želja, osjećaja i uvjerenja.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Sad pocinje liciti na nesto.
Jer ste neko vreme stvarno odlutali u divljenju populistima.
Gde pocinje populizam? U opoziciji. Moze se obecati svasta jer nisi u polozaju da ispunis. Pocinjes dobiti narodnu podrsku, kako iskoristavas to? Boljim dilovima za sebe, kao Vuk, Voja i nasi „opozicionari“ iz 90-tih.
Pratio sam razvoj Svedskih Demokrata. Sada su su skoro mainstream. Pojavili su se ekstremniji. Svedski Demokrati su jedini rekli mrtvo hladno da treba zabraniti to, kakva demokratija i bakraci. Otimaju im glasace.
Pratim Orbana. Kad se ne desava nista stvara incidente da bi ostao u centru paznje. Cacka madjare iz dijaspore da bi dobio njihove glasove jer opstaje zahvaljuci njima, kao HDZ. Zasto mu EU dopusta da pljuje po njima lovom EU? Kad bi pao on bi dosli jos ekstremniji.
Jedina donekle ozbiljna suverenistkinja je Marine Le Pen.
Ko ih podrzava iz inostranstva? I Putin i USA. Omeksavaju Evropu da bi lakse pregovarali sa njom. U procesu Evropa biva balkanizirana.
Ali za Trumpa stvarno verujem da jeste takva budala kao sto deluje. I alijenise USA od svih. Da mu bog daje zdravlja i dug zivot. Populisti Evrope su korisni idioti, ali i Trump je nas korisni idiot 🙂

udav
Gost
udav
2 godine prije

pa sta je sad ovo, rusku histeriju menja americka, i to je uzrokovao bivsi trampov savetnik? dok su rusi bili krivi imali smo bataljone kremaljskih hakera, a sad kad su ameri, samo 1 covek i to najuren? ste vi ozbiljni, babicu? pad rusije u kinesku orbitu? jel to kao sto je amerika upala ili nesto drugacije, novo? kroz religiju sjedinjene drz. juznu ameriku? to je tako od kad je sveta i veka, u sjedinjenim drzavama holy bible stoji od hotela do sudnica, nema polaganja zakletve bez holy bible, mada moze i neka druga, religija je protkana kroz sve pore drustva, od zdravstva, skolstva, do politike, vojske. ko se najvise ovajdio padom huseina, a gadafija, gde su njegove pare, u americi mozda? hajdete, babicu, osvestite se, pre nego se europi zabode glogov kolac, i to upravo zato sto se od njenih clanica i dalje trazi da se odreknu suvereniteta (konkretno trazi angela). Samo ste isli i redom zamenjivali teze, gosn. babicu, manjak religioznog osecanja, savest … stacu vde. p.s. probajte samo da shvatite kada tramp kaze da je isis ruski, iranski, svaciji, samo ne americki porblem, probajte da shvatite da se u europi crkve pretvaraju u dzamije – niste se odmakli… Pročitaj više »

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  udav

Ne, Poljaci i baltičke zemlje, te njihovi pandani u Staroj Europi, koji još nisu preuzeli vlast, ne mogu se znati suverenističkim političarima samo zato što se opiru liberalnim vrijednostima, ako na drugoj strani služe kao vjetar u jarbole američke hegemonije. ako govorimo o svetskom hegemonu, ovo je smesno; amerika vise nije svetski hegemon, ni svemirski (jel kina je spustila sondu na tamnu stranu meseca), a narocito je nece spasti duvanje nekih baltickih drzavica ili poljske ili sl. ja sam pratio babica na bivsem portalu drzeci ga za ozbiljnog, ali ovo sad je smejurija. sad najozbiljnije: do 2030 kina je ekonomski, a rusija vojni hegemon, americi ostaje trece mesto, ali evrope nema nigde! – to vas treba da zabrine, gde se dede vas indentitet, a ne da razglabate o suverenitetima, prenebregavajuci suverene. Prvo mora da postoji kralj, pa onda kraljevstvo, ja ne znam kako vam to nije jasno? Bez Boga ne bi bilo ni Bozijeg carstva. Ili, kakav preporod (renesansu) i humanizam (covecstvo) vi hocete, bez coveka i zene? potvrđujući tezu o religiji koja se koristi u političke i kulturne svrhe. upravo tako, to bi bio i spas za evropu, ali avaj, vi odbacujete taj spas vec vekovima, milenijumima, i sada… Pročitaj više »

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  udav

cuj ANTIreligiozni titin pionir pa ja sam primao nagrade za najbolji tekst o jna i iste nedelje sam bio na puckoj misi i nikoga to apsolutno nije interasovalo i kako to pa sad protestanti glumataju konzervativce jesu li se odvojili da sami kamatare cijeli svijet ko je tu lucifer

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

zanimljivo. na tragu ideje da su komunisti krscanska sekta. stoji vidjenje protestanata o slicnosti katolicanstva i pravoslavlja.
jeste li primjetili da su fasisticke diktature i marksisticki pokreti najvise bili u katolickim zemljama? sve zbog crkvenog ucenja o ocovjecenom bogu – bogu personaliziranom, kojega zamisljamo kao stvoritelja, suca i vladara (sto kaze 2. zapovijed?). katolicka crkva uci pasivnosti, trpljenju, omerti, iscekivanju intervencije odozgo, glorificira siromastvo i patnju. onda se cudimo otkud zelja za zemaljskim diktatorima?
kao tehnika mandzurijskog asasina, crkve obucavaju ljude, naizgled andjele, spremne da su po aktiviranju okidaca, odgovarajuce zapovijedi, pretvore u bespogovorne izvrsitelje bilo kakve zapovijedi.
socijalizam ide sa katolicanstvom, pravoslavljem i islamom (nasi our-i su kao islamske ume). socijalizam ne ide sa samostalnim, zrelim, poduzetnim i odgovornim protestantom. bez ucenja nalik protestantskom nije moguce imati demokraciju, slobodu, ljudska prava, kreativnost, poduzetnost.
pitate se zasto smo siromasni? crkva nam je rekla da je dobro biti siromasan!
pitate se otkud korupcija, zlo, mrznja? sve nus produkti istovjetnog crkvenog ucenja. molimo se bogu kopiji, bogu refleksiji, bogu falsifikatu, bogu kako ga zamisljamo a ne bogu originalu.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Komunizam i jesta religija i dok je bilo dodta vjernika, islo je nekako. Nestankom vjernika( komunista pravih) poceo je i raspad, jedno vrijeme je jos trajalo, ali iskljicivo na strahu tj prisili. Cak su i neki rituali u bivsoj drzavi kopija vjere. Prva pricest- primanje u pionire( cak i ista dob djece u oba slucaja), krizma- primanje u SSO, ista dob. Svi ti pokreti zanemaruju kljucnu cinjenicu o covjeku i zato su osudjeni na neuspjeh. Ljudska priroda je nepromjenjiva( svi to zanemaruju), bila je ista prije, sada, pa cak i kad budemo mastanjivali Svemir, ostace ista, sa svim manama i vrlinama.

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Ide sistem dalje,je su u njemu ostali isti prasci-samo valove promjenuli.Sad su jos uhljebili djecu i unucad,a ti sirotinjo vanka na baustelu.

ivan b.
Gost
ivan b.
2 godine prije

Bit će kao što je orwel pisao tri svjetska bloka koja surađuju i istovremeno ratuju međusobno, samo se još do kraja nisu nacrtale granice

Be be
Gost
Be be
2 godine prije

Muski tajni klubovi po zapadnom svijetu su filijale globalista i neoliberala koji pomazu apsolutno najbogatijim lesinarima. Politicari su samo tv klauni…glasate i kao hihihi odlucili ste nesto. Mozes misliti. Ne mozes ni stari dvokrilni avion kupiti bez da ti demoni to odobre za tvoje pare

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije

O cemu vi pametni pricate.Sesdeseti jeli americko mljeko u prahu i ucili ruski jezik.Sedamdeseti se pitam,mi pobjedili u ratu a idemo kod fasista radit.Ko je tu lud.Sad su vam proturili foru o antifasizmu,da se neprica o komunistickom fasizmu.

hiber
Gost
hiber
2 godine prije

Ne trebate se bojati gospodine Babić. Prva nacionalna država uspostavljena je francuskom revolucijom dakle prije nešto više od 200 godina, što je 2% razvoja ljudske civilizacije i prvi cilj joj je bio širenje. Dugoročno bi nacionalne države koje su neraskidive sa kapitalizmom imale smisle da je Zemlja neograničena ravna ploča pa da se nacionalne države i kapitalizam mogu neograničeno širiti, Međutim, prevladavajuće mišljenje je da je Zemlja okrugla, odnosno točnije da je globus. S obzirom da imate jedan planet sa izmjerenom ograničenom površinom i resursima, a nakon kraha imperijalizma kao procesa širenja jedne nacionalne države, logično je da je kapitalizam u svrhu smanjenja troškova i preživljavanja, upao u stanje globalizacije (dakle globalizacija kao proces je krizno stanje pokušaja smanjenja troškova, slično kao što je povećanje temperature krizno stanje imuniteta u borbi protiv infekcija). Kao što prevelika temperatura dovodi do kolapsa organizma, tako i prevelika globalizacija dovodi do kolapsa globalne civilizacije. Slikovito, globalizacija je udarila u zid nedostaka resursa i rasta, kao što su to ranije doživjele i nacionalne države.S obzirom da na ograničenom području, rast ne može biti beskonačan, proizlazi da ne može biti ni daljnjeg rezanja troškova. U prijevodu, proces globalizacije ne može se nastaviti. S druge strane, nema… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

“Neokonzervativci” su preko 95% hazari-ultracionisti. Oni su stvorili tu ideologiju.
Ideologija se temelji na učenju kaosa hazaraskog ideologa i filozofa Lea Straussa. “Neokonzervativizam” kao političku ideologiju, stvorio je hazar Irving Kristol.
Ustvari iza pojma “neokonzervativizam”, krije se ultracionizam, cio-neokonsi žele uz pomoć moćne sile SAD-a, ostvariti neprikosnovenu ulogu Izraela, onesposobiti sve susjedne države na Bliskom istoku, koje mogu biti prijetnja Izraelu i na koncu stvoriti Veliki Izrael.
Organizaciju “neokonsa” PNAC, stvorio je William “Bill” Kristol, sin Irvinga Kristola, te spomenuti hazar Robert Kagan. Obojica, Kagan i Kristol, su članovi Rokefelereovog CFR-a- Otac R. Kagana, Donald Kagan potječe iz bivšeg SSSR-a (Litve),a prezime se prvotno zvalo Kaganovič. Kaganova supruga je poznata Victoria Nuland (Nudelman), koja je zajedno sa Sorosem vodila konce u ukrajinskom puču 2014. Jedan od glavnih neokonsa, Paul Wolfowitz, ciohazar, učenik Lea Straussa, 8 godina za vrijeme G. W. Busha, bio je glavni ideolog Bushove vanjske politike i svih ratova

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Ispravka: ne kažese “evanđelisti”, već “evanđelikalci” lii evangelikalci.
evanđelisti su evanđelisti ist Biblije, iz Novoga Zavjeta, Matej, Marko, Luka i Ivan (ili srpski; Jovan).
evangelikalci su protestanti, odnosno jedna od stotine protestantskih struja.
Međutim, i katolički vrhovnici su dolaskom Bergoglia na čelo Vatikana, postali također sve odreda lizači guzice ciohazarima. Bergoglio je ciohazarski psić.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Da je Europa suverena, nikakvi Boltoni ne bi šetali u njoj

Dundić
Gost
Dundić
2 godine prije

jako dobar tekst

splico
Gost
splico
2 godine prije

a za to vrime, dok mudolozi mlate praznu slamu o svjetskim izmimz, rvacka pliva u ustasluku, svbija gca u cetnistvu, dok se obje polako prazne ne od starih i nemocnih, vec mladih i perspektivnih, od vlastite buducnosti

POVEZANE VIJESTI

Izbornik